Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Welkom in de shoutbox, gast

Tag: simpelweg

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 25
Volgende pagina

H@@GenEES

Hier mooi stuke proza van VI


Toen Ricardo Kishna en Jeffrey van As op 31 augustus zaten te ontbijten, had geen van beiden nog het vermoeden dat zij elkaar een dag later de hand zouden schudden op een officieel persmoment. Toch kwam het zover. Een reconstructie van een razendsnelle transfersurprise.

Den Haag, 31 augustus
Fons Groenendijk zit net na de lunch in De Ooievaar, de brasserie op de begane grond van het Cars Jeans Stadion, aan een bakje koffie. De trainer van ADO Den Haag verwacht geen spectaculair nieuws meer vandaag. Ja, een keeper zal er nog komen. En als het een beetje meezit misschien nog wel een rechtermiddenvelder. Daar zal het bij blijven. Geen probleem, want na een stroef begin van de transferperiode is hij blij met de selectie die hij uiteindelijk tot zijn beschikking gekregen heeft. Maar dan loopt directeur Mattijs Manders binnen, met zeer opmerkelijk nieuws...
TWEE MAANDEN EERDER

Rome, 21 juni
Ricardo Kishna heeft er weer zin in. Hij heeft in het afgelopen half jaar bij Lille niet alles gespeeld, maar wel weer wedstrijdritme opgedaan en plezier gehad. Dat was ook wel nodig, nadat hij de eerste helft van het seizoen op een zijspoor was geraakt bij Lazio. Maar nu de voorbereiding voor de deur staat en hij is opgenomen in de selectie voor het traditionele trainingskamp in Auronzo, wil Kishna er weer voor gaan. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Auronzo, 22 juli
De goede voornemens van Kishna hebben weinig uitgehaald, want trainer Simone Inzaghi is opnieuw niet van plan de linksbuiten te gebruiken. In de drie oefenduels die Lazio in het trainingskamp in de bergen speelde is Kishna geen enkele keer in actie gekomen. Teleurgesteld keert Kishna met zijn teamgenoten terug naar Rome. Een ervaring rijker, maar een illusie armer.
TRANSFERTOMBOLA

Het nieuws dat Kishna opnieuw buiten de boot valt bij Lazio is bij veel Serie A-clubs niet onopgemerkt gebleven. Promovendus Benevento toont begin augustus als eerste belangstelling voor de voormalige speler van Ajax. Kishna is er niet enthousiast over. De Serie A is al een vrij gesloten competitie en dat geldt voor laagvliegers helemaal. Hellas Verona gooit ook een lijntje uit, maar daar wordt Kishna ook niet warm van. Kishna zoekt een club waar hij het plezier kan terugvinden, maar ook een club die écht voor hem wil gaan. Hij wil geen speler zijn die er even bijgepakt wordt. Kishna had bij een verhuur aan een dergelijke Serie A-club zijn Lazio-salaris kunnen behouden, maar besluit dat hij bereid is in te leveren als hij dan bij een club komt die hem belangrijk maakt. Er komt daarop wat belangstelling op gang in Spanje, maar wederom is Kishna niet overtuigd. Eind augustus klopt Torino vervolgens aan bij Kishna. De traditieclub stelt hem zelfs een salarisverhoging in het vooruitzicht. Vrijwel iedereen in Kishna’s omgeving zegt dat hij deze kans niet mag laten lopen. De linksbuiten denkt er lang over na, maar geeft ook deze club nul op het rekest. Opnieuw mist hij het gevoel dat deze club écht in hem gelooft. Zijn volgende stap mag simpelweg niet op een teleurstelling uitlopen.

Kishna wil geen speler zijn die er even bijgepakt wordt

Maar dan is het 31 augustus en nog steeds is Kishna niet onder de pannen. Een herkansing bij Lazio zit er echt niet meer in; Simone Inzaghi heeft hem voor de eerste duels van het seizoen geen enkele keer in zijn selectie opgenomen. De nog altijd sluimerende belangstelling uit Italië en Spanje kan de dribbelaar nog steeds niet bekoren. Hij wil voetballen, het volledige vertrouwen genieten van een club en trainer zoals hij dat in zijn hele carrière tot nu toe eigenlijk maar één keer voelde: bij Jong Ajax onder Fons Groenendijk. En dus geeft hij ex-verdediger José Fortes Rodriguez, de compagnon van Mino Raiola, aan het begin van de middag op deadlineday een even simpele als logische opdracht.
GRAPJE

Wanneer manager voetbalzaken Jeffrey van As kort daarna een inkomend telefoontje krijgt van Fortes Rodriguez, weet hij niet goed wat hij daarvan moet verwachten. Als enige ADO-speler behoort Sheraldo Becker tot de stal van Raiola, maar rond de rappe rechtsbuiten is geen beweging op deze laatste dag van de markt. Van As neemt nieuwsgierig op en wanneer hij de boodschap van Fortes Rodriguez hoort, vraagt hij zich heel kort af of zijn gesprekspartner hem niet in de maling neemt. Van As hangt even later – nog steeds stomverbaasd – op en legt het opmerkelijke voorstel van Fortes Rodriguez voor aan directeur Mattijs Manders. Deze loopt direct naar De Ooievaar, waar Groenendijk nietsvermoedend net een tweede bakje koffie heeft besteld.

