Welkom in de shoutbox, gast
Tag: edwin
Club Achter de Duinen
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
Reijntjes: een heugelijke dag
Edwin Reijntjes heeft blij gereageerd op het besluit van de rechtbank om het WHOA-akkoord goed te keuren.
Lees het nieuwsbericht
Reijntjes: een heugelijke dag
Edwin Reijntjes heeft blij gereageerd op het besluit van de rechtbank om het WHOA-akkoord goed te keuren.
Lees het nieuwsbericht
0
|
Vrijdag 25 februari 2022 om 11:39 uur |
Heino
Van VI Pro:
Plotwending: wat weten we over de nieuwe (Amerikaanse) eigenaar van ADO?
Door Stef de Bont
Achtergrond
ADO Den Haag komt in Amerikaanse handen terecht. Na maanden van getouwtrek en achterhoedegevechten, lijkt Bolt ADO Den Haag Holding LLC de aandelen ADO over te gaan nemen. In het Cars Jeans Stadion wordt de champagne ontkurkt. Maar wat weten we eigenlijk van deze Amerikaanse eigenaar?
Het was een proces van de lange adem. ADO Den Haag was bijna een jaar in de ban van een mogelijke overname. Maar nu de WHOA-procedure is goedgekeurd door de Haagse rechtbank, kan Bolt ADO Den Haag Holding LLC de aandelen overnemen. Na maanden van achterhoedegevechten, cowboys, boze Chinezen en bezoekjes aan de rechtbank kan er eindelijk worden gebouwd.
En dat gebeurt onder een Amerikaanse vlag. Opvallend is dat tot op heden Bolt/Globalon, de interim-directie van ADO en anderen betrokken nog niks hebben losgelaten over de plannen die ze hebben met de Haagse voetbalclub. Maar wat weten we wel?
In dit PRO-stuk pikken we er de volgende thema’s uit:
- Globalon Football Holdings, of moeten we Bolt zeggen?
- Doelstelling: Missie Eredivisie
- Wat mag het kosten?
- Een aangekondigde reorganisatie
- De mogelijke sterke, nieuwe man
Globalon Football Holdings, of moeten we Bolt zeggen?
De naam zelf doet niet meteen een belletje rinkelen. Bij niemand niet. Zelfs niet in de Haagse bestuurskamer. We moeten terug naar het najaar van 2021. ADO verkeerde in grote financiële problemen en moest snel een nieuwe investeerder vinden om de rekeningen te betalen. Het sprak met meerdere kandidaten, waaronder het Amerikaanse Bolt Football Holdings.
De twee vonden elkaar. Alle details waren uitgewerkt, maar toen kwam er een konijn uit de hoge hoed: het bleek niet Bolt Football Holdings maar Globalon te zijn dat de aandelen over zou nemen. Een Spaanse zusteronderneming. Toen op 4 november 2021 de deal rond was, verscheen interim-directeur Edwin Reijntjes voor de camera van club TV. Het was de enige officiële toelichting die we hebben gekregen op de deal. In het filmpje moest aardig wat keren worden geknipt, aangezien Reijntjes steevast sprak over Bolt in plaats van Globalon.
Intussen meldde de Bask Ignacio Beristain zich in het Cars Jeans Stadion. Hij maakte kennis met het personeel en sprak met andere belanghebbenden. ‘Hij stelde zich voor als een voorman van Bolt Football Groups’, vertelt een van hen.
Bolt en Globalon kunnen we niet los zien van elkaar. Alleen de naam en standplaats is anders. Het is een netwerk van sportclubs die kennis, mensen en spelers deelt. Iets wat soms nog kan leiden tot verwarring. In de video op 4 november zei Reijntjes over Globalon dat daaronder ‘alle Europese clubs vallen zoals Waasland-Beveren, Crystal Palace, Estoril, Augsburg en in de toekomst dus ook ADO Den Haag.’
Tijdens een zitting rondom de WHOA-procedure, twee weken terug, repte het ADO-kamp over een andere situatie. Waasland-Beveren, Estoril en Alcorcón, een club op het tweede niveau van Spanje, vallen onder Globalon. De aandelen Crystal Palace en Augsburg behoren tot een andere portefeuille.
Dat blijkt ook uit de documenten die we opvroegen bij de Spaanse Kamer van Koophandel. Het is een aardig spinnenweb van bv’tjes. De enige naam die in vrijwel elk bedrijf terugkomt is die van David Blitzer. De grote aanjager van het project.
Een Amerikaanse zakenman en tevens miljonair. Hij heeft een persoonlijk minderheidsaandeel in Crystal Palace en Augsburg. Ook is hij uitvoerend partner bij The Blackstone Group. Zo komt ADO Den Haag uiteindelijk in een portfolio met onder meer The New Jersey Devils en de Philadelphia 76ers terecht. Meer over Blitzer vind je hier .
Dat de twee partijen erg verweven waren, bleek deze week. De Licentiecommissie van de KNVB had veel aanvullende vragen. Globalon is een consortium van veel verschillende bedrijven en eigenaren. En allemaal moesten ze met de billen bloot. Aangezien de rechtbank op vrijdag met een uitspraak zou komen in het WHOA-traject, moest er een konijn uit de hoge hoed worden getoverd. Het was Blitzer die zelf de regie nam. Hij begon Bolt ADO Den Haag Holding LLC. De Licentiecommissie hoefde zodoende alleen maar in zijn boeken te kijken. Voor ADO verandert er in feite niets.
Doelstelling: Missie Eredivisie
ADO bivakkeert momenteel in de Eerste Divisie. De interim-clubleiding heeft weleens laten vallen dat zij snel terug wil naar de Eredivisie. In rapporten van eerdere geïnteresseerde overnamepartijen werd zelfs uitgegaan van een plek in het linkerrijtje. In de derde stad van Nederland moet zo nu en dan Europees voetbal gespeeld kunnen worden.
Bolt heeft als doel gesteld dat ADO Den Haag binnen twee jaar promoveert. Dat moet dus dit seizoen gebeuren en anders volgend seizoen. Het past binnen de eerder gepresenteerde perspectieven. Een extern kantoor schetste drie mogelijke scenario’s voor ADO. Bij het eerste scenario zou het een stabiele Eredivisie-club worden, bij het tweede zou het schommelen tussen de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie en in het derde scenario zou het in de Eerste Divisie blijven.
Voor de korte termijn wordt ingezet op de eerste optie. Een stabiele Eredivisie-club worden. Waar eerdere potentiële overnamekandidaten AZ achterna wilden gaan, moet ADO in eerste instantie een voorbeeld nemen aan pakweg Heracles Almelo. Veilig in het vaderlandse rechterrijtje. Uiteraard droomt men groter, maar dat is gezien de financiële middelen (zie het volgende punt) een lastige opgave.
Wat mag het kosten?
Financieel moet er nog wel wat gebeuren in Den Haag. In oktober 2021 stond de Licentie Betaald Voetbal op de tocht. De conclusie na het lezen van diverse rapporten was dat ADO last had van de corona-pandemie, maar bovenal de zaken gewoon niet goed op orde had. De transferresultaten bleven ver achter én de salarissen waren veel te hoog opgelopen. Niet alleen wat betreft de spelers, maar ook het overige personeel onder wie de technische staf. En dan hielp uiteraard de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie niet mee.
Tijdens een recente zitting in de rechtbank, vanwege de WHOA-procedure, werd duidelijk dat Blitzer bereid is minimaal 7,5 miljoen euro in de club te stoppen. Kenners noemen dat rijkelijk weinig. Toen eind vorig jaar een externe partij in opdracht van de gemeente een rapport publiceerde, stond daarin dat tussen de vijftien en twintig miljoen euro nodig was. Daarbij werd uitgegaan van het aantal ECI-punten van 2.000 tot 2.200.
ECI staat voor European Club Index. Het is een maatstaf voor hoe goed een team is. Wil ADO structureel in het linkerrijtje van de Eredivisie spelen en zelfs meedoen om Europees voetbal – iets wat eerder werd geopperd – dan zijn er 2.000 tot 2.200 punten nodig. Maar daarvoor moet het wel flink investeren. Met die 7,5 miljoen euro van Bolt komt het er niet.
Later zijn er nieuwe doorrekeningen gemaakt. Bijvoorbeeld voor een stabiele Eredivisie-club. De computermodellen laten zien dat een team dan ongeveer 1.800 punten nodig heeft. Het externe bedrijf schatte in dat de totale investering uitkomt op zeven à acht miljoen euro. Dat komt al meer in de richting van wat Bolt wil betalen, al is het erg zuinig begroot.
Kenners noemen de 7,5 miljoen euro dus karig. De vraag is of dit op de langere termijn voldoende is om ADO in de Eredivisie te krijgen, maar, nog belangrijker: te houden. Het heeft dringend kapitaal nodig om spelers aan te trekken en talenten binnenboord te houden.
Een aangekondigde reorganisatie
In de opgestelde rapporten werd ook aandacht besteed aan een mogelijke reorganisatie. Zoals eerder gezegd heeft ADO de laatste jaren een te grote broek aangetrokken. Het zal links en rechts moeten saneren. Beristain sprak met diverse betrokkenen over decentralisatie.
