Welkom in de shoutbox, gast
PD
Al maanden schrijven we over een mogelijke verkoop van ADO Den Haag. Toch is de club nog altijd niet verkocht. Hoe zit het nu precies met die overname? Wat zijn de plannen van het Spaanse Globalon en wat als het onverhoopt misgaat aankomende week? VI geeft antwoord.
Dit verhaal is afkomstig uit de nieuwste VI. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat!
Het is inmiddels een soap van ongekende omvang. In medialand gaat het al bijna een jaar over ADO Den Haag en een mogelijke verkoop. Er werd gesproken en geschreven over verschillende overnamekandidaten, de rol van eigenaar United Vansen, een bijna faillissement en rechtszaken. De gemiddelde voetbalsupporter ziet door de bomen het bos niet meer. En dat terwijl er een cruciale fase is aangebroken. Want zoals afgelopen dinsdag in de rechtbank van Den Haag hardop uit werd gesproken. ‘ADO is een patiënt aan het infuus op de intensive care.’
HOE GROOT ZIJN DE PROBLEMEN VAN ADO DEN HAAG?
Die zijn flink. De club heeft de laatste jaren structureel te veel geld uitgegeven. In totaal bedraagt de schuld zo’n twintig miljoen euro. Zo heeft de Belastingdienst nog een kleine drie miljoen euro tegoed. Jarenlang werden de eindjes aan elkaar geknoopt en voldeed het ternauwernood aan de licentie-eisen van de KNVB. Cruciaal hierbij was de rol van grootaandeelhouder United Vansen (UVS) dat volgens afspraak jaarlijks een paar miljoen overmaakte naar de Residentie. Maar die overboekingen stopten in 2021 abrupt.
De Chinese regering stond niet langer toe dat er geld werd overgemaakt naar Europese sportprojecten. Het zorgde voor een acuut liquiditeitsprobleem bij ADO. UVS zag nog maar één uitweg en dat was de club verkopen. Dat was in het voorjaar van 2021.
MAAR EEN JAAR LATER IS DE CLUB NOG ALTIJD NIET VERKOCHT. WAAROM NIET?
Omdat het geen gewone verkoop werd. De toenmalige ADO-directie liet UVS meermaals weten dat het water tot aan de lippen stond en zij zich genoodzaakt zag een WHOA-traject te starten. En juist dat maakte de verkoop van ADO Den Haag een heel stroperig en onoverzichtelijk proces.
De WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Deze wet is in het leven geroepen voor bedrijven die in financieel zwaar weer verkeren, maar nog wel levensvatbaar zijn. Door middel van de WHOA moet een faillissement worden voorkomen. Bijkomend voordeel is dat er, net als in het geval van ADO, direct een afkoelingsperiode wordt afgekondigd. In die periode kan geen enkele schuldeiser een faillissement aanvragen.
Binnen de WHOA moet er een akkoord worden gesloten met alle schuldeisers. Hen wordt gevraagd akkoord te gaan met een fractie van de uitstaande schuld. Zodoende kan het bedrijf of in dit geval de voetbalclub, een gezonde doorstart maken. Het is kiezen of delen: stemmen de schuldeisers niet in met het akkoord, dan gaat de organisatie failliet en krijgen ze helemaal niks meer. Bij ADO Den Haag is het WHOA-traject inmiddels afgerond. De schuldeisers zijn akkoord. Onderdeel van dit akkoord is dat het Spaanse Globalon Football Holdings de club overneemt. Zij hebben de club zelfs al helemaal doorgelicht. De rechter zal op 25 februari laten weten of de WHOA-procedure kan worden afgerond.
ER LIGT DUS EEN AKKOORD ÉN ER IS EEN MOGELIJKE KOPER. WAT IS DAN NU NOG HET PROBLEEM?
Er zijn kleine en grotere beren op de weg. Laten we beginnen met wat achterhoedegevechten. United Vansen is woedend. De Chinese grootaandeelhouder is niet gehoord in de zoektocht naar een overnamekandidaat en blijft berooid achter. Onderdeel van het WHOA-akkoord is dat de aandelen worden afgepakt van UVS. De Chinezen krijgen geen rode cent, nog niet eens een bedankbriefje. De Chinezen bereikten eerder zelf een akkoord met de Groep Lentze/Jol. Deze Haagse partij wil in ieder geval nog vijfhonderdduizend euro voor de aandelen betalen. Maar de zittende clubleiding koos voor Globalon. In een document van liefst 42 pagina’s schrijft UVS over sabotage, discriminatie, leugens, bedrog en impliceert het zelfs dat er gefraudeerd is door de zittende ADO-bestuurders. De rechtbank heeft het lijvige document in bezit. Meer daarover leest u hier.
Daarnaast zou een voormalig advocatenkantoor beslag hebben laten leggen op de aandelen van UVS. Zij zouden nog zo’n vijftigduizend euro van de Chinezen tegoed hebben. Tijdens de zitting van vorige week werd niet duidelijk wat dit voor een invloed kan hebben op de WHOA-procedure. ADO lijkt zich in ieder geval geen zorgen te maken.
`Zonder centen geen akkoord en zonder KNVB geen centen`
Een groter probleem kan de licentiecommissie van de KNVB worden. Zoals gezegd, ADO heeft een akkoord met Globalon. Inmiddels is duidelijk dat de Spanjaarden minimaal 7,5 miljoen euro in de club willen steken, dat het rekent op promotie binnen twee seizoenen én dat er flink gereorganiseerd gaat worden. De Spanjaarden vervullen nu een cruciale rol. Voor het WHOA-traject is ruim anderhalf miljoen euro nodig om de schuldeisers te betalen. Geld dat ADO zelf niet heeft en moet worden opgehoest door Globalon. Dit bedrag staat al ergens op een bankrekening geparkeerd, maar wordt pas vrijgegeven als de Spanjaarden zeker weten dat de ADO-deal rondkomt. Daarvoor moet de WHOA-procedure succesvol worden afgerond én moet de KNVB instemmen met een overname. En die goedkeuring is er nog altijd niet. Zoals de voorzitter van de rechtbank het treffend samenvatte: ‘Zonder centen geen akkoord en zonder KNVB geen centen.’
DAN MOET DE LICENTIECOMMISSIE DUS OPSCHIETEN.
Dat is wel in het belang van ADO. Iedereen, inclusief de voorzitter van de rechtbank, wil weten wanneer er duidelijkheid komt vanuit Zeist. Maar deze groep van wijze mannen en vrouwen laat zich niet graag opjagen. Een paar dagen voor de zitting werden er opnieuw aanvullende vragen gesteld over Globalon Football Holdings. En dat was niet voor het eerst. Nederland voert een streng beleid waar het gaat om overnames. De KNVB wil precies weten welke buitenlanders achter Globalon en het aan deze partij gelieerde Bolt Football Holdings zitten. Wie zijn het, hoe vermogend zijn ze en hoe hebben ze hun geld verdiend? ADO hield in de rechtbank vol geen problemen te voorzien. Als belangrijkste argument werd aangedragen dat Globalon ook in andere Europese landen actief is en daar door de ballotage was gekomen. Zelfs de Spaanse bank zou onderzoek hebben gedaan.
In de rechtbank deed ADO er alles aan om de rechter ervan te overtuigen dat de goedkeuring van Globalon een formaliteit zou zijn
Vanuit supportersperspectief wordt al snel gezegd dat de KNVB onnodig lastig doet, maar dit nauwkeurige onderzoek is juist bedoeld om ons voetbal te beschermen tegen zwart geld en andere ongeregeldheden. Bovendien zou ADO precies moeten weten wat er gevraagd wordt, in het document Richtlijn Zeggenschap Clubs staat precies vermeld welke informatie moet worden overlegd. Van een mondelinge toelichting op de plannen tot een kopie van bankafschriften. De Nederlandse licentiecommissie neemt geen enkel risico en wil heel veel persoonlijke documenten inzien. Iets waar vermogende buitenlanders niet altijd even enthousiast van worden. In de rechtbank deed ADO er alles aan om de rechter ervan te overtuigen dat de goedkeuring van Globalon een formaliteit zou zijn. De voorzitter van de rechtbank counterde dit door te stellen dat de Spanjaarden om het proces te versnellen, net zo goed nu alvast het WHOA-traject konden voorfinancieren. Toch bleek dat geen optie.
De ADO-overname is een kaartenhuis geworden. Valt er een schakeltje weg, dan stort de complete toren in elkaar
HOE NU VERDER?
Het wordt spannend. De ADO-overname is een kaartenhuis geworden. Valt er een schakeltje weg, dan stort de complete toren in elkaar. De rechtbank zal niet instemmen met een akkoord zonder financiële onderbouwing. En die financiële onderbouwing komt er alleen als de licentiecommissie van de KNVB instemt. Niemand die precies kan vertellen of en, zo ja, wanneer dit gebeurt.
ADO is gevraagd om deze week aanvullende stukken aan te leveren. Op 21 februari zou de licentiecommissie weer samenkomen. ADO hoopt dat er vervolgens op 22 februari groen licht komt. Het was reden voor de rechtbank om pas op 25 februari met een vonnis aangaande het WHOA-traject te komen. De rechter wil eerst weten of de voetbalbond instemt.