Wanneer Van As de boodschap van Fortes Rodriguez hoort, vraagt hij zich heel kort af of zijn gesprekspartner hem niet in de maling neemt
Manders neemt zijn trainer apart. Natuurlijk is de voorhoede eigenlijk al rond, maar dit buitenkansje kan ADO toch niet laten lopen? Er hoeft geen huursom betaald te worden en Kishna is bereid dermate veel in te leveren dat zijn salaris geen obstakel vormt. Groenendijk is het ermee eens, maar wil de speler aan wie hij zeer goede herinneringen heeft uit zijn tijd bij Jong Ajax in het seizoen 2013/14 wel even spreken. Om te horen hoe hij er mentaal en fysiek voorstaat en om inzicht te krijgen in de achtergronden van zijn verrassende beschikbaarheid. Groenendijk is na een telefoongesprek met Kishna al snel overtuigd van zijn fitheid en gretigheid, vervolgens zijn Van As en Manders er op financieel gebied binnen vijf minuten uit met de ex-jeugdinternational. Daarmee zijn in een mum van tijd de belangrijkste hobbels genomen.


Na het groene licht van Kishna pakt ADO razendsnel door richting Lazio. Om te voorkomen dat er misschien toch nog een andere club door de stunttransfer heen fietst, maar ook omdat de tijd dringt. Kishna hoeft dan wel niet meer medisch gekeurd te worden – anticiperend op een lastminutetransfer heeft hij zich een week eerder al medisch laten doorlichten in Italië - maar toch wacht beide clubs nog een flinke papierwinkel. Pas in de laatste uren van de transferwindow worden de laatste plooitjes gladgestreken. Van As en Manders zetten de deal uiteindelijk pas om tien over elf ’s avonds in het Transfer Matching System van de FIFA.
EEN DAG LATER

Iets meer dan twaalf uur later schuiven Van As en Kishna aan voor het ingelaste persmoment. De manager voetbalzaken neemt het woord. ‘Ik zal eerlijk zijn: toen ik gistermorgen opstond, had ik niet verwacht dat ik nu naast Ricardo Kishna zou zitten. Toen we doorkregen dat we hem konden gaan halen, wilden we dat natuurlijk. Hij is een speler van de buitencategorie, die vanwege zijn ervaringen met onze technische staf heel graag naar ADO wilde. We zijn hier heel erg blij mee.’

Ik heb in Nederland nog wat goed te maken
Kishna, die het rugnummer 11 gekozen heeft, vertelt dat hij heel veel geld heeft ingeleverd om zijn terugkeer in zijn geboortestad mogelijk te maken. ‘Hopelijk krijg ik er geen spijt van’, zegt hij met een kwinkslag. ‘Gistermorgen had ik ook niet verwacht dat ik nu hier zou zitten, maar ik kwam uiteindelijk tot de conclusie dat ik écht wilde gaan voetballen en plezier wilde hebben in het spelletje. Ik had een aantal opties in het buitenland waar ik financieel niets hoefde in te leveren, maar het voelde allemaal niet goed. En dan doe ik het niet. Ik besloot gisteren dat ik terug wilde naar Nederland. Dat ik een heel goede band heb met Fons Groenendijk speelde heel erg mee met mijn wens om naar ADO te gaan. Na de afgelopen jaren móést ik deze zomer gewoon de juiste keuze maken voor mijn carrière, ik moet gaan knallen. Bovendien heb ik in Nederland nog wat goed te maken.’

Groenendijk en Manders zien het van een afstandje aan, nog altijd even verrast als trots. Wat begon met een bakje koffie en een onverwacht telefoontje, is uitgelopen op misschien wel de verrassendste Eredivisie-transfer van deze zomer.
0
Zaterdag 2 september 2017 om 13:27 uur

Gast

marcellino schreef:

het is niet dom lullen.de mensen die denken dat wang van het platvorm is die zijn dom.

wang is nog steeds de grote baas ,maar voor de rust te houden na alles wat er gebeurd is houden ze hem uit de luwten.dat zagen we toch toen ze naar china gingen daar stond toch echt wang die bij alle formaliteiten was.

puur om de rust te behouden niets meer niets minder.maar blijf maar roepen dat van as het heeft geregeld,je kan regelen wat je wil als er geen geld is kan je niks regelen.en even voor de goede orde als de 4 miljoen niet betaald had geweest hadden we kishna nu niet kunnen halen of denk jij dat hij geen salaris krijgt en dat hij niet bij de groot verdieners van ado hoort.
Jaja, bla bla, feestcafe, bla bla, kakkerlakken, bla bla bla.
Wel dom, want je bedoeld waarschijnlijk IN de luwte....... en jij weet het zoooo goed, direct lijntje met Wang?

Ik ben simpelweg nooit een voorstander van Wang of wie dan ook, als alleenheerser.
0
Vrijdag 1 september 2017 om 16:57 uur

Eagle187

In een tijd dat Eredivisie-spelers sneller van club wisselen dan van schoenen is Robert Zwinkels (34) een baken van stabiliteit. De doelman van ADO Den Haag staat aan de vooravond van zijn dertiende seizoen in de Hofstad en is daarmee de langst dienende speler in de competitie. Hoe kijkt hij daar zelf naar, en ziet hij zich nog eens in een ander shirt spelen van dat van ADO Den Haag?

