Welkom in de shoutbox, gast
rd..
opper schreef:
Hij heeft van alles gedaan, maar daardoor raakten we keer op keer dieper in de problemen met het aanstellen van Pardew en het vreemdelingenlegioen met Stubbs, Duffy en de Bock als triest dieptepunt.
Hij heeft van alles gedaan, maar daardoor raakten we keer op keer dieper in de problemen met het aanstellen van Pardew en het vreemdelingenlegioen met Stubbs, Duffy en de Bock als triest dieptepunt.
Precies. Van de wal in de sloot. Maar dat was UVS zijn eigen schuld, die moesten met alle geweld hem hebben en lieten het Amsterdamse Head Hunt bureau hun werk niet afmaken. Krijg je ervan...
![]() |
Woensdag 8 december 2021 om 13:13 uur |
Rob2002
radar schreef:
iemand VI stuk over aandelen?
iemand VI stuk over aandelen?
n Den Haag hopen ze nog voor de kerst de overname van ADO door het Amerikaanse Globalon Football Holdings af te ronden. De aandelen ADO Den Haag zijn echter nog altijd in bezit van het Chinese United Vansen. De grote vraag is of enkel een grote zak geld de deal kan bespoedigen? VI PRO zoekt het uit.
Twee weken geleden meldde ADO Den Haag vol trots dat het een akkoord had bereikt met het Amerikaanse Globalon Football Holdings. De volledige NV zou worden overgenomen. Veel mainstream media maakten melding van het feit dat de club van Chinese in Amerikaanse handen was overgegaan. Toegegeven; voor de buitenwacht lijkt het ook allemaal in kannen en kruiken. Ignacio Beristain, door Globalon vooruitgeschoven post, sprak deze donderdag al met de spelersgroep over de toekomst. Maar toch ligt het niet zo simpel.
De aandelen ADO Den Haag zijn nu nog in het bezit van United Vansen. De Chinezen hebben naar eigen zeggen al 25 miljoen euro in de club gestoken. Zij hebben er geen geheim van gemaakt van de club af te willen, maar wel onder hun eigen voorwaarden. En gek genoeg is dat nu niet wat er gebeurt.
WHOA
Een korte situatieschets. ADO Den Haag verkeerde begin dit jaar in grote financiële problemen. Zó groot, dat een faillissement dreigde. Maar de reddingsboei heette de WHOA; de Wet Homologatie Onderhands Akkoord, die op 1 januari 2021 in werking is getreden. Deze WHOA geeft ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid hun schulden te herstructureren en zo een faillissement te voorkomen.
ADO ging dit traject in en kreeg vanuit de rechtbank herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger toegewezen, nadat het twee offertes had voorgelegd. Zijn taak was om een akkoord te bereiken met de ongeveer 150 schuldeisers, die daarbij allemaal een groot deel van hun schuld zouden zien verdampen. Uiteindelijk moet er één alomvattend toekomstplan worden voorgelegd aan de rechter. Een plan waaruit blijkt dat ADO levensvatbaar is en niet over een jaar in een soortgelijke situatie verkeert.
Die Haagse WHOA-procedure werd onlangs voor de derde keer verlengd. Eind januari moet het complete proces zijn afgerond. Stap één was het vinden van een kapitaalkrachtige partner, in dit geval Globalon. Zij moeten zorgen voor liquide middelen en nog belangrijker, de schuldeisers compenseren.
Maar de Amerikanen hebben twee ontbindende voorwaarden in het akkoord opgenomen. En niet zonder reden.
1 EURO
Allereerst zal de licentiecommissie van de KNVB akkoord moeten gaan met de overname. Aangezien Globalon in meerdere landen actief is, rekent niemand op problemen vanuit Zeist.
De tweede voorwaarde is dat de WHOA-procedure succesvol wordt afgerond. Het betekent dat er een akkoord moet zijn met alle schuldeisers maar ook dat United Vansen (UVS) van het toneel verdwijnt. Want zoals gezegd: dat is formeel nog altijd de grootaandeelhouder.
De UVS-situatie is lastig. Het is de grootaandeelhouder, maar heeft tegelijkertijd een betalingsachterstand van zo’n twee miljoen euro. Zelf meent het nog 1,2 miljoen euro tegoed te hebben in de vorm van een achterstallige lening. Intussen zijn er meerdere beslissingen genomen waar United Vansen grote moeite mee heeft. De bekendste is de aanstelling van interim-directeur Edwin Reijntjes buiten de aandeelhouders om. UVS wijst naar de statuten van ADO, die voorschrijven dat hij enkel aangesteld had mogen worden via een aandeelhoudersvergadering.
© Pro Shots
Nu heeft het bestuur van ADO de club verkocht aan een derde partij. Het is de huurder die stiekem de woning verkoopt aan een toevallige passant. Of, zoals ze in Den Haag zeggen: een kraker die het huis heeft verkocht. ADO betaalt momenteel namelijk geen huur.
Het is niet dat UVS niet van de aandelen af wil. Graag zelfs. Maar wel onder de eigen voorwaarden. Eerder sloot het een deal met De Groep Lentze/Jol over een verkoop. De Chinezen zouden de eerste jaren een paar procenten ADO houden, wat fiscale voordelen op zou leveren in eigen land. Daarnaast zou er een half miljoen euro worden overgemaakt. Deze groep was verder bereid tien miljoen euro op tafel te leggen om de club vooruit te helpen. Maar zij worden angstvallig buiten de deur gehouden in het Haagse. Verbijstering alom én geen half miljoen voor UVS.
De clubleiding en herstructureringsdeskundige gingen vervolgens in gesprek met de Chinezen. Dat verloopt overigens via een Nederlandse advocaat. In de media werd gesproken over een offer they can’t refuse. VI vernam vervolgens dat er een bod van één euro was gedaan, iets wat vanuit de club is bevestigd. De verbolgen Chinezen reageerden razensnel met een simpel nee. En dus was er een impasse.
VERWATERING
Dan hebben `de krakers` een probleem. Of toch niet? Meermaals lieten Reijntjes, Reiziger en de woordvoerder van de club aan ons weten dat er nog een andere manier is om United Vansen buitenspel te zetten. ‘Via de WHOA-procedure kunnen we de aandelen van United Vansen afnemen’, liet een woordvoerder maanden terug al optekenen. ‘En dat weet United Vansen ook.’
Deze aanname komt terug in vrijwel elke artikel over de ADO-soap. De clubleiding van ADO zou zomaar even de aandelen af kunnen pakken. Anderen beweren dat het helemaal niet zo eenvoudig gaat. Maar hoe zit dat nu eigenlijk?
We besluiten een hulplijn in te zetten. We bellen met Christiaan Mensink. Dit is een ervaren procesadvocaat die door rechtbanken vaak wordt aangesteld als curator bij omvangrijke en complexe faillissementen. Hij heeft wel eens op de tribune bij ADO gezeten én deed de eerste WHOA-procedure van Nederland. Een expert dus. ‘Een ieder die zich een WHOA-expert noemt, die liegt. De WHOA bestaat pas sinds 1 januari van dit jaar’, vertelt de advocaat. ‘Het is allemaal nog veel te nieuw. Er is pas zes keer een WHOA-akkoord goedgekeurd.’
Mensink weet uit de pers van de ADO-situatie. We vallen dus maar meteen met de deur in huis: Kan de Haagse clubleiding de aandelen van UVS afpakken? ‘Dat denk ik eerlijk gezegd niet. De aandelen ADO zijn een eigendom, net als een auto of een fiets. Die kan je niet zomaar afpakken. De WHOA is een wet en daarin staat niet iets over een traject waarin je zomaar aandelen af kunt nemen.’
