Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Welkom in de shoutbox, gast

Tag: been

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 11
Volgende pagina

haagse jr

Dit lijkt me zelfs nog beter dan Van der Kallen toen der tijd. Mandenmakers en Jol zijn vrienden dh hebben beide tientallen jaren ervaring in de voetballerij. Ed Maas staat in de Quote 500 en weet wel wat zakendoen is. Eindelijk in Haagse handen. Laat ze maar de tijd nemen om het op te bouwen. Anderzijds als je El Khayati kan behouden sta je met een been in de Eredivisie. Hoop dat ze hem weten te behouden.
0
Dinsdag 25 mei 2021 om 22:00 uur

rd..

Lellow schreef:

Na gisteren is ook weer duidelijk dat die KKD zo onvoorspelbaar is als de pest , alle favorieten liggen er alweer uit .

Zal wel vloeken in de kerk zijn maar Kishna of Nasser Elk/ Kramer /Besuijen zouden een prima KKD voorhoede zijn .

Er vanuitgaande dat we meer aan de bal en meer op goal gaan schieten dan afgelopen seizoen .
Kishna moet nog fitter worden en hij is niet de voetballer die achter zijn back aan moet rennen, misschien dat een doelpunt hem bevrijd . Ben zeer kritisch of hij ooit een goed niveau haalt .

Nasser is goed voor 20 goals en of assist in de KKD
Kramer maakt er 100% tussen de 15-20 goals in de KKD , weet niet of hij nog de mentaliteit heeft om zich te revancheren, anders graag Verheijdt halen .
Besuijen moet meer rendement ( lees goals /assists ) maken , nog onrustig maar in een beter draaiend elftal .

Koopmans op goal anders Haverkotte of Schoonderwaldt
Centraal Amofa en Kemper beide jong en bij promotie laten staan
RB Janmaat of Polly
LB Meijers ? denk het niet te duur en klaar met ADO anders Mulder
Middenveld met de Boer / Steijn en Pascu ( geen idee wat zijn status is ) jongen van Den Bosch kan ik niet beoordelen .
Indien er budget is een goede nummer 6 bij Volendam loopt een goede Alex Plat en hij mag zijn trainer Wim Jonk meenemen.
Het probleem is alleen dat voetbal in je ploeg soms niet voldoende is. Wij hadden tegen het NEC van gisteren, honderd procent zeker, ook verloren.

Maar ik ben het eens dat Kishna, El Khayati, Janmaat en Kramer in principe makkelijk op de been moeten blijven en het team bij de hand kunnen nemen. Zuiverloon idem. En bouw het er zo maar omheen.
0
Zondag 16 mei 2021 om 08:04 uur

Langebach2

ADODENHAAG schreef:

Volgend jaar weer na een strijd met VVV zoals in 2008 weer promoveren? Toen na play offs. Fijne aan Helmond thuis is dat je je club dan een keer ziet winnen. Of toch niet?..
Over Helmond gesproken, Lance Duijvestijn is van harte welkom hier.
En hopelijk kunnen we volgend seizoen een selectie op de been brengen die mee kan doen voor playoffs. Maar gezien de huidige situatie vrees ik het ergste.
0
Donderdag 13 mei 2021 om 16:38 uur

Bolskie

Hoe de ADO-verkoop werd uitgevochten door adviseurs en woordvoerders
18.00 uur
0


Hoe de ADO-verkoop werd uitgevochten door adviseurs en woordvoerders
© Pro Shots
Door Stef de Bont Stef de Bont
ADO Den Haag staat al een tijdje te koop. Eerder schreven we al over de koopjesjagers en cowboys die de laatste maanden een poging deden de club in handen te krijgen. De laatste weken was World Soccer Holdings plots dé partij om rekening mee te houden. Hoe een nog niet bestaande Amerikaanse entiteit mede dankzij mailtjes en vileine appjes, op pole position leek te liggen in de Residentie.
Eerst een tip voor de fervente podcast-luisteraar: de Deventer Mediazaak. In deze podcast wordt de tragische Deventer Moordzaak besproken. Zes afleveringen waarin de rol van de media centraal staat. Want waar de recherche zeker weet dat de jurist de dader is, denkt een groot deel van Nederland dat het de klusjesman is geweest. Met dank aan een uitgekiende mediacampagne.

Een goede campagne kan zijn vruchten afwerpen. Daar weet men in Den Haag inmiddels alles van. Afgelopen zondag wordt in Dallas met veel belangstelling naar het televisieprogramma Studio Voetbal gekeken. Niet vanwege de landstitel van Ajax, maar vanwege de overnamesoap in Den Haag. Halverwege de uitzending vertelt presentator Sjoerd van Ramshorst dat ADO Den Haag waarschijnlijk is gered.
‘Er is nieuws uit Amerika, we weten wie de geldschieter is achter World Soccer Holdings. Het bedrijf, dat in onderhandelingen is met de Chinese eigenaar van ADO. Het gaat om de familie Demetriou, geleid door Steve Demetriou. Hij is CEO van Jacobs, een in Texas gevestigd bouwconcern met een beurswaarde van achttien miljard dollar en heeft tachtig duizend mensen in dienst.’ De presentator vertelt dat de Amerikanen de club over willen nemen en de uitstaande schuld van 2,1 miljoen euro ook over willen nemen. ‘Dan is de rechtszaak van de baan en zijn de acute geldproblemen van ADO opgelost.’
Even daarvoor lazen we op de website van Omroep West dat er diezelfde avond een vergadering had plaatsgevonden tussen de twee Nederlandse aandeelhouders en een delegatie van de Amerikanen. Het klinkt hoopvol. ‘World Soccer Holdings en de Demetriou familie hebben als eerste voornemen om de Nederlandse cultuur binnen ADO weer te versterken en heeft als eerste stap voorgesteld om de Nederlandse taal weer de voertaal te maken binnen het bestuur.’
Het is inmiddels na 22.00 uur maar we krijgen alsnog de woordvoerder van de Hagenezen aan de telefoon. De tegenpartij, zoals u wenst. ‘Ik dacht dat ik een rustige zondag zou hebben’, verzucht de man aan de andere kant van de lijn. ‘Maar zover ik weet is er helemaal geen overleg geweest. Er is ook helemaal niks dat tot nieuwe inzichten leidt. Kunnen we anders morgen in de loop van de dag even bellen?’
AJAX

Dat gaan we doen. Eerst maar eens inzoomen op de kwestie ADO en deze Amerikanen. Zoals inmiddels wel bekend is staat ADO Den Haag te koop. De Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UVS) probeert al maanden de club van de hand te doen. Over de beweegredenen schreven we eerder. Nu is er echter een spoedeisend belang: ADO heeft een lege bankrekening en nog ruim twee miljoen euro te goed van de Chinezen. Als de club niet snel wordt verkocht én iemand ADO betaalt, dreigt het de controle over de aandelen te verliezen. En dat gaat linksom of rechtsom hoe dan ook geld kosten.
Maar gelukkig zijn er de Amerikanen. Op 22 maart meldt Voetbal International dat UVS praat met een Amerikaanse partij. Die gaan dan nog door het leven als de Otium Group. De naam van één betrokkene lekt al vrij snel uit: James Caporusso. Hij heeft direct contact met de Chinezen. Op zijn LinkedIn-pagina staat AFC Ajax US Representative/Otium Group Managing Partner. Een man die voor Ajax werkt en ADO wil overnemen. Een op z’n minst opvallende combinatie. We doen navraag in Amsterdam. Maar dan blijkt dat deze Caporusso al meer dan een jaar niks meer voor de Amsterdammers doet. ‘Hij heeft alleen even geholpen met de opstart in Amerika’, klinkt het.
We houden het voorlopig op een verouderde LinkedIn-pagina. Het is tegenwoordig een dagtaak om al je social media-pagina’s bij te houden. We achterhalen diens telefoonnummer maar meneer Caporusso geeft niet thuis.
Op 19 april kunnen we melden dat er een akkoord is tussen de Amerikanen en China. Grootaandeelhouder Hui Wang feliciteert per mail alle betrokkenen. Caporusso staat ook in de CC, net als Scott Dyer van Neltex Sports. VI publiceert het nieuws op de website. We melden dat het er op lijkt dat de Otium Group niet alleen opereert. We schrijven over Otium Group/Neltex Sports. ADO lijkt in Amerikaanse handen te vallen.
PERSBERICHT

We moeten voorzichtig zijn in onze communicatie. Het grote spel vindt tot dat moment achter de Haagse coulissen plaats. De clubleiding, rvc en minderheidsaandeelhouders (waarover later meer) zijn in eerste instantie geen partij. De Chinezen zijn grootaandeelhouder en willen die aandelen maar wat graag slijten. Eén van de belangrijkste afspraken is dat er niet met de pers wordt gesproken…
We zijn twee dagen verder. De volgende ochtend, op donderdag, vindt een kort geding plaats. ADO eist nog ruim twee miljoen euro van de Chinezen. Eindelijk een wedstrijd die de Hagenezen op zeker gaan winnen. Die avond krijgen wij net als enkele andere collega’s van de media een appje. Het is afkomstig van Bob Heere, die zich voorstelt als professor Sport Business in de Verenigde Staten en als adviseur betrokken zegt te zijn bij World Soccer Holdings (WSH). Later zal hij zich presenteren als partner. De Amerikanen zouden een bod hebben uitgebracht op de aandelen ADO. Hij schrijft:
‘Dit bod wordt momenteel tegengehouden door ADO vereniging en stichting omdat zij de macht gaan kwijtraken binnen de club door onze voorgestelde reorganisatie. Ik ben daarvoor een persbericht aan het opzetten die ik je zou willen opsturen. Heb je een e-mailadres voor mij? Met vriendelijke groet – Bob’
We geven ons mailadres. We vragen of dit WSH boven de Otium Group/Neltex Sports valt. Daarop volgt weer een bericht via what’s app. ‘Top - stuur het binnen een uur door. WSH is de overkoepelende entiteit, waarin verschillende individuen van verschillende partijen samenkomen.’ De nieuwe entiteit wordt opgericht omdat er te veel zou worden gelekt.
Ik word even teruggefloten. Big shots willen nog dag wachten met persbericht
Dertig minuten later is daar alweer de volgende app. ‘Ik word even teruggefloten. Big shots willen nog dag wachten met persbericht 😔 tot dan kan ik niets zeggen dat mogelijke deal beschadigt.’
In de nacht van 22 op 23 april om 2.51 uur volgt alsnog een persbericht namens WSH. De Amerikanen willen 95,1 procent van de aandelen overnemen. Voorwaarde is wel dat de structuur van de club verandert. De minderheidsaandeelhouders Stichting Toekomst ADO (STA) en de Vereniging HFC werken echter niet mee. Het persbericht haalt alle voetbalwebsites, ook die van Voetbal International. Het spel is op de wagen.
WHAT’S APP

