pajam
BLEISWIJK-1 schreef:
Pajam, heb je het hele verhaal? Ik kom nu net niet verder dan de uitgelekte mail.
Pajam, heb je het hele verhaal? Ik kom nu net niet verder dan de uitgelekte mail.
ADO Den Haag bouwt begroting op drijfzand
20 juni 2017, 200 uur
ADO Den Haag bouwt begroting op drijfzand
Je hebt één gratis PRO-artikel gelezen deze maand.
Taco van den Velde Door:
Taco van den Velde @tacovdvelde
De gemeente Den Haag voelt er weinig voor zijn enige profvoetbalclub weg te geven aan een Chinese wanbetaler die met geleend geld en halve waarheden probeert de algehele controle te verkrijgen. Wat wordt het oordeel van de KNVB?
Vorige maand was er even paniek bij ADO Den Haag. De club was namelijk niet in staat de salarissen te betalen. Dat had merkwaardig genoeg niet eens te maken met een gebrek aan liquide middelen. De rechter had grootaandeelhouder United Vansen immers al op 5 januari veroordeeld tot het overmaken van een kleine tweeënhalf miljoen euro en dat bedrag was reeds in vijf termijnen op de Rabobank-rekening van de club overgemaakt. Het probleem was dat ADO het geld niet kon aanraken. Het bedrag kwam namelijk niet rechtstreeks van een rekening van United Vansen uit China, maar direct of indirect van de firma Golden Line uit Hongkong. Op het moment dat de club de euro’s wilde opnemen, kreeg zij meteen te maken met een waarschuwing dat de herkomst van het geld werd onderzocht. Er waren juridische problemen, omdat de ondertekenaar van de stortingen mogelijk niet tekenbevoegd was.
Uiteindelijk besloot de club de waarschuwing te negeren en werden de salarissen alsnog overgemaakt (eerst voor het vaste personeel, later ook voor de ZZP’ers), maar het is slechts een klein voorbeeld van de vele knelpunten die er bestaan in het huwelijk tussen ADO Den Haag en zijn Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UVS). Het is inmiddels genoegzaam bekend dat dit huwelijk zich van het ene naar het andere conflict sleept en ook al diverse keren op springen heeft gestaan.
Onvrede op de tribunes over Hui Wang en United Vansen.
Onvrede op de tribunes over Hui Wang en United Vansen.
In de maanden december en januari was er het moment dat de club zelf naar de civiele rechter stapte voor het restant (van 2,4 miljoen) van een door eigenaar Hui Wang ondertekende verplichting 3,7 miljoen te betalen aan de club, terwijl die zich wendde tot de Ondernemingskamer in Amsterdam om het ‘wanbeleid’ van Wang op waarde te schatten. Het resulteerde in een veroordeling voor Wang tweeënhalf miljoen te betalen aan de club. De Ondernemingskamer schorste Wang als voorzitter van de raad van commissarissen en stelde een tijdelijke vervanger aan in de persoon van Ben Knüppe. Verder werden Wangs aandelen tijdelijk in beheer geplaats bij een aangewezen bestuurder (Job van der Have) en werd tevens een onderzoek gelast naar het beleid van Wang.
Het is inmiddels een half jaar later en opnieuw wordt ADO verscheurd door een conflict. Twee leden van de raad van commissarissen zijn opgestapt: Wim Deetman (voormalig minister van Onderwijs, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en oud-burgemeester van Den Haag) en Martin Jol (oud-speler van FC Den Haag, ex-trainer van onder meer Ajax, Hamburger SV en Tottenham Hotspur) hebben hun functies neergelegd. Verder heeft de club inmiddels een begroting voor volgend seizoen bij de KNVB ingediend die niet eens is goedgekeurd door de eigen gemeente. De kiem van het conflict is een half jaar eerder gelegd toen de Ondernemingskamer Ben Knüppe aanwees als waarnemend voorzitter van de raad van commissarissen. Het aangekondigde onderzoek naar het wanbeleid van grootaandeelhouder United Vansen is er nooit van gekomen. Zo waren de kosten (75.000 euro) een te groot obstakel en zagen de bestuurders van de Ondernemingskamer, Ben Knüppe en Job van der Have, uiteindelijk niet de noodzaak meer tot een onderzoek op het moment dat Wang zich bereid verklaarde de nog resterende 2,4 miljoen euro over te maken.
De verhoudingen blijken in enkele maanden behoorlijk veranderd. Met name waarnemend rvc-voorzitter Ben Knüppe speelde daar een essentiële rol in door bij elke rvc-vergadering partij te kiezen voor Wang en tegen Deetman en Jol, die daar als toezichthouders zaten namens de gemeente Den Haag (prioriteitsaandeel) en de amateurclub HFC (bijzonder aandeel). Deetman en Jol probeerden het karakter van de club te beschermen, maar vochten een kansloze strijd tegen Wang en zijn nieuwe bondgenoten van de Ondernemingskamer. De inbreng van de gemeente en de amateurclub met hun prioriteitsaandeel en bijzonder aandeel werd als minuscuul beschouwd en is nooit serieus genomen.
Het zorgde ervoor dat vorige week woensdag, 14 juni, Deetman en Jol hun functies neerlegden. In de ontslagbrief van vier pagina’s wordt hun beslissing toegelicht. De brief die is gedeeld met alle betrokken partijen, is inmiddels ook in handen van VI en laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Enkele punten springen eruit:
» Het ondoorzichtige financiële beleid waarbij steeds duidelijker wordt dat grootaandeelhouder United Vansen niet werkt met eigen vermogen, maar geleend geld dat weer wordt doorgeleend aan ADO Den Haag.