Hoe kijk jij naar jouw status als meest loyale Eredivisie-speler? Vind je het iets bijzonders?
`Dingen lopen zoals ze lopen natuurlijk. Het is niet iets waar je mee bezig bent als je begint. Het is ontstaan. Elke keer als een contractverlenging aan de orde was kwamen we uit dat we graag met elkaar doorwilden. Doe dat vijf of zes keer en dan zit je zo op dertien jaar en ben je recordhouder in de Eredivisie. Het is eigenlijk niet zo spannend.`
Je bent er dus niet trots op?
`Nee, eigenlijk niet zo. Je kunt het op meerdere manieren uitleggen. Aan de ene kant ben ik nooit doorgegroeid naar een hoger niveau, aan de andere kant ben ik ook nooit afgezakt. Ik heb gewoon altijd lekker op mijn plek gezeten hier. Ik heb qua blessures natuurlijk een aantal dieptepunten gehad. De club is op die momenten altijd achter me blijven staan en ik heb geprobeerd dat vertrouwen terug te betalen. Zo zijn ADO en ik goed voor elkaar geweest.`
Je begint het seizoen nu als eerste keeper, maar dat is voor het eerst in lange tijd.
`In mijn beginjaren ben ik een paar jaar eerste keeper geweest, toen kwamen een paar vervelende blessures. De jaren hiervoor ben ik telkens als tweede man begonnen. Nu weer eens als eerste doelman, dat is heel erg leuk. Dat is waar je het allemaal voor doet.`
Had je het verwacht dat het nog eens zou gebeuren?
`Ik weet dat ik het kan, alleen de keuze van de trainers viel telkens op een andere keeper. Dan heb je je in die rol te schikken. Als keeper moet je soms wat geduldiger zijn. Je krijgt geen invalbeurtjes, het is een heel ander spelletje dan bij voetballers. Daarom is het voor jonge keepers ook zo moeilijk door te breken. Je moet je kans gelijk pakken, of je wordt aan de kant gezet. Ik doe gewoon elke dag mijn uiterste best en dan hoop ik dat de trainer mij kiest. Fons Groenendijk heeft afgelopen seizoen voor mij gekozen, daar ben ik blij mee en het ging prima.`
Je hebt in de afgelopen twaalf jaar met heel veel keepers geconcurreerd. Zaten er keepers tussen waarbij je simpelweg kansloos was in de strijd?
`In het begin zat ik achter Dorus de Vries. Die raakte geblesseerd en toen haalden ze Jaroslav Drobny van Fulham. Ik was toen begin twintig, hartstikke jong. Toen ik in die periode eens een wedstrijdje mocht keepen wist ik echt mijn plek wel. Dat werd duidelijk gemaakt en daar schikte ik me in. Ik kon veel van die mannen leren.`
Ik zat zonet door wat oude Seizoensgidsen te bladeren, om te zien wat voor spelers jij door de jaren heen allemaal voorbij hebt zien komen. Sta je daar weleens bij stil, hoeveel je er hebt zien komen en gaan?
`Ja, bij de kleedkamers hangt van alle ADO-spelers sinds 2002 een met pen getekend portret. Met negentig procent van die spelers heb ik gespeeld, van Michael Mols tot Stijn Vreven. Noem het allemaal maar op. Heel veel bijzondere types. Dat is erg leuk. Ze zeggen weleens dat ik maar bij één club heb gezeten, maar de doorloopsnelheid ligt zo hoog… Elk jaar is anders. Ik heb bovendien wel een stuk of tien directeuren voorbij zien komen. Supporters zijn de enige stabiele factor geweest.`
Heb jij als clubspeler een bijzondere band met de fans?
`Ik heb een goede band met ze. Als ik slecht keep hoor ik het wel, maar als ik goed keep wordt het ook gewaardeerd. Zoals het hoort. Ik ben zelf geen Hagenees, ik ben een Westlander. Maar mijn broer en vader hebben allebei voor ADO Den Haag gekeept. Dus ik heb wel veel van ADO meegekregen van kleins af aan, toen zat ik ook op de tribune.`
Ben je nog bang dat ADO een keeper erbij haalt, waardoor jij je dertiende seizoen alsnog doorbrengt als reserve?
`Kijk, ik speel vrijdag tegen FC Utrecht en dan moet ik presteren. Dat er een keeper bij gaat komen is aan de orde, zo is profvoetbal. Iedereen vecht voor zijn plekje en ik zal voor mijn plekje vechten wanneer die keeper komt. Zolang ik blijf presteren, wordt het voor die ander niet makkelijk om er tussen te komen.`
Verwacht je dat je hier je loopbaan afsluit, of heb jij toch nog de behoefte ergens anders te gaan kijken?
`Je weet niet hoe dingen lopen. Stel als de club aan het einde van het jaar niet door wil en ik wel, dan heb je een ding. Dan moet ik iets anders zoeken. Maar ik heb het hier heel goed naar mijn zin. De laatste jaren wilde de club ook altijd met mij door. Of ik een veertiende jaar ga halen zien we aan het einde van dit jaar wel. Eerst maar een seizoen nummer dertien volmaken.`
Op verzoek van VI stelde Robert Zwinkels zijn favoriete elftal samen van twaalf seizoenen bij ADO Den Haag. Hieronder het resultaat.

Drobny
Meijers
Bunjevcevic
Kum
Omeruo
Delorge
Toornstra
Van der Leegte
Duplan
Mols
Meric
0
Zondag 13 augustus 2017 om 18:11 uur

JB

Zwinkels broodnuchter onder record: `ADO en ik zijn gewoon goed voor elkaar`

Door:Reon Boeringa @reonboeringa

In een tijd dat Eredivisie-spelers sneller van club wisselen dan van schoenen is Robert Zwinkels (34) een baken van stabiliteit. De doelman van ADO Den Haag staat aan de vooravond van zijn dertiende seizoen in de Hofstad en is daarmee de langst dienende speler in de competitie. Hoe kijkt hij daar zelf naar, en ziet hij zich nog eens in een ander shirt spelen van dat van ADO Den Haag?

