Welkom in de shoutbox, gast
Een oudere supporter
ghostdrift schreef:
klopt,maar ADO is eigendom van UVS dus de gemeente Den Haag moet in principe met UVS onderhandelen dan is er, van horen zeggen, een overeenkomst met Jol en UVS . daarom denk ik dat men totaal niet wil dat Lentze eigenaar word en het stadion in beheer van de gemeente Den Haag blijft
klopt,maar ADO is eigendom van UVS dus de gemeente Den Haag moet in principe met UVS onderhandelen dan is er, van horen zeggen, een overeenkomst met Jol en UVS . daarom denk ik dat men totaal niet wil dat Lentze eigenaar word en het stadion in beheer van de gemeente Den Haag blijft
Dat denk ik ook. En dat omdat dezelfde persoon destijds achter de overname door UVS nu achter de Lentze/Jol groep zit.
Dan ga je dus oude wijn in nieuwe zakken doen, ofwel alles blijft zoals het was.
Dan ga je dus oude wijn in nieuwe zakken doen, ofwel alles blijft zoals het was.
0
|
Donderdag 7 oktober 2021 om 10:29 uur |
Tommy
janjazz37 schreef:
Hoe laat? Welke shouter?
bvd Jan
Hoe laat? Welke shouter?
bvd Jan
Net als eerder al met John van Ringelenstein en Rob Jansen hebben we vandaag een gesprek gehad met Martin Jol (MJ), hieronder het verslag van dit gesprek:
HCF: Wij vinden gewoon alle koppen bij elkaar, niemand uitsluiten, dus ADO familie, FC Den Haag familie alles en iedereen, ja toch?
MJ: Ja precies. Plan is dan ook om certificaten uit te gaan geven, obligaties noem maar op. Dat iedereen een deel kan kopen. Vervolgens haal je voldoende geld binnen en dan ga je naar de gemeente en dan vraag je aan hun ook een bijdrage.
HCF: Ben je betrokken bij het overname proces als overname kandidaat?
MJ: Ik ben de mensen zeer erkentelijk die hun nek hebben uitgestoken, ik vind namelijk dat je mensen niet achterin de rij moet plaatsen als ze bereidt zijn zoveel geld in een club te steken. Maar ze hebben mij (toen) gevraagd of ze gebruik mochten maken van mijn technische expertise. En ik ben nog steeds van plan om mijn bijdrage te leveren. Ik ga me niet verstoppen. En ik hoop dat iedereen dat doet.
HCF: Maar ben je dan dus ook bereid om aan tafel te gaan zitten?
MJ: Ik ben bereid om met iedereen aan tafel te gaan zitten. Die zijn hakken in het zand zet voor ADO Den Haag.
Stel je voor dat er een nieuwe hoofdaandeelhouder komt, zoals Wang, dan zit je nog steeds met een minderheidsaandeel, die zou ik aan de man brengen (bijv. via een emissie). Want bij Den Haag werkt het niet met maar 1 eigenaar, dat is gebleken in onze historie met Stoop, met Alrecon, met Ringelenstein, met van der Kallen.
HCF: Maar daar zit dan toch ook een overeenkomst tussen jou en Rob Jansen, jullie delen dezelfde gedachte op het punt voor wat betreft een collectief ipv 1 eigenaar, of niet?
MJ: Precies, ik ben het op dat punt eens met Rob Jansen.
MJ: Ik heb geprobeerd om een zinkend schip te redden vorig jaar. Jonge spelers erin te brengen. Met Rankovic toen ook besproken nieuwe energie erin, “New Energy”. Dat werkte niet, de ploeg had geen energie. Waar we trots op zijn is dat het toch gelukt is binnen een jaar, met allemaal jonge jongens. Het eerste staat nu bovenin en het tweede staat bovenin.
HCF: Ben je betrokken bij het overnameproces?
MJ: Nee, maar ik heb me op aandringen van Ed Maas wel bij het HHC aangesloten. En als er een is die ik respecteer dan is het Ed Maas. Op de een of andere manier zien ze Ed Maas niet zitten bij de RvC van Den Haag en dat wordt tegen hem gebruikt. Hij wil alleen niet op de voorgrond, helemaal niet dus.
HCF: Wat wil jij dan?
MJ: Dat de club overeind blijft. Met mensen die allemaal een steentje bijdragen. De ene 1000 euro met een certificaat, de andere een ton, en dan wil ik er een heleboel van hebben, dus mijn bijdrage leveren. Maar je gaat niet als je X miljoen op de bank hebt staan dat hele bedrag in ADO stoppen in je eentje toch?
HCF: Maar ook daar zie je weer de overeenkomsten met het verhaal van John van Ringelenstein en Rob Jansen, toch?
MJ: Zeker, ja dat klopt.
HCF: Kunnen we (wij) dan niet faciliteren dat er een grote ronde tafel komt met allemaal van dit “soort” mensen aan tafel?
MJ: Ben ik helemaal voor, want we hebben niet veel tijd meer. Mijn gevoel is dat alle mensen die willen dat ADO overeind blijft, erachter gaan staan en een bijdrage leveren in de vorm van een certificaat of een obligatie – een soort lening. Je kan ook niet verwachten dat 1 man dat doet. Er kan ook voor gekozen worden dat bijvoorbeeld mensen ervoor kiezen om het rendement te verkrijgen in de vorm van een seizoenskaart. We moeten er dus voor zorgen dat de club commercieel weer gezond wordt en er een continu aanvoer is van jonge talenten uit de jeugd.
Ik heb gedroomd dat Den Haag failliet ging
HCF: Maar dergelijke gesprekken zullen, met de diverse mensen die al een verleden met elkaar hebben zeker niet gemakkelijk worden. Daar moet je je dan ook op voorbereiden en er open voor staan om daar overheen te stappen en vooruit te kijken, toch?
MJ: Maar we zitten niet op andere golflengtes. Ik heb gedroomd dat Den Haag failliet ging “we moeten allemaal naar het stadion, iedereen die de club wil redden moet nu naar het stadion komen”. En toen kwamen ze en toen zeiden ze “wat gaan we doen?”, nou de ene dit de andere dat. Later dacht ik weer, als ik daar dan maar niet ineens alleen zit.
HCF: Wij willen dit waar nodig ook graag faciliteren, wij hebben namelijk geen voorkeur voor de een of de ander, het gaat om de club en het voortbestaan daarvan.
MJ: Los van voorkeuren, ik heb een plan en dat betreft niet alleen Den Haag. Ik wil bijvoorbeeld ook dat de Aziatische gemeenschap een goed gevoel heeft bij de club. En dat we in de toekomst ook nog eens een speler in China kunnen verkopen.
HCF: Frustraties die er bij iedereen zitten gaan de club niet verder helpen, dus dat moeten we dan achter ons laten, toch?
MJ: Mee eens, sterker nog ik heb altijd een goed gevoel bij van Ringelenstein gehad. Ik heb hem er notabene zelf bij gehaald. Den Haag is een verdeelde stad, daar moeten we vanaf.
MJ: Anderhalf jaar geleden of zo werd ik gevraagd door Wang, via Hamdi, om te helpen adviseren op het technisch beleid bij Den Haag. Wang wilde dat we gingen saneren en verjongen en dat hebben we ook gedaan.
HCF: Indien je instapt in de club. Heb je ook een beoogde kandidaat voor de invulling van de functie van algemeen directeur?
MJ: Da’s een tendentieuze vraag, daar kan ik geen direct antwoord op geven. Maar, tuurlijk heeft Hamdi fouten gemaakt, toch denk ik dat Mo Hamdi de beste directeur is die we hebben gehad de laatste 20 jaar. Hij werkte zich een slag in de rondte. Hij is hardstikke handig, hij is met iedereen goed. Kijk je moet geen directeur hebben die zegt, we willen niet samen met de gemeente, zoals in het verleden.
MJ: Voor wat betreft de gemeente, je moet niet alleen door willen, zonder de gemeente. De gemeente is onze grootste supporter geweest. De laatste 40 jaar, altijd eigenlijk. Ik heb al 50 jaar ervaring bij de club, dus mijn beeld is dat we het samen moeten doen, de gemeente, de supporters moeten een stem krijgen, en dat moet niet met 100 man voor het stadion, maar structureel in de organisatie meedenken. Dus zelfs als je een commercieel directeur uit Wadinxveen wil halen moeten we kijken of daar niet iemand uit Den Haag voor is, liefst iemand met binding met de club, de Haagse identiteit moet terug in de organisatie. Dat was mijn intentie toen ik adviseur werd bij Den Haag, dan wordt het gezellig, mensen zoals een Aadje Kila, Tcheu La Ling, Cor Lems, Henk van Leeuwen, Martin Toet. Ik heb me vaak alleen gevoeld het afgelopen jaar, want ik heb nooit iemand gezien, maar ik heb toch doorgezet.
HCF: Heb je het idee dat er overname kandidaten zijn tegengewerkt door de gemeente of bestuurders van Den Haag?
MJ: De gemeente is geen partij, die kan wel partij worden, want ik denk niet dat ze de club naar de knoppen laten gaan. Dat past ook helemaal niet in het verhaal dat Den Haag een topsport stad is, Den Haag is een verdeelde stad. De enige die zich qua inhoud inzet, da’s Richard de Mos. Ik vind dat de Haagse politiek nu maar eens erin moeten duiken, Den Haag is inhoud, er zijn nergens zoveel kampioenen als in Den Haag, en niemand die ze kent. We hebben geen cultuur meer, Waar zijn de topsport locaties gebleven?
Maar komt het ook niet omdat er haast geen Haagse wethouders meer zijn, ik weet het niet. Bredemeijer is een goeie vent dus ik hoop dat hij zich er ook vol mee gaat bemoeien, zodat ook hij een legacy achterlaat. Als je nou alleen al kijkt naar afgelopen wedstrijd, rijen mensen voor de loketten die willen kijken, dan kun je je toch niet voorstellen dat dit verloren gaat. Het zou gewoon niet zo moeten zijn dat je 10 miljoen moet sponsoren. Als nou iedereen een bijdrage levert, en de gemeente ook, dan ben je er toch?
MJ: Als je het mij vraagt, was Carlos Roeleveld, niemand kent hem, de laatste trainer bij de jeugdopleiding die spelers een gezicht heeft gegeven, mensen zoals Ferry Bodde, Romeo Castellen, Michael van der Heiden. Dat zijn ook de laatste voetballers geweest waar we geld mee hebben verdiend. Danny Bakker was de laatste die uit onze eigen ADO jeugd is doorgebroken.
HCF: Wat voor oplossing zie je dan om de club er bovenop te helpen?
MJ: De oplossing is er nu al, een twee sporen beleid. Een spoor met de jeugdopleiding, de levensader van Den Haag. Maar dan hebben we nog een spoor, we moeten ook jongens aantrekken van 17, 18 en 19 jaar en toevoegen, waardoor je het presenteert als jongens uit je eigen jeugd. De aanvoer van spelers, dus de scouting is essentieel voor de club. Ondanks de misere hebben we toch nog voor 1,2 miljoen aan spelers verkocht. Da’s waar je geld mee genereert, de continue aanvoer van jong talent. Je zou zoiets als een fonds moeten starten, met een groep mensen, waar zelfs supporters aan kunnen meedoen om nieuwe talenten aan te trekken, “de Haagse Jantjes”.
MJ: Pardew was ook zo’n dingetje, ik heb hem niet gehaald. Ik ben pas in mei 2020 echt met het beleid begonnen. Ik heb ook niks te maken met al die Engelse spelers die toen gehaald zijn. Want vergeet niet, Fons is niet voor niks weggegaan, ze stonden onderaan niet bovenaan. Ik kan wel begrijpen dat ze het deden. Hij (Pardew)was ook nog eens trainer van het jaar geworden dus kan ik moeilijk zeggen dat het niks is. Misschien zou die het heel goed gaan doen, dat wist niemand op dat moment.
MJ: Iedereen heeft commentaar op de hoeveelheid spelers die gehaald zijn, en als je nu kijkt naar het 1e en het 2e dan mag je spreken van een knap staaltje scouting tijdens corona.
We hadden een visie, van der Dussen, Mo en ik. “We gaan verjongen en saneren”, iedereen verklaarde ons voor gek, hoe lang hebben we er over gedaan? 1 jaar, met minimale middelen. En degradatie was onontkoombaar.
Onze cultuur in Den Haag is zo “voor niks naar Den Haag”, “voor niks vreten en zuipen”
MJ: Onze cultuur in Den Haag is zo, “voor niks naar Den Haag”, “voor niks vreten en zuipen”, want al die gasten die nou wat zeggen hebben nog nooit een kaartje gekocht, zullen we wedden? Dus die club moet gered worden door iedereen, niet 1 iemand. En die moet ook nog eens de steun hebben van de gemeente. Den Haag moet je nu eerst commercieel op de rit krijgen. Ik weet hoe de commercie werkt in Den Haag, je moet niet op kantoor gaan zitten, dat werkt niet. Je moet een groep maken, naar buiten, op bezoek gaan.