» ADO Den Haag heeft de komende drie jaar een extra financiering van vier miljoen per jaar nodig volgens de voorgestelde begroting.
» De voortdurende verslechtering van de financiële positie van ADO Den Haag.
» Er ligt een businessplan dat de greep van United Vansen op de club verstevigt zonder haar een betere toekomst te bieden.
» Als basis van het businessplan wordt een lening van 3,9 miljoen euro opgevoerd zonder dat duidelijk is wie dat geld precies verstrekt, terwijl ook onduidelijk is of er gevolgen zijn voor de club wanneer die lening niet kan worden terugbetaald.
» Het tegenwerken van de commissarissen door ze niet te betrekken in de besluitvorming en ze ook gewoon te negeren.
» De onmogelijkheid van goed toezicht.
De bom barstte op 14 juni toen een e-mail van Job van der Have via een cc’tje terechtkwam bij de gemeente Den Haag. Uit die mail bleek dat United Vansen via een slinkse weg probeerde de gemeente en de amateurclub om de tuin te leiden. Het voorstel van Van der Have was namelijk een raad van commissarissen van vier leden – twee Chinese UVS-commissarissen met een vetorecht, een commissaris van de gemeente en een commissaris van de HFC – te laten voorzitten door een unaniem gekozen preses. Het leek een redelijk voorstel dat onafhankelijk toezicht en controle mogelijk maakte, ware het niet dat uit een toevoeging (die nooit bij de gemeente terecht had mogen komen) bleek dat er een addertje onder het gras zat (zie pagina 3 van de ontslagbrief, onderaan in dit artikel). Als er geen sprake was van unanimiteit, dan zou een door UVS benoemde vicevoorzitter worden doorgeschoven als voorzitter. Doorgestoken kaart, wordt geconcludeerd in de ontslagbrief.
De bom bij ADO barstte toen een e-mail van bestuurder Job van der Have via een cc’tje terechtkwam bij de gemeente Den Haag
Het is dus niet zo merkwaardig dat de afgelopen dagen de gemeente en de club steeds verder uit elkaar zijn komen te liggen en er geen enkele overeenstemming kon worden bereikt over het goedkeuren van een begroting voor volgend seizoen. Zo was het al onbegrijpelijk voor de accountants van de gemeente dat directeur Mattijs Manders aanvankelijk een begroting presenteerde waarbij niet verder werd gekeken dan het seizoen 2017/18. Wanneer dit eerste seizoen al een lening nodig was om de gaten (deels) te dekken, wat was dan het plan in de volgende jaren? Nieuwe leningen afsluiten? Het was slechts een van de vele vragen die leefden op het gemeentehuis:
» Waarom was de begroting zo ongelooflijk omhooggekrikt tot de vijfde, zesde begroting van Nederland, terwijl die status helemaal niet past bij club?
» Waarom geen begroting die past bij een middenmoter in de Eredivisie en waarvoor geen Chinese lening nodig is om de begroting sluitend te maken?
» Waarom wil de club geen goede onafhankelijke controle die hoort bij een bedrijf?
» Waarom was het volgens het businessplan in het belang van ADO Den Haag dat Wim Deetman als commissaris aftrad?
» Waarom wordt het geld van United Vansen niet gewoon uit China overgemaakt, maar is het afkomstig uit Hongkong, waar de Chinese regering geen controle heeft?
Het zijn vele vragen waar geen antwoord op is gekomen. Het vermoeden is alleen maar groter geworden dat de lening slechts dient om enkele vorm van toezicht via een statutenwijziging uit te schakelen, zodat Wang kan doen en laten wat hij wil met de club. Gezien de onduidelijke herkomst van het geld en ook zijn eerdere vage plannen om Chinese spelers te parkeren en door te verkopen, bestaat er nogal wat angst om daarmee akkoord te gaan.
Deze week heeft de dagelijkse leiding van ADO Den Haag haar begroting voor volgend seizoen ingediend bij de KNVB. Daarop staat inmiddels wel een handtekening van de amateurclub HFC, maar ontbreekt de goedkeuring van de gemeente Den Haag. Die gaat er ook niet komen.
Het is aan de ene kant duidelijk dat United Vansen en Hui Wang uitgaan van het principe: wie betaalt, bepaalt. Wang heeft enkele jaren geleden bijna alle aandelen van de club voor vele miljoenen gekocht van de vorige eigenaar Mark van der Kallen en vindt het niet meer dan normaal dat hij ook kan doen wat hem goeddunkt. Dat de gemeente en de HFC hem als toezichthouders met hun prioriteits- en bijzondere aandeel daarbij dwars (kunnen) zitten, vindt hij onbegrijpelijk en onverteerbaar. Ben Knüppe en Job van der Have van de Ondernemingskamer geven hem daar gelijk in en zijn bezig de weg vrij te maken voor die totale controle.
Hui Wang in 2015, bij zijn komst naar Den Haag.
Hui Wang in 2015, bij zijn komst naar Den Haag.