Hoe kijk jij naar jouw status als meest loyale Eredivisie-speler? Vind je het iets bijzonders?
`Dingen lopen zoals ze lopen natuurlijk. Het is niet iets waar je mee bezig bent als je begint. Het is ontstaan. Elke keer als een contractverlenging aan de orde was kwamen we uit dat we graag met elkaar doorwilden. Doe dat vijf of zes keer en dan zit je zo op dertien jaar en ben je recordhouder in de Eredivisie. Het is eigenlijk niet zo spannend.`

Je bent er dus niet trots op?
`Nee, eigenlijk niet zo. Je kunt het op meerdere manieren uitleggen. Aan de ene kant ben ik nooit doorgegroeid naar een hoger niveau, aan de andere kant ben ik ook nooit afgezakt. Ik heb gewoon altijd lekker op mijn plek gezeten hier. Ik heb qua blessures natuurlijk een aantal dieptepunten gehad. De club is op die momenten altijd achter me blijven staan en ik heb geprobeerd dat vertrouwen terug te betalen. Zo zijn ADO en ik goed voor elkaar geweest.`

Je begint het seizoen nu als eerste keeper, maar dat is voor het eerst in lange tijd.
`In mijn beginjaren ben ik een paar jaar eerste keeper geweest, toen kwamen een paar vervelende blessures. De jaren hiervoor ben ik telkens als tweede man begonnen. Nu weer eens als eerste doelman, dat is heel erg leuk. Dat is waar je het allemaal voor doet.`

Had je het verwacht dat het nog eens zou gebeuren?
`Ik weet dat ik het kan, alleen de keuze van de trainers viel telkens op een andere keeper. Dan heb je je in die rol te schikken. Als keeper moet je soms wat geduldiger zijn. Je krijgt geen invalbeurtjes, het is een heel ander spelletje dan bij voetballers. Daarom is het voor jonge keepers ook zo moeilijk door te breken. Je moet je kans gelijk pakken, of je wordt aan de kant gezet. Ik doe gewoon elke dag mijn uiterste best en dan hoop ik dat de trainer mij kiest. Fons Groenendijk heeft afgelopen seizoen voor mij gekozen, daar ben ik blij mee en het ging prima.`

Je hebt in de afgelopen twaalf jaar met heel veel keepers geconcurreerd. Zaten er keepers tussen waarbij je simpelweg kansloos was in de strijd?
`In het begin zat ik achter Dorus de Vries. Die raakte geblesseerd en toen haalden ze Jaroslav Drobny van Fulham. Ik was toen begin twintig, hartstikke jong. Toen ik in die periode eens een wedstrijdje mocht keepen wist ik echt mijn plek wel. Dat werd duidelijk gemaakt en daar schikte ik me in. Ik kon veel van die mannen leren.`

Ik zat zonet door wat oude Seizoensgidsen te bladeren, om te zien wat voor spelers jij door de jaren heen allemaal voorbij hebt zien komen. Sta je daar weleens bij stil, hoeveel je er hebt zien komen en gaan?
`Ja, bij de kleedkamers hangt van alle ADO-spelers sinds 2002 een met pen getekend portret. Met negentig procent van die spelers heb ik gespeeld, van Michael Mols tot Stijn Vreven. Noem het allemaal maar op. Heel veel bijzondere types. Dat is erg leuk. Ze zeggen weleens dat ik maar bij één club heb gezeten, maar de doorloopsnelheid ligt zo hoog… Elk jaar is anders. Ik heb bovendien wel een stuk of tien directeuren voorbij zien komen. Supporters zijn de enige stabiele factor geweest.`

Heb jij als clubspeler een bijzondere band met de fans?
`Ik heb een goede band met ze. Als ik slecht keep hoor ik het wel, maar als ik goed keep wordt het ook gewaardeerd. Zoals het hoort. Ik ben zelf geen Hagenees, ik ben een Westlander. Maar mijn broer en vader hebben allebei voor ADO Den Haag gekeept. Dus ik heb wel veel van ADO meegekregen van kleins af aan, toen zat ik ook op de tribune.`
Ben je nog bang dat ADO een keeper erbij haalt, waardoor jij je dertiende seizoen alsnog doorbrengt als reserve?
`Kijk, ik speel vrijdag tegen FC Utrecht en dan moet ik presteren. Dat er een keeper bij gaat komen is aan de orde, zo is profvoetbal. Iedereen vecht voor zijn plekje en ik zal voor mijn plekje vechten wanneer die keeper komt. Zolang ik blijf presteren, wordt het voor die ander niet makkelijk om er tussen te komen.`

Verwacht je dat je hier je loopbaan afsluit, of heb jij toch nog de behoefte ergens anders te gaan kijken?
`Je weet niet hoe dingen lopen. Stel als de club aan het einde van het jaar niet door wil en ik wel, dan heb je een ding. Dan moet ik iets anders zoeken. Maar ik heb het hier heel goed naar mijn zin. De laatste jaren wilde de club ook altijd met mij door. Of ik een veertiende jaar ga halen zien we aan het einde van dit jaar wel. Eerst maar een seizoen nummer dertien volmaken.`

Op verzoek van VI stelde Robert Zwinkels zijn favoriete elftal samen van twaalf seizoenen bij ADO Den Haag. Hieronder het resultaat:

Drobny

Meijers - Bunjevcecic - Kum - Omeruo

Delorge - Toornstra - van der Leegte

Meric - Mols - Duplan
0
Vrijdag 11 augustus 2017 om 15:00 uur

Gast

Kees schreef:

Nooit gedacht dat er mensen zijn die slimmer zijn

Bedankt voor de reacties. Ik neem aan dat onderstaand dus de link is:

https://www.youtube.com/user/ADODenHaagTV
@Kees, op je zeer intelligente TV heb je waarschijnlijk ook simpelweg een You Tube App. Scroll daar naartoe en klik op OK.
0
Woensdag 26 juli 2017 om 13:34 uur

Vlakko

DHFC070 schreef:

Lorentzen die werkelijk nog niets heeft bewezen was in eerste instantie veelste duur en wordt nu met Chinees geld betaald. Zeer slechte zaak als je het mij vraagt en dan zijn andermaal de verhoudingen zoek in de selectie.
Natuurlijk kost kwaliteit geld maar ik ben blij dat jij niet aan her roer zit bij de club met het opportunistische "die kunnen bij goede prestaties miljoenen opleveren". Die kennen we natuurlijk uit het verleden en wat als ze niet geweldig presteren welke kans natuurlijk veel groter is?