‘De enige uitweg lijkt de verwatering van de aandelen’, gaat de advocaat verder. ‘Stel United Vansen heeft honderd aandelen ADO Den Haag, maar de Amerikanen willen 99 procent van de aandelen hebben. Dan zou de club tienduizend nieuwe aandelen kunnen uitgeven. Daarmee verwateren dan de aandelen van United Vansen. Alleen zal de rechter daar wel mee akkoord moeten gaan.’
GROEP LENTZE/JOL
De WHOA-procedure is nieuw en dus is er weinig jurisprudentie. Mensink legt de stappen uit. De herstructureringsdeskundige moet een regeling aanbieden aan de schuldeisers. Deze worden ingedeeld naar categorie. Zo heb je bijvoorbeeld de leveranciers, de Belastingdienst en de aandeelhouders. Alle partijen wordt voorgehouden wat er overblijft als ADO failliet gaat. Dan komt de curator langs. Deze neemt alles mee wat los én vastzit en probeert dat te verkopen. De schuldeisers krijgen dan de kruimels die overblijven.
De verschillende klassen of groepen krijgen allemaal een voorstel waar ze al dan niet mee kunnen instemmen. Als uiteindelijk één van de groepen akkoord is, kan ADO het complete pakket aan de rechter voorleggen. Deze zal alles toetsen aan de hand van een tiental criteria. Er moet immers wel sprake zijn van een redelijk akkoord.
`Een voorstel dat niet de volledige waarde verdeelt, zal de rechter moeten afwijzen`
‘Er zullen altijd partijen zijn die niet instemmen met de plannen. De herstructureringsdeskundige zal er alles aan doen om zoveel mogelijk mensen achter het plan te krijgen. De WHOA-procedure is als het ware een stok achter de deur. Je gaat eigenlijk niet naar de rechter zonder dat je een goed akkoord in handen hebt. Je wilt geen discussie in de rechtszaal.’
We begrijpen dat de totstandkoming van het WHOA-akkoord in Den Haag nog niet echt soepel verloopt. Maar stel dat het Reiziger lukt om met vrijwel alle schuldeisers tot een overeenstemming te komen. Wat kan United Vansen dan doen? Stel dat bijvoorbeeld wordt geopperd de aandelen te verwateren?
‘Uiteindelijk heeft elke afzonderlijke partij de kans om in de rechtszaal het woord te nemen, bezwaar te maken. Partijen zouden kunnen aanvoeren dat ze bij een mogelijk faillissement meer uitbetaald zouden krijgen. Of dat ADO Den Haag helemaal niet op het punt staat failliet te gaan.’
Ook zal UVS de rechter kunnen voorhouden dat er een ander reëel scenario is, waarbij alle schuldeisers beter af zijn. En dat zou wel eens interessant kunnen worden. United Vansen heeft immers nog dat voorstel van De Groep Lentze/Jol liggen. In dat geval zou het vijfhonderdduizend euro ontvangen voor dezelfde aandelen. Nu is de bieding één euro. Kan dat argument worden aangevoerd?
‘Zeker’, denkt Mensink. ‘Dat zal de rechter zeker gaan afwegen. De rechter zal kijken of er een beter alternatief is. Als een andere partij vijfhonderdduizend euro wil betalen voor de aandelen, heb je een andere situatie. Als dat geld naar United Vansen gaat en daarmee ten koste van andere schuldeisers, dan zal de rechtbank dat niet goed vinden. Maar stel dat de andere schuldeisers evenveel of misschien zelfs nog wel iets meer krijgen én United Vansen ontvangt meer geld, dan zal de rechter waarschijnlijk zeggen dat er een beter alternatief is. Doel van de WHOA is immers om de waarde van de onderneming eerlijk te verdelen onder alle schuldeisers en aandeelhouders. Een voorstel dat niet de volledige waarde verdeelt, zal de rechter moeten afwijzen.’
TRICKY
De meest lastige casus. Op basis van de woorden van Mensink kunnen we concluderen dat ADO niet zomaar even de aandelen af kan pakken. Wel zou het in theorie, door middel van verwatering, United Vansen buitenspel kunnen zetten. Dan moet een deel van de schuldeisers akkoord gaan met het voorstel van de herstructureringsdeskundige én moet de rechter menen dat dit de best mogelijke uitkomst is voor alle partijen. En dat lijkt een nogal grijs gebied.
De belangen zijn immens groot. Stel, de rechter keurt het volledige pakket van de herstructureringsdeskundige af. Dan komt de club direct in enorme problemen. Zolang de WHOA-procedure loopt, is er sprake van een afkoelingsprocedure en kan geen enkele schuldeiser aanspraak maken op zijn geld. Die afkoelingsperiode vervalt dan. Bovendien kan Globalon Football Holdings in die situatie onder het getekende contract uit. Dan heeft de club een serieus probleem.
‘De directie van ADO Den Haag en de herstructureringsdeskundige doen er goed aan het niet op de zitting aan te laten komen’, denkt ook Mensink. ‘Dan is het alles of niets. Ze doen er verstandig aan om de grote zaken te regelen alvorens ze naar de rechtbank gaan. Dus ook met United Vansen. Anders wordt het echt te tricky.’
De conclusie moet zijn dat ADO inderdaad via een WHOA-procedure de aandelen van United Vansen over kan nemen. Maar het is een lastig en zelfs gevaarlijk traject. Binnen de club hebben meerdere mensen er dan ook al op aangedrongen dat het verstandig is om de aandelen alsnog af te kopen. Om een soortgelijk bod op tafel te leggen als de Groep Lentze/Jol. Een offer they can’t refuse.
Twee weken geleden meldde ADO Den Haag vol trots dat het een akkoord had bereikt met het Amerikaanse Globalon Football Holdings. De volledige NV zou worden overgenomen. Veel mainstream media maakten melding van het feit dat de club van Chinese in Amerikaanse handen was overgegaan. Toegegeven; voor de buitenwacht lijkt het ook allemaal in kannen en kruiken. Ignacio Beristain, door Globalon vooruitgeschoven post, sprak deze donderdag al met de spelersgroep over de toekomst. Maar toch ligt het niet zo simpel.
De aandelen ADO Den Haag zijn nu nog in het bezit van United Vansen. De Chinezen hebben naar eigen zeggen al 25 miljoen euro in de club gestoken. Zij hebben er geen geheim van gemaakt van de club af te willen, maar wel onder hun eigen voorwaarden. En gek genoeg is dat nu niet wat er gebeurt.
WHOA
Een korte situatieschets. ADO Den Haag verkeerde begin dit jaar in grote financiële problemen. Zó groot, dat een faillissement dreigde. Maar de reddingsboei heette de WHOA; de Wet Homologatie Onderhands Akkoord, die op 1 januari 2021 in werking is getreden. Deze WHOA geeft ondernemingen in financiële moeilijkheden de mogelijkheid hun schulden te herstructureren en zo een faillissement te voorkomen.
ADO ging dit traject in en kreeg vanuit de rechtbank herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger toegewezen, nadat het twee offertes had voorgelegd. Zijn taak was om een akkoord te bereiken met de ongeveer 150 schuldeisers, die daarbij allemaal een groot deel van hun schuld zouden zien verdampen. Uiteindelijk moet er één alomvattend toekomstplan worden voorgelegd aan de rechter. Een plan waaruit blijkt dat ADO levensvatbaar is en niet over een jaar in een soortgelijke situatie verkeert.
Die Haagse WHOA-procedure werd onlangs voor de derde keer verlengd. Eind januari moet het complete proces zijn afgerond. Stap één was het vinden van een kapitaalkrachtige partner, in dit geval Globalon. Zij moeten zorgen voor liquide middelen en nog belangrijker, de schuldeisers compenseren.
Maar de Amerikanen hebben twee ontbindende voorwaarden in het akkoord opgenomen. En niet zonder reden.
1 EURO
Allereerst zal de licentiecommissie van de KNVB akkoord moeten gaan met de overname. Aangezien Globalon in meerdere landen actief is, rekent niemand op problemen vanuit Zeist.