Het is het begin van een indrukwekkende mediacampagne. Heere heeft zijn huiswerk gedaan. Hij heeft de namen en telefoonnummers van Nederlandse voetbaljournalisten verzameld. Regionale partijen als Omroep West en (de regiokatern) van het Algemeen Dagblad, maar ook de NOS en Voetbal International. De volgende ochtend lezen we overal dat een Amerikaanse partij bereid is ADO te redden, maar dat de STA en HFC dit tegenhouden. ‘ADO is een drenkeling maar wil nu zelf bepalen hoe het gered gaat worden’, zegt Heere daar later over.
Klokslag 10.00 uur volgt er een bericht uit het andere kamp. ADO heeft een paar dagen eerder speciaal voor deze kwestie een eigen woordvoerder ingehuurd. De man heeft in een verleden de woordvoering van Gerrit Zalm gedaan. Hij schrijft: ‘HFC en STA hebben geen bevestiging van UVS gekregen dat er een overeenstemming met een overnemende partij ligt. Otium heeft bij hen geen concrete onderbouwing en (financiële) plannen voor de toekomst van ADO op tafel gelegd. HFC en STA willen inzage in de overeenkomst en de gevolgen voor ADO.’
Deze woordvoerder blijft steevast Otium communiceren, aangezien World Soccer Holdings nog niet is opgericht. En in Den Haag is men van mening dat je niet kan communiceren over een groep die nog helemaal niet bestaat. Het blijkt overigens een dingetje. Ook wij worden vanuit Amerika gesommeerd niet meer over Otium of Neltex te schrijven. ‘Bepaalde partijen staan op het punt af te haken omdat hun naam op straat ligt’, aldus Heere. ‘Jullie brengen met je verhalen de deal én dus ook de toekomst van ADO in gevaar.’
Jullie brengen met je verhalen de deal én dus ook de toekomst van ADO in gevaar
De mogelijke overname van ADO Den Haag is een gevecht tussen twee woordvoerders geworden. Grootaandeelhouder United Vansen is onbereikbaar en ook de directie en RVC van ADO Den Haag reageren niet op onze vragen. De media moeten het doen met persberichten van een Amerikaanse professor én een ingevlogen woordvoerder niet-voetbalgerelateerde zaken. Het enige wat onveranderd blijft is dat ADO geen geld heeft.
De kou moet op 23 april uit de lucht worden gehaald. Er wordt een digitale meeting belegd. Heere zegt de plannen met de minderheidsaandeelhouders te gaan delen, daarna staat hij met plezier de pers te woord. We hebben dan al een visiedocument ingezien. ADO moet AZ Alkmaar 3.0 worden, de hekkensluiter in de Eredivisie gaat in de toekomst voor Europees voetbal. In de begeleidende tekst lezen we dat we vrij mogen citeren uit het stuk, maar dat het document niet publiekelijk geplaatst mag worden ‘Aangezien de foto’s van het internet zijn geplukt en wij daar geen eigendomsrecht over hebben.’
Na afloop komen de Amerikanen met een summier persbericht. ‘Statement: Een positief gesprek waar de partijen beiden meer van elkaars uitdagingen hebben kunnen leren. WSH blijft hard werken om voor deze complexe situatie een oplossing te vinden.’ We zoeken contact met de woordvoerder van de minderheidsaandeelhouders. Die ontkracht het verhaal. ‘Er ligt nog altijd geen koopovereenkomst. We weten niet hoe ze het gaan financieren. Voor we ergens iets van kunnen vinden moeten we toch de boeken inzien?’
INVESTEERDER

Inmiddels is iedereen verdeeld. Het medialandschap maar ook de fans. Wie moeten we geloven? Wat als WSH een zeer betrouwbare partij is maar dat de leden van de Stichting en de vereniging hun eigen stoeltje veilig proberen te stellen? De huidige organisatiestructuur is al jaren een erkend probleem. Bovendien worden de verhalen dat er vanuit de club een lobby gaande is om zelf potentiële kopers in te vliegen steeds groter. Dan is het logisch dat ze niet met de Amerikanen aan tafel willen. ‘Hoe moet ik dit de Amerikanen uitleggen’, briest Heere. ‘Dit snapt toch niemand?’
Het is inmiddels zondagavond, 25 april. Een dag later doet de rechter uitspraak in het kort geding. United Vansen weet dat het gaat verliezen. Er moet een akkoord komen en snel. Achter de schermen lopen andere partijen warm, maar WSH is naar eigen zeggen de enige concrete partij. Waar de Amerikanen de laatste vier dagen de media hebben gebruikt om hun woede en plannen te delen, krijgen ze nu een tikje van diezelfde media. Arno Vermeulen meldt bij Studio Voetbal dat WSH op zoek is naar Nederlandse investeerders. Iets wat ons ook ten oren is gekomen. Heere reageert via Twitter.

De STA en HFC willen na het gesprek van 23 april niet opnieuw om tafel. De rechter gaat op maandag uitspraak doen, in China schijnt men woedend te zijn. Het is oorlog. We ontvangen, ditmaal per app, een ronkend persbericht uit Amerika.
‘Statement: na afloop van de rechtszaak, die verliep volgens verwachtingen, ontvingen wij een afwijzende brief van de advocaat van HFC Vereniging en STA met betrekking tot ons voorgestelde structuur wijzigingen waaruit blijkt dat zij dat document niet zagen als een werkend document, waarin wij vroegen om hun input te geven, maar als een legale verplichting. Alle opmerkingen in hun reactie zijn negatief en gericht op legale details, terwijl wij juist hoopten op een positieve samenwerking. In plaats van een oplossing te zoeken voor deze heikele situatie verschuilen de vereniging en de stichting zich achter regeltjes. De reactie biedt geen enkele creativiteit aan om een oplossing te vinden en waar zij hun advocaat inschakelde om het document af te wijzen, hadden wij juist een verzoek tot vergadering verwacht van hen zelf.’
Vervolgens gaat de tekst plotseling over in het Engels. Het is meer een aankondiging. ‘The primary investor behind World Soccer Holdings is an investment group operated by the family of the CEO of a Global Fortune 500 company with interests in the Netherlands…. Over the next few days, our primary investor will reveal who they are. In the meantime, we continue discussions with the board at ADO in the hopes that we can find a solution that will ensure the future success of this great club.’
Het verhaal van de Fortune 500 haalt de sites en kranten. ADO heeft grote financiële problemen en er is een vermogende koper die alle problemen weg kan nemen. Maar een paar oude mannetjes zitten een deal dwars. World Soccer Holdings, dat officieel nog niet bestaat, krijgt steeds meer aanhangers in het Haagse. De reactie uit het kamp van de minderheidsaandeelhouders blijft hetzelfde. ‘Wij moeten voorkomen dat de club in verkeerde handen terechtkomt. We hebben nog steeds geen koopovereenkomst gezien én we weten nog altijd niet waar het geld vandaan komt. Voor ons is er niks veranderd.’
KNVB

Hoe weet je als ADO-supporter nog wie je moet geloven? Al die ingewikkelde afkortingen, de dagelijkse stroom aan nieuwsberichten. Wij worden iets wijzer als er op zondag 25 april een nieuwe Letter of Intent (LOI) wordt opgesteld tussen WSH en UVS. Een intentieverklaring die we in kunnen zien. Het moet de basis zijn voor een aanstaande verkoop.
De Amerikanen merken in dit stuk op dat de prijs voor ADO sterk is gedaald. De schuldenlast ligt inmiddels hoger dan de waarde van de club. Ze zijn bereid om 4,75 miljoen euro neer te leggen. Maar dan wil het wel per direct operationele controle hebben over de club. Met andere woorden; het wil per direct zeggenschap hebben over ADO Den Haag. VI zoekt contact met de KNVB. Deze laat weten dat dit formeel helemaal niet mag.
Ook kunnen de Amerikanen op basis van dit document tot 31 juli kosteloos uit ADO stappen. In dat geval heeft de club 45 werkdagen de tijd om al het geld terug te betalen. Dus ook de 2.1 miljoen waar het nog recht op heeft.
Het document, dat is ondertekend door Bob Heere en Hui Wang, oogt slordig. Op pagina vier staat dat er voor Monday 25 april 2013 23.59 een deal moet zijn. Maar 25 april valt dit jaar toch echt op een zondag. We publiceren online over het feit dat ADO nog maar 4,75 miljoen euro hoeft te kosten en dat maandag in principe het geld op is. Uiteindelijk krijgt de club nog enige respijt als de loonheffing wordt opgeschorst. Maar dat betreft enkel ademruimte voor een x-aantal dagen.
Het is inmiddels vrijdag 30 april, vier dagen nadat WSH liet weten de grote investeerder kenbaar te zullen maken. Opvallend genoeg is er nog niks gelekt. En dus sturen we Heere een bericht. We vragen of de naam van de grote investeerder op korte termijn bekend wordt gemaakt. Maar voor het eerst blijft het oorverdovend stil. Geen mail, geen appje. Niks.
Op zondag proberen we het nog een keer. Dan weet Bob ons wél te vinden. ‘Wij zijn heel hard bezig, maar zolang jij titels gebruikt zoals ‘gestrekt been’, wat volgens mij nog altijd een overtreding betekent, moeten we voorzichtig zijn in onze communicatie, daar wij geen enkele regel hebben overtreden en het beste voorhebben met ADO. Daarnaast is het echt 24/7 hier om oplossing te vinden. Hopelijk kan ik snel iets met je delen.’
Dat gestrekte been moeten we even uitleggen. Op maandag hebben we een artikel gepubliceerd over de gezakte vraagprijs. Daarbij sturen we de volgende tweet.