Juist absoluut niet het risico waard gezien de financiële situatie waarin wij verkeren. Lekker je eigen broek ophouden met een 3 miljoen tekort op een begroting van 15 miljoen. Maargoed ik sta met slechts een aantal andere hier relatief alleen mbt calvinistisch begroten en uitgave patroon. Iedereen wilt weer lekker voor de korte termijn en om de 2 jaar financiële problemen.

Schiet me trouwens te binnen dacht gelezen te hebben dat Manders en v.As in eerste instantie niet de Chinese 2 miljoen voor versterkingen wilde investeren? Dan zijn ze binnen een aantal weken ook snel van mening verandert.
Is een aanname dat de Chinese lening is aangesproken? Heb dat nergens gezien.

Kan ook simpelweg zijn dat Lorenzen eieren voor zijn geld gekozen heeft en nu kiest voor spelen in de eredivisie ipv misschien bij Werder Bremen (II) te spelen voor een ADO Den Haag begrippen salaris wat prima past.

We weten het simpelweg niet dus onnodig om hier nu al een gevarendriehoek te plaatsen. Zal vast gaandeweg het seizoen allemaal duidelijk gaan worden of we goed of te optimistisch financieel beleid hebben gevoerd.

Manders/ van As kunnen nu beiden eindelijk gaan laten zien wat ze voor beleid voorstaan nu er enigszins schoon schip is gemaakt en de scheefgroei een beetje genormaliseerd is na de eerdere verwachte periode dat alles kon. We kunnen ze altijd nog afrekenen als ze de kans hebben gehad ipv nu al op halve waarheden.
0
Maandag 24 juli 2017 om 21:31 uur

Advertentie

Sprinkhaan070

BLEISWIJK-1 schreef:

Had ik ook niet meer verwacht. Ben ik toch ook wel blij mee.

Zal dit beteken Marengo weg? Of wil Alfons hem als centrumspits gaan gebruiken.
Denk ook Marengo weg. Is simpelweg niet goed genoeg! Elson Hooi gaf in een interview aan ook het liefst linksbuiten te spelen en deze Lorenzen speelt dasr volgens mij ook.
0
Maandag 24 juli 2017 om 14:08 uur

Arie Vuik

MOOI ARTIKEL!

Als je Lex Immers, nu bij Club Brugge, vanaf september bij ADO Den Haag, als voetballer wilt beoordelen, is er één ding wat je beter niet kunt doen: naar hem kijken als hij speelt.

Het is geen mooi gezicht, Immers op een voetbalveld. Er is simpelweg te veel dat je kan afleiden: zijn hoekige loop, de wapperende ledematen, klungelige tackles uitgevoerd door magere witte benen, en soms een opgestoken middelvinger. Verder: agressieve grimassen, ballen die van zijn voeten springen, en waarschijnlijk het goedkoopste kapsel van de Eredivisie.

Hij steekt slecht af tegen zijn elegante ploeggenoten. Het contrast is vooral groot met Feyenoordtopscorer Graziano Pellè, die helaas voor Immers vlak voor hem op het veld staat, waardoor de televisiecamera’s hen vaak samen in beeld brengen. Waar Pellè lijkt weggelopen uit een schilderij van Michelangelo, ziet Immers eruit als een groente- en zonlichtmijdende gameverslaafde.

Maar wat misschien het meest in het oog springt: de ballen die Immers naast, over, hoog over, en ontzettend hoog over schiet. Elke wedstrijd lijkt het wel een keer te gebeuren. Ook in de recente thuiswedstrijd tegen Ajax was het weer raak (of mis, zo men wil): op zeven meter van de goal belandde de bal bij Immers, die met links uithaalde, maar de bal verkeerd raakte. Typisch Lex Immers.
Lex Immers, de incompetente kansenmisser

Geen wonder dat Immers’ reputatie bij publiek en pers ongeveer neerkomt op ‘incompetente kansenmisser.’ Een
Lees hier de column over Lex Immers.
column op de site NuSport van afgelopen september vatte dit goed samen: ‘Lex verkeert in permanente staat van oorlog met de bal (dat rotding luistert nooit naar hem), Lex mist iedere wedstrijd vier kansen uit de categorie Die Had Mijn Schoonmoeder Nog Wel Gemaakt, Lex trapt in zijn eigen schijnbewegingen en Lex z’n haar ziet er (zeker naast dat van Pellè) uit alsof het geknipt is met een grasmaaier. Hoe hij ooit als nummer 10 in De Kuip terecht is gekomen is een raadsel.’

Het negatieve frame is zo sterk, dat zelfs goede acties in een slecht daglicht worden gesteld

Het negatieve frame is zo sterk, dat zelfs goede acties in een negatief daglicht worden gesteld. In 2014 promoveerde Immers tegen Roda JC een moeilijke kans tot een doelpunt, wat door de tv-commentator als volgt
Bekijk hier de goal terug.
werd becommentarieerd: ‘En dan zit hij toch alweer aan een respectabel aantal doelpunten.’ Vrij vertaald: best goed voor iemand die niet kan voetballen.