De tweede voorwaarde is dat de WHOA-procedure succesvol wordt afgerond. Het betekent dat er een akkoord moet zijn met alle schuldeisers maar ook dat United Vansen (UVS) van het toneel verdwijnt. Want zoals gezegd: dat is formeel nog altijd de grootaandeelhouder.
De UVS-situatie is lastig. Het is de grootaandeelhouder, maar heeft tegelijkertijd een betalingsachterstand van zo’n twee miljoen euro. Zelf meent het nog 1,2 miljoen euro tegoed te hebben in de vorm van een achterstallige lening. Intussen zijn er meerdere beslissingen genomen waar United Vansen grote moeite mee heeft. De bekendste is de aanstelling van interim-directeur Edwin Reijntjes buiten de aandeelhouders om. UVS wijst naar de statuten van ADO, die voorschrijven dat hij enkel aangesteld had mogen worden via een aandeelhoudersvergadering.
© Pro Shots
Nu heeft het bestuur van ADO de club verkocht aan een derde partij. Het is de huurder die stiekem de woning verkoopt aan een toevallige passant. Of, zoals ze in Den Haag zeggen: een kraker die het huis heeft verkocht. ADO betaalt momenteel namelijk geen huur.
Het is niet dat UVS niet van de aandelen af wil. Graag zelfs. Maar wel onder de eigen voorwaarden. Eerder sloot het een deal met De Groep Lentze/Jol over een verkoop. De Chinezen zouden de eerste jaren een paar procenten ADO houden, wat fiscale voordelen op zou leveren in eigen land. Daarnaast zou er een half miljoen euro worden overgemaakt. Deze groep was verder bereid tien miljoen euro op tafel te leggen om de club vooruit te helpen. Maar zij worden angstvallig buiten de deur gehouden in het Haagse. Verbijstering alom én geen half miljoen voor UVS.
De clubleiding en herstructureringsdeskundige gingen vervolgens in gesprek met de Chinezen. Dat verloopt overigens via een Nederlandse advocaat. In de media werd gesproken over een offer they can’t refuse. VI vernam vervolgens dat er een bod van één euro was gedaan, iets wat vanuit de club is bevestigd. De verbolgen Chinezen reageerden razensnel met een simpel nee. En dus was er een impasse.
VERWATERING
Dan hebben `de krakers` een probleem. Of toch niet? Meermaals lieten Reijntjes, Reiziger en de woordvoerder van de club aan ons weten dat er nog een andere manier is om United Vansen buitenspel te zetten. ‘Via de WHOA-procedure kunnen we de aandelen van United Vansen afnemen’, liet een woordvoerder maanden terug al optekenen. ‘En dat weet United Vansen ook.’
Deze aanname komt terug in vrijwel elke artikel over de ADO-soap. De clubleiding van ADO zou zomaar even de aandelen af kunnen pakken. Anderen beweren dat het helemaal niet zo eenvoudig gaat. Maar hoe zit dat nu eigenlijk?
We besluiten een hulplijn in te zetten. We bellen met Christiaan Mensink. Dit is een ervaren procesadvocaat die door rechtbanken vaak wordt aangesteld als curator bij omvangrijke en complexe faillissementen. Hij heeft wel eens op de tribune bij ADO gezeten én deed de eerste WHOA-procedure van Nederland. Een expert dus. ‘Een ieder die zich een WHOA-expert noemt, die liegt. De WHOA bestaat pas sinds 1 januari van dit jaar’, vertelt de advocaat. ‘Het is allemaal nog veel te nieuw. Er is pas zes keer een WHOA-akkoord goedgekeurd.’
Mensink weet uit de pers van de ADO-situatie. We vallen dus maar meteen met de deur in huis: Kan de Haagse clubleiding de aandelen van UVS afpakken? ‘Dat denk ik eerlijk gezegd niet. De aandelen ADO zijn een eigendom, net als een auto of een fiets. Die kan je niet zomaar afpakken. De WHOA is een wet en daarin staat niet iets over een traject waarin je zomaar aandelen af kunt nemen.’
‘De enige uitweg lijkt de verwatering van de aandelen’, gaat de advocaat verder. ‘Stel United Vansen heeft honderd aandelen ADO Den Haag, maar de Amerikanen willen 99 procent van de aandelen hebben. Dan zou de club tienduizend nieuwe aandelen kunnen uitgeven. Daarmee verwateren dan de aandelen van United Vansen. Alleen zal de rechter daar wel mee akkoord moeten gaan.’
GROEP LENTZE/JOL
De WHOA-procedure is nieuw en dus is er weinig jurisprudentie. Mensink legt de stappen uit. De herstructureringsdeskundige moet een regeling aanbieden aan de schuldeisers. Deze worden ingedeeld naar categorie. Zo heb je bijvoorbeeld de leveranciers, de Belastingdienst en de aandeelhouders. Alle partijen wordt voorgehouden wat er overblijft als ADO failliet gaat. Dan komt de curator langs. Deze neemt alles mee wat los én vastzit en probeert dat te verkopen. De schuldeisers krijgen dan de kruimels die overblijven.
De verschillende klassen of groepen krijgen allemaal een voorstel waar ze al dan niet mee kunnen instemmen. Als uiteindelijk één van de groepen akkoord is, kan ADO het complete pakket aan de rechter voorleggen. Deze zal alles toetsen aan de hand van een tiental criteria. Er moet immers wel sprake zijn van een redelijk akkoord.
`Een voorstel dat niet de volledige waarde verdeelt, zal de rechter moeten afwijzen`
‘Er zullen altijd partijen zijn die niet instemmen met de plannen. De herstructureringsdeskundige zal er alles aan doen om zoveel mogelijk mensen achter het plan te krijgen. De WHOA-procedure is als het ware een stok achter de deur. Je gaat eigenlijk niet naar de rechter zonder dat je een goed akkoord in handen hebt. Je wilt geen discussie in de rechtszaal.’
We begrijpen dat de totstandkoming van het WHOA-akkoord in Den Haag nog niet echt soepel verloopt. Maar stel dat het Reiziger lukt om met vrijwel alle schuldeisers tot een overeenstemming te komen. Wat kan United Vansen dan doen? Stel dat bijvoorbeeld wordt geopperd de aandelen te verwateren?
‘Uiteindelijk heeft elke afzonderlijke partij de kans om in de rechtszaal het woord te nemen, bezwaar te maken. Partijen zouden kunnen aanvoeren dat ze bij een mogelijk faillissement meer uitbetaald zouden krijgen. Of dat ADO Den Haag helemaal niet op het punt staat failliet te gaan.’
Ook zal UVS de rechter kunnen voorhouden dat er een ander reëel scenario is, waarbij alle schuldeisers beter af zijn. En dat zou wel eens interessant kunnen worden. United Vansen heeft immers nog dat voorstel van De Groep Lentze/Jol liggen. In dat geval zou het vijfhonderdduizend euro ontvangen voor dezelfde aandelen. Nu is de bieding één euro. Kan dat argument worden aangevoerd?
‘Zeker’, denkt Mensink. ‘Dat zal de rechter zeker gaan afwegen. De rechter zal kijken of er een beter alternatief is. Als een andere partij vijfhonderdduizend euro wil betalen voor de aandelen, heb je een andere situatie. Als dat geld naar United Vansen gaat en daarmee ten koste van andere schuldeisers, dan zal de rechtbank dat niet goed vinden. Maar stel dat de andere schuldeisers evenveel of misschien zelfs nog wel iets meer krijgen én United Vansen ontvangt meer geld, dan zal de rechter waarschijnlijk zeggen dat er een beter alternatief is. Doel van de WHOA is immers om de waarde van de onderneming eerlijk te verdelen onder alle schuldeisers en aandeelhouders. Een voorstel dat niet de volledige waarde verdeelt, zal de rechter moeten afwijzen.’
