Welkom in de shoutbox, gast
Aad
gillah schreef:
10 miljoen, vrij op naam, regel het maar en dan neemt Lentze de club over.
Of ze schatten in dat dit een heel moeilijk verhaal wordt, waar de gemeente niet snel mee akkoord zal gaan, en schakelen door omdat de tijd tikt.
Ik zie dat complot niet. Ik zie wel een schier onmogelijke eis.
10 miljoen, vrij op naam, regel het maar en dan neemt Lentze de club over.
Of ze schatten in dat dit een heel moeilijk verhaal wordt, waar de gemeente niet snel mee akkoord zal gaan, en schakelen door omdat de tijd tikt.
Ik zie dat complot niet. Ik zie wel een schier onmogelijke eis.
Een onmogelijke eis zodat ze af kunnen haken en de zwarte Piet bij de gemeente leggen. Zo zie ik het.
0
|
Vrijdag 8 oktober 2021 om 20:11 uur |
Heino
Van VI Pro
12 vragen over de ADO-problematiek
Door Stef de Bont
ADO Den Haag heeft nog 23 dagen om een garantstelling van 5,1 miljoen te vinden. Lukt dat niet, dan raakt het mogelijk de KNVB-licentie kwijt. Op een paar gelekte brieven na is het oorverdovend stil vanuit de Residentie. Op VI PRO proberen we wat orde in de chaos te scheppen.
Het voorbije jaar hebben we vaak én veel gepubliceerd over de situatie van ADO Den Haag. Over grootaandeelhouder United Vansen dat weigerde te betalen, cowboys en luchtfietsers die de club over wilden nemen én de aanhoudende bestuurlijke chaos. Het blijft jammer dat de toenmalige clubleiding een jaar geleden nee zei tegen een eigen docu-soap; deze beelden zouden heel de wereld over gaan.
Inmiddels is het niet meer vijf, maar één voor twaalf. In de komende drie weken moet er een oplossing komen voor de Haagse situatie. Zelfs in het Cars Jeans Stadion, waar men maandenlang acteerde de rust zelve te zijn, is er sprake van lichte paniek. Alle ogen lijken nu gericht op de gemeente. Of toch niet? Komende week volgen opnieuw drie punten in mindering. Vervolgens staat de KNVB-licentie op het spel…
Hoe zat het ook alweer precies?
Het Chinese United Vansen (UVS) is grootaandeelhouder van ADO Den Haag. Al jaren. En een gelukkig huwelijk was het nooit. Vorig jaar werd de echtscheiding aangevraagd. Wat was er aan de hand? De Chinese overheid wilde niet langer dat er werd geïnvesteerd in het Europese voetbal. In omringende landen zagen we Chinese investeerders een terugtrekkende beweging maken. Maar in Den Haag was er nog een betalingsachterstand. Ruim twee miljoen euro. Na meerdere betalingsherinneringen sleepte de toenmalige clubleiding de eigen aandeelhouder voor de rechter. Intussen werd met allerlei noodverbanden de cash flow op gang gehouden. Nét genoeg om aan de belangrijkste betalingsverplichtingen te voldoen.
Maar wie wat dieper in de Haagse boeken duikt, ziet dat de club in de jaren daarvoor al miljoenenschulden had gemaakt. Een serieus probleem. Om een faillissement te voorkomen, werd er een WHOA-traject gestart. Deze is in het leven geroepen om bedrijven, die nog enigszins levensvatbaar lijken, niet failliet te laten gaan. Er werd een herstructureringsdeskundige (Jeroen Reiziger) aangesteld. Deze moest de schuldeisers, ruim 150, een voorstel doen. Het is een potpourri van mensen en bedrijven. Van de autodealer tot het schoonmaakbedrijf, tot de beveiliging en zelfs zaakwaarnemers. Als het WHOA-traject slaagt krijgen ze nog maar een fractie van het verschuldigde bedrag. Maar de alom heersende gedachte is: het is nog altijd meer dan wanneer ADO omvalt.
Er is geld nodig. Hoeveel precies?
Er lopen meerdere zaken naast elkaar. Voor de eerder genoemde schuldeisers is in totaal nog zo’n anderhalf miljoen euro nodig. (Dit werd begin augustus nog ingeschat op 1,2 miljoen euro). Dan is er dus vier miljoen verdampt. Dat geld moet direct op korte termijn worden afgetikt. Geld dat de club niet heeft.
Het is ADO dan ook niet gelukt om een sluitende begroting bij de KNVB in te leveren. De licentiecommissie van de KNVB is van mening dat er een garantstelling van 5,1 miljoen euro nodig is om dit seizoen uit te spelen. De voetbalbond zegt dat er ergens vijf miljoen euro nodig is, anders lijkt ADO dit seizoen ergens onderweg niet meer aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. En daar zijn ze in Zeist heel scherp op.
En dan heb je nog UVS. Formeel is dat de grootaandeelhouder en moet er betaald worden voor de aandelen ADO. De Haagse clubleiding is van mening dat het juist de Chinezen die moeten betalen, rechtszaken hierover lopen nog. Om het niet té ingewikkeld te maken, laten we dat nu even buiten beschouwing. Wel is het zo dat één van de belangrijkste overnamepartijen van de laatste maanden, de Groep Lentze/Jol, een geldbedrag van vijfhonderdduizend heeft gereserveerd voor China. Bovendien zou UVS dan een paar procentpunten ADO behouden.
Onderaan de streep moet er minimaal 6,6 miljoen euro op tafel worden gelegd. Maar in werkelijkheid zal het ADO-bonnetje veel hoger oplopen.
Maar waarom verkoopt de club de aandelen dan niet aan De Groep Lentze/Jol?
De voorbije maanden hebben meer dan twintig partijen zich gemeld. De één veel serieuzer dan de ander. Op een zeker moment was de Groep Lentze/Jol de meest concrete en hadden ze zelfs een exclusiviteitsrecht. We schreven eerder al over Jeroen Lentze en zijn plannen met de club.
Zij stelden echter als voorwaarde dat ADO het stadion en parkeerterrein zou kopen. Want wie nu instapt, betaalt ruim een miljoen euro huur per jaar. Aan wie? De gemeente Den Haag. Er werd aangedrongen op een taxatie. Het leverde nogal wat gesteggel op tussen de potentiële nieuwe eigenaar, de Haagse clubleiding en de gemeente. Naar verluidt wacht men nog altijd op het taxatierapport.
De Groep Lentze/Jol heeft altijd het gevoel gehad te zijn tegengewerkt. De voorbije weken is die gedachte alleen maar toegenomen. Nadat het exclusiviteitscontract verliep waren ze direct helemaal geen serieuze gesprekspartner meer. Ze voelen zich bestolen.
Donderdag 7 oktober heeft het een vertrouwelijke mail gestuurd aan de Haagse gemeenteraad, die VI in handen heeft. Het benadrukt in het schrijven dat er niet en onjuist is gecommuniceerd over hun bod. De meest intrigerende passage luidt:
‘Het is niet aan de Groep Lentze/Jol om te oordelen of er van de kant van de ADO-directie dan wel Raad van Commissarissen sprake is van (al dan niet opzettelijk) onjuist handelen en/of informeren van de gemeente dan wel sprake is van verregaande incompetentie van deze gremia.’
Met andere woorden: ze voelen zich in het plat Haags genaaid. Er zijn app-berichten als bijlage toegevoegd aan het dossier om het één en ander te bewijzen. Benieuwd wat de individuele gemeenteraadsleden hiervan gaan vinden.
Zijn er alternatieven?
Meerdere. Althans, dat liet de club ons een week geleden weten. Maar het wordt een race tegen de klok. Zoals gezegd moet er voor 1 november een koper zijn. De overname én het papierwerk moet dan geregeld zijn. Bovendien moet ook de Licentiecommissie van de KNVB akkoord gaan. Bij FC Den Bosch duurde dat zes weken. En dat was, voor KNVB-begrippen, ontzettend snel. Het lijkt dan ook een mission impossible. Toen we daar eerder naar vroegen zei de Haagse woordvoerder dat de voetbalbond was aangelijnd in het proces én snel kon schakelen.
De clubleiding zette naar eigen zeggen in op een spoedverkoop. Een Houdini-act. Dat gevoel werd deze week bevestigd na een interview van interim-directeur Edwin Reijntjes aan de supporterswebsite The Hague City Firm. Op de vraag of ADO voor het einde van deze maand zou zijn verkocht antwoordt hij volmondig ja.
De naam van Rob Jansen valt zeker. Hij is één van de geïnteresseerde partijen. Ook schreven wij eerder al over het Japanse ACA Investments. Maar er is iets geks aan de hand. Op 5 oktober, de dag dat Reijntjes in het bewuste interview aangaf dat ADO voor het einde van de maand verkocht zou worden, stuurde burgemeester Jan van Zanen een brief aan de Haagse gemeenteraad.
En zoals dat gaat bij het overnamedossier lag deze brief binnen no time bij diverse journalisten, waaronder VI. De inhoud was explosief.
‘Op 4 oktober 2021 heeft ADO ons een hernieuwd verzoek gedaan. ADO verzoekt deze keer om directie Financiële ondersteuning. De reden hiervoor is dat de KNVB voor 1 november 2021 een sluitende begroting of een garantstelling van 5,1 miljoen euro eist. ADO geeft aan dat zij binnen deze termijn zelf geen oplossing ziet, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe eigenaar of financier, om aan deze eis te voldoen. Als ADO niet aan deze eis voldoet, zal de KNVB de licentie intrekken en zal ADO geen betaald voetbalorganisatie meer zijn.’
Resumerend: op dinsdag 5 oktober laat Reijntjes schriftelijk weten dat de club nog deze maand verkocht zou worden, maar een dag eerder heeft de gemeente een tegenovergesteld bericht ontvangen.
Hoe zit het nu precies?
Dat zouden wij ook wel willen weten. En dus zochten we contact met ADO Den Haag. Het probleem is dat we in het formele circuit steeds uitkomen bij woordvoerder Ronald Florisson. Een paar maanden terug heeft Reiziger laten weten dat alle communicatie via hem verloopt. En Reijntjes heeft sinds het begin van de overnameperikelen nog geen enkele keer zijn telefoon opgenomen.
Toch duiken de twee soms wel op. Zoals gememoreerd beantwoordde Reijntjes deze week nog schriftelijk vragen van supporters. Reiziger werd opgevoerd in het AD. En dus leek het ons een goed moment om ook wat prangende vragen neer te leggen. Uiteraard waren we aangewezen op Florisson. Hij benadrukt dat beide mannen geen interviews geven. Het interview aan het AD noemde hij “een ongelukje”. Die teksten hadden nooit afgedrukt mogen worden.
Florisson zelf komt ook niet met antwoorden. ‘Je ziet wat er gebeurt als wij wat zeggen. Dan ontstaat er direct ophef. Voor ons valt er geen enkele winst te halen als we vanuit officiële geledingen wat communiceren. Het wordt tijd voor radiostilte. Van beide kanten.’
Van beide kanten. Wie zijn dat?
De directie van ADO Den Haag en de gemeente Den Haag. Van Zanen wil kijken op welke manier het de club kan helpen. As we speak moet ADO de financiële situatie en financiële vooruitzichten toelichten. Daar is het sinds afgelopen dinsdag over in gesprek. De hoop is dat de gemeente volgende week precies weet hoe ADO ervoor staat.
Wat vraagt ADO van de gemeente?
Tijd. De club is al een jaar bezig om een oplossing te vinden voor de problemen maar is nu alsnog in tijdsnood gekomen. De datum van 1 november komt steeds dichterbij en de KNVB kent geen genade. Het heeft een partij nodig die garant staat voor die 5.1 miljoen euro. Als die toezegging er is, kan de club verder met de toekomst van de club. Daarover later meer.