Blitzer en zijn mannen bezitten meerdere sportclubs over heel de wereld. Als er een goede scouting staat in Spanje of België, hoef je deze niet op te tuigen in Nederland. Het idee is dat de verschillende clubs goed met elkaar gaan samenwerken om zo de kosten te drukken en zo succesvol mogelijk te zijn. De huidige organisatie zal dus deels worden uitgekleed.
In het laatste rapport van een extern kantoor werd berekend dat met de reorganisatie zo’n 1,7 miljoen euro gemoeid is. ‘Er zullen kosten worden gemaakt aan het afkopen van contracten van staf, kantoor en spelers, het aantrekken van management en het inschakelen van juridische ondersteuning’, lezen we.
Wie betaalt, bepaalt. En dat zal ook te voelen zijn in het Cars Jeans Stadion.
De mogelijke sterke, nieuwe man
Hoe de nieuwe organisatie er precies uit gaat zien is nog onduidelijk. Zoals gezegd heeft Beristain de club al doorgelicht. Zo heeft hij onder anderen gesproken met hoofdtrainer Ruud Brood. De verwachting is dat we hem de komende periode meer zullen zien in Den Haag.
De huidige directie zal normaliter een pas op de plaats maken. Het is aannemelijk dat er een sterke man van buitenaf wordt neergezet. Daarbij valt veelvuldig de naam Ivan Bravo. Hij werd eerder bij Waasland-Beveren aangesteld in een leidende rol om de algemene strategie van de club te bepalen. Dat is een mond vol, maar in feite was hij de schakel tussen Globalon/Bolt en de dagelijkse leiding. Bravo, die eerder onder meer werkzaam was bij Real Madrid, werkte lange tijd voor de Aspire Academy én zat in de board van Alcorcón. Inderdaad, de nieuwe zusterclub van ADO Den Haag.
United Vansen deed nog een verwoede poging bij de rechtbank
Nu de komst van Bolt ADO Den Haag Holding LLC is goedgekeurd door zowel de Licentiecommissie van de KNVB als de rechtbank in Den Haag, valt het doek voor United Vansen (UVS). De Chinese grootaandeelhouder raakt door de uitspraak van de rechtbank alle aandelen ADO Den Haag kwijt. De Chinezen, die naar eigen zeggen zo’n twintig miljoen euro in de club hebben gestoken, deden in de laatste week nog een poging om het overnameproces te stoppen.
UVS stuurde op 17 februari een brief aan de rechtbank. Het benadrukte eens te meer dat er onjuistheden waren in het overnameproces. Zo zou de rvc toestemming hebben moeten geven om een overeenstemming te kunnen sluiten met Bolt en om het WHOA-akkoord aan te bieden. Dit is volgens UVS niet gebeurd. Daarnaast plaatst het nog altijd vraagtekens bij de correctheid van het huidige bestuur op basis van diverse statuten. In een andere brief, op dezelfde dag verstuurd, heeft men de advocaat van de interim-directie gevraagd het WHOA-akkoord in te trekken. Het zou te risicovol zijn. Als de rechter niet had ingestemd, zou ADO praktisch failliet zijn geweest.
VI heeft de brieven ingezien. Op donderdag deed het nog een verwoede poging de overname te voorkomen. Het verstuurde een brief naar de beroepscommissie van de Licentiezaken. Daarin valt te lezen dat United Vansen oproept de beslissing van licentiecommissie te vernietigen.
Voor UVS lijkt het nu te laat. Het lijkt de aandelen ADO definitief kwijt. Met de nadruk op lijkt, want er is nog één allerlaatste uitweg. Tegen de WHOA-uitspraak kan men niet in beroep gaan, wél zou men naar het CAS kunnen gaan om de uitspraak van de Licentiecommissie aan te vechten. We houden het in de gaten.
Plotwending: wat weten we over de nieuwe (Amerikaanse) eigenaar van ADO?
Door Stef de Bont
Achtergrond
ADO Den Haag komt in Amerikaanse handen terecht. Na maanden van getouwtrek en achterhoedegevechten, lijkt Bolt ADO Den Haag Holding LLC de aandelen ADO over te gaan nemen. In het Cars Jeans Stadion wordt de champagne ontkurkt. Maar wat weten we eigenlijk van deze Amerikaanse eigenaar?
Het was een proces van de lange adem. ADO Den Haag was bijna een jaar in de ban van een mogelijke overname. Maar nu de WHOA-procedure is goedgekeurd door de Haagse rechtbank, kan Bolt ADO Den Haag Holding LLC de aandelen overnemen. Na maanden van achterhoedegevechten, cowboys, boze Chinezen en bezoekjes aan de rechtbank kan er eindelijk worden gebouwd.
En dat gebeurt onder een Amerikaanse vlag. Opvallend is dat tot op heden Bolt/Globalon, de interim-directie van ADO en anderen betrokken nog niks hebben losgelaten over de plannen die ze hebben met de Haagse voetbalclub. Maar wat weten we wel?
In dit PRO-stuk pikken we er de volgende thema’s uit:
- Globalon Football Holdings, of moeten we Bolt zeggen?
- Doelstelling: Missie Eredivisie
- Wat mag het kosten?
- Een aangekondigde reorganisatie
- De mogelijke sterke, nieuwe man
Globalon Football Holdings, of moeten we Bolt zeggen?
De naam zelf doet niet meteen een belletje rinkelen. Bij niemand niet. Zelfs niet in de Haagse bestuurskamer. We moeten terug naar het najaar van 2021. ADO verkeerde in grote financiële problemen en moest snel een nieuwe investeerder vinden om de rekeningen te betalen. Het sprak met meerdere kandidaten, waaronder het Amerikaanse Bolt Football Holdings.
De twee vonden elkaar. Alle details waren uitgewerkt, maar toen kwam er een konijn uit de hoge hoed: het bleek niet Bolt Football Holdings maar Globalon te zijn dat de aandelen over zou nemen. Een Spaanse zusteronderneming. Toen op 4 november 2021 de deal rond was, verscheen interim-directeur Edwin Reijntjes voor de camera van club TV. Het was de enige officiële toelichting die we hebben gekregen op de deal. In het filmpje moest aardig wat keren worden geknipt, aangezien Reijntjes steevast sprak over Bolt in plaats van Globalon.
Intussen meldde de Bask Ignacio Beristain zich in het Cars Jeans Stadion. Hij maakte kennis met het personeel en sprak met andere belanghebbenden. ‘Hij stelde zich voor als een voorman van Bolt Football Groups’, vertelt een van hen.
Bolt en Globalon kunnen we niet los zien van elkaar. Alleen de naam en standplaats is anders. Het is een netwerk van sportclubs die kennis, mensen en spelers deelt. Iets wat soms nog kan leiden tot verwarring. In de video op 4 november zei Reijntjes over Globalon dat daaronder ‘alle Europese clubs vallen zoals Waasland-Beveren, Crystal Palace, Estoril, Augsburg en in de toekomst dus ook ADO Den Haag.’
Tijdens een zitting rondom de WHOA-procedure, twee weken terug, repte het ADO-kamp over een andere situatie. Waasland-Beveren, Estoril en Alcorcón, een club op het tweede niveau van Spanje, vallen onder Globalon. De aandelen Crystal Palace en Augsburg behoren tot een andere portefeuille.
Dat blijkt ook uit de documenten die we opvroegen bij de Spaanse Kamer van Koophandel. Het is een aardig spinnenweb van bv’tjes. De enige naam die in vrijwel elk bedrijf terugkomt is die van David Blitzer. De grote aanjager van het project.
Een Amerikaanse zakenman en tevens miljonair. Hij heeft een persoonlijk minderheidsaandeel in Crystal Palace en Augsburg. Ook is hij uitvoerend partner bij The Blackstone Group. Zo komt ADO Den Haag uiteindelijk in een portfolio met onder meer The New Jersey Devils en de Philadelphia 76ers terecht. Meer over Blitzer vind je hier .
Dat de twee partijen erg verweven waren, bleek deze week. De Licentiecommissie van de KNVB had veel aanvullende vragen. Globalon is een consortium van veel verschillende bedrijven en eigenaren. En allemaal moesten ze met de billen bloot. Aangezien de rechtbank op vrijdag met een uitspraak zou komen in het WHOA-traject, moest er een konijn uit de hoge hoed worden getoverd. Het was Blitzer die zelf de regie nam. Hij begon Bolt ADO Den Haag Holding LLC. De Licentiecommissie hoefde zodoende alleen maar in zijn boeken te kijken. Voor ADO verandert er in feite niets.
Doelstelling: Missie Eredivisie
ADO bivakkeert momenteel in de Eerste Divisie. De interim-clubleiding heeft weleens laten vallen dat zij snel terug wil naar de Eredivisie. In rapporten van eerdere geïnteresseerde overnamepartijen werd zelfs uitgegaan van een plek in het linkerrijtje. In de derde stad van Nederland moet zo nu en dan Europees voetbal gespeeld kunnen worden.
Bolt heeft als doel gesteld dat ADO Den Haag binnen twee jaar promoveert. Dat moet dus dit seizoen gebeuren en anders volgend seizoen. Het past binnen de eerder gepresenteerde perspectieven. Een extern kantoor schetste drie mogelijke scenario’s voor ADO. Bij het eerste scenario zou het een stabiele Eredivisie-club worden, bij het tweede zou het schommelen tussen de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie en in het derde scenario zou het in de Eerste Divisie blijven.