MJ: Ik heb vanmorgen gehoord dat de enige reden is waarom de HHC het stadion willen kopen is omdat ze de huur omlaag willen krijgen. De kosten wegen nu niet op tegen de lasten. Dus je moet zorgen dat die begroting naar nul gaat, en die is niet naar nul. Als je nu zou vragen laat me de begroting eens zien, krijg je weer te zien 4,4 miljoen voor sales en commercie, maar hoeveel heb je dan werkelijk op papier aan toezeggingen? 2 miljoen, nou dan heb je weer een verlies van 2,4 miljoen, snap je? En ik mag het zeggen want ik ben echt de enige die alles onbezoldigd heeft gedaan. Ik heb nooit een vergoeding willen hebben, ik doe het voor me club. Het is al een doorn in mijn oog dat de heren van de RvC, de commissarissen van de club, volgens de statuten het ook gratis moesten doen, maar dat alle commissarissen gewoon een vergoeding krijgen.
HCF: De belangrijkste vraag die er nu ter tafel ligt is, wanneer kunnen we met jullie allemaal om tafel?
MJ: Ik lees iedere dag in de krant groep Lentze/Jol, ik zag foto’s van mezelf in het stadion, en dan stond erbij “Jol neemt ADO over” en dan dacht ik, ik snap dat ze het stadion willen maar, dat is voor mij persoonlijk geen drijfveer. Dat zelfs me meisje zegt van “ga jij dat stadion overnemen? Waarop mijn reactie is “Ik weet van niks”.
We moeten nu met een oplossing komen. Maar de realiteit is dat we moeten afwachten, de gemeente laat zich toch niet dwingen om een stadion te verkopen, dus die komen met een bod waarvan Lentze zegt, dat ga ik niet doen. Maar ik hoop wel dat Lentze mee blijft doen, want je blijft zitten met dat minderheidsaandeel, en dan staat iemand er helemaal alleen voor. En dat moet je niet willen.
Martin Jol bedankt voor je genomen tijd en moeite
HCF: Wij vinden gewoon alle koppen bij elkaar, niemand uitsluiten, dus ADO familie, FC Den Haag familie alles en iedereen, ja toch?
MJ: Ja precies. Plan is dan ook om certificaten uit te gaan geven, obligaties noem maar op. Dat iedereen een deel kan kopen. Vervolgens haal je voldoende geld binnen en dan ga je naar de gemeente en dan vraag je aan hun ook een bijdrage.
HCF: Ben je betrokken bij het overname proces als overname kandidaat?
MJ: Ik ben de mensen zeer erkentelijk die hun nek hebben uitgestoken, ik vind namelijk dat je mensen niet achterin de rij moet plaatsen als ze bereidt zijn zoveel geld in een club te steken. Maar ze hebben mij (toen) gevraagd of ze gebruik mochten maken van mijn technische expertise. En ik ben nog steeds van plan om mijn bijdrage te leveren. Ik ga me niet verstoppen. En ik hoop dat iedereen dat doet.
HCF: Maar ben je dan dus ook bereid om aan tafel te gaan zitten?
MJ: Ik ben bereid om met iedereen aan tafel te gaan zitten. Die zijn hakken in het zand zet voor ADO Den Haag.
Stel je voor dat er een nieuwe hoofdaandeelhouder komt, zoals Wang, dan zit je nog steeds met een minderheidsaandeel, die zou ik aan de man brengen (bijv. via een emissie). Want bij Den Haag werkt het niet met maar 1 eigenaar, dat is gebleken in onze historie met Stoop, met Alrecon, met Ringelenstein, met van der Kallen.
HCF: Maar daar zit dan toch ook een overeenkomst tussen jou en Rob Jansen, jullie delen dezelfde gedachte op het punt voor wat betreft een collectief ipv 1 eigenaar, of niet?
MJ: Precies, ik ben het op dat punt eens met Rob Jansen.
MJ: Ik heb geprobeerd om een zinkend schip te redden vorig jaar. Jonge spelers erin te brengen. Met Rankovic toen ook besproken nieuwe energie erin, “New Energy”. Dat werkte niet, de ploeg had geen energie. Waar we trots op zijn is dat het toch gelukt is binnen een jaar, met allemaal jonge jongens. Het eerste staat nu bovenin en het tweede staat bovenin.
HCF: Ben je betrokken bij het overnameproces?
MJ: Nee, maar ik heb me op aandringen van Ed Maas wel bij het HHC aangesloten. En als er een is die ik respecteer dan is het Ed Maas. Op de een of andere manier zien ze Ed Maas niet zitten bij de RvC van Den Haag en dat wordt tegen hem gebruikt. Hij wil alleen niet op de voorgrond, helemaal niet dus.
HCF: Wat wil jij dan?
MJ: Dat de club overeind blijft. Met mensen die allemaal een steentje bijdragen. De ene 1000 euro met een certificaat, de andere een ton, en dan wil ik er een heleboel van hebben, dus mijn bijdrage leveren. Maar je gaat niet als je X miljoen op de bank hebt staan dat hele bedrag in ADO stoppen in je eentje toch?
HCF: Maar ook daar zie je weer de overeenkomsten met het verhaal van John van Ringelenstein en Rob Jansen, toch?
MJ: Zeker, ja dat klopt.
HCF: Kunnen we (wij) dan niet faciliteren dat er een grote ronde tafel komt met allemaal van dit “soort” mensen aan tafel?
MJ: Ben ik helemaal voor, want we hebben niet veel tijd meer. Mijn gevoel is dat alle mensen die willen dat ADO overeind blijft, erachter gaan staan en een bijdrage leveren in de vorm van een certificaat of een obligatie – een soort lening. Je kan ook niet verwachten dat 1 man dat doet. Er kan ook voor gekozen worden dat bijvoorbeeld mensen ervoor kiezen om het rendement te verkrijgen in de vorm van een seizoenskaart. We moeten er dus voor zorgen dat de club commercieel weer gezond wordt en er een continu aanvoer is van jonge talenten uit de jeugd.
Ik heb gedroomd dat Den Haag failliet ging
HCF: Maar dergelijke gesprekken zullen, met de diverse mensen die al een verleden met elkaar hebben zeker niet gemakkelijk worden. Daar moet je je dan ook op voorbereiden en er open voor staan om daar overheen te stappen en vooruit te kijken, toch?
MJ: Maar we zitten niet op andere golflengtes. Ik heb gedroomd dat Den Haag failliet ging “we moeten allemaal naar het stadion, iedereen die de club wil redden moet nu naar het stadion komen”. En toen kwamen ze en toen zeiden ze “wat gaan we doen?”, nou de ene dit de andere dat. Later dacht ik weer, als ik daar dan maar niet ineens alleen zit.
HCF: Wij willen dit waar nodig ook graag faciliteren, wij hebben namelijk geen voorkeur voor de een of de ander, het gaat om de club en het voortbestaan daarvan.
MJ: Los van voorkeuren, ik heb een plan en dat betreft niet alleen Den Haag. Ik wil bijvoorbeeld ook dat de Aziatische gemeenschap een goed gevoel heeft bij de club. En dat we in de toekomst ook nog eens een speler in China kunnen verkopen.
HCF: Frustraties die er bij iedereen zitten gaan de club niet verder helpen, dus dat moeten we dan achter ons laten, toch?
MJ: Mee eens, sterker nog ik heb altijd een goed gevoel bij van Ringelenstein gehad. Ik heb hem er notabene zelf bij gehaald. Den Haag is een verdeelde stad, daar moeten we vanaf.
MJ: Anderhalf jaar geleden of zo werd ik gevraagd door Wang, via Hamdi, om te helpen adviseren op het technisch beleid bij Den Haag. Wang wilde dat we gingen saneren en verjongen en dat hebben we ook gedaan.
HCF: Indien je instapt in de club. Heb je ook een beoogde kandidaat voor de invulling van de functie van algemeen directeur?
MJ: Da’s een tendentieuze vraag, daar kan ik geen direct antwoord op geven. Maar, tuurlijk heeft Hamdi fouten gemaakt, toch denk ik dat Mo Hamdi de beste directeur is die we hebben gehad de laatste 20 jaar. Hij werkte zich een slag in de rondte. Hij is hardstikke handig, hij is met iedereen goed. Kijk je moet geen directeur hebben die zegt, we willen niet samen met de gemeente, zoals in het verleden.
MJ: Voor wat betreft de gemeente, je moet niet alleen door willen, zonder de gemeente. De gemeente is onze grootste supporter geweest. De laatste 40 jaar, altijd eigenlijk. Ik heb al 50 jaar ervaring bij de club, dus mijn beeld is dat we het samen moeten doen, de gemeente, de supporters moeten een stem krijgen, en dat moet niet met 100 man voor het stadion, maar structureel in de organisatie meedenken. Dus zelfs als je een commercieel directeur uit Wadinxveen wil halen moeten we kijken of daar niet iemand uit Den Haag voor is, liefst iemand met binding met de club, de Haagse identiteit moet terug in de organisatie. Dat was mijn intentie toen ik adviseur werd bij Den Haag, dan wordt het gezellig, mensen zoals een Aadje Kila, Tcheu La Ling, Cor Lems, Henk van Leeuwen, Martin Toet. Ik heb me vaak alleen gevoeld het afgelopen jaar, want ik heb nooit iemand gezien, maar ik heb toch doorgezet.
HCF: Heb je het idee dat er overname kandidaten zijn tegengewerkt door de gemeente of bestuurders van Den Haag?
MJ: De gemeente is geen partij, die kan wel partij worden, want ik denk niet dat ze de club naar de knoppen laten gaan. Dat past ook helemaal niet in het verhaal dat Den Haag een topsport stad is, Den Haag is een verdeelde stad. De enige die zich qua inhoud inzet, da’s Richard de Mos. Ik vind dat de Haagse politiek nu maar eens erin moeten duiken, Den Haag is inhoud, er zijn nergens zoveel kampioenen als in Den Haag, en niemand die ze kent. We hebben geen cultuur meer, Waar zijn de topsport locaties gebleven?
Maar komt het ook niet omdat er haast geen Haagse wethouders meer zijn, ik weet het niet. Bredemeijer is een goeie vent dus ik hoop dat hij zich er ook vol mee gaat bemoeien, zodat ook hij een legacy achterlaat. Als je nou alleen al kijkt naar afgelopen wedstrijd, rijen mensen voor de loketten die willen kijken, dan kun je je toch niet voorstellen dat dit verloren gaat. Het zou gewoon niet zo moeten zijn dat je 10 miljoen moet sponsoren. Als nou iedereen een bijdrage levert, en de gemeente ook, dan ben je er toch?
MJ: Als je het mij vraagt, was Carlos Roeleveld, niemand kent hem, de laatste trainer bij de jeugdopleiding die spelers een gezicht heeft gegeven, mensen zoals Ferry Bodde, Romeo Castellen, Michael van der Heiden. Dat zijn ook de laatste voetballers geweest waar we geld mee hebben verdiend. Danny Bakker was de laatste die uit onze eigen ADO jeugd is doorgebroken.
HCF: Wat voor oplossing zie je dan om de club er bovenop te helpen?
MJ: De oplossing is er nu al, een twee sporen beleid. Een spoor met de jeugdopleiding, de levensader van Den Haag. Maar dan hebben we nog een spoor, we moeten ook jongens aantrekken van 17, 18 en 19 jaar en toevoegen, waardoor je het presenteert als jongens uit je eigen jeugd. De aanvoer van spelers, dus de scouting is essentieel voor de club. Ondanks de misere hebben we toch nog voor 1,2 miljoen aan spelers verkocht. Da’s waar je geld mee genereert, de continue aanvoer van jong talent. Je zou zoiets als een fonds moeten starten, met een groep mensen, waar zelfs supporters aan kunnen meedoen om nieuwe talenten aan te trekken, “de Haagse Jantjes”.
MJ: Pardew was ook zo’n dingetje, ik heb hem niet gehaald. Ik ben pas in mei 2020 echt met het beleid begonnen. Ik heb ook niks te maken met al die Engelse spelers die toen gehaald zijn. Want vergeet niet, Fons is niet voor niks weggegaan, ze stonden onderaan niet bovenaan. Ik kan wel begrijpen dat ze het deden. Hij (Pardew)was ook nog eens trainer van het jaar geworden dus kan ik moeilijk zeggen dat het niks is. Misschien zou die het heel goed gaan doen, dat wist niemand op dat moment.
MJ: Iedereen heeft commentaar op de hoeveelheid spelers die gehaald zijn, en als je nu kijkt naar het 1e en het 2e dan mag je spreken van een knap staaltje scouting tijdens corona.
We hadden een visie, van der Dussen, Mo en ik. “We gaan verjongen en saneren”, iedereen verklaarde ons voor gek, hoe lang hebben we er over gedaan? 1 jaar, met minimale middelen. En degradatie was onontkoombaar.
Onze cultuur in Den Haag is zo “voor niks naar Den Haag”, “voor niks vreten en zuipen”
MJ: Onze cultuur in Den Haag is zo, “voor niks naar Den Haag”, “voor niks vreten en zuipen”, want al die gasten die nou wat zeggen hebben nog nooit een kaartje gekocht, zullen we wedden? Dus die club moet gered worden door iedereen, niet 1 iemand. En die moet ook nog eens de steun hebben van de gemeente. Den Haag moet je nu eerst commercieel op de rit krijgen. Ik weet hoe de commercie werkt in Den Haag, je moet niet op kantoor gaan zitten, dat werkt niet. Je moet een groep maken, naar buiten, op bezoek gaan.