TRICKY
De meest lastige casus. Op basis van de woorden van Mensink kunnen we concluderen dat ADO niet zomaar even de aandelen af kan pakken. Wel zou het in theorie, door middel van verwatering, United Vansen buitenspel kunnen zetten. Dan moet een deel van de schuldeisers akkoord gaan met het voorstel van de herstructureringsdeskundige én moet de rechter menen dat dit de best mogelijke uitkomst is voor alle partijen. En dat lijkt een nogal grijs gebied.
De belangen zijn immens groot. Stel, de rechter keurt het volledige pakket van de herstructureringsdeskundige af. Dan komt de club direct in enorme problemen. Zolang de WHOA-procedure loopt, is er sprake van een afkoelingsprocedure en kan geen enkele schuldeiser aanspraak maken op zijn geld. Die afkoelingsperiode vervalt dan. Bovendien kan Globalon Football Holdings in die situatie onder het getekende contract uit. Dan heeft de club een serieus probleem.
‘De directie van ADO Den Haag en de herstructureringsdeskundige doen er goed aan het niet op de zitting aan te laten komen’, denkt ook Mensink. ‘Dan is het alles of niets. Ze doen er verstandig aan om de grote zaken te regelen alvorens ze naar de rechtbank gaan. Dus ook met United Vansen. Anders wordt het echt te tricky.’
De conclusie moet zijn dat ADO inderdaad via een WHOA-procedure de aandelen van United Vansen over kan nemen. Maar het is een lastig en zelfs gevaarlijk traject. Binnen de club hebben meerdere mensen er dan ook al op aangedrongen dat het verstandig is om de aandelen alsnog af te kopen. Om een soortgelijk bod op tafel te leggen als de Groep Lentze/Jol. Een offer they can’t refuse.
![]() |
Vrijdag 19 november 2021 om 18:27 uur |
FC Den Haag!
VI:
Amerikanen hebben grootse plannen met ADO
07.00 uur
Praat mee
Opslaan
Door Stef de Bont
ACHTERGROND
ADO Den Haag kwam vorige week met groot nieuws. De club bereikte een overeenstemming met het Amerikaanse Globalon Football Holdings over een overname. Eind goed, al goed, klonk het in de Residentie. Maar toch is de club nog altijd niet van de hand gedaan.
Het bordje Te Koop kon na een jaar uit de voortuin, de champagne stond koud. ADO Den Haag communiceerde vorige week donderdag dat het overeenstemming had bereikt met Globalon Football Holdings (GFH) over een overname van de aandelen.
Dit artikel is afkomstig uit de nieuwste VI. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat!
Er volgde een ronkend persbericht en de leden van ADO Den Haag ontvingen een mail waarin stond dat GFH honderd procent van de aandelen in bezit zou krijgen.
ADO moet terug naar de Eredivisie met een duidelijke middenmootpositie
Intussen legde interim-directeur Edwin Reijntjes voor de camera’s van de eigen clubkanalen uit wat de Amerikanen van plan zijn. ‘ADO moet terug naar de Eredivisie, dat lijkt me vrij duidelijk’, zei hij. ‘Ook met een herkenbare speelstijl en veel jeugd. En ik durf het bijna niet te zeggen, want het ligt erg gevoelig, maar ook met een heel duidelijke positie: middenmoot. Tussen de achtste en twaalfde plaats in de Eredivisie. Daar moeten we stabiel kunnen spelen. Dat is het doel van Globalon op de korte termijn.’
Het zal de Hagenezen als muziek in de oren klinken. Momenteel staat ADO, mede ingegeven door zes punten aftrek, op de achtste plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Eredivisie-voetbal lonkt, al zijn er nog een paar hordes te nemen. Ergens is er iets geks aan de hand. De aandelen ADO Den Haag zijn formeel nog in bezit van het Chinese United Vansen (UVS). De club heeft dus eigenlijk een akkoord bereikt over de overname van aandelen, die zij helemaal niet bezit. Alsof je de auto van de buurvrouw, waarin je nu al een jaar lang mag rijden, op Marktplaats zet. Op de dag dat er een goede koper voor de deur staat, zal de buurvrouw er vast iets van vinden.
BELASTINGDIENST
In de overeenkomst die ADO en de Amerikanen hebben gesloten zijn twee ontbindende voorwaarden opgenomen. Allereerst moet de licentiecommissie van de KNVB akkoord gaan. De voetbalbond is inmiddels op de hoogte gesteld en aangezien GFH ook in het buitenland opereert, worden daar geen problemen verwacht. Daarnaast moet de WHOA-procedure op een juiste manier worden afgerond. Deze procedure is de club eerder aangegaan om een faillissement te voorkomen. Er werd een herstructureringsdeskundige aangesteld die vooral als doel heeft de schulden terug te brengen door middel van een betalingsvoorstel.
De ongeveer 150 schuldeisers zullen akkoord moeten gaan met een fractie van wat zij eigenlijk nog van de club tegoed hebben
Dit proces loopt inmiddels al maanden, maar een definitief akkoord ligt er nog altijd niet. Met de grootste schuldeiser, de Belastingdienst, wordt inmiddels gesproken. Naar verluidt is die samen met de gemeente Den Haag goed voor zeventig procent van de schulden. De ongeveer 150 schuldeisers zullen akkoord moeten gaan met een fractie van wat zij eigenlijk nog van de club tegoed hebben. Onder die voorwaarde hebben de Amerikanen ingestemd.
United Vansen is ook een schuldeiser. Een woordvoerder rekent voor dat er nog een achtergestelde lening van 1,2 miljoen uitstaat. Tegelijkertijd heeft ADO volgens eigen berekeningen nog zo’n twee miljoen euro tegoed van de Chinezen. Het zorgt al maanden voor frictie tussen Peking en Den Haag. Zo ging de grootaandeelhouder helemaal niet akkoord met de aanstelling van Reijntjes, de man die nu de aandelen ADO verkoopt aan de Amerikanen.
Hui Wang van United Vansen: krijgt een aanbod dat hij niet kan weigeren...
© Pro Shots
Hui Wang van United Vansen: krijgt een aanbod dat hij niet kan weigeren...
De deal met GFH kan niet worden gesloten voordat er een oplossing met UVS is gevonden. Volgens de Haagse clubleiding zijn de gesprekken inmiddels gestart. Maandenlang werd gedreigd de aandelen ‘af te pakken’ via de WHOA-procedure, nu wil ADO tot een constructieve oplossing komen. ‘Ze hebben eerder duidelijk aangegeven van ADO af te willen. Dus dat moet nu ook lukken’, aldus een woordvoerder van de Haagse club.
Hij doelt daarmee op de overeenkomst die UVS eerder sloot met De Groep Lentze/Jol, een potentiële overnamepartij. Bij die deal zou United Vansen de eerste jaren ongeveer vijf procent van de aandelen houden, met het oog op fiscale voordelen in eigen land. Daarnaast zou het een vergoeding van vijfhonderdduizend euro krijgen voor het volledige aandelenpakket. Vanuit Den Haag horen we nu dat er een offer they can’t refuse op weg is naar China. Wel ingevoerde bronnen laten echter weten dat er vooralsnog één euro is geboden. UVS wil nog niet reageren, maar heeft er nooit een geheim van gemaakt een duidelijke voorkeur te hebben voor de Groep Lentze/Jol. Zij kwamen de laatste weken niet meer aan tafel.
De vreemde situatie doet zich nu voor dat United Vansen plots weer een behoorlijke machtspositie heeft verworven. De club heeft gecommuniceerd dat er een welvarende club klaarstaat om in te stappen. Maar dat kan alleen als de aandelen op tafel liggen.