Voor de korte termijn wordt ingezet op de eerste optie. Een stabiele Eredivisie-club worden. Waar eerdere potentiële overnamekandidaten AZ achterna wilden gaan, moet ADO in eerste instantie een voorbeeld nemen aan pakweg Heracles Almelo. Veilig in het vaderlandse rechterrijtje. Uiteraard droomt men groter, maar dat is gezien de financiële middelen (zie het volgende punt) een lastige opgave.
Wat mag het kosten?
Financieel moet er nog wel wat gebeuren in Den Haag. In oktober 2021 stond de Licentie Betaald Voetbal op de tocht. De conclusie na het lezen van diverse rapporten was dat ADO last had van de corona-pandemie, maar bovenal de zaken gewoon niet goed op orde had. De transferresultaten bleven ver achter én de salarissen waren veel te hoog opgelopen. Niet alleen wat betreft de spelers, maar ook het overige personeel onder wie de technische staf. En dan hielp uiteraard de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie niet mee.
Tijdens een recente zitting in de rechtbank, vanwege de WHOA-procedure, werd duidelijk dat Blitzer bereid is minimaal 7,5 miljoen euro in de club te stoppen. Kenners noemen dat rijkelijk weinig. Toen eind vorig jaar een externe partij in opdracht van de gemeente een rapport publiceerde, stond daarin dat tussen de vijftien en twintig miljoen euro nodig was. Daarbij werd uitgegaan van het aantal ECI-punten van 2.000 tot 2.200.
ECI staat voor European Club Index. Het is een maatstaf voor hoe goed een team is. Wil ADO structureel in het linkerrijtje van de Eredivisie spelen en zelfs meedoen om Europees voetbal – iets wat eerder werd geopperd – dan zijn er 2.000 tot 2.200 punten nodig. Maar daarvoor moet het wel flink investeren. Met die 7,5 miljoen euro van Bolt komt het er niet.
Later zijn er nieuwe doorrekeningen gemaakt. Bijvoorbeeld voor een stabiele Eredivisie-club. De computermodellen laten zien dat een team dan ongeveer 1.800 punten nodig heeft. Het externe bedrijf schatte in dat de totale investering uitkomt op zeven à acht miljoen euro. Dat komt al meer in de richting van wat Bolt wil betalen, al is het erg zuinig begroot.
Kenners noemen de 7,5 miljoen euro dus karig. De vraag is of dit op de langere termijn voldoende is om ADO in de Eredivisie te krijgen, maar, nog belangrijker: te houden. Het heeft dringend kapitaal nodig om spelers aan te trekken en talenten binnenboord te houden.
Een aangekondigde reorganisatie
In de opgestelde rapporten werd ook aandacht besteed aan een mogelijke reorganisatie. Zoals eerder gezegd heeft ADO de laatste jaren een te grote broek aangetrokken. Het zal links en rechts moeten saneren. Beristain sprak met diverse betrokkenen over decentralisatie.
Blitzer en zijn mannen bezitten meerdere sportclubs over heel de wereld. Als er een goede scouting staat in Spanje of België, hoef je deze niet op te tuigen in Nederland. Het idee is dat de verschillende clubs goed met elkaar gaan samenwerken om zo de kosten te drukken en zo succesvol mogelijk te zijn. De huidige organisatie zal dus deels worden uitgekleed.
In het laatste rapport van een extern kantoor werd berekend dat met de reorganisatie zo’n 1,7 miljoen euro gemoeid is. ‘Er zullen kosten worden gemaakt aan het afkopen van contracten van staf, kantoor en spelers, het aantrekken van management en het inschakelen van juridische ondersteuning’, lezen we.
Wie betaalt, bepaalt. En dat zal ook te voelen zijn in het Cars Jeans Stadion.
De mogelijke sterke, nieuwe man
Hoe de nieuwe organisatie er precies uit gaat zien is nog onduidelijk. Zoals gezegd heeft Beristain de club al doorgelicht. Zo heeft hij onder anderen gesproken met hoofdtrainer Ruud Brood. De verwachting is dat we hem de komende periode meer zullen zien in Den Haag.
De huidige directie zal normaliter een pas op de plaats maken. Het is aannemelijk dat er een sterke man van buitenaf wordt neergezet. Daarbij valt veelvuldig de naam Ivan Bravo. Hij werd eerder bij Waasland-Beveren aangesteld in een leidende rol om de algemene strategie van de club te bepalen. Dat is een mond vol, maar in feite was hij de schakel tussen Globalon/Bolt en de dagelijkse leiding. Bravo, die eerder onder meer werkzaam was bij Real Madrid, werkte lange tijd voor de Aspire Academy én zat in de board van Alcorcón. Inderdaad, de nieuwe zusterclub van ADO Den Haag.
United Vansen deed nog een verwoede poging bij de rechtbank
Nu de komst van Bolt ADO Den Haag Holding LLC is goedgekeurd door zowel de Licentiecommissie van de KNVB als de rechtbank in Den Haag, valt het doek voor United Vansen (UVS). De Chinese grootaandeelhouder raakt door de uitspraak van de rechtbank alle aandelen ADO Den Haag kwijt. De Chinezen, die naar eigen zeggen zo’n twintig miljoen euro in de club hebben gestoken, deden in de laatste week nog een poging om het overnameproces te stoppen.
UVS stuurde op 17 februari een brief aan de rechtbank. Het benadrukte eens te meer dat er onjuistheden waren in het overnameproces. Zo zou de rvc toestemming hebben moeten geven om een overeenstemming te kunnen sluiten met Bolt en om het WHOA-akkoord aan te bieden. Dit is volgens UVS niet gebeurd. Daarnaast plaatst het nog altijd vraagtekens bij de correctheid van het huidige bestuur op basis van diverse statuten. In een andere brief, op dezelfde dag verstuurd, heeft men de advocaat van de interim-directie gevraagd het WHOA-akkoord in te trekken. Het zou te risicovol zijn. Als de rechter niet had ingestemd, zou ADO praktisch failliet zijn geweest.
VI heeft de brieven ingezien. Op donderdag deed het nog een verwoede poging de overname te voorkomen. Het verstuurde een brief naar de beroepscommissie van de Licentiezaken. Daarin valt te lezen dat United Vansen oproept de beslissing van licentiecommissie te vernietigen.
Voor UVS lijkt het nu te laat. Het lijkt de aandelen ADO definitief kwijt. Met de nadruk op lijkt, want er is nog één allerlaatste uitweg. Tegen de WHOA-uitspraak kan men niet in beroep gaan, wél zou men naar het CAS kunnen gaan om de uitspraak van de Licentiecommissie aan te vechten. We houden het in de gaten.
0
|
Vrijdag 25 februari 2022 om 11:05 uur |
slash070
25 februari 2022
adodenhaag.nl
WHOA-AKKOORD GOEDGEKEURD
De Rechtbank Den Haag heeft het WHOA-akkoord goedgekeurd (gehomologeerd). Binnen 14 dagen krijgen de schuldeisers het bedrag dat uit het akkoord voor hen voortvloeit. De aandelen worden aan de nieuwe aandeelhouder overgedragen. Hiermee is ADO Den Haag financieel in veilige haven gekomen en kunnen we samen met supporters, sponsoren en adverteerders, voetballers en medewerkers en heel Den Haag en Haaglanden weer vooruit kijken.
De nieuwe aandeelhouder is Bolt, eigendom van David Blitzer, een Amerikaanse investeerder in sport. Globalon is een consortium van meerdere bedrijven/eigenaren. In het licentieproces bleek dat het veel tijd zou vergen totdat de licentiecommissie groen licht zou kunnen geven. Tijd die er niet meer is voor ADO Den Haag. Daarop heeft de oorspronkelijke initiatiefnemer David Blitzer – meerderheidsaandeelhouder in Globalon – besloten om in een eenvoudige structuur zelf ADO Den Haag via Bolt ADO Den Haag Holding LLC over te nemen. Globalon Spanje blijft namens Bolt het aanspreekpunt voor ADO Den Haag.
Edwin Reijntjes, Algemeen Directeur ADO Den Haag ``Een heugelijke dag voor iedereen die ADO Den Haag een warm hart toedraagt. Een jaar lang hebben sponsoren, supporters maar ook medewerkers van deze prachtige club in onzekerheid gezeten over het voortbestaan van het ons zo geliefde ADO Den Haag. Met de homologatie van vandaag is het moment daar dat we weer vooruit kunnen kijken en samen met de nieuwe aandeelhouder kunnen bouwen aan een gezond ADO Den Haag.``
adodenhaag.nl
WHOA-AKKOORD GOEDGEKEURD
De Rechtbank Den Haag heeft het WHOA-akkoord goedgekeurd (gehomologeerd). Binnen 14 dagen krijgen de schuldeisers het bedrag dat uit het akkoord voor hen voortvloeit. De aandelen worden aan de nieuwe aandeelhouder overgedragen. Hiermee is ADO Den Haag financieel in veilige haven gekomen en kunnen we samen met supporters, sponsoren en adverteerders, voetballers en medewerkers en heel Den Haag en Haaglanden weer vooruit kijken.
