Welkom in de shoutbox, gast
Aad
kako schreef:
Eens, na 48 jaar zo apathisch als wat, het is niet anders, ado van 1905 tot 29-5-2022
Eens, na 48 jaar zo apathisch als wat, het is niet anders, ado van 1905 tot 29-5-2022
Ik ben al voor een deel afgehaakt sinds Wang/UVS kwam. Dat het zo zou lopen met Globalon was niet zo moeilijk te voorspellen.
Net zo min als het moeilijk te voorspellen is dat direct iedereen die iets voor de club zou kunnen betekenen het zinkende schip gaan verlaten. Zeker Verheijd gaat dit niet over zijn kant laten gaan. Die voelt zich volkomen belazerd.
Het is weer eens 1 minuut voor twaalf voor de club en we hangen weer aan een zijden draadje. Jammer is dat er meer mensen zijn die dat draadje willen doorknippen dan mensen die ADO boven de afgrond willen weghouden.
Net zo min als het moeilijk te voorspellen is dat direct iedereen die iets voor de club zou kunnen betekenen het zinkende schip gaan verlaten. Zeker Verheijd gaat dit niet over zijn kant laten gaan. Die voelt zich volkomen belazerd.
Het is weer eens 1 minuut voor twaalf voor de club en we hangen weer aan een zijden draadje. Jammer is dat er meer mensen zijn die dat draadje willen doorknippen dan mensen die ADO boven de afgrond willen weghouden.
0
|
Woensdag 2 november 2022 om 09:53 uur |
Edwin Post
Het ontslag van Brood heeft onze club de promotie gekost en dus is de club hierdoor ook nog eens een aantal miljoenen misgelopen. Verder kennen we al die verhalen al over die listige overname trucjes. Maar bij alle ellendige dingen op en buiten het veld inclusief bestuurskamer komt er telkens maar een naam naar boven en dat is Reijntjes de zelfingenomen flapdrol die werkelijk nul verstand heeft van voetbal en tevens ook nul verstand heeft om een miljoenen bedrijf in goede financiële en sportieve banen te leiden. Deze heeft op een sluwe manier zichzelf binnen de club gewerkt en heeft alle overname gegadigden die een grote schoonmaak binnen de club wilde houden buiten de deur gehouden. Reijntjes rot op per direct en neem Kuijt en die dorpsidioot Franken ook gelijk mee anders is het einde van onze mooie club op korte termijn alsnog een serieuze mogelijkheid.
0
|
Woensdag 2 november 2022 om 00:39 uur |
HCF - Fb
Hcf Haguecityfirm
Het verhaal gaat verder, zojuist krijgen we dit stuk van iemand:
Gerard Cox maakte ooit een Ajax-lied waarvan de tekst inmiddels ook volledig op ADO van toepassing is:
Heel onverwacht na te zijn uitgegleden,
Is ADO zacht en kalm overleden.
We zagen het al weken hoe-ie zakte,
En tekenen gaf van verregaande zwakte
Zingen wij nu iets teders, zachts en zoets
Van de doden niets dan goeds.
Natuurlijk. ADO is nog niet echt dood. Maar veel scheelt het niet. En het rare is: niemand schijnt het ook maar iets te kunnen schelen.
En dát terwijl het nog maar een half jaar geleden is dat heel Den Haag in de ban was van de prestaties van de geel-groene ADO helden, die op het punt stonden om na een jaar weer terug te keren in de eredivisie. In plaats van een feestdag, liep de 28ste mei voor ADO uit op een totale ramp. Door een combinatie van overmoed, domheid en gebrek aan historische kennis, zette de ADO-leiding voor de wedstrijd tegen Excelsior de poorten open voor het gespuis dat redelijk succesvol jarenlang buiten de poorten was gehouden. Het resultaat was de grootste voetbalrel in decennia waarbij ADO betrokken was. De betrekkelijk goede naam die de club sinds het begin van de 21ste eeuw had opgebouwd, was in één klap vernietigd.
Natuurlijk zou het zo sullig mislopen van de promotie en de daarop volgende totaal onnodige voetbalrel reden moeten zijn, om te komen tot een actieplan en het houden van een grote schoonmaak binnen de organisatie die - naast de rellende fans natuurlijk – toch vooral verantwoordelijk was van de gang van zaken.
Het gebeurde niet. ADO’s nieuwe eigenaar hield zich muisstil en ook de nieuwe Raad van Commissarissen meldde zich niet. Die stilte bleek structureel. Falen op sportief en organisatorisch gebied bij ADO is sindsdien bij ADO eerder regel dan uitzondering. Redelijk goede spelers in de selectie werden afgelopen zomer vervangen door kwalitatief veel slechtere voetballers, het bezoeken van thuis en uitwedstrijden wordt structureel bemoeilijkt, het aanschaffen van seizoenkaarten is bijkans onmogelijk en voor de selectie staat ADO’s minst capabele trainer sinds de tijden van Stanley Brard.
Je zou haast zeggen dat het redenen te over zijn om de verantwoordelijken met een grote rotschop de laan uit te sturen. Het zou bij iedere club gebeuren. Van de top tot de Premier League tot de degradatiezone van de Italiaanse Serie D. Alleen bij ADO bleef het dood stil. Toeval? Natuurlijk niet!
Wie wil begrijpen wat er bij ADO aan de hand is, moet dringend een artikel lezen dat op 14 oktober verscheen in Sports Business Journal. Het artikel beschrijft de avonturen van een groepje Amerikaanse zakenvrienden die een flink aantal miljarden dollars gaan investeren in een mobiele ticket-verkoop app, Gametime genaamd. Twee namen van het vriendengroepje vallen daarbij speciaal op: ADO-eigenaar David Blitzer en Casey Wasserman, de eigenaar en CEO van de Wasserman Media Group.
Opeens wordt zo veel duidelijk. Blitzer en Wasserman zijn zakenvrienden. En waar kennen we in Den Haag de naam Wasserman ook al weer van? Natuurlijk, het is de naam van het bedrijf waarvan spelersmakelaar Rob Jansen de European Vice president is. Met de fraaie titel “Managing Executive, Global Football”. Dé Rob Jansen dus die eind vorig jaar, samen met John van Ringelenstein, een poging deed om de aandelen van ADO in handen te krijgen maar daarin faalde omdat hij op het laatste moment in de steek werd gelaten door een aantal mede investeerders. En ook dé Rob Jansen die sindsdien Dirk Kuyt en Daryl Janmaat in leidende functies binnen ADO katapulteerde en daardoor (mede) verantwoordelijk werd voor het gevoerde sportieve beleid.
Er is niet veel fantasie voor nodig om te reconstrueren hoe het afgelopen voorjaar moet zijn gegaan, toen Blitzer plotseling met de aandelen van ADO zat opgescheept. Dat was natuurlijk nooit de bedoeling geweest van de Amerikaan die voor dit soort transacties juist het aandelen-vehikel Globalon had opgetuigd; een consortium met een tiental medeaandeelhouders en met dochtermaatschappijen in tal van belastingparadijzen. Al snel nadat op 4 november 2021 Globalon op het allerlaatste moment als de ‘nieuwe eigenaar’ van ADO naar voren werd geschoven, was het bij insiders al duidelijk dat Globalon nóóit toe stemming zou krijgen van de licentiecommissie van de KNVB om de nieuwe grootaandeelhouder te worden.