Aan de andere kant staat de gemeente Den Haag, die als geen ander beseft dat zij de scherven moet opruimen, wanneer alles misgaat bij de profclub. In 2006 was de gemeente al een van de partijen die grotendeels opdraaiden voor de kosten van het nieuwe stadion op het Forepark, dat aanvankelijk 27 miljoen zou kosten, terwijl het totale plaatje veel hoger bleek uit vallen. Eind 2008 kwam de gemeente ADO te hulp toen de club op het randje van faillissement balanceerde. De gemeente kocht het stadion voor tien miljoen euro terug en dwong daar in ruil een plaats in de rvc af via een prioriteits-aandeel. Het was dus niet onlogisch dat zij een vinger aan de pols wilde houden bij de instabiele volksclub die wel degelijk een belangrijke rol vervult in de Haagse samenleving. Die plaats in de rvc werd pas vorig jaar ingevuld, toen de Chinese grootaandeelhouder met zijn grillige betaalbedrag de club op de rand van de afgrond bracht.
Hui Wang heeft bijna alle aandelen van de club voor vele miljoenen gekocht en vindt het niet meer dan normaal dat hij ook kan doen wat hem goeddunkt
Die vrees voor een nieuw rampscenario is dan ook niet ongegrond, omdat de Chinese grootaandeelhouder nog geen enkele afspraak heeft gerespecteerd en de club een dramatisch financieel beleid kent met grote tekorten. Bij zo’n club doe je er alles aan om nog enige controle te kunnen houden. De gemeente voelt er weinig voor om de club op basis van halve waarheden en met een businessplan dat leunt op geleend geld, over te dragen aan een grootaandeelhouder die geen antwoord geeft op de simpelste vragen.
Het is de vraag of de licentiecommissie van de KNVB met dezelfde kritische blik zal gaan kijken naar de ingeleverde cijfers en het toekomstplan van de club. Drie mannen hebben een rammelende begroting ingediend en hopen nu op enige clementie bij de bond.
Het is de vraag of ze die zullen krijgen als we kijken naar de samenstelling van het drietal: een Chinese grootaandeelhouder (Wang) die geen enkele afspraak nakomt, een bewindvoerder (Knüppe) met wie de bond sowieso al niet zo blij is vanwege zijn eerdere rol bij de financiële crisis van enkele jaren geleden bij FC Twente, en een directeur (Manders) die enkele maanden geleden nog met de gemeente optrok tégen Wang.
Daartegenover staat de gemeente, die alleen maar enkele vragen heeft gesteld (‘waar komt het geld vandaan?’) die ze nu eenmaal móést stellen. De voortekenen zijn niet best. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
De brief waarin Wim Deetman en Martin Jol bekendmaken uit de raad van commissarissen te stappen:
20 juni 2017, 200 uur
ADO Den Haag bouwt begroting op drijfzand
Je hebt één gratis PRO-artikel gelezen deze maand.
Taco van den Velde Door:
Taco van den Velde @tacovdvelde
De gemeente Den Haag voelt er weinig voor zijn enige profvoetbalclub weg te geven aan een Chinese wanbetaler die met geleend geld en halve waarheden probeert de algehele controle te verkrijgen. Wat wordt het oordeel van de KNVB?
Vorige maand was er even paniek bij ADO Den Haag. De club was namelijk niet in staat de salarissen te betalen. Dat had merkwaardig genoeg niet eens te maken met een gebrek aan liquide middelen. De rechter had grootaandeelhouder United Vansen immers al op 5 januari veroordeeld tot het overmaken van een kleine tweeënhalf miljoen euro en dat bedrag was reeds in vijf termijnen op de Rabobank-rekening van de club overgemaakt. Het probleem was dat ADO het geld niet kon aanraken. Het bedrag kwam namelijk niet rechtstreeks van een rekening van United Vansen uit China, maar direct of indirect van de firma Golden Line uit Hongkong. Op het moment dat de club de euro’s wilde opnemen, kreeg zij meteen te maken met een waarschuwing dat de herkomst van het geld werd onderzocht. Er waren juridische problemen, omdat de ondertekenaar van de stortingen mogelijk niet tekenbevoegd was.
Uiteindelijk besloot de club de waarschuwing te negeren en werden de salarissen alsnog overgemaakt (eerst voor het vaste personeel, later ook voor de ZZP’ers), maar het is slechts een klein voorbeeld van de vele knelpunten die er bestaan in het huwelijk tussen ADO Den Haag en zijn Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UVS). Het is inmiddels genoegzaam bekend dat dit huwelijk zich van het ene naar het andere conflict sleept en ook al diverse keren op springen heeft gestaan.
Onvrede op de tribunes over Hui Wang en United Vansen.
Onvrede op de tribunes over Hui Wang en United Vansen.
In de maanden december en januari was er het moment dat de club zelf naar de civiele rechter stapte voor het restant (van 2,4 miljoen) van een door eigenaar Hui Wang ondertekende verplichting 3,7 miljoen te betalen aan de club, terwijl die zich wendde tot de Ondernemingskamer in Amsterdam om het ‘wanbeleid’ van Wang op waarde te schatten. Het resulteerde in een veroordeling voor Wang tweeënhalf miljoen te betalen aan de club. De Ondernemingskamer schorste Wang als voorzitter van de raad van commissarissen en stelde een tijdelijke vervanger aan in de persoon van Ben Knüppe. Verder werden Wangs aandelen tijdelijk in beheer geplaats bij een aangewezen bestuurder (Job van der Have) en werd tevens een onderzoek gelast naar het beleid van Wang.