Van Zanen benadrukt in zijn brief dat er, mits er sprake is van een toekomstbestendige bedrijfsvoering, gekeken wordt wat het kan doen. Maar dan wel binnen de bestaande regelgeving. Een gemeente mag niet zomaar vijf miljoen euro overmaken naar een voetbalclub. Dat valt onder de noemer ongeoorloofde staatssteun. Het zal eerder om een garantstelling gaan. De aanname dat de Haagse belastingbetaler indirect de portemonnee trekt, klopt dan ook niet. Wel zullen ze op het stadhuis genoeg aanknopingspunten willen zien. Niet dat ADO over een jaar weer aanklopt.
En wat als de gemeente ADO redt?
Officieel heeft niemand het bevestigd maar er gaan veel geluiden op om de aandelen onder te brengen in een stichting. Dan zou niet één iemand de club kopen maar heel veel mensen samen. Reijntjes zei tegen het AD dat dit feitelijk onmogelijk is. ‘Er is namelijk kapitaal nodig om ADO uit de problemen te helpen. De schuldenlast en de behoefte aan liquiditeit is daarvoor te groot. Dus die optie is van de baan. Maar ADO is een beschadigde club en die verkoopt moeilijk. Daarom duurt het lang.’
Maar als de gemeente garant staat voor die 5.1 miljoen euro en er een oplossing wordt gevonden voor de anderhalf miljoen vanuit de WHOA, kan de optie zo maar weer op tafel liggen. De eerder genoemde Rob Jansen gaf tegenover hetzelfde The Hague City Firm aan best met een groep mensen om tafel te willen gaan zitten. Er wordt zelfs al gefluisterd dat dergelijke plannen al lang zijn uitgewerkt.
Sterker nog, de andere kandidaat-kopers die niet of nauwelijks meer aan tafel kwamen, vermoeden dat dit altijd al het plan is geweest.
Zijn dan alle problemen uit de wereld?
Nee, zelfs als de club en de gemeente het eens worden, blijft het nog wel even onrustig. ADO moet ook nog het geld voor de schuldeisers bij elkaar zien te krijgen. Bovendien moet er een toekomstbestendig plan komen. Dat vereist samenwerking en laat dat nu net de laatste maanden vrij lastig zijn geweest. Het helpt daarbij ook niet mee dat iemand als Reijntjes, die intern én extern behoorlijk onder vuur ligt, niet uitsluit dat hij in de toekomst aanblijft bij de club. De Groep Lentze/Jol voelt zich intussen als vuil behandeld en dan is er nog de situatie met United Vansen. Als grootaandeelhouder moeten zij vooralsnog akkoord gaan met een overname. De ADO-soap is nog lang niet voorbij.
Bovendien werden we vrijdagochtend getipt dat ADO op meerdere borden wedt.
Speelt er nog iets anders dan?
Daar lijkt het wel op. Een doorgaans zeer betrouwbare bron liet ons op donderdag weten dat ACA Investments opnieuw in beeld is en momenteel gesprekken voert met de herstructureringsdeskundige. ‘Het kan volgende week al rond zijn’, vertelt onze tipgever.
Het staat haaks op de brief van Van Zanen aan zijn gemeenteraad waarin hij zegt: ‘ADO geeft aan dat zij binnen deze termijn zelf geen oplossing ziet, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe eigenaar of financier, om aan deze eis te voldoen.’ Wordt de gemeente in de maling genomen? Is men bang dat een overname niet bijtijds tot stand komt? Of is dit het zoveelste broodje aap?
We horen dat Frank de Graauw, die met zijn Stadium Connected bij meerdere Eredivisieclubs actief is, de gesprekken met Reiziger voert. Als we hem vrijdagochtend uiteindelijk te pakken krijgen, bevestigt hij wat we al denken. ‘De namen die je noemt kloppen. Maar ik bel je dadelijk even terug. Ik moet even overleggen wat ik met je kan delen.’
Drie uur later heeft hij nog altijd niet teruggebeld. We houden u op de hoogte.
Wanneer horen we meer?
Dat duurt nooit lang in Den Haag. De club communiceert niet of nauwelijks met haar achterban of journalisten en lijkt dat ook niet van plan. ‘We werken nu met een klein circuit van mensen’, laat de woordvoerder weten. ‘Ik vermoed dat het voorlopig wel even stil blijft. Lekken is er voorlopig niet bij.’
Dat valt te bezien. De laatste maanden hebben geleerd dat het nooit lang stil blijft in Den Haag. En bovendien zal de club wel snel met antwoorden moeten komen. Over 23 dagen moet er een reddingsplan liggen.
12 vragen over de ADO-problematiek
Door Stef de Bont
ADO Den Haag heeft nog 23 dagen om een garantstelling van 5,1 miljoen te vinden. Lukt dat niet, dan raakt het mogelijk de KNVB-licentie kwijt. Op een paar gelekte brieven na is het oorverdovend stil vanuit de Residentie. Op VI PRO proberen we wat orde in de chaos te scheppen.
Het voorbije jaar hebben we vaak én veel gepubliceerd over de situatie van ADO Den Haag. Over grootaandeelhouder United Vansen dat weigerde te betalen, cowboys en luchtfietsers die de club over wilden nemen én de aanhoudende bestuurlijke chaos. Het blijft jammer dat de toenmalige clubleiding een jaar geleden nee zei tegen een eigen docu-soap; deze beelden zouden heel de wereld over gaan.
Inmiddels is het niet meer vijf, maar één voor twaalf. In de komende drie weken moet er een oplossing komen voor de Haagse situatie. Zelfs in het Cars Jeans Stadion, waar men maandenlang acteerde de rust zelve te zijn, is er sprake van lichte paniek. Alle ogen lijken nu gericht op de gemeente. Of toch niet? Komende week volgen opnieuw drie punten in mindering. Vervolgens staat de KNVB-licentie op het spel…
Hoe zat het ook alweer precies?
Het Chinese United Vansen (UVS) is grootaandeelhouder van ADO Den Haag. Al jaren. En een gelukkig huwelijk was het nooit. Vorig jaar werd de echtscheiding aangevraagd. Wat was er aan de hand? De Chinese overheid wilde niet langer dat er werd geïnvesteerd in het Europese voetbal. In omringende landen zagen we Chinese investeerders een terugtrekkende beweging maken. Maar in Den Haag was er nog een betalingsachterstand. Ruim twee miljoen euro. Na meerdere betalingsherinneringen sleepte de toenmalige clubleiding de eigen aandeelhouder voor de rechter. Intussen werd met allerlei noodverbanden de cash flow op gang gehouden. Nét genoeg om aan de belangrijkste betalingsverplichtingen te voldoen.
Maar wie wat dieper in de Haagse boeken duikt, ziet dat de club in de jaren daarvoor al miljoenenschulden had gemaakt. Een serieus probleem. Om een faillissement te voorkomen, werd er een WHOA-traject gestart. Deze is in het leven geroepen om bedrijven, die nog enigszins levensvatbaar lijken, niet failliet te laten gaan. Er werd een herstructureringsdeskundige (Jeroen Reiziger) aangesteld. Deze moest de schuldeisers, ruim 150, een voorstel doen. Het is een potpourri van mensen en bedrijven. Van de autodealer tot het schoonmaakbedrijf, tot de beveiliging en zelfs zaakwaarnemers. Als het WHOA-traject slaagt krijgen ze nog maar een fractie van het verschuldigde bedrag. Maar de alom heersende gedachte is: het is nog altijd meer dan wanneer ADO omvalt.
Er is geld nodig. Hoeveel precies?
Er lopen meerdere zaken naast elkaar. Voor de eerder genoemde schuldeisers is in totaal nog zo’n anderhalf miljoen euro nodig. (Dit werd begin augustus nog ingeschat op 1,2 miljoen euro). Dan is er dus vier miljoen verdampt. Dat geld moet direct op korte termijn worden afgetikt. Geld dat de club niet heeft.
Het is ADO dan ook niet gelukt om een sluitende begroting bij de KNVB in te leveren. De licentiecommissie van de KNVB is van mening dat er een garantstelling van 5,1 miljoen euro nodig is om dit seizoen uit te spelen. De voetbalbond zegt dat er ergens vijf miljoen euro nodig is, anders lijkt ADO dit seizoen ergens onderweg niet meer aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. En daar zijn ze in Zeist heel scherp op.
En dan heb je nog UVS. Formeel is dat de grootaandeelhouder en moet er betaald worden voor de aandelen ADO. De Haagse clubleiding is van mening dat het juist de Chinezen die moeten betalen, rechtszaken hierover lopen nog. Om het niet té ingewikkeld te maken, laten we dat nu even buiten beschouwing. Wel is het zo dat één van de belangrijkste overnamepartijen van de laatste maanden, de Groep Lentze/Jol, een geldbedrag van vijfhonderdduizend heeft gereserveerd voor China. Bovendien zou UVS dan een paar procentpunten ADO behouden.
Onderaan de streep moet er minimaal 6,6 miljoen euro op tafel worden gelegd. Maar in werkelijkheid zal het ADO-bonnetje veel hoger oplopen.
Maar waarom verkoopt de club de aandelen dan niet aan De Groep Lentze/Jol?
De voorbije maanden hebben meer dan twintig partijen zich gemeld. De één veel serieuzer dan de ander. Op een zeker moment was de Groep Lentze/Jol de meest concrete en hadden ze zelfs een exclusiviteitsrecht. We schreven eerder al over Jeroen Lentze en zijn plannen met de club.
Zij stelden echter als voorwaarde dat ADO het stadion en parkeerterrein zou kopen. Want wie nu instapt, betaalt ruim een miljoen euro huur per jaar. Aan wie? De gemeente Den Haag. Er werd aangedrongen op een taxatie. Het leverde nogal wat gesteggel op tussen de potentiële nieuwe eigenaar, de Haagse clubleiding en de gemeente. Naar verluidt wacht men nog altijd op het taxatierapport.
De Groep Lentze/Jol heeft altijd het gevoel gehad te zijn tegengewerkt. De voorbije weken is die gedachte alleen maar toegenomen. Nadat het exclusiviteitscontract verliep waren ze direct helemaal geen serieuze gesprekspartner meer. Ze voelen zich bestolen.
Donderdag 7 oktober heeft het een vertrouwelijke mail gestuurd aan de Haagse gemeenteraad, die VI in handen heeft. Het benadrukt in het schrijven dat er niet en onjuist is gecommuniceerd over hun bod. De meest intrigerende passage luidt:
‘Het is niet aan de Groep Lentze/Jol om te oordelen of er van de kant van de ADO-directie dan wel Raad van Commissarissen sprake is van (al dan niet opzettelijk) onjuist handelen en/of informeren van de gemeente dan wel sprake is van verregaande incompetentie van deze gremia.’
Met andere woorden: ze voelen zich in het plat Haags genaaid. Er zijn app-berichten als bijlage toegevoegd aan het dossier om het één en ander te bewijzen. Benieuwd wat de individuele gemeenteraadsleden hiervan gaan vinden.
Zijn er alternatieven?
Meerdere. Althans, dat liet de club ons een week geleden weten. Maar het wordt een race tegen de klok. Zoals gezegd moet er voor 1 november een koper zijn. De overname én het papierwerk moet dan geregeld zijn. Bovendien moet ook de Licentiecommissie van de KNVB akkoord gaan. Bij FC Den Bosch duurde dat zes weken. En dat was, voor KNVB-begrippen, ontzettend snel. Het lijkt dan ook een mission impossible. Toen we daar eerder naar vroegen zei de Haagse woordvoerder dat de voetbalbond was aangelijnd in het proces én snel kon schakelen.