Tot wanhoop van de voetbalbond en van andere betrokkenen weigerden zowel de ADO-directie als ook het bestuur van moeder-club HSV ADO af te stappen van de doodlopende weg die Globalon was geworden. De reden laat zich raden: Globalon was de enige van alle overnamepartijen die had laten weten niet direct afscheid te nemen van zowel directie als ook de HSV ADO als aandeelhouder.
Pas enkele dagen voordat er door een faillissement een definitief einde zou zijn gekomen aan betaald voetbal in Den Haag, werd de club gered door sportrecht advocaat Dolf Segaar die contact zocht met Blitzer in America en hem vroeg of hij persoonlijk financieel garant wilde staan voor de anderhalf miljoen die volgens het WHOA akkoord eind februari 2022 op tafel moest komen. Kort erop werd Rob Jansen via Blitzer-vriend Casey Wasserman de eerste – maar niet de enige - huismakelaar van ADO Den Haag.
Omdat het klantenbestand van Wasserman Nederland vooral bestaat uit sporters die hun loopbaan al achter de rug hebben (Denzel Hall is illustere is daarop een uitzondering) moest door de over geen enkel voetbal-netwerk beschikkende ADO-leiding een tweede huismakelaar worden ingeschakeld. Het werd Key United, het bedrijf van oud-ADO-lid Frank Schouten dat – o.m. via ‘player consultant’ Wesley Verhoek – al veel tentakels binnen ADO Den Haag had.
Omdat spelersmakelaars als Wasserman en Key United nu eenmaal altijd het belang van hun client-spelers voorop stellen boven het club (lees ADO-) belang, kon het gebeuren dat afgelopen zomer spelers die niet tot de Key United-groep behoorden werden vervangen door (veel minder getalenteerde) Key United-spelers als Max de Waal en Jordy Wehrmann.
Het gevolg voor ADO was een ongekende kapitaal vernietiging. Zo moest Jamal Amofa – die dolgraag wilde blijven - transfervrij vertrekken naar Go Ahead, schittert Jonathan Mulder in de verdediging van Telstar, produceerde Samy Bourard al een paar doelpunten in Israël, stond Youri Schoonderwald al in twee eredivisie wedstrijden in het doel van Sparta, voetbalt Sem Steijn bij FC Twente en is de talentvolle Benjamin Reemst een vaste kracht op het middenveld bij FC Dordrecht. De opbrengst voor ADO: NUL EURO!
Ook NUL EURO voor ADO was de opbrengst van het vertrek van een aantal Key United-spelers die vorig jaar voor ADO speelden maar nu uitblinker zijn bij andere clubs. Voorbeelden: Hervé Matthys (Beerschot) en Evan Rottier (Eindhoven).
Vanzelfsprekend zorgen de bemoeienissen van Wasserman en Key United voor een forse tweespalt binnen de ADO selectie. Zeker omdat de brutaliteit van Key geen grenzen lijkt te kennen en bij veel spelers de indruk bestaat dat de ADO-leiding samen met Key onder een hoedje speelt. Zo werd Key’s CEO Guido Albers onlangs na afloop van een wedstrijd door ADO-directeur Edwin Reijntjes de kleedkamer binnen geleid. In de voetbalwereld een absolute no-go. Behalve bij ADO blijkbaar.
Nu zou je denken dat Ignacio Beristain, de Adidas-schoenenverkoper die namens Bolt de zaken in Den Haag in de gaten moet houden, de ADO-directie strak controleert. Zeker omdat het begrotingstekort op dit moment al € 1,6 miljoen bedraagt, ster-aanvaller Thomas Verheydt liever vandaag vertrekt dan morgen en Reijntjes de opdracht om Kuyt te ontslaan voortdurend negeert.
Intern heeft de ADO-directeur gezegd dat Kuyt niet ontslaan kan worden omdat hij – via Rob Jansen en bij gebrek aan eigen voetbal-kennis – intern te veel macht heeft gekregen. Zo behoren de clubarts, de performance-trainer, een assistent-trainer alsmede een aantal spelers allemaal tot het ‘kamp Kuyt’ behoren. Een voortijdig ontslag zou ADO zeker een extra € 500.000 aan afkoop sommen kosten; nog afgezien van de salarissen van hun opvolgers.
En toegegeven: Beristain heeft het inderdaad geprobeerd. Maar bij gebrek aan echte macht was ook hij machteloos.
Inmiddels zijn er tal van aanwijzingen dat ADO-eigenaar David Blitzer klaar lijkt om – onder het motto liever korte pijn dan lange pijn – een einde te maken aan mislukte voetbal-projecten als ADO Den Haag en het Portugese Estoril.
Zo heeft Beristain, die zo langzamerhand moe zal zijn geworden van zijn voortdurende ruzies met Reijntjes die hij ook in het openbaar verregaande incompetentie verwijt, zich al weken niet meer bij ADO laten zien en houdt zich onbereikbaar voor de ADO-leiding.
Ook de focus van de Amerikaanse eigenaar is verlegd. Globalon heeft inmiddels een Engelse naam gekregen en heet voortaan Global Football Holdings. Ook heeft het bedrijf inmiddels in de persoon van Scott McLaughlan een echte voetbalman aan het roer. De 56-jarige heeft een decennia lange ervaring als scout bij Fulham (hij was daar een half jaar assistent van Martin Jol) en Chelsea en zal Blitzer overtuigd hebben van het feit dat – wil Global Football ooit echt geld verdienen – het bedrijf een niveautje hoger moet gaan kijken en zich niet langer moet bezig houden met gepruts in Nederland, Portugal en Spanje (AD Alcorcón, een Blitzer club die afgelopen zomer degradeerde naar het derde niveau). In plaats daarvan zal Global zich moet gaan richten op clubs die daadwerkelijk een kans maken op deelname aan de Europa League.
Geen wonder dan ook dat McLaughlan zich al een aantal weken in Denemarken verblijft waar hij namens Blitzer onderhandelt over de aankoop van een pakket aandelen in de 11-voudige Deense landskampioen Brøndby IF.
In het Bingoal Stadion loopt Reijntjes inmiddels rond als een aangeschoten stuk wild. Een aantal maanden geleden had de Amerikaanse eigenaar nog het plan om hem te ontslaan; inmiddels lijkt de tactiek om de incapabele Reijntjes maar in zijn sop te laten gaarkoken.
Reijntjes zal zich inmiddels realiseren dat de nieuwe en door hem veroorzaakte verliezen niet vanuit de VS zullen worden aangevuld. De goedmoedigheid van UVS zullen de Amerikanen niet hebben.