In het meest gunstige geval voor ADO, komt de licentiecommissie op 22 februari met goed nieuws en volgt de rechtbank drie dagen later. Dan kan ADO onder Globalon een nieuwe start maken. Mocht de licentiecommissie opnieuw met aanvullende vragen komen óf Globalon afwijst, dan vervalt normaliter drie dagen later de WHOA-procedure. Hetzelfde geldt als de Spanjaarden zich nu alsnog terug zouden trekken. Als dat scenario opgaat, kan in theorie elke schuldeiser vanaf 25 februari het faillissement van ADO aanvragen. De situatie voor ADO Den Haag wordt dan wel héél penibel.
Dit verhaal is afkomstig uit de nieuwste VI. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat!
Het is inmiddels een soap van ongekende omvang. In medialand gaat het al bijna een jaar over ADO Den Haag en een mogelijke verkoop. Er werd gesproken en geschreven over verschillende overnamekandidaten, de rol van eigenaar United Vansen, een bijna faillissement en rechtszaken. De gemiddelde voetbalsupporter ziet door de bomen het bos niet meer. En dat terwijl er een cruciale fase is aangebroken. Want zoals afgelopen dinsdag in de rechtbank van Den Haag hardop uit werd gesproken. ‘ADO is een patiënt aan het infuus op de intensive care.’
HOE GROOT ZIJN DE PROBLEMEN VAN ADO DEN HAAG?
Die zijn flink. De club heeft de laatste jaren structureel te veel geld uitgegeven. In totaal bedraagt de schuld zo’n twintig miljoen euro. Zo heeft de Belastingdienst nog een kleine drie miljoen euro tegoed. Jarenlang werden de eindjes aan elkaar geknoopt en voldeed het ternauwernood aan de licentie-eisen van de KNVB. Cruciaal hierbij was de rol van grootaandeelhouder United Vansen (UVS) dat volgens afspraak jaarlijks een paar miljoen overmaakte naar de Residentie. Maar die overboekingen stopten in 2021 abrupt.
De Chinese regering stond niet langer toe dat er geld werd overgemaakt naar Europese sportprojecten. Het zorgde voor een acuut liquiditeitsprobleem bij ADO. UVS zag nog maar één uitweg en dat was de club verkopen. Dat was in het voorjaar van 2021.
MAAR EEN JAAR LATER IS DE CLUB NOG ALTIJD NIET VERKOCHT. WAAROM NIET?
Omdat het geen gewone verkoop werd. De toenmalige ADO-directie liet UVS meermaals weten dat het water tot aan de lippen stond en zij zich genoodzaakt zag een WHOA-traject te starten. En juist dat maakte de verkoop van ADO Den Haag een heel stroperig en onoverzichtelijk proces.
De WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Deze wet is in het leven geroepen voor bedrijven die in financieel zwaar weer verkeren, maar nog wel levensvatbaar zijn. Door middel van de WHOA moet een faillissement worden voorkomen. Bijkomend voordeel is dat er, net als in het geval van ADO, direct een afkoelingsperiode wordt afgekondigd. In die periode kan geen enkele schuldeiser een faillissement aanvragen.
Binnen de WHOA moet er een akkoord worden gesloten met alle schuldeisers. Hen wordt gevraagd akkoord te gaan met een fractie van de uitstaande schuld. Zodoende kan het bedrijf of in dit geval de voetbalclub, een gezonde doorstart maken. Het is kiezen of delen: stemmen de schuldeisers niet in met het akkoord, dan gaat de organisatie failliet en krijgen ze helemaal niks meer. Bij ADO Den Haag is het WHOA-traject inmiddels afgerond. De schuldeisers zijn akkoord. Onderdeel van dit akkoord is dat het Spaanse Globalon Football Holdings de club overneemt. Zij hebben de club zelfs al helemaal doorgelicht. De rechter zal op 25 februari laten weten of de WHOA-procedure kan worden afgerond.
ER LIGT DUS EEN AKKOORD ÉN ER IS EEN MOGELIJKE KOPER. WAT IS DAN NU NOG HET PROBLEEM?
Er zijn kleine en grotere beren op de weg. Laten we beginnen met wat achterhoedegevechten. United Vansen is woedend. De Chinese grootaandeelhouder is niet gehoord in de zoektocht naar een overnamekandidaat en blijft berooid achter. Onderdeel van het WHOA-akkoord is dat de aandelen worden afgepakt van UVS. De Chinezen krijgen geen rode cent, nog niet eens een bedankbriefje. De Chinezen bereikten eerder zelf een akkoord met de Groep Lentze/Jol. Deze Haagse partij wil in ieder geval nog vijfhonderdduizend euro voor de aandelen betalen. Maar de zittende clubleiding koos voor Globalon. In een document van liefst 42 pagina’s schrijft UVS over sabotage, discriminatie, leugens, bedrog en impliceert het zelfs dat er gefraudeerd is door de zittende ADO-bestuurders. De rechtbank heeft het lijvige document in bezit. Meer daarover leest u hier.
Daarnaast zou een voormalig advocatenkantoor beslag hebben laten leggen op de aandelen van UVS. Zij zouden nog zo’n vijftigduizend euro van de Chinezen tegoed hebben. Tijdens de zitting van vorige week werd niet duidelijk wat dit voor een invloed kan hebben op de WHOA-procedure. ADO lijkt zich in ieder geval geen zorgen te maken.
`Zonder centen geen akkoord en zonder KNVB geen centen`
Een groter probleem kan de licentiecommissie van de KNVB worden. Zoals gezegd, ADO heeft een akkoord met Globalon. Inmiddels is duidelijk dat de Spanjaarden minimaal 7,5 miljoen euro in de club willen steken, dat het rekent op promotie binnen twee seizoenen én dat er flink gereorganiseerd gaat worden. De Spanjaarden vervullen nu een cruciale rol. Voor het WHOA-traject is ruim anderhalf miljoen euro nodig om de schuldeisers te betalen. Geld dat ADO zelf niet heeft en moet worden opgehoest door Globalon. Dit bedrag staat al ergens op een bankrekening geparkeerd, maar wordt pas vrijgegeven als de Spanjaarden zeker weten dat de ADO-deal rondkomt. Daarvoor moet de WHOA-procedure succesvol worden afgerond én moet de KNVB instemmen met een overname. En die goedkeuring is er nog altijd niet. Zoals de voorzitter van de rechtbank het treffend samenvatte: ‘Zonder centen geen akkoord en zonder KNVB geen centen.’
DAN MOET DE LICENTIECOMMISSIE DUS OPSCHIETEN.
Dat is wel in het belang van ADO. Iedereen, inclusief de voorzitter van de rechtbank, wil weten wanneer er duidelijkheid komt vanuit Zeist. Maar deze groep van wijze mannen en vrouwen laat zich niet graag opjagen. Een paar dagen voor de zitting werden er opnieuw aanvullende vragen gesteld over Globalon Football Holdings. En dat was niet voor het eerst. Nederland voert een streng beleid waar het gaat om overnames. De KNVB wil precies weten welke buitenlanders achter Globalon en het aan deze partij gelieerde Bolt Football Holdings zitten. Wie zijn het, hoe vermogend zijn ze en hoe hebben ze hun geld verdiend? ADO hield in de rechtbank vol geen problemen te voorzien. Als belangrijkste argument werd aangedragen dat Globalon ook in andere Europese landen actief is en daar door de ballotage was gekomen. Zelfs de Spaanse bank zou onderzoek hebben gedaan.
In de rechtbank deed ADO er alles aan om de rechter ervan te overtuigen dat de goedkeuring van Globalon een formaliteit zou zijn
Vanuit supportersperspectief wordt al snel gezegd dat de KNVB onnodig lastig doet, maar dit nauwkeurige onderzoek is juist bedoeld om ons voetbal te beschermen tegen zwart geld en andere ongeregeldheden. Bovendien zou ADO precies moeten weten wat er gevraagd wordt, in het document Richtlijn Zeggenschap Clubs staat precies vermeld welke informatie moet worden overlegd. Van een mondelinge toelichting op de plannen tot een kopie van bankafschriften. De Nederlandse licentiecommissie neemt geen enkel risico en wil heel veel persoonlijke documenten inzien. Iets waar vermogende buitenlanders niet altijd even enthousiast van worden. In de rechtbank deed ADO er alles aan om de rechter ervan te overtuigen dat de goedkeuring van Globalon een formaliteit zou zijn. De voorzitter van de rechtbank counterde dit door te stellen dat de Spanjaarden om het proces te versnellen, net zo goed nu alvast het WHOA-traject konden voorfinancieren. Toch bleek dat geen optie.
De ADO-overname is een kaartenhuis geworden. Valt er een schakeltje weg, dan stort de complete toren in elkaar
HOE NU VERDER?
Het wordt spannend. De ADO-overname is een kaartenhuis geworden. Valt er een schakeltje weg, dan stort de complete toren in elkaar. De rechtbank zal niet instemmen met een akkoord zonder financiële onderbouwing. En die financiële onderbouwing komt er alleen als de licentiecommissie van de KNVB instemt. Niemand die precies kan vertellen of en, zo ja, wanneer dit gebeurt.
ADO is gevraagd om deze week aanvullende stukken aan te leveren. Op 21 februari zou de licentiecommissie weer samenkomen. ADO hoopt dat er vervolgens op 22 februari groen licht komt. Het was reden voor de rechtbank om pas op 25 februari met een vonnis aangaande het WHOA-traject te komen. De rechter wil eerst weten of de voetbalbond instemt.