De clubleiding zette naar eigen zeggen in op een spoedverkoop. Een Houdini-act. Dat gevoel werd deze week bevestigd na een interview van interim-directeur Edwin Reijntjes aan de supporterswebsite The Hague City Firm. Op de vraag of ADO voor het einde van deze maand zou zijn verkocht antwoordt hij volmondig ja.
De naam van Rob Jansen valt zeker. Hij is één van de geïnteresseerde partijen. Ook schreven wij eerder al over het Japanse ACA Investments. Maar er is iets geks aan de hand. Op 5 oktober, de dag dat Reijntjes in het bewuste interview aangaf dat ADO voor het einde van de maand verkocht zou worden, stuurde burgemeester Jan van Zanen een brief aan de Haagse gemeenteraad.
En zoals dat gaat bij het overnamedossier lag deze brief binnen no time bij diverse journalisten, waaronder VI. De inhoud was explosief.
‘Op 4 oktober 2021 heeft ADO ons een hernieuwd verzoek gedaan. ADO verzoekt deze keer om directie Financiële ondersteuning. De reden hiervoor is dat de KNVB voor 1 november 2021 een sluitende begroting of een garantstelling van 5,1 miljoen euro eist. ADO geeft aan dat zij binnen deze termijn zelf geen oplossing ziet, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe eigenaar of financier, om aan deze eis te voldoen. Als ADO niet aan deze eis voldoet, zal de KNVB de licentie intrekken en zal ADO geen betaald voetbalorganisatie meer zijn.’
Resumerend: op dinsdag 5 oktober laat Reijntjes schriftelijk weten dat de club nog deze maand verkocht zou worden, maar een dag eerder heeft de gemeente een tegenovergesteld bericht ontvangen.
Hoe zit het nu precies?
Dat zouden wij ook wel willen weten. En dus zochten we contact met ADO Den Haag. Het probleem is dat we in het formele circuit steeds uitkomen bij woordvoerder Ronald Florisson. Een paar maanden terug heeft Reiziger laten weten dat alle communicatie via hem verloopt. En Reijntjes heeft sinds het begin van de overnameperikelen nog geen enkele keer zijn telefoon opgenomen.
Toch duiken de twee soms wel op. Zoals gememoreerd beantwoordde Reijntjes deze week nog schriftelijk vragen van supporters. Reiziger werd opgevoerd in het AD. En dus leek het ons een goed moment om ook wat prangende vragen neer te leggen. Uiteraard waren we aangewezen op Florisson. Hij benadrukt dat beide mannen geen interviews geven. Het interview aan het AD noemde hij “een ongelukje”. Die teksten hadden nooit afgedrukt mogen worden.
Florisson zelf komt ook niet met antwoorden. ‘Je ziet wat er gebeurt als wij wat zeggen. Dan ontstaat er direct ophef. Voor ons valt er geen enkele winst te halen als we vanuit officiële geledingen wat communiceren. Het wordt tijd voor radiostilte. Van beide kanten.’
Van beide kanten. Wie zijn dat?
De directie van ADO Den Haag en de gemeente Den Haag. Van Zanen wil kijken op welke manier het de club kan helpen. As we speak moet ADO de financiële situatie en financiële vooruitzichten toelichten. Daar is het sinds afgelopen dinsdag over in gesprek. De hoop is dat de gemeente volgende week precies weet hoe ADO ervoor staat.
Wat vraagt ADO van de gemeente?
Tijd. De club is al een jaar bezig om een oplossing te vinden voor de problemen maar is nu alsnog in tijdsnood gekomen. De datum van 1 november komt steeds dichterbij en de KNVB kent geen genade. Het heeft een partij nodig die garant staat voor die 5.1 miljoen euro. Als die toezegging er is, kan de club verder met de toekomst van de club. Daarover later meer.
Van Zanen benadrukt in zijn brief dat er, mits er sprake is van een toekomstbestendige bedrijfsvoering, gekeken wordt wat het kan doen. Maar dan wel binnen de bestaande regelgeving. Een gemeente mag niet zomaar vijf miljoen euro overmaken naar een voetbalclub. Dat valt onder de noemer ongeoorloofde staatssteun. Het zal eerder om een garantstelling gaan. De aanname dat de Haagse belastingbetaler indirect de portemonnee trekt, klopt dan ook niet. Wel zullen ze op het stadhuis genoeg aanknopingspunten willen zien. Niet dat ADO over een jaar weer aanklopt.
En wat als de gemeente ADO redt?
Officieel heeft niemand het bevestigd maar er gaan veel geluiden op om de aandelen onder te brengen in een stichting. Dan zou niet één iemand de club kopen maar heel veel mensen samen. Reijntjes zei tegen het AD dat dit feitelijk onmogelijk is. ‘Er is namelijk kapitaal nodig om ADO uit de problemen te helpen. De schuldenlast en de behoefte aan liquiditeit is daarvoor te groot. Dus die optie is van de baan. Maar ADO is een beschadigde club en die verkoopt moeilijk. Daarom duurt het lang.’
Maar als de gemeente garant staat voor die 5.1 miljoen euro en er een oplossing wordt gevonden voor de anderhalf miljoen vanuit de WHOA, kan de optie zo maar weer op tafel liggen. De eerder genoemde Rob Jansen gaf tegenover hetzelfde The Hague City Firm aan best met een groep mensen om tafel te willen gaan zitten. Er wordt zelfs al gefluisterd dat dergelijke plannen al lang zijn uitgewerkt.
Sterker nog, de andere kandidaat-kopers die niet of nauwelijks meer aan tafel kwamen, vermoeden dat dit altijd al het plan is geweest.
Zijn dan alle problemen uit de wereld?
Nee, zelfs als de club en de gemeente het eens worden, blijft het nog wel even onrustig. ADO moet ook nog het geld voor de schuldeisers bij elkaar zien te krijgen. Bovendien moet er een toekomstbestendig plan komen. Dat vereist samenwerking en laat dat nu net de laatste maanden vrij lastig zijn geweest. Het helpt daarbij ook niet mee dat iemand als Reijntjes, die intern én extern behoorlijk onder vuur ligt, niet uitsluit dat hij in de toekomst aanblijft bij de club. De Groep Lentze/Jol voelt zich intussen als vuil behandeld en dan is er nog de situatie met United Vansen. Als grootaandeelhouder moeten zij vooralsnog akkoord gaan met een overname. De ADO-soap is nog lang niet voorbij.
Bovendien werden we vrijdagochtend getipt dat ADO op meerdere borden wedt.
Speelt er nog iets anders dan?
Daar lijkt het wel op. Een doorgaans zeer betrouwbare bron liet ons op donderdag weten dat ACA Investments opnieuw in beeld is en momenteel gesprekken voert met de herstructureringsdeskundige. ‘Het kan volgende week al rond zijn’, vertelt onze tipgever.
Het staat haaks op de brief van Van Zanen aan zijn gemeenteraad waarin hij zegt: ‘ADO geeft aan dat zij binnen deze termijn zelf geen oplossing ziet, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe eigenaar of financier, om aan deze eis te voldoen.’ Wordt de gemeente in de maling genomen? Is men bang dat een overname niet bijtijds tot stand komt? Of is dit het zoveelste broodje aap?
We horen dat Frank de Graauw, die met zijn Stadium Connected bij meerdere Eredivisieclubs actief is, de gesprekken met Reiziger voert. Als we hem vrijdagochtend uiteindelijk te pakken krijgen, bevestigt hij wat we al denken. ‘De namen die je noemt kloppen. Maar ik bel je dadelijk even terug. Ik moet even overleggen wat ik met je kan delen.’
Drie uur later heeft hij nog altijd niet teruggebeld. We houden u op de hoogte.
Wanneer horen we meer?
Dat duurt nooit lang in Den Haag. De club communiceert niet of nauwelijks met haar achterban of journalisten en lijkt dat ook niet van plan. ‘We werken nu met een klein circuit van mensen’, laat de woordvoerder weten. ‘Ik vermoed dat het voorlopig wel even stil blijft. Lekken is er voorlopig niet bij.’
Dat valt te bezien. De laatste maanden hebben geleerd dat het nooit lang stil blijft in Den Haag. En bovendien zal de club wel snel met antwoorden moeten komen. Over 23 dagen moet er een reddingsplan liggen.
0
|
Vrijdag 8 oktober 2021 om 16:04 uur |
Daily Shorts
Rob2002 schreef:
Wanneer wordt die taxatie waarde bekend? Duurt nogal even.
Wanneer wordt die taxatie waarde bekend? Duurt nogal even.
Boeiend, kan je t nu wel vertellen:
50 miljoen voor de hele zooi, niemand die t gaat doen. En de laatste week oktober enorm gesteggel met ADO, gemeente en eventueel koper om met spoed 5 miljoen neer te leggen.
Bereid u voor
50 miljoen voor de hele zooi, niemand die t gaat doen. En de laatste week oktober enorm gesteggel met ADO, gemeente en eventueel koper om met spoed 5 miljoen neer te leggen.
Bereid u voor
0
|
Donderdag 7 oktober 2021 om 08:31 uur |
Priapus_Rex
Ik doe even een schot voor de boeg.
De knvb wil een garantie dat ado het seizoen kan uitspelen. Volkomen terecht. Wat kan roet in het seizoen gooien? De schuldeisers die hun geld willen (al dan niet op basis van WHOA-akkoord) en inkomsten die zijn begroot maar nog niet zeker zijn (alle omzet wedstrijddagen zou ik denken). Worst case komt iedereen om zijn geld, spelen we voor lege stadions. Dan is dat geraamd op 5,1 miljoen.
Dat hoeft de gemeente niet op tafel te leggen maar ze moeten er garant voor staan, wat uiteraard een risico is. Het kost de gemeente in eerste instantie de kosten van de garantstelling met het risico dat ze eind van het seizoen moeten lappen. Maar de kans is er ook dat ze maar heel weinig hoeven te lappen omdat we meer inkomsten genereren omdat het team goed draait. Laat staan dat we ergens in de loop van het seisoen toch worden overgenomen, dan kan de garantstelling zelfs van tafel.
De knvb wil een garantie dat ado het seizoen kan uitspelen. Volkomen terecht. Wat kan roet in het seizoen gooien? De schuldeisers die hun geld willen (al dan niet op basis van WHOA-akkoord) en inkomsten die zijn begroot maar nog niet zeker zijn (alle omzet wedstrijddagen zou ik denken). Worst case komt iedereen om zijn geld, spelen we voor lege stadions. Dan is dat geraamd op 5,1 miljoen.
Dat hoeft de gemeente niet op tafel te leggen maar ze moeten er garant voor staan, wat uiteraard een risico is. Het kost de gemeente in eerste instantie de kosten van de garantstelling met het risico dat ze eind van het seizoen moeten lappen. Maar de kans is er ook dat ze maar heel weinig hoeven te lappen omdat we meer inkomsten genereren omdat het team goed draait. Laat staan dat we ergens in de loop van het seisoen toch worden overgenomen, dan kan de garantstelling zelfs van tafel.
0
|
Woensdag 6 oktober 2021 om 16:57 uur |
gonz
Dat ADO deze periode wint, is eigenlijk gewoon onbestaanbaar’
5 okt. 202121.00 uur
2
Opslaan
Door Chris Tempelman Chris Tempelman
Het was een vrijdagavond die anekdotes opleverde voor de rest van het seizoen. ADO Den Haag deed wat onmogelijk werd geacht: de eerste periodetitel winnen, na de 2-6 winst op MVV Maastricht. Eindelijk wat te vieren in tijden van ellende.