Het is inmiddels een half jaar later en opnieuw wordt ADO verscheurd door een conflict. Twee leden van de raad van commissarissen zijn opgestapt: Wim Deetman (voormalig minister van Onderwijs, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en oud-burgemeester van Den Haag) en Martin Jol (oud-speler van FC Den Haag, ex-trainer van onder meer Ajax, Hamburger SV en Tottenham Hotspur) hebben hun functies neergelegd. Verder heeft de club inmiddels een begroting voor volgend seizoen bij de KNVB ingediend die niet eens is goedgekeurd door de eigen gemeente. De kiem van het conflict is een half jaar eerder gelegd toen de Ondernemingskamer Ben Knüppe aanwees als waarnemend voorzitter van de raad van commissarissen. Het aangekondigde onderzoek naar het wanbeleid van grootaandeelhouder United Vansen is er nooit van gekomen. Zo waren de kosten (75.000 euro) een te groot obstakel en zagen de bestuurders van de Ondernemingskamer, Ben Knüppe en Job van der Have, uiteindelijk niet de noodzaak meer tot een onderzoek op het moment dat Wang zich bereid verklaarde de nog resterende 2,4 miljoen euro over te maken.
De verhoudingen blijken in enkele maanden behoorlijk veranderd. Met name waarnemend rvc-voorzitter Ben Knüppe speelde daar een essentiële rol in door bij elke rvc-vergadering partij te kiezen voor Wang en tegen Deetman en Jol, die daar als toezichthouders zaten namens de gemeente Den Haag (prioriteitsaandeel) en de amateurclub HFC (bijzonder aandeel). Deetman en Jol probeerden het karakter van de club te beschermen, maar vochten een kansloze strijd tegen Wang en zijn nieuwe bondgenoten van de Ondernemingskamer. De inbreng van de gemeente en de amateurclub met hun prioriteitsaandeel en bijzonder aandeel werd als minuscuul beschouwd en is nooit serieus genomen.
Het zorgde ervoor dat vorige week woensdag, 14 juni, Deetman en Jol hun functies neerlegden. In de ontslagbrief van vier pagina’s wordt hun beslissing toegelicht. De brief die is gedeeld met alle betrokken partijen, is inmiddels ook in handen van VI en laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Enkele punten springen eruit:
» Het ondoorzichtige financiële beleid waarbij steeds duidelijker wordt dat grootaandeelhouder United Vansen niet werkt met eigen vermogen, maar geleend geld dat weer wordt doorgeleend aan ADO Den Haag.
» ADO Den Haag heeft de komende drie jaar een extra financiering van vier miljoen per jaar nodig volgens de voorgestelde begroting.
» De voortdurende verslechtering van de financiële positie van ADO Den Haag.
» Er ligt een businessplan dat de greep van United Vansen op de club verstevigt zonder haar een betere toekomst te bieden.
» Als basis van het businessplan wordt een lening van 3,9 miljoen euro opgevoerd zonder dat duidelijk is wie dat geld precies verstrekt, terwijl ook onduidelijk is of er gevolgen zijn voor de club wanneer die lening niet kan worden terugbetaald.
» Het tegenwerken van de commissarissen door ze niet te betrekken in de besluitvorming en ze ook gewoon te negeren.
» De onmogelijkheid van goed toezicht.
De bom barstte op 14 juni toen een e-mail van Job van der Have via een cc’tje terechtkwam bij de gemeente Den Haag. Uit die mail bleek dat United Vansen via een slinkse weg probeerde de gemeente en de amateurclub om de tuin te leiden. Het voorstel van Van der Have was namelijk een raad van commissarissen van vier leden – twee Chinese UVS-commissarissen met een vetorecht, een commissaris van de gemeente en een commissaris van de HFC – te laten voorzitten door een unaniem gekozen preses. Het leek een redelijk voorstel dat onafhankelijk toezicht en controle mogelijk maakte, ware het niet dat uit een toevoeging (die nooit bij de gemeente terecht had mogen komen) bleek dat er een addertje onder het gras zat (zie pagina 3 van de ontslagbrief, onderaan in dit artikel). Als er geen sprake was van unanimiteit, dan zou een door UVS benoemde vicevoorzitter worden doorgeschoven als voorzitter. Doorgestoken kaart, wordt geconcludeerd in de ontslagbrief.
De bom bij ADO barstte toen een e-mail van bestuurder Job van der Have via een cc’tje terechtkwam bij de gemeente Den Haag
Het is dus niet zo merkwaardig dat de afgelopen dagen de gemeente en de club steeds verder uit elkaar zijn komen te liggen en er geen enkele overeenstemming kon worden bereikt over het goedkeuren van een begroting voor volgend seizoen. Zo was het al onbegrijpelijk voor de accountants van de gemeente dat directeur Mattijs Manders aanvankelijk een begroting presenteerde waarbij niet verder werd gekeken dan het seizoen 2017/18. Wanneer dit eerste seizoen al een lening nodig was om de gaten (deels) te dekken, wat was dan het plan in de volgende jaren? Nieuwe leningen afsluiten? Het was slechts een van de vele vragen die leefden op het gemeentehuis:
» Waarom was de begroting zo ongelooflijk omhooggekrikt tot de vijfde, zesde begroting van Nederland, terwijl die status helemaal niet past bij club?