MJ: Ik heb vanmorgen gehoord dat de enige reden is waarom de HHC het stadion willen kopen is omdat ze de huur omlaag willen krijgen. De kosten wegen nu niet op tegen de lasten. Dus je moet zorgen dat die begroting naar nul gaat, en die is niet naar nul. Als je nu zou vragen laat me de begroting eens zien, krijg je weer te zien 4,4 miljoen voor sales en commercie, maar hoeveel heb je dan werkelijk op papier aan toezeggingen? 2 miljoen, nou dan heb je weer een verlies van 2,4 miljoen, snap je? En ik mag het zeggen want ik ben echt de enige die alles onbezoldigd heeft gedaan. Ik heb nooit een vergoeding willen hebben, ik doe het voor me club. Het is al een doorn in mijn oog dat de heren van de RvC, de commissarissen van de club, volgens de statuten het ook gratis moesten doen, maar dat alle commissarissen gewoon een vergoeding krijgen.
HCF: De belangrijkste vraag die er nu ter tafel ligt is, wanneer kunnen we met jullie allemaal om tafel?
MJ: Ik lees iedere dag in de krant groep Lentze/Jol, ik zag foto’s van mezelf in het stadion, en dan stond erbij “Jol neemt ADO over” en dan dacht ik, ik snap dat ze het stadion willen maar, dat is voor mij persoonlijk geen drijfveer. Dat zelfs me meisje zegt van “ga jij dat stadion overnemen? Waarop mijn reactie is “Ik weet van niks”.
We moeten nu met een oplossing komen. Maar de realiteit is dat we moeten afwachten, de gemeente laat zich toch niet dwingen om een stadion te verkopen, dus die komen met een bod waarvan Lentze zegt, dat ga ik niet doen. Maar ik hoop wel dat Lentze mee blijft doen, want je blijft zitten met dat minderheidsaandeel, en dan staat iemand er helemaal alleen voor. En dat moet je niet willen.
Martin Jol bedankt voor je genomen tijd en moeite
0
|
Donderdag 30 september 2021 om 13:46 uur |
slash070
Bolskie schreef:
https://haagssupporterscollectief.nl/wp-content/uploads/2021/09/Haags-Supporters-Collectief-stadionlasten-ADO-Den-Haag-270921.pdf
https://haagssupporterscollectief.nl/wp-content/uploads/2021/09/Haags-Supporters-Collectief-stadionlasten-ADO-Den-Haag-270921.pdf
Dit is een statement van het Haags Supporters Collectief, als bijdrage
aan de lopende discussie over het stadion van ADO Den Haag
1. De gemeente brengt als eigenaar van het ADO Den Haag stadion
huurlasten in rekening, die 3-4 keer het marktconforme bedrag binnen
de Keuken Kampioen Divisie zijn. De onderbouwing hiervan is
gebaseerd op een achterhaald verleden.
2. Als de huur niet substantieel omlaag gaat, is een gezonde exploitatie
van ADO Den Haag onmogelijk en leidt dit, voor zover het Haags
Supporters Collectief dit kan beoordelen, eind oktober ook juridisch tot
het faillissement van ADO Den Haag.
3. De gemeente werpt ten onrechte tegen dat iedere verlaging van de
huur ontoelaatbare staatssteun zou impliceren.
4. Indien en zodra overwogen wordt het stadion te verkopen, gelden
dezelfde principes ten aanzien van economisch handelen en
marktconformiteit als in dit statement naar voren worden gebracht.
5. Het Haags Supporters Collectief doet een klemmend beroep op de
gemeente om het maximale te doen dat wettelijk toelaatbaar is en
ADO Den Haag voor de stad Den Haag en voor de Hagenaars en
Hagenezen te behouden.
1
1. De gemeente brengt als eigenaar van het ADO Den Haag stadion
huurlasten in rekening, die 3-4 keer het marktconforme bedrag binnen
de Keuken Kampioen Divisie zijn. De onderbouwing hiervan is
gebaseerd op een achterhaald verleden.
• Uit de cijfers van de KNVB over het seizoen 20/21 blijkt dat de
gemiddelde vaste huurlasten in de Keuken Kampioen Divisie € 309.000
bedragen.
• De vaste huurkosten van ADO Den Haag bedragen € 1,043 miljoen per
jaar.
• In de Eredivisie, waar ADO Den Haag gedurende het afgelopen seizoen
nog actief was, bedroegen de gemiddelde vaste huurkosten voor alle
clubs € 1,24 miljoen, waarbij de accommodatie van ADO Den Haag zelfs
tot het cluster van de zes duurste accommodaties (gemiddelde vaste
huurkosten € 2,7 miljoen) behoorde. De twee clusters daaronder, ieder
eveneens bestaande uit 6 clubs, kenden gemiddelde totale vaste
huurkosten van respectievelijk € 535.000 en € 149.000.
• Indien we die clusterindeling in de Eredivisie relateren aan de
accommodatiegrootte en/of aan de aantallen toeschouwers (mede als
indicator van de opbrengsten van de club), dan zou ADO Den Haag vorig
seizoen in het middelste cluster hebben behoren te staan.
• Het is evident dat in de Keuken Kampioen Divisie de bezoekersaantallen
en daarmee de verdienpotentie beduidend lager zijn. In deze divisie zijn
de gemiddelde vaste huurkosten, zoals eerder aangegeven, € 309.000.
Om die reden is het Haags Supporters Collectief van mening dat in de
huidige toestand van de club, de huurbedragen marktconform zouden
moeten zijn met de benchmarks van de KNVB, dus in de Keuken
Kampioen Divisie maximaal rond de € 300.000.
2
• De huidige huurprijs vormt een afspiegeling van oorzaken en
overwegingen die alle in het (verre) verleden liggen, zoals de
bouwkosten, later gedane investeringen en het aantal zitplaatsen. In de
huidige context moet, uiteraard ook met de wetenschap van nu, worden
vastgesteld dat bij deze bouwkosten en investeringen de draagkracht en
potentie van ADO Den Haag op middellange termijn ernstig zijn
overschat.
• Desalniettemin wordt door de gemeente aan deze oorzaken en
beslissingen in het verleden een rechtvaardiging voor een (onredelijk
hoog) huurbedrag ontleend. Dat is vanuit economisch persectief
beschouwd echter een redeneerfout. Een rationeel handelende
particuliere marktpartij (i.c. een particuliere verhuurder) kijkt uitsluitend
naar de toekomst; naar haalbare toekomstige kasstromen van een
(potentiële) huurder. Het verleden laat hij als “sunk costs” als
onherstelbaar achter zich, ook als die “sunk costs” nog als actief op de
balans staan (en dan overigens reeds eerder afgewaardeerd hadden
moeten worden).
---
2. Als de huur niet substantieel omlaag gaat, is een gezonde exploitatie
van ADO Den Haag onmogelijk en leidt dit, voor zover het Haags
Supporters Collectief dit kan beoordelen, eind oktober ook juridisch tot
het faillissement en dus het einde van ADO Den Haag.
• Potentiële nieuwe aandeelhouders zullen leren van het recente verleden,
waarin ADO Den Haag in 8 aaneengesloten jaren forse netto verliezen
heeft geleden. Met uitzondering van het afgelopen seizoen zijn deze
verliezen voor rekening van de bestaande aandeelhouder gekomen.
• Het is niet aannemelijk dat zich alsnog een aandeelhouder met dergelijke
diepe zakken zal melden.
3
Iedere nieuwe aandeelhouder zal op zijn minst een sluitende explotatie
willen bewerkstelligen en dus alle kosten van de club afstemmen op de
mogelijke inkomsten van de club, vooralsnog in de Keuken Kampioen
Divisie.
• De grootste kostenpost van ADO Den Haag, buiten de salarissen, wordt
gevormd door de huisvestingskosten. Deze hoge kosten zetten de club
op een onoverbrugbare achterstand ten opzichte van andere clubs in de
Keuken Kampioen Divisie (en zelfs ten opzichte van het merendeel van
de Eredivisieclubs).
• Dit betekent dat een sluitende exploitatie (een vanzelfsprekend harde
voorwaarde voor iedere potentiële nieuwe aandeelhouder) bij de
huidige huurlasten onmogelijk is, zelfs als alle andere operationele
kosten wel naar een normaal niveau worden teruggebracht.
• Het niet verlagen van de huurlasten zal er, naar het inzicht van het Haags
Supporters Collectief, dus toe leiden dat de club geen nieuwe eigenaar
zal kunnen vinden en dus eind oktober haar licentie zal verliezen en
failliet zal gaan.
---
3. De gemeente werpt ten onrechte tegen dat iedere verlaging van de
huur ontoelaatbare staatssteun zou impliceren.
• In de lopende discussies op gemeenteniveau wordt terecht gesproken
over de noodzaak van een marktconforme huur. Het in rekening brengen
van een lagere dan marktconforme huur zou impliceren dat de huurder
een economisch voordeel ontvangt, dat hij onder normale
marktomstandigheden (dus zonder ingrijpen of “gebaar” van de
gemeente) niet zou krijgen.
4
• De gemeente treedt, als eigenaar van het stadion, op als private
investeerder en is gehouden het “market economy operator beginsel”
toe te passen.
• De 1e kernvraag bij dit beginsel is wat een rationeel en vrij handelende
particuliere marktpartij als eigenaar van het stadion in dezelfde
omstandigheden zou doen.
• Daarbij is van belang welke alternatieve aanwendingsmogelijkheden
voor het stadion, dus naast ADO Den Haag, beschikbaar zijn. Het stadion
is een “eye catcher” van de stad Den Haag. De deskundigen zijn het
erover eens dat het stadion in zijn huidige staat voor hoofdgebruik alleen
geschikt is als voetbalstadion en dat ADO Den Haag de enige club in de
Haagse regio is die hier kan spelen. Het voorgaande impliceert dat
zonder ADO Den Haag, het slopen en opruimen van het stadion tegen
hoge kosten de enige optie zal zijn. In die zin kent het stadion zonder
ADO Den Haag, ook en juist voor de gemeente, een negatieve waarde.
• Bij sloop tegen hoge kosten zal de rationeel handelende particuliere
eigenaar de vraag stellen wat hij dan met de grond zou kunnen doen.
Woningbouw op dezelfde plek is niet mogelijk; die optie valt af. Hij zal
daarbij overwegen dat andere gronden in de buurt van het stadion al
langjarig braakliggen. Overigens dient hierbij te worden opgemerkt dat
uit onderzoek is gebleken dat het Forepark, sinds de bouw in 2007, qua
lokale economische waarde niet in de top vijf van meest rendabele
locaties van Den Haag voorkomt. De vraag is derhalve wat de werkelijke
economische waarde van de grond is en of die zal opwegen tegen de
sloopwaarde van het stadion.
• Iedere rationeel handelende particuliere eigenaar zou om die reden en
uit puur eigen belang alles op alles zetten om de enige mogelijke huurder
te faciliteren bij het veilig stellen van zijn continuïteit. Om die reden zal
hij, wetend dat ADO Den Haag (als enige mogelijke huurder) bij de
huidige huur failliet zal gaan, kijken naar een voor ADO Den Haag
redelijkerwijs haalbare huur en daarom (aanvankelijk) een bedrag in
rekening brengen, dat bij een club in de Keuken Kampioen Divisie past.
5
• De 2e kernvraag die opgeworpen is luidt, dat als voor ADO Den Haag de
huur verlaagd zou worden, dit voor alle clubs in de Keuken Kampioen
Divisie zou moeten gelden. Dit is een onjuiste stellingname.
Uit de cijfers van de KNVB blijkt immers duidelijk dat de huurbedragen in
de Keuken Kampioen Divisie significant lager zijn dan de huur die bij ADO
Den Haag in rekening wordt gebracht.
Voorts is duidelijk dat ADO Den Haag momenteel weliswaar (nog) niet
juridisch, maar wel de facto failliet is.
Zonder WHOA en een nieuwe aandeelhouder kunnen de lopende
schulden niet voldaan worden. Met WHOA en met een nieuwe
aandeelhouder is een kostendekkende explotatie bij het huidige
huurniveau onmogelijk.
Deze omstandigheden gelden, voor zover het Haags Supporters
Collectief bekend, niet voor de andere clubs in de Keuken Kampioen
Divisie. En waar dit eerder wel gold zijn (kleinere) gemeenten met
significante tegemoetkomingen ingesprongen.
• Met andere woorden: een rationeel en vrij handelende particuliere
marktpartij zal, juist omdat er maar één potentiële huurder voor het
stadion is, er primair belang aan hechten dàt huur betaald wordt (en zal
blijven worden). De hoogte van het het huurbedrag is daarbij
aanvankelijk van secundair belang, uiteraard in de verwachtig dat de club
zich daarmee zal kunnen herstellen naar een reguliere toestand, waarin
de huur weer naar een eveneens regulier marktniveau (Keuken
Kampioen Divisie of, later, Eredivisie) kan worden gebracht. Een
rationele wijze van kijken naar toekomstige kasstromen (het vermijden
van sloopkosten en het -blijven- ontvangen van huurinkomsten) brengt
dat onvermijdelijk met zich mee.
