Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Welkom in de shoutbox, gast

Tag: voelen

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 10
Volgende pagina

Heino

Weer een artikel op VI Pro:

Het Haagse eindspel: de laatste stuiptrekkingen van een overnamesoap

Achtergrond

Boze Chinezen en spelers die dreigen met een staking. Voor het gevoel wordt het nooit meer rustig bij ADO Den Haag. En dat terwijl een overname in het voorbije jaar nog nooit zo dichtbij is geweest. Een verhaal uit de Residentie waar miljoenen euro’s worden kwijtgescholden, Spanjaarden de club doorlichten en tegenstanders broeden op een aller-, allerlaatste zet.

Het was begin april. Op de VI-redactie werden we getipt dat het onrustig was in Den Haag. Het elftal van trainer Ruud Brood was hard op weg naar de Keuken Kampioen Divisie, maar de problemen achter de schermen waren vele malen groter. Rekeningen werden niet betaald, er was ruzie op de werkvloer en de Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UVS) zou de club te koop hebben aangeboden. Wat begon met een achtergrondverhaal, is inmiddels een dossier geworden. Dossier ADO. Tien maanden lang vielen we van de ene verbazing in de andere. Er was een grootaandeelhouder die weigerde te betalen én een nijpend liquiditeitsprobleem. De eerste geluiden waren dat de clubkas eind april leeg zou zijn. Maanden later werd pas duidelijk hoe groot de problemen daadwerkelijk waren: de roemruchte club uit de derde stad van het land was praktisch failliet. Er volgden rechtszaken met, tegen en door UVS dat zelf meerdere betalingsverplichtingen had laten verlopen.


We schreven over een reddingsplan, ruzie in de directiekamer en talloze overnamepogingen. Amerikanen, Zwitsers, Duitsers, Spanjaarden én Hagenezen stonden klaar om in te stappen. De één bleek een fantast, de volgende een wanbetaler, een ander had weer te veel aanvullende eisen. Op een dag bevestigde de voor dit proces aangestelde woordvoerder hoogstpersoonlijk aan een journalist dat er een deal was. Later moest deze voormalige rechterhand van Gerrit Zalm schoorvoetend toegeven dat de verkoop weer niet was doorgegaan. Zelfs de langste kabinetsformatie uit de Nederlandse geschiedenis bleek minder ingewikkeld. Maar nu, na tien maanden van onverwachte wendingen en teleurstellingen, lijkt het einde in zicht. De Haagse clubleiding heeft een akkoord met het in Spanje gevestigde Globalon Football Holdings over een overname. Als alles meezit heeft ADO binnen enkele weken een nieuwe eigenaar. Althans, dat denkt herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger. ‘Het is een lang proces geweest en we zijn er ook nog niet helemaal. Maar het ziet er momenteel gunstig uit.’

BONNETJE

Enige voorzichtigheid is geboden. Zoals gezegd is het in Den Haag wel vaker bij het sluiten van de markt misgegaan. Toch is de vader van Vitesse-doelman Daan Reiziger overtuigd van een goede afloop. Sinds 25 mei wordt hij door velen gezien als de baas in het Cars Jeans Stadion. Hij is door de rechtbank Den Haag aangesteld als herstructureringsdeskundige. De ADO-overname betreft namelijk geen reguliere verkoop, maar is een onderdeel van een veel groter project. Dat zit zo: naast een serieus liquiditeitsprobleem had ADO te maken met een enorme schuldenlast. Eentje die een beetje middenstander nooit en te nimmer te boven zou komen. In april werd ons verteld dat ADO een paar miljoen euro schuld had. Inmiddels hebben we officiële cijfers dankzij het Ontwerp Onderhands Akkoord in handen. Op de zogenoemde fixatiedatum lag er een bonnetje van bijna twintig miljoen euro. Meer dan honderd handelscrediteuren krijgen nog geld en de fiscus wacht nog op een slordige drie miljoen euro.

De voorbije maanden werd UVS vaak de zwartepiet toegespeeld. Toegegeven: zij hebben niet aan hun betalingsverplichtingen voldaan. De voorzieningenrechter in Den Haag stelde op 26 april dat United Vansen twee miljoen euro aan de club moest betalen als onderdeel van de overeengekomen Subordinated Loan Agreement. Dit was, gelet op de openstaande schulden, echter maar een druppel op de gloeiende plaat. Nog voordat de Chinezen in 2015 binnenkwamen, gaf de Haagse profclub structureel te veel geld uit. En daar is het eigenlijk nooit mee gestopt. Er was een acuut liquiditeitsprobleem. De toenmalige clubleiding zag geen andere uitweg meer dan een WHOA-procedure te starten. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord is bedoeld om schulden te herstructureren en zo een faillissement te voorkomen. In gewone mensentaal: de schuldeisers werd gevraagd of ze akkoord gingen met een percentage van het openstaande bedrag. Het alternatief was dat ADO failliet zou gaan en dan zouden ze geen rode cent meer krijgen. Bijkomend voordeel van de WHOA-procedure was dat er een afkoelingsperiode werd aangevraagd. Crediteuren konden vanaf dat moment geen schulden meer opeisen en zo ADO het ravijn in duwen. Deze afkoelingsperiode werd tot twee keer toe verlengd en loopt nu tot 25 januari.