» Waarom geen begroting die past bij een middenmoter in de Eredivisie en waarvoor geen Chinese lening nodig is om de begroting sluitend te maken?
» Waarom wil de club geen goede onafhankelijke controle die hoort bij een bedrijf?
» Waarom was het volgens het businessplan in het belang van ADO Den Haag dat Wim Deetman als commissaris aftrad?
» Waarom wordt het geld van United Vansen niet gewoon uit China overgemaakt, maar is het afkomstig uit Hongkong, waar de Chinese regering geen controle heeft?
Het zijn vele vragen waar geen antwoord op is gekomen. Het vermoeden is alleen maar groter geworden dat de lening slechts dient om enkele vorm van toezicht via een statutenwijziging uit te schakelen, zodat Wang kan doen en laten wat hij wil met de club. Gezien de onduidelijke herkomst van het geld en ook zijn eerdere vage plannen om Chinese spelers te parkeren en door te verkopen, bestaat er nogal wat angst om daarmee akkoord te gaan.
Deze week heeft de dagelijkse leiding van ADO Den Haag haar begroting voor volgend seizoen ingediend bij de KNVB. Daarop staat inmiddels wel een handtekening van de amateurclub HFC, maar ontbreekt de goedkeuring van de gemeente Den Haag. Die gaat er ook niet komen.
Het is aan de ene kant duidelijk dat United Vansen en Hui Wang uitgaan van het principe: wie betaalt, bepaalt. Wang heeft enkele jaren geleden bijna alle aandelen van de club voor vele miljoenen gekocht van de vorige eigenaar Mark van der Kallen en vindt het niet meer dan normaal dat hij ook kan doen wat hem goeddunkt. Dat de gemeente en de HFC hem als toezichthouders met hun prioriteits- en bijzondere aandeel daarbij dwars (kunnen) zitten, vindt hij onbegrijpelijk en onverteerbaar. Ben Knüppe en Job van der Have van de Ondernemingskamer geven hem daar gelijk in en zijn bezig de weg vrij te maken voor die totale controle.
Hui Wang in 2015, bij zijn komst naar Den Haag.
Hui Wang in 2015, bij zijn komst naar Den Haag.
Aan de andere kant staat de gemeente Den Haag, die als geen ander beseft dat zij de scherven moet opruimen, wanneer alles misgaat bij de profclub. In 2006 was de gemeente al een van de partijen die grotendeels opdraaiden voor de kosten van het nieuwe stadion op het Forepark, dat aanvankelijk 27 miljoen zou kosten, terwijl het totale plaatje veel hoger bleek uit vallen. Eind 2008 kwam de gemeente ADO te hulp toen de club op het randje van faillissement balanceerde. De gemeente kocht het stadion voor tien miljoen euro terug en dwong daar in ruil een plaats in de rvc af via een prioriteits-aandeel. Het was dus niet onlogisch dat zij een vinger aan de pols wilde houden bij de instabiele volksclub die wel degelijk een belangrijke rol vervult in de Haagse samenleving. Die plaats in de rvc werd pas vorig jaar ingevuld, toen de Chinese grootaandeelhouder met zijn grillige betaalbedrag de club op de rand van de afgrond bracht.
Hui Wang heeft bijna alle aandelen van de club voor vele miljoenen gekocht en vindt het niet meer dan normaal dat hij ook kan doen wat hem goeddunkt
Die vrees voor een nieuw rampscenario is dan ook niet ongegrond, omdat de Chinese grootaandeelhouder nog geen enkele afspraak heeft gerespecteerd en de club een dramatisch financieel beleid kent met grote tekorten. Bij zo’n club doe je er alles aan om nog enige controle te kunnen houden. De gemeente voelt er weinig voor om de club op basis van halve waarheden en met een businessplan dat leunt op geleend geld, over te dragen aan een grootaandeelhouder die geen antwoord geeft op de simpelste vragen.
Het is de vraag of de licentiecommissie van de KNVB met dezelfde kritische blik zal gaan kijken naar de ingeleverde cijfers en het toekomstplan van de club. Drie mannen hebben een rammelende begroting ingediend en hopen nu op enige clementie bij de bond.
Het is de vraag of ze die zullen krijgen als we kijken naar de samenstelling van het drietal: een Chinese grootaandeelhouder (Wang) die geen enkele afspraak nakomt, een bewindvoerder (Knüppe) met wie de bond sowieso al niet zo blij is vanwege zijn eerdere rol bij de financiële crisis van enkele jaren geleden bij FC Twente, en een directeur (Manders) die enkele maanden geleden nog met de gemeente optrok tégen Wang.
Daartegenover staat de gemeente, die alleen maar enkele vragen heeft gesteld (‘waar komt het geld vandaan?’) die ze nu eenmaal móést stellen. De voortekenen zijn niet best. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
De brief waarin Wim Deetman en Martin Jol bekendmaken uit de raad van commissarissen te stappen:
0
|
Dinsdag 20 juni 2017 om 21:20 uur |
BLEISWIJK-1
Club Achter de Duinen schreef:
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
Manders voelt voor certificaten voor fans
Het uitgeven van certificaten of aandelen ADO die te koop zijn voor de supporters.
Lees het nieuwsbericht
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
Manders voelt voor certificaten voor fans
Het uitgeven van certificaten of aandelen ADO die te koop zijn voor de supporters.
