Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Welkom in de shoutbox, gast

Tag: alsnog

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 27
Volgende pagina

FC Den Haag!

VI:

ADO Den Haag en de Amerikaanse gok

10.30 uur
Praat mee
Opslaan

Door Stef de Bont Stef de Bont
ACHTERGROND
ADO Den Haag communiceerde afgelopen week dat het in Amerikaanse handen terechtkomt. Inmiddels is duidelijk dat het nog lang niet zover is. Op VI PRO een kijkje achter de schermen bij een hoogst ongebruikelijke deal.
Voor de voetbalsupporters die de berichtgeving rondom ADO Den Haag niet zo goed volgen, een korte samenvatting. De club kent al sinds 2015 grote financiële problemen. Deze werden het laatste jaar alleen maar groter nadat grootaandeelhouder United Vansen (UVS) haar betalingsverplichtingen niet was nagekomen. ADO balanceerde op de rand van een faillissement, leek daardoor de licentie betaald voetbal kwijt te raken en heeft al maanden, zo niet jaren, ruzie met ditzelfde UVS. De Chinezen proberen al sinds de zomer van 2020 de club te verkopen.
Vorige week kwam ADO met goed nieuws. Eerder was de licentie betaald voetbal al veiliggesteld. Mede dankzij de inspanningen van externe partijen diende de club een nieuwe begroting in bij de KNVB. De rode cijfers waren minder rood, de gemeente Den Haag was in zekere zin blij.
Afgelopen donderdag meldde de club trots dat ook deel twee van het plan was geslaagd: er was overeenstemming bereikt over de overname van de aandelen. Globalon Football Holdings (GFH) heeft grote plannen met de club. Daar schreven we eerder al over. De leden van ADO Den Haag ontvingen een mail waarin stond dat GFH honderd procent van de aandelen in bezit zou krijgen. Daarmee waren alle ADO-problemen van tafel en kon de club gaan bouwen aan een terugkeer naar de Eredivisie.
Of toch niet?
BOLT

Er zijn de laatste weken nogal wat vreemde dingen gebeurd in de Residentie. Laten we beginnen op 21 oktober. Op die dag communiceerde de club dat zij de licentie betaald voetbal zou behouden. Het was het belangrijkste onderdeel van het reddingsplan. Zonder licentie immers geen betaald voetbal in Den Haag. Hier op VI PRO schreven we over de vervolgstappen; het wegwerken van de donkerrode cijfers door middel van een verkoop.
We schreven over het vervolgproces, de hulp van de gemeente en de geïnteresseerde partijen. Het was voor het eerst dat er in Nederland werd geschreven over Bolt Football Holdings, de moedermaatschappij waar het Amerikaanse Globalon Football Holdings onder valt. Ons stuk had een duidend karakter. We beschreven welke partijen nog geïnteresseerd waren én dat een adviesbureau namens de gemeente had geholpen een oplossing te vinden. Ook hadden we van een van de geïnteresseerde partijen begrepen dat ze waren benaderd voor een mogelijke tender. Investeerders die ADO zouden willen kopen, zouden allemaal een bod mogen doen.
`Wij hebben de samenwerking met het adviesbureau verbroken. En dat komt door jouw artikel`
Een dag later, op 22 oktober, belde een woordvoerder van de Haagse club. Hij stak direct van wal. ‘Wij hebben de samenwerking met het adviesbureau verbroken. En dat komt door jouw artikel. Jij bent verantwoordelijk voor wat je schrijft!’ De man aan de andere kant van de lijn reageerde fel, geïrriteerd. Alsof we onzin hadden verkondigd. ‘En die tender gaat ook niet door.’
Het was een verwarrend gesprek. Zó spannend was onze publicatie niet. Bovendien was alle informatie aan meerdere kanten gecheckt. En hoe kon ADO de samenwerking met dit advieskantoor opzeggen? Het was toch echt de gemeente die deze partij in de hand had genomen. We kregen sterk de indruk dat bepaalde geledingen binnen de club het niet zo prettig vonden dat alles op straat kwam te liggen. De naam van het advieskantoor, de overgebleven overnamekandidaten én een mogelijke tender.

© Pro Shots
TENDER

Een geïnteresseerde partij vertelde dus over een tender. Een in het bedrijfsleven veelgebruikte procedure bij overnames. In het kort komt het erop neer dat alle geïnteresseerde partijen een bod kunnen uitbrengen. Een onafhankelijke partij zou vervolgens kunnen kijken wat het beste is voor de toekomst van ADO Den Haag.
De laatste maanden stonden er veel cowboys en andere luchtfietsers aan de poort van het Cars Jeans Stadion. Enkele overnamekandidaten hadden een streepje voor, anderen voelden zich totaal niet gewenst
In het geval van de Haagsche voetbalclub geen overbodige luxe. De laatste maanden stonden er veel cowboys en andere luchtfietsers aan de poort van het Cars Jeans Stadion. Niets menselijks is de bestuurders van ADO vreemd. Steeds vaker leefde het gevoel dat sommige directieleden en commissarissen bepaalde voorkeuren hadden. Enkele overnamekandidaten hadden een streepje voor, anderen voelden zich totaal niet gewenst.
Om alle persoonlijke voorkeuren en belangen opzij te schuiven, zou een tender uitkomst kunnen bieden. Iedereen kon op nul beginnen en met een goed plan komen voor de club. Een onafhankelijke groep mensen zou vervolgens met een oordeel komen. Het idee was dat bijvoorbeeld ook de supporters hierin zouden worden gehoord. Daarbij zou rekening worden gehouden met de wens van de gemeente, die een sterke voorkeur had voor een Haagse partij.
Maar die tender was dus van tafel. En als we het goed interpreteerde, had dat te maken met een stuk op VI PRO. Opmerkelijk.
SCOREBORD

Achter de schermen werd er in Den Haag hard gewerkt aan de toekomst van de club. Het belangrijkste was dat er een nieuwe overnamepartij zou komen. Daarnaast moet er vanuit het WHOA-traject een akkoord worden bereikt met ongeveer 150 schuldeisers. De grootste zijn nog altijd De Belastingdienst en de gemeente Den Haag.
Uiteindelijk moeten de schuldeisers genoegen nemen met een fractie van hun uitstaande vordering. Doen ze dat niet, dan gaat ADO alsnog failliet
Uiteindelijk moeten de schuldeisers genoegen nemen met een fractie van hun uitstaande vordering. Doen ze dat niet, dan gaat ADO alsnog failliet. De restschuld die overblijft moet op tafel worden gelegd door de nieuwe grootaandeelhouder.
Op 27 oktober, vijf dagen nadat de voorlichter ons boos opbelde, ontvangen we een foto uit het Cars Jeans Stadion. We zien het scorebord. Naast het ADO-logo staat Welcome Bolt Football Holdings. Het lijkt haast wel alsof de foto bewust is gelekt. Want waarom zou je midden in zo’n precair overnameproces dit projecteren op een scorebord? En dat bij een club waar vooralsnog alles uitlekt?
Als we ernaar vragen, wil de club weinig kwijt over het overnameproces. Partijen die eerder dachten mee te doen in een tender, horen vervolgens niks meer van de club. Maar op 2 november begrijpen we dat het hard gaat met de Amerikanen. Zelf spreken ze binnen ADO dan ook nog over Bolt, maar uiteindelijk gaat het om GFH. Van meerdere kanten horen we dat er contracten zijn opgesteld, maar binnen de club wil niemand reageren.