In het meest gunstige geval voor ADO, komt de licentiecommissie op 22 februari met goed nieuws en volgt de rechtbank drie dagen later. Dan kan ADO onder Globalon een nieuwe start maken. Mocht de licentiecommissie opnieuw met aanvullende vragen komen óf Globalon afwijst, dan vervalt normaliter drie dagen later de WHOA-procedure. Hetzelfde geldt als de Spanjaarden zich nu alsnog terug zouden trekken. Als dat scenario opgaat, kan in theorie elke schuldeiser vanaf 25 februari het faillissement van ADO aanvragen. De situatie voor ADO Den Haag wordt dan wel héél penibel.
0
|
Dinsdag 15 februari 2022 om 10:33 uur |
PD
D
ADO Den Haag en zijn bestuurders trokken dinsdag naar de rechtbank. Daar moet de rechter zijn akkoord geven voor de afgeronde WHOA-procedure. Eens te meer blijkt de redding van ADO een kaartenhuis. Zeker nu de Chinese grootaandeelhouder United Vansen nog één keer de aanval kiest. 42 pagina’s werden er naar de rechtbank gestuurd. VI heeft de explosieve documenten in handen.
‘Kortom, het getekende stuk van 4 november 2021 tussen ADO en Globalon heeft voor UVS de waarde van een willekeurig boodschappenbriefje van een gemiddelde Haagse huisvrouw. Handig maar volstrekt waardeloos.’
Daar zit geen woord Chinees bij. Het is dinsdagmiddag. Opnieuw zit een ADO-delegatie in de rechtbank. Ruimte H1 is gereserveerd. ‘ADO is een patiënt aan het infuus op de intensive care’, klinkt het al vrij snel. De heren en dames zijn samengekomen om de zogenaamde WHOA-procedure af te ronden. Om de patiënt van de intensive care te krijgen, zeg maar. Niet eens zo lang geleden werd dat gezien als een formaliteit.
Een korte samenvatting voor wie door de Haagse bomen het bos niet meer ziet:
ADO Den Haag verkeert in zwaar weer en dreigde op een zeker moment zelfs failliet te gaan. Het had een schuld van bijna twintig miljoen euro. Om het tij te keren, werd een WHOA-procedure gestart. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord is bedoeld om schulden te herstructureren en zo een faillissement te voorkomen. In gewone mensentaal: de schuldeisers werd gevraagd akkoord te gaan met een percentage van het openstaande bedrag. Dan zouden de schulden verdwijnen en kon ADO een gezonde doorstart maken.
Het werd een proces van de lange adem, maar is volgens de herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger nu afgerond. Alleen de rechter moet het complete proces nog goedkeuren. ADO meent een akkoord te hebben met de schuldeisers en het Spaanse Globalon zou klaarstaan om het openstaande bedrag, ruim 1,5 miljoen euro, op te hoesten. Eind goed, al goed.
Maar dan moet de rechter wel akkoord gaan. Vandaag wordt duidelijk dat het nog niet zo eenvoudig is. Om het akkoord af te ronden is het geld van Globalon nodig. En de Spanjaarden willen pas betalen als de licentiecommissie van de KNVB instemt met de overname. Afgelopen vrijdag zijn er nieuwe vragen gesteld. De hoop is nu dat er 22 februari een uitspraak volgt.
Als de huidige WHOA-procedure wordt goedgekeurd, houden Wang en consorten nul euro over
Naast de raadsmannen van ADO was er nog een andere spreker in de zaal. Advocaten gelinkt aan United Vansen. De huidige grootaandeelhouder. Want voor de Chinezen staat het meeste op het spel. Wordt de WHOA-procedure goedgekeurd, dan zijn zij de grote verliezer. Wang en consorten hebben naar eigen zeggen zo’n twintig miljoen euro in het project gestopt. Maar als de huidige WHOA-procedure wordt goedgekeurd, houden ze nul euro over.
En dus kiezen ze nu frontaal de aanval.
© Pro Shots
NACHTMERRIE
De rechtbank, ADO-directie en herstructureringsdeskundige Reiziger - die de WHOA-procedure in goede banen moet leiden - wisten wat er zou komen. Vorige week ontvingen ze allemaal een mail uit China met daarin een bijlage van 42 pagina’s. Een document dat VI nu ook in handen heeft. De Chinezen komen met ongekende aantijgingen, opvallend mailverkeer en stuitende conclusies.
Ze beginnen het stuk als volgt:
‘Geachte heer Reiziger,
Toen wij in 2014 alle gewone aandelen van N.V. ADO Den Haag hebben gekocht, waren we van mening dat we grootaandeelhouder waren geworden van een club die is gevestigd in de rechtsstaat Nederland. En nog wel in Den Haag, de internationale stad van recht, vrede en veiligheid (of, zoals we ook hebben gehoord, de ‘juridische hoofdstad van de wereld’).
`Dankzij sabotage, discriminatie, leugens en bedrog van een klein groepje mensen lopen we het risico dat onze aandelen zonder ook maar enige financiële vergoeding van ons worden afgepakt`
Niets, werkelijk niets, heeft ons voorbereid op de nachtmerrie waarin we het afgelopen jaar verzeild zijn geraakt en waarbij we dankzij sabotage, discriminatie, leugens en bedrog van een klein groepje mensen het risico lopen dat onze aandelen zonder ook maar enige financiële vergoeding van ons worden afgepakt.
Het is schokkend dat het in de rechtsstaat Nederland mogelijk is, dat een bedrijfseigenaar, die met een financiële injectie van ongeveer € 20 miljoen N.V. ADO Den Haag een flink aantal jaren in leven heeft gehouden en op de bedrijfsvoering geen enkele invloed heeft gehad en kunnen hebben, zijn bedrijf zomaar kan kwijtraken.’
COSINUS
Wat volgt is een uniek inkijkje in het laatste jaar ADO Den Haag. Althans, vanuit Chinees perspectief. Het stuk is opgesteld in Peking en ondertekend door Wang Hui. Eerst is het vertaald naar het Engels, vervolgens naar het Nederlands. Grappig detail: in het originele stuk stond overal Jeroen Traveler, met dank aan een overijverige vertaalmachine.
Zoals VI eerder al schreef, hoorde UVS in de herfst van 2020 dat de Chinese State Administration of Foreign Exchange het niet langer toestond dat er geld zou worden overgemaakt naar Europa. ‘ADO zou voor een aantal maanden zelfstandig op zoek gaan naar liquiditeit. Hierdoor kreeg UVS de kans en gelegenheid om op zoek te gaan naar een ander bedrijf dat het aandelenpakket zou willen overnemen en ook het voortdurend verlies lijdende ADO financieel te steunen’, schrijft UVS.
Volgens de Chinezen was er met zowel World Soccer Holdings (WSH) als Cosinus een akkoord over de aandelenoverdracht. Zij waren bereid de achterstallige betaling van UVS over te nemen én te betalen voor de aandelen. Een akkoord was dichtbij, volgens de Chinezen was een WHOA-procedure helemaal niet nodig.
‘Dat deze – en later ook andere – overnamepartijen door zowel de Nederlandse leden van de raad van commissarissen als ook de minderheidsaandeelhouders HFC en STA voortdurend consequent zouden worden weggejaagd en weggepest, konden we op dat moment niet bevroeden. En omdat de coronmaatregelen het reizen van Beijing naar Nederland onmogelijk maakten, konden we het persoonlijk ook niet voorkomen.’
© Pro Shots
HAAGSE PLUCHEPLAKKERS
Het zijn 42 pagina’s vol woede en wanhoop. Volgens UVS hadden de bestuurders, die in het document De Haagse Plucheplakkers worden genoemd, een dubbele agenda. Ze zouden er alles aan hebben gedaan om bepaalde trajecten te vertragen en de club te verkopen aan een partij die hun het best gezind was.
Zowel in de rechtsbank als in de stukken worden de hoofdpersonen met naam en toenaam genoemd. Vooral rvc-voorzitter Frans van Steenis, interim-directeur Edwin Reijntjes en Reiziger moeten het ontgelden.
`Hoewel we in Beijing niet al het buitenlandse nieuws mee krijgen lijkt ons dit toch verdacht veel op een coronafeestje van de Britse premier Boris Johnson`
Van Steenis werd tegen de zin van de Chinezen in aangesteld. Met dikgedrukte letters wordt geschreven dat hij statutair gezien nooit benoemd had mogen worden. Er wordt geschreven over een onprettige communicatie, een geheime agenda en machtsmisbruik. Als voorbeeld wordt verteld dat hij een medewerkster zou hebben gedwongen kaarten uit te printen voor hem en zijn familie. En dat ten tijde van corona. UVS schrijft: ‘Hoewel we in Beijing niet al het buitenlandse nieuws mee krijgen lijkt ons dit toch verdacht veel op een coronafeestje van de Britse premier Boris Johnson.’
Misschien niet het sterkste voorbeeld, maar het geeft de vrije pen van de Chinezen goed weer. Bovendien is er meer. Van Steenis zou een stap naar de Ondernemerskamer hebben voorbereid én met voormalig eigenaar Mark van der Kallen hebben gesproken over een scenario de club failliet te laten gaan. De aandelen zouden dan weer bij Van der Kallen terechtkomen.
Het werd een hoog spel achter de schermen. UVS wilde een aandeelhoudersvergadering uitschrijven om Van Steenis te ontslaan, maar deze werd ternauwernood voorkomen. Van Steenis beloofde, zo lezen we in het mailverkeer, zich coöperatief op te stellen bij een mogelijke verkoop door UVS.