Om de aandacht af te leiden zoekt de ADO-directeur voortdurend ruzie met een aanval niet aan ADO verbonden spelersmakelaars (bijvoorbeeld Verheydt’s agent Danny Ris) en met ADO’s eigen fans die – als het aan de directeur ligt – maar mondjesmaat naar wedstrijden mogen gaan. Een beetje onder het motto: het spel van ADO is zo slecht; dat kan alleen maar tot problemen leiden.
Een deel van de ADO-aanhang weigert het nieuwe clubbeleid te accepteren en verzet zich. Maar een ander deel is inmiddels apathisch geworden en heeft een andere tijdsbesteding gevonden. Wat hen betreft is ADO inmiddels zacht en kalm overleden.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=131898769648461&id=100084850165155&eav=AfZvu_HR5NU5yzgYyf0zKavWOyR9xWV4CJkvxm14cMTZBecOZg7kwB6ETxpBU2XoDcg&m_entstream_source=feed_mobile&paipv=0
Het verhaal gaat verder, zojuist krijgen we dit stuk van iemand:
Gerard Cox maakte ooit een Ajax-lied waarvan de tekst inmiddels ook volledig op ADO van toepassing is:
Heel onverwacht na te zijn uitgegleden,
Is ADO zacht en kalm overleden.
We zagen het al weken hoe-ie zakte,
En tekenen gaf van verregaande zwakte
Zingen wij nu iets teders, zachts en zoets
Van de doden niets dan goeds.
Natuurlijk. ADO is nog niet echt dood. Maar veel scheelt het niet. En het rare is: niemand schijnt het ook maar iets te kunnen schelen.
En dát terwijl het nog maar een half jaar geleden is dat heel Den Haag in de ban was van de prestaties van de geel-groene ADO helden, die op het punt stonden om na een jaar weer terug te keren in de eredivisie. In plaats van een feestdag, liep de 28ste mei voor ADO uit op een totale ramp. Door een combinatie van overmoed, domheid en gebrek aan historische kennis, zette de ADO-leiding voor de wedstrijd tegen Excelsior de poorten open voor het gespuis dat redelijk succesvol jarenlang buiten de poorten was gehouden. Het resultaat was de grootste voetbalrel in decennia waarbij ADO betrokken was. De betrekkelijk goede naam die de club sinds het begin van de 21ste eeuw had opgebouwd, was in één klap vernietigd.
Natuurlijk zou het zo sullig mislopen van de promotie en de daarop volgende totaal onnodige voetbalrel reden moeten zijn, om te komen tot een actieplan en het houden van een grote schoonmaak binnen de organisatie die - naast de rellende fans natuurlijk – toch vooral verantwoordelijk was van de gang van zaken.
Het gebeurde niet. ADO’s nieuwe eigenaar hield zich muisstil en ook de nieuwe Raad van Commissarissen meldde zich niet. Die stilte bleek structureel. Falen op sportief en organisatorisch gebied bij ADO is sindsdien bij ADO eerder regel dan uitzondering. Redelijk goede spelers in de selectie werden afgelopen zomer vervangen door kwalitatief veel slechtere voetballers, het bezoeken van thuis en uitwedstrijden wordt structureel bemoeilijkt, het aanschaffen van seizoenkaarten is bijkans onmogelijk en voor de selectie staat ADO’s minst capabele trainer sinds de tijden van Stanley Brard.
Je zou haast zeggen dat het redenen te over zijn om de verantwoordelijken met een grote rotschop de laan uit te sturen. Het zou bij iedere club gebeuren. Van de top tot de Premier League tot de degradatiezone van de Italiaanse Serie D. Alleen bij ADO bleef het dood stil. Toeval? Natuurlijk niet!
Wie wil begrijpen wat er bij ADO aan de hand is, moet dringend een artikel lezen dat op 14 oktober verscheen in Sports Business Journal. Het artikel beschrijft de avonturen van een groepje Amerikaanse zakenvrienden die een flink aantal miljarden dollars gaan investeren in een mobiele ticket-verkoop app, Gametime genaamd. Twee namen van het vriendengroepje vallen daarbij speciaal op: ADO-eigenaar David Blitzer en Casey Wasserman, de eigenaar en CEO van de Wasserman Media Group.
Opeens wordt zo veel duidelijk. Blitzer en Wasserman zijn zakenvrienden. En waar kennen we in Den Haag de naam Wasserman ook al weer van? Natuurlijk, het is de naam van het bedrijf waarvan spelersmakelaar Rob Jansen de European Vice president is. Met de fraaie titel “Managing Executive, Global Football”. Dé Rob Jansen dus die eind vorig jaar, samen met John van Ringelenstein, een poging deed om de aandelen van ADO in handen te krijgen maar daarin faalde omdat hij op het laatste moment in de steek werd gelaten door een aantal mede investeerders. En ook dé Rob Jansen die sindsdien Dirk Kuyt en Daryl Janmaat in leidende functies binnen ADO katapulteerde en daardoor (mede) verantwoordelijk werd voor het gevoerde sportieve beleid.
Er is niet veel fantasie voor nodig om te reconstrueren hoe het afgelopen voorjaar moet zijn gegaan, toen Blitzer plotseling met de aandelen van ADO zat opgescheept. Dat was natuurlijk nooit de bedoeling geweest van de Amerikaan die voor dit soort transacties juist het aandelen-vehikel Globalon had opgetuigd; een consortium met een tiental medeaandeelhouders en met dochtermaatschappijen in tal van belastingparadijzen. Al snel nadat op 4 november 2021 Globalon op het allerlaatste moment als de ‘nieuwe eigenaar’ van ADO naar voren werd geschoven, was het bij insiders al duidelijk dat Globalon nóóit toe stemming zou krijgen van de licentiecommissie van de KNVB om de nieuwe grootaandeelhouder te worden.
Tot wanhoop van de voetbalbond en van andere betrokkenen weigerden zowel de ADO-directie als ook het bestuur van moeder-club HSV ADO af te stappen van de doodlopende weg die Globalon was geworden. De reden laat zich raden: Globalon was de enige van alle overnamepartijen die had laten weten niet direct afscheid te nemen van zowel directie als ook de HSV ADO als aandeelhouder.
Pas enkele dagen voordat er door een faillissement een definitief einde zou zijn gekomen aan betaald voetbal in Den Haag, werd de club gered door sportrecht advocaat Dolf Segaar die contact zocht met Blitzer in America en hem vroeg of hij persoonlijk financieel garant wilde staan voor de anderhalf miljoen die volgens het WHOA akkoord eind februari 2022 op tafel moest komen. Kort erop werd Rob Jansen via Blitzer-vriend Casey Wasserman de eerste – maar niet de enige - huismakelaar van ADO Den Haag.
Omdat het klantenbestand van Wasserman Nederland vooral bestaat uit sporters die hun loopbaan al achter de rug hebben (Denzel Hall is illustere is daarop een uitzondering) moest door de over geen enkel voetbal-netwerk beschikkende ADO-leiding een tweede huismakelaar worden ingeschakeld. Het werd Key United, het bedrijf van oud-ADO-lid Frank Schouten dat – o.m. via ‘player consultant’ Wesley Verhoek – al veel tentakels binnen ADO Den Haag had.