Uit de stukken die we hebben ingezien werd in het voorjaar van 2021 ervan uitgegaan dat er voor een totaalbedrag van 17.786.751,71 euro geherstructureerd moet worden. Onder de schuldeisers bevindt zich de Belastingdienst maar ook de gemeente, het schoonmaakbedrijf en zaakwaarnemers die nog recht hebben op een betaling. Zij moeten dus genoegen nemen met een percentage van hun openstaande schuld. We zullen u niet vermoeien met de verschillende crediteuren en de klassen waarin ze zijn ingedeeld, maar het gaat om serieus geld. Zo krijgt een gewone crediteur, die nog recht heeft op een half miljoen euro, honderdduizend euro terug. Maar het is altijd meer dan niks. En bovendien: ADO blijft bestaan. Veel crediteuren zijn immers gelieerd aan de club. ‘Wij willen niet verantwoordelijk zijn voor het faillissement van ADO’, vertelde een crediteur in gesprek met VI. ‘Dan heb ik de fans in mijn achtertuin staan.

KNVB

Een poging om ADO financieel weer gezond te maken werd vormgegeven in het zogeheten Onderhands Akkoord. Het voorstel werd eerst door Reiziger bij de crediteuren in de week gelegd, vervolgens vond er een stemming per klasse plaats. ‘En die verliep zeer positief. Vrijwel unaniem is voor het akkoord gestemd. De volgende stap is dat de rechtbank het homologeert (goedkeurt, red.). Dat lijkt een formaliteit.’

Op 1 december werd voorgerekend dat er 1,2 miljoen euro nodig is om de crediteuren te compenseren. Geld dat ADO helemaal niet in kas heeft. En dus was een onderdeel van de WHOA-procedure de zoektocht naar een nieuwe eigenaar. Een partij die naast mooie praatjes en indrukwekkende PowerPoint-presentaties een nog belangrijkere kwaliteit bezat: liquide middelen. In november communiceerde de club een akkoord met het Spaanse Globalon Football Holdings, een Europese zustertak van het Amerikaanse Bolt Football Holdings. Globalon heeft inmiddels anderhalf miljoen euro op een geblokkeerde rekening gestort, ook wel een escrow genoemd. Pas als het akkoord door de rechtbank is gehomologeerd én de licentiecommissie van de KNVB de overname goedkeurt, kan ADO bij het geld komen. Dan zou ADO vrijwel schuldenvrij de toekomst in kunnen gaan.

LICENTIECOMMISSIE

Eerder verwachtte Reiziger geen problemen uit Zeist. ‘Die gesprekken voer ik niet. Dat gebeurt door de clubleiding van ADO en de advocaten van Globalon’, vertelde hij. ‘Maar het zou best wel gek zijn als er iets mis zou gaan: Globalon is in meerdere landen actief. Landen waar soortgelijke regels gelden als in Nederland.’ Volgens interimdirecteur Edwin Reijntjes vallen ook Crystal Palace, Waasland-Beveren, FC Augsburg en Estoril onder de vlag van Globalon. De bal ligt nu bij de KNVB. De WHOA-procedure kan feitelijk niet worden afgerond zonder witte rook uit Zeist. Zonder vinkje van de licentiecommissie komt het geld van Globalon niet vrij en kan ADO de crediteuren niet afbetalen. ADO zegt in nauw contact te staan met de KNVB, maar een duidelijke planning heeft het niet gekregen. In een eerder stadium zijn er al aanvullende vragen gesteld. De club heeft haast, maar de licentiecommissie laat zich niet opjagen. In theorie zouden er nog maanden overheen kunnen gaan, maar dat verwachten ze in de Residentie niet. Iedereen moet wachten. ADO Den Haag, de crediteuren én Globalon. De licentiecommissie zal het Spaanse concern gedetailleerd hebben bevraagd naar de toekomstplannen met de club. Iets wat voor het grote publiek tot op de dag van vandaag een groot geheim is.

Het enige wat we na de voorbije weken wel zeker weten, is dat spelers, personeel en fans zich in financiële zin niet direct rijk hoeven te rekenen. Vol verwachting klopte het Haagse hart toen de namen van Globalon en Bolt vielen. Na jaren ruziemaken met de ‘wanbetalers’ uit China, was er een nieuwe eigenaar gevonden. Eentje met diepe zakken. Na talloze bezuinigingsronden zou er eindelijk wat ademruimte komen. Of toch niet? Eind vorig jaar meldde Ignacio Beristain zich namens Globalon op de Haagse burelen. De voormalige medewerker van Adidas en tegenwoordig president van het Portugese Estoril, stelde zich voor als COO van het Spaanse concern. Hij voerde gesprekken met medewerkers. Ofschoon de aandelen nog gewoon in handen waren van UVS, leek het er sterk op alsof hij de club vast aan het doorlichten was. Het kantoorpersoneel sprak in de eerste dagen van prettige gesprekken. De geluiden werden al anders nadat een medewerkster na ruim tien jaar trouwe dienst de wacht werd aangezegd. En dat terwijl de inmiddels flink uitgedunde kantoortuin van interim-directeur Edwin Reijntjes te horen zou hebben gekregen dat voorlopig niemand ontslagen zou worden. Collega’s overwogen een protest, maar bliezen deze op het laatste moment af.