De nieuwe aandeelhouder is Bolt, eigendom van David Blitzer, een Amerikaanse investeerder in sport. Globalon is een consortium van meerdere bedrijven/eigenaren. In het licentieproces bleek dat het veel tijd zou vergen totdat de licentiecommissie groen licht zou kunnen geven. Tijd die er niet meer is voor ADO Den Haag. Daarop heeft de oorspronkelijke initiatiefnemer David Blitzer – meerderheidsaandeelhouder in Globalon – besloten om in een eenvoudige structuur zelf ADO Den Haag via Bolt ADO Den Haag Holding LLC over te nemen. Globalon Spanje blijft namens Bolt het aanspreekpunt voor ADO Den Haag.
Edwin Reijntjes, Algemeen Directeur ADO Den Haag ``Een heugelijke dag voor iedereen die ADO Den Haag een warm hart toedraagt. Een jaar lang hebben sponsoren, supporters maar ook medewerkers van deze prachtige club in onzekerheid gezeten over het voortbestaan van het ons zo geliefde ADO Den Haag. Met de homologatie van vandaag is het moment daar dat we weer vooruit kunnen kijken en samen met de nieuwe aandeelhouder kunnen bouwen aan een gezond ADO Den Haag.``
0
|
Vrijdag 25 februari 2022 om 10:44 uur |
slash070
Hij is nogal behoorlijk onder de indruk van de regen, kou, rondvliegend puin, en storm van bijna 140 km per uur. Hij blijft maar door het raam kijken. Als dit zo doorgaat heb ik geen andere keuze dan om hem.binnen te laten.
Aldus de schoonmaakster vanuit de ADO Fanshop over Edwin Reijntjes gisteren. #eunice
Aldus de schoonmaakster vanuit de ADO Fanshop over Edwin Reijntjes gisteren. #eunice
0
|
Zaterdag 19 februari 2022 om 13:53 uur |
Club Achter de Duinen
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
`Schuim Marcheerder` van Janmaat, Coret en Nieuwenburg
Daryl Janmaat, Edwin Coret en John Nieuwenburg hebben een gezamenlijke hobby.
Lees het nieuwsbericht
`Schuim Marcheerder` van Janmaat, Coret en Nieuwenburg
Daryl Janmaat, Edwin Coret en John Nieuwenburg hebben een gezamenlijke hobby.
Lees het nieuwsbericht
0
|
Zondag 13 februari 2022 om 20:23 uur |
PD
D
ADO Den Haag en zijn bestuurders trokken dinsdag naar de rechtbank. Daar moet de rechter zijn akkoord geven voor de afgeronde WHOA-procedure. Eens te meer blijkt de redding van ADO een kaartenhuis. Zeker nu de Chinese grootaandeelhouder United Vansen nog één keer de aanval kiest. 42 pagina’s werden er naar de rechtbank gestuurd. VI heeft de explosieve documenten in handen.
‘Kortom, het getekende stuk van 4 november 2021 tussen ADO en Globalon heeft voor UVS de waarde van een willekeurig boodschappenbriefje van een gemiddelde Haagse huisvrouw. Handig maar volstrekt waardeloos.’
Daar zit geen woord Chinees bij. Het is dinsdagmiddag. Opnieuw zit een ADO-delegatie in de rechtbank. Ruimte H1 is gereserveerd. ‘ADO is een patiënt aan het infuus op de intensive care’, klinkt het al vrij snel. De heren en dames zijn samengekomen om de zogenaamde WHOA-procedure af te ronden. Om de patiënt van de intensive care te krijgen, zeg maar. Niet eens zo lang geleden werd dat gezien als een formaliteit.
Een korte samenvatting voor wie door de Haagse bomen het bos niet meer ziet:
ADO Den Haag verkeert in zwaar weer en dreigde op een zeker moment zelfs failliet te gaan. Het had een schuld van bijna twintig miljoen euro. Om het tij te keren, werd een WHOA-procedure gestart. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord is bedoeld om schulden te herstructureren en zo een faillissement te voorkomen. In gewone mensentaal: de schuldeisers werd gevraagd akkoord te gaan met een percentage van het openstaande bedrag. Dan zouden de schulden verdwijnen en kon ADO een gezonde doorstart maken.
Het werd een proces van de lange adem, maar is volgens de herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger nu afgerond. Alleen de rechter moet het complete proces nog goedkeuren. ADO meent een akkoord te hebben met de schuldeisers en het Spaanse Globalon zou klaarstaan om het openstaande bedrag, ruim 1,5 miljoen euro, op te hoesten. Eind goed, al goed.
Maar dan moet de rechter wel akkoord gaan. Vandaag wordt duidelijk dat het nog niet zo eenvoudig is. Om het akkoord af te ronden is het geld van Globalon nodig. En de Spanjaarden willen pas betalen als de licentiecommissie van de KNVB instemt met de overname. Afgelopen vrijdag zijn er nieuwe vragen gesteld. De hoop is nu dat er 22 februari een uitspraak volgt.
Als de huidige WHOA-procedure wordt goedgekeurd, houden Wang en consorten nul euro over
Naast de raadsmannen van ADO was er nog een andere spreker in de zaal. Advocaten gelinkt aan United Vansen. De huidige grootaandeelhouder. Want voor de Chinezen staat het meeste op het spel. Wordt de WHOA-procedure goedgekeurd, dan zijn zij de grote verliezer. Wang en consorten hebben naar eigen zeggen zo’n twintig miljoen euro in het project gestopt. Maar als de huidige WHOA-procedure wordt goedgekeurd, houden ze nul euro over.
En dus kiezen ze nu frontaal de aanval.
© Pro Shots
NACHTMERRIE
De rechtbank, ADO-directie en herstructureringsdeskundige Reiziger - die de WHOA-procedure in goede banen moet leiden - wisten wat er zou komen. Vorige week ontvingen ze allemaal een mail uit China met daarin een bijlage van 42 pagina’s. Een document dat VI nu ook in handen heeft. De Chinezen komen met ongekende aantijgingen, opvallend mailverkeer en stuitende conclusies.
Ze beginnen het stuk als volgt:
‘Geachte heer Reiziger,
Toen wij in 2014 alle gewone aandelen van N.V. ADO Den Haag hebben gekocht, waren we van mening dat we grootaandeelhouder waren geworden van een club die is gevestigd in de rechtsstaat Nederland. En nog wel in Den Haag, de internationale stad van recht, vrede en veiligheid (of, zoals we ook hebben gehoord, de ‘juridische hoofdstad van de wereld’).
`Dankzij sabotage, discriminatie, leugens en bedrog van een klein groepje mensen lopen we het risico dat onze aandelen zonder ook maar enige financiële vergoeding van ons worden afgepakt`
Niets, werkelijk niets, heeft ons voorbereid op de nachtmerrie waarin we het afgelopen jaar verzeild zijn geraakt en waarbij we dankzij sabotage, discriminatie, leugens en bedrog van een klein groepje mensen het risico lopen dat onze aandelen zonder ook maar enige financiële vergoeding van ons worden afgepakt.
Het is schokkend dat het in de rechtsstaat Nederland mogelijk is, dat een bedrijfseigenaar, die met een financiële injectie van ongeveer € 20 miljoen N.V. ADO Den Haag een flink aantal jaren in leven heeft gehouden en op de bedrijfsvoering geen enkele invloed heeft gehad en kunnen hebben, zijn bedrijf zomaar kan kwijtraken.’
COSINUS
Wat volgt is een uniek inkijkje in het laatste jaar ADO Den Haag. Althans, vanuit Chinees perspectief. Het stuk is opgesteld in Peking en ondertekend door Wang Hui. Eerst is het vertaald naar het Engels, vervolgens naar het Nederlands. Grappig detail: in het originele stuk stond overal Jeroen Traveler, met dank aan een overijverige vertaalmachine.
Zoals VI eerder al schreef, hoorde UVS in de herfst van 2020 dat de Chinese State Administration of Foreign Exchange het niet langer toestond dat er geld zou worden overgemaakt naar Europa. ‘ADO zou voor een aantal maanden zelfstandig op zoek gaan naar liquiditeit. Hierdoor kreeg UVS de kans en gelegenheid om op zoek te gaan naar een ander bedrijf dat het aandelenpakket zou willen overnemen en ook het voortdurend verlies lijdende ADO financieel te steunen’, schrijft UVS.
Volgens de Chinezen was er met zowel World Soccer Holdings (WSH) als Cosinus een akkoord over de aandelenoverdracht. Zij waren bereid de achterstallige betaling van UVS over te nemen én te betalen voor de aandelen. Een akkoord was dichtbij, volgens de Chinezen was een WHOA-procedure helemaal niet nodig.
‘Dat deze – en later ook andere – overnamepartijen door zowel de Nederlandse leden van de raad van commissarissen als ook de minderheidsaandeelhouders HFC en STA voortdurend consequent zouden worden weggejaagd en weggepest, konden we op dat moment niet bevroeden. En omdat de coronmaatregelen het reizen van Beijing naar Nederland onmogelijk maakten, konden we het persoonlijk ook niet voorkomen.’