Globalon Football Holdings moet een bedrag van zes of zeven nullen op de bankrekening van ADO Den Haag storten
ADO wil intussen doorpakken. Afgelopen maandag vroeg de club een verlenging van de WHOA-procedure aan. Als de rechtbank akkoord gaat, heeft de club tot uiterlijk 25 januari de tijd alle zaken glad te strijken. Tot die tijd zijn dan ook alle schulden bevroren. De verwachting is dat de rechter daarin meegaat. Maar ADO wil sneller te werk gaan. Op het moment dat er witte rook komt van de licentiecommissie van de KNVB, moet er ook een akkoord liggen met de schuldeisers én United Vansen.
Als dat allemaal gelukt is, blijft er nog maar één handeling over. Dan moet Globalon Football Holdings een bedrag van zes of zeven nullen op de bankrekening van ADO Den Haag storten. Eerder in de overnamesoap liep het op dat punt spaak. En dus blijft de champagne voorlopig nog even in de koeling.
Wat is Globalon Football Holdings?
De beoogde nieuwe eigenaar Globalon Football Holdings is een in Spanje gevestigd onderdeel van het Amerikaanse investeringsbedrijf Bolt. David Blitzer (foto), de grote man achter laatstgenoemde partij, heeft een persoonlijk minderheidsaandeel in clubs als Crystal Palace en FC Augsburg. Blitzer heeft zich ook verbonden aan The Blackstone Group, met een beheerd activa van 649 miljard dollar een behoorlijk grote speler op de financiële markt. Naast Blitzer zijn ook de investeerders Jahm Najafi en Jeff Moorad verbonden aan Bolt Football Holdings.
Zij participeren in de investeringsmaatschappij via een ander bedrijf: MSP Sports. Dat is een holding met een specialisatie in diverse andere sporten, zoals het basketbal en racen. Najafi is bijvoorbeeld vicevoorzitter van de Phoenix Suns (NBA), Moorad was betrokken bij de Arizona Diamondbacks en San Diego Padres (Major League Baseball). Bolt Football Holdings is dus een verzameling van investeerders die invloed hebben bij sportteams. Het bedrijf heeft ook zelf clubs in handen: Waasland-Beveren uit België en Estoril uit Portugal. ADO Den Haag moet de volgende worden.
Amerikanen hebben grootse plannen met ADO
07.00 uur
Praat mee
Opslaan
Door Stef de Bont
ACHTERGROND
ADO Den Haag kwam vorige week met groot nieuws. De club bereikte een overeenstemming met het Amerikaanse Globalon Football Holdings over een overname. Eind goed, al goed, klonk het in de Residentie. Maar toch is de club nog altijd niet van de hand gedaan.
Het bordje Te Koop kon na een jaar uit de voortuin, de champagne stond koud. ADO Den Haag communiceerde vorige week donderdag dat het overeenstemming had bereikt met Globalon Football Holdings (GFH) over een overname van de aandelen.
Dit artikel is afkomstig uit de nieuwste VI. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat!
Er volgde een ronkend persbericht en de leden van ADO Den Haag ontvingen een mail waarin stond dat GFH honderd procent van de aandelen in bezit zou krijgen.
ADO moet terug naar de Eredivisie met een duidelijke middenmootpositie
Intussen legde interim-directeur Edwin Reijntjes voor de camera’s van de eigen clubkanalen uit wat de Amerikanen van plan zijn. ‘ADO moet terug naar de Eredivisie, dat lijkt me vrij duidelijk’, zei hij. ‘Ook met een herkenbare speelstijl en veel jeugd. En ik durf het bijna niet te zeggen, want het ligt erg gevoelig, maar ook met een heel duidelijke positie: middenmoot. Tussen de achtste en twaalfde plaats in de Eredivisie. Daar moeten we stabiel kunnen spelen. Dat is het doel van Globalon op de korte termijn.’
Het zal de Hagenezen als muziek in de oren klinken. Momenteel staat ADO, mede ingegeven door zes punten aftrek, op de achtste plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Eredivisie-voetbal lonkt, al zijn er nog een paar hordes te nemen. Ergens is er iets geks aan de hand. De aandelen ADO Den Haag zijn formeel nog in bezit van het Chinese United Vansen (UVS). De club heeft dus eigenlijk een akkoord bereikt over de overname van aandelen, die zij helemaal niet bezit. Alsof je de auto van de buurvrouw, waarin je nu al een jaar lang mag rijden, op Marktplaats zet. Op de dag dat er een goede koper voor de deur staat, zal de buurvrouw er vast iets van vinden.
BELASTINGDIENST
In de overeenkomst die ADO en de Amerikanen hebben gesloten zijn twee ontbindende voorwaarden opgenomen. Allereerst moet de licentiecommissie van de KNVB akkoord gaan. De voetbalbond is inmiddels op de hoogte gesteld en aangezien GFH ook in het buitenland opereert, worden daar geen problemen verwacht. Daarnaast moet de WHOA-procedure op een juiste manier worden afgerond. Deze procedure is de club eerder aangegaan om een faillissement te voorkomen. Er werd een herstructureringsdeskundige aangesteld die vooral als doel heeft de schulden terug te brengen door middel van een betalingsvoorstel.
De ongeveer 150 schuldeisers zullen akkoord moeten gaan met een fractie van wat zij eigenlijk nog van de club tegoed hebben
Dit proces loopt inmiddels al maanden, maar een definitief akkoord ligt er nog altijd niet. Met de grootste schuldeiser, de Belastingdienst, wordt inmiddels gesproken. Naar verluidt is die samen met de gemeente Den Haag goed voor zeventig procent van de schulden. De ongeveer 150 schuldeisers zullen akkoord moeten gaan met een fractie van wat zij eigenlijk nog van de club tegoed hebben. Onder die voorwaarde hebben de Amerikanen ingestemd.
United Vansen is ook een schuldeiser. Een woordvoerder rekent voor dat er nog een achtergestelde lening van 1,2 miljoen uitstaat. Tegelijkertijd heeft ADO volgens eigen berekeningen nog zo’n twee miljoen euro tegoed van de Chinezen. Het zorgt al maanden voor frictie tussen Peking en Den Haag. Zo ging de grootaandeelhouder helemaal niet akkoord met de aanstelling van Reijntjes, de man die nu de aandelen ADO verkoopt aan de Amerikanen.
Hui Wang van United Vansen: krijgt een aanbod dat hij niet kan weigeren...
© Pro Shots
Hui Wang van United Vansen: krijgt een aanbod dat hij niet kan weigeren...
De deal met GFH kan niet worden gesloten voordat er een oplossing met UVS is gevonden. Volgens de Haagse clubleiding zijn de gesprekken inmiddels gestart. Maandenlang werd gedreigd de aandelen ‘af te pakken’ via de WHOA-procedure, nu wil ADO tot een constructieve oplossing komen. ‘Ze hebben eerder duidelijk aangegeven van ADO af te willen. Dus dat moet nu ook lukken’, aldus een woordvoerder van de Haagse club.
Hij doelt daarmee op de overeenkomst die UVS eerder sloot met De Groep Lentze/Jol, een potentiële overnamepartij. Bij die deal zou United Vansen de eerste jaren ongeveer vijf procent van de aandelen houden, met het oog op fiscale voordelen in eigen land. Daarnaast zou het een vergoeding van vijfhonderdduizend euro krijgen voor het volledige aandelenpakket. Vanuit Den Haag horen we nu dat er een offer they can’t refuse op weg is naar China. Wel ingevoerde bronnen laten echter weten dat er vooralsnog één euro is geboden. UVS wil nog niet reageren, maar heeft er nooit een geheim van gemaakt een duidelijke voorkeur te hebben voor de Groep Lentze/Jol. Zij kwamen de laatste weken niet meer aan tafel.
De vreemde situatie doet zich nu voor dat United Vansen plots weer een behoorlijke machtspositie heeft verworven. De club heeft gecommuniceerd dat er een welvarende club klaarstaat om in te stappen. Maar dat kan alleen als de aandelen op tafel liggen.