Als we op woensdag een woordvoerder vragen naar Bolt, volgt een haast ontkennend antwoord. ‘Wij praten nog altijd met verschillende partijen. Ja, Bolt is er daar eentje van. Als jij daarover wilt schrijven, is dat aan jou. Die gok is aan jou. Ik zou even wachten.’
De club heeft er geen belang bij als het nieuws in deze laatste fase uitlekt. Op donderdagochtend lekt het alsnog naar buiten. ADO komt in buitenlandse handen terecht. Het voelt als onze plicht de berichtgeving eerst te checken bij de Haagse woordvoerder. ‘Ik zit in een vergadering met de commissarissen’, zegt hij kort. ‘We praten nog met meerdere partijen.’ Een paar uur later volgt het ronkende persbericht dat er een akkoord is met Bolt, of beter gezegd: GFH. Een bestuurder heeft het nieuws dan al gelekt naar een ander medium.
RECHTBANK

Van een gok naar een overname in een dag tijd. Het kan snel gaan in de voetballerij. Natuurlijk weten we hoe het werkt. Een club wil pas iets communiceren als de handtekeningen staan. Zeker als het om zoiets groots als een overname gaat.
Op donderdag communiceert ADO de deal. Je verwacht dat journalisten worden uitgenodigd bij zo’n groot moment in de clubgeschiedenis, maar niks van dat alles. De woordvoerder interviewt de weifelende interim-directeur Edwin Reijntjes en daarmee is de kous af.
Opvallend is dat nergens een reactie van Globalon te horen of te lezen is
Opvallend is dat nergens een reactie van Globalon te horen of te lezen is. Na acht maanden zoeken, strijden en vechten heeft ADO eindelijk de gedroomde overnamepartij gevonden. Maar de Amerikanen zwijgen als het graf. Geen prikkelende quotes over de derde stad van Nederland of de rijke historie. Geen woord. Niks.
Het heeft een reden. De leden van ADO hebben per mail te lezen gekregen dat alle aandelen overgaan naar GFH. Maar zover is het nog helemaal niet. Er zitten twee ontbindende voorwaarden in het contract. Allereerst moet de licentiecommissie van de KNVB akkoord gaan met een deal. Dat lijkt op voorhand geen probleem: GFH is in meerdere landen actief. Het maakt het een stuk eenvoudiger om te achterhalen of deze partij betrouwbaar is én waar het geld vandaan komt.
Als tweede voorwaarde moet de WHOA-procedure zijn afgerond. Zoals gezegd is er nog geen overeenkomst met de schuldeisers getroffen. De procedure verliep formeel op 1 november. Afgelopen maandag, 8 november, vroeg ADO opnieuw verlenging aan bij de rechtbank. Op korte termijn moet duidelijk worden of de club tot half januari de tijd krijgt alles op te lossen.
Hui Wang, namens United Vansen nog altijd grootaandeelhouder van ADO.
© Pro Shots
Hui Wang, namens United Vansen nog altijd grootaandeelhouder van ADO.
WANBETALER

Onderdeel van het WHOA-traject, wat moet leiden tot een doorstart van ADO Den Haag, is een oplossing te vinden met United Vansen. Op papier zijn de Chinezen nog altijd grootaandeelhouder. Zoals in het vorige PRO-stuk gemeld: de Haagse clubleiding heeft de aandelen ADO, die het helemaal niet in bezit heeft, overgedaan aan een Amerikaanse partij. Alsof club A een speler huurt van club B en deze stiekem doorverkoopt aan club C. Reken er maar op dat club B daar ook iets van vindt.
De situatie is gecompliceerd. ADO heeft nog meer dan twee miljoen euro tegoed van de Chinezen. Tegelijkertijd meent UVS dat er nog een achtergestelde lening van 1,2 miljoen uitstaat de andere kant op. Communicatie tussen Peking en Den Haag verloopt moeizaam, voornamelijk via advocaten.
De clubleiding heeft maandenlang gedreigd om de aandelen van United Vansen af te pakken door middel van de WHOA-procedure. UVS is wanbetaler en kan zo de aandelen verliezen. In Nederland is dit echter nog niet zo eenvoudig en bovendien zal er de nodige tijd overheen gaan. De ADO-directie krijgt dan ook van alle kanten het advies tot een nette oplossing te komen met de Chinezen.
`De club is technisch failliet, de aandelen van ADO zijn op dit moment niks waard`
Die gesprekken lopen nu. Dus nadat de club onderhands de aandelen al heeft overgedragen. De clubleiding spreekt van een offer they can’t refuse. VI vernam dat het zou gaan om een bedrag van precies één euro. Iets wat herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger nu bevestigt tegenover Omroep West. ‘De club is technisch failliet’, zegt hij. ‘De aandelen van ADO zijn op dit moment niks waard.’
De Chinezen zouden wel de eerste jaren vijf procent van de aandelen mogen houden. Ons is uitgelegd dat dit fiscale voordelen oplevert in eigen land.

© Pro Shots
ENORME BLUNDER

Plots is United Vansen weer een belangrijke speler geworden. Sterker nog, het Chinese bedrijf heeft een zekere machtspositie verworven. Mensen rondom de club spreken van een enorme blunder. UVS zou een mogelijke deal kunnen traineren en mogelijks zelfs blokkeren.
UVS is zelf niet bereikbaar voor commentaar, maar de eerste berichten die we krijgen is dat ze in Peking verbaasd zijn over de gang van zaken. Ze hebben gelezen dat hun aandelen zijn verkocht aan een Amerikaanse partij. Zelf hebben ze enkel een overeenkomst met de Groep Lentze/Jol, die bereid was vijfhonderdduizend euro voor het aandelenpakket te betalen. Dat is 499.999 euro meer dan GFH. En dat terwijl er een vermogende partij klaarstaat om miljoenen in ADO te pompen.
Dit alles roept heel veel vragen op. Waarom heeft de club geen tender overwogen maar is zij in twee weken tijd gevallen voor de Amerikanen? Neem de Groep Lentze/Jol. Zij hebben er alles aan gedaan opnieuw aan tafel te komen en werden weggezet als vastgoedjongens, maar VI weet dat ze bij een mogelijke huurverlaging (ADO betaalt ontegenzeggelijk veel huur) best willen instappen. Maar zij – en anderen – vonden geen gehoor. Sterker nog, het is nog altijd onduidelijk hoe het nu precies met de taxatie en een mogelijke huurverlaging van het stadion zit.
Met andere woorden: in en rondom de stad leeft sterk het gevoel dat het GFH moest worden.
Waarom die haast? In en rondom de stad leeft sterk het gevoel dat het GFH moest worden
En waarom bracht de club afgelopen donderdag zelf het nieuws over een akkoord naar buiten? Een dag eerder waren er zogenaamd nog meerdere partijen die kans maakten. Nu was alles al beklonken. Waarom die haast? Omstanders kunnen het niet los zien van een mogelijke verlenging van het WHOA-proces. ADO kwam afgelopen maandag toch net iets beter voor de dag bij de rechter met een Amerikaans akkoord op zak. De kans dat het nu de kans krijgt alles af te ronden is veel groter.
Als laatste de grote vraag waarom ADO een deal sluit met GFH vóórdat er een overeenstemming is met de Chinezen. Ja, de gesprekken met Peking verlopen moeizaam en ADO heeft nog geld van UVS tegoed. De club is wat dat betreft in the lead. Nu de deal met de Amerikanen open en bloot op straat ligt, heeft UVS plots veel meer in de melk te brokkelen. Zoals gezegd zouden zij in theorie lastig kunnen worden. De vraag is dan hoe geduldig GFH daadwerkelijk is.
Voor de zittende bestuurders valt te hopen dat alles op z’n plek valt. Dat de KNVB groen licht geeft, de schuldeisers akkoord gaan én dat United Vansen niet te veel tegenstribbelt. Dat over een paar weken een x-aantal miljoenen euro’s op een Haagse bankrekening staat. Dan nóg zullen er mensen zijn die vragen stellen over de gekozen procedure en bepaalde keuzes tíjdens dat proces. Maar dan is het grotere doel, een gezonde toekomst voor ADO Den Haag, veiliggesteld.
Maar als onderweg een van de radartjes vastloopt en de deal met Globalon alsnog niet doorgaat, zal worden gewezen naar de zittende directie en Nederlandse leden van de raad van commissarissen. Dan zullen die hun keuzes moeten uitleggen.
De grote vraag zal dan zijn of dit toch niet allemaal één grote gok was.
0
Donderdag 11 november 2021 om 12:09 uur

john 147

Indien een wedstrijd niet door ESPN is geselecteerd voor live uitzending, dan kunnen clubs er alsnog zelf voor kiezen om hun wedstrijd(en) zelf door de vaste producent van de KKD in beeld te laten brengen. Clubs kunnen deze afweging per wedstrijd maken. Uiterlijk op de dinsdag voorafgaand aan de speelronde wordt bekend welk duel sowieso te zien is.