Hierbij zal een economisch rationeel handelende marktpartij dus in het
verleden gedane investeringen en gemaakte kosten buiten beschouwing
laten.
• Indien de gemeente Den Haag als particulier investeerder als zodanig zou
handelen kan de conclusie niet anders zijn dan dat geen sprake is van
staatssteun.
6
4. Indien en zodra overwogen wordt het stadion te verkopen, gelden
dezelfde principes ten aanzien van economisch handelen en
marktconformiteit als in dit statement naar voren worden gebracht.
• Uit berichten komt naar voren dat potentiële nieuwe aandeelhouders
bereid zouden zijn het stadion over te nemen of dit zelfs als voorwaarde
stellen.
• Het Haags Supporters Collectief vermoedt dat een dergelijke transactie
meer tijd zal kunnen vergen dan ADO Den Haag nog heeft om een
faillissement af te wenden. Om die reden richt het voorliggende
statement zich op de situatie waarin het huurderschap van ADO Den
Haag, mogelijk tijdelijk, zal worden voortgezet.
• Mocht tot verkoop worden overgegaan, dan zouden daaraan dezelfde
principes ten grondslag moeten liggen als in dit statement genoemd, als
het gaat om marktconformiteit en het vermijden van staatssteun. Daarbij
is niet maatgevend welke investeringen zijn gedaan of welk bedrag op de
gemeentelijke balans staat, maar wat een economisch rationeel
handelende particuliere marktpartij als eigenaar, alleen met het oog op
toekomstige kasstromen, zou doen als hij het stadion zou willen
verkopen.
---
5. Het Haags Supporters Collectief doet een klemmend beroep op de
gemeente om het maximale te doen dat wettelijk toelaatbaar is en
ADO Den Haag voor de stad Den Haag en voor de Hagenaars en
Hagenezen te behouden.
• ADO Den Haag is een traditierijke volksclub die al ruim 115 jaar middenin
de Haagse samenleving staat. Met de in 2011 opgerichte stichting ‘ADO
Den Haag in de Maatschappij’ verricht de club een groot aantal sociaal-
maatschappelijke activiteiten, gericht op gezondheid, participatie en
educatie bij de inwoners van de regio Haaglanden.
7
• ADO Den Haag biedt recreatie en vermaak, ook (maar niet alleen) aan
groepen inwoners die meestal niet profiteren van aanzienlijke
gemeentelijke subsidies aan de Haagse kunst- en cultuursector. Dit
gegeven biedt de gemeente ruimte om ADO Den Haag tegemoet te
komen.
• Het is helder dat de laatste jaren zijn gekenmerkt door bestuurlijke,
financiële en sportieve onrust, waarbij de club tevens van (een deel van)
haar achterban is vervreemd. De club is het, nu we het dieptepunt
hebben bereikt, waard om het uiterste te proberen deze situatie ten
goede te keren.
• De achterban, de echte lange-termijn stakeholders aan welke de club
feitelijk haar bestaansrecht ontleent en welke zich 6 maanden geleden,
met de oprichting van het Haags Supporters Collectief, heeft verenigd,
heeft thans de doelstelling uitgesproken een actieve rol in de uitvoering
van het toekomstige beleid van de club te gaan vervullen.
Er staat een leger aan vrijwilligers klaar, met een groot aantal
werkgroepen om de club binnen verscheidene disciplines te
ondersteunen, derhalve letterlijk met raad én daad.
De inzet en betrokkenheid van de vele aanhangers van de club zal na de
afgelopen spannende periode groter zijn dan ooit tevoren.
• Het kan derhalve werkelijk niet zo zijn dat ADO Den Haag failliet gaat en
de in omvang 3e stad van Nederland over een maand niet meer over een
betaald voetbalclub beschikt.
Dit kan uitsluitend worden voorkomen indien de gemeente Den Haag
bereid is om in samenwerking met de club een structurele oplossing voor
de huisvestingslastenproblematiek tot stand te brengen.
Het Haags Supporters Collectief doet daarom een klemmend beroep op de
gemeente Den Haag mee te werken aan een dergelijke oplossing.
Den Haag, 27 september 2021
aan de lopende discussie over het stadion van ADO Den Haag
1. De gemeente brengt als eigenaar van het ADO Den Haag stadion
huurlasten in rekening, die 3-4 keer het marktconforme bedrag binnen
de Keuken Kampioen Divisie zijn. De onderbouwing hiervan is
gebaseerd op een achterhaald verleden.
2. Als de huur niet substantieel omlaag gaat, is een gezonde exploitatie
van ADO Den Haag onmogelijk en leidt dit, voor zover het Haags
Supporters Collectief dit kan beoordelen, eind oktober ook juridisch tot
het faillissement van ADO Den Haag.
3. De gemeente werpt ten onrechte tegen dat iedere verlaging van de
huur ontoelaatbare staatssteun zou impliceren.
4. Indien en zodra overwogen wordt het stadion te verkopen, gelden
dezelfde principes ten aanzien van economisch handelen en
marktconformiteit als in dit statement naar voren worden gebracht.
5. Het Haags Supporters Collectief doet een klemmend beroep op de
gemeente om het maximale te doen dat wettelijk toelaatbaar is en
ADO Den Haag voor de stad Den Haag en voor de Hagenaars en
Hagenezen te behouden.
1
1. De gemeente brengt als eigenaar van het ADO Den Haag stadion
huurlasten in rekening, die 3-4 keer het marktconforme bedrag binnen
de Keuken Kampioen Divisie zijn. De onderbouwing hiervan is
gebaseerd op een achterhaald verleden.
• Uit de cijfers van de KNVB over het seizoen 20/21 blijkt dat de
gemiddelde vaste huurlasten in de Keuken Kampioen Divisie € 309.000
bedragen.
• De vaste huurkosten van ADO Den Haag bedragen € 1,043 miljoen per
jaar.
• In de Eredivisie, waar ADO Den Haag gedurende het afgelopen seizoen
nog actief was, bedroegen de gemiddelde vaste huurkosten voor alle
clubs € 1,24 miljoen, waarbij de accommodatie van ADO Den Haag zelfs
tot het cluster van de zes duurste accommodaties (gemiddelde vaste
huurkosten € 2,7 miljoen) behoorde. De twee clusters daaronder, ieder
eveneens bestaande uit 6 clubs, kenden gemiddelde totale vaste
huurkosten van respectievelijk € 535.000 en € 149.000.
• Indien we die clusterindeling in de Eredivisie relateren aan de
accommodatiegrootte en/of aan de aantallen toeschouwers (mede als
indicator van de opbrengsten van de club), dan zou ADO Den Haag vorig
seizoen in het middelste cluster hebben behoren te staan.
• Het is evident dat in de Keuken Kampioen Divisie de bezoekersaantallen
en daarmee de verdienpotentie beduidend lager zijn. In deze divisie zijn
de gemiddelde vaste huurkosten, zoals eerder aangegeven, € 309.000.
Om die reden is het Haags Supporters Collectief van mening dat in de
huidige toestand van de club, de huurbedragen marktconform zouden
moeten zijn met de benchmarks van de KNVB, dus in de Keuken
Kampioen Divisie maximaal rond de € 300.000.
2
• De huidige huurprijs vormt een afspiegeling van oorzaken en
overwegingen die alle in het (verre) verleden liggen, zoals de
bouwkosten, later gedane investeringen en het aantal zitplaatsen. In de
huidige context moet, uiteraard ook met de wetenschap van nu, worden
vastgesteld dat bij deze bouwkosten en investeringen de draagkracht en
potentie van ADO Den Haag op middellange termijn ernstig zijn
overschat.
• Desalniettemin wordt door de gemeente aan deze oorzaken en
beslissingen in het verleden een rechtvaardiging voor een (onredelijk
hoog) huurbedrag ontleend. Dat is vanuit economisch persectief
beschouwd echter een redeneerfout. Een rationeel handelende
particuliere marktpartij (i.c. een particuliere verhuurder) kijkt uitsluitend
naar de toekomst; naar haalbare toekomstige kasstromen van een
(potentiële) huurder. Het verleden laat hij als “sunk costs” als
onherstelbaar achter zich, ook als die “sunk costs” nog als actief op de
balans staan (en dan overigens reeds eerder afgewaardeerd hadden
moeten worden).
---
2. Als de huur niet substantieel omlaag gaat, is een gezonde exploitatie
van ADO Den Haag onmogelijk en leidt dit, voor zover het Haags
Supporters Collectief dit kan beoordelen, eind oktober ook juridisch tot
het faillissement en dus het einde van ADO Den Haag.
• Potentiële nieuwe aandeelhouders zullen leren van het recente verleden,
waarin ADO Den Haag in 8 aaneengesloten jaren forse netto verliezen
heeft geleden. Met uitzondering van het afgelopen seizoen zijn deze
verliezen voor rekening van de bestaande aandeelhouder gekomen.
• Het is niet aannemelijk dat zich alsnog een aandeelhouder met dergelijke
diepe zakken zal melden.
3
Iedere nieuwe aandeelhouder zal op zijn minst een sluitende explotatie
willen bewerkstelligen en dus alle kosten van de club afstemmen op de
mogelijke inkomsten van de club, vooralsnog in de Keuken Kampioen
Divisie.
• De grootste kostenpost van ADO Den Haag, buiten de salarissen, wordt
gevormd door de huisvestingskosten. Deze hoge kosten zetten de club
op een onoverbrugbare achterstand ten opzichte van andere clubs in de
Keuken Kampioen Divisie (en zelfs ten opzichte van het merendeel van
de Eredivisieclubs).
• Dit betekent dat een sluitende exploitatie (een vanzelfsprekend harde
voorwaarde voor iedere potentiële nieuwe aandeelhouder) bij de
huidige huurlasten onmogelijk is, zelfs als alle andere operationele
kosten wel naar een normaal niveau worden teruggebracht.
• Het niet verlagen van de huurlasten zal er, naar het inzicht van het Haags
Supporters Collectief, dus toe leiden dat de club geen nieuwe eigenaar
zal kunnen vinden en dus eind oktober haar licentie zal verliezen en
failliet zal gaan.
---
3. De gemeente werpt ten onrechte tegen dat iedere verlaging van de
huur ontoelaatbare staatssteun zou impliceren.
• In de lopende discussies op gemeenteniveau wordt terecht gesproken
over de noodzaak van een marktconforme huur. Het in rekening brengen
van een lagere dan marktconforme huur zou impliceren dat de huurder
een economisch voordeel ontvangt, dat hij onder normale
marktomstandigheden (dus zonder ingrijpen of “gebaar” van de
gemeente) niet zou krijgen.
4
• De gemeente treedt, als eigenaar van het stadion, op als private
investeerder en is gehouden het “market economy operator beginsel”
toe te passen.
• De 1e kernvraag bij dit beginsel is wat een rationeel en vrij handelende
particuliere marktpartij als eigenaar van het stadion in dezelfde
omstandigheden zou doen.
• Daarbij is van belang welke alternatieve aanwendingsmogelijkheden
voor het stadion, dus naast ADO Den Haag, beschikbaar zijn. Het stadion
is een “eye catcher” van de stad Den Haag. De deskundigen zijn het
erover eens dat het stadion in zijn huidige staat voor hoofdgebruik alleen
geschikt is als voetbalstadion en dat ADO Den Haag de enige club in de
Haagse regio is die hier kan spelen. Het voorgaande impliceert dat
zonder ADO Den Haag, het slopen en opruimen van het stadion tegen
hoge kosten de enige optie zal zijn. In die zin kent het stadion zonder
ADO Den Haag, ook en juist voor de gemeente, een negatieve waarde.
• Bij sloop tegen hoge kosten zal de rationeel handelende particuliere
eigenaar de vraag stellen wat hij dan met de grond zou kunnen doen.
Woningbouw op dezelfde plek is niet mogelijk; die optie valt af. Hij zal
daarbij overwegen dat andere gronden in de buurt van het stadion al
langjarig braakliggen. Overigens dient hierbij te worden opgemerkt dat
uit onderzoek is gebleken dat het Forepark, sinds de bouw in 2007, qua
lokale economische waarde niet in de top vijf van meest rendabele
locaties van Den Haag voorkomt. De vraag is derhalve wat de werkelijke
economische waarde van de grond is en of die zal opwegen tegen de
sloopwaarde van het stadion.
• Iedere rationeel handelende particuliere eigenaar zou om die reden en
uit puur eigen belang alles op alles zetten om de enige mogelijke huurder
te faciliteren bij het veilig stellen van zijn continuïteit. Om die reden zal
hij, wetend dat ADO Den Haag (als enige mogelijke huurder) bij de
huidige huur failliet zal gaan, kijken naar een voor ADO Den Haag
redelijkerwijs haalbare huur en daarom (aanvankelijk) een bedrag in
rekening brengen, dat bij een club in de Keuken Kampioen Divisie past.