De mooiste anekdote zal achterblijven in de bus. Met erkende feestnummers als Thomas Verheydt en Boy Kemper aan boord is een gedenkwaardige terugreis vanuit Maastricht gegarandeerd. Trainer Ruud Brood en aanvaller Vicente Besuijen geven een inkijkje in de Haagse eruptie van geluk en blijdschap. ‘Je kent die rotonde vlak voor het stadion, toch? Hebben we ’s nachts een uur over gedaan. Gewoon stapvoets, echt waanzinnig, en het was al vrij laat, haha’, vertelt Besuijen. ‘Het stuk van de rotonde naar het stadion duurde haast net zo lang als de rit van Maastricht tot áán de rotonde’, overdrijft de trainer. Zowel Besuijen als Brood trekt eenzelfde conclusie. ‘Als je dan toch periodekampioen wordt, kun je dat maar het best doen in een verre uitwedstrijd. Dan heb je tenminste tijd om het te vieren.’
Het onthaal van de supporters maakte diepe indruk. Zij die de laatste jaren werden uitgelachen en beschimpt, hadden eindelijk wat te vieren. Het maakt dit soort momenten extra bijzonder. ‘Dat gun je die mensen zo’, merkt Besuijen op. Brood vult aan: ‘Het was natuurlijk geweldig, wat iedereen heeft meegemaakt hier de laatste jaren… Ook afgelopen week weer. Dat wij deze periode winnen, is eigenlijk gewoon onbestaanbaar. Is het ooit weleens gebeurd dat een club een periode wint en staat te feesten, terwijl de toekomst van die club nog altijd ongewis is? Ik denk het niet. Daar verdient iedereen een groot compliment voor.’
‘Eind oktober hebben we nog een wedstrijd te winnen, de belangrijkste in de geschiedenis van de club misschien wel’
Dat compliment is terecht en Brood zelf verdient ook lof. ADO Den Haag kende een rampseizoen, met degradatie als gevolg. Brood bleef ADO trouw, terwijl de club in brand stond. Het vuur is nog altijd niet geblust, maar op het veld staat een onverstoorbare knokmachine. Een mix van jong en oud, een elftal waarvan niemand had gedacht dat het beslag zou leggen op de eerste prijs van het seizoen. Misschien niet eens ongunstig. ‘In die zin heeft het geholpen dat de realiteitszin was geland’, verklaart Brood. ‘De druk om direct terug te keren verdween, en terecht, gezien de gebeurtenissen. Ik leg mezelf altijd wel een bepaalde druk op, maar had niet in mijn achterhoofd zitten dat we weleens de eerste periode konden winnen. Een doelstelling spraken we niet uit, maar meer dan 38 wedstrijden spelen (en dus de play-offs halen, red.) was een aardige.’
De volgende doelstelling is duidelijk voor Brood. ‘Eind oktober hebben we nog een wedstrijd te winnen, de belangrijkste in de geschiedenis van de club misschien wel. Het voortbestaan staat nog altijd op het spel. We hebben er geen invloed op en hopen er het beste van. Door de puntenstraf hebben wijzelf weer een nieuwe doelstelling. We hebben nog een inhaalslag te maken, dat is een prima motivatie. Het voelde wel gek dat je de periode wint, maar dat je ook de eerste plaats verliest.’ Besuijen onderschrijft dat de situatie van de club de spelers op het veld nauwelijks raakt. ‘Het is moeilijk te geloven, maar wij laten ons er niet door beïnvloeden. Wij horen en lezen ook dingen, maar kunnen er niets mee. Wij voetballen en doen dat zo goed mogelijk. Dat het nu zo is uitgepakt, is een beloning voor iedereen. Weet je, ik hoorde iemand zeggen dat deze periodetitel misschien wel een aansporing voor een koper kan zijn. Zo denken wij helemaal niet. Dat zegt eigenlijk voldoende, toch?’
FLINKE KNAUW
Brood liet al eens optekenen dat hij meer is dan alleen een trainer in deze situatie. ‘Je moet het bij ze weghouden, dat is best lastig. Spelers zitten op sociale media, lezen ook dingen. Natuurlijk krijgen ze het mee, dat voorkom je niet. Met elkaar bezig zijn, ontwikkelen als team, dat is onze kracht.’ Ook de zes strafpunten zorgden voor een flinke knauw. ‘We wisten dat het eraan zat te komen, maar dan hoor je het definitief op de dag voor de wedstrijd... Ik wist ook direct dat het de periodetitel niet in de weg zou zitten. We hebben de scenario’s in kaart gebracht. Zelf winnen en het liefst met grote cijfers, was de opdracht. We maakten snel fraaie goals en zaten er lekker in. We hebben Excelsior bij NAC in de gaten gehouden. Bij 1-1 en hun kansen op 1-2 gingen we rekenen. Vijf of zes goals hadden we dan nodig, mocht het op doelsaldo zijn aangekomen. We hebben karakter getoond en zijn er vol voor blijven spelen. Gelukkig wilden sommige jongens nog wel wat goals maken.’ Een van die jongens was Besuijen, die er nog twee inprikte. ‘Ik las het op mijn telefoon’, blikt hij terug op de puntenstraf. ‘Een extra motivatie, noem het zo maar. Wij laten ons niet klein krijgen, door niemand.’
De periodetitel moet in ieder geval sportief rust geven. Brood won met NEC en NAC al eens een eerste periodetitel en weet als geen ander wat dat betekent. ‘Ja, dat je ook in een dip terecht kan komen en wedstrijden kan gaan verliezen. Maar dan heb je wel dat play-offticket op zak. In feite is vanaf nu de voorbereiding op de play-offs begonnen, maar wij willen bovenin blijven meedoen. Dat zal moeilijk zat worden. Gezien de onzekere situatie én dat andere ploegen met meer mogelijkheden ingespeeld raken. Ik hoop dat we nog vrijer kunnen spelen nu we dit hebben bereikt. Het doet wat met iedereen. Met de club, met de ploeg en ook met mij. Dat mag je gerust weten. Ik zie dit als mijn team en als ik dan tegen Roda JC en MVV dingen terugzie die we trainen en waar we het over hebben, dan kan ik daar oprecht van genieten.’
© Pro Shots
ACHTBAAN VAN EMOTIES
De periodetitel kwam in opnieuw een tumultueuze week. Eerst effectueerde de KNVB dus de zes punten in mindering, een dag na het winnen van de periodetitel bezocht een deel van de selectie en technische staf de uitvaartdienst van supporter Dani in het Cars Jeans Stadion. ‘Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar’, weet ook Brood. ‘Ik vond het heel bijzonder. Vorige week al tegen Roda JC toen we afscheid namen. Sommige jongens hebben met hem gespeeld, iedereen kende hem. Hoe die ouders er ook mee omgingen... Ongekend en ontzettend knap, diep respect heb ik daarvoor. Je moet je ook eens voorstellen hoe dat is voor een voetballer van 21 dit mee te maken. Heel heftig. Dat is het voor óns al, laat staan voor die jonge gasten.’ Ook op Besuijen heeft het diepe indruk gemaakt. ‘Zo jong, man. Vorige week liepen we met hem op het veld, nu is hij er niet meer. Hoe gek het ook klinkt, het heeft ook energie gegeven. Deze periodetitel is voor hem.’
Besuijen bevindt zich, net als velen, in een achtbaan van emoties. Als voetballer in Den Haag eigenlijk al maanden. Hij maakte de degradatie mee en viert nu het feestje. ‘Eindelijk wat te vieren, we wisten niet eens meer hoe dat moest, bij wijze van spreken. Het is geweldig, we zijn ook echt een groep. Ik voel me lekker in mijn rol. Met een aanspeelpunt als Verheydt voorin is het heerlijk de gaten in te rennen. Ik wil terug naar de Eredivisie. Dit is ander voetbal, je speelt de meest bizarre wedstrijden. Zoals laatst tegen Eindhoven, achterstaan en winnen. Dat is de Keuken Kampioen Divisie. Als voetballer moet je altijd streven naar de Eredivisie. Dat doe ik ook en ik ben niet de enige.’
Waar de vreugde in Den Haag ongekende vormen aanneemt, daar overheerste de teleurstelling bij Excelsior. Tot een kwartier voor het einde van speeldag 9 maakten de Rotterdammers – begonnen als koploper – kans op de periodetitel. Die constatering alleen al is natuurlijk opmerkelijk als je je verdiept in het verhaal van Excelsior. ‘Geen tussenjaar’, riep technisch directeur Nick Kersten nog even in herinnering toen hij zijn plek in Breda opzocht, doelend op het interview dat hij samen met algemeen directeur Daan Bovenberg begin dit seizoen gaf. De wederopbouw is in Kralingen in volle gang, met een grondig vernieuwde selectie probeert Excelsior mee te doen in de bovenste regionen. Dat dat nu al lukt, is pure winst. Dat Kersten en Bovenberg vóór het laatste fluitsignaal teleurgesteld hun plek verlieten, is eigenlijk óók pure winst. Niemand had een aantal weken gedacht dat Excelsior deze gouden kans zou krijgen. Als je dan in het zicht van de haven strandt, mag en moet je daar flink van balen. Een dag later zal de trots overheersen en de ingeslagen weg worden vervolgd.
Net als in Den Haag, waar deze maand een veel belangrijkere strijd wacht. Als de club ook die wint, is de nu behaalde periode nog meer waard. Dan wacht immers aan het einde van het seizoen een serieuze kans op promotie.
5 okt. 202121.00 uur
2
Opslaan
Door Chris Tempelman Chris Tempelman
Het was een vrijdagavond die anekdotes opleverde voor de rest van het seizoen. ADO Den Haag deed wat onmogelijk werd geacht: de eerste periodetitel winnen, na de 2-6 winst op MVV Maastricht. Eindelijk wat te vieren in tijden van ellende.
De mooiste anekdote zal achterblijven in de bus. Met erkende feestnummers als Thomas Verheydt en Boy Kemper aan boord is een gedenkwaardige terugreis vanuit Maastricht gegarandeerd. Trainer Ruud Brood en aanvaller Vicente Besuijen geven een inkijkje in de Haagse eruptie van geluk en blijdschap. ‘Je kent die rotonde vlak voor het stadion, toch? Hebben we ’s nachts een uur over gedaan. Gewoon stapvoets, echt waanzinnig, en het was al vrij laat, haha’, vertelt Besuijen. ‘Het stuk van de rotonde naar het stadion duurde haast net zo lang als de rit van Maastricht tot áán de rotonde’, overdrijft de trainer. Zowel Besuijen als Brood trekt eenzelfde conclusie. ‘Als je dan toch periodekampioen wordt, kun je dat maar het best doen in een verre uitwedstrijd. Dan heb je tenminste tijd om het te vieren.’
Het onthaal van de supporters maakte diepe indruk. Zij die de laatste jaren werden uitgelachen en beschimpt, hadden eindelijk wat te vieren. Het maakt dit soort momenten extra bijzonder. ‘Dat gun je die mensen zo’, merkt Besuijen op. Brood vult aan: ‘Het was natuurlijk geweldig, wat iedereen heeft meegemaakt hier de laatste jaren… Ook afgelopen week weer. Dat wij deze periode winnen, is eigenlijk gewoon onbestaanbaar. Is het ooit weleens gebeurd dat een club een periode wint en staat te feesten, terwijl de toekomst van die club nog altijd ongewis is? Ik denk het niet. Daar verdient iedereen een groot compliment voor.’