© Pro Shots
HAAGSE PLUCHEPLAKKERS
Het zijn 42 pagina’s vol woede en wanhoop. Volgens UVS hadden de bestuurders, die in het document De Haagse Plucheplakkers worden genoemd, een dubbele agenda. Ze zouden er alles aan hebben gedaan om bepaalde trajecten te vertragen en de club te verkopen aan een partij die hun het best gezind was.
Zowel in de rechtsbank als in de stukken worden de hoofdpersonen met naam en toenaam genoemd. Vooral rvc-voorzitter Frans van Steenis, interim-directeur Edwin Reijntjes en Reiziger moeten het ontgelden.
`Hoewel we in Beijing niet al het buitenlandse nieuws mee krijgen lijkt ons dit toch verdacht veel op een coronafeestje van de Britse premier Boris Johnson`
Van Steenis werd tegen de zin van de Chinezen in aangesteld. Met dikgedrukte letters wordt geschreven dat hij statutair gezien nooit benoemd had mogen worden. Er wordt geschreven over een onprettige communicatie, een geheime agenda en machtsmisbruik. Als voorbeeld wordt verteld dat hij een medewerkster zou hebben gedwongen kaarten uit te printen voor hem en zijn familie. En dat ten tijde van corona. UVS schrijft: ‘Hoewel we in Beijing niet al het buitenlandse nieuws mee krijgen lijkt ons dit toch verdacht veel op een coronafeestje van de Britse premier Boris Johnson.’
Misschien niet het sterkste voorbeeld, maar het geeft de vrije pen van de Chinezen goed weer. Bovendien is er meer. Van Steenis zou een stap naar de Ondernemerskamer hebben voorbereid én met voormalig eigenaar Mark van der Kallen hebben gesproken over een scenario de club failliet te laten gaan. De aandelen zouden dan weer bij Van der Kallen terechtkomen.
Het werd een hoog spel achter de schermen. UVS wilde een aandeelhoudersvergadering uitschrijven om Van Steenis te ontslaan, maar deze werd ternauwernood voorkomen. Van Steenis beloofde, zo lezen we in het mailverkeer, zich coöperatief op te stellen bij een mogelijke verkoop door UVS.
De Chinezen dachten eruit te komen met WSH, maar dat werd net als UVS verrast door de aangekondigde WHOA-procedure en trok zich terug. De deal was bijna rond, maar nu was al het werk voor niks geweest. ‘Voor de eerste – maar zeker niet voor de laatste – keer werden wij begin mei 2021 ernstig in onze belangen geschaad door een actie van de ADO-directie, door de twee minderheidsaandeelhouders HFC en STA, alsmede door de drie Nederlandse leden van de raad van commissarissen.’
Van Steenis wordt gezien als een kwade genius. Maar hij staat niet alleen. Na het vertrek van Mohammed Hamdi werd Reijntjes aangesteld als interim-directeur. Eerder schreven we al dat de Chinezen het niet eens waren met zijn benoeming en dat deze formeel nooit was goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering. In de huidige stukken wordt hij consequent incapabel genoemd.
‘Zonder enig mandaat – en altijd zonder goedkeuring van ons als grootaandeelhouder – hebben HFC en STA (ieder 1 aandeel), directeur Reijntjes en de drie Nederlandse leden van de raad van commissarissen maandenlang besluiten genomen die bijna allemaal rampzalig zijn uitgepakt voor zowel ADO Den Haag als ook voor ons, UVS.’
‘Even hadden we hoop dat met de benoeming van u tot herstructureringsdeskundige de situatie zou normaliseren. Maar niets bleek minder waar. De waarschuwing die we direct na zijn benoeming van verschillende kanten hadden gekregen en die erop neerkwam dat de heer Reiziger verre van objectief was en naar de pijpen zou dansen van ADO’s advocatenkantoor Nauta bleken volledig juist. Sterker, het was nog erger dan dat (waarover later meer).’
GOLFCLUB
UVS voelt zich maandenlang tegengewerkt, schrijft over stiekeme gesprekken met een andere geïnteresseerde partij (VANAD) en over tegengestelde belangen. UVS wil overduidelijk nog wat geld overhouden aan de verkoop van ADO, De Haagse Plucheplakkers willen naar hun mening vooral blijven plakken. En het grotere doel, zo stelt UVS: ‘Het afpakken van onze aandelen.’
‘Opnieuw, daarvan zijn we overtuigd, zijn we van de kant van ADO opzettelijk misleid. Hoe later we van het uiteindelijke doel (het afpakken van onze aandelen) zouden weten, hoe beter het Van Steenis en zijn medestanders uit kwam.’
Van een kale kip valt niet te plukken. De WHOA is erop ingericht dat schuldeisers zo min mogelijk van hun geld terug zien. En de grootaandeelhouder komt op de laatste plaats. Reiziger en de ADO-directie zinspeelden inderdaad in een vroeg stadium al op een situatie waarbij UVS alles zou verliezen.
Wat volgt is een opsomming van vermeende, gepleegde feiten. UVS wijst naar Reiziger die hier weet van had. ´Of in ieder geval, weet had moeten hebben. U zult het ons dan ook niet kwalijk nemen dat wij hem in de loop van de tijd zijn gaan zien als medeplichtig aan het moreel verwerpelijke, discriminerende en zeker ook criminele gedrag waaronder wij al zo lang te lijden hebben.’
Wang schrijft over de potentiële kopers, onaangekondigde vergaderingen, ongeoorloofde statutenwijzigingen en misleidende persberichten. Van Steenis was onbetrouwbaar, Reijntjes incapabel en Reiziger had zichzelf gepromoveerd tot onderhandelaar.
`Bijna nog bizarder was het feit dat een envelop met alle mogelijke vertrouwelijke stukken betreffende het Lentze-Jol-bod ineens werd gevonden bij de Wassenaarse golfclub`
In hun ogen was de De Groep Lentze/Jol (HHC) de enige serieuze partij. Daar had UVS, op papier nog altijd de grootaandeelhouder, een akkoord mee. Maar deze Haagse partij voelde zich nimmer serieus genomen. Begeleidende mails met advocaten onderstrepen dit. Steeds is er weer een reden om niet in gesprek te gaan. Dan zijn er weer andere partijen die voorrang genieten, dan is er weer gedoe rondom documenten of de situatie met de gemeente. Als na lang aandringen Lentze en Jol alsnog aan tafel komen, gaat de deal niet door. ‘Je hoeft niet in China te wonen om te beseffen dat de ADO-leiding wel positieve woorden sprak, maar ondertussen voortdurend bezig was met sabotage en ondermijning van de plannen van Lentze-Jol.’
‘Bijna nog bizarder was het feit dat een envelop met alle mogelijke vertrouwelijke stukken betreffende het Lentze-Jol-bod ineens werd gevonden bij de Wassenaarse golfclub. Reijntjes was de meest logische verdachte. Tegen de rvc schijnt hij ontkend te hebben die dag bij de golfclub geweest te zijn.’
Volgens UVS lag er een vooropgezet plan om de aandelen aan de groep Rob Jansen-John van Ringelensteijn over te doen. Dan zouden De Haagse Plucheplakkers gewoon kunnen blijven zitten. Dat ging niet door, nadat Globalon/Bolt bovengemiddelde interesse toonde en de club moest schakelen.
FRAUDE
UVS spreekt van sabotage, discriminatie, leugens en bedrog. Maar het gaat nog verder. Het woord fraude valt. Een verhaal dat al eerder bij VI bekend was, maar wat wij onmogelijk hard konden maken. Peking is echter heel zeker van zijn zaak.
`Wat duidelijk blijkt, is dat er alvorens auditfiles te maken er in de boekhouding is gerommeld`
Toen Lentze/Jol in beeld waren om de club over te nemen, deed het een boekenonderzoek. Daar stuitte het naar eigen zeggen op verdachte zaken. Het kreeg de zogeheten auditfiles van de boekhouding in handen. ‘Wat daaruit duidelijk blijkt, is dat er alvorens auditfiles te maken er in de boekhouding is gerommeld. Er ontbreken posten, iets dat uit het ontbreken van opvolgende boekstuknummers blijkt. Wat ook opvalt, is dat er geen nota’s voor werkzaamheden van Nauta (het advocatenkantoor dat ADO bijstaat, red.) in de boekhouding zijn terug te vinden. Sterker nog: in de auditfiles ontbreekt de crediteur Nauta Dutilh geheel. Dit terwijl er in door Nauta wel degelijk werkzaamheden zijn verricht (…).’
Dit is een flinke aantijging. Zoals eerder geschreven moeten alle schuldeisers binnen de WHOA-procedure genoegen nemen met een klein deel van hun uitstaande schuld. Een ieder moet inleveren om ADO uiteindelijk een doorstart te kunnen laten maken. Dus ook het advocatenkantoor, dat als geen ander weet hoe de procedure werkt. Maar volgens UVS is er iets opmerkelijks gebeurd.
‘UVS kan niet zeggen of de nota’s voor werkzaamheden van Nauta voor de fixatiedatum van 25 mei 2021 later opzettelijk uit de boekhouding van ADO zijn gehaald (wat zou duiden op regelrechte fraude) of dat er sprake is van ernstig verlate facturatie. Vaststaat dat Nauta (met haar grote kennis van de WHOA, waarvan Nauta bij het tot stand komen van de Wet zelfs een rol heeft gespeeld) zichzelf boven alle andere crediteuren heeft bevoordeeld en daarbij zowel Reiziger als ook de rechtbank heeft misleid.’