5
• De 2e kernvraag die opgeworpen is luidt, dat als voor ADO Den Haag de
huur verlaagd zou worden, dit voor alle clubs in de Keuken Kampioen
Divisie zou moeten gelden. Dit is een onjuiste stellingname.
Uit de cijfers van de KNVB blijkt immers duidelijk dat de huurbedragen in
de Keuken Kampioen Divisie significant lager zijn dan de huur die bij ADO
Den Haag in rekening wordt gebracht.
Voorts is duidelijk dat ADO Den Haag momenteel weliswaar (nog) niet
juridisch, maar wel de facto failliet is.
Zonder WHOA en een nieuwe aandeelhouder kunnen de lopende
schulden niet voldaan worden. Met WHOA en met een nieuwe
aandeelhouder is een kostendekkende explotatie bij het huidige
huurniveau onmogelijk.
Deze omstandigheden gelden, voor zover het Haags Supporters
Collectief bekend, niet voor de andere clubs in de Keuken Kampioen
Divisie. En waar dit eerder wel gold zijn (kleinere) gemeenten met
significante tegemoetkomingen ingesprongen.
• Met andere woorden: een rationeel en vrij handelende particuliere
marktpartij zal, juist omdat er maar één potentiële huurder voor het
stadion is, er primair belang aan hechten dàt huur betaald wordt (en zal
blijven worden). De hoogte van het het huurbedrag is daarbij
aanvankelijk van secundair belang, uiteraard in de verwachtig dat de club
zich daarmee zal kunnen herstellen naar een reguliere toestand, waarin
de huur weer naar een eveneens regulier marktniveau (Keuken
Kampioen Divisie of, later, Eredivisie) kan worden gebracht. Een
rationele wijze van kijken naar toekomstige kasstromen (het vermijden
van sloopkosten en het -blijven- ontvangen van huurinkomsten) brengt
dat onvermijdelijk met zich mee.
Hierbij zal een economisch rationeel handelende marktpartij dus in het
verleden gedane investeringen en gemaakte kosten buiten beschouwing
laten.
• Indien de gemeente Den Haag als particulier investeerder als zodanig zou
handelen kan de conclusie niet anders zijn dan dat geen sprake is van
staatssteun.
6
4. Indien en zodra overwogen wordt het stadion te verkopen, gelden
dezelfde principes ten aanzien van economisch handelen en
marktconformiteit als in dit statement naar voren worden gebracht.
• Uit berichten komt naar voren dat potentiële nieuwe aandeelhouders
bereid zouden zijn het stadion over te nemen of dit zelfs als voorwaarde
stellen.
• Het Haags Supporters Collectief vermoedt dat een dergelijke transactie
meer tijd zal kunnen vergen dan ADO Den Haag nog heeft om een
faillissement af te wenden. Om die reden richt het voorliggende
statement zich op de situatie waarin het huurderschap van ADO Den
Haag, mogelijk tijdelijk, zal worden voortgezet.
• Mocht tot verkoop worden overgegaan, dan zouden daaraan dezelfde
principes ten grondslag moeten liggen als in dit statement genoemd, als
het gaat om marktconformiteit en het vermijden van staatssteun. Daarbij
is niet maatgevend welke investeringen zijn gedaan of welk bedrag op de
gemeentelijke balans staat, maar wat een economisch rationeel
handelende particuliere marktpartij als eigenaar, alleen met het oog op
toekomstige kasstromen, zou doen als hij het stadion zou willen
verkopen.
---
5. Het Haags Supporters Collectief doet een klemmend beroep op de
gemeente om het maximale te doen dat wettelijk toelaatbaar is en
ADO Den Haag voor de stad Den Haag en voor de Hagenaars en
Hagenezen te behouden.
• ADO Den Haag is een traditierijke volksclub die al ruim 115 jaar middenin
de Haagse samenleving staat. Met de in 2011 opgerichte stichting ‘ADO
Den Haag in de Maatschappij’ verricht de club een groot aantal sociaal-
maatschappelijke activiteiten, gericht op gezondheid, participatie en
educatie bij de inwoners van de regio Haaglanden.
7
• ADO Den Haag biedt recreatie en vermaak, ook (maar niet alleen) aan
groepen inwoners die meestal niet profiteren van aanzienlijke
gemeentelijke subsidies aan de Haagse kunst- en cultuursector. Dit
gegeven biedt de gemeente ruimte om ADO Den Haag tegemoet te
komen.
• Het is helder dat de laatste jaren zijn gekenmerkt door bestuurlijke,
financiële en sportieve onrust, waarbij de club tevens van (een deel van)
haar achterban is vervreemd. De club is het, nu we het dieptepunt
hebben bereikt, waard om het uiterste te proberen deze situatie ten
goede te keren.
• De achterban, de echte lange-termijn stakeholders aan welke de club
feitelijk haar bestaansrecht ontleent en welke zich 6 maanden geleden,
met de oprichting van het Haags Supporters Collectief, heeft verenigd,
heeft thans de doelstelling uitgesproken een actieve rol in de uitvoering
van het toekomstige beleid van de club te gaan vervullen.
Er staat een leger aan vrijwilligers klaar, met een groot aantal
werkgroepen om de club binnen verscheidene disciplines te
ondersteunen, derhalve letterlijk met raad én daad.
De inzet en betrokkenheid van de vele aanhangers van de club zal na de
afgelopen spannende periode groter zijn dan ooit tevoren.
• Het kan derhalve werkelijk niet zo zijn dat ADO Den Haag failliet gaat en
de in omvang 3e stad van Nederland over een maand niet meer over een
betaald voetbalclub beschikt.
Dit kan uitsluitend worden voorkomen indien de gemeente Den Haag
bereid is om in samenwerking met de club een structurele oplossing voor
de huisvestingslastenproblematiek tot stand te brengen.
Het Haags Supporters Collectief doet daarom een klemmend beroep op de
gemeente Den Haag mee te werken aan een dergelijke oplossing.
Den Haag, 27 september 2021
0
|
Maandag 27 september 2021 om 13:49 uur |
JB
rd.. schreef:
JB heeft zich goed ingelezen. Als ik je moet geloven komt het in die zin goed en valt iets zo snel niet onder de noemer `steun`. Top! (iets minder de vergelijking maken met Amare, want dat is mijns inziens appels met peren, iets wat je feiten niet nodig hebben)
JB heeft zich goed ingelezen. Als ik je moet geloven komt het in die zin goed en valt iets zo snel niet onder de noemer `steun`. Top! (iets minder de vergelijking maken met Amare, want dat is mijns inziens appels met peren, iets wat je feiten niet nodig hebben)
Het feit is dat, omdat de huurders van Amare menen dat in de huur die zij betalen de bouwkosten van het complex (dmv rente en afschrijving) niet meegenomen moeten worden en de gemeente dit standpunt van harte ondersteunt, maakt dat het appels en peren zijn.
Doordat er met 2 totaal verschillende maten gemeten wordt.
Nog maar een keer dan:
in de komende 40 jaar draagt de gemeente een last van ruim boven 600 miljoen euro voor Amare.
En dit staat nog los van de 10+ miljoen per jaar aan subsidies die de gemeente aan de huurders overmaakt en waarmee de gemeente dus feitelijk de ontvangen huur van de huurders zelf betaald.
Om het dan even niet op ADO te betrekken maar op bijv Zuid/West.
Ik denk dat iedereen die daar een woning huurt ook van mening is dat eigenlijk de bouwkosten van hun woning niet in de huur zou moeten zitten.
En dat de huur enkel de kosten moet dekken van de schilder die eens in de 15 jaar komt.
Ik gun iedereen hele mooie voorstellingen in Amare, begrijp me niet verkeerd.
De mensen die er optreden en de mensen die daar naar komen kijken en luisteren hebben hier niets mee te maken.
Maar dat er in het IJspaleis 1 hele grote corrupte bende elkaar balletjes toespeelt staat als een Euromast boven water.
Wist je trouwens dat de gemeente de grond onder Amare heeft verkregen door voor 2 hele euro’s de erfpacht af te kopen….
Zouden ze daar dezelfde taxateur voor hebben gebruikt als nu voor het stadion?
Doordat er met 2 totaal verschillende maten gemeten wordt.
Nog maar een keer dan:
in de komende 40 jaar draagt de gemeente een last van ruim boven 600 miljoen euro voor Amare.
En dit staat nog los van de 10+ miljoen per jaar aan subsidies die de gemeente aan de huurders overmaakt en waarmee de gemeente dus feitelijk de ontvangen huur van de huurders zelf betaald.
Om het dan even niet op ADO te betrekken maar op bijv Zuid/West.
Ik denk dat iedereen die daar een woning huurt ook van mening is dat eigenlijk de bouwkosten van hun woning niet in de huur zou moeten zitten.
En dat de huur enkel de kosten moet dekken van de schilder die eens in de 15 jaar komt.
Ik gun iedereen hele mooie voorstellingen in Amare, begrijp me niet verkeerd.
De mensen die er optreden en de mensen die daar naar komen kijken en luisteren hebben hier niets mee te maken.
Maar dat er in het IJspaleis 1 hele grote corrupte bende elkaar balletjes toespeelt staat als een Euromast boven water.
Wist je trouwens dat de gemeente de grond onder Amare heeft verkregen door voor 2 hele euro’s de erfpacht af te kopen….
Zouden ze daar dezelfde taxateur voor hebben gebruikt als nu voor het stadion?
0
|
Vrijdag 24 september 2021 om 16:45 uur |
ADOZoetermeer
Aad
Op basis van geruchten legt Hague City Firm het zoveelste explosief onder de overname van de aandelen en daarmee de redding van de club.
HCF verwijt de zittende bestuurders van ADO ego-tripperij maar het publiceren van een stuk dat riekt als een stinkend ei valt wat mij betreft onder dezelfde categorie. Inmiddels matigen supportersgroepen (en niet alleen HCF) zich een status aan die op niets is gebaseerd behalve een grote mond en frustratie. Jezelf macht en kennis toekennen in de hoop dat je die ook daadwerkelijk hebt.
Feiten, dat is het enige waarop we met zijn allen onze mening kunnen bouwen en die feiten zijn dat een overname en de redding van de club nog ver weg is en het nog steeds onduidelijk is wie, wanneer en met wat in deze soap als "reddende held" op het toneel verschijnt. Maar de klok tikt en met ieder uur komt ADO Finito steeds dichterbij.
HCF verwijt de zittende bestuurders van ADO ego-tripperij maar het publiceren van een stuk dat riekt als een stinkend ei valt wat mij betreft onder dezelfde categorie. Inmiddels matigen supportersgroepen (en niet alleen HCF) zich een status aan die op niets is gebaseerd behalve een grote mond en frustratie. Jezelf macht en kennis toekennen in de hoop dat je die ook daadwerkelijk hebt.
Feiten, dat is het enige waarop we met zijn allen onze mening kunnen bouwen en die feiten zijn dat een overname en de redding van de club nog ver weg is en het nog steeds onduidelijk is wie, wanneer en met wat in deze soap als "reddende held" op het toneel verschijnt. Maar de klok tikt en met ieder uur komt ADO Finito steeds dichterbij.
0
|
Donderdag 23 september 2021 om 11:55 uur |
Advertentie
purnie&pino
De finale fase is ingegaan. De komende weken moet ADO Den Haag een vermogende eigenaar vinden, anders kan het zomaar de KNVB-licentie verliezen. VI verbleef een weekje in de Residentie, waar de crisissfeer voelbaar begint te worden. ‘Het belangrijkste is dat alle overnamekandidaten voortdurend en systematisch zijn tegengewerkt, beledigd, geschoffeerd en zelfs geridiculiseerd.’
‘Hoe groot schat jij de kans in dat ADO over een maand nog bestaat?’ De vraag ligt op ieders lippen. In de stad, in de gangen van het Cars Jeans Stadion, zelfs in de kleedkamer. De voorbije maanden spraken we tientallen clubmensen, bestuurders, spelers, supporters en sponsors over de situatie van ADO.
Eerst ging het vooral over het wanbeleid, de starre houding van de gemeente en de puinhopen van zes jaar United Vansen. Maar over één ding waren de Hagenezen het eens: uiteindelijk zou het goedkomen. Want een traditieclub uit de derde stad van ons land zou niet zomaar omvallen.
Maar inmiddels neemt de twijfel toe. Als niet snel de pot met goud wordt gevonden, komt de KNVB-licentie in het gedrang. Dan is er rond Kerst geen betaald voetbal meer in Den Haag. ‘Drie maanden geleden zei ik: Het komt wel goed. Een maand geleden, toen steeds meer mensen zenuwachtig werden, lachte ik het weg. Maar nu weet ik het ook niet meer’, vertelt een medewerker die anoniem wenst te blijven. ‘Ik geef de club nu nog twintig procent dit te overleven.’
Van de hemel naar de hel. Een half jaar eerder ging de vlag uit toen voor een ieder duidelijk werd dat grootaandeelhouder United Vansen zijn aandelen probeerde te verkopen. Het was allesbehalve een droomhuwelijk met zetbaas Wang Hui. Na jaren van financiële en sportieve rampspoed kon de club wel een frisse start gebruiken. In Peking én in Den Haag werd gezocht naar geschikte investeerders. In april schreven we al over cowboys en aasgieren die met loze beloften en lege bankrekeningen, een stoeltje in de directiekamer probeerden te claimen. Het waren onschuldige achterhoedegevechten. Een geschikte koper zou zich op een dag wel bij het juiste loket melden.