‘Eind oktober hebben we nog een wedstrijd te winnen, de belangrijkste in de geschiedenis van de club misschien wel’
Dat compliment is terecht en Brood zelf verdient ook lof. ADO Den Haag kende een rampseizoen, met degradatie als gevolg. Brood bleef ADO trouw, terwijl de club in brand stond. Het vuur is nog altijd niet geblust, maar op het veld staat een onverstoorbare knokmachine. Een mix van jong en oud, een elftal waarvan niemand had gedacht dat het beslag zou leggen op de eerste prijs van het seizoen. Misschien niet eens ongunstig. ‘In die zin heeft het geholpen dat de realiteitszin was geland’, verklaart Brood. ‘De druk om direct terug te keren verdween, en terecht, gezien de gebeurtenissen. Ik leg mezelf altijd wel een bepaalde druk op, maar had niet in mijn achterhoofd zitten dat we weleens de eerste periode konden winnen. Een doelstelling spraken we niet uit, maar meer dan 38 wedstrijden spelen (en dus de play-offs halen, red.) was een aardige.’
De volgende doelstelling is duidelijk voor Brood. ‘Eind oktober hebben we nog een wedstrijd te winnen, de belangrijkste in de geschiedenis van de club misschien wel. Het voortbestaan staat nog altijd op het spel. We hebben er geen invloed op en hopen er het beste van. Door de puntenstraf hebben wijzelf weer een nieuwe doelstelling. We hebben nog een inhaalslag te maken, dat is een prima motivatie. Het voelde wel gek dat je de periode wint, maar dat je ook de eerste plaats verliest.’ Besuijen onderschrijft dat de situatie van de club de spelers op het veld nauwelijks raakt. ‘Het is moeilijk te geloven, maar wij laten ons er niet door beïnvloeden. Wij horen en lezen ook dingen, maar kunnen er niets mee. Wij voetballen en doen dat zo goed mogelijk. Dat het nu zo is uitgepakt, is een beloning voor iedereen. Weet je, ik hoorde iemand zeggen dat deze periodetitel misschien wel een aansporing voor een koper kan zijn. Zo denken wij helemaal niet. Dat zegt eigenlijk voldoende, toch?’
FLINKE KNAUW
Brood liet al eens optekenen dat hij meer is dan alleen een trainer in deze situatie. ‘Je moet het bij ze weghouden, dat is best lastig. Spelers zitten op sociale media, lezen ook dingen. Natuurlijk krijgen ze het mee, dat voorkom je niet. Met elkaar bezig zijn, ontwikkelen als team, dat is onze kracht.’ Ook de zes strafpunten zorgden voor een flinke knauw. ‘We wisten dat het eraan zat te komen, maar dan hoor je het definitief op de dag voor de wedstrijd... Ik wist ook direct dat het de periodetitel niet in de weg zou zitten. We hebben de scenario’s in kaart gebracht. Zelf winnen en het liefst met grote cijfers, was de opdracht. We maakten snel fraaie goals en zaten er lekker in. We hebben Excelsior bij NAC in de gaten gehouden. Bij 1-1 en hun kansen op 1-2 gingen we rekenen. Vijf of zes goals hadden we dan nodig, mocht het op doelsaldo zijn aangekomen. We hebben karakter getoond en zijn er vol voor blijven spelen. Gelukkig wilden sommige jongens nog wel wat goals maken.’ Een van die jongens was Besuijen, die er nog twee inprikte. ‘Ik las het op mijn telefoon’, blikt hij terug op de puntenstraf. ‘Een extra motivatie, noem het zo maar. Wij laten ons niet klein krijgen, door niemand.’
De periodetitel moet in ieder geval sportief rust geven. Brood won met NEC en NAC al eens een eerste periodetitel en weet als geen ander wat dat betekent. ‘Ja, dat je ook in een dip terecht kan komen en wedstrijden kan gaan verliezen. Maar dan heb je wel dat play-offticket op zak. In feite is vanaf nu de voorbereiding op de play-offs begonnen, maar wij willen bovenin blijven meedoen. Dat zal moeilijk zat worden. Gezien de onzekere situatie én dat andere ploegen met meer mogelijkheden ingespeeld raken. Ik hoop dat we nog vrijer kunnen spelen nu we dit hebben bereikt. Het doet wat met iedereen. Met de club, met de ploeg en ook met mij. Dat mag je gerust weten. Ik zie dit als mijn team en als ik dan tegen Roda JC en MVV dingen terugzie die we trainen en waar we het over hebben, dan kan ik daar oprecht van genieten.’
© Pro Shots
ACHTBAAN VAN EMOTIES
De periodetitel kwam in opnieuw een tumultueuze week. Eerst effectueerde de KNVB dus de zes punten in mindering, een dag na het winnen van de periodetitel bezocht een deel van de selectie en technische staf de uitvaartdienst van supporter Dani in het Cars Jeans Stadion. ‘Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar’, weet ook Brood. ‘Ik vond het heel bijzonder. Vorige week al tegen Roda JC toen we afscheid namen. Sommige jongens hebben met hem gespeeld, iedereen kende hem. Hoe die ouders er ook mee omgingen... Ongekend en ontzettend knap, diep respect heb ik daarvoor. Je moet je ook eens voorstellen hoe dat is voor een voetballer van 21 dit mee te maken. Heel heftig. Dat is het voor óns al, laat staan voor die jonge gasten.’ Ook op Besuijen heeft het diepe indruk gemaakt. ‘Zo jong, man. Vorige week liepen we met hem op het veld, nu is hij er niet meer. Hoe gek het ook klinkt, het heeft ook energie gegeven. Deze periodetitel is voor hem.’
Besuijen bevindt zich, net als velen, in een achtbaan van emoties. Als voetballer in Den Haag eigenlijk al maanden. Hij maakte de degradatie mee en viert nu het feestje. ‘Eindelijk wat te vieren, we wisten niet eens meer hoe dat moest, bij wijze van spreken. Het is geweldig, we zijn ook echt een groep. Ik voel me lekker in mijn rol. Met een aanspeelpunt als Verheydt voorin is het heerlijk de gaten in te rennen. Ik wil terug naar de Eredivisie. Dit is ander voetbal, je speelt de meest bizarre wedstrijden. Zoals laatst tegen Eindhoven, achterstaan en winnen. Dat is de Keuken Kampioen Divisie. Als voetballer moet je altijd streven naar de Eredivisie. Dat doe ik ook en ik ben niet de enige.’
Waar de vreugde in Den Haag ongekende vormen aanneemt, daar overheerste de teleurstelling bij Excelsior. Tot een kwartier voor het einde van speeldag 9 maakten de Rotterdammers – begonnen als koploper – kans op de periodetitel. Die constatering alleen al is natuurlijk opmerkelijk als je je verdiept in het verhaal van Excelsior. ‘Geen tussenjaar’, riep technisch directeur Nick Kersten nog even in herinnering toen hij zijn plek in Breda opzocht, doelend op het interview dat hij samen met algemeen directeur Daan Bovenberg begin dit seizoen gaf. De wederopbouw is in Kralingen in volle gang, met een grondig vernieuwde selectie probeert Excelsior mee te doen in de bovenste regionen. Dat dat nu al lukt, is pure winst. Dat Kersten en Bovenberg vóór het laatste fluitsignaal teleurgesteld hun plek verlieten, is eigenlijk óók pure winst. Niemand had een aantal weken gedacht dat Excelsior deze gouden kans zou krijgen. Als je dan in het zicht van de haven strandt, mag en moet je daar flink van balen. Een dag later zal de trots overheersen en de ingeslagen weg worden vervolgd.
Net als in Den Haag, waar deze maand een veel belangrijkere strijd wacht. Als de club ook die wint, is de nu behaalde periode nog meer waard. Dan wacht immers aan het einde van het seizoen een serieuze kans op promotie.
0
|
Woensdag 6 oktober 2021 om 06:58 uur |
rd..
Tommy schreef:
De verkoop hoeft niet binnen een x aantsl weken geregeld te zijn er hoeft alleen een intentie verklaring tot verkoop te zijn van de gemeente en ik neem aan een richtprijs daarin
De verkoop hoeft niet binnen een x aantsl weken geregeld te zijn er hoeft alleen een intentie verklaring tot verkoop te zijn van de gemeente en ik neem aan een richtprijs daarin
Ja als beide partijen maar senang zijn met de uitgangspunten. Maar goed. Jol Lentze moet de centen op tafel leggen, die zullen zoveel mogelijk risico willen uitsluiten. Maar goed, die hebben zoveel vastgoed verhandeld, die weten wel van de hoed en de rand... Gok ik.
0
|
Vrijdag 24 september 2021 om 10:52 uur |
Advertentie
jamesjones
Max schreef:
Kan nig iemand aangeven waar ik het fout zie?
Ik hoop dat de geruchten kloppen dat Jansen en Ringelenstein in de race zijn, hoe meer zielen, hoe meer vreugd zou ik zeggen.
Kan nig iemand aangeven waar ik het fout zie?
Ik hoop dat de geruchten kloppen dat Jansen en Ringelenstein in de race zijn, hoe meer zielen, hoe meer vreugd zou ik zeggen.
Zodra er beslag gelegd kan worden zou het kunnen dat Jansen etc die 5 miljoen op tafel leggen, zijn zij de voornaamste kandidaat en ben je voor licentie gered en kan je de rest rustig afhandelen denk ik.
0
|
Donderdag 23 september 2021 om 10:18 uur |
purnie&pino
De finale fase is ingegaan. De komende weken moet ADO Den Haag een vermogende eigenaar vinden, anders kan het zomaar de KNVB-licentie verliezen. VI verbleef een weekje in de Residentie, waar de crisissfeer voelbaar begint te worden. ‘Het belangrijkste is dat alle overnamekandidaten voortdurend en systematisch zijn tegengewerkt, beledigd, geschoffeerd en zelfs geridiculiseerd.’
‘Hoe groot schat jij de kans in dat ADO over een maand nog bestaat?’ De vraag ligt op ieders lippen. In de stad, in de gangen van het Cars Jeans Stadion, zelfs in de kleedkamer. De voorbije maanden spraken we tientallen clubmensen, bestuurders, spelers, supporters en sponsors over de situatie van ADO.
Eerst ging het vooral over het wanbeleid, de starre houding van de gemeente en de puinhopen van zes jaar United Vansen. Maar over één ding waren de Hagenezen het eens: uiteindelijk zou het goedkomen. Want een traditieclub uit de derde stad van ons land zou niet zomaar omvallen.
Maar inmiddels neemt de twijfel toe. Als niet snel de pot met goud wordt gevonden, komt de KNVB-licentie in het gedrang. Dan is er rond Kerst geen betaald voetbal meer in Den Haag. ‘Drie maanden geleden zei ik: Het komt wel goed. Een maand geleden, toen steeds meer mensen zenuwachtig werden, lachte ik het weg. Maar nu weet ik het ook niet meer’, vertelt een medewerker die anoniem wenst te blijven. ‘Ik geef de club nu nog twintig procent dit te overleven.’
Van de hemel naar de hel. Een half jaar eerder ging de vlag uit toen voor een ieder duidelijk werd dat grootaandeelhouder United Vansen zijn aandelen probeerde te verkopen. Het was allesbehalve een droomhuwelijk met zetbaas Wang Hui. Na jaren van financiële en sportieve rampspoed kon de club wel een frisse start gebruiken. In Peking én in Den Haag werd gezocht naar geschikte investeerders. In april schreven we al over cowboys en aasgieren die met loze beloften en lege bankrekeningen, een stoeltje in de directiekamer probeerden te claimen. Het waren onschuldige achterhoedegevechten. Een geschikte koper zou zich op een dag wel bij het juiste loket melden.