‘Vaststaat ook dat Reiziger, met z’n kennis als curator, deze fouten direct had moeten opmerken en voorkomen, ook al zou dit de innige relatie tussen Nauta en Reiziger hebben geschaad. En nog veel kwalijker is het feit dat toen Reiziger door UVS-advocaat Casper Haket eind 2021 op de hoogte werd gesteld van de (laten we het maar voorzichtig) “onjuiste facturatie” (noemen), hij dit meteen verwierp met de woorden “dat is niet zo”. En geen nader onderzoek heeft ingesteld.’
Deze aantijgingen werden tijdens de zitting op dinsdag overigens niet naar voren gebracht.
BOODSCHAPPENLIJSTJE
Het moge duidelijk zijn: UVS voelt zich niet serieus genomen. De Chinezen, die zelf ook verre van brandschoon zijn, – zij kwamen immers hun betalingsverplichtingen niet na – schrijven alle frustraties van zich af. Het akkoord tussen ADO en het Spaanse Globalon, waar zij als grootaandeelhouder niet in zijn gehoord, nemen ze niet serieus. ‘Het heeft voor UVS de waarde van een willekeurig boodschappenbriefje van een gemiddelde Haagse huisvrouw. Handig maar volstrekt waardeloos.’
Wang is boos, zo schrijft hij. ‘Door een discriminerende combinatie van onderschatting van Chinese kennis en kunde en van zelfoverschatting van veruit de meeste ADO-bestuurders is de club in de afgelopen zeven jaar zwaar teruggevallen.
`We zijn ons ervan bewust dat door het gerommel met de Nauta-facturatie van voor de fixatiedatum, de WHOA per definitie niet kan slagen. En ook dat dit bijna zeker tot het faillissement van de club zal leiden`
`UVS mag alleen maar betalen en moet verder zijn mond houden`, was een uitspraak van (toen rvc-lid) John van Ringelenstein, die we ons altijd zullen blijven herinneren en die typerend was voor de manier waarop we sinds 2014 zijn behandeld. We zijn ons ervan bewust dat door het gerommel met de Nauta-facturatie van voor de fixatiedatum, de WHOA per definitie niet kan slagen. En ook dat dit bijna zeker tot het faillissement van de club zal leiden. Dit is dan ook de reden dat wij van UVS lang hebben gewacht met ons te roeren.’
En dus richt Wang zich nu tot de rechtbank. Hij vraagt onder meer de eindbeslissing over de WHOA-procedure uit te stellen, Reiziger, Reijntjes en de rvc op non-actief te stellen én de WHOA-ondermijnende acties bij de tuchtcommissies aan te melden. Tevens raden ze aan met De Groep Lentze/Jol in gesprek te gaan.
UITSPRAAK RECHTER OP 25 FEBRUARI
De rechter moest dinsdag vooral de gevoerde procedure beoordelen. Daarnaast was hij bovenmatig geïnteresseerd in de investering die het Spaanse Globalon wilde doen, of De Groep Lentze/Jol daadwerkelijk nog interesse heeft én hoe het nu zat met de Licentiecommissie van de KNVB. Om de WHOA-procedure succesvol af te ronden is het geld van Globalon nodig. Maar zoals gezegd, de licentiecommissie kwam afgelopen vrijdag opnieuw met aanvullende vragen. ADO/Globalon hopen volgende week nieuwe stukken aan te leveren en denken dan op 22 februari uitsluitsel te krijgen vanuit Zeist. Maar dat is niet zo hard toegezegd.
De rechter was duidelijk. ‘Geld is pas geld als je het in je zak hebt’, sprak hij. ‘En geen geld, geen akkoord.’ Hij vroeg de betrokken partijen om extra documenten en komt op 25 februari met een vonnis. Een bewuste keuze: dan weet hij namelijk of de Licentiecommissie akkoord is gegaan. Zegt de Licentiecommissie ja én ziet de rechter verder geen beren op de weg, dan is ADO gered, Globalon de nieuwe eigenaar en United Vansen alles kwijt.
Gaat de Licentiecommissie niet akkoord, dan klapt de deal met Globalon en zijn de problemen voor ADO niet te overzien.
ADO Den Haag en zijn bestuurders trokken dinsdag naar de rechtbank. Daar moet de rechter zijn akkoord geven voor de afgeronde WHOA-procedure. Eens te meer blijkt de redding van ADO een kaartenhuis. Zeker nu de Chinese grootaandeelhouder United Vansen nog één keer de aanval kiest. 42 pagina’s werden er naar de rechtbank gestuurd. VI heeft de explosieve documenten in handen.
‘Kortom, het getekende stuk van 4 november 2021 tussen ADO en Globalon heeft voor UVS de waarde van een willekeurig boodschappenbriefje van een gemiddelde Haagse huisvrouw. Handig maar volstrekt waardeloos.’
Daar zit geen woord Chinees bij. Het is dinsdagmiddag. Opnieuw zit een ADO-delegatie in de rechtbank. Ruimte H1 is gereserveerd. ‘ADO is een patiënt aan het infuus op de intensive care’, klinkt het al vrij snel. De heren en dames zijn samengekomen om de zogenaamde WHOA-procedure af te ronden. Om de patiënt van de intensive care te krijgen, zeg maar. Niet eens zo lang geleden werd dat gezien als een formaliteit.
Een korte samenvatting voor wie door de Haagse bomen het bos niet meer ziet:
ADO Den Haag verkeert in zwaar weer en dreigde op een zeker moment zelfs failliet te gaan. Het had een schuld van bijna twintig miljoen euro. Om het tij te keren, werd een WHOA-procedure gestart. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord is bedoeld om schulden te herstructureren en zo een faillissement te voorkomen. In gewone mensentaal: de schuldeisers werd gevraagd akkoord te gaan met een percentage van het openstaande bedrag. Dan zouden de schulden verdwijnen en kon ADO een gezonde doorstart maken.
Het werd een proces van de lange adem, maar is volgens de herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger nu afgerond. Alleen de rechter moet het complete proces nog goedkeuren. ADO meent een akkoord te hebben met de schuldeisers en het Spaanse Globalon zou klaarstaan om het openstaande bedrag, ruim 1,5 miljoen euro, op te hoesten. Eind goed, al goed.
Maar dan moet de rechter wel akkoord gaan. Vandaag wordt duidelijk dat het nog niet zo eenvoudig is. Om het akkoord af te ronden is het geld van Globalon nodig. En de Spanjaarden willen pas betalen als de licentiecommissie van de KNVB instemt met de overname. Afgelopen vrijdag zijn er nieuwe vragen gesteld. De hoop is nu dat er 22 februari een uitspraak volgt.
Als de huidige WHOA-procedure wordt goedgekeurd, houden Wang en consorten nul euro over
Naast de raadsmannen van ADO was er nog een andere spreker in de zaal. Advocaten gelinkt aan United Vansen. De huidige grootaandeelhouder. Want voor de Chinezen staat het meeste op het spel. Wordt de WHOA-procedure goedgekeurd, dan zijn zij de grote verliezer. Wang en consorten hebben naar eigen zeggen zo’n twintig miljoen euro in het project gestopt. Maar als de huidige WHOA-procedure wordt goedgekeurd, houden ze nul euro over.
En dus kiezen ze nu frontaal de aanval.
© Pro Shots
NACHTMERRIE
De rechtbank, ADO-directie en herstructureringsdeskundige Reiziger - die de WHOA-procedure in goede banen moet leiden - wisten wat er zou komen. Vorige week ontvingen ze allemaal een mail uit China met daarin een bijlage van 42 pagina’s. Een document dat VI nu ook in handen heeft. De Chinezen komen met ongekende aantijgingen, opvallend mailverkeer en stuitende conclusies.
Ze beginnen het stuk als volgt:
‘Geachte heer Reiziger,
Toen wij in 2014 alle gewone aandelen van N.V. ADO Den Haag hebben gekocht, waren we van mening dat we grootaandeelhouder waren geworden van een club die is gevestigd in de rechtsstaat Nederland. En nog wel in Den Haag, de internationale stad van recht, vrede en veiligheid (of, zoals we ook hebben gehoord, de ‘juridische hoofdstad van de wereld’).
`Dankzij sabotage, discriminatie, leugens en bedrog van een klein groepje mensen lopen we het risico dat onze aandelen zonder ook maar enige financiële vergoeding van ons worden afgepakt`
Niets, werkelijk niets, heeft ons voorbereid op de nachtmerrie waarin we het afgelopen jaar verzeild zijn geraakt en waarbij we dankzij sabotage, discriminatie, leugens en bedrog van een klein groepje mensen het risico lopen dat onze aandelen zonder ook maar enige financiële vergoeding van ons worden afgepakt.
Het is schokkend dat het in de rechtsstaat Nederland mogelijk is, dat een bedrijfseigenaar, die met een financiële injectie van ongeveer € 20 miljoen N.V. ADO Den Haag een flink aantal jaren in leven heeft gehouden en op de bedrijfsvoering geen enkele invloed heeft gehad en kunnen hebben, zijn bedrijf zomaar kan kwijtraken.’