Indien een club gebruik maakt van deze mogelijkheid worden ook deze wedstrijden uitgezonden op ESPN. Afhankelijk van de overige programmering is dat op een beschikbaar tv-kanaal of een onlinekanaal.

0
Zondag 7 november 2021 om 00:36 uur

Bolskie

Nog veel onzekerheden of ADO-deal met beoogde eigenaar écht doorgaat
Danny Verbaan
5 november, 070

5 minuten leestijd

© ANP
DEN HAAG - Het akkoord over de overname van ADO Den Haag dat donderdag met Globalon Football Holdings (GFH) is gesloten, kent nog diverse uiterst onzekere factoren. Zo kan de deal van tafel gaan wanneer het de club niet lukt om er met haar vele schuldeisers uit te komen. Ook blijkt er nog helemaal geen overeenstemming te zijn met de huidige Chinese eigenaar United Vansen Sports (UVS). `Ik wil ook weer niet te negatief zijn, maar we zijn er nog niet`, zegt herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger.
Als onafhankelijk jurist is Reiziger vanaf begin juni bij het overnameproces betrokken. Eind mei stelde de rechtbank hem aan om ADO in een veilige haven te loodsen. Hoewel de eindstreep in zicht begint te komen, is de champagne nog niet ontkurkt. `Zoiets ja`, klinkt het voorzichtig.
Reiziger zegt dit op vragen over het nieuws dat ADO en de gemeente Den Haag donderdag met veel enthousiasme naar buiten brachten: na een zoektocht van vele maanden is het gelukt een partij te vinden die de club wil kopen. Het gaat om Globalon Football Holdings, een in Spanje gevestigd onderdeel van het Amerikaanse investeringsbedrijf Bolt. `Dit is een hele belangrijke stap`, aldus Reiziger.
`Direct een klik`
Bolt is grootaandeelhouder van de Engelse topclub Crystal Palace, FC Augsburg uit Duitsland en het Vlaamse Waasland-Beveren. In het thuisland bezit Bolt bovendien nog een ijshockeyclub in New Jersey en een basketbalclub in Philadelphia. `Er was direct een klik. We hebben een partij gevonden die ADO Den Haag verder gaat helpen`, zegt waarnemend ADO-directeur Edwin Reijntjes in een nieuwsbericht van zijn club.
Pas een week of tweeënhalf geleden diende Globalon Football Holdings zich aan. Het was een Zwitserse tussenpartij die Bolt en ADO toen met elkaar in contact bracht. `Dat bureau treedt ook op als spelersmakelaar`, begint Jeroen Reiziger te vertellen. `Ik weet wel een partij die misschien geïnteresseerd is, zei de tussenpartij tegen ons. Dat zal die ook bij Bolt hebben gedaan. Vervolgens hebben we kennis gemaakt en zijn we enthousiast van elkaar geworden.`
Meerdere kandidaten
Bolt/GFH wordt door Reiziger omschreven als `een hele prettige partij`. `Ik heb er echt heel veel vertrouwen in`, benadrukt hij. `Er worden geen spelletjes gespeeld, ze hebben heel voortvarend gehandeld en zijn heel duidelijk`.
Woensdag werd al duidelijk dat een akkoord met een overnamekandidaat aanstaande was. Reiziger verklaarde die dag dat de ADO-top en hij `vergevorderd` waren `met meerdere kandidaten`. `Ik heb er altijd wel vertrouwen in gehad dat het goed zou komen`, vertelt hij nu de kogel door de kerk is. `In dit soort voetbaldossiers is het helaas zo dat de druk eerst heel erg moet oplopen om tot oplossingen te komen`.
Afhankelijk
Bolt/GFH zal straks, net als nu het geval is, een huursom voor het gebruik van het stadion en de parkeerterreinen betalen. Dat is een heel verschil met andere geïnteresseerde overnamekandidaten die als voorwaarde stelden dat de gemeente Den Haag het complex en de grond aan hun zou verkopen. `Dat was natuurlijk lastig`, blikt Reiziger terug. `We waren in dat geval afhankelijk van een derde partij, de gemeente.`
De bedoeling is dat de nieuwe eigenaar 100 procent van de aandelen krijgt. Dit is mogelijk omdat de vereniging HFC ADO Den Haag en de Stichting Toekomst ADO zich al maanden geleden bereid hebben getoond om hun aandeel in te leveren. De overige aandelen zijn nu nog in handen van het Chinese UVS. `We zijn hierover met UVS in gesprek en proberen een regeling te treffen`, vertelt Reiziger.
Juridisch traject
Mocht dit op niets uitlopen, dan volgt een juridisch traject. Volgens de herstructureringsdeskundige wordt een aandeelhouder hierbij gezien als crediteur. En dat betekent dat UVS haar rechten en aandelen kan kwijtraken.
Ook valt UVS dan onder de procedure die voor de al bestaande ongeveer 150 schuldeisers op de rol staat. Deze groep wordt straks gevraagd om genoegen te nemen met een beperkt percentage van het geld dat ADO ze verschuldigd is; hierbij gaat het om tenminste 20 procent van het totaalbedrag.
Nieuwe wet
Deze regeling valt onder de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Die maakt het mogelijk om een faillissement af te wenden door een regeling met alle schuldeisers te treffen. Feitelijk hebben die overigens niet veel keus. Want als ADO bankroet gaat, krijgen ze waarschijnlijk niets of vrijwel niets.
De bedoeling is dat de verkoop aan Bolt/GFH voor het kapitaal zorgt om tot deze WHOA-schikking te komen. `Dat is het probleem niet`, zegt Reiziger over het benodigde budget. `Maar de crediteuren zullen er nog wel mee moeten instemmen.` Als een meerderheid zijn goedkeuring verleent, is het aan de rechtbank om de deal te bekrachtigen en zijn de zaken geregeld.
Voorwaarde
Wijzen de crediteuren het aanbod daarentegen van de hand, dan is er geen akkoord en staat het Bolt/GFH vrij om zich terug te trekken. `Want we hebben een deal met deze partij, maar wel onder de voorwaarde dat het WHOA-akkoord tot stand komt`, zegt Reiziger. Hij zegt overigens te vertrouwen op een goede afloop. `Maar het moet nog wel even gebeuren`.
Er is meer dat nog niet is geregeld. Om ADO en Reiziger de gelegenheid te bieden om de club uit de financiële problemen te helpen, zijn bijvoorbeeld alle schulden `bevroren`. Dit voorkomt dat schuldeisers massaal hun geld opeisen en de club alsnog failliet gaat. Maar deze afkoelingsperiode verliep op 1 november.
Verlenging
ADO heeft de rechtbank vorige week om een verlenging van twee of drie maanden gevraagd. In hoeverre de rechter dit verzoek honoreert, is nog niet bekend. Er moet eerst een zitting komen.
Ook moet de KNVB nog haar goedkeuring geven aan de komst van Bolt/GFH. Reiziger: `Dat zal misschien een week of acht of zoiets duren`.
0
Vrijdag 5 november 2021 om 07:52 uur

FC Den Haag!

Bolt Football Holdings: wie is de co-redder van ADO Den Haag?