Wie betaalt, bepaalt. Reken er maar op dat wanneer Globalon definitief de baas wordt, er meer veranderingen zullen plaatsvinden. Van toekomstige zusterclubs begrepen we dat Globalon/Bolt scherp aan de wind zeilt. Bovendien hebben zij weinig boodschap aan eerder gemaakte afspraken. Zij zullen hun eigen plan trekken.

Dat merkte vorige week ook de selectie. De spelers waren boos en dreigden zelfs met een staking. Inzet waren de premies voor het seizoen 2021/22. Het is gebruikelijk hierover aan het begin van het seizoen afspraken te maken, maar ADO had een liquiditeitsprobleem en was met handen en voeten gebonden door de WHOA-procedure. Onderhandelen had dus geen zin. De afspraak was dat er opnieuw zou worden gesproken op het moment dat er een koper was gevonden. Afgelopen week schoof de spelersraad opnieuw aan bij Reijntjes. Het gesprek was dermate vervelend, dat het complete gespreksverslag anderhalf uur later bij VI lag. Er werd gesproken over de nieuwe koers en over het feit dat er voorlopig geen nieuwe technisch directeur zou worden aangesteld. Maar ook over de premies.

Het maximaal beschikbaar gestelde bedrag stond in schril contrast met mondelinge toezeggingen en de op het veld geleverde prestaties. Beide partijen gingen boos uit elkaar. De spelersraad legde het voorstel vervolgens neer bij de rest van de spelersgroep en stelde een ultimatum: als de club op woensdag niet met een beter voorstel zou komen, dan zou de selectie donderdag gaan staken. De woede richtte zich vooral op Reijntjes. Op donderdag hield de selectie het bij een korte warming-up alvorens het weer de kleedkamer opzocht. Het was een statement richting Reijntjes én Globalon. De selectie voelde zich gepiepeld. De les die eruit getrokken mag worden is dat ADO een potentiële nieuwe grootaandeelhouder aan boord heeft, maar dat de zilvervloot niet is binnen gevaren.

PEKING

Dat kan later best nog eens verhaal worden. We zijn benieuwd naar de plannen van Globalon. Voor ADO is het nu vooral zaak om te overleven. Dat de WHOA-procedure wordt afgerond en dat het vrijwel schuldenvrij de toekomst in kan. Onder een Spaanse en niet langer onder een Chinese vlag. Daarmee hebben we, mits alles rondkomt, de grootste verliezers benoemd: UVS. In het Ontwerp Onderhand Akkoord lezen we ‘dat de aandelen worden ingetrokken en de aandeelhouders verliezen alle aan de door hen gehouden aandelen verbonden rechten’. Met andere woorden: als de WHOA-procedure succesvol wordt afgerond, staat United Vansen buitenspel. De partij die naar eigen zeggen meer dan twintig miljoen euro in de club heeft gestoken, is dan in één klap alles kwijt. De laatste maanden stond UVS meermaals op de barricade door middel van perscommuniqués en mailverkeer. Nu is het angstvallig stil rondom Hui Wang en zijn kompanen. Laten ze het er zomaar bij zitten? Achter de schermen broeit het nog een beetje. Zo werd WHOA-deskundige Christiaan Mensink na een artikel op VI PRO aan het juridische team van United Vansen toegevoegd. Hij stuurde op 30 november een brief en vroeg om opheldering, onder meer over de gesprekken die Globalon voerde in Den Haag. Ze vonden dat nogal prematuur, aangezien UVS nog altijd de grootaandeelhouder is.

Wang en consorten voelen zich gepiepeld en spreken via Nederlandse vertrouwenspersonen van een vooropgezet plan. Ze wijzen naar de Groep Lentze/Jol, een geïnteresseerde partij die een veel beter bod op tafel heeft gelegd maar nooit serieus is genomen. Voor UVS was die deal veel interessanter geweest, aangezien het dan nog geld en wat aandelen zou overhouden. Reiziger beweert er alles aan te hebben gedaan om met de Chinezen om tafel te komen. Zonder succes. ‘Dat is helaas niet gelukt. Ze konden afscheid nemen door de voor-, achter- of zijdeur. Het wordt die laatste. Ze hullen zich in stilzwijgen.’ In Peking wordt gebroed op een eindspel. We spreken verschillende mensen rondom het kamp United Vansen. Er wordt nagedacht over een aller-, allerlaatste zet. ‘Ze voelen zich bestolen. Hun eigendom wordt zomaar afgepakt’, vernemen we uit de mond van de Nederlandse vertrouwenspersonen. ‘Ze gaan het gesprek niet aan met de clubleiding. Ze zeggen: “We praten niet met dieven”. Ze menen dat het overnameproces evenals de WHOA-procedure niet vlekkeloos is verlopen en zeggen keihard bewijs te hebben. De enige manier om daar iets mee te doen, is het voor te leggen aan de rechtbank. Zelf zijn de Chinezen sinds de corona-uitbraak niet meer in Den Haag geweest.