Het heeft er, kortom, alle schijn van dat Lex Immers (29) nooit meer van zijn naam als zwakbegaafde voetballer afkomt. En dat is volledig onterecht.
Lex Immers, de bedrieglijke voetballer

Het probleem is dat Lex Immers een bedrieglijke voetballer is. Zijn zwakke of vermeende zwakke punten zijn veel beter te zien dan zijn sterke punten. Dus als je hem wilt beoordelen, kun je beter niet naar zijn spel kijken. Je moet naar zijn statistieken kijken.

Tot voor kort was dit een weinig zinvolle onderneming. Er waren wel data – passes, schoten, kopballen –, maar het was moeilijk ze te interpreteren. Neem passes: als een verdediger de bal tientallen keren risicoloos terugspeelt op zijn keeper, genereert hij geweldige pass-statistieken: veel zuivere passes. Maar heeft de verdediger zijn team geholpen? Amper.

Inmiddels is het beter mogelijk de data te interpreteren. De internationale gemeenschap van dataminnende
Bekijk hier bijvoorbeeld Soccer by the Numbers.
voetbalbloggers heeft een aantal analysemethoden van Amerikaanse sporten geleend en ze op het voetbal toegesneden.

Zo is het nu mogelijk om het geluk van ploegen te kwantificeren (met een ijshockeystatistiek die om weinig relevante redenen ‘PDO’ heet); om de kwaliteit van een speler te visualiseren (met radar plots, van het basketbal geleend); en om het vermogen van een ploeg om de bal vooruit te spelen te meten (met yardage, een methode afkomstig uit het American Football).

Met de nieuwe methoden zijn allerlei vragen kwantitatief te beantwoorden. Hoeveel pech heeft PSV dit seizoen? Hoeveel doelpunten gaat AZ minder scoren na het vertrek van spelverdeler Maarten Martens? Met welk middenveld speelt Ajax het gevaarlijkst?

En: is Lex Immers inderdaad zo slecht als zijn reputatie doet vermoeden?

Lex Immers en het statistische niets

Als aanvallende middenvelder heeft Immers als hoofdtaak kansen te scheppen voor zijn medespelers. Het vermogen kansen te scheppen wordt geassocieerd met fijnzinnige spelers die niet sterk maar slim zijn – spelers als Wesley Sneijder. De traditionele statistiek om dit ‘creatieve’ vermogen te meten, is de assist – de pass die direct voorafgaat aan een doelpunt. Zo bezien is Immers inderdaad een matige speler, want hij gaf dit seizoen slechts drie assists, goed voor de 46ste plek op de assistlijst.

Maar gelukkig voor Immers geeft de statistiek ‘assists’ een misleidend beeld van zijn prestaties – en die van alle andere voetballers.

De statistiek ‘assists’ geeft een misleidend beeld van Immers’ prestaties – en die van alle andere voetballers

Een simpel voorbeeld maakt dit duidelijk. Stel, Wesley Sneijder geeft op veertig meter afstand van de goal een passje over twee meter naar Robin van Persie. Het is vrijwel onmogelijk om vanaf veertig meter te scoren, maar Van Persie besluit toch te schieten. En warempel, hij scoort ook nog.

Statistisch resultaat: Sneijder krijgt een assist op zijn conto, hoewel hij niks van betekenis heeft bijgedragen. Nu het tegenovergestelde: Sneijder geeft een briljante pass op Van Persie, die daardoor vrij voor de keeper een kans krijgt. Maar Van Persie schiet over. Resultaat: geen assist. Sneijders briljante pass verdwijnt in het statistische niets.

Een pass wordt, kortom, alleen een ‘assist’ als er een doelpunt uit volgt, ongeacht de kwaliteit van de pass. Eerlijker zou het zijn als een pass een waarde krijgt die onafhankelijk is van het resultaat van de pass. Dus of Van Persie scoort of niet scoort uit Sneijders pass, de pass krijgt dezelfde statistische waarde toegekend. Dit is precies wat de nieuwe voetbalstatistiek Expected Assists (ExpA) doet.
Lex Immers, kansenmachine

De methode is simpel. De Expected Assist-waarde van een pass hangt af van de grootte van de kans die uit die pass volgt. De grootte van de kans hangt van een aantal aspecten af: afstand (hoe dichter bij de goal, hoe beter), hoek (hoe rechter voor de goal, hoe beter), en of het een kopbal of schot is (koppend heb je minder controle). De ‘omgeving’ telt ook mee: het is makkelijker scoren uit een één-tegen-één-situatie met de keeper, dan in een druk strafschopgebied.

Hij heeft de pech dat zijn ploeggenoten slordig omgaan met wat hij hen opdient

De cijfermatige waarde van elke kans is af te leiden uit de voetbalgeschiedenis. Neem een kopbal vanaf elf meter, recht voor de goal – zo’n kopbal is duizenden keren eerder gedaan, en door te kijken wat er gemiddeld gebeurde na zo’n kopbal, volgt de waarde van de pass. De
Bekijk hier de pass van Pellè terug.
pass waaruit Graziano Pellè de 1-0 scoorde tijdens Feyenoord-Ajax, is bijvoorbeeld 0.095 ExpA waard, want in slechts 9,5 procent van de gevallen werd zo’n kopbal een doelpunt. Logisch ook: koppend scoren is lastiger, Pellè stond vrij ver van het doel, de hoek was scherp en de voorzet was lang onderweg.

