Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Welkom in de shoutbox, gast

Tag: waarom

lernst

Oud-topman van drukkersgroep Thieme laakt bankroet
11 oktober 2010, 18:40 uur | FD.nl
Door: Hans Maarsen
Oud-topman en grootaandeelhouder Mark van der Kallen van drukkersgroep Thieme zegt verbijsterd te zijn over de ondergang van de onderneming. ‘Het ontgaat mij volledig waarom de gezonde delen niet buiten het faillissement zijn gebleven of direct konden doorstarten ’, zo stelt hij in een reactie tegenover deze krant.


Oud-topman en grootaandeelhouder Mark van der Kallen van drukkersgroep Thieme zegt verbijsterd te zijn over de ondergang van de onderneming. ‘Het ontgaat mij volledig waarom de gezonde delen niet buiten het faillissement zijn gebleven of direct konden doorstarten ’, zo stelt hij in een reactie tegenover deze krant.

Kapitaal bijgestort

Samen met zijn mede-aandeelhouder Jan-Jaap Groen heeft Van der Kallen zowel dit jaar als in 2009 nog kapitaal bijgestort om het bedrijf een steviger financiële basis te geven. Maar die ondersteuning heeft uiteindelijk niet mogen baten. Afgelopen week zijn de dertig vennootschappen waaruit Thieme is opgebouwd, fasegewijs failliet verklaard. Daarmee verdwijnt de één na grootste drukkersgroep in Nederland van het toneel (na Roto Smeets) en dreigen 950 man hun baan te verliezen.

Volgens Van der Kallen was er geen goede grond om Thieme op de fles te laten gaan. ‘De drukkerijen boekten na de zomer winst en waren volbezet met orders. Er werd volop gefactureerd. De vorderingen op klanten hadden in september een piek bereikt. Er was uitzicht op een goede cashflow.’

Overlevingskans

Onder druk van huisbankier Rabobank trad Van der Kallen in februari terug als algemeen directeur. Bij die gelegenheid zijn vijf bedrijfsonderdelen geliquideerd met als doel de overige dochterbedrijven een grotere kans op overleving te bieden. De ingreep was nodig omdat de grafische branche kampt met overcapaciteit en margedruk. Dit als gevolg van de recessie en de opmars van internet die veel drukwerk overbodig maakt.

‘We hebben in februari de bleeders weggesneden en budgetten opgesteld voor een winstgevende exploitatie van de resterende groep’, zo stelt Van der Kallen.

Maar volgens grafische vakbond FNV Kiem is de gewezen topman van Thieme zelf debet aan de ontstane perikelen.

Zware rentelast

‘Hij kocht bedrijven op, verkocht de machines om die vervolgens terug te leasen en zadelde de werkmaatschappijen zodoende op met een zware rentelast. Toen de crisis toesloeg ontstond een acuut probleem bij gebrek aan een financiële buffer’, zegt vakbondsbestuurder Anne Jan de Graaf. In diens ogen is daarmee sprake van wanbeleid. ‘Juridisch was de werkwijze legitiem, maar moreel verwerpelijk. Het bedrijf had geen cent op de bank toen de nood aan de man kwam.’

Van der Kallen wijst de aantijgingen resoluut van de hand. ‘Ik noem dit laster. De lezing van de vakbond is niet op feiten gebaseerd. Ik was misschien wel het boegbeeld van Thieme, maar kon echt niet op eigen houtje handelen. Er was een raad van commissarissen die strak toezicht hield. Wie denkt dat ik als klein baasje alles naar mijn hand kon zetten, heeft het mis.’

Miljoenenstrop

In zijn visie waren de financiële zorgen bij Thieme begin 2010 nog te overzien. De groep leed vorig jaar een verlies van circa ¤8 mln, maar daartegenover stonden afschrijvingen in dezelfde orde van grootte. ‘Er is niet veel cash verloren.’

Hoeveel Van der Kallen en zijn compagnon precies hebben bijgestort, wil hij niet zeggen. Wel dat zij beide nu een miljoenenstrop lijden. Wat resteert is een boedel die door de curator te gelde wordt gemaakt. Naar verwachting zullen enkele drukkerijen uit de groep een doorstart maken. Er heeft zich daarvoor een tiental kopers gemeld. Mogelijk blijven op die manier zo’n 300 banen behouden. Voor de overige 650 medewerkers volgt ontslag.

Zij worden toegevoegd aan een grafisch mobiliteitscentrum waar inmiddels 4000 werkloze drukkers staan ingeschreven. Dit centrum heeft een EU-subsidie gekregen van € 10,5 mln om deze grafici aan een andere baan te helpen.

0
Maandag 11 oktober 2010 om 18:43 uur

<FCDH>

Het was idd een mooie sfeer daar heb het gisteren ook gezien;))waarom kan en mag het daar wel met fakkels enzo en hier in betuttelland weer niet???? den haag speelde ook goed vond ik dat is weer een ervaring voor ze daar dat is mooi meegenomen;)))

0
Maandag 11 oktober 2010 om 11:14 uur

Bubbles

Volgens mij heel simpel gewoon 93 minuten achter de ploeg gaan staan als onze kameraden van Legia het kunnen waarom zouden wij dat niet kunnen GVD!! Nee wij zingen ga zitten en hou je kkbek pfffff

0
Zondag 10 oktober 2010 om 20:46 uur

ado-kenner

Ik snap het niet hebben jullie de uitleg van pot gehoord bij de napraat waarom hij jens niet heeft opgeroepen? omdat 4 middenvelder genoeg zijn en dat wijnaldum en bisseswar ook meddeveld kunnen spelen en aanvallend beter zijn dan toornstra en dat toornstra overschat wordt(hoe bedoel je je spelers afkraken.)