Nederlandse advocaten zullen aan de slag moeten. UVS heeft echter één groot probleem: ze hebben hier geen geld. De Chinese State Administration of Foreign Exchange zou het niet langer toestaan dat er geld vanuit China naar Nederland wordt overgemaakt. En dus zou iemand in Nederland de portemonnee moeten trekken. In het Cars Jeans Stadion lijken ze zich geen zorgen te maken. ‘UVS heeft geen bezwaar aangetekend op het akkoord van 1 december, ze hebben zich niet laten horen in de stemprocedure en ze zijn niet met een alternatieve oplossing gekomen’, meent Reiziger. ‘Dan houdt het ergens een keer op.’ Een Chinees offensief lijkt rijkelijk laat. Als Reiziger gelijk heeft en de WHOA-procedure is een formaliteit, dan is het nu aan de licentiecommissie van de KNVB om ADO weer tot leven te kussen. Stemmen zij in met een Spaanse overname, dan heeft de club een nieuwe eigenaar. Dan kan dit dossier e
0
Woensdag 19 januari 2022 om 12:15 uur

Ranthehague

Eigenlijk he eigenlijk zou Brood zijn excuses moeten maken aan Verheijdt, Steijn, Kishna, Kemper want die 4 sterkhouders hebben in feite voor jan lul hun best gedaan tot ze werden gewisseld. Als je als trainer toch al in je hoofd hebt om zo vroeg te wisselen ivm competitie, laat ze dan helemaal niet starten. Im zou me als ik hun was echt voor lul gezet voelen.

Ik snap werkelijk niet dat er vanuit een trainer niet ingezet wordt op elke prijs en ook al stelt die beker geen ruk voor misschien, ik vind het en mentaliteit van niks.
0
Woensdag 19 januari 2022 om 11:56 uur

GroenGeelHart070

Kees schreef:

Nog twee uur. De spanning stijgt.
Ben bang voor een tegenvaller. 1-3.
We hebben weliswaar al wat wedstrijden achter elkaar gewonnen, maar als er een vanzelfsprekendheid gaat voelen dat we `wel weer gaan winnen`, dan kan het nog weleens op een deceptie uitlopen. Laten we hopen dat dat gevoel niet leeft in de selectie
0
Vrijdag 10 december 2021 om 18:50 uur

BLEISWIJK-1

MikeDH schreef:

Het gaat over vrijdag en zie nu een reeks gebeurtenissen die eerder hebben plaats gevonden.

Denk dat we het wel eens zijn. Maar mijn shouts gaan over gister, niet eerder.

Verder is dit een maatschappelijk probleem waarbij er oplossingen zijn om dit aan te pakken. Maar deze mogelijkheden worden niet gebruikt door de overheid.
Voor mij is het wel een opstapeling van feiten. En daarmee een kans van maximaal 2% dat een niet ADO supporter dit doet.

We hebben gewoon supporters (als je ze zo mag noemen?), die zich vrij voelen om vervelend te doen. Zo realistisch moet je gewoon zijn. Gezien de incidenten dit seizoen. Laten we het nu niet gaan omdraaien.
0
Zaterdag 20 november 2021 om 20:33 uur

Aad

JB schreef:

De schuld aan de belastingdienst zal bestaan uit bedragen Loonheffing en BTW waar Corona uitstel voor gevraagd is.
Als het ook loonbelasting en sociale premies zijn moeten de personeelsleden van ADO zich wel bijzonder genaaid voelen want dat is tenslotte wel HUN geld waarmee de directie van ADO goede sier heeft gemaakt.
0
Dinsdag 16 november 2021 om 12:38 uur

rd..

GroenGeelHart070 schreef:

Als je Den Haag supporter bent dan ben je nou eenmaal geen successupporter. Elke week is het hopen dat er strijd op de mat gelegd wordt met af en toe een leuke combinatie en de hoop daarmee de tegenstander de wil op te kunnen leggen. Af en toe de hoop op een buitenkansje vastleggen die de verdediging versterkt of eentje die doelpunten maakt, dat is wie wij zijn. Zo`n grote club zijn we niet, nooit geweest ook.
Al vond ik het maar wat gaaf, de oude tijden in het Zuiderpark. Als je een beetje eerlijk bent had de club geen toekomst als het daar was gebleven. We waren ook afhankelijk van nieuwe supporters, met name uit de randgemeenten dus een verhuizing was het beste dat kon gebeuren. En juist die randgemeenten zijn nu belangrijk. Er kan nog een flinke slag geslagen worden als maar een lokale partij eigenaar wordt. Doorgaan met de ingeslagen weg van het verbeteren van de jeugdopleiding en alleen dan komt het goed. Tenzij we gewoon een ordinair handelshuis willen worden..
Ik mis in vele shouts een stuk bescheidenheid en nederigheid waarbij de realiteit uit het oog verloren wordt.
De club moet door een overname in leven gehouden worden en moet de ingeslagen weg vervolgen. Pas dan kan het wat gaan worden, dus zonder extra constructies om grond e.d.
Sluit me helemaal bij je tekst aan. Bijzonder worden/zijn, door jezelf te blijven. Identiteit waar op een gegeven moment sponsoren, jeugdspelers, voetballers uit de regio, iets bij voelen.
0
Maandag 18 oktober 2021 om 12:32 uur