De Chinezen dachten eruit te komen met WSH, maar dat werd net als UVS verrast door de aangekondigde WHOA-procedure en trok zich terug. De deal was bijna rond, maar nu was al het werk voor niks geweest. ‘Voor de eerste – maar zeker niet voor de laatste – keer werden wij begin mei 2021 ernstig in onze belangen geschaad door een actie van de ADO-directie, door de twee minderheidsaandeelhouders HFC en STA, alsmede door de drie Nederlandse leden van de raad van commissarissen.’
Van Steenis wordt gezien als een kwade genius. Maar hij staat niet alleen. Na het vertrek van Mohammed Hamdi werd Reijntjes aangesteld als interim-directeur. Eerder schreven we al dat de Chinezen het niet eens waren met zijn benoeming en dat deze formeel nooit was goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering. In de huidige stukken wordt hij consequent incapabel genoemd.
‘Zonder enig mandaat – en altijd zonder goedkeuring van ons als grootaandeelhouder – hebben HFC en STA (ieder 1 aandeel), directeur Reijntjes en de drie Nederlandse leden van de raad van commissarissen maandenlang besluiten genomen die bijna allemaal rampzalig zijn uitgepakt voor zowel ADO Den Haag als ook voor ons, UVS.’
‘Even hadden we hoop dat met de benoeming van u tot herstructureringsdeskundige de situatie zou normaliseren. Maar niets bleek minder waar. De waarschuwing die we direct na zijn benoeming van verschillende kanten hadden gekregen en die erop neerkwam dat de heer Reiziger verre van objectief was en naar de pijpen zou dansen van ADO’s advocatenkantoor Nauta bleken volledig juist. Sterker, het was nog erger dan dat (waarover later meer).’
GOLFCLUB
UVS voelt zich maandenlang tegengewerkt, schrijft over stiekeme gesprekken met een andere geïnteresseerde partij (VANAD) en over tegengestelde belangen. UVS wil overduidelijk nog wat geld overhouden aan de verkoop van ADO, De Haagse Plucheplakkers willen naar hun mening vooral blijven plakken. En het grotere doel, zo stelt UVS: ‘Het afpakken van onze aandelen.’
‘Opnieuw, daarvan zijn we overtuigd, zijn we van de kant van ADO opzettelijk misleid. Hoe later we van het uiteindelijke doel (het afpakken van onze aandelen) zouden weten, hoe beter het Van Steenis en zijn medestanders uit kwam.’
Van een kale kip valt niet te plukken. De WHOA is erop ingericht dat schuldeisers zo min mogelijk van hun geld terug zien. En de grootaandeelhouder komt op de laatste plaats. Reiziger en de ADO-directie zinspeelden inderdaad in een vroeg stadium al op een situatie waarbij UVS alles zou verliezen.
Wat volgt is een opsomming van vermeende, gepleegde feiten. UVS wijst naar Reiziger die hier weet van had. ´Of in ieder geval, weet had moeten hebben. U zult het ons dan ook niet kwalijk nemen dat wij hem in de loop van de tijd zijn gaan zien als medeplichtig aan het moreel verwerpelijke, discriminerende en zeker ook criminele gedrag waaronder wij al zo lang te lijden hebben.’
Wang schrijft over de potentiële kopers, onaangekondigde vergaderingen, ongeoorloofde statutenwijzigingen en misleidende persberichten. Van Steenis was onbetrouwbaar, Reijntjes incapabel en Reiziger had zichzelf gepromoveerd tot onderhandelaar.
`Bijna nog bizarder was het feit dat een envelop met alle mogelijke vertrouwelijke stukken betreffende het Lentze-Jol-bod ineens werd gevonden bij de Wassenaarse golfclub`
In hun ogen was de De Groep Lentze/Jol (HHC) de enige serieuze partij. Daar had UVS, op papier nog altijd de grootaandeelhouder, een akkoord mee. Maar deze Haagse partij voelde zich nimmer serieus genomen. Begeleidende mails met advocaten onderstrepen dit. Steeds is er weer een reden om niet in gesprek te gaan. Dan zijn er weer andere partijen die voorrang genieten, dan is er weer gedoe rondom documenten of de situatie met de gemeente. Als na lang aandringen Lentze en Jol alsnog aan tafel komen, gaat de deal niet door. ‘Je hoeft niet in China te wonen om te beseffen dat de ADO-leiding wel positieve woorden sprak, maar ondertussen voortdurend bezig was met sabotage en ondermijning van de plannen van Lentze-Jol.’
‘Bijna nog bizarder was het feit dat een envelop met alle mogelijke vertrouwelijke stukken betreffende het Lentze-Jol-bod ineens werd gevonden bij de Wassenaarse golfclub. Reijntjes was de meest logische verdachte. Tegen de rvc schijnt hij ontkend te hebben die dag bij de golfclub geweest te zijn.’
Volgens UVS lag er een vooropgezet plan om de aandelen aan de groep Rob Jansen-John van Ringelensteijn over te doen. Dan zouden De Haagse Plucheplakkers gewoon kunnen blijven zitten. Dat ging niet door, nadat Globalon/Bolt bovengemiddelde interesse toonde en de club moest schakelen.
FRAUDE
UVS spreekt van sabotage, discriminatie, leugens en bedrog. Maar het gaat nog verder. Het woord fraude valt. Een verhaal dat al eerder bij VI bekend was, maar wat wij onmogelijk hard konden maken. Peking is echter heel zeker van zijn zaak.
`Wat duidelijk blijkt, is dat er alvorens auditfiles te maken er in de boekhouding is gerommeld`
Toen Lentze/Jol in beeld waren om de club over te nemen, deed het een boekenonderzoek. Daar stuitte het naar eigen zeggen op verdachte zaken. Het kreeg de zogeheten auditfiles van de boekhouding in handen. ‘Wat daaruit duidelijk blijkt, is dat er alvorens auditfiles te maken er in de boekhouding is gerommeld. Er ontbreken posten, iets dat uit het ontbreken van opvolgende boekstuknummers blijkt. Wat ook opvalt, is dat er geen nota’s voor werkzaamheden van Nauta (het advocatenkantoor dat ADO bijstaat, red.) in de boekhouding zijn terug te vinden. Sterker nog: in de auditfiles ontbreekt de crediteur Nauta Dutilh geheel. Dit terwijl er in door Nauta wel degelijk werkzaamheden zijn verricht (…).’
Dit is een flinke aantijging. Zoals eerder geschreven moeten alle schuldeisers binnen de WHOA-procedure genoegen nemen met een klein deel van hun uitstaande schuld. Een ieder moet inleveren om ADO uiteindelijk een doorstart te kunnen laten maken. Dus ook het advocatenkantoor, dat als geen ander weet hoe de procedure werkt. Maar volgens UVS is er iets opmerkelijks gebeurd.
‘UVS kan niet zeggen of de nota’s voor werkzaamheden van Nauta voor de fixatiedatum van 25 mei 2021 later opzettelijk uit de boekhouding van ADO zijn gehaald (wat zou duiden op regelrechte fraude) of dat er sprake is van ernstig verlate facturatie. Vaststaat dat Nauta (met haar grote kennis van de WHOA, waarvan Nauta bij het tot stand komen van de Wet zelfs een rol heeft gespeeld) zichzelf boven alle andere crediteuren heeft bevoordeeld en daarbij zowel Reiziger als ook de rechtbank heeft misleid.’
‘Vaststaat ook dat Reiziger, met z’n kennis als curator, deze fouten direct had moeten opmerken en voorkomen, ook al zou dit de innige relatie tussen Nauta en Reiziger hebben geschaad. En nog veel kwalijker is het feit dat toen Reiziger door UVS-advocaat Casper Haket eind 2021 op de hoogte werd gesteld van de (laten we het maar voorzichtig) “onjuiste facturatie” (noemen), hij dit meteen verwierp met de woorden “dat is niet zo”. En geen nader onderzoek heeft ingesteld.’
Deze aantijgingen werden tijdens de zitting op dinsdag overigens niet naar voren gebracht.
BOODSCHAPPENLIJSTJE
Het moge duidelijk zijn: UVS voelt zich niet serieus genomen. De Chinezen, die zelf ook verre van brandschoon zijn, – zij kwamen immers hun betalingsverplichtingen niet na – schrijven alle frustraties van zich af. Het akkoord tussen ADO en het Spaanse Globalon, waar zij als grootaandeelhouder niet in zijn gehoord, nemen ze niet serieus. ‘Het heeft voor UVS de waarde van een willekeurig boodschappenbriefje van een gemiddelde Haagse huisvrouw. Handig maar volstrekt waardeloos.’
Wang is boos, zo schrijft hij. ‘Door een discriminerende combinatie van onderschatting van Chinese kennis en kunde en van zelfoverschatting van veruit de meeste ADO-bestuurders is de club in de afgelopen zeven jaar zwaar teruggevallen.
`We zijn ons ervan bewust dat door het gerommel met de Nauta-facturatie van voor de fixatiedatum, de WHOA per definitie niet kan slagen. En ook dat dit bijna zeker tot het faillissement van de club zal leiden`
`UVS mag alleen maar betalen en moet verder zijn mond houden`, was een uitspraak van (toen rvc-lid) John van Ringelenstein, die we ons altijd zullen blijven herinneren en die typerend was voor de manier waarop we sinds 2014 zijn behandeld. We zijn ons ervan bewust dat door het gerommel met de Nauta-facturatie van voor de fixatiedatum, de WHOA per definitie niet kan slagen. En ook dat dit bijna zeker tot het faillissement van de club zal leiden. Dit is dan ook de reden dat wij van UVS lang hebben gewacht met ons te roeren.’