Maar eind september is de club nog altijd in bezit van een wanbetaler uit China, die sinds de eerste covid-besmetting geen voet meer op Hollandse bodem heeft gezet. Er wachten 150 schuldeisers op hun centen, de licentiecommissie eist een sluitende begroting. De paniek sloeg pas echt toe na een persbericht van de club zelf. Als er niets gebeurt, dan is ADO Den Haag medio oktober zijn KNVB-licentie kwijt, schreef het. Want voor die tijd moet de garantstelling van vijf miljoen euro daar op tafel liggen.
Het is menens. En dus zou je denken dat iedereen met een ADO-hart er alles aan doet om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Door samen te werken en persoonlijke belangen ondergeschikt te maken aan die van de club. Maar niets is minder waar. Bewezen cowboys melden zich aan de poort, het personeel wordt met een kluitje het riet in gestuurd en de eenkoppige directie staat ruziënd in de hal van het stadion. ADO Den Haag staat op het punt te verzuipen, maar aan de kant bakkeleien ze over de kleur van het zwemvest.
De Haagse soap begint steeds meer een klucht te worden. Na een roerig weekend spreekt vorige week maandag interim-directeur Edwin Reijntjes het personeel toe. De media schrijven dat zijn positie ter discussie staat én drie dagen eerder is de deal met de Groep Jol/Lentze verlopen. Deze groep, al enkele weken de belangrijkste overnamekandidaat, zegt zo’n twintig miljoen euro gereserveerd te hebben. De helft daarvan is bedoeld om het stadion aan te kopen. Het probleem is alleen dat de huidige eigenaar, de gemeente, vooralsnog tegensputtert. Termen als tijdsdruk en illegale staatssteun vallen. De raad is weinig ADO-gezind. Deze week worden de stenen en stoeltjes opnieuw getaxeerd, maar een vriendenprijsje lijkt uitgesloten.
Reijntjes probeert de toegenomen onrust onder het personeel weg te nemen. Hij vertelt dat er meerdere geïnteresseerde partijen zijn. Wie aan tafel wil komen, moet nu wel eerst een substantieel bedrag overmaken. Zo probeert ADO de luchtfietsers eruit te filteren. ‘Maar iedereen is welkom’, klinkt het enthousiast. Met andere woorden: niet zozeer degene met het beste verhaal maar degene die het Tikkie van Reijntjes betaalt, staat op pole position. De interim-directeur laat terloops vallen dat vastgoed- en telefoontycoon Atom Zhou op dat moment de belangrijkste overnamekandidaat is. Iets wat een paar uur later alweer ontkracht wordt.
ADO heeft het Te Koop-bord weer pontificaal langs de A12 gezet. Ook zoekt het actief contact met partijen die eerder in beeld waren. Warme acquisitie. Vrij snel duikt de naam Anthony Rothengatter op. Hij zat eerder al twee keer aan tafel namens de Cosinus Group, een Nederlands-Zwitserse investeringsmaatschappij. Zowel uit Den Haag als China werd verteld dat deze groep haar betalingsverplichtingen niet nakwam. Is nu het benodigde bedrag van minimaal 6,5 miljoen euro wel voorhanden? We proberen Rothengatter op dinsdag meermaals te bellen, maar zijn gsm geeft geen enkel teken van leven.
Dan maar informeren bij de woordvoerder van ADO. Deze heeft op datzelfde moment andere zaken aan zijn hoofd. ‘We hebben opnieuw drie punten in mindering gekregen van de KNVB’, meldt Ronald Florisson verontrust. De voormalige woordvoerder van Gerrit Zalm is een paar maanden geleden aangenomen als woordvoerder bestuurlijke zaken. Willen we een bestuurder in Den Haag spreken, dan komen we automatisch uit bij Florisson. Bij ons eerste onderhoud bekende hij niks van voetbal te weten.
Inmiddels is hem wel duidelijk geworden dat in Zeist andere regels gelden dan op het Binnenhof. ‘Donderdag dient de beroepszaak voor de eerste drie strafpunten. We hadden gehoopt dat de voetbalbond met die tweede straf wilde wachten.’ Maar de licentiecommissie is van de regeltjes. ADO Den Haag heeft nog altijd geen sluitende begroting aangeleverd. Een derde straf dreigt.
De interesse van Cosinus wordt niet ontkend en later vanuit de boezem van de club zelfs bevestigd. De achterban staat niet te springen. Zeker niet nadat het AD heeft gemeld dat Reijntjes bij een Zwitsere overname kan aanblijven als algemeen directeur. Een toezegging die bij eerdere onderhandelingen ook al op tafel lag. Niet voor het eerst wordt de integriteit van de laatste overgebleven directeur in twijfel getrokken. Collega’s Jachin Wildemans (financieel directeur) en Gert-Jan Bunt (operationeel directeur) zijn opgestapt per 1 september.
Nu is de interim-directeur onderdeel van een steeds hoger oplopende stammenstrijd. Zoals gezegd, van een verenigd ADO is geen sprake. Een invloedrijke stroming binnen de club pleit voor de komst van de Groep Jol/Lentze. Ze menen kapitaalkrachtig te zijn én onderhouden goede contacten met werknemers, supporters en sponsors. Jeroen Lentze is een graag geziene gast op de tribune en Martin Jol heeft op regelmatige basis contact met zij die verantwoordelijk zijn voor het technisch beleid. Bovendien worden de mannen gesteund door United Vansen. De Chinese wanbetaler is formeel nog altijd grootaandeelhouder. Er ligt een afspraak dat wanneer Lentze/Jol de club in handen krijgen, er een half miljoen wordt overgeboekt naar Peking.
De vastgoedondernemers voelen zich al maanden tegengewerkt. Eerst kwamen ze niet aan tafel, vervolgens werden diverse afspraken geschonden. Ze laten er dan ook geen twijfel over bestaan; als zij alsnog de aandelen ADO krijgen, gaat direct de bezem door bestuurskamer. Hun hoop is gevestigd op Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag. Hij vraagt deze week nog maar eens een spoeddebat aan over het stadion. ‘Hopelijk is het stadsbestuur dan uit luilekkerland gekomen, is het stadion getaxeerd en liggen er scenario’s van de stadioneigenaar klaar’, schrijft hij.
Florisson benadrukt intussen nog maar eens dat alle neuzen dezelfde kant op staan, maar op het stadion weet men wel beter. Tussen Reijntjes en de vastgoedondernemers zit het niet lekker. Recent liep een ontmoeting tussen Reijntjes en een sponsor gelieerd aan Lentze/Jol, behoorlijk uit de klauwen. De twee kwamen elkaar tegen in de hal van het stadion en al vrij snel ontstond een heftige woordenwisseling waarbij de nodige krachttermen vielen. Het personeel, dat een verdieping hoger alles zag en hoorde, spreekt van gênante taferelen.
Een verdeelde club in tijden van crisis. Het belooft weinig goeds. En dan is het op donderdag ook nog D-day. Achter gesloten deuren dient het hoger beroep in Zeist. Op papier gaat het om zes strafpunten, maar in werkelijkheid staat er veel meer op het spel. Als de beroepscommissie de straf laat staan, zegt het indirect dat ADO over een maand de licentie kwijt kan zijn. De clubleiding denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen, vanwege het zogeheten WHOA-traject dat het is gestart. Een hele mond vol, maar eigenlijk is het niet meer dan een regeling die is bedoeld om een faillissement te voorkomen. Herstructurerings-deskundige Jeroen Reiziger heeft een reddingsplan geschreven. Er wordt gesaneerd en de honderdvijftig schuldeisers moeten genoegen nemen met een fractie van hun openstaande schuld. Cruciale factor in het reddingsplan is en blijft een partij die miljoenen op tafel legt.
Maar er is ruis op de lijn. Op woensdagavond komt het Haags Supporters Collectief (HSC), een groep invloedrijke supporters, met een ultimatum. Donderdag om 17.00 uur moeten de directie, raad van commissarissen en Stichting ADO zijn opgestapt. ‘We staan voor schut, we zijn het lachertje van Nederland’, schrijven ze. ‘Door jullie! Wegwezen.’ Het vertrouwen in een goede afloop is weg en bovendien zeggen ze keiharde bewijzen te hebben dat de bestuurders uit eigenbelang handelen.
Op de dag dat er in Zeist moet worden gevochten voor het voortbestaan van de club, wordt de clubleiding gevraagd op te stappen. Het zal je club maar zijn. Intussen gonst het van de geruchten. Zo zou Daryl Janmaat inmiddels zijn benaderd om anderhalf miljoen euro op tafel te leggen. Hij wordt van alle kanten gebeld. ‘Daar klopt helemaal niks van’, aldus de 34-voudige international. ‘Ik ben niet benaderd. Ik ga uitzoeken uit welke hoek dit verhaal komt.’ Wel geeft de verdediger toe dat ook in de kleedkamer de onrust toeneemt. ‘Iedereen zegt: Het komt wel goed… Maar het duurt nu wel heel lang.’
Wij wachten op nieuws uit Zeist en Den Haag. In de tussentijd licht onze telefoon op. Anthony Rothengatter. ‘U had gebeld’, vraagt de man aan de andere kant van de lijn. Ja, ruim 48 uur eerder. We vragen of de overname van ADO enigszins vordert. ‘Ik ben hoogst verbaasd over de berichtgeving. Het laatste contact dateert van zes tot acht weken geleden.’ Vreemd, want zelfs vanuit de club is zijn betrokkenheid inmiddels bevestigd. ‘Er is mij wel gevraagd of ik misschien terug wilde keren aan tafel, als u dat misschien bedoelt. Vanuit alle hoeken van de Haagse samenleving’, klinkt het schoorvoetend. ‘Maar ik begin er niet meer aan. Geen haar op mijn hoofd. ADO is een zwerver die in een paleis woont. Het staat allemaal niet meer in verhouding. Ik heb alle stukken op mijn telefoon staan. Als ik die beerput open, heb jij een geweldig boek.’
Dat doet hij voorlopig niet. Eindelijk iemand die níét doelbewust lekt naar de media. Vanuit Zeist begrijpen we dat een uitspraak in het hoger beroep nog wel even op zich laat wachten. Wel lijkt ADO twee weken langer de tijd te hebben: niet medio maar eind oktober komt de licentie in het gedrang. De deadline van de fans is wél verstreken. De Haagse bestuurders zitten echter nog gewoon op het pluche. Het ultimatum is geschrapt, in plaats daarvan heeft er een gesprek plaatsgevonden op het stadion.
Op voorhand verkondigden de fans aan goed beslagen ten ijs te zullen komen. Er circuleerden meerdere A4’tjes met bewijslast. ‘Het belangrijkste is natuurlijk dat alle belangrijke overnamekandidaten voortdurend en systematisch zijn tegengewerkt, beledigd, geschoffeerd en zelfs geridiculiseerd’, lezen we. ‘Een niet onbelangrijke rol speelde daarin de toonzetting van de altijd onjuiste en vaak zelfs beledigende toon van de persberichten.’
Het belooft vuurwerk. Maar zoals gezegd, de voetballerij is het Binnenhof niet. Waar Sigrid Kaag na een motie van afkeuring opstapt, mogen ze in het Cars Jeans Stadion de klus afmaken. Sterker nog, het is de voorzitter van HSC die opstapt. ‘ADO gaat de finale fase van het verkooptraject in en de huidige bestuursleden hebben vertrouwen in een goede afloop’, wordt ons verteld. Die avond kiest een andere groep supporters ervoor naar het stadion te gaan, maar zonder succes.
Op zondag komt het HSC met excuses richting de eigen achterban. Ze zeggen te emotioneel te hebben gereageerd en menen dat hun bewijslast richting de zittende leiding te dun was. Het gevoel beklijft dat ze door een zeker kamp zijn gestuurd. Of weten ze misschien meer? Het gerucht dat er inmiddels een andere partij klaarstaat om ADO over te nemen wordt steeds hardnekkiger. Wil het HSC in deze cruciale fase de onrust wegnemen?
Zhou lijkt uit beeld, Rothengatter spreekt van een beerput en Janmaat is niet voornemens contributie te gaan betalen. De groep Lentze/Jol zit met de aankoop van het stadion en zegt al een week lang niets of nauwelijks iets uit Den Haag te hebben vernomen. ‘Het wekt niet echt de indruk alsof de club nog met ons wil samenwerken’, klinkt het. Een andere koper? In het weekend duiken de namen van zaakwaarnemer Rob Jansen en John van Ringelenstein op. Ze zouden zelfs al een akkoord hebben met de gemeente én United Vansen.