Lellow

Vakc schreef:

Niet in bestuur of RVC, wél in HFC of een dergelijk lichaam.
Supporters zijn zeer belangrijke klanten voor de N.V. ADO Den Haag. Echter, in het verleden hebben deze supporters echter ook veel kwaad berokkend aan het imago van ADO Den Haag. Een supporter moet een supporter blijven. Zij zijn geen bestuurders en zij voelen per definitie een emotie bij ADO Den Haag. Die emotie ziet HHC graag terug op de tribunes, maar is geen goede basis om een BVO te besturen danwel daar een bepalende stem in te hebben. De stem van de supporters zal gehoord kunnen worden via HFC, zoals hiervoor uiteengezet.

Ook kan gedacht worden aan het formaliseren van een overleg orgaan, zodat directe communicatie ontstaat tussen de supporters en de bestuurders.

Daarnaast kunnen er initiatieven worden ontwikkeld om de supporters te belonen voor hun loyaliteit, met het model van Het Legioen van Feyenoord als voorbeeld. Dit kan en zal bijdragen aan (nog) betere betrekkingen met de supporters, hetgeen een win-win situatie oplevert.

Onze nieuwe eigenaar :-) maar wel door de HCF de kolen uit het vuur laten halen ,
0
Maandag 11 oktober 2021 om 22:08 uur

rd..

slash070 schreef:

Op straat zou het waarschijnlijk een zedendelict zijn

https://i.postimg.cc/fThPbrHS/zedendelict.gif
Besuijen kon gewoon doorlopen. Maar als ze wat voelen gaan ze liggen tegenwoordig.
0
Maandag 11 oktober 2021 om 15:26 uur

Advertentie

MikeDH

ADOZoetermeer schreef:

Doet me weer denken aan Zuiderpark gestaakte wedstrijd tegen Vitesse. Iedereen verlaat stadion en paar hersenloze supporters daagt ME uit en vlucht de menigte in en ME start charge op publiek dat normaal stadion verlaat!
Precies. Deze gasten moeten keihard aangepakt worden.
Stadionverbod voor het leven, dikke taakstraf en als het aan mij ligt meldplicht bij alle grote evenementen in de regio.

Dat soort gasten moeten eens voelen wat de gevolgen zijn van hun daden.

Ze jagen mensen weg en beschadigen de club.


0
Maandag 11 oktober 2021 om 10:49 uur

Heino

Van VI Pro

12 vragen over de ADO-problematiek

Door Stef de Bont


ADO Den Haag heeft nog 23 dagen om een garantstelling van 5,1 miljoen te vinden. Lukt dat niet, dan raakt het mogelijk de KNVB-licentie kwijt. Op een paar gelekte brieven na is het oorverdovend stil vanuit de Residentie. Op VI PRO proberen we wat orde in de chaos te scheppen.

Het voorbije jaar hebben we vaak én veel gepubliceerd over de situatie van ADO Den Haag. Over grootaandeelhouder United Vansen dat weigerde te betalen, cowboys en luchtfietsers die de club over wilden nemen én de aanhoudende bestuurlijke chaos. Het blijft jammer dat de toenmalige clubleiding een jaar geleden nee zei tegen een eigen docu-soap; deze beelden zouden heel de wereld over gaan.

Inmiddels is het niet meer vijf, maar één voor twaalf. In de komende drie weken moet er een oplossing komen voor de Haagse situatie. Zelfs in het Cars Jeans Stadion, waar men maandenlang acteerde de rust zelve te zijn, is er sprake van lichte paniek. Alle ogen lijken nu gericht op de gemeente. Of toch niet? Komende week volgen opnieuw drie punten in mindering. Vervolgens staat de KNVB-licentie op het spel…


Hoe zat het ook alweer precies?

Het Chinese United Vansen (UVS) is grootaandeelhouder van ADO Den Haag. Al jaren. En een gelukkig huwelijk was het nooit. Vorig jaar werd de echtscheiding aangevraagd. Wat was er aan de hand? De Chinese overheid wilde niet langer dat er werd geïnvesteerd in het Europese voetbal. In omringende landen zagen we Chinese investeerders een terugtrekkende beweging maken. Maar in Den Haag was er nog een betalingsachterstand. Ruim twee miljoen euro. Na meerdere betalingsherinneringen sleepte de toenmalige clubleiding de eigen aandeelhouder voor de rechter. Intussen werd met allerlei noodverbanden de cash flow op gang gehouden. Nét genoeg om aan de belangrijkste betalingsverplichtingen te voldoen.