En dus richt Wang zich nu tot de rechtbank. Hij vraagt onder meer de eindbeslissing over de WHOA-procedure uit te stellen, Reiziger, Reijntjes en de rvc op non-actief te stellen én de WHOA-ondermijnende acties bij de tuchtcommissies aan te melden. Tevens raden ze aan met De Groep Lentze/Jol in gesprek te gaan.
UITSPRAAK RECHTER OP 25 FEBRUARI
De rechter moest dinsdag vooral de gevoerde procedure beoordelen. Daarnaast was hij bovenmatig geïnteresseerd in de investering die het Spaanse Globalon wilde doen, of De Groep Lentze/Jol daadwerkelijk nog interesse heeft én hoe het nu zat met de Licentiecommissie van de KNVB. Om de WHOA-procedure succesvol af te ronden is het geld van Globalon nodig. Maar zoals gezegd, de licentiecommissie kwam afgelopen vrijdag opnieuw met aanvullende vragen. ADO/Globalon hopen volgende week nieuwe stukken aan te leveren en denken dan op 22 februari uitsluitsel te krijgen vanuit Zeist. Maar dat is niet zo hard toegezegd.
De rechter was duidelijk. ‘Geld is pas geld als je het in je zak hebt’, sprak hij. ‘En geen geld, geen akkoord.’ Hij vroeg de betrokken partijen om extra documenten en komt op 25 februari met een vonnis. Een bewuste keuze: dan weet hij namelijk of de Licentiecommissie akkoord is gegaan. Zegt de Licentiecommissie ja én ziet de rechter verder geen beren op de weg, dan is ADO gered, Globalon de nieuwe eigenaar en United Vansen alles kwijt.
Gaat de Licentiecommissie niet akkoord, dan klapt de deal met Globalon en zijn de problemen voor ADO niet te overzien.
ADO Den Haag en zijn bestuurders trokken dinsdag naar de rechtbank. Daar moet de rechter zijn akkoord geven voor de afgeronde WHOA-procedure. Eens te meer blijkt de redding van ADO een kaartenhuis. Zeker nu de Chinese grootaandeelhouder United Vansen nog één keer de aanval kiest. 42 pagina’s werden er naar de rechtbank gestuurd. VI heeft de explosieve documenten in handen.
‘Kortom, het getekende stuk van 4 november 2021 tussen ADO en Globalon heeft voor UVS de waarde van een willekeurig boodschappenbriefje van een gemiddelde Haagse huisvrouw. Handig maar volstrekt waardeloos.’
Daar zit geen woord Chinees bij. Het is dinsdagmiddag. Opnieuw zit een ADO-delegatie in de rechtbank. Ruimte H1 is gereserveerd. ‘ADO is een patiënt aan het infuus op de intensive care’, klinkt het al vrij snel. De heren en dames zijn samengekomen om de zogenaamde WHOA-procedure af te ronden. Om de patiënt van de intensive care te krijgen, zeg maar. Niet eens zo lang geleden werd dat gezien als een formaliteit.
Een korte samenvatting voor wie door de Haagse bomen het bos niet meer ziet:
ADO Den Haag verkeert in zwaar weer en dreigde op een zeker moment zelfs failliet te gaan. Het had een schuld van bijna twintig miljoen euro. Om het tij te keren, werd een WHOA-procedure gestart. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord is bedoeld om schulden te herstructureren en zo een faillissement te voorkomen. In gewone mensentaal: de schuldeisers werd gevraagd akkoord te gaan met een percentage van het openstaande bedrag. Dan zouden de schulden verdwijnen en kon ADO een gezonde doorstart maken.
Het werd een proces van de lange adem, maar is volgens de herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger nu afgerond. Alleen de rechter moet het complete proces nog goedkeuren. ADO meent een akkoord te hebben met de schuldeisers en het Spaanse Globalon zou klaarstaan om het openstaande bedrag, ruim 1,5 miljoen euro, op te hoesten. Eind goed, al goed.
Maar dan moet de rechter wel akkoord gaan. Vandaag wordt duidelijk dat het nog niet zo eenvoudig is. Om het akkoord af te ronden is het geld van Globalon nodig. En de Spanjaarden willen pas betalen als de licentiecommissie van de KNVB instemt met de overname. Afgelopen vrijdag zijn er nieuwe vragen gesteld. De hoop is nu dat er 22 februari een uitspraak volgt.
Als de huidige WHOA-procedure wordt goedgekeurd, houden Wang en consorten nul euro over
Naast de raadsmannen van ADO was er nog een andere spreker in de zaal. Advocaten gelinkt aan United Vansen. De huidige grootaandeelhouder. Want voor de Chinezen staat het meeste op het spel. Wordt de WHOA-procedure goedgekeurd, dan zijn zij de grote verliezer. Wang en consorten hebben naar eigen zeggen zo’n twintig miljoen euro in het project gestopt. Maar als de huidige WHOA-procedure wordt goedgekeurd, houden ze nul euro over.
En dus kiezen ze nu frontaal de aanval.
© Pro Shots
NACHTMERRIE
De rechtbank, ADO-directie en herstructureringsdeskundige Reiziger - die de WHOA-procedure in goede banen moet leiden - wisten wat er zou komen. Vorige week ontvingen ze allemaal een mail uit China met daarin een bijlage van 42 pagina’s. Een document dat VI nu ook in handen heeft. De Chinezen komen met ongekende aantijgingen, opvallend mailverkeer en stuitende conclusies.
Ze beginnen het stuk als volgt:
‘Geachte heer Reiziger,
Toen wij in 2014 alle gewone aandelen van N.V. ADO Den Haag hebben gekocht, waren we van mening dat we grootaandeelhouder waren geworden van een club die is gevestigd in de rechtsstaat Nederland. En nog wel in Den Haag, de internationale stad van recht, vrede en veiligheid (of, zoals we ook hebben gehoord, de ‘juridische hoofdstad van de wereld’).
`Dankzij sabotage, discriminatie, leugens en bedrog van een klein groepje mensen lopen we het risico dat onze aandelen zonder ook maar enige financiële vergoeding van ons worden afgepakt`
Niets, werkelijk niets, heeft ons voorbereid op de nachtmerrie waarin we het afgelopen jaar verzeild zijn geraakt en waarbij we dankzij sabotage, discriminatie, leugens en bedrog van een klein groepje mensen het risico lopen dat onze aandelen zonder ook maar enige financiële vergoeding van ons worden afgepakt.
Het is schokkend dat het in de rechtsstaat Nederland mogelijk is, dat een bedrijfseigenaar, die met een financiële injectie van ongeveer € 20 miljoen N.V. ADO Den Haag een flink aantal jaren in leven heeft gehouden en op de bedrijfsvoering geen enkele invloed heeft gehad en kunnen hebben, zijn bedrijf zomaar kan kwijtraken.’
COSINUS
Wat volgt is een uniek inkijkje in het laatste jaar ADO Den Haag. Althans, vanuit Chinees perspectief. Het stuk is opgesteld in Peking en ondertekend door Wang Hui. Eerst is het vertaald naar het Engels, vervolgens naar het Nederlands. Grappig detail: in het originele stuk stond overal Jeroen Traveler, met dank aan een overijverige vertaalmachine.
Zoals VI eerder al schreef, hoorde UVS in de herfst van 2020 dat de Chinese State Administration of Foreign Exchange het niet langer toestond dat er geld zou worden overgemaakt naar Europa. ‘ADO zou voor een aantal maanden zelfstandig op zoek gaan naar liquiditeit. Hierdoor kreeg UVS de kans en gelegenheid om op zoek te gaan naar een ander bedrijf dat het aandelenpakket zou willen overnemen en ook het voortdurend verlies lijdende ADO financieel te steunen’, schrijft UVS.
Volgens de Chinezen was er met zowel World Soccer Holdings (WSH) als Cosinus een akkoord over de aandelenoverdracht. Zij waren bereid de achterstallige betaling van UVS over te nemen én te betalen voor de aandelen. Een akkoord was dichtbij, volgens de Chinezen was een WHOA-procedure helemaal niet nodig.
‘Dat deze – en later ook andere – overnamepartijen door zowel de Nederlandse leden van de raad van commissarissen als ook de minderheidsaandeelhouders HFC en STA voortdurend consequent zouden worden weggejaagd en weggepest, konden we op dat moment niet bevroeden. En omdat de coronmaatregelen het reizen van Beijing naar Nederland onmogelijk maakten, konden we het persoonlijk ook niet voorkomen.’
© Pro Shots
HAAGSE PLUCHEPLAKKERS
Het zijn 42 pagina’s vol woede en wanhoop. Volgens UVS hadden de bestuurders, die in het document De Haagse Plucheplakkers worden genoemd, een dubbele agenda. Ze zouden er alles aan hebben gedaan om bepaalde trajecten te vertragen en de club te verkopen aan een partij die hun het best gezind was.
Zowel in de rechtsbank als in de stukken worden de hoofdpersonen met naam en toenaam genoemd. Vooral rvc-voorzitter Frans van Steenis, interim-directeur Edwin Reijntjes en Reiziger moeten het ontgelden.