Lees het nieuwsbericht
Die Manders kan dit wel roepen. Maar hij moet is beginnen met de supporters in te lichten. Heeft hij een tijd geleden al belooft. Slechte directeur!!
0
|
Zondag 18 juni 2017 om 22:14 uur |
FC Den Haag!
Telegraaf:
ADO Den Haag heeft zijn begroting voor komend seizoen ingeleverd bij de licentiecommissie van de KNVB. Technisch manager Jeffrey van As smacht naar snelle goedkeuring, want tien dagen voor de eerste training is hij nog met handen en voeten gebonden op de transfermarkt.
Dat geld hoeft niet terug, zo lang ADO dat vermogen niet heeft. Pas als ADO dit – mogelijk in de verre toekomst- kan terugbetalen, dan pas zou dit bedrag teruggestort hoeven worden’’, zegt Ben Knüppe, eerder door de Ondernemingskamer aangesteld als rvc-voorzitter, die stelt dat ook over het afgesproken rentepercentage geen zorgen hoeven te zijn.
Het moet een eerste teken zijn van de – zo laat men blijken - gereanimeerde samenwerking tussen ADO en zijn Chinese aandeelhouder. Er is vertrouwen in het huidige (sportieve) beleid na de uiteindelijke elfde plek van vorig seizoen. Aan de andere kant vertelt (een deel van) de lening hoe groot de financiële problemen nog zijn. Als ADO na goedkeuring van de begroting echt door kan, ligt er voor Van As de grote taak om in samenspraak met de technische staf op creatieve wijze het (financiële) verschil te maken op de transfermarkt. Al wordt dat pas zichtbaar op de lange termijn. Op de korte termijn moet directeur Mattijs Manders commercieel gezien direct keihard door, met een hele nieuwe rij rvc-leden in de rug. Maar over die benoemingen moet eerst nog overeenstemming worden bereikt.
ADO Den Haag heeft zijn begroting voor komend seizoen ingeleverd bij de licentiecommissie van de KNVB. Technisch manager Jeffrey van As smacht naar snelle goedkeuring, want tien dagen voor de eerste training is hij nog met handen en voeten gebonden op de transfermarkt.
Dat geld hoeft niet terug, zo lang ADO dat vermogen niet heeft. Pas als ADO dit – mogelijk in de verre toekomst- kan terugbetalen, dan pas zou dit bedrag teruggestort hoeven worden’’, zegt Ben Knüppe, eerder door de Ondernemingskamer aangesteld als rvc-voorzitter, die stelt dat ook over het afgesproken rentepercentage geen zorgen hoeven te zijn.
Het moet een eerste teken zijn van de – zo laat men blijken - gereanimeerde samenwerking tussen ADO en zijn Chinese aandeelhouder. Er is vertrouwen in het huidige (sportieve) beleid na de uiteindelijke elfde plek van vorig seizoen. Aan de andere kant vertelt (een deel van) de lening hoe groot de financiële problemen nog zijn. Als ADO na goedkeuring van de begroting echt door kan, ligt er voor Van As de grote taak om in samenspraak met de technische staf op creatieve wijze het (financiële) verschil te maken op de transfermarkt. Al wordt dat pas zichtbaar op de lange termijn. Op de korte termijn moet directeur Mattijs Manders commercieel gezien direct keihard door, met een hele nieuwe rij rvc-leden in de rug. Maar over die benoemingen moet eerst nog overeenstemming worden bereikt.
0
|
Vrijdag 16 juni 2017 om 12:52 uur |
slash070
Als United Vansen een goed plan had gehad waarvoor ze de aandelen kochten, dan hadden ze de juiste mensen moeten aanstellen die dat hadden kunnen bewerkstelligen. De juiste middelen- en weg aan reiken, er bovenop zitten, en niet passanten directeur na directeur het zelf laten uit dokteren.. Alsof je een winkeltje overneemt en je laat de twee personeelsleden die er al waren het zelf maar uitzoeken hoe ze aan inventaris en klandizie komen.
0
|
Donderdag 15 juni 2017 om 16:53 uur |
gillah
Kees schreef:
Aad, jij moet toch ook veel beter weten wat betreft de geschiedenis van de club.
Ik vind het extreem belachelijk dat (vrijwel) alle schuld bij Wang wordt gelegd. Natuurlijk zorgt hij voor onrust en is zijn betalingsmoraal verwerpelijk.
Echter het is al tientallen jaren (ook zonder Wang) een financiële en bestuurlijke janboel binnen de club. Enkele korte periodes uitgesloten.
Ik ken geen enkel persoon die zoveel geld in de club heeft gestoken en ondanks alle tegenslag aanblijft.
Hoeveel zogenaamde (Haagsche) bestuurders zijn de laatste dertig jaar om wel of niet eigen falen snel vertrokken en de club in de steek gelaten?
Daarnaast is het verwerpelijk dat ook nu weer alles op straat ligt. Haantjesgedrag in optima forma. Enkel van wethouder De Bruijn is het gezien zijn functie begrijpelijk en zelfs verplicht. Maar ook hij heeft zijn brief aan de gemeenteraad niet gelekt.
Kortom: absurd om enkel de schuld bij Wang neer te leggen.
Aad, jij moet toch ook veel beter weten wat betreft de geschiedenis van de club.
Ik vind het extreem belachelijk dat (vrijwel) alle schuld bij Wang wordt gelegd. Natuurlijk zorgt hij voor onrust en is zijn betalingsmoraal verwerpelijk.