Met dat gestrekte been doelen we op de gestelde eisen in het LOI en de vele persberichten. Heere reageerde vrijwel direct op Twitter. ‘We zij nog niet klaar. Reden van geheimzinnigheid is net gegeven en zal zo door journalisten gedeeld worden. We blijven hopen dat ADO wilt praten over veranderingen.’
Eén zin intrigeert. ‘Zal zo door de journalisten gedeeld worden.’ Hij doelt op een persbericht over de Fortune 500 wat inderdaad wijdverspreid wordt. Zolang de Chinezen én de Haagse clubleiding niks zeggen, domineren de Amerikanen het nieuws met hun eigen berichten. Heere zegt het eerder deze week letterlijk tegen ons. ‘Als we wat willen bereiken, hebben we wel de media nodig’.
Als we wat willen bereiken, hebben we wel de media nodig
Na een discussie via de app over de interpretatie van een gestrekt been, vertelt Heere dat er op zondagavond nog een persbericht uitgaat. Het gaat over de mogelijke financier. ‘Een Amerikaan die in de bouw zit in Texas, hoe komt die bij ADO uit’, horen we Van Ramshorst bij Studio Voetbal zeggen. Dit is het persbericht dat uitgaat.
Titel: Demetriou familie is de financiële partner verbonden aan World Soccer Holdings.
Met de steun van de Demetriou familie, geleid door Steve Demetriou, CEO en Chair van Jacobs, een wereldwijd beursgenoteerd bedrijf ter waarde van 18 miljard, zal World Soccer Holdings, met de steun van UVS, Dinsdag 4 Mei een gedetailleerd voorstel aan ADO Den Haag presenteren die de club na bereiking van akkoord de 2.1 miljoen geeft die ze nodig hebben om het seizoen af te maken en die ze de mogelijkheid om niet te hoeven wachten op de executie op de aandelen later deze maand. Nadat ADO Den Haag zijn zorgen uitte over het eerste ingediende voorstel, heeft World Soccer Holdings hun goede raad ter harte genomen en de afgelopen week heeft zij rondom de klok gewerkt om een oplossing te vinden voor deze zeer complexe situatie met de hoop dat deze alle partijen tevredenstelt en garantie biedt voor de toekomst van ADO Den Haag. World Soccer Holdings en de Demetriou familie heeft als eerste voornemen om de Nederlandse cultuur binnen ADO weer te versterken en heeft als eerste stap voorgesteld om de Nederlandse taal weer de voertaal te maken binnen het bestuur.
En dus lijkt ADO zondagavond gered. Achter de geheimzinnige Amerikanen zit een bedrijf goed voor achttien miljard dollar. Voor dat bedrag kan je het complete Nederlandse voetbal opkopen. Eind goed, al goed.
Gerenommeerde media maar ook de knip- en plaksites brengen het goede nieuws. En dat terwijl niemand weet hoe bijvoorbeeld de Chinezen of de Amerikanen erin staan. We zoeken contact met United Vansen maar komen niet verder dan een voicemail. Het antwoordapparaat van algemeen directeur Mo Hamdi kunnen we inmiddels dromen.
Een dag later blijkt dat er een mailtje is gestuurd naar de clubleiding, rvc en de minderheidsaandeelhouders. De aanpassingen in het voorstel zijn summier, de twijfels blijven bestaan. De Haagse woordvoerder vertelt dat de situatie wat betreft World Soccer Holdings onveranderd is. ‘We hebben geen nieuwe inzichten gekregen’, verzucht hij. ‘We hebben nu een naam van een Amerikaan maar hebben geen idee wat zijn plannen zijn en hoeveel geld hij in de club wil steken. En bovendien, er ligt nog altijd geen getekende overeenkomst tussen UVS en WSH.’
AFDRUIPEN

World Soccer Holdings wil op dinsdag 4 mei een plan presenteren, maar wordt op 3 mei verrast. ADO maakt aanspraak op de Wet Homologatie Onderhands Akkoord. In het kort komt het er op neer dat het de schulden probeert te reorganiseren. Daarbij is de rechter gevraagd om een afkoelingsperiode. In de tussenliggende periode kan de club niet worden verkocht. Deze stap zat er al aan te komen, maar in Amerika hoopten ze dat ADO nog even zou wachten tot na 4 mei. In het persbericht van de Hagenezen wordt duidelijk dat de club niet zit te wachten op het Amerikaanse geld. ‘De toekomst ziet ADO Den Haag voor zich met partijen die betrokken zijn bij de club en de stad. Partijen die écht willen bouwen aan een duurzame en succesvolle toekomst.’
De toekomst ziet ADO Den Haag voor zich met partijen die betrokken zijn bij de club en de stad
Geen toeval dus, dat de Amerikanen na 23 april nooit meer aan tafel zijn gekomen. De Hagenezen irriteerde zich bovendien mateloos aan de communicatie via de media. World Soccer Holdings druipt af. Maandagavond 3 mei 20.47 uur volgt het voorlopig laatste persbericht. Heere schrijft teleurgesteld te zijn. ‘Wij delen het vertrouwen dat ADO uitspreekt over de WHOA-procedure niet en wij vrezen dat de situatie nog onzekerder is geworden. Daarentegen zou WSH onmiddellijk na een akkoord met ADO de 2.1 miljoen Euro overmaken zodat zij aan haar salarisverplichtingen kon voldoen, en was zij erin geslaagd om de achtergestelde lening van UVS over te nemen, wat ook onmiddellijk in de club kon worden geïnjecteerd, waardoor de schuld gelijk 3.6 miljoen zou teruglopen.’
Na anderhalve week vol persberichten, appjes en ronkende krantenkoppen lijkt de partij die naar eigen zeggen een overeenkomst had met United Vansen, van het podium te verdwijnen. Intussen is Den Haag verdeeld. Is er een spelletje gespeeld door de minderheidsaandeelhouders? Hebben ze bewust de favoriete partij van de Chinezen buitenspel gezet? Anderzijds bood de ondertekende LOI erg weinig ruimte voor een mooie, Haagse toekomst. Er waren nog wel erg veel losse eindjes. ADO was gezien de huidige financiële situatie, een gewillig slachtoffer voor mogelijke cowboys. En na de ervaringen met United Vansen wilde het niet nog een keer zo’n fout maken.
Heere besluit zijn vooralsnog laatste perscommunique met de volgende woorden. ‘Wij wensen het bestuur, de spelers, het personeel en de fans het allerbeste en we hopen dat ze hieruit kunnen komen. World Soccer Holdings blijft een grote fan van ADO Den Haag en het Nederlandse voetbal in het algemeen en zal de ontwikkelingen nauwkeurig blijven volgen.’
Is dat een definitief goodbye? Daar lijkt het niet op. Heere roert zich vervolgens nog op Twitter. Hij laat weten dat een stapje terug doen iets anders is dan weg zijn.
Feit is dat het in Den Haag een week lang is gegaan over World Soccer Holdings, een entiteit die nog helemaal niet bestaat. En niemand die weet hoe de Chinezen of de Haagse directie er daadwerkelijk instaat. Wat een paar ronkende persberichten, appjes en twitterberichten al niet kunnen doen.
0
Dinsdag 4 mei 2021 om 18:24 uur

stevie

Max schreef:

Dit is iemand die Football Manager speelt en daarover twittert.
Thnx, gelukkig op het verkeerde been gezet dan.
0
Vrijdag 30 april 2021 om 20:50 uur

BLEISWIJK-1

DHFC070 schreef:

Is er werkelijk waar nog iemand die heel dat sportieve nog iets boeit?
Treurige constatering in ieder geval bij mijzelf.... fan van een voetbalclub maar het gaat bijna nooit over voetbal.
Ik denk dat als het nu rustig was geweest. Maar je had met andehalf been in de KKD gestaan. Ook dan zou mijn interesse minder geweest zijn. Het is gewoon alles bij elkaar.
0
Vrijdag 30 april 2021 om 18:09 uur

rd..

Bolskie schreef:

Dan had het th zelf voor de groep moeten staan
Ja absoluut. Maar hart etc... Dat ging niet meer. Dus zochten ze een andere zetbaas. Die vonden ze. Ik ben benieuwd wat Brood nu voelt en hoe hij erin zit. In hoeverre hij zich gesteund voelt? Zal een hoop afhangen van wat ze met hem gaan doen.

Want als ze hem gaan ontslaan, dan is het TH ook technisch failliet.

Laten ze hem zitten, dan kun je dat TH ook nauwelijks meer serieus nemen. Brood is hun gezicht en heeft min of meer net zo gefaald als zij.

Ik denk oprecht dat hij blijft zitten zolang de club in ieder geval niet verkocht is.

Dit TH is niet in staat om een gebalanceerd team op de been te brengen. Geld of geen geld. Lukt nu niet, maar ook in de eerste divisie niet.
0
Zondag 25 april 2021 om 17:22 uur

Heino

Flinke lap tekst van VI Pro:

Hoe ADO Den Haag een prooi werd voor koopjesjagers en cowboys
Achtergrond

Oh, oh, Den Haag. Voor het oog van de wereld vecht ADO tegen degradatie én de eigen grootaandeelhouder, achter de schermen staat het al een half jaar te koop. VI dook in het overnamedossier en stuitte onder meer op president Xi Jinping én de Chinese maffia. Intussen is code rood afgegeven: staat er eind deze week geen geld op de Haagse bankrekening, dan dreigt een faillissement.

‘Kom je voor ADO? Weet je het zeker? Je ken nu nog terug…’ Het is zondag 4 april. We willen onze auto parkeren op P2 bij het Cars Jeans Stadion, maar een ijverige steward houdt ons tegen. De wagens voor ons heeft hij doorgestuurd naar een grote, witte tent. Het blijkt een officiële vaccinatielocatie. Het is er, ondanks alle negatieve berichten in de media, opvallend druk. Geen van de aanwezigen die weet dat de prikjes AstraZeneca die hier worden gezet, nodig zijn om ADO op de been te houden. Daarover later meer.