Omdat spelersmakelaars als Wasserman en Key United nu eenmaal altijd het belang van hun client-spelers voorop stellen boven het club (lees ADO-) belang, kon het gebeuren dat afgelopen zomer spelers die niet tot de Key United-groep behoorden werden vervangen door (veel minder getalenteerde) Key United-spelers als Max de Waal en Jordy Wehrmann.
Het gevolg voor ADO was een ongekende kapitaal vernietiging. Zo moest Jamal Amofa – die dolgraag wilde blijven - transfervrij vertrekken naar Go Ahead, schittert Jonathan Mulder in de verdediging van Telstar, produceerde Samy Bourard al een paar doelpunten in Israël, stond Youri Schoonderwald al in twee eredivisie wedstrijden in het doel van Sparta, voetbalt Sem Steijn bij FC Twente en is de talentvolle Benjamin Reemst een vaste kracht op het middenveld bij FC Dordrecht. De opbrengst voor ADO: NUL EURO!
Ook NUL EURO voor ADO was de opbrengst van het vertrek van een aantal Key United-spelers die vorig jaar voor ADO speelden maar nu uitblinker zijn bij andere clubs. Voorbeelden: Hervé Matthys (Beerschot) en Evan Rottier (Eindhoven).
Vanzelfsprekend zorgen de bemoeienissen van Wasserman en Key United voor een forse tweespalt binnen de ADO selectie. Zeker omdat de brutaliteit van Key geen grenzen lijkt te kennen en bij veel spelers de indruk bestaat dat de ADO-leiding samen met Key onder een hoedje speelt. Zo werd Key’s CEO Guido Albers onlangs na afloop van een wedstrijd door ADO-directeur Edwin Reijntjes de kleedkamer binnen geleid. In de voetbalwereld een absolute no-go. Behalve bij ADO blijkbaar.
Nu zou je denken dat Ignacio Beristain, de Adidas-schoenenverkoper die namens Bolt de zaken in Den Haag in de gaten moet houden, de ADO-directie strak controleert. Zeker omdat het begrotingstekort op dit moment al € 1,6 miljoen bedraagt, ster-aanvaller Thomas Verheydt liever vandaag vertrekt dan morgen en Reijntjes de opdracht om Kuyt te ontslaan voortdurend negeert.
Intern heeft de ADO-directeur gezegd dat Kuyt niet ontslaan kan worden omdat hij – via Rob Jansen en bij gebrek aan eigen voetbal-kennis – intern te veel macht heeft gekregen. Zo behoren de clubarts, de performance-trainer, een assistent-trainer alsmede een aantal spelers allemaal tot het ‘kamp Kuyt’ behoren. Een voortijdig ontslag zou ADO zeker een extra € 500.000 aan afkoop sommen kosten; nog afgezien van de salarissen van hun opvolgers.
En toegegeven: Beristain heeft het inderdaad geprobeerd. Maar bij gebrek aan echte macht was ook hij machteloos.
Inmiddels zijn er tal van aanwijzingen dat ADO-eigenaar David Blitzer klaar lijkt om – onder het motto liever korte pijn dan lange pijn – een einde te maken aan mislukte voetbal-projecten als ADO Den Haag en het Portugese Estoril.
Zo heeft Beristain, die zo langzamerhand moe zal zijn geworden van zijn voortdurende ruzies met Reijntjes die hij ook in het openbaar verregaande incompetentie verwijt, zich al weken niet meer bij ADO laten zien en houdt zich onbereikbaar voor de ADO-leiding.
Ook de focus van de Amerikaanse eigenaar is verlegd. Globalon heeft inmiddels een Engelse naam gekregen en heet voortaan Global Football Holdings. Ook heeft het bedrijf inmiddels in de persoon van Scott McLaughlan een echte voetbalman aan het roer. De 56-jarige heeft een decennia lange ervaring als scout bij Fulham (hij was daar een half jaar assistent van Martin Jol) en Chelsea en zal Blitzer overtuigd hebben van het feit dat – wil Global Football ooit echt geld verdienen – het bedrijf een niveautje hoger moet gaan kijken en zich niet langer moet bezig houden met gepruts in Nederland, Portugal en Spanje (AD Alcorcón, een Blitzer club die afgelopen zomer degradeerde naar het derde niveau). In plaats daarvan zal Global zich moet gaan richten op clubs die daadwerkelijk een kans maken op deelname aan de Europa League.
Geen wonder dan ook dat McLaughlan zich al een aantal weken in Denemarken verblijft waar hij namens Blitzer onderhandelt over de aankoop van een pakket aandelen in de 11-voudige Deense landskampioen Brøndby IF.
In het Bingoal Stadion loopt Reijntjes inmiddels rond als een aangeschoten stuk wild. Een aantal maanden geleden had de Amerikaanse eigenaar nog het plan om hem te ontslaan; inmiddels lijkt de tactiek om de incapabele Reijntjes maar in zijn sop te laten gaarkoken.
Reijntjes zal zich inmiddels realiseren dat de nieuwe en door hem veroorzaakte verliezen niet vanuit de VS zullen worden aangevuld. De goedmoedigheid van UVS zullen de Amerikanen niet hebben.
Om de aandacht af te leiden zoekt de ADO-directeur voortdurend ruzie met een aanval niet aan ADO verbonden spelersmakelaars (bijvoorbeeld Verheydt’s agent Danny Ris) en met ADO’s eigen fans die – als het aan de directeur ligt – maar mondjesmaat naar wedstrijden mogen gaan. Een beetje onder het motto: het spel van ADO is zo slecht; dat kan alleen maar tot problemen leiden.
Een deel van de ADO-aanhang weigert het nieuwe clubbeleid te accepteren en verzet zich. Maar een ander deel is inmiddels apathisch geworden en heeft een andere tijdsbesteding gevonden. Wat hen betreft is ADO inmiddels zacht en kalm overleden.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=131898769648461&id=100084850165155&eav=AfZvu_HR5NU5yzgYyf0zKavWOyR9xWV4CJkvxm14cMTZBecOZg7kwB6ETxpBU2XoDcg&m_entstream_source=feed_mobile&paipv=0
0
|
Dinsdag 1 november 2022 om 21:16 uur |
Edwin Post
Na deze wedstrijd en de zoveelste teleurstelling is wat mij betreft het vertrouwen in deze trainer weg. Hij is de opvolger van de slechtste trainer ooit namelijk Franken (in een finale tweede helft 3 0 voor en dan nog verliezen). Kuijt kan er niks van en moet eerst maar eens een tijdje naar de amateurs gaan om daar ervaring op te doen en kijken of hij wel echt geschikt is ipv een diploma krijgen dankzij wat vriendjes in Zeist. Hij zou samen met Reijntjes per direct ontslagen moeten worden maar aangezien onze nieuwe eigenaar alleen maar bestaat uit vaagheden is de kans helaas klein dat dit gaat gebeuren. Maar ook de spelers moeten zich doodschamen en wel allemaal niemand uitgezonderd. De oplossing zou zijn om een ervaren trainer neer te zetten voor een aantal jaren met Polak naast zich om vervolgens uiteindelijk Polak hoofdtrainer te maken als hij zijn papieren heeft. Als dit niet snel gebeurd zullen we de komende jaren aan de onderkant bungelen in deze vreselijke gratis opleidingen competitie.