`Hoewel we in Beijing niet al het buitenlandse nieuws mee krijgen lijkt ons dit toch verdacht veel op een coronafeestje van de Britse premier Boris Johnson`
Van Steenis werd tegen de zin van de Chinezen in aangesteld. Met dikgedrukte letters wordt geschreven dat hij statutair gezien nooit benoemd had mogen worden. Er wordt geschreven over een onprettige communicatie, een geheime agenda en machtsmisbruik. Als voorbeeld wordt verteld dat hij een medewerkster zou hebben gedwongen kaarten uit te printen voor hem en zijn familie. En dat ten tijde van corona. UVS schrijft: ‘Hoewel we in Beijing niet al het buitenlandse nieuws mee krijgen lijkt ons dit toch verdacht veel op een coronafeestje van de Britse premier Boris Johnson.’
Misschien niet het sterkste voorbeeld, maar het geeft de vrije pen van de Chinezen goed weer. Bovendien is er meer. Van Steenis zou een stap naar de Ondernemerskamer hebben voorbereid én met voormalig eigenaar Mark van der Kallen hebben gesproken over een scenario de club failliet te laten gaan. De aandelen zouden dan weer bij Van der Kallen terechtkomen.
Het werd een hoog spel achter de schermen. UVS wilde een aandeelhoudersvergadering uitschrijven om Van Steenis te ontslaan, maar deze werd ternauwernood voorkomen. Van Steenis beloofde, zo lezen we in het mailverkeer, zich coöperatief op te stellen bij een mogelijke verkoop door UVS.
De Chinezen dachten eruit te komen met WSH, maar dat werd net als UVS verrast door de aangekondigde WHOA-procedure en trok zich terug. De deal was bijna rond, maar nu was al het werk voor niks geweest. ‘Voor de eerste – maar zeker niet voor de laatste – keer werden wij begin mei 2021 ernstig in onze belangen geschaad door een actie van de ADO-directie, door de twee minderheidsaandeelhouders HFC en STA, alsmede door de drie Nederlandse leden van de raad van commissarissen.’
Van Steenis wordt gezien als een kwade genius. Maar hij staat niet alleen. Na het vertrek van Mohammed Hamdi werd Reijntjes aangesteld als interim-directeur. Eerder schreven we al dat de Chinezen het niet eens waren met zijn benoeming en dat deze formeel nooit was goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering. In de huidige stukken wordt hij consequent incapabel genoemd.
‘Zonder enig mandaat – en altijd zonder goedkeuring van ons als grootaandeelhouder – hebben HFC en STA (ieder 1 aandeel), directeur Reijntjes en de drie Nederlandse leden van de raad van commissarissen maandenlang besluiten genomen die bijna allemaal rampzalig zijn uitgepakt voor zowel ADO Den Haag als ook voor ons, UVS.’
‘Even hadden we hoop dat met de benoeming van u tot herstructureringsdeskundige de situatie zou normaliseren. Maar niets bleek minder waar. De waarschuwing die we direct na zijn benoeming van verschillende kanten hadden gekregen en die erop neerkwam dat de heer Reiziger verre van objectief was en naar de pijpen zou dansen van ADO’s advocatenkantoor Nauta bleken volledig juist. Sterker, het was nog erger dan dat (waarover later meer).’
GOLFCLUB
UVS voelt zich maandenlang tegengewerkt, schrijft over stiekeme gesprekken met een andere geïnteresseerde partij (VANAD) en over tegengestelde belangen. UVS wil overduidelijk nog wat geld overhouden aan de verkoop van ADO, De Haagse Plucheplakkers willen naar hun mening vooral blijven plakken. En het grotere doel, zo stelt UVS: ‘Het afpakken van onze aandelen.’
‘Opnieuw, daarvan zijn we overtuigd, zijn we van de kant van ADO opzettelijk misleid. Hoe later we van het uiteindelijke doel (het afpakken van onze aandelen) zouden weten, hoe beter het Van Steenis en zijn medestanders uit kwam.’
Van een kale kip valt niet te plukken. De WHOA is erop ingericht dat schuldeisers zo min mogelijk van hun geld terug zien. En de grootaandeelhouder komt op de laatste plaats. Reiziger en de ADO-directie zinspeelden inderdaad in een vroeg stadium al op een situatie waarbij UVS alles zou verliezen.
Wat volgt is een opsomming van vermeende, gepleegde feiten. UVS wijst naar Reiziger die hier weet van had. ´Of in ieder geval, weet had moeten hebben. U zult het ons dan ook niet kwalijk nemen dat wij hem in de loop van de tijd zijn gaan zien als medeplichtig aan het moreel verwerpelijke, discriminerende en zeker ook criminele gedrag waaronder wij al zo lang te lijden hebben.’
Wang schrijft over de potentiële kopers, onaangekondigde vergaderingen, ongeoorloofde statutenwijzigingen en misleidende persberichten. Van Steenis was onbetrouwbaar, Reijntjes incapabel en Reiziger had zichzelf gepromoveerd tot onderhandelaar.
`Bijna nog bizarder was het feit dat een envelop met alle mogelijke vertrouwelijke stukken betreffende het Lentze-Jol-bod ineens werd gevonden bij de Wassenaarse golfclub`
In hun ogen was de De Groep Lentze/Jol (HHC) de enige serieuze partij. Daar had UVS, op papier nog altijd de grootaandeelhouder, een akkoord mee. Maar deze Haagse partij voelde zich nimmer serieus genomen. Begeleidende mails met advocaten onderstrepen dit. Steeds is er weer een reden om niet in gesprek te gaan. Dan zijn er weer andere partijen die voorrang genieten, dan is er weer gedoe rondom documenten of de situatie met de gemeente. Als na lang aandringen Lentze en Jol alsnog aan tafel komen, gaat de deal niet door. ‘Je hoeft niet in China te wonen om te beseffen dat de ADO-leiding wel positieve woorden sprak, maar ondertussen voortdurend bezig was met sabotage en ondermijning van de plannen van Lentze-Jol.’
‘Bijna nog bizarder was het feit dat een envelop met alle mogelijke vertrouwelijke stukken betreffende het Lentze-Jol-bod ineens werd gevonden bij de Wassenaarse golfclub. Reijntjes was de meest logische verdachte. Tegen de rvc schijnt hij ontkend te hebben die dag bij de golfclub geweest te zijn.’
Volgens UVS lag er een vooropgezet plan om de aandelen aan de groep Rob Jansen-John van Ringelensteijn over te doen. Dan zouden De Haagse Plucheplakkers gewoon kunnen blijven zitten. Dat ging niet door, nadat Globalon/Bolt bovengemiddelde interesse toonde en de club moest schakelen.
FRAUDE
UVS spreekt van sabotage, discriminatie, leugens en bedrog. Maar het gaat nog verder. Het woord fraude valt. Een verhaal dat al eerder bij VI bekend was, maar wat wij onmogelijk hard konden maken. Peking is echter heel zeker van zijn zaak.
`Wat duidelijk blijkt, is dat er alvorens auditfiles te maken er in de boekhouding is gerommeld`
Toen Lentze/Jol in beeld waren om de club over te nemen, deed het een boekenonderzoek. Daar stuitte het naar eigen zeggen op verdachte zaken. Het kreeg de zogeheten auditfiles van de boekhouding in handen. ‘Wat daaruit duidelijk blijkt, is dat er alvorens auditfiles te maken er in de boekhouding is gerommeld. Er ontbreken posten, iets dat uit het ontbreken van opvolgende boekstuknummers blijkt. Wat ook opvalt, is dat er geen nota’s voor werkzaamheden van Nauta (het advocatenkantoor dat ADO bijstaat, red.) in de boekhouding zijn terug te vinden. Sterker nog: in de auditfiles ontbreekt de crediteur Nauta Dutilh geheel. Dit terwijl er in door Nauta wel degelijk werkzaamheden zijn verricht (…).’
Dit is een flinke aantijging. Zoals eerder geschreven moeten alle schuldeisers binnen de WHOA-procedure genoegen nemen met een klein deel van hun uitstaande schuld. Een ieder moet inleveren om ADO uiteindelijk een doorstart te kunnen laten maken. Dus ook het advocatenkantoor, dat als geen ander weet hoe de procedure werkt. Maar volgens UVS is er iets opmerkelijks gebeurd.
‘UVS kan niet zeggen of de nota’s voor werkzaamheden van Nauta voor de fixatiedatum van 25 mei 2021 later opzettelijk uit de boekhouding van ADO zijn gehaald (wat zou duiden op regelrechte fraude) of dat er sprake is van ernstig verlate facturatie. Vaststaat dat Nauta (met haar grote kennis van de WHOA, waarvan Nauta bij het tot stand komen van de Wet zelfs een rol heeft gespeeld) zichzelf boven alle andere crediteuren heeft bevoordeeld en daarbij zowel Reiziger als ook de rechtbank heeft misleid.’
‘Vaststaat ook dat Reiziger, met z’n kennis als curator, deze fouten direct had moeten opmerken en voorkomen, ook al zou dit de innige relatie tussen Nauta en Reiziger hebben geschaad. En nog veel kwalijker is het feit dat toen Reiziger door UVS-advocaat Casper Haket eind 2021 op de hoogte werd gesteld van de (laten we het maar voorzichtig) “onjuiste facturatie” (noemen), hij dit meteen verwierp met de woorden “dat is niet zo”. En geen nader onderzoek heeft ingesteld.’
Deze aantijgingen werden tijdens de zitting op dinsdag overigens niet naar voren gebracht.