‘0,095 assist’ is veel preciezer dan simpelweg zeggen assist of geen assist, zoals de gewoonte is. En als je de ExpA-waarde van alle passes van een speler in een wedstrijd optelt, kom je tot zijn aantal verwachte assists. In de grafiek hieronder zijn de spelers in de Eredivisie te zien die volgens deze meetmethode de meeste kansen per wedstrijd scheppen:

Immers is dus verre van middelmatig in het scheppen van kansen. Er zijn maar zes spelers in de Eredivisie die hun ploeggenoten meer kansen bieden om te scoren. Hij heeft alleen de pech dat zijn ploeggenoten slordig omgaan met wat hij hen opdient. Ze hadden acht keer moeten scoren, maar scoorden slechts drie keer: vandaar Immers’ schamele drie assists. Fijnzinnig of niet, Lex Immers is een machine in het creëren van kansen.
Lex Immers, kansenverprutser?

Het beeld kantelt nog meer als we kijken naar zijn doelpunten, de tweede taak van aanvallende middenvelders. Immers scoorde dit seizoen negen goals. Maar net als de statistiek ‘assists’ is de statistiek ‘goals’ misleidend.

Neem de speler die dertien strafschoppen benut en één ‘gewoon’ doelpunt maakt. Hij zal met veertien goals hoog eindigen in het topscorerslijstje, maar of hij als aanvaller van veel waarde is? Waarschijnlijk niet.

Hoe dan wel het ‘scorend vermogen’ van een speler bepalen?

Met ‘Expected Goals’ natuurlijk, de tweelingbroer van Expected Assists. Waar Expected Assists de waarde bepaalt van de kansen die een speler geeft, kijkt Expected Goals (ExpG) naar de waarde van de kansen die een speler krijgt. Het totaal ExpG is het aantal doelpunten dat we van een speler zouden mogen verwachten gezien de kansen die
Bekijk hier de werkelijk gemaakte goals
hij kreeg.

De speler met het hoogste ExpG van de Eredivisie is dus Graziano Pellè, mede door de hoge kwaliteit van de passes die hij kreeg van… Lex Immers. Immers zelf krijgt per wedstrijd kansen ter waarde van 0,37 doelpunt.

Wat zegt dit nu over hem?

In elk geval dat hij relatief veel kansen krijgt. Dat is zeker ook een prestatie van zijn ploeggenoten, maar ook die van Immers: blijkbaar spelen zijn ploeggenoten hem graag aan, staat hij op de goede plek, of heeft hij zichzelf door slim te lopen aanspeelbaar gemaakt. Dit laatste is een onderschatte, maar waardevolle eigenschap. Kijk
Bekijk hier Immers’ loopactie.
hier naar een prachtige loopactie van Immers, die vervolgens de kans mist die hij voor zichzelf creëert.

Met de kansen die hij kreeg, had Immers dit seizoen 8,94 doelpunten moeten maken. Hij maakte er 9. Immers is dus verre van een kansenmisser – een verwijt dat behalve pers en publiek ook zijn eigen trainer hem maakt. ‘Zijn rendement kan en moet hoger,’ zei Ronald Koeman in het Algemeen Dagblad. Dat is dus de man die wordt betaald om Immers te beoordelen. Wie je wel een gebrek aan rendement zou kunnen verwijten, is de gelauwerde topscorer Pellè. Pellè kreeg kansen ter waarde van 21,8 goals, maar maakte ‘slechts’ 20 goals.

Het is alleen zeer de vraag of dit veel zegt over Pellè. Ook de twee beste spitsen ter wereld, Lionel Messi en Zlatan Ibrahimovic, hebben dit seizoen (2013-2014 MdH) minder goals gemaakt dan je op basis van hun Expected Goals zou verwachten. Het verschil tussen goede en slechte spelers is niet dat goede spelers hun kansen beter benutten. Op de iets langere termijn benutten alle spelers, in alle competities, ongeveer één op de negen kansen.

Wat dan wel het verschil is? Goede spelers scheppen meer en betere kansen voor zichzelf. Lionel Messi en Zlatan Ibrahimovi? doen dit fantastisch. En Lex Immers doet dit ver bovengemiddeld.
Lex Immers, onspectaculair spectaculair

De statistieken zeggen dat Immers tot de beste spelers van Nederland behoort. Zijn hoofdtaken – passen en scoren – voert hij bovengemiddeld uit. Zijn neventaken ook: Immers loopt veel, tackelt veel, en onderschept veel ballen. Bovendien doet hij dat het hele seizoen door, want hij is zelden geblesseerd. En toch geldt Immers als ‘niet goed genoeg voor Feyenoord.’

Hoe kan dit?

Een gedeelte van het antwoord is dat Immers’ sterke punten niet opvallen. Soms vermommen ze zich zelfs als zwaktes. Zo scoort Immers zelden spectaculaire goals. Maar dat wijst juist op een kwaliteit: het betekent dat hij zelden schiet vanuit kansloze posities. Marco van Bastens 2-0 tegen de Sovjet-Unie in de EK-finale van 1988 is een
Bekijk het doelpunt hier nog eens terug
onvergetelijk doelpunt, maar de ExpG was nagenoeg nul. Een rationele speler had de bal aangenomen en gepasst. Van Basten verklaarde later dat hij te moe was voor een pass, en dat hij daarom schoot. Immers is zo’n speler die dan tóch passt – vandaar ook zijn hoge score op de ‘verwachte assist.’