Maar wie wat dieper in de Haagse boeken duikt, ziet dat de club in de jaren daarvoor al miljoenenschulden had gemaakt. Een serieus probleem. Om een faillissement te voorkomen, werd er een WHOA-traject gestart. Deze is in het leven geroepen om bedrijven, die nog enigszins levensvatbaar lijken, niet failliet te laten gaan. Er werd een herstructureringsdeskundige (Jeroen Reiziger) aangesteld. Deze moest de schuldeisers, ruim 150, een voorstel doen. Het is een potpourri van mensen en bedrijven. Van de autodealer tot het schoonmaakbedrijf, tot de beveiliging en zelfs zaakwaarnemers. Als het WHOA-traject slaagt krijgen ze nog maar een fractie van het verschuldigde bedrag. Maar de alom heersende gedachte is: het is nog altijd meer dan wanneer ADO omvalt.


Er is geld nodig. Hoeveel precies?

Er lopen meerdere zaken naast elkaar. Voor de eerder genoemde schuldeisers is in totaal nog zo’n anderhalf miljoen euro nodig. (Dit werd begin augustus nog ingeschat op 1,2 miljoen euro). Dan is er dus vier miljoen verdampt. Dat geld moet direct op korte termijn worden afgetikt. Geld dat de club niet heeft.

Het is ADO dan ook niet gelukt om een sluitende begroting bij de KNVB in te leveren. De licentiecommissie van de KNVB is van mening dat er een garantstelling van 5,1 miljoen euro nodig is om dit seizoen uit te spelen. De voetbalbond zegt dat er ergens vijf miljoen euro nodig is, anders lijkt ADO dit seizoen ergens onderweg niet meer aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. En daar zijn ze in Zeist heel scherp op.

En dan heb je nog UVS. Formeel is dat de grootaandeelhouder en moet er betaald worden voor de aandelen ADO. De Haagse clubleiding is van mening dat het juist de Chinezen die moeten betalen, rechtszaken hierover lopen nog. Om het niet té ingewikkeld te maken, laten we dat nu even buiten beschouwing. Wel is het zo dat één van de belangrijkste overnamepartijen van de laatste maanden, de Groep Lentze/Jol, een geldbedrag van vijfhonderdduizend heeft gereserveerd voor China. Bovendien zou UVS dan een paar procentpunten ADO behouden.

Onderaan de streep moet er minimaal 6,6 miljoen euro op tafel worden gelegd. Maar in werkelijkheid zal het ADO-bonnetje veel hoger oplopen.


Maar waarom verkoopt de club de aandelen dan niet aan De Groep Lentze/Jol?

De voorbije maanden hebben meer dan twintig partijen zich gemeld. De één veel serieuzer dan de ander. Op een zeker moment was de Groep Lentze/Jol de meest concrete en hadden ze zelfs een exclusiviteitsrecht. We schreven eerder al over Jeroen Lentze en zijn plannen met de club.

Zij stelden echter als voorwaarde dat ADO het stadion en parkeerterrein zou kopen. Want wie nu instapt, betaalt ruim een miljoen euro huur per jaar. Aan wie? De gemeente Den Haag. Er werd aangedrongen op een taxatie. Het leverde nogal wat gesteggel op tussen de potentiële nieuwe eigenaar, de Haagse clubleiding en de gemeente. Naar verluidt wacht men nog altijd op het taxatierapport.

De Groep Lentze/Jol heeft altijd het gevoel gehad te zijn tegengewerkt. De voorbije weken is die gedachte alleen maar toegenomen. Nadat het exclusiviteitscontract verliep waren ze direct helemaal geen serieuze gesprekspartner meer. Ze voelen zich bestolen.

Donderdag 7 oktober heeft het een vertrouwelijke mail gestuurd aan de Haagse gemeenteraad, die VI in handen heeft. Het benadrukt in het schrijven dat er niet en onjuist is gecommuniceerd over hun bod. De meest intrigerende passage luidt:

‘Het is niet aan de Groep Lentze/Jol om te oordelen of er van de kant van de ADO-directie dan wel Raad van Commissarissen sprake is van (al dan niet opzettelijk) onjuist handelen en/of informeren van de gemeente dan wel sprake is van verregaande incompetentie van deze gremia.’

Met andere woorden: ze voelen zich in het plat Haags genaaid. Er zijn app-berichten als bijlage toegevoegd aan het dossier om het één en ander te bewijzen. Benieuwd wat de individuele gemeenteraadsleden hiervan gaan vinden.


Zijn er alternatieven?

Meerdere. Althans, dat liet de club ons een week geleden weten. Maar het wordt een race tegen de klok. Zoals gezegd moet er voor 1 november een koper zijn. De overname én het papierwerk moet dan geregeld zijn. Bovendien moet ook de Licentiecommissie van de KNVB akkoord gaan. Bij FC Den Bosch duurde dat zes weken. En dat was, voor KNVB-begrippen, ontzettend snel. Het lijkt dan ook een mission impossible. Toen we daar eerder naar vroegen zei de Haagse woordvoerder dat de voetbalbond was aangelijnd in het proces én snel kon schakelen.