BOODSCHAPPENLIJSTJE
Het moge duidelijk zijn: UVS voelt zich niet serieus genomen. De Chinezen, die zelf ook verre van brandschoon zijn, – zij kwamen immers hun betalingsverplichtingen niet na – schrijven alle frustraties van zich af. Het akkoord tussen ADO en het Spaanse Globalon, waar zij als grootaandeelhouder niet in zijn gehoord, nemen ze niet serieus. ‘Het heeft voor UVS de waarde van een willekeurig boodschappenbriefje van een gemiddelde Haagse huisvrouw. Handig maar volstrekt waardeloos.’
Wang is boos, zo schrijft hij. ‘Door een discriminerende combinatie van onderschatting van Chinese kennis en kunde en van zelfoverschatting van veruit de meeste ADO-bestuurders is de club in de afgelopen zeven jaar zwaar teruggevallen.
`We zijn ons ervan bewust dat door het gerommel met de Nauta-facturatie van voor de fixatiedatum, de WHOA per definitie niet kan slagen. En ook dat dit bijna zeker tot het faillissement van de club zal leiden`
`UVS mag alleen maar betalen en moet verder zijn mond houden`, was een uitspraak van (toen rvc-lid) John van Ringelenstein, die we ons altijd zullen blijven herinneren en die typerend was voor de manier waarop we sinds 2014 zijn behandeld. We zijn ons ervan bewust dat door het gerommel met de Nauta-facturatie van voor de fixatiedatum, de WHOA per definitie niet kan slagen. En ook dat dit bijna zeker tot het faillissement van de club zal leiden. Dit is dan ook de reden dat wij van UVS lang hebben gewacht met ons te roeren.’
En dus richt Wang zich nu tot de rechtbank. Hij vraagt onder meer de eindbeslissing over de WHOA-procedure uit te stellen, Reiziger, Reijntjes en de rvc op non-actief te stellen én de WHOA-ondermijnende acties bij de tuchtcommissies aan te melden. Tevens raden ze aan met De Groep Lentze/Jol in gesprek te gaan.
UITSPRAAK RECHTER OP 25 FEBRUARI
De rechter moest dinsdag vooral de gevoerde procedure beoordelen. Daarnaast was hij bovenmatig geïnteresseerd in de investering die het Spaanse Globalon wilde doen, of De Groep Lentze/Jol daadwerkelijk nog interesse heeft én hoe het nu zat met de Licentiecommissie van de KNVB. Om de WHOA-procedure succesvol af te ronden is het geld van Globalon nodig. Maar zoals gezegd, de licentiecommissie kwam afgelopen vrijdag opnieuw met aanvullende vragen. ADO/Globalon hopen volgende week nieuwe stukken aan te leveren en denken dan op 22 februari uitsluitsel te krijgen vanuit Zeist. Maar dat is niet zo hard toegezegd.
De rechter was duidelijk. ‘Geld is pas geld als je het in je zak hebt’, sprak hij. ‘En geen geld, geen akkoord.’ Hij vroeg de betrokken partijen om extra documenten en komt op 25 februari met een vonnis. Een bewuste keuze: dan weet hij namelijk of de Licentiecommissie akkoord is gegaan. Zegt de Licentiecommissie ja én ziet de rechter verder geen beren op de weg, dan is ADO gered, Globalon de nieuwe eigenaar en United Vansen alles kwijt.
Gaat de Licentiecommissie niet akkoord, dan klapt de deal met Globalon en zijn de problemen voor ADO niet te overzien.
0
|
Dinsdag 8 februari 2022 om 16:46 uur |
Erik070
Aad
Bolskie schreef:
Als je het interview leest. En dan ze zin “ globalon richt zich al op volgend seizoen maar zal voornamelijk spelers willen uit eigen netwerk” dan ben ik bang dat dit geen spelers uit de regio zullen zijn haha
Als je het interview leest. En dan ze zin “ globalon richt zich al op volgend seizoen maar zal voornamelijk spelers willen uit eigen netwerk” dan ben ik bang dat dit geen spelers uit de regio zullen zijn haha
Precies waarom ik, weliswaar om een andere reden, Globalon een Wang/UVS 2.0 vind. Ik ben er ook bang voor dat ze direct wel een gaatje vinden om de clubkleuren aan te passen of dergelijke.
De prestaties worden direct ondergeschikt aan het opleiden van talenten (van waar ter wereld dan ook) om die, zo gauw ze goed genoeg zijn, voor duur geld te verkopen. Niets geen Haagse signatuur. Een vreemdelingenlegioen zoals Vitesse.
De prestaties worden direct ondergeschikt aan het opleiden van talenten (van waar ter wereld dan ook) om die, zo gauw ze goed genoeg zijn, voor duur geld te verkopen. Niets geen Haagse signatuur. Een vreemdelingenlegioen zoals Vitesse.
0
|
Dinsdag 1 februari 2022 om 09:29 uur |
ghostdrift
TimFCDH
rd..
Tommy schreef:
Ja want die voegde ook een heleboel toe met dat lage salaris van ze.
Mag je manders en van as voor bedanken.
En de mensen die het mogen rechtbreien hebben het nu gedaan.
Zwinkels voegt al 3 jaar niks meer toe maar heeft wel een vast contract.
Wat moet je daarmee dan?
Ja hij is een clubman, meiers zit al 2 jaar op de bank bij sparta.
Was een topverdiener bij ons.
Immers kon niet meer mee had nog een paar jaar contract. (geloof dat die door hamdi kwam trouwens)
Tel daar nog falkenburg bij op.
Pffff wat een beleid
Ja want die voegde ook een heleboel toe met dat lage salaris van ze.
Mag je manders en van as voor bedanken.
En de mensen die het mogen rechtbreien hebben het nu gedaan.
Zwinkels voegt al 3 jaar niks meer toe maar heeft wel een vast contract.
Wat moet je daarmee dan?
Ja hij is een clubman, meiers zit al 2 jaar op de bank bij sparta.
Was een topverdiener bij ons.
Immers kon niet meer mee had nog een paar jaar contract. (geloof dat die door hamdi kwam trouwens)
Tel daar nog falkenburg bij op.
Pffff wat een beleid
Dit vind ik echt wel te makkelijk. Het is ook een beetje de manier waarop het gebeurt. Je kan iemand door de voordeur laten vertrekken of iemand aan de zijkant eruit schoppen, zonder dat je daar nou echt een reden voor hebt.
0
|
Zaterdag 29 januari 2022 om 14:31 uur |
Advertentie
haagse jr
ADODENHAAG schreef:
Ik vind zelf niet dat een keeper heel ervaren moet zijn om waardevol te zijn, hij moet ballen tegen houden, hij breekt een wedstrijd niet open door agressief spel of een geweldige assist.
Ik vind zelf niet dat een keeper heel ervaren moet zijn om waardevol te zijn, hij moet ballen tegen houden, hij breekt een wedstrijd niet open door agressief spel of een geweldige assist.
Het is zo belangrijk voor je defensie om te kunnen vertrouwen op je keeper. Dat onderschat je echt. Natuurlijk maakte hij geen slechte indruk gister. Alhoewel hij de 1-2 gewoon moest hebben in de korte hoek. Maar leg mij is uit hoe wil je meedoen voor promotie met je 3e of 4e keeper aan het begin van het seizoen? Dat is die met een reden hoor. Als die zo goed was als Donnaruma had hij niet bij ADO gespeeld.
0
|
Woensdag 26 januari 2022 om 10:54 uur |
DHFC070
ADODENHAAG schreef:
Dinsdag op een hele professionele manier revancheren, dan zijn we dit zo weer kwijt
Dinsdag op een hele professionele manier revancheren, dan zijn we dit zo weer kwijt
Goede reactie en inderdaad precies wat het is.
Seizoen verloopt tot nu toe boven verwachting en na 2 zaadwedstrijden geen reden om in paniek te raken. Bovenal blijft een overname nog steeds het belangrijkste en pas vanaf dat moment staat het sportieve aspect op nummer 1.
Seizoen verloopt tot nu toe boven verwachting en na 2 zaadwedstrijden geen reden om in paniek te raken. Bovenal blijft een overname nog steeds het belangrijkste en pas vanaf dat moment staat het sportieve aspect op nummer 1.
0
|
Vrijdag 21 januari 2022 om 21:52 uur |
Heino
Van VI Pro:
Premierel nog niet opgelost: ADO-selectie schakelt VVCS in
De selectie van ADO Den Haag en de clubleiding zijn het nog altijd niet eens over de premievoorstellen. De spelersraad heeft daarom de VVCS ingeschakeld. Maar wat kan de Vereniging voor Contractspelers uitrichten?
Vorige week maakten we al melding van een conflict tussen de Haagse spelersgroep en de directie. Inzet waren de premies voor het seizoen 2021/22. Normaliter worden daar aan het begin van het seizoen duidelijke afspraken over gemaakt. Maar ADO Den Haag was destijds praktisch failliet en zat in een zogenaamde WHOA-procedure. Het was op zoek naar een nieuwe eigenaar én kon financieel vrijwel niks uitrichten.
En dus werd besloten de gesprekken op te schorten totdat er een nieuwe eigenaar zou komen. Inmiddels heeft ADO met Globalon Football Holdings een beoogde nieuwe eigenaar gevonden. Het moet nu enkel nog de WHOA-procedure afronden én groen licht krijgen van de licentiecommissie van de KNVB. Reden voor de spelersgroep om de gesprekken opnieuw op te starten.