Globalon Football Holdings moet een bedrag van zes of zeven nullen op de bankrekening van ADO Den Haag storten
ADO wil intussen doorpakken. Afgelopen maandag vroeg de club een verlenging van de WHOA-procedure aan. Als de rechtbank akkoord gaat, heeft de club tot uiterlijk 25 januari de tijd alle zaken glad te strijken. Tot die tijd zijn dan ook alle schulden bevroren. De verwachting is dat de rechter daarin meegaat. Maar ADO wil sneller te werk gaan. Op het moment dat er witte rook komt van de licentiecommissie van de KNVB, moet er ook een akkoord liggen met de schuldeisers én United Vansen.
Als dat allemaal gelukt is, blijft er nog maar één handeling over. Dan moet Globalon Football Holdings een bedrag van zes of zeven nullen op de bankrekening van ADO Den Haag storten. Eerder in de overnamesoap liep het op dat punt spaak. En dus blijft de champagne voorlopig nog even in de koeling.
Wat is Globalon Football Holdings?
De beoogde nieuwe eigenaar Globalon Football Holdings is een in Spanje gevestigd onderdeel van het Amerikaanse investeringsbedrijf Bolt. David Blitzer (foto), de grote man achter laatstgenoemde partij, heeft een persoonlijk minderheidsaandeel in clubs als Crystal Palace en FC Augsburg. Blitzer heeft zich ook verbonden aan The Blackstone Group, met een beheerd activa van 649 miljard dollar een behoorlijk grote speler op de financiële markt. Naast Blitzer zijn ook de investeerders Jahm Najafi en Jeff Moorad verbonden aan Bolt Football Holdings.
Zij participeren in de investeringsmaatschappij via een ander bedrijf: MSP Sports. Dat is een holding met een specialisatie in diverse andere sporten, zoals het basketbal en racen. Najafi is bijvoorbeeld vicevoorzitter van de Phoenix Suns (NBA), Moorad was betrokken bij de Arizona Diamondbacks en San Diego Padres (Major League Baseball). Bolt Football Holdings is dus een verzameling van investeerders die invloed hebben bij sportteams. Het bedrijf heeft ook zelf clubs in handen: Waasland-Beveren uit België en Estoril uit Portugal. ADO Den Haag moet de volgende worden.
![]() |
Dinsdag 9 november 2021 om 07:13 uur |
gillah
Dit is echt oude koeien uit de sloot halen, we hebben het hier al zo vaak over gehad.
Maar goed, het belangrijkste dat fout is gegaan, is dat elke keer UVS hun handtekening onder een onrealistische begroting heeft gezet, met de belofte de tekorten aan te vullen. UVS wilde daarbij graag dat de directie in Den Haag de commerciële inkomsten zou verhogen. Maar als je als club weet dat de tekorten uiteindelijk toch wel worden aangevuld, wordt het heilige moeten van het letten op de centen vanzelf minder.
Daarnaast, zoals onlangs door Simonis aangegeven, is het sponsoren van de onderneming van een ander minder aantrekkelijk dan het sponsoren van een `normale` voetbalclub.
Maar uiteindelijk heeft UVS altijd bepaald binnen welke financiële kaders de directie mocht werken. UVS heeft het laatste seizoen geweigerd om te betalen, ondanks gemaakte afspraken. Daarmee zijn zij hoofdverantwoordelijk voor wat er nu allemaal gebeurt.
Maar goed, het belangrijkste dat fout is gegaan, is dat elke keer UVS hun handtekening onder een onrealistische begroting heeft gezet, met de belofte de tekorten aan te vullen. UVS wilde daarbij graag dat de directie in Den Haag de commerciële inkomsten zou verhogen. Maar als je als club weet dat de tekorten uiteindelijk toch wel worden aangevuld, wordt het heilige moeten van het letten op de centen vanzelf minder.
Daarnaast, zoals onlangs door Simonis aangegeven, is het sponsoren van de onderneming van een ander minder aantrekkelijk dan het sponsoren van een `normale` voetbalclub.
Maar uiteindelijk heeft UVS altijd bepaald binnen welke financiële kaders de directie mocht werken. UVS heeft het laatste seizoen geweigerd om te betalen, ondanks gemaakte afspraken. Daarmee zijn zij hoofdverantwoordelijk voor wat er nu allemaal gebeurt.
![]() |
Zaterdag 16 oktober 2021 om 20:56 uur |
rd..
gonz
https://thehaguecityfirm.nl/2021/09/27/antwoorden-op-vragen-gesteld-aan-john-van-ringelenstein/
Beantwoording vragen door John van Ringelenstein
Vandaag is er contact geweest met John van Ringelenstein, dit naar aanleiding van geruchten die al langere tijd circuleerden, en de vragen in dit artikel op FCDH -HCF site.
Het gerucht deed de ronde dat Rob Jansen en John van Ringelenstein het voornemen hadden om de club over te nemen in coördinatie met de leiding van ADO Den Haag en mogelijk zelfs gesteund door de Gemeente Den Haag.
Hieronder beantwoording van de vragen op de door ons aangeleverde vragenlijst, door John van Ringelenstein (JvR);
“Helaas is er rondom de eventuele overdracht van aandelen NV ADO Den Haag veel ruis en fictie” (John van Ringelenstein)
FCDH- HCF: Ben je betrokken bij het overname proces als overname kandidaat?
JvR: Nee, ik ben niet betrokken.
FCDH-HCF: Deel jij onze mening dat alle overnamekandidaten zijn tegengewerkt door 1, meerdere of alle huidige bestuurders van de verschillende organen bij adodh?
JvR: Ik kan mij voorstellen dat er voorkeur is voor een oplossing. Tegenwerken met risico dat het misgaat geloof ik niet in. Ik heb vertrouwen in de huidige bestuurders van de verschillende organen bij ADO Den Haag. Het is lastig en ondankbaar om het beste er van te maken. Zeker omdat er over de ideale oplossing in de stad en door de verschillende supporters verschil van mening en inzicht is.
FCDG-HCF: Heb je het idee dat de redding van ADO Den Haag vanuit de gemeente wordt tegengewerkt?
JvR: De Gemeente zal niets tegenwerken, wel proberen om de hete aardappel door te schuiven naar een private oplossing denk ik.
FCDH-HCF: Veranderd de huidige structuur op de achtergrond of zou deze moeten veranderen (STA, HFC etc.)?
JvR: Ik ben een groot voorstander van de club in handen van een collectief. Een goede balans in uitvoering en controle. De geschiedenis leert dat elke andere structuur de afgelopen 50 jaar niet heeft gewerkt.
FCDH-HCF: Niemand begrijpt waarom de Haagse mensen die zouden kunnen investeren niet samenwerken om de club te redden. Gezien jou netwerk/kennis zou jij de aangewezen persoon zijn om die samenwerking te bespreken?
JvR: Naar mijn idee is de club sinds 1971 haar ziel kwijt, verkocht aan steeds weer een nieuwe suikeroom. Helaas is het tot nu toe niemand gelukt die bezieling terug te brengen. De grootste twee miskleunen zijn de bedrijven Alrecon en UVS. Helaas zijn er in onze stad teveel krachten die elkaar tegenwerken. Steeds is dan de gemeente weer de klos om de rommel op te ruimen.
FCDH-HCF: Wat zou nou volgens jou de reden kunnen zijn van de deze malaise waar we ons nu in bevinden?
JvR: Het is mij een raadsel wat UVS heeft gebracht tot het kopen van de aandelen en vervolgens zo dramatisch met hun investering om te gaan. Misschien was het geld gratis. Naar mijn idee is de wijze waarop UVS de club heeft geleid de oorzaak van deze situatie helaas.
“Zonder dekking van de gemeente gooi je bijna je geld in de sloot”
FCDH-HCF: Wat zou volgens jou de reden kunnen zijn achter de doorlopende stagnatie bij verkoop (los van stadion als eis)?