Maar eind september is de club nog altijd in bezit van een wanbetaler uit China, die sinds de eerste covid-besmetting geen voet meer op Hollandse bodem heeft gezet. Er wachten 150 schuldeisers op hun centen, de licentiecommissie eist een sluitende begroting. De paniek sloeg pas echt toe na een persbericht van de club zelf. Als er niets gebeurt, dan is ADO Den Haag medio oktober zijn KNVB-licentie kwijt, schreef het. Want voor die tijd moet de garantstelling van vijf miljoen euro daar op tafel liggen.
Het is menens. En dus zou je denken dat iedereen met een ADO-hart er alles aan doet om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Door samen te werken en persoonlijke belangen ondergeschikt te maken aan die van de club. Maar niets is minder waar. Bewezen cowboys melden zich aan de poort, het personeel wordt met een kluitje het riet in gestuurd en de eenkoppige directie staat ruziënd in de hal van het stadion. ADO Den Haag staat op het punt te verzuipen, maar aan de kant bakkeleien ze over de kleur van het zwemvest.
De Haagse soap begint steeds meer een klucht te worden. Na een roerig weekend spreekt vorige week maandag interim-directeur Edwin Reijntjes het personeel toe. De media schrijven dat zijn positie ter discussie staat én drie dagen eerder is de deal met de Groep Jol/Lentze verlopen. Deze groep, al enkele weken de belangrijkste overnamekandidaat, zegt zo’n twintig miljoen euro gereserveerd te hebben. De helft daarvan is bedoeld om het stadion aan te kopen. Het probleem is alleen dat de huidige eigenaar, de gemeente, vooralsnog tegensputtert. Termen als tijdsdruk en illegale staatssteun vallen. De raad is weinig ADO-gezind. Deze week worden de stenen en stoeltjes opnieuw getaxeerd, maar een vriendenprijsje lijkt uitgesloten.
Reijntjes probeert de toegenomen onrust onder het personeel weg te nemen. Hij vertelt dat er meerdere geïnteresseerde partijen zijn. Wie aan tafel wil komen, moet nu wel eerst een substantieel bedrag overmaken. Zo probeert ADO de luchtfietsers eruit te filteren. ‘Maar iedereen is welkom’, klinkt het enthousiast. Met andere woorden: niet zozeer degene met het beste verhaal maar degene die het Tikkie van Reijntjes betaalt, staat op pole position. De interim-directeur laat terloops vallen dat vastgoed- en telefoontycoon Atom Zhou op dat moment de belangrijkste overnamekandidaat is. Iets wat een paar uur later alweer ontkracht wordt.
ADO heeft het Te Koop-bord weer pontificaal langs de A12 gezet. Ook zoekt het actief contact met partijen die eerder in beeld waren. Warme acquisitie. Vrij snel duikt de naam Anthony Rothengatter op. Hij zat eerder al twee keer aan tafel namens de Cosinus Group, een Nederlands-Zwitserse investeringsmaatschappij. Zowel uit Den Haag als China werd verteld dat deze groep haar betalingsverplichtingen niet nakwam. Is nu het benodigde bedrag van minimaal 6,5 miljoen euro wel voorhanden? We proberen Rothengatter op dinsdag meermaals te bellen, maar zijn gsm geeft geen enkel teken van leven.
Dan maar informeren bij de woordvoerder van ADO. Deze heeft op datzelfde moment andere zaken aan zijn hoofd. ‘We hebben opnieuw drie punten in mindering gekregen van de KNVB’, meldt Ronald Florisson verontrust. De voormalige woordvoerder van Gerrit Zalm is een paar maanden geleden aangenomen als woordvoerder bestuurlijke zaken. Willen we een bestuurder in Den Haag spreken, dan komen we automatisch uit bij Florisson. Bij ons eerste onderhoud bekende hij niks van voetbal te weten.
Inmiddels is hem wel duidelijk geworden dat in Zeist andere regels gelden dan op het Binnenhof. ‘Donderdag dient de beroepszaak voor de eerste drie strafpunten. We hadden gehoopt dat de voetbalbond met die tweede straf wilde wachten.’ Maar de licentiecommissie is van de regeltjes. ADO Den Haag heeft nog altijd geen sluitende begroting aangeleverd. Een derde straf dreigt.
De interesse van Cosinus wordt niet ontkend en later vanuit de boezem van de club zelfs bevestigd. De achterban staat niet te springen. Zeker niet nadat het AD heeft gemeld dat Reijntjes bij een Zwitsere overname kan aanblijven als algemeen directeur. Een toezegging die bij eerdere onderhandelingen ook al op tafel lag. Niet voor het eerst wordt de integriteit van de laatste overgebleven directeur in twijfel getrokken. Collega’s Jachin Wildemans (financieel directeur) en Gert-Jan Bunt (operationeel directeur) zijn opgestapt per 1 september.
Nu is de interim-directeur onderdeel van een steeds hoger oplopende stammenstrijd. Zoals gezegd, van een verenigd ADO is geen sprake. Een invloedrijke stroming binnen de club pleit voor de komst van de Groep Jol/Lentze. Ze menen kapitaalkrachtig te zijn én onderhouden goede contacten met werknemers, supporters en sponsors. Jeroen Lentze is een graag geziene gast op de tribune en Martin Jol heeft op regelmatige basis contact met zij die verantwoordelijk zijn voor het technisch beleid. Bovendien worden de mannen gesteund door United Vansen. De Chinese wanbetaler is formeel nog altijd grootaandeelhouder. Er ligt een afspraak dat wanneer Lentze/Jol de club in handen krijgen, er een half miljoen wordt overgeboekt naar Peking.
De vastgoedondernemers voelen zich al maanden tegengewerkt. Eerst kwamen ze niet aan tafel, vervolgens werden diverse afspraken geschonden. Ze laten er dan ook geen twijfel over bestaan; als zij alsnog de aandelen ADO krijgen, gaat direct de bezem door bestuurskamer. Hun hoop is gevestigd op Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag. Hij vraagt deze week nog maar eens een spoeddebat aan over het stadion. ‘Hopelijk is het stadsbestuur dan uit luilekkerland gekomen, is het stadion getaxeerd en liggen er scenario’s van de stadioneigenaar klaar’, schrijft hij.
Florisson benadrukt intussen nog maar eens dat alle neuzen dezelfde kant op staan, maar op het stadion weet men wel beter. Tussen Reijntjes en de vastgoedondernemers zit het niet lekker. Recent liep een ontmoeting tussen Reijntjes en een sponsor gelieerd aan Lentze/Jol, behoorlijk uit de klauwen. De twee kwamen elkaar tegen in de hal van het stadion en al vrij snel ontstond een heftige woordenwisseling waarbij de nodige krachttermen vielen. Het personeel, dat een verdieping hoger alles zag en hoorde, spreekt van gênante taferelen.
Een verdeelde club in tijden van crisis. Het belooft weinig goeds. En dan is het op donderdag ook nog D-day. Achter gesloten deuren dient het hoger beroep in Zeist. Op papier gaat het om zes strafpunten, maar in werkelijkheid staat er veel meer op het spel. Als de beroepscommissie de straf laat staan, zegt het indirect dat ADO over een maand de licentie kwijt kan zijn. De clubleiding denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen, vanwege het zogeheten WHOA-traject dat het is gestart. Een hele mond vol, maar eigenlijk is het niet meer dan een regeling die is bedoeld om een faillissement te voorkomen. Herstructurerings-deskundige Jeroen Reiziger heeft een reddingsplan geschreven. Er wordt gesaneerd en de honderdvijftig schuldeisers moeten genoegen nemen met een fractie van hun openstaande schuld. Cruciale factor in het reddingsplan is en blijft een partij die miljoenen op tafel legt.
Maar er is ruis op de lijn. Op woensdagavond komt het Haags Supporters Collectief (HSC), een groep invloedrijke supporters, met een ultimatum. Donderdag om 17.00 uur moeten de directie, raad van commissarissen en Stichting ADO zijn opgestapt. ‘We staan voor schut, we zijn het lachertje van Nederland’, schrijven ze. ‘Door jullie! Wegwezen.’ Het vertrouwen in een goede afloop is weg en bovendien zeggen ze keiharde bewijzen te hebben dat de bestuurders uit eigenbelang handelen.
Op de dag dat er in Zeist moet worden gevochten voor het voortbestaan van de club, wordt de clubleiding gevraagd op te stappen. Het zal je club maar zijn. Intussen gonst het van de geruchten. Zo zou Daryl Janmaat inmiddels zijn benaderd om anderhalf miljoen euro op tafel te leggen. Hij wordt van alle kanten gebeld. ‘Daar klopt helemaal niks van’, aldus de 34-voudige international. ‘Ik ben niet benaderd. Ik ga uitzoeken uit welke hoek dit verhaal komt.’ Wel geeft de verdediger toe dat ook in de kleedkamer de onrust toeneemt. ‘Iedereen zegt: Het komt wel goed… Maar het duurt nu wel heel lang.’
Wij wachten op nieuws uit Zeist en Den Haag. In de tussentijd licht onze telefoon op. Anthony Rothengatter. ‘U had gebeld’, vraagt de man aan de andere kant van de lijn. Ja, ruim 48 uur eerder. We vragen of de overname van ADO enigszins vordert. ‘Ik ben hoogst verbaasd over de berichtgeving. Het laatste contact dateert van zes tot acht weken geleden.’ Vreemd, want zelfs vanuit de club is zijn betrokkenheid inmiddels bevestigd. ‘Er is mij wel gevraagd of ik misschien terug wilde keren aan tafel, als u dat misschien bedoelt. Vanuit alle hoeken van de Haagse samenleving’, klinkt het schoorvoetend. ‘Maar ik begin er niet meer aan. Geen haar op mijn hoofd. ADO is een zwerver die in een paleis woont. Het staat allemaal niet meer in verhouding. Ik heb alle stukken op mijn telefoon staan. Als ik die beerput open, heb jij een geweldig boek.’
Dat doet hij voorlopig niet. Eindelijk iemand die níét doelbewust lekt naar de media. Vanuit Zeist begrijpen we dat een uitspraak in het hoger beroep nog wel even op zich laat wachten. Wel lijkt ADO twee weken langer de tijd te hebben: niet medio maar eind oktober komt de licentie in het gedrang. De deadline van de fans is wél verstreken. De Haagse bestuurders zitten echter nog gewoon op het pluche. Het ultimatum is geschrapt, in plaats daarvan heeft er een gesprek plaatsgevonden op het stadion.
Op voorhand verkondigden de fans aan goed beslagen ten ijs te zullen komen. Er circuleerden meerdere A4’tjes met bewijslast. ‘Het belangrijkste is natuurlijk dat alle belangrijke overnamekandidaten voortdurend en systematisch zijn tegengewerkt, beledigd, geschoffeerd en zelfs geridiculiseerd’, lezen we. ‘Een niet onbelangrijke rol speelde daarin de toonzetting van de altijd onjuiste en vaak zelfs beledigende toon van de persberichten.’
Het belooft vuurwerk. Maar zoals gezegd, de voetballerij is het Binnenhof niet. Waar Sigrid Kaag na een motie van afkeuring opstapt, mogen ze in het Cars Jeans Stadion de klus afmaken. Sterker nog, het is de voorzitter van HSC die opstapt. ‘ADO gaat de finale fase van het verkooptraject in en de huidige bestuursleden hebben vertrouwen in een goede afloop’, wordt ons verteld. Die avond kiest een andere groep supporters ervoor naar het stadion te gaan, maar zonder succes.
Op zondag komt het HSC met excuses richting de eigen achterban. Ze zeggen te emotioneel te hebben gereageerd en menen dat hun bewijslast richting de zittende leiding te dun was. Het gevoel beklijft dat ze door een zeker kamp zijn gestuurd. Of weten ze misschien meer? Het gerucht dat er inmiddels een andere partij klaarstaat om ADO over te nemen wordt steeds hardnekkiger. Wil het HSC in deze cruciale fase de onrust wegnemen?