COSINUS
Wat volgt is een uniek inkijkje in het laatste jaar ADO Den Haag. Althans, vanuit Chinees perspectief. Het stuk is opgesteld in Peking en ondertekend door Wang Hui. Eerst is het vertaald naar het Engels, vervolgens naar het Nederlands. Grappig detail: in het originele stuk stond overal Jeroen Traveler, met dank aan een overijverige vertaalmachine.
Zoals VI eerder al schreef, hoorde UVS in de herfst van 2020 dat de Chinese State Administration of Foreign Exchange het niet langer toestond dat er geld zou worden overgemaakt naar Europa. ‘ADO zou voor een aantal maanden zelfstandig op zoek gaan naar liquiditeit. Hierdoor kreeg UVS de kans en gelegenheid om op zoek te gaan naar een ander bedrijf dat het aandelenpakket zou willen overnemen en ook het voortdurend verlies lijdende ADO financieel te steunen’, schrijft UVS.
Volgens de Chinezen was er met zowel World Soccer Holdings (WSH) als Cosinus een akkoord over de aandelenoverdracht. Zij waren bereid de achterstallige betaling van UVS over te nemen én te betalen voor de aandelen. Een akkoord was dichtbij, volgens de Chinezen was een WHOA-procedure helemaal niet nodig.
‘Dat deze – en later ook andere – overnamepartijen door zowel de Nederlandse leden van de raad van commissarissen als ook de minderheidsaandeelhouders HFC en STA voortdurend consequent zouden worden weggejaagd en weggepest, konden we op dat moment niet bevroeden. En omdat de coronmaatregelen het reizen van Beijing naar Nederland onmogelijk maakten, konden we het persoonlijk ook niet voorkomen.’
© Pro Shots
HAAGSE PLUCHEPLAKKERS
Het zijn 42 pagina’s vol woede en wanhoop. Volgens UVS hadden de bestuurders, die in het document De Haagse Plucheplakkers worden genoemd, een dubbele agenda. Ze zouden er alles aan hebben gedaan om bepaalde trajecten te vertragen en de club te verkopen aan een partij die hun het best gezind was.
Zowel in de rechtsbank als in de stukken worden de hoofdpersonen met naam en toenaam genoemd. Vooral rvc-voorzitter Frans van Steenis, interim-directeur Edwin Reijntjes en Reiziger moeten het ontgelden.
`Hoewel we in Beijing niet al het buitenlandse nieuws mee krijgen lijkt ons dit toch verdacht veel op een coronafeestje van de Britse premier Boris Johnson`
Van Steenis werd tegen de zin van de Chinezen in aangesteld. Met dikgedrukte letters wordt geschreven dat hij statutair gezien nooit benoemd had mogen worden. Er wordt geschreven over een onprettige communicatie, een geheime agenda en machtsmisbruik. Als voorbeeld wordt verteld dat hij een medewerkster zou hebben gedwongen kaarten uit te printen voor hem en zijn familie. En dat ten tijde van corona. UVS schrijft: ‘Hoewel we in Beijing niet al het buitenlandse nieuws mee krijgen lijkt ons dit toch verdacht veel op een coronafeestje van de Britse premier Boris Johnson.’
Misschien niet het sterkste voorbeeld, maar het geeft de vrije pen van de Chinezen goed weer. Bovendien is er meer. Van Steenis zou een stap naar de Ondernemerskamer hebben voorbereid én met voormalig eigenaar Mark van der Kallen hebben gesproken over een scenario de club failliet te laten gaan. De aandelen zouden dan weer bij Van der Kallen terechtkomen.
Het werd een hoog spel achter de schermen. UVS wilde een aandeelhoudersvergadering uitschrijven om Van Steenis te ontslaan, maar deze werd ternauwernood voorkomen. Van Steenis beloofde, zo lezen we in het mailverkeer, zich coöperatief op te stellen bij een mogelijke verkoop door UVS.
De Chinezen dachten eruit te komen met WSH, maar dat werd net als UVS verrast door de aangekondigde WHOA-procedure en trok zich terug. De deal was bijna rond, maar nu was al het werk voor niks geweest. ‘Voor de eerste – maar zeker niet voor de laatste – keer werden wij begin mei 2021 ernstig in onze belangen geschaad door een actie van de ADO-directie, door de twee minderheidsaandeelhouders HFC en STA, alsmede door de drie Nederlandse leden van de raad van commissarissen.’
Van Steenis wordt gezien als een kwade genius. Maar hij staat niet alleen. Na het vertrek van Mohammed Hamdi werd Reijntjes aangesteld als interim-directeur. Eerder schreven we al dat de Chinezen het niet eens waren met zijn benoeming en dat deze formeel nooit was goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering. In de huidige stukken wordt hij consequent incapabel genoemd.
‘Zonder enig mandaat – en altijd zonder goedkeuring van ons als grootaandeelhouder – hebben HFC en STA (ieder 1 aandeel), directeur Reijntjes en de drie Nederlandse leden van de raad van commissarissen maandenlang besluiten genomen die bijna allemaal rampzalig zijn uitgepakt voor zowel ADO Den Haag als ook voor ons, UVS.’
‘Even hadden we hoop dat met de benoeming van u tot herstructureringsdeskundige de situatie zou normaliseren. Maar niets bleek minder waar. De waarschuwing die we direct na zijn benoeming van verschillende kanten hadden gekregen en die erop neerkwam dat de heer Reiziger verre van objectief was en naar de pijpen zou dansen van ADO’s advocatenkantoor Nauta bleken volledig juist. Sterker, het was nog erger dan dat (waarover later meer).’
GOLFCLUB
UVS voelt zich maandenlang tegengewerkt, schrijft over stiekeme gesprekken met een andere geïnteresseerde partij (VANAD) en over tegengestelde belangen. UVS wil overduidelijk nog wat geld overhouden aan de verkoop van ADO, De Haagse Plucheplakkers willen naar hun mening vooral blijven plakken. En het grotere doel, zo stelt UVS: ‘Het afpakken van onze aandelen.’
‘Opnieuw, daarvan zijn we overtuigd, zijn we van de kant van ADO opzettelijk misleid. Hoe later we van het uiteindelijke doel (het afpakken van onze aandelen) zouden weten, hoe beter het Van Steenis en zijn medestanders uit kwam.’
Van een kale kip valt niet te plukken. De WHOA is erop ingericht dat schuldeisers zo min mogelijk van hun geld terug zien. En de grootaandeelhouder komt op de laatste plaats. Reiziger en de ADO-directie zinspeelden inderdaad in een vroeg stadium al op een situatie waarbij UVS alles zou verliezen.
Wat volgt is een opsomming van vermeende, gepleegde feiten. UVS wijst naar Reiziger die hier weet van had. ´Of in ieder geval, weet had moeten hebben. U zult het ons dan ook niet kwalijk nemen dat wij hem in de loop van de tijd zijn gaan zien als medeplichtig aan het moreel verwerpelijke, discriminerende en zeker ook criminele gedrag waaronder wij al zo lang te lijden hebben.’
Wang schrijft over de potentiële kopers, onaangekondigde vergaderingen, ongeoorloofde statutenwijzigingen en misleidende persberichten. Van Steenis was onbetrouwbaar, Reijntjes incapabel en Reiziger had zichzelf gepromoveerd tot onderhandelaar.
`Bijna nog bizarder was het feit dat een envelop met alle mogelijke vertrouwelijke stukken betreffende het Lentze-Jol-bod ineens werd gevonden bij de Wassenaarse golfclub`
In hun ogen was de De Groep Lentze/Jol (HHC) de enige serieuze partij. Daar had UVS, op papier nog altijd de grootaandeelhouder, een akkoord mee. Maar deze Haagse partij voelde zich nimmer serieus genomen. Begeleidende mails met advocaten onderstrepen dit. Steeds is er weer een reden om niet in gesprek te gaan. Dan zijn er weer andere partijen die voorrang genieten, dan is er weer gedoe rondom documenten of de situatie met de gemeente. Als na lang aandringen Lentze en Jol alsnog aan tafel komen, gaat de deal niet door. ‘Je hoeft niet in China te wonen om te beseffen dat de ADO-leiding wel positieve woorden sprak, maar ondertussen voortdurend bezig was met sabotage en ondermijning van de plannen van Lentze-Jol.’
‘Bijna nog bizarder was het feit dat een envelop met alle mogelijke vertrouwelijke stukken betreffende het Lentze-Jol-bod ineens werd gevonden bij de Wassenaarse golfclub. Reijntjes was de meest logische verdachte. Tegen de rvc schijnt hij ontkend te hebben die dag bij de golfclub geweest te zijn.’
Volgens UVS lag er een vooropgezet plan om de aandelen aan de groep Rob Jansen-John van Ringelensteijn over te doen. Dan zouden De Haagse Plucheplakkers gewoon kunnen blijven zitten. Dat ging niet door, nadat Globalon/Bolt bovengemiddelde interesse toonde en de club moest schakelen.
FRAUDE
UVS spreekt van sabotage, discriminatie, leugens en bedrog. Maar het gaat nog verder. Het woord fraude valt. Een verhaal dat al eerder bij VI bekend was, maar wat wij onmogelijk hard konden maken. Peking is echter heel zeker van zijn zaak.