Echter het is al tientallen jaren (ook zonder Wang) een financiële en bestuurlijke janboel binnen de club. Enkele korte periodes uitgesloten.
Ik ken geen enkel persoon die zoveel geld in de club heeft gestoken en ondanks alle tegenslag aanblijft.
Hoeveel zogenaamde (Haagsche) bestuurders zijn de laatste dertig jaar om wel of niet eigen falen snel vertrokken en de club in de steek gelaten?
Daarnaast is het verwerpelijk dat ook nu weer alles op straat ligt. Haantjesgedrag in optima forma. Enkel van wethouder De Bruijn is het gezien zijn functie begrijpelijk en zelfs verplicht. Maar ook hij heeft zijn brief aan de gemeenteraad niet gelekt.
Kortom: absurd om enkel de schuld bij Wang neer te leggen.
Je vraagt het dan wel niet aan mij, maar ik antwoord toch.
Al vanaf het eerste begin wordt Wang gezien als een soort Sinterklaas die cadeautjes uit deelt. Niet alleen door een groot deel van de supporters, maar ook door het bestuur. Hij wordt gebruikt als makkelijke oplossing voor structurele problemen om de inkomsten te verhogen. In plaats van zelfstandig een beleid te ontwikkelen, wordt er naar de bijdrage van Wang gekeken.
Als je dan ook nog eens een eigenaar hebt zonder visie en een slechte betalingsmoreel, ontstaat er een recept voor een catastrofe. De naam van ADO als betrouwbare partner is nu totaal aan diggelen.
De directie hier is het wanbeleid zeker aan te rekenen, maar met Manders is Wang nu ook al zijn derde directeur toe. Wang lijkt mij niet de persoon die de dagelijkse leiding hier op orde gaat krijgen.
Al vanaf het eerste begin wordt Wang gezien als een soort Sinterklaas die cadeautjes uit deelt. Niet alleen door een groot deel van de supporters, maar ook door het bestuur. Hij wordt gebruikt als makkelijke oplossing voor structurele problemen om de inkomsten te verhogen. In plaats van zelfstandig een beleid te ontwikkelen, wordt er naar de bijdrage van Wang gekeken.
Als je dan ook nog eens een eigenaar hebt zonder visie en een slechte betalingsmoreel, ontstaat er een recept voor een catastrofe. De naam van ADO als betrouwbare partner is nu totaal aan diggelen.
De directie hier is het wanbeleid zeker aan te rekenen, maar met Manders is Wang nu ook al zijn derde directeur toe. Wang lijkt mij niet de persoon die de dagelijkse leiding hier op orde gaat krijgen.
0
|
Donderdag 15 juni 2017 om 16:16 uur |
Aad
FC Den Haag!
UPDATE:
ADO Den Haag betreurt vertrek Wim Deetman en Martin Jol
De commissarissen Wim Deetman en Martin Jol hebben vandaag besloten zich met onmiddellijke ingang terug te trekken als commissaris van ADO Den Haag.
Ondanks de vele constructieve vergaderingen en de nu voorliggende concrete plannen om ADO Den Haag op termijn weer winstgevend te maken, hebben de commissarissen toch besloten niet verder te gaan.
Mattijs Manders, algemeen directeur ADO Den Haag: “Wij betreuren het vertrek van Wim Deetman en Martin Jol zeer. Het afgelopen jaar is er intensief samengewerkt en altijd met als doel de belangen van ADO Den Haag op korte en lange termijn te dienen. Dat was niet altijd makkelijk maar daarbij is altijd goed geluisterd naar de inbreng van alle commissarissen en is daar in de meeste gevallen ook heel concreet naar gehandeld. Hun plotselinge vertrek op dit moment verrast me daarom. Desondanks wil ik Deetman en Jol danken voor de samenwerking en hun inspanningen en tomeloze energie. Zonder hun betrokkenheid en inzet waren we niet zo ver gekomen.”
De problemen zijn nog niet allemaal opgelost, maar er ligt nu een concreet beleidsplan en degelijke begroting voor het komende seizoen waarin door de weer intensieve en constructieve betrokkenheid van onze Chinese aandeelhouder UVS aan alle verplichtingen kan worden voldaan.
Martin Jol werd op 3 november 2015 benoemd tot commissaris van ADO Den Haag op basis van het bijzonder aandeel van de HFC ADO Den Haag. Wim Deetman werd op 19 april 2016 door de gemeente Den Haag benoemd.
ADO Den Haag betreurt vertrek Wim Deetman en Martin Jol
De commissarissen Wim Deetman en Martin Jol hebben vandaag besloten zich met onmiddellijke ingang terug te trekken als commissaris van ADO Den Haag.
Ondanks de vele constructieve vergaderingen en de nu voorliggende concrete plannen om ADO Den Haag op termijn weer winstgevend te maken, hebben de commissarissen toch besloten niet verder te gaan.
Mattijs Manders, algemeen directeur ADO Den Haag: “Wij betreuren het vertrek van Wim Deetman en Martin Jol zeer. Het afgelopen jaar is er intensief samengewerkt en altijd met als doel de belangen van ADO Den Haag op korte en lange termijn te dienen. Dat was niet altijd makkelijk maar daarbij is altijd goed geluisterd naar de inbreng van alle commissarissen en is daar in de meeste gevallen ook heel concreet naar gehandeld. Hun plotselinge vertrek op dit moment verrast me daarom. Desondanks wil ik Deetman en Jol danken voor de samenwerking en hun inspanningen en tomeloze energie. Zonder hun betrokkenheid en inzet waren we niet zo ver gekomen.”