Zhou lijkt uit beeld, Rothengatter spreekt van een beerput en Janmaat is niet voornemens contributie te gaan betalen. De groep Lentze/Jol zit met de aankoop van het stadion en zegt al een week lang niets of nauwelijks iets uit Den Haag te hebben vernomen. ‘Het wekt niet echt de indruk alsof de club nog met ons wil samenwerken’, klinkt het. Een andere koper? In het weekend duiken de namen van zaakwaarnemer Rob Jansen en John van Ringelenstein op. Ze zouden zelfs al een akkoord hebben met de gemeente én United Vansen.
Maar ADO blijft ADO. En dus ontvangen we op maandag een ronkend persbericht. ‘UVS heeft kennis genomen van de recente geruchten in Den Haag over een akkoord dan wel onderhandelingen tussen UVS en voormalig ADO-eigenaren John van Ringelenstein en Rob Jansen over de verkoop van 99.9999 procent van de aandelen ADO Den Haag. Deze e-mail is bedoeld om duidelijk te maken dat deze geruchten niet waar zijn. Dank voor uw aandacht.’ Gekker wordt het niet: maandenlang was niemand in China bereikbaar voor commentaar en worden alle geruchten voor lief genomen. Met andere woorden: De Haagse stammenstrijd gaat gewoon door.
Op het stadion leidt het niet tot paniek. Aangezien UVS diverse betalingstermijnen heeft laten verlopen, denkt ADO uiteindelijk de aandelen zonder inmenging van Peking aan de man te kunnen brengen. Het is onderdeel van het WHOA-traject. Het worden hoe dan ook spannende weken. Op clementie uit Zeist hoeft ADO normaliter niet te rekenen, de gemeente zal niet aan liefdadigheid doen en UVS geeft niet zomaar op. Het enige waaraan de ADO-fan zich momenteel kan vastklampen, is de vastberadenheid van de nog zittende bestuurders. Als de eenkoppige directie en rvc geen vertrouwen zouden hebben in een goede afloop, hadden ze na zoveel moties van afkeuring hun zetel moeten opgeven. Want zij weten ook: als ADO Den Haag alsnog verdrinkt, zijn zij vergeten het juiste reddingsvest te gooien.
‘Hoe groot schat jij de kans in dat ADO over een maand nog bestaat?’ De vraag ligt op ieders lippen. In de stad, in de gangen van het Cars Jeans Stadion, zelfs in de kleedkamer. De voorbije maanden spraken we tientallen clubmensen, bestuurders, spelers, supporters en sponsors over de situatie van ADO.
Eerst ging het vooral over het wanbeleid, de starre houding van de gemeente en de puinhopen van zes jaar United Vansen. Maar over één ding waren de Hagenezen het eens: uiteindelijk zou het goedkomen. Want een traditieclub uit de derde stad van ons land zou niet zomaar omvallen.
Maar inmiddels neemt de twijfel toe. Als niet snel de pot met goud wordt gevonden, komt de KNVB-licentie in het gedrang. Dan is er rond Kerst geen betaald voetbal meer in Den Haag. ‘Drie maanden geleden zei ik: Het komt wel goed. Een maand geleden, toen steeds meer mensen zenuwachtig werden, lachte ik het weg. Maar nu weet ik het ook niet meer’, vertelt een medewerker die anoniem wenst te blijven. ‘Ik geef de club nu nog twintig procent dit te overleven.’
Van de hemel naar de hel. Een half jaar eerder ging de vlag uit toen voor een ieder duidelijk werd dat grootaandeelhouder United Vansen zijn aandelen probeerde te verkopen. Het was allesbehalve een droomhuwelijk met zetbaas Wang Hui. Na jaren van financiële en sportieve rampspoed kon de club wel een frisse start gebruiken. In Peking én in Den Haag werd gezocht naar geschikte investeerders. In april schreven we al over cowboys en aasgieren die met loze beloften en lege bankrekeningen, een stoeltje in de directiekamer probeerden te claimen. Het waren onschuldige achterhoedegevechten. Een geschikte koper zou zich op een dag wel bij het juiste loket melden.
Maar eind september is de club nog altijd in bezit van een wanbetaler uit China, die sinds de eerste covid-besmetting geen voet meer op Hollandse bodem heeft gezet. Er wachten 150 schuldeisers op hun centen, de licentiecommissie eist een sluitende begroting. De paniek sloeg pas echt toe na een persbericht van de club zelf. Als er niets gebeurt, dan is ADO Den Haag medio oktober zijn KNVB-licentie kwijt, schreef het. Want voor die tijd moet de garantstelling van vijf miljoen euro daar op tafel liggen.
Het is menens. En dus zou je denken dat iedereen met een ADO-hart er alles aan doet om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Door samen te werken en persoonlijke belangen ondergeschikt te maken aan die van de club. Maar niets is minder waar. Bewezen cowboys melden zich aan de poort, het personeel wordt met een kluitje het riet in gestuurd en de eenkoppige directie staat ruziënd in de hal van het stadion. ADO Den Haag staat op het punt te verzuipen, maar aan de kant bakkeleien ze over de kleur van het zwemvest.
De Haagse soap begint steeds meer een klucht te worden. Na een roerig weekend spreekt vorige week maandag interim-directeur Edwin Reijntjes het personeel toe. De media schrijven dat zijn positie ter discussie staat én drie dagen eerder is de deal met de Groep Jol/Lentze verlopen. Deze groep, al enkele weken de belangrijkste overnamekandidaat, zegt zo’n twintig miljoen euro gereserveerd te hebben. De helft daarvan is bedoeld om het stadion aan te kopen. Het probleem is alleen dat de huidige eigenaar, de gemeente, vooralsnog tegensputtert. Termen als tijdsdruk en illegale staatssteun vallen. De raad is weinig ADO-gezind. Deze week worden de stenen en stoeltjes opnieuw getaxeerd, maar een vriendenprijsje lijkt uitgesloten.
Reijntjes probeert de toegenomen onrust onder het personeel weg te nemen. Hij vertelt dat er meerdere geïnteresseerde partijen zijn. Wie aan tafel wil komen, moet nu wel eerst een substantieel bedrag overmaken. Zo probeert ADO de luchtfietsers eruit te filteren. ‘Maar iedereen is welkom’, klinkt het enthousiast. Met andere woorden: niet zozeer degene met het beste verhaal maar degene die het Tikkie van Reijntjes betaalt, staat op pole position. De interim-directeur laat terloops vallen dat vastgoed- en telefoontycoon Atom Zhou op dat moment de belangrijkste overnamekandidaat is. Iets wat een paar uur later alweer ontkracht wordt.
ADO heeft het Te Koop-bord weer pontificaal langs de A12 gezet. Ook zoekt het actief contact met partijen die eerder in beeld waren. Warme acquisitie. Vrij snel duikt de naam Anthony Rothengatter op. Hij zat eerder al twee keer aan tafel namens de Cosinus Group, een Nederlands-Zwitserse investeringsmaatschappij. Zowel uit Den Haag als China werd verteld dat deze groep haar betalingsverplichtingen niet nakwam. Is nu het benodigde bedrag van minimaal 6,5 miljoen euro wel voorhanden? We proberen Rothengatter op dinsdag meermaals te bellen, maar zijn gsm geeft geen enkel teken van leven.
Dan maar informeren bij de woordvoerder van ADO. Deze heeft op datzelfde moment andere zaken aan zijn hoofd. ‘We hebben opnieuw drie punten in mindering gekregen van de KNVB’, meldt Ronald Florisson verontrust. De voormalige woordvoerder van Gerrit Zalm is een paar maanden geleden aangenomen als woordvoerder bestuurlijke zaken. Willen we een bestuurder in Den Haag spreken, dan komen we automatisch uit bij Florisson. Bij ons eerste onderhoud bekende hij niks van voetbal te weten.
Inmiddels is hem wel duidelijk geworden dat in Zeist andere regels gelden dan op het Binnenhof. ‘Donderdag dient de beroepszaak voor de eerste drie strafpunten. We hadden gehoopt dat de voetbalbond met die tweede straf wilde wachten.’ Maar de licentiecommissie is van de regeltjes. ADO Den Haag heeft nog altijd geen sluitende begroting aangeleverd. Een derde straf dreigt.
De interesse van Cosinus wordt niet ontkend en later vanuit de boezem van de club zelfs bevestigd. De achterban staat niet te springen. Zeker niet nadat het AD heeft gemeld dat Reijntjes bij een Zwitsere overname kan aanblijven als algemeen directeur. Een toezegging die bij eerdere onderhandelingen ook al op tafel lag. Niet voor het eerst wordt de integriteit van de laatste overgebleven directeur in twijfel getrokken. Collega’s Jachin Wildemans (financieel directeur) en Gert-Jan Bunt (operationeel directeur) zijn opgestapt per 1 september.
Nu is de interim-directeur onderdeel van een steeds hoger oplopende stammenstrijd. Zoals gezegd, van een verenigd ADO is geen sprake. Een invloedrijke stroming binnen de club pleit voor de komst van de Groep Jol/Lentze. Ze menen kapitaalkrachtig te zijn én onderhouden goede contacten met werknemers, supporters en sponsors. Jeroen Lentze is een graag geziene gast op de tribune en Martin Jol heeft op regelmatige basis contact met zij die verantwoordelijk zijn voor het technisch beleid. Bovendien worden de mannen gesteund door United Vansen. De Chinese wanbetaler is formeel nog altijd grootaandeelhouder. Er ligt een afspraak dat wanneer Lentze/Jol de club in handen krijgen, er een half miljoen wordt overgeboekt naar Peking.
De vastgoedondernemers voelen zich al maanden tegengewerkt. Eerst kwamen ze niet aan tafel, vervolgens werden diverse afspraken geschonden. Ze laten er dan ook geen twijfel over bestaan; als zij alsnog de aandelen ADO krijgen, gaat direct de bezem door bestuurskamer. Hun hoop is gevestigd op Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag. Hij vraagt deze week nog maar eens een spoeddebat aan over het stadion. ‘Hopelijk is het stadsbestuur dan uit luilekkerland gekomen, is het stadion getaxeerd en liggen er scenario’s van de stadioneigenaar klaar’, schrijft hij.
Florisson benadrukt intussen nog maar eens dat alle neuzen dezelfde kant op staan, maar op het stadion weet men wel beter. Tussen Reijntjes en de vastgoedondernemers zit het niet lekker. Recent liep een ontmoeting tussen Reijntjes en een sponsor gelieerd aan Lentze/Jol, behoorlijk uit de klauwen. De twee kwamen elkaar tegen in de hal van het stadion en al vrij snel ontstond een heftige woordenwisseling waarbij de nodige krachttermen vielen. Het personeel, dat een verdieping hoger alles zag en hoorde, spreekt van gênante taferelen.
Een verdeelde club in tijden van crisis. Het belooft weinig goeds. En dan is het op donderdag ook nog D-day. Achter gesloten deuren dient het hoger beroep in Zeist. Op papier gaat het om zes strafpunten, maar in werkelijkheid staat er veel meer op het spel. Als de beroepscommissie de straf laat staan, zegt het indirect dat ADO over een maand de licentie kwijt kan zijn. De clubleiding denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen, vanwege het zogeheten WHOA-traject dat het is gestart. Een hele mond vol, maar eigenlijk is het niet meer dan een regeling die is bedoeld om een faillissement te voorkomen. Herstructurerings-deskundige Jeroen Reiziger heeft een reddingsplan geschreven. Er wordt gesaneerd en de honderdvijftig schuldeisers moeten genoegen nemen met een fractie van hun openstaande schuld. Cruciale factor in het reddingsplan is en blijft een partij die miljoenen op tafel legt.