18.00 uur
Praat mee
Opslaan

Door Jos Boesveld Jos Boesveld
ACHTERGROND
ADO Den Haag kan eindelijk een hoogst onzekere periode achter zich laten, met de op handen zijnde overname door Bolt Football Holdings. Het Amerikaanse bedrijf heeft een overeenstemming bereikt om de nieuwe clubeigenaar van ADO te worden, maar om wat voor een bedrijf gaat het?
Dat Bolt Football Holdings überhaupt een betaald voetbalclub om te kopen heeft, is te danken aan de gemeente Den Haag. Zij stonden vorige maand garant voor het ontstaande begrotingstekort bij ADO, met een waarde van 0,75 miljoen euro. Hierdoor kwam er een voor ADO positief besluit vanuit de licentiecommissie: de club behield zijn proflicentie, mag het seizoen uitspelen en kreeg geen nieuwe puntenstraf.
Dit was echter de eerste horde die ADO moest nemen om het voortbestaan te garanderen. Er staan behoorlijk veel schuldeisers met de hand omhoog rond de club en dus ging de zoektocht naar externe financiering voort.
POSITIEVE FEEDBACK

Twee weken geleden meldde Bolt Football Holdings zich formeel in Den Haag en vorige week vonden er diverse gesprekken plaats tussen de huidige clubleiding en het bedrijf. ADO zelf zat niet stil tijdens de onderhandelingen, er werd contact gezocht met de voetbalclubs die Bolt Football Holdings al onder zich heeft. Toen het Keuken Kampioen Divisie-team louter positieve feedback terugkreeg, was dat een boost in de onderhandelingen.
Op donderdag 4 november volgde het verlossende persbericht. ADO liet weten dat Globalon Football Holdings (de Europese sporttak van Bolt Football Holdings) een overeenstemming bereikte met de directie van ADO over de volledige overname van de club. Dit betekent dat Haagse ondernemers op de korte termijn buitenspel staan, hoewel ADO in de toekomst hoopt alsnog samen te werken met lokale ondernemers.

Bolt Football Holdings was een van de vele bedrijven die zich meldde met interesse, ook de City Group kwam naar de Hofstad om te praten over de overname van de club uit de Keuken Kampioen Divisie. Een interessant project, maar in dat geval zou ADO slechts een klein radartje worden in een megalomaan imperium.
ACTIEF IN DE VOETBALLERIJ

Ook Bolt Football Holdings is dus actief in de voetballerij, de Amerikaanse investeringsmaatschappij heeft langs diverse paden invloed bij voetbalclubs. Zo is de Amerikaan David Blitzer de grote man bij de Bolt Football Holdings en Blitzer heeft persoonlijk een minderheidsaandeel in clubs als Crystal Palace (Premier League) en FC Augsburg (Bundesliga). Blitzer heeft zich ook verbonden aan The Blackstone Group, met een beheerd activa van 649 miljard dollar een behoorlijk grote speler op de financiële markt.
Naast Blitzer zijn ook de investeerders Jahm Najafi en Jeff Moorad verbonden aan Bolt Football Holdings. Zij participeren in het investeringsmaatschappij via een ander bedrijf: MSP Sports. Dat is weer een holding met een specialisatie in diverse andere sporten, zoals het basketbal en racen. Najafi is bijvoorbeeld vicevoorzitter van de Phoenix Suns (NBA), Moorad was betrokken bij de Arizona Diamondbacks en San Diego Padres (Major League Baseball).
Bolt Football Holdings is dus een verzameling van investeerders die invloed hebben bij sportteams. Het bedrijf heeft ook zelf clubs in handen: Waasland-Beveren uit België en Estoril uit Portugal. In combinatie met ADO zijn natuurlijk die laatstgenoemde clubs interessant. Waasland-Beveren komt immers net als ADO uit op het tweede niveau, Estoril promoveerde vorig seizoen als kampioen van de Segunda Liga naar het hoogste niveau in Portugal. Daar doet de club inmiddels mee in de strijd om Europees voetbal. Bolt Football Holdings ziet ADO als club op zichzelf en dus hoeft men in Den Haag niet meteen te rekenen op huurspelers van de hierboven genoemde clubs.
KLIK

ADO is in ieder geval erg blij met de overname, niet zo gek na een zeer lange soap vol onduidelijkheden. `De onderhandelingen zijn vlot verlopen`, stelde ADO-directeur Edwin Reijntjes in het verlossende persbericht. `De mensen van Globalon Football Holdings werden door alle geledingen van de club geïnformeerd. Er was direct een klik. We hebben een partij gevonden die ADO Den Haag verder gaat helpen. Ik heet onze nieuwe eigenaar van harte welkom.`
De overname van Bolt Football Holdings moet nog goedgekeurd worden door de KNVB en de WHOA-overeenkomst moet worden afgerond. Dit traject is in het leven geroepen om bedrijven, die nog enigszins levensvatbaar lijken, niet failliet te laten gaan. Als het WHOA-traject slaagt krijgen diverse schuldeisers, ruim 150, een fractie van het verschuldigde bedrag. Maar hierdoor blijft ADO wel in leven.
Nu er extern geld komt via de in Spanje gevestigde voetbaltak Globalon Football Holdings kan ADO weer vooruitkijken. Met een periodetitel op zak weet de Residentieclub dat er aan het einde van het huidige seizoen in de Keuken Kampioen Divisie gestreden mag worden om een plek in de Eredivisie. Globalon Football Holdings hoopt van ADO op korte termijn een stabiele middenmoter op het hoogste niveau te maken.
0
Donderdag 4 november 2021 om 18:57 uur

Club Achter de Duinen

Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:

Verheydt toch geschorst vanwege ‘oude kaart’
Thomas Verheydt doet vrijdag alsnog niet mee tegen Excelsior.
Lees het nieuwsbericht
0
Dinsdag 19 oktober 2021 om 13:38 uur

Advertentie

Bolskie

ADO Den Haag heeft een nieuwe begroting ingeleverd bij de licentiecommissie van de KNVB. Woensdag komt deze commissie bij elkaar en donderdag wordt waarschijnlijk duidelijk of ADO met de nieuw ingeleverde stukken alsnog de licentie kan behouden.
De penibele financiële situatie van ADO Den Haag is bekend. De licentiecommissie eiste eerder voor 1 november een sluitende begroting. In het geheim heeft de Haagse voetbalclub deze inmiddels ingediend. VI weet dat de gemeente een extern bureau heeft ingelicht om de financiële situatie nogmaals door te rekenen. Deze kwam met voor ADO positieve uitkomsten.

Eerder communiceerde de club zelf dat het een garantstelling van minimaal 5,1 miljoen euro nodig had om de licentie te behouden. Uit berekeningen van dit externe bureau komt echter naar voren dat ADO maar een bedrag van 3,5 miljoen euro nodig heeft om het seizoen uit te spelen. Zo was de gemeente Den Haag, zelf één van de grootste schuldeisers, meegerekend in het totaalbedrag.

In samenspraak met de gemeente Den Haag is er een nieuwe begroting opgesteld. Hierbij zou er vanuit worden gegaan dat de gemeente garant staat voor die 3,5 miljoen euro. Dat doet het echter niet belangeloos. Er liggen enkele harde eisen op tafel. Zo moet grootaandeelhouder United Vansen de aandelen afstaan en wil de gemeente mee blijven kijken in de boekenhouding. Bovendien zou er serieus worden gekeken naar de positie van de huidige directie en Raad van Commissarissen.
Vanuit de KNVB als ADO Den Haag wil niemand op de nieuw ingediende begroting reageren. Wel wordt er donderdag nieuws verwacht vanuit Zeist.


Bron vi
0
Maandag 18 oktober 2021 om 15:03 uur

Bolskie

Als laatste in ons interview-drieluik met journalisten ditmaal Valentijn Driessen, sportjournalist bij De Telegraaf.



HCF: De overname door een buitenlandse investeerder in 2014, hoe keek jij hier tegenaan?

VD: Kritisch en gereserveerd. Ik ben al vaker getuige geweest van de aankondiging van luchtkastelen door plotseling opduikende suikerooms. De Chinese (mede)eigenaars toentertijd van andere clubs in Europa namen een aandeel in een club zonder daarin verder te investeren om sportief stappen te maken.