Uit honkbal is bekend dat lelijke spelers worden ondergewaardeerd

Een ander, waarschijnlijk groter gedeelte van het antwoord is Immers’ stijl: hij ziet er niet uit als een goede speler. Te lang, te hoekig, te hardwerkend, te weinig souplesse. Dit is irrelevant, maar uit het honkbal is bekend dat ‘lelijke’ spelers ondergewaardeerd worden. De Oakland A’s en hun manager Billy Beane profiteerden daarvan door zulke spelers met statistische analyse op te sporen en voor weinig geld te contracteren. Dik, dun, of gebocheld – het deerde Beane niet, zolang ze punten binnensloegen.

Het voetbal kan hiervan leren. Immers is een extreem voorbeeld van een ondergewaardeerde speler. Maar nu spelers miljoenen waard zijn, kan een flintertje beter begrip van de werkelijke waarde van een speler een club veel geld schelen. Voor de spelers zelf kan statistische analyse hun leven veranderen.

De spelers die Oakland met statistieken opspoorde waren voorbestemd tot anonieme carrières, en waren inmiddels zelf ook in hun middelmatigheid gaan geloven, totdat Beane hen dan eindelijk naar waarde wist te schatten.

Hoe Lex Immers over zijn spel denkt, kunnen we hem niet vragen. Feyenoord staat aan online media geen interviews toe. Maar aan Spits
Lees hier het interview in Spits.
vertelde hij de kritiek zat te zijn: ‘Ik kan niet eens meer normaal met mijn kinderen naar de supermarkt.’

Spelers zoals Lex Immers moeten wachten op de Billy Beanes van het voetbal, die begrijpen dat harde werkers ook briljante steekpasses kunnen geven en dat zoiets onopvallends als een slim sprintje opmerkelijke resultaten kan opleveren.

Zoals kortgeleden nog, FC Twente-Feyenoord, derde minuut: Twente-keeper Marsman ontvangt de bal, en Immers trekt een sprint – ogenschijnlijk kansloos, maar precies goed getimed. Marsman raakt in paniek, Immers ontfutselt hem de bal, lijkt te gaan scoren, maar wordt dan ten val gebracht. Gevolg: rode kaart voor Marsman, strafschop voor Feyenoord. Tenminste, als scheidsrechter Serdar Gözübüyük het had gezien.

Maar zoals veel anderen kon hij een actie van Immers niet naar waarde schatten. Wel zag hij vermoedelijk wat we daarna allemaal vrij scherp konden zien: een boze Lex Immers, scheldend, tierend, wild en hoekig gebarend, als de slechte voetballer die hij niet is.
0
Dinsdag 4 juli 2017 om 17:00 uur

pajam

Olitano schreef:

Kanon, dat is toch die linksachter die de hele wedstrijd door naar het midden trekt ? En dat daardoor de hele linkerkant open ligt.

Zie onder andere Heracles uit waar alle tegendoelpunten vandaan kwamen.

Los daarvan kunnen we hem niet betalen met zijn zijn buiten EU salaris.
Centraal achterin heeft ie het meer dan prima ingevuld, maar verder ben ik het met je eens ; veel te duur en zeker niet onvervangbaar.

We balanceren financieel nog steeds, dit soort domme risico`s kunnen we simpelweg niet nemen!

Alle dure spelers eruit, veel jeugd & drie gerichte versterkingen (desnoods op huurbasis).

Tering naar de nering zetten heet dat geloof ik

We gingen toch onze eigen broek ophouden?
0
Dinsdag 13 juni 2017 om 09:31 uur

ypenburg070

Ik begrijp niet waarom iedereen zich zo druk maakt om de naam van het stadion. Of het nou Kyocera of Cars stadion heet, alles waar het om draait is het geld wat het opleverd. Wij zijn nou eenmaal geen club die een stadion naar onze held Aad Mansveld kunnen noemen, omdat wij dan simpelweg tonnen aan sponsergels mislopen.

Ik ben om die reden super blij dat een Nederlands (!!) bedrijf nog vertrouwen in onze club heeft en een langdurig contract met ons afsluit.

Als je niet tevreden bent met het Kyocera stadion, Cars Jeans stadion of CJ Stadion, dan noem je het toch gewoon Aad Mansved stadion. Op dit moment is het gewoon belangrijk voor een club dat zij (middel-) grote sponsorcontracten kunnen binnenslepen, omdat onze Chinese vriend weigert te betalen.
0
Donderdag 18 mei 2017 om 12:11 uur

Nu online

KickOff, BLEISWIJK-1, Langebach2, Marcie, rh_vakm, ADO73, Tuurke63, Lellow, Franky en 84 gasten.

Zoek in shoutbox

Naam:
Tekst:
Vanaf datum: Verwijder datum Kies een datum
Tot en met datum: Verwijder datum Kies een datum

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 25
Volgende pagina

Spelersklassement

De top3:
Kilian Nikiema Juho Kilo Matteo Waem

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo De Graafschap
2-1
25 oktober 2024

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo SC Cambuur
29 oktober 2024 om 21:00 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Helmond Sp. 11 - 24
2 Den Bosch + 12 - 24
3 Excelsior 11 - 23
4 Graafschap 12 - 22
5 FC Volendam 12 - 22
6 FC Dordrecht 12 - 22
7 FC Emmen 11 - 18
8 Roda JC 12 - 16
9 Telstar 11 - 15
10 ADO Den Haag 12 - 15
11 FC Eindhoven 12 - 15
12 Jong PSV 12 - 14
13 Jong AZ 12 - 14
14 SC Cambuur 11 - 13
15 Jong Ajax 12 - 12
16 TOP Oss 12 - 12
17 MVV Maastr. 11 - 11
18 VVV-Venlo 12 - 8
19 Vitesse -6 12 - 5
20 Jong Utrecht 12 - 5