De steward laat ons door. Over een uur begint ADO tegen FC Utrecht. Een niemanddalletje in de Eredivisie. De ene ploeg is vrijwel zeker van play-offs voor Europees voetbal, de ander staat na vanmiddag met anderhalve been in de Keuken Kampioen Divisie. Wie de eerste helft objectief analyseert, moet wel concluderen dat het elftal van Ruud Brood het volgend jaar ook lastig gaat krijgen in Oss en Dordrecht. De sfeer op de hoofdtribune laat zich raden. Toch is de dreigende degradatie op dat moment de minst grote zorg. Een overname is aanstaande én er is een acuut liquiditeitsprobleem. Een paar dagen eerder ontvingen we nog een noodkreet vanuit het hart van de club. ‘Als er niet snel wat gebeurt, gaat ADO failliet.’ Alles Door Oefening is bijna Einde Oefening.

Casino

Ons verhaal begint een maand eerder. Op 8 maart om precies te zijn. VI wordt getipt dat ADO Den Haag een rechtszaak voorbereidt tegen United Vansen, beter bekend onder de naam UVS. Het is het Chinese bedrijf van voorman Hui Wang, dat sinds 2014 een meerderheidsbelang heeft in de club. UVS zou meerdere betalingstermijnen hebben gemist met als gevolg dat ADO nu in serieuze financiële problemen verkeert. Het is een paar dagen groot nieuws, maar sneeuwt al snel onder als duidelijk wordt dat UVS na zeven jaar de club probeert te verkopen. Een vechtscheiding? ADO heeft dringend geld nodig en de Chinezen betalen niet. En toch is het niet wat het lijkt.

Club en aandeelhouder worstelen over een garantstelling. De reglementen van de licentiecommissie van de KNVB schrijven voor dat elke grootaandeelhouder aan het begin van het seizoen garant moet staan voor de tekorten. Op basis van de ingediende begroting zullen de Chinezen dit seizoen zo’n drie miljoen euro moeten aftikken. Beide partijen spreken af dat het in termijnen wordt overgemaakt met een eerste storting in oktober. Maar er komt niks. ‘We hebben wat uitdagingen in eigen land’, is de uitleg van Felix Wu, CEO van UVS en tevens rvc-lid bij ADO. ‘We betalen het volledige bedrag in december. Kunnen jullie het zo lang uitzingen?’ Dat lukt nog wel.
Maar als in december nog altijd geen euro is overgeboekt, wordt de situatie nijpend. Het personeel dreigt niet alleen het kerstpakket mis te lopen, maar ook het salaris. De directie sluit eind 2020 ternauwernood een grote deal met Hommerson Casino’s, dat een eigen vestiging opent in het stadion. Tevens wordt de al genoemde vaccinatielocatie binnengehaald, waardoor ADO alsnog aan alle betalingsverplichtingen kan voldoen. Maar het is kantje boord. Door de commerciële successen hoeft UVS nu nog maar een gat van twee, in plaats van drie miljoen euro dicht te fietsen. De Chinezen sturen ronkende berichtjes en beloven na het Chinese nieuwjaar, dat valt op 12 februari, het volledige bedrag over te boeken. Maar eind februari staat er nog niks op de rekening. De club gaat noodgedwongen met de pet rond bij sponsors. Het financiële beleid hangt van noodverbandjes aan elkaar. UVS geeft niet thuis en dus is een gang naar de rechter het enige alternatief.
Afgelopen week werd duidelijk dat het kort geding – zonder tegenbericht – aanstaande donderdag plaatsvindt. En dat is geen dag te vroeg. Uit de stukken die we inzien blijkt dat op 25 april, net nadat de salarissen van april zijn overgemaakt, de clubkas leeg is. Een faillissement dreigt. We vragen algemeen directeur Mohammed Hamdi om een reactie, maar die wil pas na het kort geding reageren.

Shock

Het is niet de eerste keer dat de Chinezen moeite hebben met het Haagse rekeningnummer. Begin 2017 oordeelde de rechter al eens dat Hui Wang 2,5 miljoen euro moest aftikken. Nu is de situatie nog penibeler. Maar zoals gezegd, tot afgelopen week domineert ander nieuws. ADO Den Haag staat te koop. Op 13 maart wordt gelekt dat de grootaandeelhouder met Cosinus Group Capital Partners in gesprek is over een aandelenverkoop. Anderhalve week later ligt er een schriftelijk akkoord met de in Zwitserland gevestigde investeringsmaatschappij. De aandacht wordt getrokken door ene Anthony Rothengatter, uitvoerend partner bij het bedrijf en een geboren Hagenees. Een voormalig hockeyer die in 1983 naar het buitenland zou zijn verhuisd. Een grote onbekende op de ADO-tribune.
Hui Wang: `Ik wil dit project voor eeuwig voortzetten, tot in mijn graf`
Tijd om contact te leggen met China. Hoe zit het met die betalingsachterstand en is er inderdaad sprake van een deal met Cosinus? We proberen het bij Wu en Terry Wang, de zoon van Hui Wang. Als we het +86-nummer kiezen, wordt What a wonderful world van Louis Armstrong afgespeeld. Na twee keer een intro van pakweg dertig seconden, volgt een computerstem die ons vriendelijk vraagt het later nog eens te proberen. Dat doen we zeker.
Terug naar het Cars Jeans Stadion. Met vragen over een mogelijke verkoop hoeven we niet aan te kloppen bij de directie. Men zegt net zo verrast te zijn als de rest van Nederland. Hamdi zou begin maart via-via zijn getipt over overnamegesprekken met de Otium Group, een Amerikaans vastgoedbedrijf. ‘We waren in shock’, vertelt een medewerker, die anoniem wenst te blijven. Er is dagelijks contact met UVS, maar niemand die het nodig vond te melden dat er een Te Koop-bord in de voortuin stond. Eenmaal geconfronteerd met het nieuws, konden de Chinezen het niet langer ontkennen. Echt loslippig was Wang niet, ook omdat het formeel niet hoeft. De werknemers in Den Haag zouden wel een seintje krijgen als de nieuwe eigenaar zijn intrek zou nemen. De rvc laat via een woordvoerder weten dat het tijdig is ingelicht door UVS, maar dat wordt weer door anderen tegengesproken. De Otium Group, die kennelijk onder de vlag van Neltex Sports opereert, was overigens al dichtbij. Naar verluidt ketste een deal af op een overbruggingskrediet van twee miljoen euro. Inderdaad, het bedrag dat UVS nog verschuldigd is aan ADO.
MVV
Ondanks getekende geheimhoudingsverklaringen liggen de namen van vrijwel alle potentiële investeerders twee weken geleden gewoon op straat. Niet alleen de Haagse defensie is dit seizoen zo lek als een mandje. Naast Otium en Cosinus is ook het Amerikaanse Pacific Media Group (PMG) in beeld. Wat ons vooral opvalt is hoe actief de handel in voetbalclubs is. Er zijn tientallen zo niet honderden tussenpersonen en bedrijfjes die partijen maar wat graag, tegen een vergoeding, met elkaar in contact brengen. Tussen de serieuze overnamekandidaten wemelt het van de cowboys. In Nederland blijkt bovengemiddeld veel interesse voor Feyenoord en FC Den Bosch te zijn, maar ook Maastricht blijkt goed in de markt te liggen. De tussenhandelaren weten het zeker: MVV is de volgende.
Wanneer is de Haagse uitverkoop eigenlijk begonnen? De ADO-directie zou het begin maart bij toeval hebben gehoord. Maar dan is de koopjeshoek al een maand of zes geopend. Iemand tipt ons Stijn Janssen eens te bellen. Was dat niet de Roda JC-supporter die de club uit Kerkrade koppelde aan Aleksei Korotaev? De multimiljonair annex schoonspringer, die samen met adviseur Nicolas Anelka de Koempels naar de Champions League zou brengen? We zaten op de eerste rij bij de legendarische presentatie in het Parkstad Limburg Stadion. Deze Janssen zou in 2020 al met de Chinezen hebben onderhandeld. ‘Ik ben compleet verrast door je belletje’, klinkt het aan de andere kant van de lijn. ‘Hoe kunnen jullie dit nu weer weten?’
In september worden Janssen en Ron de Bot, een voormalig directeur bij AS Trencín, benaderd door een Amerikaanse partij. Dit concern, waarvan de naam vanwege een getekende geheimhoudingsverklaring geheim moet blijven, wil investeren in een Nederlandse club. Hun oog valt op de stad Den Haag. Janssen en De Bot wordt gevraagd de partij in contact te brengen met UVS, wat uiteindelijk lukt via een Chinese zakenkennis. Wang laat de onderhandelingen aan zijn zoon. Het wordt de Amerikanen snel duidelijk dat UVS wel in is voor een verkoop, maar dan wel tegen de hoofdprijs. Er moet een kleine twintig miljoen euro op tafel worden gelegd. ‘Wij hoeven niet te verkopen’, wordt gezegd. ‘We geloven nog altijd in dit project.’ ADO is dankzij corona in de Eredivisie gebleven en volgens de Chinezen een ambitieuze Eredivisie-club. De Amerikanen waarderen de club echter miljoenen lager en na onderhandelingen van ruim twee maanden, wordt de boel afgeblazen. De Bot bevestigt eens te meer dat de partij waar vorig jaar mee werd gesproken, niet Cosinus, Otium of PMG is. Een vierde gegadigde dus. ‘Ik weet niet of ze nog openstaan voor ADO. Misschien komen ze wel weer in beeld als het bedrag dat UVS vraagt in hun ogen nu realistischer is.’