HCF: Liep je ook de polonaise met het vooruitzicht om ADO voortaan te mogen becommentariëren bij bijvoorbeeld een wedstrijd in de poule-fase CL tegen Barcelona?

VD: Ja, toen de vrouwen kampioen werden, maar toen had FC Barcelona nog geen vrouwenafdeling. In dit vooruitzicht heb ik nooit geloofd evenals in die tweede ring in het Cars Jeans Stadion. Bij mij toch eerst zien dan geloven. Een gezonde achterdocht in combinatie met enig cynisme houd je met twee benen op de grond.

HCF: De eerste overname-perikelen dienden zich eigenlijk direct al aan door het uitblijven van het overnamebedrag. Ging toen ook al een belletje bij je rinkelen?

VD: Ja, ook omdat UVS na wat onderzoek door Marcel Vink, toenmalig De Telegraaf-correspondent in China, een kleine speler bleek te zijn. Ik begreep aan de andere kant de terughoudendheid vanuit China omdat UVS een kat in de zak had gekocht. De cijfers waren enorm opgepoetst en ze moesten direct het eerste jaar als eigenaar een groot verlies compenseren.

HCF: De jaren daarna en laten we het kort houden tot 2020 zijn toch ellendig geweest op bestuurlijk gebied. Directeuren kwamen en gingen. Vreemde aankopen op spelersgebied enzovoorts.
Was het toen al duidelijk dat het trekken aan een dood paard was voor UVS?

VD: UVS is daar zelf bij geweest door het steunen van directeuren die grote schulden maakten en wegkwamen met allerlei hosannaverhalen ondanks dieprode cijfers. Een eigenaar hoort er bovenop te zitten, maar UVS was te goed van vertrouwen en er ontbrak een vastomlijnd financieel toekomstplan. Zie hoe Frans van Seumeren als eigenaar in het klein en de eigenaren van PSG en Manchester City hun eigenaarschap invullen door er bovenop te zitten.

HCF: Wat is voor jou (buiten de huidige perikelen, daar komen we zo op) het absolute dieptepunt op bestuurlijk niveau?

VD: Het is bijna een aaneenschakeling van dieptepunten. Het wantrouwen tussen directie en eigenaar met rechtzaken tot gevolg. Daarbij was het een geweldige weeffout om de eigenaar in de rvc niet de meerderheid van commissarissen te geven. UVS stond met de handen op de rug gebonden. Ook de ondoorzichtige structuur met de HFC en STA zit de club nog altijd in de weg hoewel beide gremia afstand doen van hun aandelen en posities willen opofferen. Ook in deze is het eerst zien dan geloven.

HCF: Ligt het nou aan de directies die kwamen en gingen of kan je toch ook UVS als schuldenaar aanwijzen?

VD: Beiden, maar eindverantwoordelijk zijn de eigenaren. Zij hadden scherper toezicht moeten houden op de falende directeuren en goeie bestuurders moeten recruteren met verstand van het metier.

HCF: In zijn algemeenheid: clubs in het Nederlandse voetbal, het is vaak toch één groot drama op bestuurlijk gebied?

VD: Bestuurlijke missers vinden overal plaats, maar worden in het betaalde voetbal breed uitgemeten omdat de media er met een vergrootglas bovenop zitten en emotie een grote rol speelt. Nog versterkt door de fans. Bij Unilever staat geen mens op de stoep als de Colgate tandpasta niet verkocht wordt en uit het assortiment verdwijnt.

HCF: Waar ligt dat aan?

VD: Het verloop veel te hoog is en nieuwe bestuurders vaak dezelfde beginnersfouten maken. Bestuurders ervaren een bestuursfunctie in het profvoetbal als een statussymbool, genieten van de bekendheid en naamsbekendheid, het plaatsje op het ereterras en gebruiken dit als springplank voor een lucratievere carrière in het ‘normale’ bedrijfsleven.

HCF: De heren zijn geschoold, topfuncties in het bedrijfsleven gehad maar kunnen een BVO niet besturen…is dat de opportunistische voetbalwereld? Winnen of verliezen maakt een trainer…maar in dit soort gevallen ook de directie?

VD: Er zitten te weinig bestuurders met een sportachtergrond die emoties kunnen managen en zich niet laten leiden door winnen of verliezen.

HCF: Laten we overstappen naar de huidige perikelen omtrent de club; Hoe is het mogelijk dat wat al zeker zes maanden speelt nog steeds geen fatsoenlijk perspectief heeft?

VD: In eerst plaats vanwege het technisch failliet van ADO Den Haag. In het verlengde daarvan het ontbreken van een niet te weigeren aankoopbod van een externe partij. Los van plucheplakkers, onwerkbare en ondoorzichtige bestuursstrutuur, de diverse eigenaren (stadion/club) , de financiële belangen en de zeggenschap van de diverse bestuurlijke gremia.

HCF: Is Reiziger (de herstructureringsdeskundige) wel of niet goed bezig i.c.m. met de WHOA-regeling? Er gebeurt toch veel te weinig.

VD: Hij is klaar met de schuldensanering tot 1,5 miljoen euro. Maar zolang de club niet is verkocht, moet die WHOA-regeling van toepassing blijven omdat Reiziger onder de huidige omstandigheden niets anders kan beslissen dan dat ADO niet levensvatbaar is, een doorstart geen zin heeft en een faillissement als enige optie overblijft gezien de huidige schuldpositie.

HCF: Wat denk je over de HFC, STA en directie op dit moment? Laten zij steken vallen?

VD: Je vraagt je af of ze alles uit de kast hebben gehaald om alle opties intensief te bestuderen en of ze alle opties serieus hebben genomen. Volgens de gemeente is er pas sinds anderhalve week een gespreksrelatie met de club na de brief van ADO aan het gemeentebestuur om financiële hulp. Deze weg had al veel eerder bewandeld moeten worden zodat ook bij het overnameproces het mes niet op de keel kon worden gezet van ADO.

HCF: Krijgen jullie de “verantwoordelijken” op regelmatige basis te spreken of is de deur dicht?

VD: Daar kan ik niet over oordelen. Bewondering voor collega’s Marijn Abbenhuijs, Jim van der Deijl en Stef de Bont voor de wijze waarop zij deze Haagse soap coveren en met primeurs komen ondanks het getoonde gebrek aan transparantie van alle betrokken partijen en gespin van belangstellende (pseudo)kopers.

HCF: Op welke manier zou UVS via de WHOA eventueel haar aandelen kwijt kunnen raken. Hoe gaat dat in zijn werk? En hoeveel invloed heeft ADO in dat geval op wie de nieuwe grootaandeelhouder wordt?

VD: Zie het antwoord op deze vraag van Marijn Abbenhuijs in een vorig vraaggesprek gepubliceerd door Hague City Firm 1977.

HCFportief is het, na alle ellende van vorig jaar prachtig wat de spelers en staf presteren afgezien van de 6 (9) punten aftrek die volgens de rigide regels van de KNVB gelden toch geweldig?

VD: Spelers en staf presteren geweldig. Pijnlijk vond ik dat Martin Jol, die het zinkende schip in februari op het oog verliet omdat het karwei was geklaard, in een vraaggesprek op deze site min of meer de credits opeiste na het winnen van de periodetitel. Wat Jol in mijn ogen zeker geen ongeschikte kandidaat maakt om ADO over te nemen in de combine met Jeroen Lentze. Integendeel zelfs.

HCF: Hoe zit jij erin? Je bent sportjournalist en geen politiek verslaggever maar soms krab jij jezelf toch ook achter je oren door wat er allemaal gebeurt met de club?

VD: Nee, dat is het voordeel als je iets langer meeloopt in de voetballerij. Al verwonder ik me af en toe wel, maar dan vaker over de naïviteit bij betrokkenen en volgers.