Maar het gesprek begin vorige week zorgde voor meer frustratie dan opheldering. Er werd een maximaal totaalbedrag voor dit seizoen beschikbaar gesteld. Een geldbedrag dat volgens de spelersgroep veel lager lag dan wat verwacht mocht worden op basis van eerder gedane, mondelinge toezeggingen én het was bovendien niet conform de huidige sportieve prestaties.
De clubleiding kreeg tot woensdag om met een beter voorstel te komen, anders zou de selectie op donderdag gaan staken. Een beter voorstel kwam er niet en dus besloot de selectie op donderdag enkel warm te lopen en een rondo te doen. Vervolgens ging het weer naar binnen. Waar er eerder in de week nog werd overwogen ook het competitieduel te laten schieten, speelde ADO gewoon tegen TOP Oss (2-0 winst). Maar de problemen waren daarmee nog niet verholpen.
Na de 2-0 zege op TOP Oss bezet ADO Den Haag de vierde plaats in de Keuken Kampioen Divisie.
Donderdag
Het vertrouwen in interim-directeur Edwin Reijntjes is broos. De selectie meent dat het gepiepeld wordt, maar heeft niet de indruk dat de huidige directeur mee wil bewegen. En dus namen ze contact op met de Vereniging voor Contractspelers (VVCS). Zij nemen het dossier nu over.
‘De spelersgroep van ADO heeft medio vorige week contact met ons opgenomen’, laat VVCS-directeur Louis Everard weten. ‘Ze hebben ons helemaal bijgepraat en gevraagd of wij de verdere onderhandelingen willen voeren. De spelers willen zich volledig focussen op hun sportieve verplichtingen.’
De directeur van de spelersvakbond wil nu niet te diep op de casus ingaan. Hij zegt dat de VVCS wel vaker optreedt namens spelersgroepen, ook waar het gaat om premies. ‘Maar dit is wel wat laat in het seizoen, moet ik eerlijk zeggen. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de wat bijzondere situatie waarin de club verkeert. Het neemt niet weg dat wanneer er door directieleden toezeggingen worden gedaan, deze ook nagekomen moeten worden.’
De vraag is wat de VVCS kan betekenen in een conflict als deze. ‘Wij hebben natuurlijk jarenlange ervaring en kennen de rechten en plichten van spelers. In dit geval is het vooral belangrijk dat wij zoveel mogelijk uit handen nemen van de selectie. Ik kan me voorstellen dat zij hier niet te veel mee bezig willen zijn. Maar het moet wel worden opgelost.’
De VVCS komt op voor de rechten van de spelers en zou, waar nodig, zelfs vervolgstappen kunnen ondernemen. Toch hoopt iedereen, inclusief de spelersgroep, dat er zo snel mogelijk een oplossing wordt gevonden met de Haagse clubleiding. Dat er een akkoord uitrolt en dat de focus kan op het sportieve gedeelte. Tegelijkertijd is het vertrouwen tussen spelersgroep en directie flink aangetast. Valt dat nog wel te lijmen?
‘Dat gaan we zien. De spelers hebben de intentie om er zo snel en goed mogelijk uit te komen’, aldus Everard. ‘Zoals gezegd willen ze de focus op het voetballende gedeelte houden. Ervaring leert dat dit soort zaken doorgaans niet bijdragen aan de sportieve prestaties.’
En dus is snelheid geboden. De VVCS heeft inmiddels een afspraak gemaakt met de ADO-directie. ‘Donderdagmiddag zitten we met ADO om tafel. Daar zullen we proberen tot een acceptabel compromis te komen’, besluit Everard.
Later deze week in de nieuwe Voetbal International en op VI PRO meer over de overnameperikelen in Den Haag.
Premierel nog niet opgelost: ADO-selectie schakelt VVCS in
De selectie van ADO Den Haag en de clubleiding zijn het nog altijd niet eens over de premievoorstellen. De spelersraad heeft daarom de VVCS ingeschakeld. Maar wat kan de Vereniging voor Contractspelers uitrichten?
Vorige week maakten we al melding van een conflict tussen de Haagse spelersgroep en de directie. Inzet waren de premies voor het seizoen 2021/22. Normaliter worden daar aan het begin van het seizoen duidelijke afspraken over gemaakt. Maar ADO Den Haag was destijds praktisch failliet en zat in een zogenaamde WHOA-procedure. Het was op zoek naar een nieuwe eigenaar én kon financieel vrijwel niks uitrichten.
En dus werd besloten de gesprekken op te schorten totdat er een nieuwe eigenaar zou komen. Inmiddels heeft ADO met Globalon Football Holdings een beoogde nieuwe eigenaar gevonden. Het moet nu enkel nog de WHOA-procedure afronden én groen licht krijgen van de licentiecommissie van de KNVB. Reden voor de spelersgroep om de gesprekken opnieuw op te starten.
Maar het gesprek begin vorige week zorgde voor meer frustratie dan opheldering. Er werd een maximaal totaalbedrag voor dit seizoen beschikbaar gesteld. Een geldbedrag dat volgens de spelersgroep veel lager lag dan wat verwacht mocht worden op basis van eerder gedane, mondelinge toezeggingen én het was bovendien niet conform de huidige sportieve prestaties.
De clubleiding kreeg tot woensdag om met een beter voorstel te komen, anders zou de selectie op donderdag gaan staken. Een beter voorstel kwam er niet en dus besloot de selectie op donderdag enkel warm te lopen en een rondo te doen. Vervolgens ging het weer naar binnen. Waar er eerder in de week nog werd overwogen ook het competitieduel te laten schieten, speelde ADO gewoon tegen TOP Oss (2-0 winst). Maar de problemen waren daarmee nog niet verholpen.
Na de 2-0 zege op TOP Oss bezet ADO Den Haag de vierde plaats in de Keuken Kampioen Divisie.
Donderdag
Het vertrouwen in interim-directeur Edwin Reijntjes is broos. De selectie meent dat het gepiepeld wordt, maar heeft niet de indruk dat de huidige directeur mee wil bewegen. En dus namen ze contact op met de Vereniging voor Contractspelers (VVCS). Zij nemen het dossier nu over.
‘De spelersgroep van ADO heeft medio vorige week contact met ons opgenomen’, laat VVCS-directeur Louis Everard weten. ‘Ze hebben ons helemaal bijgepraat en gevraagd of wij de verdere onderhandelingen willen voeren. De spelers willen zich volledig focussen op hun sportieve verplichtingen.’
De directeur van de spelersvakbond wil nu niet te diep op de casus ingaan. Hij zegt dat de VVCS wel vaker optreedt namens spelersgroepen, ook waar het gaat om premies. ‘Maar dit is wel wat laat in het seizoen, moet ik eerlijk zeggen. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de wat bijzondere situatie waarin de club verkeert. Het neemt niet weg dat wanneer er door directieleden toezeggingen worden gedaan, deze ook nagekomen moeten worden.’
De vraag is wat de VVCS kan betekenen in een conflict als deze. ‘Wij hebben natuurlijk jarenlange ervaring en kennen de rechten en plichten van spelers. In dit geval is het vooral belangrijk dat wij zoveel mogelijk uit handen nemen van de selectie. Ik kan me voorstellen dat zij hier niet te veel mee bezig willen zijn. Maar het moet wel worden opgelost.’
De VVCS komt op voor de rechten van de spelers en zou, waar nodig, zelfs vervolgstappen kunnen ondernemen. Toch hoopt iedereen, inclusief de spelersgroep, dat er zo snel mogelijk een oplossing wordt gevonden met de Haagse clubleiding. Dat er een akkoord uitrolt en dat de focus kan op het sportieve gedeelte. Tegelijkertijd is het vertrouwen tussen spelersgroep en directie flink aangetast. Valt dat nog wel te lijmen?
‘Dat gaan we zien. De spelers hebben de intentie om er zo snel en goed mogelijk uit te komen’, aldus Everard. ‘Zoals gezegd willen ze de focus op het voetballende gedeelte houden. Ervaring leert dat dit soort zaken doorgaans niet bijdragen aan de sportieve prestaties.’
En dus is snelheid geboden. De VVCS heeft inmiddels een afspraak gemaakt met de ADO-directie. ‘Donderdagmiddag zitten we met ADO om tafel. Daar zullen we proberen tot een acceptabel compromis te komen’, besluit Everard.
Later deze week in de nieuwe Voetbal International en op VI PRO meer over de overnameperikelen in Den Haag.
0
|
Maandag 17 januari 2022 om 19:43 uur |
Nu online
R.E., Ano-Niem, Superjantje, Haraldberg1, CashD070 en 252 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Excelsior | 17 | - | 36 |
2 | FC Volendam | 17 | - | 33 |
3 | FC Emmen | 17 | - | 30 |
4 | Helmond Sp. | 17 | - | 30 |
5 | Graafschap | 16 | - | 29 |
6 | Den Bosch + | 16 | - | 28 |
7 | Roda JC | 17 | - | 27 |
8 | FC Dordrecht | 16 | - | 26 |
9 | SC Cambuur | 17 | - | 26 |
10 | ADO Den Haag | 17 | - | 25 |
11 | Telstar | 17 | - | 23 |
12 | FC Eindhoven | 17 | - | 22 |
13 | Jong AZ | 16 | - | 18 |
14 | TOP Oss | 16 | - | 17 |
15 | Jong PSV | 17 | - | 17 |
16 | MVV Maastr. | 16 | - | 16 |
17 | Jong Ajax | 17 | - | 15 |
18 | VVV-Venlo | 16 | - | 11 |
19 | Jong Utrecht | 16 | - | 9 |
20 | Vitesse -27 | 17 | - | -12 |