Xi Jinping

Was UVS iets minder gretig geweest, dan was de club op een koude novemberavond zo overgegaan van een stel Chinezen naar Amerikanen. En niemand in Den Haag die er wat aan had kunnen doen. Maar waarom willen de Chinezen ADO uitgerekend nu van de hand doen? Voor het voetbal hoef je al langer niet naar Den Haag te komen en financieel is het nooit interessant geweest. In zeven jaar tijd maakt UVS ruim twintig miljoen euro verlies. Toch gaan ze uitgerekend nu van het ene naar het andere digitale kopje koffie. UVS kunnen we niet vragen naar de beweegredenen. Achter het Chinese netnummer zingt Louis Armstrong nog altijd over groene bomen en rode rozen. Ook op tekstberichten wordt niet gereageerd.

Zijn de Chinezen misschien klaar met de dagelijkse leiding? Begin vorige week nog niet. We krijgen een mail onder ogen, verstuurd op 12 april. Het is geschreven door Wang en geadresseerd aan diverse stakeholders, waaronder de rvc en de directie. De grootaandeelhouder merkt op dat de overname door de Cosinus Group is afgeketst, maar benadrukt zeer tevreden te zijn met de huidige leiding. Navraag leert dat er ondanks de betalingsachterstanden, een geheime uitverkoop én een aanstaand kort geding, nog dagelijks contact is. In een mail aan Cosinus noemt UVS Hamdi de beste CEO van de laatste zeven jaar.

Na een paar moeizame jaren lijken de Chinezen eind 2019 weer helemaal aan boord. Een Haagse delegatie bezoekt China, waar de onlangs aangestelde algemeen directeur een meerjarenplan presenteert. De club wil commercieel stappen maken en de gemiddelde leeftijd in de selectie moet drastisch omlaag. China is positief en zegt één miljoen euro extra toe om alles te verwezenlijken. Dat bedrag komt echter niet direct uit de portemonnee van UVS. In China wordt eens te meer duidelijk dat Hui Wang, de man die zich in 2014 presenteert als de nieuwe grootaandeelhouder, niet het laatste woord heeft. Dat is Yihui Wang, de zwager van Hui Wang. Hij leidt Jiahua East Holdings Group dat 51 procent van de aandelen United Vansen bezit. Yihui Wang staat dicht bij het partijbestuur van de communistische partij, waar president Xi Jinping de scepter zwaait. Het Haagse gezelschap ziet zijn kans schoon en vraagt via een tolk aan Wang senior wat nu eigenlijk de bedoeling is met ADO. ‘Het is een prestigeproject’, vertaalt de tolk vrij. ‘Ik wil dit project voor eeuwig voortzetten, tot in mijn graf.’

Toch praat UVS nog geen twaalf maanden later met Amerikanen. De dagelijkse leiding vraagt meermaals naar de beweegredenen, maar een antwoord blijft uit. Sportief is er weinig progressie geboekt sinds het bezoekje aan China, commercieel maakt het wél stappen. In het Haagse doen inmiddels twee scenario’s de ronde. Allereerst zou Hui Wang in scheiding liggen met de zus van Yihui Wang. Dat is in Chinese kringen reden genoeg om alle banden met United Vansen door te snijden. Een tweede en logischere verklaring, is een rigoureuze koerswijziging. Collega Süleyman Öztürk beschreef recent al hoe de Chinese bubbel uiteen is gespat. Een paar jaar terug wilde Xi Jinping van China een voetbalgrootmacht maken, nu zijn investeringen in het mondiale voetbal uit den boze. In eigen land gaan clubs failliet, in Europa worden clubs massaal te koop gezet. In een lezerswaardig artikel merken de journalisten van Follow The Money op dat Xi Jinping er met gestrekt been in gaat. Al het geld dat ooit is geïnvesteerd in buitenlandse clubs, moet terugvloeien naar China. Zo niet, dan volgen sancties. Wang zou niet de eerste clubeigenaar zijn die in de gevangenis belandt.

Frankfurt

Het zou verklaren waarom er nu sprake lijkt van een spoedeisend belang. Wang en Wang moeten ADO zo snel mogelijk van de hand doen om Xi Jinping tevreden te stellen. Bovendien helpt de ranglijst niet mee. Als bespeler van de Keuken Kampioen Divisie is ADO direct een stuk minder waard. En dat terwijl we begrijpen dat de vraagprijs in zes maanden tijd toch al zo’n beetje gehalveerd is. UVS zet nu in op zo’n 7,5 miljoen euro. Daarin zit ook een achtergestelde lening van 1,7 miljoen. Daarnaast moet een geïnteresseerde partij ook helpen met die bruglening van twee miljoen euro. Voor grofweg tien miljoen euro heb je dus een eigen voetbalclub pal aan de A12.
De aasgieren cirkelen inmiddels boven het Cars Jeans Stadion. Cowboys uit alle windstreken melden zich via tussenpersonen in Peking. Ondanks de schuld, die volgens ingewijden is opgelopen tot zo’n vijf miljoen euro, liggen er kennelijk gouden bergen achter de duinen.

Tot 11 april ligt Cosinus op pole position. UVS praat vanwege een exclusiviteitscontract alleen met de Zwitsers. Datzelfde weekend krijgt VI de presentatie waarmee het potentiële investeerders probeert te verleiden in handen. We bladeren door de PowerPoint van dertien pagina’s, voor zien van de clubkleuren en wat Haagse wolkenkrabbers. Op pagina vijf zien we Aaron Meijers en Crysencio Summerville staan, twee spelers die niet meer actief zijn in Den Haag. Gelukkig klopt het aankoop bedrag van 7,5 miljoen euro wél. De enige conclusie die we kunnen trekken na het zien van deze presentatie is dat ADO een absolute cashcow is. Cosinus gaat voor het seizoen 2021/22 nog uit van een negatief resultaat van 16,7 miljoen euro, vier jaar later is dat ruim 36 miljoen positief. De club moet een innovatie- en technologie-hub worden, er komen field labs en start-ups. Geen idee of Ruud Brood daar verstand van heeft, maar deze spin-offs moeten in 2026 jaarlijks 25 miljoen euro opleveren.
We hebben inmiddels het nummer van Rothengatter weten te achterhalen. In eerste instantie reageert hij niet op onze belletjes en berichten. Als we appen dat we de presentatie in handen hebben, worden we echter direct teruggebeld. ‘U heeft iets in handen dat niet van u is’, begint de stakeholder van Cosinus. ‘Het heeft geen journalistieke meerwaarde om hierover te berichten. Bovendien kan het ADO schaden. We vragen het u niet te delen.’ Rothengatter benadrukt dat het plan onvolledig is. We vragen naar het grotere plaatje. Het komt erop neer dat ADO geld moet gaan verdienen met andere dingen dan voetbal. ‘Sport en vooral voetbal, is heel ouderwets. Als het om inkomsten gaat, wordt gekeken naar media- en transferrechten. Maar juist daaromheen kan je geld verdienen. Wij willen een innovatie- en technologie-hub beginnen met voetbal als visitekaartje.’
Hij stuurt een artikel door over Eintracht Frankfurt, dat het meest innovatieve en digitale Bundesliga-team wil worden. Den Haag moet het Silicon Valley van Nederland worden, de geïnteresseerde partijen zouden volgens de bestuurder al klaarstaan. We leggen de cijfers voor aan een willekeurige Eredivisie-bestuurder. Deze denkt dat het onhaalbaar is. ‘Onhaalbaar?’, reageert Rothengatter. ‘Wij vinden zelfs nog dat we conservatief hebben begroot. Alles draait om innovatie. Bij KPN was telefonie ook jarenlang het visitekaartje. Maar die leveren nu ook veel meer diensten.’

Seasons 21/22 22/23 23/24 24/25 25/26
Results 16.700- 16.475- 7.875 19.500 36.250
Return ADO 0 3.728 5.788 10.900 17.085
Return Limited Partners 0 748 2.088 8.600 19.565

Dit zijn de resultaten die de Cosinus Group de komende jaren presenteert voor ADO Den Haag. De opbrengsten (x 1000) worden gedeeld tussen de voetbalclub en de investeerders, ook wel limited partners.

Jordania

Rothengatter is er dan nog van overtuigd dat Cosinus binnen afzienbare tijd de aandelen in handen heeft. Er is al contact geweest met de KNVB én er zou een schriftelijk akkoord zijn met UVS. Maar Wang laat op 12 april dus weten dat de deal is afgeketst. Cosinus is in gebreke gebleven, het zou meerdere betalingstermijnen hebben laten verlopen. Het contract is daarmee ontbonden. Rothengatter spreekt dit tegen. ‘Dat contract is nooit ontbonden’, bezweert hij. ‘Wij houden UVS aan het contract. Als zij dat niet erkennen, treedt er een clausule in werking. Dat gaat ze een heleboel miljoenen kosten.’
Belangrijkste twistpunt is volgens Cosinus het overbruggingskrediet. De Zwitsers willen een dekking van UVS, maar krijgen deze niet. Het vreest voor een Kakhi Jordania-scenario. De Georgiër stopte eigen geld in FC Den Bosch, maar kwam vervolgens niet door de ballotage van de licentiecommissie. Op 16 april, vier dagen nadat de deal volgens UVS is afgeketst, probeert Cosinus in allerijl alsnog de twee miljoen bij elkaar te krijgen. ‘Want niemand is erbij gebaat als ADO failliet gaat.’
Wat UVS betreft is het exclusiviteitscontract inmiddels verlopen en het zou in gesprek zijn met de Pacific Media Group. De Amerikaanse investeringsgroep van topman Paul Conway heeft al een meerderheidsbelang in onder meer KV Oostende, AS Nancy en Barnsley FC. Saillant detail: PMG is nog altijd de belangrijkste overnamekandidaat bij FC Den Bosch. De Amerikanen ogen betrouwbaar, maar niet iedereen is even enthousiast. ‘Ze worden in verband gebracht met de Chinese maffia’, vertelt een ingewijde, met wie PMG eerder contact opnam. ‘Daar wil ik me niet mee inlaten. Ik heb ook een vrouw en kinderen.’