HCF: Afgelopen zondag (ADO-Den Bosch) was geen al te beste wedstrijd maar je hebt dan toch ook een topdag, al is het voetbal een niveau lager?

VD: Mijn dag wordt niet gemaakt door winst of verlies. Het stoorde metzondag dat ADO Den Haag-FC Den Bosch even gestaakt moest worden. Dat doet geen goed aan een club, die in een doodsstrijd is verwikkeld en afhankelijk van allerlei buitenstaanders om te overleven. Het bevestigt de negatieve beeldvorming met eventueel kwalijke consequenties voor de diverse reddingspogingen.

Tevens vond ik het spandoek met daarop KNVB maffia ongepast. Evenals het gegeven in een van de vorige vragen dat de regels van de KNVB rigide zijn. ADO Den Haag is verantwoordelijk voor haar eigen wanbeleid en de huidige uitzichtloze situatie van de club, waarbij aangetekend dat de club lid is van de KNVB en zelf een handtekening heeft gezet onder de reglementen van de voetbalbond met daarin allerlei licentie-eisen.

ADO Den Haag moet blij zijn dat zij de eerste periodetitel mochten behouden terwijl de club reglementair niet voldoen aan de (financiële) voorwaarden en licentie-eisen om deel te nemen aan de competitie in de Eerste Divisie. En ADO zelfs toestemming kreeg om ondanks een technisch failliete boedel en het niet nakomen van licentievoorwaarden spits Thomas Verheydt te contracteren. Dit valt niet te verkopen aan andere clubs in de Eerste Divisie zoals FC Dordrecht, FC Eindhoven, TOP Oss, Telstar of Volendam. Hier is gewoon sprake van een oneerlijk competitieverloop.

Als de ADO-fans dat bedoelde met ‘KNVB maffia’ dan was het spandoek op zijn plaats. Of bedoelden ze dat ADO in het voorjaar van 2020 door de KNVB onterecht werd behoed van degradatie? Dat zal toch niet. De KNVB nam in mijn ogen toen overigens een terechte beslissing met als argument dat je een club niet kan laten degraderen, die officieel nog niet is gedegradeerd.



Die emoties die loskomen bij supporters kan je je daar iets bij voorstellen?

VD: Nauwelijks, en ze zijn vaak niet op hun plaats. Los van de wijze waarop zulke emoties gepaard met frustraties geuit worden. Onder andere met ‘huisbezoeken’ in de privé-omgeving. Ik vind de huidige situatie veel erger voor de gewone werknemers – niet de voetballers – van ADO Den Haag. Mensen die al zijn ontslagen of in onzekerheid verkeren over hun baan terwijl ze maandelijks hun huur of hypotheek moeten betalen en hun kinderen te eten willen geven. Daar denk ik altijd aan als een club degradeert, niet aan de tranen op de tribune.

Hoeveel uur besteed je gemiddeld aan ADO?

VD: Sinds de degradatie niet veel. Al praat ik in mijn omgeving vaak over ADO met ADO-fans. En om alles bij te houden in deze hectische tijd kost ook de nodige tijd. Alles zonder enige tegenzin trouwens.

HCF: Als last but zeker weten not least: Hoe zie jij de komende twee weken verlopen, is het over en sluiten of komt er op het laatste moment toch een investeerder en staat de gemeente alsnog garant voor 6 miljoen?

VD: Ik reken erop en ving signalen op dat de gemeente bereid is tot een garantstelling zodat er in relatieve rust verder gewerkt kan worden aan oplossing en/of verkoop van ADO Den Haag. Echt gezond zou zijn een doorstart op amateurniveau volgens het scenario Glasgow Rangers met behoud van de jeugdopleiding en een gedegen sportief en financieel meerjarenplan.

Valentijn, namens de HCF-redactie hartelijk dank voor je antwoorden!

Redactie : Dit artikel is vrijdag 15-10-2021 geschreven, inmiddels komen er wat andere zaken aan de orde maar die zijn niet meegenomen in bovenstaande artikel.
0
Zondag 17 oktober 2021 om 10:12 uur

ADOZoetermeer

Tommy schreef:

Supporters ADO Den Haag distantiëren zich van wanbeleid!

 

Tijdens de afgelopen seizoenen zijn wij als supporters van ADO Den Haag onaangenaam verrast door het wanbeleid en de onkunde van directie/bestuur in en rondom het stadion cq het pluche. Wij keuren wanbeleid, het naar de klote helpen en wegkijken door een groot deel van Directie, Bestuur, HFC en STA af en distantiëren ons hiervan!

Als supporters werken wij hard om onze club vóóruit te helpen, het stadion moet een gezellige ontmoetingsplek zijn voor supporters voor iedereen die het voetbal van dichtbij wil beleven.

Het sterkt ons dat een grote meerderheid van de supporters het stelselmatig wanbeleid zat is en wij zullen er alles aan doen  om wanbeleid op het pluche uit het stadion te weren.

Gedurende de afgelopen seizoenen hebben de supporters zich volgens de richtlijnen van de KNVB gedragen. Na tientallen oproepen van de supporters betreuren wij het niet dat het éénmalig wat rokerig en grimmig was.

De supportersschare wil benadrukken dat het het wanbeleid zeer serieus  neemt en alle tot de beschikking staande middelen zal gebruiken om diegenen die verantwoordelijk zijn voor dit wanbeleid op te sporen en met pek en veren het stadion uit te jagen.

Het onderzoek naar de schuldigen is inmiddels in volle gang!

Voorts kunnen de supporters zich niet vinden in de manier waarop de behelmde Calimero’s buiten het stadion op onnadenkende, kinderachtige en onverantwoorde wijze hebben gehandeld dan wel mishandeld.

Met betrekking tot straffen kunnen wij hangende het onderzoek geen mededeling doen hoe heet de pek is en welke veren we gebruiken.

Maar niet de veren van onze ooievaar!

Kick HCF

Wie had dat nou verwacht, gaat de supporter alsnog de club z`n nek omdraaien. Beter houden ze hun kop koel. Hoe moeilijk het ook is!
0
Maandag 11 oktober 2021 om 21:06 uur

Heino

Van VI Pro

12 vragen over de ADO-problematiek

Door Stef de Bont


ADO Den Haag heeft nog 23 dagen om een garantstelling van 5,1 miljoen te vinden. Lukt dat niet, dan raakt het mogelijk de KNVB-licentie kwijt. Op een paar gelekte brieven na is het oorverdovend stil vanuit de Residentie. Op VI PRO proberen we wat orde in de chaos te scheppen.

Het voorbije jaar hebben we vaak én veel gepubliceerd over de situatie van ADO Den Haag. Over grootaandeelhouder United Vansen dat weigerde te betalen, cowboys en luchtfietsers die de club over wilden nemen én de aanhoudende bestuurlijke chaos. Het blijft jammer dat de toenmalige clubleiding een jaar geleden nee zei tegen een eigen docu-soap; deze beelden zouden heel de wereld over gaan.

Inmiddels is het niet meer vijf, maar één voor twaalf. In de komende drie weken moet er een oplossing komen voor de Haagse situatie. Zelfs in het Cars Jeans Stadion, waar men maandenlang acteerde de rust zelve te zijn, is er sprake van lichte paniek. Alle ogen lijken nu gericht op de gemeente. Of toch niet? Komende week volgen opnieuw drie punten in mindering. Vervolgens staat de KNVB-licentie op het spel…


Hoe zat het ook alweer precies?

Het Chinese United Vansen (UVS) is grootaandeelhouder van ADO Den Haag. Al jaren. En een gelukkig huwelijk was het nooit. Vorig jaar werd de echtscheiding aangevraagd. Wat was er aan de hand? De Chinese overheid wilde niet langer dat er werd geïnvesteerd in het Europese voetbal. In omringende landen zagen we Chinese investeerders een terugtrekkende beweging maken. Maar in Den Haag was er nog een betalingsachterstand. Ruim twee miljoen euro. Na meerdere betalingsherinneringen sleepte de toenmalige clubleiding de eigen aandeelhouder voor de rechter. Intussen werd met allerlei noodverbanden de cash flow op gang gehouden. Nét genoeg om aan de belangrijkste betalingsverplichtingen te voldoen.