De clubleiding zette naar eigen zeggen in op een spoedverkoop. Een Houdini-act. Dat gevoel werd deze week bevestigd na een interview van interim-directeur Edwin Reijntjes aan de supporterswebsite The Hague City Firm. Op de vraag of ADO voor het einde van deze maand zou zijn verkocht antwoordt hij volmondig ja.

De naam van Rob Jansen valt zeker. Hij is één van de geïnteresseerde partijen. Ook schreven wij eerder al over het Japanse ACA Investments. Maar er is iets geks aan de hand. Op 5 oktober, de dag dat Reijntjes in het bewuste interview aangaf dat ADO voor het einde van de maand verkocht zou worden, stuurde burgemeester Jan van Zanen een brief aan de Haagse gemeenteraad.

En zoals dat gaat bij het overnamedossier lag deze brief binnen no time bij diverse journalisten, waaronder VI. De inhoud was explosief.

‘Op 4 oktober 2021 heeft ADO ons een hernieuwd verzoek gedaan. ADO verzoekt deze keer om directie Financiële ondersteuning. De reden hiervoor is dat de KNVB voor 1 november 2021 een sluitende begroting of een garantstelling van 5,1 miljoen euro eist. ADO geeft aan dat zij binnen deze termijn zelf geen oplossing ziet, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe eigenaar of financier, om aan deze eis te voldoen. Als ADO niet aan deze eis voldoet, zal de KNVB de licentie intrekken en zal ADO geen betaald voetbalorganisatie meer zijn.’

Resumerend: op dinsdag 5 oktober laat Reijntjes schriftelijk weten dat de club nog deze maand verkocht zou worden, maar een dag eerder heeft de gemeente een tegenovergesteld bericht ontvangen.


Hoe zit het nu precies?

Dat zouden wij ook wel willen weten. En dus zochten we contact met ADO Den Haag. Het probleem is dat we in het formele circuit steeds uitkomen bij woordvoerder Ronald Florisson. Een paar maanden terug heeft Reiziger laten weten dat alle communicatie via hem verloopt. En Reijntjes heeft sinds het begin van de overnameperikelen nog geen enkele keer zijn telefoon opgenomen.

Toch duiken de twee soms wel op. Zoals gememoreerd beantwoordde Reijntjes deze week nog schriftelijk vragen van supporters. Reiziger werd opgevoerd in het AD. En dus leek het ons een goed moment om ook wat prangende vragen neer te leggen. Uiteraard waren we aangewezen op Florisson. Hij benadrukt dat beide mannen geen interviews geven. Het interview aan het AD noemde hij “een ongelukje”. Die teksten hadden nooit afgedrukt mogen worden.

Florisson zelf komt ook niet met antwoorden. ‘Je ziet wat er gebeurt als wij wat zeggen. Dan ontstaat er direct ophef. Voor ons valt er geen enkele winst te halen als we vanuit officiële geledingen wat communiceren. Het wordt tijd voor radiostilte. Van beide kanten.’


Van beide kanten. Wie zijn dat?

De directie van ADO Den Haag en de gemeente Den Haag. Van Zanen wil kijken op welke manier het de club kan helpen. As we speak moet ADO de financiële situatie en financiële vooruitzichten toelichten. Daar is het sinds afgelopen dinsdag over in gesprek. De hoop is dat de gemeente volgende week precies weet hoe ADO ervoor staat.


Wat vraagt ADO van de gemeente?

Tijd. De club is al een jaar bezig om een oplossing te vinden voor de problemen maar is nu alsnog in tijdsnood gekomen. De datum van 1 november komt steeds dichterbij en de KNVB kent geen genade. Het heeft een partij nodig die garant staat voor die 5.1 miljoen euro. Als die toezegging er is, kan de club verder met de toekomst van de club. Daarover later meer.

Van Zanen benadrukt in zijn brief dat er, mits er sprake is van een toekomstbestendige bedrijfsvoering, gekeken wordt wat het kan doen. Maar dan wel binnen de bestaande regelgeving. Een gemeente mag niet zomaar vijf miljoen euro overmaken naar een voetbalclub. Dat valt onder de noemer ongeoorloofde staatssteun. Het zal eerder om een garantstelling gaan. De aanname dat de Haagse belastingbetaler indirect de portemonnee trekt, klopt dan ook niet. Wel zullen ze op het stadhuis genoeg aanknopingspunten willen zien. Niet dat ADO over een jaar weer aanklopt.


En wat als de gemeente ADO redt?

Officieel heeft niemand het bevestigd maar er gaan veel geluiden op om de aandelen onder te brengen in een stichting. Dan zou niet één iemand de club kopen maar heel veel mensen samen. Reijntjes zei tegen het AD dat dit feitelijk onmogelijk is. ‘Er is namelijk kapitaal nodig om ADO uit de problemen te helpen. De schuldenlast en de behoefte aan liquiditeit is daarvoor te groot. Dus die optie is van de baan. Maar ADO is een beschadigde club en die verkoopt moeilijk. Daarom duurt het lang.’