Rangers

De overnamesoap is compleet. Eind vorige week hebben we al meer dan dertig men sen gesproken en het plot verandert met elk telefoontje. Cosinus meent een deal te hebben, PMG zit aan tafel en we begrijpen dat Otium een comeback overweegt. Het lijstje geïnteresseerden is overigens nog veel langer. Op de dag dat UVS een streep zet door Cosinus, meldt een Haagse onder nemer zich in China. Hij druipt een paar dagen later alweer af.
Ook komen we uit bij de broers Lentze. Martijn Lentze is een vastgoedondernemer en heeft een eigen box in het stadion. We worden getipt dat hij samen met zijn broer Jeroen én een aantal invloedrijke mensen rondom de club, een poging wil wagen. Namen van onder meer Tscheu La Ling en Ed Maas vallen. ‘Ik kan op dit mo ment niks melden over UVS’, zegt Jeroen voorzichtig. ‘Er wordt gekeken of er draagvlak is om iets op te pakken. Wellicht kan ik over een aantal weken meer duidelijkheid geven.’

Lentze zegt ons nummer te noteren. Een woordvoerder zal terugbellen. Tot op de dag van vandaag hebben we nog niks vernomen. Een ander scenario dat door een groep mensen wordt onderzocht is een faillissement. Het Rangers-traject, waarbij ADO in Haagse handen opklimt via een lager niveau. Een Haags advocatenbureau onderzoekt de mogelijkheden. Mark van der Kallen, de man die ADO eerder verkocht aan UVS, zou ook al zijn benaderd. ‘Als iemand hier de kar gaat trekken, wil ik best advies geven. Maar ik ga het zelf niet meer doen’, laat deze desgevraagd weten.
Maandagmiddag tovert UVS een konijn uit de hoge hoed. Het meent een overeenkomst te hebben met de Otium Group/Neltex Sports
Intussen zingt Louis Armstrong vrolijk verder. UVS zwijgt. China is enkel uit op een verkoop. Hoe ADO Den Haag daar uiteindelijk uitkomt, heeft niet de eerste prioriteit. De Hagenezen zijn niet te benijden. De Eerste Divisie lonkt, er staat een kort geding met de huidige eigenaar op de rol en als het een beetje tegenzit, kunnen in mei de salarissen niet meer worden betaald. Intussen vechten cowboys, luchtfietsers en investeringsmaatschappijen elkaar de tent uit.

Tijd is dezer dagen China’s grootste vijand. De verhalen over een mogelijk Rangers-scenario voor ADO hebben ook Peking bereikt. In dat geval staat Wang met lege handen. Achter de schermen nemen de irritaties rond het weekend toe. UVS heeft moeite met bepaalde leden van de rvc en de club neemt een woordvoerder voor niet-voetbaltechnische zaken in dienst. Die spreken we vaker dan ons lief is.
De Chinezen kunnen nog zo snel willen, er zijn partijen die de zaak kunnen vertragen. Stichting Toekomst ADO bijvoorbeeld, dat een overname moet goedkeuren, maar vooral ook de licentiecommissie van de KNVB. De eisen voor een aandelenovername zijn recent veel strenger geworden. Vraag het Jordania, FC Den Bosch of anders Fortuna Sittard. Het is dus niet ondenkbaar dat United Vansen en ADO begin 2022 nog gewoon tot elkaar veroordeeld zijn. Dat maakt het kort geding van aanstaande donderdag extra precair.

Áls dat kort geding tenminste nog doorgaat. Maandagmiddag tovert UVS een konijn uit de hoge hoed. Het meent een overeenkomst te hebben. Niet met PMG, maar met de Otium Group/Neltex Sports. Als eenmaal alles op papier staat, moet er zo snel mogelijk geld naar Zuid-Holland worden overgemaakt. Waar hebben we dat eerder gehoord? De verbazing bij Cosinus is groot. Het spreekt van een probleem. ‘Want hoe vaak kan je één club dan verkopen?’ Uiteindelijk zouden de Amerikanen maar zeven miljoen betalen: vijf miljoen plus het overbruggingskrediet van twee miljoen.
Het is nauwelijks bij te houden. Is ADO nu verkocht en zo ja aan wie? ‘Netflix baalt dat ze met Feyenoord in zee zijn gegaan’, twitterde Joop Buyt (hij bedoelde Disney+, red.), een invloedrijke fan, vorige week. Buitenlanders zouden bij het kijken van de ADO-documentaire waarschijnlijk zeggen dat het allemaal zó ongeloofwaardig is, dat het wel gescript moet zijn. Wel had de hele ADO-soap dan in ieder geval nog wat geld opgeleverd.

De trouwe ADO Den Haag-supporter kan de komende weken alleen maar hopen. Hopen dat het eerste elftal niet degradeert, dat iemand de beloofde twee miljoen euro overboekt op de Haagse bankrekening én dat als er zich een potentiële koper meldt die enkel en alleen luchtkastelen komt bouwen, deze zelfde steward tegenkomt bij het Cars Jeans Stadion. ‘Kom je voor ADO? Weet je het zeker? Je ken nu nog terug…’

0
Maandag 19 april 2021 om 22:32 uur

Advertentie

zuiderwijk

Goed stuk over Pacific Media Group.

Bron: https://theathletic.com/2479880/2021/04/03/from-barnsley-to-belgium-the-club-owners-taking-on-the-elite-with-data-pressing-and-young-players/

From Barnsley to Belgium, the club owners taking on the elite with data, pressing and young players

Sheikh Mansour has piped more than £1 billion into City Football Group, 10 clubs in 10 countries, including Manchester City, the mothership. Austrian drinks company Red Bull has poured hundreds of millions into clubs in Austria, Brazil, Germany and the United States. Even Matthew Benham, the physicist turned gambler, has more than £100 million staked in Brentford and Midtjylland.

Owning one club is usually a good way to turn a big fortune into a smaller one, so owning several sounds like a dare or a punishment.

Of course, the owners of these multi-club groups, which are multiplying like rabbits, will tell you they are long-term investments or sophisticated branding exercises and we should not sweat the small stuff like annual losses.

But there is one group that has been put together on a budget of just over £40 million and does worry about balancing the books. They are pushing for Europe in Belgium and chasing promotion in Denmark, England, France and Switzerland. Their clubs have a distinctive playing style and a commitment to youth, on and off the pitch, but have not lost their individual identities.

They are Barnsley, Esbjerg, Nancy, Oostende and Thun, the Pacific Media Group gang, a Poundland Red Bull, and this is how they have done it.

When asked by The Athletic what his personal experience of playing, coaching and watching football was before he started buying clubs, Paul Conway replies with five sentences that waste no words but are packed with information. Most conversations with the 51-year-old American are like this.

He started playing the game at school because his dad, who went to college on a soccer scholarship, told him “you can’t just play one sport and sit around for nine months — you are going to play soccer, too”.

He was a left-footed central defender, something he notes is a “black swan on the recruiting front” these days, but his playing career lasted long enough to learn his fortune lay elsewhere.

There was also a stint as a coach of a youth team while still at high school. He decided this was not for him when he was shown a red card. And the first game he remembers going to see was a North American Soccer League fixture in the late 1970s involving the Philadelphia Fury.

So, from those bare biographical details, we can see that a young Conway learned how to spot an unsustainable business model, that there might be some benefits to kicking a ball about and he is a bad loser.

If we fast forward to 2010, we find Conway moving to China to restructure a company he had just bought for a wealthy client of the investment bank he worked for.

This company was SearchMedia Holdings and for “restructure”, read fire people — a ballsy move for somebody who did not speak the language. As part of this process, he shut down down a subsidiary that almost literally fought back. Claiming it was owed money by the parent firm, it hired goons to follow Conway around. It did not work. He hired some muscle of his own.

SearchMedia became Tiger Media, a profitable business Conway ran until 2013, when he set up a hedge fund with Chien Lee, a US-based Chinese entrepreneur who owned a successful hotel chain. By this point, Conway had been helping Chinese firms do business in America, and vice-versa, for years, so the next logical step was his own company, Pacific Media Group (PMG), which he set up with Hong Kong-based businesswoman Grace Hung in 2014.

Conway, Lee and Hung: three investors who united to make money in the Asian entertainment sector but who would go on to form half the boards at football clubs in Barnsley and beyond.

PMG’s first moves were investments in films such as The Martian and X-Men Apocalypse. It also built up a portfolio of cartoons for the Chinese market, as well as investments in computer games and merchandising spin-offs.

But in June 2016, it teamed up with Lee, another Chinese hotelier called Alex Zheng and Elliot Hayes, an American banker, to buy 80 per cent of OGC Nice. At first, this looked like just another Chinese-led investment in European football, something that had long stopped being unusual, but it did not take long for this lot to separate themselves from the herd.

First, they were immediately successful, as Nice finished third in 2017, earning a place in the Champions League. And second, Nice was just the beginning.

In the 18 months after that purchase, Lee’s NewCity Capital investment firm and PMG tried to buy Hull City, Middlesbrough and Partick Thistle, before finally agreeing a deal to buy 80 per cent of Barnsley for £6.3 million in December 2017. This was a very different proposition to Nice.

Barnsley had been well run since 2003, when local businessman Patrick Cryne saved them from bankruptcy. Under his watch, the South Yorkshire side were twice promoted to the Championship, relegated once, reached the semi-finals of the FA Cup, won the Football League Trophy and built a reputation for developing talent.

But their turnover as a Championship team was about a quarter of Nice’s and when Conway, Lee and new partners — Indian investor Neerav Parekh and Oakland Athletics’ executive vice-president Billy “Moneyball” Beane (by far the most famous of the evolving ownership groups PMG have put together but only a silent partner at one club) — took over in December 2017, Barnsley were sinking.

It was a difficult time. Paul Heckingbottom, the manager who got them promoted in 2016 and led them to a mid-table finish in 2017, quit the club in the February to become Leeds United boss, taking his backroom staff with him. He was replaced by Jose Morais but the Portuguese coach could not turn the team’s form around and they were relegated in May.

But there was worse news off the pitch. Cryne had put the club on the market after he was diagnosed with cancer. Three months before the sale was completed, he told fans he was “living on borrowed time”. That time ran out a month after the takeover.

He was replaced on the board by his son James but Barnsley would be starting the 2018-19 season in League One with new owners, a new manager and a 30-year-old chief executive from France called Gauthier Ganaye.

“I remember when I went to the first interview, I told my wife I wasn’t even sure if I wanted the job,” recalls Ganaye. “But after meeting Patrick I called her to say, ‘I want it now!’.