Maar wie wat dieper in de Haagse boeken duikt, ziet dat de club in de jaren daarvoor al miljoenenschulden had gemaakt. Een serieus probleem. Om een faillissement te voorkomen, werd er een WHOA-traject gestart. Deze is in het leven geroepen om bedrijven, die nog enigszins levensvatbaar lijken, niet failliet te laten gaan. Er werd een herstructureringsdeskundige (Jeroen Reiziger) aangesteld. Deze moest de schuldeisers, ruim 150, een voorstel doen. Het is een potpourri van mensen en bedrijven. Van de autodealer tot het schoonmaakbedrijf, tot de beveiliging en zelfs zaakwaarnemers. Als het WHOA-traject slaagt krijgen ze nog maar een fractie van het verschuldigde bedrag. Maar de alom heersende gedachte is: het is nog altijd meer dan wanneer ADO omvalt.


Er is geld nodig. Hoeveel precies?

Er lopen meerdere zaken naast elkaar. Voor de eerder genoemde schuldeisers is in totaal nog zo’n anderhalf miljoen euro nodig. (Dit werd begin augustus nog ingeschat op 1,2 miljoen euro). Dan is er dus vier miljoen verdampt. Dat geld moet direct op korte termijn worden afgetikt. Geld dat de club niet heeft.

Het is ADO dan ook niet gelukt om een sluitende begroting bij de KNVB in te leveren. De licentiecommissie van de KNVB is van mening dat er een garantstelling van 5,1 miljoen euro nodig is om dit seizoen uit te spelen. De voetbalbond zegt dat er ergens vijf miljoen euro nodig is, anders lijkt ADO dit seizoen ergens onderweg niet meer aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. En daar zijn ze in Zeist heel scherp op.

En dan heb je nog UVS. Formeel is dat de grootaandeelhouder en moet er betaald worden voor de aandelen ADO. De Haagse clubleiding is van mening dat het juist de Chinezen die moeten betalen, rechtszaken hierover lopen nog. Om het niet té ingewikkeld te maken, laten we dat nu even buiten beschouwing. Wel is het zo dat één van de belangrijkste overnamepartijen van de laatste maanden, de Groep Lentze/Jol, een geldbedrag van vijfhonderdduizend heeft gereserveerd voor China. Bovendien zou UVS dan een paar procentpunten ADO behouden.

Onderaan de streep moet er minimaal 6,6 miljoen euro op tafel worden gelegd. Maar in werkelijkheid zal het ADO-bonnetje veel hoger oplopen.


Maar waarom verkoopt de club de aandelen dan niet aan De Groep Lentze/Jol?

De voorbije maanden hebben meer dan twintig partijen zich gemeld. De één veel serieuzer dan de ander. Op een zeker moment was de Groep Lentze/Jol de meest concrete en hadden ze zelfs een exclusiviteitsrecht. We schreven eerder al over Jeroen Lentze en zijn plannen met de club.

Zij stelden echter als voorwaarde dat ADO het stadion en parkeerterrein zou kopen. Want wie nu instapt, betaalt ruim een miljoen euro huur per jaar. Aan wie? De gemeente Den Haag. Er werd aangedrongen op een taxatie. Het leverde nogal wat gesteggel op tussen de potentiële nieuwe eigenaar, de Haagse clubleiding en de gemeente. Naar verluidt wacht men nog altijd op het taxatierapport.

De Groep Lentze/Jol heeft altijd het gevoel gehad te zijn tegengewerkt. De voorbije weken is die gedachte alleen maar toegenomen. Nadat het exclusiviteitscontract verliep waren ze direct helemaal geen serieuze gesprekspartner meer. Ze voelen zich bestolen.

Donderdag 7 oktober heeft het een vertrouwelijke mail gestuurd aan de Haagse gemeenteraad, die VI in handen heeft. Het benadrukt in het schrijven dat er niet en onjuist is gecommuniceerd over hun bod. De meest intrigerende passage luidt:

‘Het is niet aan de Groep Lentze/Jol om te oordelen of er van de kant van de ADO-directie dan wel Raad van Commissarissen sprake is van (al dan niet opzettelijk) onjuist handelen en/of informeren van de gemeente dan wel sprake is van verregaande incompetentie van deze gremia.’

Met andere woorden: ze voelen zich in het plat Haags genaaid. Er zijn app-berichten als bijlage toegevoegd aan het dossier om het één en ander te bewijzen. Benieuwd wat de individuele gemeenteraadsleden hiervan gaan vinden.


Zijn er alternatieven?

Meerdere. Althans, dat liet de club ons een week geleden weten. Maar het wordt een race tegen de klok. Zoals gezegd moet er voor 1 november een koper zijn. De overname én het papierwerk moet dan geregeld zijn. Bovendien moet ook de Licentiecommissie van de KNVB akkoord gaan. Bij FC Den Bosch duurde dat zes weken. En dat was, voor KNVB-begrippen, ontzettend snel. Het lijkt dan ook een mission impossible. Toen we daar eerder naar vroegen zei de Haagse woordvoerder dat de voetbalbond was aangelijnd in het proces én snel kon schakelen.

De clubleiding zette naar eigen zeggen in op een spoedverkoop. Een Houdini-act. Dat gevoel werd deze week bevestigd na een interview van interim-directeur Edwin Reijntjes aan de supporterswebsite The Hague City Firm. Op de vraag of ADO voor het einde van deze maand zou zijn verkocht antwoordt hij volmondig ja.

De naam van Rob Jansen valt zeker. Hij is één van de geïnteresseerde partijen. Ook schreven wij eerder al over het Japanse ACA Investments. Maar er is iets geks aan de hand. Op 5 oktober, de dag dat Reijntjes in het bewuste interview aangaf dat ADO voor het einde van de maand verkocht zou worden, stuurde burgemeester Jan van Zanen een brief aan de Haagse gemeenteraad.

En zoals dat gaat bij het overnamedossier lag deze brief binnen no time bij diverse journalisten, waaronder VI. De inhoud was explosief.

‘Op 4 oktober 2021 heeft ADO ons een hernieuwd verzoek gedaan. ADO verzoekt deze keer om directie Financiële ondersteuning. De reden hiervoor is dat de KNVB voor 1 november 2021 een sluitende begroting of een garantstelling van 5,1 miljoen euro eist. ADO geeft aan dat zij binnen deze termijn zelf geen oplossing ziet, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe eigenaar of financier, om aan deze eis te voldoen. Als ADO niet aan deze eis voldoet, zal de KNVB de licentie intrekken en zal ADO geen betaald voetbalorganisatie meer zijn.’

Resumerend: op dinsdag 5 oktober laat Reijntjes schriftelijk weten dat de club nog deze maand verkocht zou worden, maar een dag eerder heeft de gemeente een tegenovergesteld bericht ontvangen.


Hoe zit het nu precies?

Dat zouden wij ook wel willen weten. En dus zochten we contact met ADO Den Haag. Het probleem is dat we in het formele circuit steeds uitkomen bij woordvoerder Ronald Florisson. Een paar maanden terug heeft Reiziger laten weten dat alle communicatie via hem verloopt. En Reijntjes heeft sinds het begin van de overnameperikelen nog geen enkele keer zijn telefoon opgenomen.

Toch duiken de twee soms wel op. Zoals gememoreerd beantwoordde Reijntjes deze week nog schriftelijk vragen van supporters. Reiziger werd opgevoerd in het AD. En dus leek het ons een goed moment om ook wat prangende vragen neer te leggen. Uiteraard waren we aangewezen op Florisson. Hij benadrukt dat beide mannen geen interviews geven. Het interview aan het AD noemde hij “een ongelukje”. Die teksten hadden nooit afgedrukt mogen worden.