Maar er is ruis op de lijn. Op woensdagavond komt het Haags Supporters Collectief (HSC), een groep invloedrijke supporters, met een ultimatum. Donderdag om 17.00 uur moeten de directie, raad van commissarissen en Stichting ADO zijn opgestapt. ‘We staan voor schut, we zijn het lachertje van Nederland’, schrijven ze. ‘Door jullie! Wegwezen.’ Het vertrouwen in een goede afloop is weg en bovendien zeggen ze keiharde bewijzen te hebben dat de bestuurders uit eigenbelang handelen.
Op de dag dat er in Zeist moet worden gevochten voor het voortbestaan van de club, wordt de clubleiding gevraagd op te stappen. Het zal je club maar zijn. Intussen gonst het van de geruchten. Zo zou Daryl Janmaat inmiddels zijn benaderd om anderhalf miljoen euro op tafel te leggen. Hij wordt van alle kanten gebeld. ‘Daar klopt helemaal niks van’, aldus de 34-voudige international. ‘Ik ben niet benaderd. Ik ga uitzoeken uit welke hoek dit verhaal komt.’ Wel geeft de verdediger toe dat ook in de kleedkamer de onrust toeneemt. ‘Iedereen zegt: Het komt wel goed… Maar het duurt nu wel heel lang.’
Wij wachten op nieuws uit Zeist en Den Haag. In de tussentijd licht onze telefoon op. Anthony Rothengatter. ‘U had gebeld’, vraagt de man aan de andere kant van de lijn. Ja, ruim 48 uur eerder. We vragen of de overname van ADO enigszins vordert. ‘Ik ben hoogst verbaasd over de berichtgeving. Het laatste contact dateert van zes tot acht weken geleden.’ Vreemd, want zelfs vanuit de club is zijn betrokkenheid inmiddels bevestigd. ‘Er is mij wel gevraagd of ik misschien terug wilde keren aan tafel, als u dat misschien bedoelt. Vanuit alle hoeken van de Haagse samenleving’, klinkt het schoorvoetend. ‘Maar ik begin er niet meer aan. Geen haar op mijn hoofd. ADO is een zwerver die in een paleis woont. Het staat allemaal niet meer in verhouding. Ik heb alle stukken op mijn telefoon staan. Als ik die beerput open, heb jij een geweldig boek.’
Dat doet hij voorlopig niet. Eindelijk iemand die níét doelbewust lekt naar de media. Vanuit Zeist begrijpen we dat een uitspraak in het hoger beroep nog wel even op zich laat wachten. Wel lijkt ADO twee weken langer de tijd te hebben: niet medio maar eind oktober komt de licentie in het gedrang. De deadline van de fans is wél verstreken. De Haagse bestuurders zitten echter nog gewoon op het pluche. Het ultimatum is geschrapt, in plaats daarvan heeft er een gesprek plaatsgevonden op het stadion.
Op voorhand verkondigden de fans aan goed beslagen ten ijs te zullen komen. Er circuleerden meerdere A4’tjes met bewijslast. ‘Het belangrijkste is natuurlijk dat alle belangrijke overnamekandidaten voortdurend en systematisch zijn tegengewerkt, beledigd, geschoffeerd en zelfs geridiculiseerd’, lezen we. ‘Een niet onbelangrijke rol speelde daarin de toonzetting van de altijd onjuiste en vaak zelfs beledigende toon van de persberichten.’
Het belooft vuurwerk. Maar zoals gezegd, de voetballerij is het Binnenhof niet. Waar Sigrid Kaag na een motie van afkeuring opstapt, mogen ze in het Cars Jeans Stadion de klus afmaken. Sterker nog, het is de voorzitter van HSC die opstapt. ‘ADO gaat de finale fase van het verkooptraject in en de huidige bestuursleden hebben vertrouwen in een goede afloop’, wordt ons verteld. Die avond kiest een andere groep supporters ervoor naar het stadion te gaan, maar zonder succes.
Op zondag komt het HSC met excuses richting de eigen achterban. Ze zeggen te emotioneel te hebben gereageerd en menen dat hun bewijslast richting de zittende leiding te dun was. Het gevoel beklijft dat ze door een zeker kamp zijn gestuurd. Of weten ze misschien meer? Het gerucht dat er inmiddels een andere partij klaarstaat om ADO over te nemen wordt steeds hardnekkiger. Wil het HSC in deze cruciale fase de onrust wegnemen?
Zhou lijkt uit beeld, Rothengatter spreekt van een beerput en Janmaat is niet voornemens contributie te gaan betalen. De groep Lentze/Jol zit met de aankoop van het stadion en zegt al een week lang niets of nauwelijks iets uit Den Haag te hebben vernomen. ‘Het wekt niet echt de indruk alsof de club nog met ons wil samenwerken’, klinkt het. Een andere koper? In het weekend duiken de namen van zaakwaarnemer Rob Jansen en John van Ringelenstein op. Ze zouden zelfs al een akkoord hebben met de gemeente én United Vansen.
Maar ADO blijft ADO. En dus ontvangen we op maandag een ronkend persbericht. ‘UVS heeft kennis genomen van de recente geruchten in Den Haag over een akkoord dan wel onderhandelingen tussen UVS en voormalig ADO-eigenaren John van Ringelenstein en Rob Jansen over de verkoop van 99.9999 procent van de aandelen ADO Den Haag. Deze e-mail is bedoeld om duidelijk te maken dat deze geruchten niet waar zijn. Dank voor uw aandacht.’ Gekker wordt het niet: maandenlang was niemand in China bereikbaar voor commentaar en worden alle geruchten voor lief genomen. Met andere woorden: De Haagse stammenstrijd gaat gewoon door.
Op het stadion leidt het niet tot paniek. Aangezien UVS diverse betalingstermijnen heeft laten verlopen, denkt ADO uiteindelijk de aandelen zonder inmenging van Peking aan de man te kunnen brengen. Het is onderdeel van het WHOA-traject. Het worden hoe dan ook spannende weken. Op clementie uit Zeist hoeft ADO normaliter niet te rekenen, de gemeente zal niet aan liefdadigheid doen en UVS geeft niet zomaar op. Het enige waaraan de ADO-fan zich momenteel kan vastklampen, is de vastberadenheid van de nog zittende bestuurders. Als de eenkoppige directie en rvc geen vertrouwen zouden hebben in een goede afloop, hadden ze na zoveel moties van afkeuring hun zetel moeten opgeven. Want zij weten ook: als ADO Den Haag alsnog verdrinkt, zijn zij vergeten het juiste reddingsvest te gooien.
0
|
Dinsdag 21 september 2021 om 15:13 uur |
Max
Nogmaals, ADO heeft al een vonnis dat men kan uitvoeren. Hoger beroep gaat daar niks aan veranderen, tenzij de rechter UVS in het gelijk stelt. En met het vonnis kan je niet opeens jezelf de aandelen toe-eigenen. Je moet eerst beslag leggen en dan executeren met een veiling of onderhands. Als mijn buurman nog honderd euro van me krijgt, kan hij ook niet mijn autosleutels pakken en zeggen dat we quitte staan. Misschien zijn de aandelen wel veel meer waard dan de vordering van 2,3 (was het toch?) miljoen.
ADO had in het voorjaar ook al beslag op de aandelen laten leggen. Daarna koos men echter voor het WHOA-traject waarbij een herstructureringsdeskundige een akkoord met alle schuldeisers treft. Er is altijd gecommuniceerd dat de grootaandeelhouder hieebij de aandelen kan kwijtraken, dus kan me zo voorstellen dat die vanwege de vordering in het akkoord worden meegenomen. Degene die het akkoord betaalt krijgt daarom (een deel van?) de aandelen. Alle schuldeisers leveren wat in en met de betaling wordt de rest van het tekort gedekt.
Zonder dat het akkoord wordt bekostigd, kan ADO niet verder. Dus Jol/Lentze hadden hierover een deal. Als Jansen/Ringelenstein ADO willen overnemen, geldt dezelfde procedure. Als die niet ook het stadion voor een prikkie erbij willen van een partij die helemaal geen onderdeel is van de overname, is de deal in elk geval makkelijker rond te maken. Of UVS nog op een bepaalde manier wat te zeggen heeft, is me niet helemaal duidelijk.
Zeg me aub waar ik het fout heb..!!
Overigens keek Jansen in al zijn commentaar van het afgelopen voorjaar heel nadrukkelijk naar de gemeente. Die zal hij er ook wel bij willen betrekken.
ADO had in het voorjaar ook al beslag op de aandelen laten leggen. Daarna koos men echter voor het WHOA-traject waarbij een herstructureringsdeskundige een akkoord met alle schuldeisers treft. Er is altijd gecommuniceerd dat de grootaandeelhouder hieebij de aandelen kan kwijtraken, dus kan me zo voorstellen dat die vanwege de vordering in het akkoord worden meegenomen. Degene die het akkoord betaalt krijgt daarom (een deel van?) de aandelen. Alle schuldeisers leveren wat in en met de betaling wordt de rest van het tekort gedekt.
Zonder dat het akkoord wordt bekostigd, kan ADO niet verder. Dus Jol/Lentze hadden hierover een deal. Als Jansen/Ringelenstein ADO willen overnemen, geldt dezelfde procedure. Als die niet ook het stadion voor een prikkie erbij willen van een partij die helemaal geen onderdeel is van de overname, is de deal in elk geval makkelijker rond te maken. Of UVS nog op een bepaalde manier wat te zeggen heeft, is me niet helemaal duidelijk.
Zeg me aub waar ik het fout heb..!!
Overigens keek Jansen in al zijn commentaar van het afgelopen voorjaar heel nadrukkelijk naar de gemeente. Die zal hij er ook wel bij willen betrekken.
0
|
Maandag 20 september 2021 om 20:35 uur |
Max
Het vonnis was bij voorraad uitvoerbaar, dus verzet, beroep en een eventuele toekomstige bodemprocedure veranderen er niks aan dat ADO beslag kan leggen op de aandelen. Maar volgens mij is de vordering die is toegewezen met daarbij de verkoop van de aandelen nu onderdeel van het WHOA-akkoord.
0
|
Zondag 19 september 2021 om 14:18 uur |
Nu online
RickZ, Tante Wil, vakkiel, rien1, FC Den Haag!, Dang3r, Lellow, ADOZoetermeer, ADO079, Marcie, Huge, Vak_W en 216 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Volendam + | 20 | - | 40 |
2 | Excelsior | 20 | - | 39 |
3 | FC Dordrecht | 20 | - | 36 |
4 | Den Bosch + | 20 | - | 33 |
5 | Graafschap | 20 | - | 32 |
6 | SC Cambuur | 20 | - | 32 |
7 | FC Emmen | 20 | - | 32 |
8 | ADO Den Haag | 20 | - | 31 |
9 | Helmond Sp. | 20 | - | 31 |
10 | Roda JC | 20 | - | 30 |
11 | Telstar | 20 | - | 26 |
12 | FC Eindhoven | 20 | - | 26 |
13 | MVV Maastr. | 20 | - | 23 |
14 | Jong AZ | 20 | - | 22 |
15 | TOP Oss | 20 | - | 22 |
16 | Jong Ajax | 20 | - | 21 |
17 | Jong PSV | 20 | - | 21 |
18 | VVV-Venlo | 20 | - | 16 |
19 | Jong Utrecht | 20 | - | 13 |
20 | Vitesse -27 | 20 | - | -8 |