De problemen zijn nog niet allemaal opgelost, maar er ligt nu een concreet beleidsplan en degelijke begroting voor het komende seizoen waarin door de weer intensieve en constructieve betrokkenheid van onze Chinese aandeelhouder UVS aan alle verplichtingen kan worden voldaan.
Martin Jol werd op 3 november 2015 benoemd tot commissaris van ADO Den Haag op basis van het bijzonder aandeel van de HFC ADO Den Haag. Wim Deetman werd op 19 april 2016 door de gemeente Den Haag benoemd.
0
|
Woensdag 14 juni 2017 om 14:55 uur |
Advertentie
FC Den Haag!
VI:
Zoals te verwachten treden Wim Deetman en Martin Jol terug als commissarissen bij ADO Den Haag. Het was hun taak om de beleidsvoering van de club te controleren, maar dat werd ze de afgelopen periode onmogelijk gemaakt. Daardoor restte er voor het tweetal geen andere conclusie dan hun functies neer te leggen.
Het besluit heeft alles te maken met de beslissing van de Ondernemingskamer om grootaandeelhouder Hui Wang zijn macht terug te geven. Naar verwachting krijgt de directeur van United Vansen deze week zijn aandelen terug in beheer. Het is voor Wang het startsein om de club zo snel mogelijk naar zijn hand te zetten.
Wang wil naast de commissarissen die worden geleverd door de Gemeente Den Haag en de amateurclub HFC ook twee Chinese commissarissen installeren en een voorzitter die achter zijn beleid staat.
Die samenstelling geeft hem de vrije hand. In feite was dat de afgelopen periode al zo waar Deetman en Jol bij beslissingen een minderheid vormden ten opzichte van Wang en waarnemend voorzitter Ben Knüppe.
Zoals te verwachten treden Wim Deetman en Martin Jol terug als commissarissen bij ADO Den Haag. Het was hun taak om de beleidsvoering van de club te controleren, maar dat werd ze de afgelopen periode onmogelijk gemaakt. Daardoor restte er voor het tweetal geen andere conclusie dan hun functies neer te leggen.
Het besluit heeft alles te maken met de beslissing van de Ondernemingskamer om grootaandeelhouder Hui Wang zijn macht terug te geven. Naar verwachting krijgt de directeur van United Vansen deze week zijn aandelen terug in beheer. Het is voor Wang het startsein om de club zo snel mogelijk naar zijn hand te zetten.
Wang wil naast de commissarissen die worden geleverd door de Gemeente Den Haag en de amateurclub HFC ook twee Chinese commissarissen installeren en een voorzitter die achter zijn beleid staat.
Die samenstelling geeft hem de vrije hand. In feite was dat de afgelopen periode al zo waar Deetman en Jol bij beslissingen een minderheid vormden ten opzichte van Wang en waarnemend voorzitter Ben Knüppe.
0
|
Woensdag 14 juni 2017 om 13:27 uur |
Kees
DHFC070
Opvallende carrière move zal dat zijn naar Israel wat moet je er in godsnaam doen? €€€ ophalen iets anders kan ik me niet bedenken.
Verder jammer voor ons maar ook geen ramp. Heeft een uitstekende 2e seizoenshelft achter de rug en was daarin een sleutelspeler. Maar ik kan me ook nog tijden herinneren dat 95% tegen zijn contractverlenging was.
Wanneer gaan we eens wat horen van onze geweldige directeur Manders? Direct na zijn aanstelling was het de twitterkoning en nu maanden later is hij ondergedoken voor de achterban.
Verder jammer voor ons maar ook geen ramp. Heeft een uitstekende 2e seizoenshelft achter de rug en was daarin een sleutelspeler. Maar ik kan me ook nog tijden herinneren dat 95% tegen zijn contractverlenging was.
Wanneer gaan we eens wat horen van onze geweldige directeur Manders? Direct na zijn aanstelling was het de twitterkoning en nu maanden later is hij ondergedoken voor de achterban.
0
|
Zondag 11 juni 2017 om 20:50 uur |
Nu online
bimboembam, ADO079, BLEISWIJK-1 en 297 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Volendam + | 21 | - | 43 |
2 | Excelsior | 21 | - | 42 |
3 | FC Dordrecht | 21 | - | 36 |
4 | Den Bosch + | 20 | - | 33 |
5 | Graafschap | 20 | - | 32 |
6 | SC Cambuur | 20 | - | 32 |
7 | FC Emmen | 20 | - | 32 |
8 | ADO Den Haag | 20 | - | 31 |
9 | Helmond Sp. | 20 | - | 31 |
10 | Roda JC | 20 | - | 30 |
11 | Telstar | 20 | - | 26 |
12 | FC Eindhoven | 21 | - | 26 |
13 | TOP Oss | 21 | - | 25 |
14 | MVV Maastr. | 21 | - | 23 |
15 | Jong AZ | 20 | - | 22 |
16 | Jong Ajax | 20 | - | 21 |
17 | Jong PSV | 20 | - | 21 |
18 | VVV-Venlo | 20 | - | 16 |
19 | Jong Utrecht | 20 | - | 13 |
20 | Vitesse | 20 | - | -8 |