Maar ADO blijft ADO. En dus ontvangen we op maandag een ronkend persbericht. ‘UVS heeft kennis genomen van de recente geruchten in Den Haag over een akkoord dan wel onderhandelingen tussen UVS en voormalig ADO-eigenaren John van Ringelenstein en Rob Jansen over de verkoop van 99.9999 procent van de aandelen ADO Den Haag. Deze e-mail is bedoeld om duidelijk te maken dat deze geruchten niet waar zijn. Dank voor uw aandacht.’ Gekker wordt het niet: maandenlang was niemand in China bereikbaar voor commentaar en worden alle geruchten voor lief genomen. Met andere woorden: De Haagse stammenstrijd gaat gewoon door.
Op het stadion leidt het niet tot paniek. Aangezien UVS diverse betalingstermijnen heeft laten verlopen, denkt ADO uiteindelijk de aandelen zonder inmenging van Peking aan de man te kunnen brengen. Het is onderdeel van het WHOA-traject. Het worden hoe dan ook spannende weken. Op clementie uit Zeist hoeft ADO normaliter niet te rekenen, de gemeente zal niet aan liefdadigheid doen en UVS geeft niet zomaar op. Het enige waaraan de ADO-fan zich momenteel kan vastklampen, is de vastberadenheid van de nog zittende bestuurders. Als de eenkoppige directie en rvc geen vertrouwen zouden hebben in een goede afloop, hadden ze na zoveel moties van afkeuring hun zetel moeten opgeven. Want zij weten ook: als ADO Den Haag alsnog verdrinkt, zijn zij vergeten het juiste reddingsvest te gooien.
‘Hoe groot schat jij de kans in dat ADO over een maand nog bestaat?’ De vraag ligt op ieders lippen. In de stad, in de gangen van het Cars Jeans Stadion, zelfs in de kleedkamer. De voorbije maanden spraken we tientallen clubmensen, bestuurders, spelers, supporters en sponsors over de situatie van ADO.
Eerst ging het vooral over het wanbeleid, de starre houding van de gemeente en de puinhopen van zes jaar United Vansen. Maar over één ding waren de Hagenezen het eens: uiteindelijk zou het goedkomen. Want een traditieclub uit de derde stad van ons land zou niet zomaar omvallen.
Maar inmiddels neemt de twijfel toe. Als niet snel de pot met goud wordt gevonden, komt de KNVB-licentie in het gedrang. Dan is er rond Kerst geen betaald voetbal meer in Den Haag. ‘Drie maanden geleden zei ik: Het komt wel goed. Een maand geleden, toen steeds meer mensen zenuwachtig werden, lachte ik het weg. Maar nu weet ik het ook niet meer’, vertelt een medewerker die anoniem wenst te blijven. ‘Ik geef de club nu nog twintig procent dit te overleven.’
Van de hemel naar de hel. Een half jaar eerder ging de vlag uit toen voor een ieder duidelijk werd dat grootaandeelhouder United Vansen zijn aandelen probeerde te verkopen. Het was allesbehalve een droomhuwelijk met zetbaas Wang Hui. Na jaren van financiële en sportieve rampspoed kon de club wel een frisse start gebruiken. In Peking én in Den Haag werd gezocht naar geschikte investeerders. In april schreven we al over cowboys en aasgieren die met loze beloften en lege bankrekeningen, een stoeltje in de directiekamer probeerden te claimen. Het waren onschuldige achterhoedegevechten. Een geschikte koper zou zich op een dag wel bij het juiste loket melden.
Maar eind september is de club nog altijd in bezit van een wanbetaler uit China, die sinds de eerste covid-besmetting geen voet meer op Hollandse bodem heeft gezet. Er wachten 150 schuldeisers op hun centen, de licentiecommissie eist een sluitende begroting. De paniek sloeg pas echt toe na een persbericht van de club zelf. Als er niets gebeurt, dan is ADO Den Haag medio oktober zijn KNVB-licentie kwijt, schreef het. Want voor die tijd moet de garantstelling van vijf miljoen euro daar op tafel liggen.
Het is menens. En dus zou je denken dat iedereen met een ADO-hart er alles aan doet om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Door samen te werken en persoonlijke belangen ondergeschikt te maken aan die van de club. Maar niets is minder waar. Bewezen cowboys melden zich aan de poort, het personeel wordt met een kluitje het riet in gestuurd en de eenkoppige directie staat ruziënd in de hal van het stadion. ADO Den Haag staat op het punt te verzuipen, maar aan de kant bakkeleien ze over de kleur van het zwemvest.
De Haagse soap begint steeds meer een klucht te worden. Na een roerig weekend spreekt vorige week maandag interim-directeur Edwin Reijntjes het personeel toe. De media schrijven dat zijn positie ter discussie staat én drie dagen eerder is de deal met de Groep Jol/Lentze verlopen. Deze groep, al enkele weken de belangrijkste overnamekandidaat, zegt zo’n twintig miljoen euro gereserveerd te hebben. De helft daarvan is bedoeld om het stadion aan te kopen. Het probleem is alleen dat de huidige eigenaar, de gemeente, vooralsnog tegensputtert. Termen als tijdsdruk en illegale staatssteun vallen. De raad is weinig ADO-gezind. Deze week worden de stenen en stoeltjes opnieuw getaxeerd, maar een vriendenprijsje lijkt uitgesloten.
Reijntjes probeert de toegenomen onrust onder het personeel weg te nemen. Hij vertelt dat er meerdere geïnteresseerde partijen zijn. Wie aan tafel wil komen, moet nu wel eerst een substantieel bedrag overmaken. Zo probeert ADO de luchtfietsers eruit te filteren. ‘Maar iedereen is welkom’, klinkt het enthousiast. Met andere woorden: niet zozeer degene met het beste verhaal maar degene die het Tikkie van Reijntjes betaalt, staat op pole position. De interim-directeur laat terloops vallen dat vastgoed- en telefoontycoon Atom Zhou op dat moment de belangrijkste overnamekandidaat is. Iets wat een paar uur later alweer ontkracht wordt.
ADO heeft het Te Koop-bord weer pontificaal langs de A12 gezet. Ook zoekt het actief contact met partijen die eerder in beeld waren. Warme acquisitie. Vrij snel duikt de naam Anthony Rothengatter op. Hij zat eerder al twee keer aan tafel namens de Cosinus Group, een Nederlands-Zwitserse investeringsmaatschappij. Zowel uit Den Haag als China werd verteld dat deze groep haar betalingsverplichtingen niet nakwam. Is nu het benodigde bedrag van minimaal 6,5 miljoen euro wel voorhanden? We proberen Rothengatter op dinsdag meermaals te bellen, maar zijn gsm geeft geen enkel teken van leven.
Dan maar informeren bij de woordvoerder van ADO. Deze heeft op datzelfde moment andere zaken aan zijn hoofd. ‘We hebben opnieuw drie punten in mindering gekregen van de KNVB’, meldt Ronald Florisson verontrust. De voormalige woordvoerder van Gerrit Zalm is een paar maanden geleden aangenomen als woordvoerder bestuurlijke zaken. Willen we een bestuurder in Den Haag spreken, dan komen we automatisch uit bij Florisson. Bij ons eerste onderhoud bekende hij niks van voetbal te weten.
Inmiddels is hem wel duidelijk geworden dat in Zeist andere regels gelden dan op het Binnenhof. ‘Donderdag dient de beroepszaak voor de eerste drie strafpunten. We hadden gehoopt dat de voetbalbond met die tweede straf wilde wachten.’ Maar de licentiecommissie is van de regeltjes. ADO Den Haag heeft nog altijd geen sluitende begroting aangeleverd. Een derde straf dreigt.
De interesse van Cosinus wordt niet ontkend en later vanuit de boezem van de club zelfs bevestigd. De achterban staat niet te springen. Zeker niet nadat het AD heeft gemeld dat Reijntjes bij een Zwitsere overname kan aanblijven als algemeen directeur. Een toezegging die bij eerdere onderhandelingen ook al op tafel lag. Niet voor het eerst wordt de integriteit van de laatste overgebleven directeur in twijfel getrokken. Collega’s Jachin Wildemans (financieel directeur) en Gert-Jan Bunt (operationeel directeur) zijn opgestapt per 1 september.
Nu is de interim-directeur onderdeel van een steeds hoger oplopende stammenstrijd. Zoals gezegd, van een verenigd ADO is geen sprake. Een invloedrijke stroming binnen de club pleit voor de komst van de Groep Jol/Lentze. Ze menen kapitaalkrachtig te zijn én onderhouden goede contacten met werknemers, supporters en sponsors. Jeroen Lentze is een graag geziene gast op de tribune en Martin Jol heeft op regelmatige basis contact met zij die verantwoordelijk zijn voor het technisch beleid. Bovendien worden de mannen gesteund door United Vansen. De Chinese wanbetaler is formeel nog altijd grootaandeelhouder. Er ligt een afspraak dat wanneer Lentze/Jol de club in handen krijgen, er een half miljoen wordt overgeboekt naar Peking.
De vastgoedondernemers voelen zich al maanden tegengewerkt. Eerst kwamen ze niet aan tafel, vervolgens werden diverse afspraken geschonden. Ze laten er dan ook geen twijfel over bestaan; als zij alsnog de aandelen ADO krijgen, gaat direct de bezem door bestuurskamer. Hun hoop is gevestigd op Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag. Hij vraagt deze week nog maar eens een spoeddebat aan over het stadion. ‘Hopelijk is het stadsbestuur dan uit luilekkerland gekomen, is het stadion getaxeerd en liggen er scenario’s van de stadioneigenaar klaar’, schrijft hij.
Florisson benadrukt intussen nog maar eens dat alle neuzen dezelfde kant op staan, maar op het stadion weet men wel beter. Tussen Reijntjes en de vastgoedondernemers zit het niet lekker. Recent liep een ontmoeting tussen Reijntjes en een sponsor gelieerd aan Lentze/Jol, behoorlijk uit de klauwen. De twee kwamen elkaar tegen in de hal van het stadion en al vrij snel ontstond een heftige woordenwisseling waarbij de nodige krachttermen vielen. Het personeel, dat een verdieping hoger alles zag en hoorde, spreekt van gênante taferelen.
Een verdeelde club in tijden van crisis. Het belooft weinig goeds. En dan is het op donderdag ook nog D-day. Achter gesloten deuren dient het hoger beroep in Zeist. Op papier gaat het om zes strafpunten, maar in werkelijkheid staat er veel meer op het spel. Als de beroepscommissie de straf laat staan, zegt het indirect dat ADO over een maand de licentie kwijt kan zijn. De clubleiding denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen, vanwege het zogeheten WHOA-traject dat het is gestart. Een hele mond vol, maar eigenlijk is het niet meer dan een regeling die is bedoeld om een faillissement te voorkomen. Herstructurerings-deskundige Jeroen Reiziger heeft een reddingsplan geschreven. Er wordt gesaneerd en de honderdvijftig schuldeisers moeten genoegen nemen met een fractie van hun openstaande schuld. Cruciale factor in het reddingsplan is en blijft een partij die miljoenen op tafel legt.
Maar er is ruis op de lijn. Op woensdagavond komt het Haags Supporters Collectief (HSC), een groep invloedrijke supporters, met een ultimatum. Donderdag om 17.00 uur moeten de directie, raad van commissarissen en Stichting ADO zijn opgestapt. ‘We staan voor schut, we zijn het lachertje van Nederland’, schrijven ze. ‘Door jullie! Wegwezen.’ Het vertrouwen in een goede afloop is weg en bovendien zeggen ze keiharde bewijzen te hebben dat de bestuurders uit eigenbelang handelen.
Op de dag dat er in Zeist moet worden gevochten voor het voortbestaan van de club, wordt de clubleiding gevraagd op te stappen. Het zal je club maar zijn. Intussen gonst het van de geruchten. Zo zou Daryl Janmaat inmiddels zijn benaderd om anderhalf miljoen euro op tafel te leggen. Hij wordt van alle kanten gebeld. ‘Daar klopt helemaal niks van’, aldus de 34-voudige international. ‘Ik ben niet benaderd. Ik ga uitzoeken uit welke hoek dit verhaal komt.’ Wel geeft de verdediger toe dat ook in de kleedkamer de onrust toeneemt. ‘Iedereen zegt: Het komt wel goed… Maar het duurt nu wel heel lang.’
Wij wachten op nieuws uit Zeist en Den Haag. In de tussentijd licht onze telefoon op. Anthony Rothengatter. ‘U had gebeld’, vraagt de man aan de andere kant van de lijn. Ja, ruim 48 uur eerder. We vragen of de overname van ADO enigszins vordert. ‘Ik ben hoogst verbaasd over de berichtgeving. Het laatste contact dateert van zes tot acht weken geleden.’ Vreemd, want zelfs vanuit de club is zijn betrokkenheid inmiddels bevestigd. ‘Er is mij wel gevraagd of ik misschien terug wilde keren aan tafel, als u dat misschien bedoelt. Vanuit alle hoeken van de Haagse samenleving’, klinkt het schoorvoetend. ‘Maar ik begin er niet meer aan. Geen haar op mijn hoofd. ADO is een zwerver die in een paleis woont. Het staat allemaal niet meer in verhouding. Ik heb alle stukken op mijn telefoon staan. Als ik die beerput open, heb jij een geweldig boek.’