JvR: Niemand wil goed geld naar slecht geld brengen. ADO is al 50 jaar structureel verlieslatend, op een enkel boekjaar na. Dus een private koper wil best zijn/haar nek uitsteken met dekking van de gemeente (i.e. Mark van der Kallen), zonder die dekking (i.e. koop stadion en parkeerterreinen met korting en/of ontwikkel mogelijkheid) gooi je bijna je geld in de sloot.
FCDH-HCF: Ben je van mening dat poppetjes in de structuur mede verantwoordelijk zijn voor deze malaise en hun conclusies zouden moeten trekken?
JvR: Helaas ben ik van mening dat UVS als enige het verschil had kunnen maken. UVS heeft de macht in de aandeelhoudersvergadering. Zij kunnen iedereen benoemen of ontslaan. De macht van de HFC of de STA is NIHIL. Op heel diplomatieke wijze hebben veel mensen geprobeert UVS te ondersteunen. Wie in Den Haag invloed heeft/had op UVS zou ik niet weten. Wel heb ik een vermoeden, daar heb je niets aan dus beperk ik mij tot de mij bekende feiten. UVS benoemt de RvC en de directie. UVS stuurt de RvC of de directie naar huis. Zeker voordat de ondernemerskamer UVS onder curatele heeft gezet waren ze min of meer almachtigen. Net als Alrecon ziende blind en hebben ze zich totaal verrekend op hoe een voetbalclub werkt. En ja, voor hun verlies van 20 miljoen zou iedereen diep kunnen buigen. Beter was het geweest om een goede directie neer te zetten vanaf 2014.
FCDH-HCF: Is het niet eens tijd dat de vete tussen Ado Familie en Fc den Haag familie omwille van de club overboord gegooid gaat worden?
JvR: JA.
FCDH-HCF: Welke oplossing ziet je nog voorhanden om de club er boven op te helpen?
JvR: De Gemeente Den Haag financiert de WHOA procedure, trekt 5 jaar uit om een gezond collectief met een goeie structuur te ontwikkelen.
Wij danken John van Ringelenstein voor de genomen moeite en de tijd die hij bereid is hierin te steken.
Beantwoording vragen door John van Ringelenstein
Vandaag is er contact geweest met John van Ringelenstein, dit naar aanleiding van geruchten die al langere tijd circuleerden, en de vragen in dit artikel op FCDH -HCF site.
Het gerucht deed de ronde dat Rob Jansen en John van Ringelenstein het voornemen hadden om de club over te nemen in coördinatie met de leiding van ADO Den Haag en mogelijk zelfs gesteund door de Gemeente Den Haag.
Hieronder beantwoording van de vragen op de door ons aangeleverde vragenlijst, door John van Ringelenstein (JvR);
“Helaas is er rondom de eventuele overdracht van aandelen NV ADO Den Haag veel ruis en fictie” (John van Ringelenstein)
FCDH- HCF: Ben je betrokken bij het overname proces als overname kandidaat?
JvR: Nee, ik ben niet betrokken.
FCDH-HCF: Deel jij onze mening dat alle overnamekandidaten zijn tegengewerkt door 1, meerdere of alle huidige bestuurders van de verschillende organen bij adodh?
JvR: Ik kan mij voorstellen dat er voorkeur is voor een oplossing. Tegenwerken met risico dat het misgaat geloof ik niet in. Ik heb vertrouwen in de huidige bestuurders van de verschillende organen bij ADO Den Haag. Het is lastig en ondankbaar om het beste er van te maken. Zeker omdat er over de ideale oplossing in de stad en door de verschillende supporters verschil van mening en inzicht is.
FCDG-HCF: Heb je het idee dat de redding van ADO Den Haag vanuit de gemeente wordt tegengewerkt?
JvR: De Gemeente zal niets tegenwerken, wel proberen om de hete aardappel door te schuiven naar een private oplossing denk ik.
FCDH-HCF: Veranderd de huidige structuur op de achtergrond of zou deze moeten veranderen (STA, HFC etc.)?
JvR: Ik ben een groot voorstander van de club in handen van een collectief. Een goede balans in uitvoering en controle. De geschiedenis leert dat elke andere structuur de afgelopen 50 jaar niet heeft gewerkt.
FCDH-HCF: Niemand begrijpt waarom de Haagse mensen die zouden kunnen investeren niet samenwerken om de club te redden. Gezien jou netwerk/kennis zou jij de aangewezen persoon zijn om die samenwerking te bespreken?
JvR: Naar mijn idee is de club sinds 1971 haar ziel kwijt, verkocht aan steeds weer een nieuwe suikeroom. Helaas is het tot nu toe niemand gelukt die bezieling terug te brengen. De grootste twee miskleunen zijn de bedrijven Alrecon en UVS. Helaas zijn er in onze stad teveel krachten die elkaar tegenwerken. Steeds is dan de gemeente weer de klos om de rommel op te ruimen.
FCDH-HCF: Wat zou nou volgens jou de reden kunnen zijn van de deze malaise waar we ons nu in bevinden?
JvR: Het is mij een raadsel wat UVS heeft gebracht tot het kopen van de aandelen en vervolgens zo dramatisch met hun investering om te gaan. Misschien was het geld gratis. Naar mijn idee is de wijze waarop UVS de club heeft geleid de oorzaak van deze situatie helaas.
“Zonder dekking van de gemeente gooi je bijna je geld in de sloot”
FCDH-HCF: Wat zou volgens jou de reden kunnen zijn achter de doorlopende stagnatie bij verkoop (los van stadion als eis)?
JvR: Niemand wil goed geld naar slecht geld brengen. ADO is al 50 jaar structureel verlieslatend, op een enkel boekjaar na. Dus een private koper wil best zijn/haar nek uitsteken met dekking van de gemeente (i.e. Mark van der Kallen), zonder die dekking (i.e. koop stadion en parkeerterreinen met korting en/of ontwikkel mogelijkheid) gooi je bijna je geld in de sloot.
FCDH-HCF: Ben je van mening dat poppetjes in de structuur mede verantwoordelijk zijn voor deze malaise en hun conclusies zouden moeten trekken?
JvR: Helaas ben ik van mening dat UVS als enige het verschil had kunnen maken. UVS heeft de macht in de aandeelhoudersvergadering. Zij kunnen iedereen benoemen of ontslaan. De macht van de HFC of de STA is NIHIL. Op heel diplomatieke wijze hebben veel mensen geprobeert UVS te ondersteunen. Wie in Den Haag invloed heeft/had op UVS zou ik niet weten. Wel heb ik een vermoeden, daar heb je niets aan dus beperk ik mij tot de mij bekende feiten. UVS benoemt de RvC en de directie. UVS stuurt de RvC of de directie naar huis. Zeker voordat de ondernemerskamer UVS onder curatele heeft gezet waren ze min of meer almachtigen. Net als Alrecon ziende blind en hebben ze zich totaal verrekend op hoe een voetbalclub werkt. En ja, voor hun verlies van 20 miljoen zou iedereen diep kunnen buigen. Beter was het geweest om een goede directie neer te zetten vanaf 2014.
FCDH-HCF: Is het niet eens tijd dat de vete tussen Ado Familie en Fc den Haag familie omwille van de club overboord gegooid gaat worden?
JvR: JA.
FCDH-HCF: Welke oplossing ziet je nog voorhanden om de club er boven op te helpen?
JvR: De Gemeente Den Haag financiert de WHOA procedure, trekt 5 jaar uit om een gezond collectief met een goeie structuur te ontwikkelen.
Wij danken John van Ringelenstein voor de genomen moeite en de tijd die hij bereid is hierin te steken.
![]() |
Maandag 27 september 2021 om 20:32 uur |
Advertentie
Johannes
Tommy schreef:
Denk lekker wat je wil.
Maar lentze en jol hebben echt een plan met ado.
En willen de club echt vooruit helpen.
Ze willen alleen niet hun geld in een bodemloze put gooien. En daar kan ik ze geen ongelijk in geven. Dat zou niemand doen.