“I liked the way he talked about the club, what it meant to him and the town. I’m very grateful to him for giving me the chance: he changed my life.”

Ganaye got his first job in football, head of legal at Ligue 2 side RC Lens, in 2013 when he was only 25. Him being “only” a certain age is something he still gets, despite having more experience than half the executives in European football.

He got that job because he was the best-qualified person for the role. For his business law degree at the Universite Catholique de Lille, he wrote a dissertation on how French clubs could improve their competitiveness. He then completed his studies at one of France’s top business schools. Two years after joining Lens, he became their club secretary, taking on a marketing role, as well.

He wanted more responsibility, though, and he thought French football might be too conservative to appoint a 29-year-old as chief executive, so he sent his CV to Nolan Partners, a global recruitment agency. A few months later, he was heading to a hotel in Manchester to meet Cryne. Two interviews later, he had the job.

The night before he was named as the club’s new boss in June 2017, Cryne invited Ganaye for dinner at his house and told him two things: Cryne was dying and he needed Ganaye to sell the club.

Given the fact that new owners usually replace chief executives, this was a lot to dump on a new employee, particularly as his wife was at home in France six months pregnant. Ganaye need not have worried. As far as Conway and Co were concerned, Ganaye was one of the assets they had acquired.

Initially, he thought he might live in Leeds, a more cosmopolitan city he knew from his student days, but he decided he had to be in Barnsley.

“You could see Oakwell from the balcony of my apartment,” he says. “(Former Barnsley manager) Gerhard Struber inherited it from me and I think (current manager) Valerien Ismael is in there now!

“Barnsley seemed very British to me but it also reminded me of northern France. It has found it hard to transform its economy from mining but the people are humble and hard-working. My family felt very at home and I was a little bit sorry to leave when I did because everything we had put in place was starting to click.”

Ganaye left on February 1, 2019, because Conway and Lee offered him the chance to run Nice. It was too good an opportunity to decline. But he did not want to go until the transfer window had closed and he had done everything he could to give Daniel Stendel, the manager hired to replace Morais, the tools needed to get Barnsley back to the Championship.

So, the window shut and a taxi picked him up two hours later to take him to Heathrow. He arrived for work at Nice at 8am. “There are 24 hours in a day” is how Ganaye describes his work ethic, something he shares with others in the group.

Stendel was a classic PMG appointment. Unknown in England, the 44-year-old German had been out of work for a year since his sacking by Hannover 96. In fact, the former youth-team coach had only taken charge of 34 senior matches. But in those games, his team had pressed opponents high up the pitch and scored lots of goals.

“It’s fair to say things didn’t initially go to plan,” says Carlo van de Watering, from The Reds Report podcast. “The Jose Morais appointment was hasty but his dismissal allowed the owners to find someone that fitted their plan.

“Step forward, Daniel Stendel, and he got Barnsley back to the Championship at the first time of asking. Faith restored in the credibility but also the integrity of the board.

“Since then, all appointments, staff and players, have fitted the long-term vision. Academy products are coming through and being sold for profit, player recruitment has been spot on and the fans are on board with the plan: sustainability through clever recruitment and a playing style that represents the town and its heritage.

“The owners have also been true to their word in making the fans’ experience better with a fan zone. OK, we do not see or hear from them that often but when you’re flying in the Championship, fans aren’t too bothered.

“We’re in with a realistic shout for the play-offs and then, perhaps, the promised land of the Premier League. Once the doors to Oakwell are open again, the majority of fans will want to show their thanks to the board for sticking to their plan and giving Barnsley a renewed feeling of pride and optimism.”

That was the mission Ganaye wanted to achieve at Nice but seven months after arriving, he was out. For the second job in a row, he had joined a club that was open to offers and a £90 million one from British billionaire Sir Jim Radcliffe was too good to turn down.

“They couldn’t say no,” says Ganaye. “But I regret not getting a chance to get started at Nice. There is unfinished business there.”

Out of work, Ganaye stayed busy. Conway and Lee were now certain their data-led, youth-oriented, high-pressing approach worked, they had money to reinvest and new investors in the group, American financiers Randy Frankel and Michael Kalt, co-owners of the Tampa Bay Rays, who reached the World Series last season with one of the lowest budgets in baseball.

Lee and PMG already had a deal in the pipeline to buy a stake in Swiss second-tier team FC Thun, which was completed in November 2019, but Ganaye was now assisting the search for clubs in new markets. They looked at several in Scotland but the Scottish FA’s rules on dual-ownership made that difficult, so they returned their attention to France, where Toulouse were available, and Belgium, perhaps the most open league in Europe to multi-club ownership.

By May, they had found their next reclamation project.

Thorsten Theys owns an accountancy firm in Ostend and one of his biggest clients in recent years has been KV Oostende, the Belgian city’s football team.

By 2019, they were, as Theys puts it, “in a terrible mess”. Belgian pharmaceuticals billionaire Marc Coucke, the club’s majority shareholder since 2013, had handed them over to his family investment firm in 2017 when he traded up to buy Anderlecht, one of Belgium’s biggest clubs.

That left Oostende adrift and they were second from bottom of the country’s top division when the season was halted and then cancelled because of COVID-19. By that point, they were £9 million in debt but worse was to come when the Belgian football federation withdrew the club’s licence, without which they could not continue.

Theys had been brought in almost full time to help with the licence application, come up with a business plan and find fresh investment. In six months, he received offers from 18 different parties, most of them who were agents trying to gain control of a club so they could use it as a shop window.

“Paul (Conway’s) group was the clear winner,” explains Theys, who, like Ganaye, was somebody PMG wanted to keep.

“He said he’d like me to become chief operating officer. Well, what he really said was ’90 per cent of Belgians are corrupt or incompetent, and many are both, but I like you’.

“Paul is very direct. I’ve heard his sales pitch a few times now — as he’s looking for other clubs — and it’s always the same. He tells it like it is. In business, you don’t achieve anything by always trying to be the nice guy. He’s already scared the local council by threatening to move to a new ground — he did the same thing in Barnsley.

“He’s not interested in trying to please people, he’s interested in results. What you see is what you get but he’s actually very funny.

“About 75 per cent of the club’s staff start panicking when Paul visits. There’s a saying here about wanting to see how the sun is shining upon someone before you approach them. He reminds me of my father in that way. But then they see the two of us eating sandwiches and laughing about South Park and know everything is OK.”

And everything is OK.

First, Ganaye was installed as president. Then Oostende got their licence back, enabling them to start the new season in the Pro League’s Division A. Then, having lost their first two games, they started winning.

How? The same way they started winning at Nice, Barnsley and Thun. They got younger, they hired a counter-pressing specialist from RB Leipzig’s academy to coach the side and they blitzed teams with double their budget.

That coach, Alexander Blessin, is now in the frame to replace Chris Wilder at Sheffield United. If he is offered the job, his bosses are unlikely to stand in his way.

Just as they did when Struber left Barnsley for the New York Red Bulls last year (the two organisations seem to trade coaches), they will bank the compensation and unearth another gem. They will already know who the next best counter-pressing teams are in European football, that is how they found Struber’s replacement Ismael at Austrian side LASK.

“All PMG sides try to take the ball in your half and do something in the chaos,” says Theys. “This works better against the better teams, though, and not so well against teams that park the bus.

“But look, I’m an accountant: I’m happy when debit and credit are in balance. I know nothing about football. I watch it in the same way my mother watches it.”

Oostende are fourth in the table. Club Brugge are champions, 16 points clear, with three to play. Antwerp are second, five points ahead of Oostende, Genk third, one ahead, and Anderlecht fifth, level on points but behind Oostende because they have won fewer games. The top two qualify for the Champions League, the third-placed team goes to the Europa League and fourth and fifth will play in the inaugural Europa Conference League.

Leuven and Beerschot, four and five points back, could still spoil the party, particularly Beerschot, who Oostende play next weekend. Their two other games, though, are against the bottom two sides, hence Theys’ remark about parked buses. But whatever happens over the next fortnight, Oostende’s season is a minor miracle.

“The club was heading for relegation or even worse,” says Theys. “Anybody taking over would have been treated like a saviour and they were. But then fans and the media saw that Barnsley and Thun had made bad starts to the season and started to ask if these guys knew what they were doing.

“I remember telling sponsors we were going to play this high-press style, with an inexperienced coach who knew nothing about Belgium and a load of young guys we’d found using data — to say they were sceptical is an understatement.

“Now, they’re talking about Nobel prizes. Everybody can feel the positivity: fans, sponsors, staff, players, the city. We thought with COVID we might struggle on the commercial side but it’s been the opposite. We’ve done more renewals and we’ve signed another lead sponsor.

“And we’re getting lots of publicity. There’s a documentary coming out here next month about us (Kustboys: Make Oostende Great Again). It will be like Sunderland ‘Til I Die. So, it’s been the worst year for Belgian football since World War II but a good year for us.

“The media are ready to crown Alex coach of the year and everyone is looking at our young stars, (Senegalese striker Makhtar) Gueye, (Zambian striker Fashion) Sakala, (Belgian defender Artur) Theate. Gauthier is on the Pro League assembly and they listen when we speak.

“You know those pictures you see on Twitter? How it started and how it’s going? It’s like that. This is a resurrection.”

But do not just take his word for it.

“The financial problems were huge. We were almost bankrupt,” says Peter Van Nuffel, president of Kustboys, the supporters’ federation. “We had already started a crowdfunding scheme to save the club.

“We knew a bit about Barnsley but they weren’t a huge success at the time. I met Mr Conway when PMG bought the club and he explained their data system. I believed in the process.

“At the beginning of the season we were favourites to be relegated but we soon became appreciated for the way we play. The fans are delighted. We are alive, there is a good vibe between club and supporters and we play attractive football.”

Michel Platini won two French player of the year awards with AS Nancy in the 1970s, scoring the only goal when they claimed their greatest prize, the Coupe de France in 1978. But by the end of last year, those memories were almost the only thing the club’s fans had left.

“We had been in a difficult position for years, on and off the field,” explains Juliette Schang, editor of the Fans of Nancy website.