Dat doet hij voorlopig niet. Eindelijk iemand die níét doelbewust lekt naar de media. Vanuit Zeist begrijpen we dat een uitspraak in het hoger beroep nog wel even op zich laat wachten. Wel lijkt ADO twee weken langer de tijd te hebben: niet medio maar eind oktober komt de licentie in het gedrang. De deadline van de fans is wél verstreken. De Haagse bestuurders zitten echter nog gewoon op het pluche. Het ultimatum is geschrapt, in plaats daarvan heeft er een gesprek plaatsgevonden op het stadion.
Op voorhand verkondigden de fans aan goed beslagen ten ijs te zullen komen. Er circuleerden meerdere A4’tjes met bewijslast. ‘Het belangrijkste is natuurlijk dat alle belangrijke overnamekandidaten voortdurend en systematisch zijn tegengewerkt, beledigd, geschoffeerd en zelfs geridiculiseerd’, lezen we. ‘Een niet onbelangrijke rol speelde daarin de toonzetting van de altijd onjuiste en vaak zelfs beledigende toon van de persberichten.’
Het belooft vuurwerk. Maar zoals gezegd, de voetballerij is het Binnenhof niet. Waar Sigrid Kaag na een motie van afkeuring opstapt, mogen ze in het Cars Jeans Stadion de klus afmaken. Sterker nog, het is de voorzitter van HSC die opstapt. ‘ADO gaat de finale fase van het verkooptraject in en de huidige bestuursleden hebben vertrouwen in een goede afloop’, wordt ons verteld. Die avond kiest een andere groep supporters ervoor naar het stadion te gaan, maar zonder succes.
Op zondag komt het HSC met excuses richting de eigen achterban. Ze zeggen te emotioneel te hebben gereageerd en menen dat hun bewijslast richting de zittende leiding te dun was. Het gevoel beklijft dat ze door een zeker kamp zijn gestuurd. Of weten ze misschien meer? Het gerucht dat er inmiddels een andere partij klaarstaat om ADO over te nemen wordt steeds hardnekkiger. Wil het HSC in deze cruciale fase de onrust wegnemen?
Zhou lijkt uit beeld, Rothengatter spreekt van een beerput en Janmaat is niet voornemens contributie te gaan betalen. De groep Lentze/Jol zit met de aankoop van het stadion en zegt al een week lang niets of nauwelijks iets uit Den Haag te hebben vernomen. ‘Het wekt niet echt de indruk alsof de club nog met ons wil samenwerken’, klinkt het. Een andere koper? In het weekend duiken de namen van zaakwaarnemer Rob Jansen en John van Ringelenstein op. Ze zouden zelfs al een akkoord hebben met de gemeente én United Vansen.
Maar ADO blijft ADO. En dus ontvangen we op maandag een ronkend persbericht. ‘UVS heeft kennis genomen van de recente geruchten in Den Haag over een akkoord dan wel onderhandelingen tussen UVS en voormalig ADO-eigenaren John van Ringelenstein en Rob Jansen over de verkoop van 99.9999 procent van de aandelen ADO Den Haag. Deze e-mail is bedoeld om duidelijk te maken dat deze geruchten niet waar zijn. Dank voor uw aandacht.’ Gekker wordt het niet: maandenlang was niemand in China bereikbaar voor commentaar en worden alle geruchten voor lief genomen. Met andere woorden: De Haagse stammenstrijd gaat gewoon door.
Op het stadion leidt het niet tot paniek. Aangezien UVS diverse betalingstermijnen heeft laten verlopen, denkt ADO uiteindelijk de aandelen zonder inmenging van Peking aan de man te kunnen brengen. Het is onderdeel van het WHOA-traject. Het worden hoe dan ook spannende weken. Op clementie uit Zeist hoeft ADO normaliter niet te rekenen, de gemeente zal niet aan liefdadigheid doen en UVS geeft niet zomaar op. Het enige waaraan de ADO-fan zich momenteel kan vastklampen, is de vastberadenheid van de nog zittende bestuurders. Als de eenkoppige directie en rvc geen vertrouwen zouden hebben in een goede afloop, hadden ze na zoveel moties van afkeuring hun zetel moeten opgeven. Want zij weten ook: als ADO Den Haag alsnog verdrinkt, zijn zij vergeten het juiste reddingsvest te gooien.
0
|
Dinsdag 21 september 2021 om 15:13 uur |
Max
Nogmaals, ADO heeft al een vonnis dat men kan uitvoeren. Hoger beroep gaat daar niks aan veranderen, tenzij de rechter UVS in het gelijk stelt. En met het vonnis kan je niet opeens jezelf de aandelen toe-eigenen. Je moet eerst beslag leggen en dan executeren met een veiling of onderhands. Als mijn buurman nog honderd euro van me krijgt, kan hij ook niet mijn autosleutels pakken en zeggen dat we quitte staan. Misschien zijn de aandelen wel veel meer waard dan de vordering van 2,3 (was het toch?) miljoen.
ADO had in het voorjaar ook al beslag op de aandelen laten leggen. Daarna koos men echter voor het WHOA-traject waarbij een herstructureringsdeskundige een akkoord met alle schuldeisers treft. Er is altijd gecommuniceerd dat de grootaandeelhouder hieebij de aandelen kan kwijtraken, dus kan me zo voorstellen dat die vanwege de vordering in het akkoord worden meegenomen. Degene die het akkoord betaalt krijgt daarom (een deel van?) de aandelen. Alle schuldeisers leveren wat in en met de betaling wordt de rest van het tekort gedekt.
Zonder dat het akkoord wordt bekostigd, kan ADO niet verder. Dus Jol/Lentze hadden hierover een deal. Als Jansen/Ringelenstein ADO willen overnemen, geldt dezelfde procedure. Als die niet ook het stadion voor een prikkie erbij willen van een partij die helemaal geen onderdeel is van de overname, is de deal in elk geval makkelijker rond te maken. Of UVS nog op een bepaalde manier wat te zeggen heeft, is me niet helemaal duidelijk.
Zeg me aub waar ik het fout heb..!!
Overigens keek Jansen in al zijn commentaar van het afgelopen voorjaar heel nadrukkelijk naar de gemeente. Die zal hij er ook wel bij willen betrekken.
ADO had in het voorjaar ook al beslag op de aandelen laten leggen. Daarna koos men echter voor het WHOA-traject waarbij een herstructureringsdeskundige een akkoord met alle schuldeisers treft. Er is altijd gecommuniceerd dat de grootaandeelhouder hieebij de aandelen kan kwijtraken, dus kan me zo voorstellen dat die vanwege de vordering in het akkoord worden meegenomen. Degene die het akkoord betaalt krijgt daarom (een deel van?) de aandelen. Alle schuldeisers leveren wat in en met de betaling wordt de rest van het tekort gedekt.
Zonder dat het akkoord wordt bekostigd, kan ADO niet verder. Dus Jol/Lentze hadden hierover een deal. Als Jansen/Ringelenstein ADO willen overnemen, geldt dezelfde procedure. Als die niet ook het stadion voor een prikkie erbij willen van een partij die helemaal geen onderdeel is van de overname, is de deal in elk geval makkelijker rond te maken. Of UVS nog op een bepaalde manier wat te zeggen heeft, is me niet helemaal duidelijk.
Zeg me aub waar ik het fout heb..!!
Overigens keek Jansen in al zijn commentaar van het afgelopen voorjaar heel nadrukkelijk naar de gemeente. Die zal hij er ook wel bij willen betrekken.
0
|
Maandag 20 september 2021 om 20:35 uur |
Superfc
James schreef:
Vanuit eerste hand vernomen dat de machtige partijen liever niet Lentze / Jol hebben als overnamepartij. Vraag me niet waarom. Ik als buitenstaander heb wel de plannen van de groep Lentze / Jol gehoord en geloof me of niet, ik werd er vrolijk van en ik geloof best dat HSC deze plannen ook weet en daar toch wel een voorkeur voor hebben. HSC doet goed werk en die verdienen de credits van ons supporters.
Vanuit eerste hand vernomen dat de machtige partijen liever niet Lentze / Jol hebben als overnamepartij. Vraag me niet waarom. Ik als buitenstaander heb wel de plannen van de groep Lentze / Jol gehoord en geloof me of niet, ik werd er vrolijk van en ik geloof best dat HSC deze plannen ook weet en daar toch wel een voorkeur voor hebben. HSC doet goed werk en die verdienen de credits van ons supporters.
James dank voor je bericht. Ik denk dat veel supporters dezelfde voorkeur hebben. Ikzelf heb ook die voorkeur. Dat ze voorlopig op achtergrond blijven vind ik niet leuk maar dat is niet anders. Grote vraag is en blijft wie of wat is groep Jol/Lentze want die 2 hebben geen 15 mio. Bij Cosinus was men heel benieuwd waar die cash nou vandaan komt. Bij Jol/Lentze gaat men er van uit dat het goed zit? Ik heb daar twijfels bij. En wat als er geld bij moet, of een geldschieter er uit wil etc. Bedenk goed deze groep kent elkaar niet en bestaat uit meerdere aandeelhouders met ieder een eigen belang. Kijk naar het collectief binnen de korste keren is er onenigheid of onduidelijkheid rondom de berichten op twitter. Het zal vast oke zijn maar ik ben na die chinees wel ff klaar met vaagheden rondom betalen en geruzie in de club. Daarom wil ik meer van de potentiële kopers weten.
Dat de macht Jol/Lentze niet moet is al even bekend maar allemaal van horen zeggen. Dus daar heb je niks aan. Want iets roepen over de macht is al eerder gedaan...
Emotie zegt bij mij groep jol de ratio gaat er nog niet in mee...
Dat de macht Jol/Lentze niet moet is al even bekend maar allemaal van horen zeggen. Dus daar heb je niks aan. Want iets roepen over de macht is al eerder gedaan...
Emotie zegt bij mij groep jol de ratio gaat er nog niet in mee...
0
|
Zaterdag 18 september 2021 om 13:01 uur |
Superfc
Bleek schreef:
Er is aangekondigd dat de bewijzen openbaar gemaakt zouden worden als er geen gehoor zou worden gegeven aan het ultimatum. Er zou ook een gespreksverslag komen.
Het is gewoon echt een hele slechte zaak dat het er sterk op begint te lijken dat het supporterscollectief geen haar beter is dan de stromingen binnen de club waar tegen ze ageren.
En ja ik heb diep respect voor de mensen die er belangeloos
hun tijd en energie in hebben gestoken maar wat er nu gebeurd is gewoon een minachting naar je supporters toe die je notabene zou moeten vertegenwoordigen.
Er is aangekondigd dat de bewijzen openbaar gemaakt zouden worden als er geen gehoor zou worden gegeven aan het ultimatum. Er zou ook een gespreksverslag komen.
Het is gewoon echt een hele slechte zaak dat het er sterk op begint te lijken dat het supporterscollectief geen haar beter is dan de stromingen binnen de club waar tegen ze ageren.
En ja ik heb diep respect voor de mensen die er belangeloos
hun tijd en energie in hebben gestoken maar wat er nu gebeurd is gewoon een minachting naar je supporters toe die je notabene zou moeten vertegenwoordigen.
Ik volg je helemaal.
Het was ook niet mijn ding en heb dezelfde vragen. Ik denk hardop en heb ook geen idee waarom de boel stil is gezet. Dat "ze" ons mee moeten nemen in het gesprek en bewijzen ben ik met je eens. Ze kunnen bv een update geven waar de publicatie op wacht. Maar ja communicatie en ons cluppie dat is gewoon niet goed.
Hopelijk morgen meer nieuws.
Truste
Het was ook niet mijn ding en heb dezelfde vragen. Ik denk hardop en heb ook geen idee waarom de boel stil is gezet. Dat "ze" ons mee moeten nemen in het gesprek en bewijzen ben ik met je eens. Ze kunnen bv een update geven waar de publicatie op wacht. Maar ja communicatie en ons cluppie dat is gewoon niet goed.
Hopelijk morgen meer nieuws.
Truste
0
|
Vrijdag 17 september 2021 om 22:19 uur |
Nu online
James, BLEISWIJK-1, GroenGeelHart070, Kees, Haraldberg1, vakkiel, fcdh-denhaag, Wippert, Martgroen en 214 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Volendam + | 24 | - | 49 |
2 | Excelsior | 24 | - | 45 |
3 | Den Bosch + | 24 | - | 42 |
4 | FC Dordrecht | 24 | - | 41 |
5 | SC Cambuur | 24 | - | 41 |
6 | ADO Den Haag | 24 | - | 40 |
7 | Graafschap | 24 | - | 37 |
8 | Roda JC | 24 | - | 36 |
9 | FC Emmen | 23 | - | 35 |
10 | Helmond Sp. | 23 | - | 35 |
11 | Telstar | 24 | - | 32 |
12 | FC Eindhoven | 24 | - | 32 |
13 | MVV Maastr. | 24 | - | 29 |
14 | Jong AZ | 24 | - | 29 |
15 | TOP Oss | 24 | - | 26 |
16 | VVV-Venlo | 24 | - | 25 |
17 | Jong Ajax | 23 | - | 24 |
18 | Jong PSV | 24 | - | 21 |
19 | Jong Utrecht | 23 | - | 14 |
20 | Vitesse -27 | 24 | - | -5 |