0
|
Zaterdag 29 oktober 2022 om 05:39 uur |
Club Achter de Duinen
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
Boze Kuyt mijdt kleedkamer
Dirk Kuyt was na het verlies tegen Helmond Sport zo boos dat hij ervoor koos om niet direct de kleedkamer in te gaan.
Lees het nieuwsbericht
Boze Kuyt mijdt kleedkamer
Dirk Kuyt was na het verlies tegen Helmond Sport zo boos dat hij ervoor koos om niet direct de kleedkamer in te gaan.
Lees het nieuwsbericht
0
|
Zaterdag 29 oktober 2022 om 00:05 uur |
Club Achter de Duinen
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
Bilate blijft bij slachtoffer
Mario Bilate kreeg direct rood na een forse overtreding, maar ging niet direct van het veld af.
Lees het nieuwsbericht
Bilate blijft bij slachtoffer
Mario Bilate kreeg direct rood na een forse overtreding, maar ging niet direct van het veld af.
Lees het nieuwsbericht
0
|
Vrijdag 21 oktober 2022 om 23:48 uur |
Advertentie
Vakkie-G
Rob2002
https://www.vi.nl/pro/waarom-de-gouden-eredivisie-debutant-op-zijn-25ste-kiest-voor-een-normaal-leven.
Was toch een talentje?
Waarom de gouden Eredivisie-debutant op zijn 25ste kiest voor een normaal leven
Door Dave Aalbers
Voor veel mensen klinkt voetballen in het buitenland als de droom. Dat was het lange tijd ook voor Dennis van der Heijden. De voormalige jeugdinternational stond de afgelopen vier jaar onder contract bij clubs in Italië en Polen, maar besloot op zijn 25ste dat hij genoeg had gezien van een leven ver weg van zijn familie en vrienden. Terwijl zijn beste jaren als voetballer nog moeten komen, kiest hij bewust voor een normaal leven.
Weinig spelers die zo als een raket op het Eredivisie-toneel zijn verschenen als Van der Heijden. Zo’n zes jaar geleden mocht hij als jonkie van achttien voor het eerst op de bank zitten namens ADO Den Haag tegen Excelsior. ‘Ik zag wat familieleden op de tribune zitten’, vertelt hij in zijn woonkamer in Maassluis. ‘Ik vond het al bijzonder dat ik mocht warmlopen en dacht: Dit zal hem wel zijn voor vandaag.’ Tot zijn verbazing riep trainer Henk Fraser even later zijn naam. In de 77ste minuut stapte hij bij een 2-1 achterstand het veld op.
`Er stonden verschillende cameraploegen, dus ze adviseerden me om thuis te blijven`
Een paar seconden later schoot hij met zijn allereerste balcontact de gelijkmaker keihard tegen de touwen. Zijn debuut werd nog gekker, want vijf minuten voor tijd schoot hij ook nog de 2-3 binnen. Hij weet nog goed dat hij die avond een hapje ging eten met z’n vrienden. Mensen herkenden hem plotseling van televisie. Eigenlijk moest hij de volgende ochtend naar school, maar hij kreeg al snel een belletje dat dit niet zo’n handig idee was. ‘Er stonden verschillende cameraploegen, dus ze adviseerden me om thuis te blijven.’ Op dinsdag besloot hij wel weer naar de les te gaan en stapte hij onder applaus van zijn medeleerlingen het lokaal binnen. Er was die dag weinig aandacht voor de les: ‘Iemand had de samenvatting op het grote scherm gezet.’
Van der Heijden was in die tijd ook regelmatig te gast bij jeugdelftallen van het Nederlands elftal, waar hij in een talentvolle lichting speelde met jongens als Frenkie de Jong, Abdelhak Nouri, Donny van de Beek en Steven Bergwijn. Op dat moment had niemand – inclusief hijzelf – zien aankomen dat hij op zijn 25ste het profvoetbal vaarwel zou zeggen.
NORMAAL LEVEN
Nu zit Van der Heijden op een dinsdagavond aan tafel in zijn nieuwbouwhuis in Maassluis. Hij is net terug van een dag werken, heeft snel wat eten naar binnen geschoven en moet na het interview weer door naar de training van VV Capelle, een club uit de Vierde Divisie. Een paar maanden eerder speelde hij nog voor een kleine twintigduizend man in Polen, maar tegenwoordig ziet zijn leven er vrij normaal uit.
`Ik vond de tijd die ik met mijn familie en vrienden miste te kostbaar`
Tijdens zijn laatste buitenlandse avontuur bij Chrobry Glogow begon het gevoel steeds harder te knagen: Is dit eigenlijk wel het leven dat ik wil leiden? ‘Het is niet zo dat ik het niet goed of leuk had’, verduidelijkt hij. ‘Maar ik vind het niet waard om nog een jaar of zeven in buitenland te zijn. Dat vind ik – zeker op mijn leeftijd – zonde van mijn tijd. Het is niet zo dat ik daar slecht verdiende, maar ik speelde me er ook niet financieel onafhankelijk mee. Ik vond de tijd die ik met mijn familie en vrienden miste te kostbaar.’
Hij weet nog goed dat hij vorig seizoen na de Poolse winterstop al heel erg begon uit te kijken naar de zomer in Nederland. Heimwee vindt hij een te zwaar woord, maar hij twijfelde wel of hij daarna nog zin had om opnieuw weg te gaan uit zijn vertrouwde omgeving. Terwijl het seizoen nog in volle gang was, begon hij zich langzaam te oriënteren op een maatschappelijk leven in Nederland.
Dennis van der Heijden en Abdelhak Nouri vieren een doelpunt tijdens het EK Onder-19.
Dennis van der Heijden en Abdelhak Nouri vieren een doelpunt tijdens het EK Onder-19.
ANTIKRAAK
Sinds hij zelf een huis kocht, merkte hij steeds vaker dat hij op sites als Funda bleef hangen. Werken in het vastgoed leek hem wel wat, waardoor hij vanuit Polen een sollicitatie inplande bij een Nederlands bedrijf in die branche. Het gesprek verliep dusdanig positief dat hij werd aangenomen. Naast zijn baan kon hij aansluiten bij VV Capelle, waar hij de kans kreeg om samen te voetballen met een van zijn beste vrienden. ‘Ik weet ook dat er honderdduizend anderen zijn die een leven als prof zouden willen. Dus het was wel een beslissing waar ik goed over na moest denken. Voetballen is nog steeds het allerleukste wat er is, maar ik had het buitenland gewoon echt gezien.’