Maar als de gemeente garant staat voor die 5.1 miljoen euro en er een oplossing wordt gevonden voor de anderhalf miljoen vanuit de WHOA, kan de optie zo maar weer op tafel liggen. De eerder genoemde Rob Jansen gaf tegenover hetzelfde The Hague City Firm aan best met een groep mensen om tafel te willen gaan zitten. Er wordt zelfs al gefluisterd dat dergelijke plannen al lang zijn uitgewerkt.

Sterker nog, de andere kandidaat-kopers die niet of nauwelijks meer aan tafel kwamen, vermoeden dat dit altijd al het plan is geweest.


Zijn dan alle problemen uit de wereld?

Nee, zelfs als de club en de gemeente het eens worden, blijft het nog wel even onrustig. ADO moet ook nog het geld voor de schuldeisers bij elkaar zien te krijgen. Bovendien moet er een toekomstbestendig plan komen. Dat vereist samenwerking en laat dat nu net de laatste maanden vrij lastig zijn geweest. Het helpt daarbij ook niet mee dat iemand als Reijntjes, die intern én extern behoorlijk onder vuur ligt, niet uitsluit dat hij in de toekomst aanblijft bij de club. De Groep Lentze/Jol voelt zich intussen als vuil behandeld en dan is er nog de situatie met United Vansen. Als grootaandeelhouder moeten zij vooralsnog akkoord gaan met een overname. De ADO-soap is nog lang niet voorbij.

Bovendien werden we vrijdagochtend getipt dat ADO op meerdere borden wedt.

Speelt er nog iets anders dan?

Daar lijkt het wel op. Een doorgaans zeer betrouwbare bron liet ons op donderdag weten dat ACA Investments opnieuw in beeld is en momenteel gesprekken voert met de herstructureringsdeskundige. ‘Het kan volgende week al rond zijn’, vertelt onze tipgever.

Het staat haaks op de brief van Van Zanen aan zijn gemeenteraad waarin hij zegt: ‘ADO geeft aan dat zij binnen deze termijn zelf geen oplossing ziet, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe eigenaar of financier, om aan deze eis te voldoen.’ Wordt de gemeente in de maling genomen? Is men bang dat een overname niet bijtijds tot stand komt? Of is dit het zoveelste broodje aap?

We horen dat Frank de Graauw, die met zijn Stadium Connected bij meerdere Eredivisieclubs actief is, de gesprekken met Reiziger voert. Als we hem vrijdagochtend uiteindelijk te pakken krijgen, bevestigt hij wat we al denken. ‘De namen die je noemt kloppen. Maar ik bel je dadelijk even terug. Ik moet even overleggen wat ik met je kan delen.’

Drie uur later heeft hij nog altijd niet teruggebeld. We houden u op de hoogte.


Wanneer horen we meer?

Dat duurt nooit lang in Den Haag. De club communiceert niet of nauwelijks met haar achterban of journalisten en lijkt dat ook niet van plan. ‘We werken nu met een klein circuit van mensen’, laat de woordvoerder weten. ‘Ik vermoed dat het voorlopig wel even stil blijft. Lekken is er voorlopig niet bij.’

Dat valt te bezien. De laatste maanden hebben geleerd dat het nooit lang stil blijft in Den Haag. En bovendien zal de club wel snel met antwoorden moeten komen. Over 23 dagen moet er een reddingsplan liggen.

0
Vrijdag 8 oktober 2021 om 16:04 uur

Nu online

Bollie74, Vane 01, tjapi01, Jurriën, twaalfdespeler, ADOZoetermeer en 273 gasten.

Zoek in shoutbox

Naam:
Tekst:
Vanaf datum: Verwijder datum Kies een datum
Tot en met datum: Verwijder datum Kies een datum

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 10
Volgende pagina

Spelersklassement

De top3:
Juho Kilo Kilian Nikiema Alex Schalk

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Helmond Sport
3-1
17 januari 2025

Volgende wedstrijd

Logo Excelsior Logo ADO Den Haag
26 januari 2025 om 12:15 uur
Woudestein, Rotterdam

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Volendam + 22 - 46
2 Excelsior 22 - 42
3 FC Dordrecht 22 - 37
4 SC Cambuur 21 - 35
5 ADO Den Haag 21 - 34
6 Den Bosch + 21 - 33
7 Roda JC 21 - 33
8 Graafschap 20 - 32
9 FC Emmen 20 - 32
10 Helmond Sp. 21 - 31
11 Telstar 22 - 29
12 FC Eindhoven 21 - 26
13 MVV Maastr. 22 - 26
14 Jong AZ 22 - 26
15 TOP Oss 22 - 25
16 VVV-Venlo 22 - 22
17 Jong Ajax 21 - 21
18 Jong PSV 21 - 21
19 Jong Utrecht 20 - 13
20 Vitesse 22 - -8