Florisson zelf komt ook niet met antwoorden. ‘Je ziet wat er gebeurt als wij wat zeggen. Dan ontstaat er direct ophef. Voor ons valt er geen enkele winst te halen als we vanuit officiële geledingen wat communiceren. Het wordt tijd voor radiostilte. Van beide kanten.’


Van beide kanten. Wie zijn dat?

De directie van ADO Den Haag en de gemeente Den Haag. Van Zanen wil kijken op welke manier het de club kan helpen. As we speak moet ADO de financiële situatie en financiële vooruitzichten toelichten. Daar is het sinds afgelopen dinsdag over in gesprek. De hoop is dat de gemeente volgende week precies weet hoe ADO ervoor staat.


Wat vraagt ADO van de gemeente?

Tijd. De club is al een jaar bezig om een oplossing te vinden voor de problemen maar is nu alsnog in tijdsnood gekomen. De datum van 1 november komt steeds dichterbij en de KNVB kent geen genade. Het heeft een partij nodig die garant staat voor die 5.1 miljoen euro. Als die toezegging er is, kan de club verder met de toekomst van de club. Daarover later meer.

Van Zanen benadrukt in zijn brief dat er, mits er sprake is van een toekomstbestendige bedrijfsvoering, gekeken wordt wat het kan doen. Maar dan wel binnen de bestaande regelgeving. Een gemeente mag niet zomaar vijf miljoen euro overmaken naar een voetbalclub. Dat valt onder de noemer ongeoorloofde staatssteun. Het zal eerder om een garantstelling gaan. De aanname dat de Haagse belastingbetaler indirect de portemonnee trekt, klopt dan ook niet. Wel zullen ze op het stadhuis genoeg aanknopingspunten willen zien. Niet dat ADO over een jaar weer aanklopt.


En wat als de gemeente ADO redt?

Officieel heeft niemand het bevestigd maar er gaan veel geluiden op om de aandelen onder te brengen in een stichting. Dan zou niet één iemand de club kopen maar heel veel mensen samen. Reijntjes zei tegen het AD dat dit feitelijk onmogelijk is. ‘Er is namelijk kapitaal nodig om ADO uit de problemen te helpen. De schuldenlast en de behoefte aan liquiditeit is daarvoor te groot. Dus die optie is van de baan. Maar ADO is een beschadigde club en die verkoopt moeilijk. Daarom duurt het lang.’

Maar als de gemeente garant staat voor die 5.1 miljoen euro en er een oplossing wordt gevonden voor de anderhalf miljoen vanuit de WHOA, kan de optie zo maar weer op tafel liggen. De eerder genoemde Rob Jansen gaf tegenover hetzelfde The Hague City Firm aan best met een groep mensen om tafel te willen gaan zitten. Er wordt zelfs al gefluisterd dat dergelijke plannen al lang zijn uitgewerkt.

Sterker nog, de andere kandidaat-kopers die niet of nauwelijks meer aan tafel kwamen, vermoeden dat dit altijd al het plan is geweest.


Zijn dan alle problemen uit de wereld?

Nee, zelfs als de club en de gemeente het eens worden, blijft het nog wel even onrustig. ADO moet ook nog het geld voor de schuldeisers bij elkaar zien te krijgen. Bovendien moet er een toekomstbestendig plan komen. Dat vereist samenwerking en laat dat nu net de laatste maanden vrij lastig zijn geweest. Het helpt daarbij ook niet mee dat iemand als Reijntjes, die intern én extern behoorlijk onder vuur ligt, niet uitsluit dat hij in de toekomst aanblijft bij de club. De Groep Lentze/Jol voelt zich intussen als vuil behandeld en dan is er nog de situatie met United Vansen. Als grootaandeelhouder moeten zij vooralsnog akkoord gaan met een overname. De ADO-soap is nog lang niet voorbij.

Bovendien werden we vrijdagochtend getipt dat ADO op meerdere borden wedt.

Speelt er nog iets anders dan?

Daar lijkt het wel op. Een doorgaans zeer betrouwbare bron liet ons op donderdag weten dat ACA Investments opnieuw in beeld is en momenteel gesprekken voert met de herstructureringsdeskundige. ‘Het kan volgende week al rond zijn’, vertelt onze tipgever.

Het staat haaks op de brief van Van Zanen aan zijn gemeenteraad waarin hij zegt: ‘ADO geeft aan dat zij binnen deze termijn zelf geen oplossing ziet, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe eigenaar of financier, om aan deze eis te voldoen.’ Wordt de gemeente in de maling genomen? Is men bang dat een overname niet bijtijds tot stand komt? Of is dit het zoveelste broodje aap?

We horen dat Frank de Graauw, die met zijn Stadium Connected bij meerdere Eredivisieclubs actief is, de gesprekken met Reiziger voert. Als we hem vrijdagochtend uiteindelijk te pakken krijgen, bevestigt hij wat we al denken. ‘De namen die je noemt kloppen. Maar ik bel je dadelijk even terug. Ik moet even overleggen wat ik met je kan delen.’

Drie uur later heeft hij nog altijd niet teruggebeld. We houden u op de hoogte.


Wanneer horen we meer?

Dat duurt nooit lang in Den Haag. De club communiceert niet of nauwelijks met haar achterban of journalisten en lijkt dat ook niet van plan. ‘We werken nu met een klein circuit van mensen’, laat de woordvoerder weten. ‘Ik vermoed dat het voorlopig wel even stil blijft. Lekken is er voorlopig niet bij.’

Dat valt te bezien. De laatste maanden hebben geleerd dat het nooit lang stil blijft in Den Haag. En bovendien zal de club wel snel met antwoorden moeten komen. Over 23 dagen moet er een reddingsplan liggen.

0
Vrijdag 8 oktober 2021 om 16:04 uur

Fcdh-frans

BLEISWIJK-1 schreef:

Jij hebt het over het Rob Jansen verhaal? Dat lijkt inderdaad onmogelijk.

Zolang UVS de baas over de aandelen blijft. Is Lentze/Jol de enige partij.
De gemeente wilt Lentze/Jol niet dat is duidelijk.

Jol heeft in zijn plan meegenomen dat UVS betrokken blijft bij de club, vandaar dat UVS allang akkoord was met Lentze/Jol.

Zou zomaar kunnen dat de gemeente en de club tot het laatste moment wachten, de aandelen vrijkomen en Rob Jansen alsnog inspringt met de gemeente.

Dat is nu in ieder geval het meest denkbare scenario.
0
Dinsdag 28 september 2021 om 09:15 uur

Nu online

Bollie74, Tante Wil, Erik070, ADOZoetermeer, jbdh en 91 gasten.

Zoek in shoutbox

Naam:
Tekst:
Vanaf datum: Verwijder datum Kies een datum
Tot en met datum: Verwijder datum Kies een datum

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 27
Volgende pagina

Spelersklassement

De top3:
Kilian Nikiema Juho Kilo Steven van der Sloot

Laatste wedstrijd

Volgende wedstrijd

Logo Telstar Logo ADO Den Haag
Vandaag om 20:00 uur
711 Stadion, Velsen-Zuid

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Volendam + 33 - 73
2 Excelsior 33 - 62
3 ADO D.H. + 33 - 62
4 FC Dordrecht 33 - 59
5 SC Cambuur 33 - 58
6 Graafschap 33 - 56
7 FC Emmen 33 - 53
8 Telstar 33 - 51
9 Den Bosch + 33 - 50
10 Helmond Sp. 33 - 45
11 Roda JC 33 - 45
12 Jong AZ 33 - 42
13 FC Eindhoven 33 - 42
14 MVV Maastr. 33 - 34
15 VVV-Venlo 33 - 34
16 TOP Oss 33 - 33
17 Jong Ajax 33 - 31
18 Jong PSV 33 - 24
19 Jong Utrecht 33 - 20
20 Vitesse -27 33 - 9