Hij werkt momenteel voor een vastgoedbedrijf dat duizenden antikraakpanden in Nederland bezit. De laatste tijd racete hij in zijn auto stad en land af om aan de hand van een checklist te controleren of de huizen allemaal netjes onderhouden zijn. Zo’n fulltime werkweek met dagen van negen tot half zes was zeker even wennen. ‘Ik merk wel dat ik nu veel minder vrije tijd heb’, vertelt hij. ‘Normaal had ik na de training de hele dag om uit te rusten. Deze job is best fysiek. Het is niet zo dat ik de hele dag zware dingen til, maar ik ben wel de hele dag onderweg.’
Hij merkt dat hij ’s avonds niet altijd meer de energie over heeft om drie keer in de week het onderste uit de kan te halen op de trainingen. Daarom heeft hij besloten binnenkort met deze baan te stoppen en werk te zoeken dat beter aansluit bij voetballen op hoog amateurniveau. ‘Voetbal is toch een fysieke job die ik er nog bij heb. Daar wil ik me ook voor honderd procent voor kunnen inzetten. Ik wil niet gaan jobhoppen, dus wil nu een weloverwogen beslissing nemen. Ik wil iets gaan doen waar ik plezier uit haal en wat ik voor een langere periode kan doen. Wie weet heeft iemand nog een leuke uitdaging voor me.’
Dennis van der Heijden in zijn woonplaats Maassluis.
© Dave Aalbers
Dennis van der Heijden in zijn woonplaats Maassluis.
BLAUWE KUITEN
Hoewel hij nog een beetje zoekende is, beseft hij regelmatig dat hij de juiste beslissing heeft genomen. ‘Bijna dagelijks wel’, zegt hij. ‘Alleen al dat ik nu mijn eigen vaste plekje heb. Als voetballer was ik continu van woonplaats aan het wisselen. Ik heb eigenlijk nooit gehad dat ik een paar jaar op een vaste plek woonde. Bijna iedere zomer was het: waar ga ik nu weer naartoe verhuizen?’ Het nomadenbestaan van een voetballer is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Na zijn ronkende debuut bij ADO Den Haag speelde Van der Heijden in Nederland voor FC Volendam en Almere City, waarna hij in 2018 een transfer verdiende naar het Italiaanse Carpi, op dat moment uitkomend in de Serie B.
`Het was soms wel veertig graden en we bleven maar rondjes om het trainingsveld rennen`
‘Profvoetballer zijn was al een droom, maar in het buitenland spelen voelde toch als iets extra speciaals’, legt hij uit. Hij kon prima wennen aan het leven in Italië, al was het zeker in de beginfase even aanpoten. ‘Ik weet nog goed dat ik op een gegeven moment tijdens de voorbereiding blauwe kuiten had’, vertelt hij. ‘Ik had helemaal geen tik gehad, maar het kwam puur door het vele lopen. Het was soms wel veertig graden en we bleven maar rondjes om het trainingsveld rennen.’
Van der Heijden tekende voor vier jaar bij Carpi en kreeg vanaf het begin te horen dat ze hem rustig wilden brengen. ‘Ze hadden een paar jaar daarvoor nog in de Serie A gespeeld’, vertelt hij. ‘Er werd ook uitgesproken dat ze weer terug naar het hoogste niveau wilden. Ik dacht: Leuke uitdaging, daar gaan we voor.’ Die plannen pakten compleet anders uit. De club draaide slecht en binnen no time waren er twee trainers ontslagen. ‘Ik verwachtte wel een kansje te krijgen. Alleen ging het zo slecht dat het niet het moment was om een jonge jongen te laten debuteren.’
`Naar Bari was een treinrit van acht uur, waarbij we langs de zee reden. En dan stonden er in dat stadion honderden supporters. Daar genoot ik wel echt van`
De spits speelde geen minuut in de Serie B, maar genoot desondanks wel van zijn eerste ervaringen in het buitenland. ‘Iedere wedstrijd kwam ik op een nieuwe plek of bij een ander groot stadion. Naar Bari was bijvoorbeeld een treinrit van acht uur, waarbij we langs de zee reden. En dan stonden er in dat stadion honderden supporters. Daar genoot ik wel echt van.’
Om meer ervaring op te doen in het Italiaanse voetbal werd hij verhuurd aan Fermana in de Serie C. ‘Daar leefde ik een half jaar lang in een hotel’, vertelt hij. ‘Ik zat in een heel klein kamertje, maar had wel uitzicht op zee. Ik kon er ook altijd lekkere pasta’s krijgen. Ik zat er prima, maar wie leeft er nou een half jaar in een hotel? Dat was weer een heel andere ervaring om mee te maken.’ In die periode bij Fermana speelde hij regelmatig, maar ondertussen degradeerde zijn werkgever Carpi naar het derde niveau van Italië. In het seizoen erna maakte hij uiteindelijk zijn enige acht minuten voor de club.
POOLSE TEAMBUILDING
Na een verhuurperiode van anderhalf jaar aan TOP Oss liet zijn zaakwaarnemer vorig jaar weten dat er een Poolse club interesse in hem had. ‘Eigenlijk dacht ik direct: Dit is niks voor mij.’ Polen voelde voor hem in eerste instantie niet aan als een droombestemming. De trainer van Chrobry Glogow, Ivan Djurdjevic, was een oud-teamgenoot van Aleksandar Rankovic, die Van der Heijden weer kende van ADO. De aanvaller belde via FaceTime met Djurdjevic en werd zo tóch enthousiast over deze kans. ‘Dat gesprek verliep zo positief dat ik een goed gevoel kreeg. Hij heeft me omgepraat, maar daar heb ik geen spijt van gekregen.’
`Na een uitwedstrijd stopten we binnen een kwartier bij een benzinepomp en werd het bier ingeslagen`
Van der Heijden was zo alweer toe aan zijn zevende club in zes jaar tijd. Het werd een mooi avontuur, waarin hij zich regelmatig verbaasde. ‘Na een uitwedstrijd stopten we binnen een kwartier bij een benzinepomp en werd het bier ingeslagen’, lacht hij. ‘Zo is dat in ieder land anders. In Italië rookte een aantal spelers bijvoorbeeld altijd in de kleedkamer. Dat is toch grappig om te hebben meegemaakt.’
Hij kan zich ook nog goed herinneren dat de trainer op een gegeven moment een bijzondere manier van teambuilding had bedacht. ‘Op een uurtje rijden lag een van de hoogste bergen van Polen’, zegt hij. Om dichter tot elkaar te komen had de trainer het idee om met z’n allen omhoog te lopen. ‘Richting de top is het natuurlijk koud, dus we liepen echt met van die spikes onder onze schoenen. Het was geen kleine berg; dus het was echt een uitdaging. De hele groep viel uiteen. Iedereen was echt voor zichzelf aan het bikkelen om aan de top te komen.’