“The president, Jacques Rousselot, wanted to sell the club but couldn’t — we had big financial difficulties and the French soccer authorities demoted us in 2019. The president had to put four million euros in to save us.

“Many Nancy fans were grateful to Rousselot, because without him there would be no soccer in Nancy. He was in charge for 25 years, so the fact he sold the club scared a lot of fans.

“I didn’t know Pacific Media well, so I wasn’t happy or worried when they took over. My attitude was wait and see.”

PMG, Lee, Kalt and Krishen Sud, a Connecticut-based investor in the healthcare sector, bought AS Nancy on December 31, when Nancy were 17th in Ligue 2 and on a nine-game winless run.

In the three months since, they have lost just twice in 14 games and are now eighth in the table. With only eight games to play, they are 15 points behind third-placed Toulouse, the team PMG looked at in 2019. Too much to do this year but Schang has seen enough to believe Nancy could go up next season.

“If you started the season in January, we would be top,” she says. “We press more, it shows. The team hasn’t got much younger yet because only one player joined us in January.

“Yes, there are some fans who are concerned about being considered a satellite club but I’m waiting to see what happens this summer. Gauthier Ganaye seems to be involved in the life of the club, so I expect movement from the investors.”

You can take that for granted, Juliette.

Ganaye was speaking to The Athletic as he drove to work at Nancy’s Stade Marcel Picot. He is now in charge of Oostende and Nancy but what some would see as an impossible task, he believes is the group’s competitive advantage.

“We make decisions in minutes that other clubs spend days thinking about,” he explains. “Our dedication to data, our recruitment, our style of play, they are almost automatic now.

“But if you ask me what the difference is between us and other clubs, it is the speed of our decision-making. Me, Paul (Conway), Chien (Lee), Michael (Kalt), it’s not a lot of people.”

Conway, who is never in one place for long, agrees.

“Our model has a sound prospectus and we’re pretty ruthless,” he says. “We are a small team and it was inevitable there would be pushback to what we wanted to do at first at Nice and Barnsley.

“But we’re three years in now and Barnsley are humming. Whatever happens in the run-in, we’ll be competitive again next season. Apart from one player, we own the whole squad and they’re young.

“The need for change in Belgium was more dramatic because they were in a worse shape. But the plan was the same: youth, high press, a coach who knows the system. The whole league thought we’d be a joke but we’ve proved our point.

“There wasn’t much we could do at Nancy this season but we’ve shown the coach (the highly experienced Jean-Louis Garcia) our data. We asked him why he was playing all these guys aged 30 or over, who account for 40 per cent of the wage bill. He said, ‘Because they’re our best-paid players’. We said, ‘How’s that working out?’.

“We had a France under-17 international (Warren Bondo) in the youth team. We said, ‘The kid’s got to play, he’s our best prospect, don’t hide him’.

“If you have a strategy, stick with it. There’s so much noise in football and people just don’t have the balls to stick to their guns. We got a call from an English club recently because they were thinking about hiring a German coach who didn’t know the EFL. What did they do? They went with an English guy. They didn’t have the guts to do it.

“It’s the same with agents. When we want to sell a player, we have a good idea of who might need him. So, we call them up and ask if they want to make us an offer — 90 per cent of clubs don’t do this. They leave it to agents. Oostende’s income was about seven million euros last year but they paid out 2.5 million euros to agents.”

Under PMG, Oostende’s entire transfer spend has been less than €400,000.

Conway, as you would imagine, is evangelical about the benefits of multi-club models. Savings in the back office and gains to be made in player development, recruitment and trading.

As an example, earlier this week Oostende got a six-figure sum from Swedish side IFK Norkkoping for 33-year-old Icelandic international Ari Skulason.

“Most clubs don’t care and wouldn’t even know the Swedish transfer window was still open,” says Conway. “We were able to sell a player with three months left on his contract and it opens up minutes for our 20-year-old left-back.”

Conway believes it is PMG’s presence in so many markets, and the direct relationships it is making, that enable the group to make moves like this.

And there are benefits to being part of something bigger for the players themselves.

A £990,000 signing from Luton in the summer of 2017, Cameron McGeehan, finished last season on loan from Barnsley at Portsmouth. At 25, he knew he was older than the players Ismael would be basing his Barnsley side on this season and he was in the last year of his contract.

“I didn’t really fit into the new manager’s plans,” says McGeehan. “But I had stayed in touch with Gauthier and he knew I was interested in playing abroad.

“So, when he took over at Oostende, he gave me a call and I jumped at the chance to do something different. I didn’t know much about Belgium or the Belgian league but it’s been great. The standard is high, the facilities are good and you’ve got some really big clubs like Brugge and Anderlecht.

“As I’m a bit older than their typical player, I think they thought I’d be one of the leaders.”

That plan was working well until mid-January, when the Northern Ireland youth international picked up an ankle injury. But he will back next season and he is convinced Oostende will be even stronger.

“Barnsley were using ‘Moneyball’ ideas before the Americans bought them — I think that’s one of the reasons why they chose Barnsley, because they shared a philosophy,” he says.

“It’s why Barnsley bought me from Luton. They were looking for players who were a bit undervalued. I don’t completely understand the system they use but Gauthier has told me a little bit about it. They look for certain characteristics. For a midfielder, I had a high goal expectancy. Barnsley saw that and thought the goals would come if I got the right opportunities.

“Young players and German coaches. It’s basically the gegenpressing system that Jurgen Klopp has made famous. They get players from clubs and leagues you’ve never heard of and you sometimes wonder how that’s going to work, but it does.

“Paul Conway has talked about young players being hungry. I’m not saying older players aren’t motivated but when you get a group of young players together you do get a lot of energy and desire.”

Is it also because they run further?

“Not really,” he says. “I’ve heard Klopp talk about this, too. We try to win the ball higher up the pitch and that should save us some running.

“There is an emphasis on sprinting and reacting quickly, though. There are slight differences between the managers, too. I haven’t played for him but the boys at Barnsley tell me the new manager wants a really aggressive press. He says if one goes, we all go.

“Stendel was a bit like that. He used clips of birds migrating to show us how they all go together as one. Struber was a bit more strategic. He wanted us to pick our moments. Blessin, the manager at Oostende, is more like that.”

Theys has had to bring in an associate partner to run his accountancy firm now, as “120 per cent” of his time is taken up by Oostende.

“Next year will be the big challenge,” he says. “We have to confirm this to prove we didn’t just win the lottery this year. I’m sure we will because I know Gauthier has his targets and if we make five, six, seven million in player sales, it will all get reinvested in making the squad even more valuable.”

Some will say Barnsley won the lottery last season when they narrowly avoided relegation. They finished one point clear of Charlton and two ahead of Wigan but the Lancashire side were docked 12 points for going into an administration when their Chinese owners stunned everyone by simply withdrawing all funding with half a dozen games to play.

There is no disputing that Wigan’s fate was harsh but if any Championship club deserved a break last season it was Barnsley. They had the lowest budget and the youngest side in the division, and were bottom of the table when the pandemic halted the season in March.

But Conway told The Athletic at the time he thought they would be better equipped than most for Project Restart’s congested calendar and he was right. The last nine games brought four wins and two draws, including victories over Nottingham Forest and play-off bound Brentford on the last day of the season.

Never one to miss an opportunity, though, it is no surprise that Conway, Ganaye and Kalt were among the first to contact Wigan’s administrators about buying the club. They could not agree a deal but they are still looking to add to their portfolio, with clubs in Austria, England, the Netherlands and further afield on their radar.

In February, they bought Danish second-tier side Esbjerg FB. With 10 games of the regular season to play, they are a point off second place.

As Theys puts it: “When you’re an entrepreneur, the real achievement is to do it again. It’s the same with great writers. You can’t just write one good book, you’ve got to write 10.”
0
Donderdag 15 april 2021 om 00:11 uur

Lellow

schreef:

Zoals ik het hier allemaal lees weet iedereen alles maar volgens mij zullen we gewoon moeten afwachten (wat mij toch onrustig maakt)de club staat te koop omdat die Chinese oplichters eruit willen(moeten) stappen. Wie de club gaat overnemen zal heel weinig gaan betalen de club degradeert en heeft een miljoenentekort dus zeg het maar. Maar waar ik wel benieuwd naar ben is of Brood ook ontslagen gaat worden.Zijn opvolger staat al klaar Grunholz heeft namelijk binnenkort zijn diploma en is al verdienstelijk bezig geweest als trainer en het is altijd goed om als beginnende trainer in de kkd te starten. Maar goed eerst staat Hamdi voor de zware taak om een totale reorganisatie door te voeren want het zal bij een nieuwe eigenaar heel anders gaan dan de afgelopen 7 jaar met die constante Chinese terreur.
Gelukkig ben je vandaag met het goede been uit bed gestapt!
0
Donderdag 8 april 2021 om 12:49 uur

Nu online

R.E. en 70 gasten.

Zoek in shoutbox

Naam:
Tekst:
Vanaf datum: Verwijder datum Kies een datum
Tot en met datum: Verwijder datum Kies een datum

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 11
Volgende pagina

Spelersklassement

De top3:
Kilian Nikiema Juho Kilo Steven van der Sloot

Laatste wedstrijd

Logo Telstar Logo ADO Den Haag
1-1
11 april 2025

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Jong PSV
Morgen om 14:30 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Volendam * 34 - 76
2 Excelsior 34 - 65
3 ADO D.H. + 34 - 63
4 FC Dordrecht 34 - 62
5 SC Cambuur 35 - 62
6 Graafschap 34 - 56
7 Telstar 35 - 55
8 FC Emmen 35 - 53
9 Den Bosch + 35 - 51
10 Roda JC 34 - 48
11 Helmond Sp. 35 - 46
12 Jong AZ 35 - 45
13 FC Eindhoven 35 - 45
14 VVV-Venlo 35 - 38
15 MVV Maastr. 35 - 37
16 TOP Oss 34 - 33
17 Jong Ajax 34 - 32
18 Jong PSV 34 - 27
19 Jong Utrecht 35 - 20
20 Vitesse -30 34 - 7