`Wat duidelijk blijkt, is dat er alvorens auditfiles te maken er in de boekhouding is gerommeld`
Toen Lentze/Jol in beeld waren om de club over te nemen, deed het een boekenonderzoek. Daar stuitte het naar eigen zeggen op verdachte zaken. Het kreeg de zogeheten auditfiles van de boekhouding in handen. ‘Wat daaruit duidelijk blijkt, is dat er alvorens auditfiles te maken er in de boekhouding is gerommeld. Er ontbreken posten, iets dat uit het ontbreken van opvolgende boekstuknummers blijkt. Wat ook opvalt, is dat er geen nota’s voor werkzaamheden van Nauta (het advocatenkantoor dat ADO bijstaat, red.) in de boekhouding zijn terug te vinden. Sterker nog: in de auditfiles ontbreekt de crediteur Nauta Dutilh geheel. Dit terwijl er in door Nauta wel degelijk werkzaamheden zijn verricht (…).’
Dit is een flinke aantijging. Zoals eerder geschreven moeten alle schuldeisers binnen de WHOA-procedure genoegen nemen met een klein deel van hun uitstaande schuld. Een ieder moet inleveren om ADO uiteindelijk een doorstart te kunnen laten maken. Dus ook het advocatenkantoor, dat als geen ander weet hoe de procedure werkt. Maar volgens UVS is er iets opmerkelijks gebeurd.
‘UVS kan niet zeggen of de nota’s voor werkzaamheden van Nauta voor de fixatiedatum van 25 mei 2021 later opzettelijk uit de boekhouding van ADO zijn gehaald (wat zou duiden op regelrechte fraude) of dat er sprake is van ernstig verlate facturatie. Vaststaat dat Nauta (met haar grote kennis van de WHOA, waarvan Nauta bij het tot stand komen van de Wet zelfs een rol heeft gespeeld) zichzelf boven alle andere crediteuren heeft bevoordeeld en daarbij zowel Reiziger als ook de rechtbank heeft misleid.’
‘Vaststaat ook dat Reiziger, met z’n kennis als curator, deze fouten direct had moeten opmerken en voorkomen, ook al zou dit de innige relatie tussen Nauta en Reiziger hebben geschaad. En nog veel kwalijker is het feit dat toen Reiziger door UVS-advocaat Casper Haket eind 2021 op de hoogte werd gesteld van de (laten we het maar voorzichtig) “onjuiste facturatie” (noemen), hij dit meteen verwierp met de woorden “dat is niet zo”. En geen nader onderzoek heeft ingesteld.’
Deze aantijgingen werden tijdens de zitting op dinsdag overigens niet naar voren gebracht.
BOODSCHAPPENLIJSTJE
Het moge duidelijk zijn: UVS voelt zich niet serieus genomen. De Chinezen, die zelf ook verre van brandschoon zijn, – zij kwamen immers hun betalingsverplichtingen niet na – schrijven alle frustraties van zich af. Het akkoord tussen ADO en het Spaanse Globalon, waar zij als grootaandeelhouder niet in zijn gehoord, nemen ze niet serieus. ‘Het heeft voor UVS de waarde van een willekeurig boodschappenbriefje van een gemiddelde Haagse huisvrouw. Handig maar volstrekt waardeloos.’
Wang is boos, zo schrijft hij. ‘Door een discriminerende combinatie van onderschatting van Chinese kennis en kunde en van zelfoverschatting van veruit de meeste ADO-bestuurders is de club in de afgelopen zeven jaar zwaar teruggevallen.
`We zijn ons ervan bewust dat door het gerommel met de Nauta-facturatie van voor de fixatiedatum, de WHOA per definitie niet kan slagen. En ook dat dit bijna zeker tot het faillissement van de club zal leiden`
`UVS mag alleen maar betalen en moet verder zijn mond houden`, was een uitspraak van (toen rvc-lid) John van Ringelenstein, die we ons altijd zullen blijven herinneren en die typerend was voor de manier waarop we sinds 2014 zijn behandeld. We zijn ons ervan bewust dat door het gerommel met de Nauta-facturatie van voor de fixatiedatum, de WHOA per definitie niet kan slagen. En ook dat dit bijna zeker tot het faillissement van de club zal leiden. Dit is dan ook de reden dat wij van UVS lang hebben gewacht met ons te roeren.’
En dus richt Wang zich nu tot de rechtbank. Hij vraagt onder meer de eindbeslissing over de WHOA-procedure uit te stellen, Reiziger, Reijntjes en de rvc op non-actief te stellen én de WHOA-ondermijnende acties bij de tuchtcommissies aan te melden. Tevens raden ze aan met De Groep Lentze/Jol in gesprek te gaan.
UITSPRAAK RECHTER OP 25 FEBRUARI
De rechter moest dinsdag vooral de gevoerde procedure beoordelen. Daarnaast was hij bovenmatig geïnteresseerd in de investering die het Spaanse Globalon wilde doen, of De Groep Lentze/Jol daadwerkelijk nog interesse heeft én hoe het nu zat met de Licentiecommissie van de KNVB. Om de WHOA-procedure succesvol af te ronden is het geld van Globalon nodig. Maar zoals gezegd, de licentiecommissie kwam afgelopen vrijdag opnieuw met aanvullende vragen. ADO/Globalon hopen volgende week nieuwe stukken aan te leveren en denken dan op 22 februari uitsluitsel te krijgen vanuit Zeist. Maar dat is niet zo hard toegezegd.
De rechter was duidelijk. ‘Geld is pas geld als je het in je zak hebt’, sprak hij. ‘En geen geld, geen akkoord.’ Hij vroeg de betrokken partijen om extra documenten en komt op 25 februari met een vonnis. Een bewuste keuze: dan weet hij namelijk of de Licentiecommissie akkoord is gegaan. Zegt de Licentiecommissie ja én ziet de rechter verder geen beren op de weg, dan is ADO gered, Globalon de nieuwe eigenaar en United Vansen alles kwijt.
Gaat de Licentiecommissie niet akkoord, dan klapt de deal met Globalon en zijn de problemen voor ADO niet te overzien.
0
|
Dinsdag 8 februari 2022 om 16:46 uur |
Club Achter de Duinen
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
Circus Grünholz, komt dat zien
Het WK zaalvoetbal zit erop, maar het Eindsignaal was voor Edwin Grünholz.
Lees het nieuwsbericht
Circus Grünholz, komt dat zien
Het WK zaalvoetbal zit erop, maar het Eindsignaal was voor Edwin Grünholz.
Lees het nieuwsbericht
0
|
Maandag 7 februari 2022 om 19:20 uur |
Advertentie
Club Achter de Duinen
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
Reijntjes doet maar deel technisch beleid
Dat interim-directeur Edwin Reijntjes ook het technisch beleid gaat doen is niet helemaal waar.
Lees het nieuwsbericht
Reijntjes doet maar deel technisch beleid
Dat interim-directeur Edwin Reijntjes ook het technisch beleid gaat doen is niet helemaal waar.
Lees het nieuwsbericht
0
|
Maandag 31 januari 2022 om 19:14 uur |
Club Achter de Duinen
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
Ongeduldige Reijntjes: KNVB is addertje onder gras
Op 8 februari komt de WHOA-procedure voor de rechter. Volgens Edwin Reijntjes zit er nog één addertje onder het gras.
Lees het nieuwsbericht
Ongeduldige Reijntjes: KNVB is addertje onder gras
Op 8 februari komt de WHOA-procedure voor de rechter. Volgens Edwin Reijntjes zit er nog één addertje onder het gras.
Lees het nieuwsbericht
0
|
Maandag 31 januari 2022 om 19:02 uur |
Club Achter de Duinen
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
Niet Mulder maar Damen wordt gehuurd
ADO Den Haag heeft een nieuwe doelman, niet Edwin Mulder zoals werd gemeld, maar Alessandro Damen.
Lees het nieuwsbericht
Niet Mulder maar Damen wordt gehuurd
ADO Den Haag heeft een nieuwe doelman, niet Edwin Mulder zoals werd gemeld, maar Alessandro Damen.
Lees het nieuwsbericht
0
|
Maandag 31 januari 2022 om 15:03 uur |
Nu online
Lellow, Dang3r, carbayon, LemonHaze en 95 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Volendam + | 20 | - | 40 |
2 | Excelsior | 20 | - | 39 |
3 | FC Dordrecht | 20 | - | 36 |
4 | Den Bosch + | 20 | - | 33 |
5 | Graafschap | 20 | - | 32 |
6 | SC Cambuur | 20 | - | 32 |
7 | FC Emmen | 20 | - | 32 |
8 | ADO Den Haag | 20 | - | 31 |
9 | Helmond Sp. | 20 | - | 31 |
10 | Roda JC | 20 | - | 30 |
11 | Telstar | 20 | - | 26 |
12 | FC Eindhoven | 20 | - | 26 |
13 | MVV Maastr. | 20 | - | 23 |
14 | Jong AZ | 20 | - | 22 |
15 | TOP Oss | 20 | - | 22 |
16 | Jong Ajax | 20 | - | 21 |
17 | Jong PSV | 20 | - | 21 |
18 | VVV-Venlo | 20 | - | 16 |
19 | Jong Utrecht | 20 | - | 13 |
20 | Vitesse -27 | 20 | - | -8 |