Niemand van de selectie was van plan om op te geven. Zeker niet omdat de trainer een verrassing had voor de voetballers die de top zouden bereiken. ‘Iedereen wilde het daardoor écht halen. Uiteindelijk stonden we met z’n allen op de top. Daar moesten we ons echt vasthouden, anders waaide je de reling over.’ De selectie bleef ook op locatie slapen en was langzaam toch wel benieuwd naar de verrassing van de trainer. ‘Kwamen er een aantal vrouwen langs, ingehuurd door de trainer’, lacht Van der Heijden. De aanvaller heeft zelf een relatie, maar zijn vrijgezelle ploeggenoten vonden het een aangename verrassing. Het zijn een voor een herinneringen aan zijn buitenlandse avonturen die hij nooit zal vergeten.
SHIRTJES OPHANGEN
Uiteindelijk steeg het kleine clubje tot grote hoogte en werd de finale van de play-offs om promotie bereikt. Daar speelde Van der Heijden voor een kleine twintigduizend toeschouwers – in ieder geval voorlopig – zijn laatste wedstrijd als prof.
`Het is hectisch, maar mooi geweest. Het is eigenlijk niet normaal op hoeveel plekken ik in de afgelopen zes jaar heb gewoond`
Het jochie dat ooit als een raket de Eredivisie in werd gelanceerd, is een stuk eerder klaar met zijn profcarrière dan hij zelf had gedacht. ‘Het is hectisch, maar mooi geweest. Het is eigenlijk niet normaal op hoeveel plekken ik in de afgelopen zes jaar heb gewoond. Het zijn allemaal kleine ervaringen die me uiteindelijk een wijzer persoon hebben gemaakt.’
Binnenkort is hij van plan om al zijn voetbalshirts een mooi plekje in zijn huis te geven. ‘Dan denk ik toch dat ik met trots mag terugkijken’, zegt hij. ‘Ik heb een shirt van het Nederlands elftal met mijn eigen naam erop, heb in het buitenland gespeeld en nog een Gouden Veter gewonnen als Speler van de Week. Dat zijn allemaal mooie dingen die niemand me meer afneemt.’
Wat vind je van dit artikel?
Was toch een talentje?
Waarom de gouden Eredivisie-debutant op zijn 25ste kiest voor een normaal leven
Door Dave Aalbers
Voor veel mensen klinkt voetballen in het buitenland als de droom. Dat was het lange tijd ook voor Dennis van der Heijden. De voormalige jeugdinternational stond de afgelopen vier jaar onder contract bij clubs in Italië en Polen, maar besloot op zijn 25ste dat hij genoeg had gezien van een leven ver weg van zijn familie en vrienden. Terwijl zijn beste jaren als voetballer nog moeten komen, kiest hij bewust voor een normaal leven.
Weinig spelers die zo als een raket op het Eredivisie-toneel zijn verschenen als Van der Heijden. Zo’n zes jaar geleden mocht hij als jonkie van achttien voor het eerst op de bank zitten namens ADO Den Haag tegen Excelsior. ‘Ik zag wat familieleden op de tribune zitten’, vertelt hij in zijn woonkamer in Maassluis. ‘Ik vond het al bijzonder dat ik mocht warmlopen en dacht: Dit zal hem wel zijn voor vandaag.’ Tot zijn verbazing riep trainer Henk Fraser even later zijn naam. In de 77ste minuut stapte hij bij een 2-1 achterstand het veld op.
`Er stonden verschillende cameraploegen, dus ze adviseerden me om thuis te blijven`
Een paar seconden later schoot hij met zijn allereerste balcontact de gelijkmaker keihard tegen de touwen. Zijn debuut werd nog gekker, want vijf minuten voor tijd schoot hij ook nog de 2-3 binnen. Hij weet nog goed dat hij die avond een hapje ging eten met z’n vrienden. Mensen herkenden hem plotseling van televisie. Eigenlijk moest hij de volgende ochtend naar school, maar hij kreeg al snel een belletje dat dit niet zo’n handig idee was. ‘Er stonden verschillende cameraploegen, dus ze adviseerden me om thuis te blijven.’ Op dinsdag besloot hij wel weer naar de les te gaan en stapte hij onder applaus van zijn medeleerlingen het lokaal binnen. Er was die dag weinig aandacht voor de les: ‘Iemand had de samenvatting op het grote scherm gezet.’
Van der Heijden was in die tijd ook regelmatig te gast bij jeugdelftallen van het Nederlands elftal, waar hij in een talentvolle lichting speelde met jongens als Frenkie de Jong, Abdelhak Nouri, Donny van de Beek en Steven Bergwijn. Op dat moment had niemand – inclusief hijzelf – zien aankomen dat hij op zijn 25ste het profvoetbal vaarwel zou zeggen.
NORMAAL LEVEN
Nu zit Van der Heijden op een dinsdagavond aan tafel in zijn nieuwbouwhuis in Maassluis. Hij is net terug van een dag werken, heeft snel wat eten naar binnen geschoven en moet na het interview weer door naar de training van VV Capelle, een club uit de Vierde Divisie. Een paar maanden eerder speelde hij nog voor een kleine twintigduizend man in Polen, maar tegenwoordig ziet zijn leven er vrij normaal uit.
`Ik vond de tijd die ik met mijn familie en vrienden miste te kostbaar`
Tijdens zijn laatste buitenlandse avontuur bij Chrobry Glogow begon het gevoel steeds harder te knagen: Is dit eigenlijk wel het leven dat ik wil leiden? ‘Het is niet zo dat ik het niet goed of leuk had’, verduidelijkt hij. ‘Maar ik vind het niet waard om nog een jaar of zeven in buitenland te zijn. Dat vind ik – zeker op mijn leeftijd – zonde van mijn tijd. Het is niet zo dat ik daar slecht verdiende, maar ik speelde me er ook niet financieel onafhankelijk mee. Ik vond de tijd die ik met mijn familie en vrienden miste te kostbaar.’
Hij weet nog goed dat hij vorig seizoen na de Poolse winterstop al heel erg begon uit te kijken naar de zomer in Nederland. Heimwee vindt hij een te zwaar woord, maar hij twijfelde wel of hij daarna nog zin had om opnieuw weg te gaan uit zijn vertrouwde omgeving. Terwijl het seizoen nog in volle gang was, begon hij zich langzaam te oriënteren op een maatschappelijk leven in Nederland.
Dennis van der Heijden en Abdelhak Nouri vieren een doelpunt tijdens het EK Onder-19.
Dennis van der Heijden en Abdelhak Nouri vieren een doelpunt tijdens het EK Onder-19.
ANTIKRAAK
Sinds hij zelf een huis kocht, merkte hij steeds vaker dat hij op sites als Funda bleef hangen. Werken in het vastgoed leek hem wel wat, waardoor hij vanuit Polen een sollicitatie inplande bij een Nederlands bedrijf in die branche. Het gesprek verliep dusdanig positief dat hij werd aangenomen. Naast zijn baan kon hij aansluiten bij VV Capelle, waar hij de kans kreeg om samen te voetballen met een van zijn beste vrienden. ‘Ik weet ook dat er honderdduizend anderen zijn die een leven als prof zouden willen. Dus het was wel een beslissing waar ik goed over na moest denken. Voetballen is nog steeds het allerleukste wat er is, maar ik had het buitenland gewoon echt gezien.’