0
Zondag 10 oktober 2010 om 14:49 uur

ADO supporter Leidschenveen

fcthehague schreef:

Ze moeten gewoon bij Feyenoord die Biseswar gaan halen. Mocht Kubik weg gaan heb je meteen een goede vervanger.

Van Biseswar kan ik geen chocola maken. Hij staat bij Feyenoord ernaast nu, ik kan me de wedstrijd in het Forepark van vorig jaar of het jaar ervoor herinneren dat ie op zijn rode wondersloffen onze hele verdediging zoek speelde. Die jongen kan echt voetballen, waarom dat er nu niet uit komt is me een raadsel.

 

Ook ik heb kritiek op Coutinho bij hoge ballen omdat hij te klein is, MAARRRRR, bij die katachtige jump op de bal tegen Heerenveen in de eerste helft ( toen Derijck werd uitgekapt en die Heerenveen speler alleen op hem af kwam ) had hij wel zijn lichaamslengte mee. Ik had nog wel eens willen zien of een keeper van 195cm die bal had gepakt.

0
Woensdag 6 oktober 2010 om 07:27 uur

Ruudje16

Waarom wordt er altijd gezegd dat je er misschien te makkelijk over gaat denken als het goed gaat.

 

Het lijkt me dat "onder druk staan" slechter voor het spel is dan "met vertrouwen" kunnen voetballen.........

Van dat eerste hebben we de afgelopen seizoenen allemaal getuige  kunnen zijn.

 

Als de sneeuwbal gaat rollen wordt hij groter !!!

0
Zaterdag 2 oktober 2010 om 11:41 uur

Advertentie

Max

Mike schreef:

Elftal van de maand op vi.nl

 

http://www.vi.nl/Nieuws-item/187544/Kies-het-Eredivisieelftal-van-de-maand-september-1.htm

 

Stemmen op Verhoek, Bulykin en Kubik!

Waarom is Bos wel genomineerd en VD Brom niet??

0
Vrijdag 1 oktober 2010 om 18:32 uur

oodh

ado-kenner schreef:

tjeezus toornstra niet in jong oranje ondanks als enige sterk te hebben gespeeld tegen jong spanje. Kutneuzen en griezels en verhoek wint het niet want suarez staat erbij en die wint heus wel. En waarom staat bos als 1 van de 3 kanidaten bij de elftal van de maand het hoort van veldhoven, jol en van den brom te zijn die bos heeft een middelmatig team die middelmatig speelt en bij ons is het los en krijgt de trainer nog niet eens krediet.

Waarom speel jij voor Calimero?

0
Vrijdag 1 oktober 2010 om 15:10 uur

ado-kenner

tjeezus toornstra niet in jong oranje ondanks als enige sterk te hebben gespeeld tegen jong spanje. Kutneuzen en griezels en verhoek wint het niet want suarez staat erbij en die wint heus wel. En waarom staat bos als 1 van de 3 kanidaten bij de elftal van de maand het hoort van veldhoven, jol en van den brom te zijn die bos heeft een middelmatig team die middelmatig speelt en bij ons is het los en krijgt de trainer nog niet eens krediet.

0
Vrijdag 1 oktober 2010 om 13:57 uur

Bert

Ricky schreef:

Kijk, dat zijn nou eens wijze woorden!!!!!!!!!!!!1

 

HELEMAAL MEE EENS MAAT!!

Wijze woorden? Zo wijs zijn ze niet. Als we een mooi bedrag voor Verhoek kunnen krijgen gewoon laten gaan. Supporters komen alleen als het 2e kaartje gratis is.

Dit kost geld want het stoeltje is bezet terwijl het geen gelden genereert. Je mag hopen dat ze nog gebruik maken van de belabberde catering.

 

Misschien maar beter de toegangsprijzen van losse kaarten verlagen. Een vraag waarom is mijn SCC duurder geworden omdat die eendagsvliegen gratis naar binnen willen?

0
Woensdag 29 september 2010 om 22:46 uur

Nu online

grijze gek, ADOZoetermeer, bramhaag, FC Den Haag!, Erik070, DHFC070 en 316 gasten.

Zoek in shoutbox

Naam:
Tekst:
Vanaf datum: Verwijder datum Kies een datum
Tot en met datum: Verwijder datum Kies een datum

Spelersklassement

De top3:
Juho Kilo Daryl van Mieghem Alex Schalk

Laatste wedstrijd

Logo TOP Oss Logo ADO Den Haag
1-5
4 oktober 2024

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Roda JC
18 oktober 2024 om 20:00 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Den Bosch + 9 - 18
2 Helmond Sp. 9 - 18
3 Excelsior 9 - 17
4 Graafschap 9 - 15
5 FC Eindhoven 9 - 15
6 FC Dordrecht 9 - 15
7 FC Volendam 9 - 13
8 Telstar 9 - 13
9 Roda JC 9 - 13
10 FC Emmen 9 - 12
11 Jong PSV 9 - 11
12 Jong AZ 9 - 11
13 ADO Den Haag 9 - 11
14 Jong Ajax 9 - 10
15 SC Cambuur 9 - 10
16 MVV Maastr. 9 - 8
17 VVV-Venlo 9 - 8
18 TOP Oss 9 - 8
19 Vitesse -6 9 - 4
20 Jong Utrecht 9 - 4