Het is makkelijk praten om over een ander te zeggen dat ze maar even een paar miljoen op tafel moeten leggen en dan maar moeten zien of de gemeente het stadion wil verkopen.
De contracten lopen tot 2033 dat is nog 12 jaar. 12 x 1 miljoen is 12 miljoen wat je daarna nog in de sloot goot. Plus het negatieve eigen vermogen wat nog weg gewerkt moet worden.
Mogen ze dan zelf ook een paar miljoen terug verdienen.? Kom op
Denk lekker wat je wil.
Maar lentze en jol hebben echt een plan met ado.
En willen de club echt vooruit helpen.
Ze willen alleen niet hun geld in een bodemloze put gooien. En daar kan ik ze geen ongelijk in geven. Dat zou niemand doen.
Het is makkelijk praten om over een ander te zeggen dat ze maar even een paar miljoen op tafel moeten leggen en dan maar moeten zien of de gemeente het stadion wil verkopen.
De contracten lopen tot 2033 dat is nog 12 jaar. 12 x 1 miljoen is 12 miljoen wat je daarna nog in de sloot goot. Plus het negatieve eigen vermogen wat nog weg gewerkt moet worden.
Mogen ze dan zelf ook een paar miljoen terug verdienen.? Kom op
Valt wel veel op aan te merken. 1 miljoen per jaar is alleen de kosten. Opbrengsten uit de verhuur kunnen, zoals nu met Hommerson en de Ggd, dat bedrag minimaal halveren. Dus dan gaat het over niet 12, maar 6 miljoen.
En als jij je nek uitsteekt mag je wat verdienen ja. Maar ze steken hun nek 0,0 uit. 5 ton naar China is peanuts. 10 miljoen v.o.n. betalen voor iets dat wellicht het dubbele waard is, dus waar je een flinke overwaarde koopt... daar ga je dus met die overwaarde een lening aan van pak `m beet 9 miljoen. Betaal je mooi de schulden mee, lekker laag door de whoa, en ook gelijk een paar jaar onderhoud. Niks geen risico, gewoon iets kopen voor de helft van de prijs. Welk geld er ook de sloot in gaat, geen geld van Lentze of van Jol. Wel van de gemeente. Van ons dus.
En als jij je nek uitsteekt mag je wat verdienen ja. Maar ze steken hun nek 0,0 uit. 5 ton naar China is peanuts. 10 miljoen v.o.n. betalen voor iets dat wellicht het dubbele waard is, dus waar je een flinke overwaarde koopt... daar ga je dus met die overwaarde een lening aan van pak `m beet 9 miljoen. Betaal je mooi de schulden mee, lekker laag door de whoa, en ook gelijk een paar jaar onderhoud. Niks geen risico, gewoon iets kopen voor de helft van de prijs. Welk geld er ook de sloot in gaat, geen geld van Lentze of van Jol. Wel van de gemeente. Van ons dus.
![]() |
Vrijdag 10 september 2021 om 18:22 uur |
Tommy
opper schreef:
Allemaal leuk en aardig, maar Lentze probeert volgens mij vooral binnen te komen met als hoofddoel het vastgoed te kopen, niet om de club te redden. Dus niet gek dat hij aan tafel blijft en wat advocatenkosten ook niet schuwt.
Verwacht trouwens ook niet dat hij er wakker van ligt.
Allemaal leuk en aardig, maar Lentze probeert volgens mij vooral binnen te komen met als hoofddoel het vastgoed te kopen, niet om de club te redden. Dus niet gek dat hij aan tafel blijft en wat advocatenkosten ook niet schuwt.
Verwacht trouwens ook niet dat hij er wakker van ligt.
Denk lekker wat je wil.
Maar lentze en jol hebben echt een plan met ado.
En willen de club echt vooruit helpen.
Ze willen alleen niet hun geld in een bodemloze put gooien. En daar kan ik ze geen ongelijk in geven. Dat zou niemand doen.
Het is makkelijk praten om over een ander te zeggen dat ze maar even een paar miljoen op tafel moeten leggen en dan maar moeten zien of de gemeente het stadion wil verkopen.
De contracten lopen tot 2033 dat is nog 12 jaar. 12 x 1 miljoen is 12 miljoen wat je daarna nog in de sloot goot. Plus het negatieve eigen vermogen wat nog weg gewerkt moet worden.
Mogen ze dan zelf ook een paar miljoen terug verdienen.? Kom op
Maar lentze en jol hebben echt een plan met ado.
En willen de club echt vooruit helpen.
Ze willen alleen niet hun geld in een bodemloze put gooien. En daar kan ik ze geen ongelijk in geven. Dat zou niemand doen.
Het is makkelijk praten om over een ander te zeggen dat ze maar even een paar miljoen op tafel moeten leggen en dan maar moeten zien of de gemeente het stadion wil verkopen.
De contracten lopen tot 2033 dat is nog 12 jaar. 12 x 1 miljoen is 12 miljoen wat je daarna nog in de sloot goot. Plus het negatieve eigen vermogen wat nog weg gewerkt moet worden.
Mogen ze dan zelf ook een paar miljoen terug verdienen.? Kom op
![]() |
Vrijdag 10 september 2021 om 16:42 uur |
ghostdrift
Tommy
Heitinga verwacht weinig `hulp` van het eerste:
door BadembaBarrie
John Heitinga verwacht dit seizoen over een bijzonder jong Jong Ajax te beschikken. De oud-verdediger, die dit seizoen als trainer debuteert in het betaald voetbal, gaat er niet vanuit dat er veel spelers uit Ajax 1 beschikbaar zullen zijn voor wedstrijden van het beloftenelftal.
Jong Ajax sloot het seizoen 2020/21 af op een teleurstellende zestiende plaats. Dat zal dit jaar beter moeten, beseft ook Heitinga. `Bij Jong Ajax gaat het om spelers ontwikkelen voor Ajax 1, maar we moeten natuurlijk wel presteren`, zo vertelt de trainer, in gesprek met Voetbal International.
Toch wil Heitinga ook niet te hoge verwachtingen wekken. `We hebben dit jaar een erg jonge ploeg`, stelt hij, doelend op het feit dat er veel talenten vanuit de O18 doorgestroomd zijn en door zullen stormen. Bovendien kende Jong Ajax in het verleden regelmatig periodes waarin het versterkt werd door spelers die eigenlijk al bij het eerste waren aangesloten. Daar rekent Heitinga dit jaar niet op. `Als ik naar de selectie van het eerste kijk, zie ik weinig spelers die in de KKD zullen voetballen.`
![]() |
Zaterdag 7 augustus 2021 om 19:41 uur |
Nu online
poemba, pajam, viarijn, Aad, ton, Megafoon, Huiliehuilie, Swaber, Ran1972, Law en 99 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Volendam * | 34 | - | 76 |
2 | Excelsior | 34 | - | 65 |
3 | ADO D.H. + | 34 | - | 63 |
4 | FC Dordrecht | 35 | - | 62 |
5 | SC Cambuur | 35 | - | 62 |
6 | Graafschap | 35 | - | 59 |
7 | Telstar | 35 | - | 55 |
8 | FC Emmen | 35 | - | 53 |
9 | Den Bosch + | 35 | - | 51 |
10 | Roda JC | 35 | - | 48 |
11 | Helmond Sp. | 35 | - | 46 |
12 | Jong AZ | 35 | - | 45 |
13 | FC Eindhoven | 35 | - | 45 |
14 | VVV-Venlo | 35 | - | 38 |
15 | MVV Maastr. | 35 | - | 37 |
16 | TOP Oss | 35 | - | 36 |
17 | Jong Ajax | 35 | - | 32 |
18 | Jong PSV | 34 | - | 27 |
19 | Jong Utrecht | 35 | - | 20 |
20 | Vitesse -30 | 35 | - | 10 |