Hij werkt momenteel voor een vastgoedbedrijf dat duizenden antikraakpanden in Nederland bezit. De laatste tijd racete hij in zijn auto stad en land af om aan de hand van een checklist te controleren of de huizen allemaal netjes onderhouden zijn. Zo’n fulltime werkweek met dagen van negen tot half zes was zeker even wennen. ‘Ik merk wel dat ik nu veel minder vrije tijd heb’, vertelt hij. ‘Normaal had ik na de training de hele dag om uit te rusten. Deze job is best fysiek. Het is niet zo dat ik de hele dag zware dingen til, maar ik ben wel de hele dag onderweg.’
Hij merkt dat hij ’s avonds niet altijd meer de energie over heeft om drie keer in de week het onderste uit de kan te halen op de trainingen. Daarom heeft hij besloten binnenkort met deze baan te stoppen en werk te zoeken dat beter aansluit bij voetballen op hoog amateurniveau. ‘Voetbal is toch een fysieke job die ik er nog bij heb. Daar wil ik me ook voor honderd procent voor kunnen inzetten. Ik wil niet gaan jobhoppen, dus wil nu een weloverwogen beslissing nemen. Ik wil iets gaan doen waar ik plezier uit haal en wat ik voor een langere periode kan doen. Wie weet heeft iemand nog een leuke uitdaging voor me.’
Dennis van der Heijden in zijn woonplaats Maassluis.
© Dave Aalbers
Dennis van der Heijden in zijn woonplaats Maassluis.
BLAUWE KUITEN
Hoewel hij nog een beetje zoekende is, beseft hij regelmatig dat hij de juiste beslissing heeft genomen. ‘Bijna dagelijks wel’, zegt hij. ‘Alleen al dat ik nu mijn eigen vaste plekje heb. Als voetballer was ik continu van woonplaats aan het wisselen. Ik heb eigenlijk nooit gehad dat ik een paar jaar op een vaste plek woonde. Bijna iedere zomer was het: waar ga ik nu weer naartoe verhuizen?’ Het nomadenbestaan van een voetballer is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Na zijn ronkende debuut bij ADO Den Haag speelde Van der Heijden in Nederland voor FC Volendam en Almere City, waarna hij in 2018 een transfer verdiende naar het Italiaanse Carpi, op dat moment uitkomend in de Serie B.
`Het was soms wel veertig graden en we bleven maar rondjes om het trainingsveld rennen`
‘Profvoetballer zijn was al een droom, maar in het buitenland spelen voelde toch als iets extra speciaals’, legt hij uit. Hij kon prima wennen aan het leven in Italië, al was het zeker in de beginfase even aanpoten. ‘Ik weet nog goed dat ik op een gegeven moment tijdens de voorbereiding blauwe kuiten had’, vertelt hij. ‘Ik had helemaal geen tik gehad, maar het kwam puur door het vele lopen. Het was soms wel veertig graden en we bleven maar rondjes om het trainingsveld rennen.’
Van der Heijden tekende voor vier jaar bij Carpi en kreeg vanaf het begin te horen dat ze hem rustig wilden brengen. ‘Ze hadden een paar jaar daarvoor nog in de Serie A gespeeld’, vertelt hij. ‘Er werd ook uitgesproken dat ze weer terug naar het hoogste niveau wilden. Ik dacht: Leuke uitdaging, daar gaan we voor.’ Die plannen pakten compleet anders uit. De club draaide slecht en binnen no time waren er twee trainers ontslagen. ‘Ik verwachtte wel een kansje te krijgen. Alleen ging het zo slecht dat het niet het moment was om een jonge jongen te laten debuteren.’
`Naar Bari was een treinrit van acht uur, waarbij we langs de zee reden. En dan stonden er in dat stadion honderden supporters. Daar genoot ik wel echt van`
De spits speelde geen minuut in de Serie B, maar genoot desondanks wel van zijn eerste ervaringen in het buitenland. ‘Iedere wedstrijd kwam ik op een nieuwe plek of bij een ander groot stadion. Naar Bari was bijvoorbeeld een treinrit van acht uur, waarbij we langs de zee reden. En dan stonden er in dat stadion honderden supporters. Daar genoot ik wel echt van.’
Om meer ervaring op te doen in het Italiaanse voetbal werd hij verhuurd aan Fermana in de Serie C. ‘Daar leefde ik een half jaar lang in een hotel’, vertelt hij. ‘Ik zat in een heel klein kamertje, maar had wel uitzicht op zee. Ik kon er ook altijd lekkere pasta’s krijgen. Ik zat er prima, maar wie leeft er nou een half jaar in een hotel? Dat was weer een heel andere ervaring om mee te maken.’ In die periode bij Fermana speelde hij regelmatig, maar ondertussen degradeerde zijn werkgever Carpi naar het derde niveau van Italië. In het seizoen erna maakte hij uiteindelijk zijn enige acht minuten voor de club.
POOLSE TEAMBUILDING
Na een verhuurperiode van anderhalf jaar aan TOP Oss liet zijn zaakwaarnemer vorig jaar weten dat er een Poolse club interesse in hem had. ‘Eigenlijk dacht ik direct: Dit is niks voor mij.’ Polen voelde voor hem in eerste instantie niet aan als een droombestemming. De trainer van Chrobry Glogow, Ivan Djurdjevic, was een oud-teamgenoot van Aleksandar Rankovic, die Van der Heijden weer kende van ADO. De aanvaller belde via FaceTime met Djurdjevic en werd zo tóch enthousiast over deze kans. ‘Dat gesprek verliep zo positief dat ik een goed gevoel kreeg. Hij heeft me omgepraat, maar daar heb ik geen spijt van gekregen.’
`Na een uitwedstrijd stopten we binnen een kwartier bij een benzinepomp en werd het bier ingeslagen`
Van der Heijden was zo alweer toe aan zijn zevende club in zes jaar tijd. Het werd een mooi avontuur, waarin hij zich regelmatig verbaasde. ‘Na een uitwedstrijd stopten we binnen een kwartier bij een benzinepomp en werd het bier ingeslagen’, lacht hij. ‘Zo is dat in ieder land anders. In Italië rookte een aantal spelers bijvoorbeeld altijd in de kleedkamer. Dat is toch grappig om te hebben meegemaakt.’
Hij kan zich ook nog goed herinneren dat de trainer op een gegeven moment een bijzondere manier van teambuilding had bedacht. ‘Op een uurtje rijden lag een van de hoogste bergen van Polen’, zegt hij. Om dichter tot elkaar te komen had de trainer het idee om met z’n allen omhoog te lopen. ‘Richting de top is het natuurlijk koud, dus we liepen echt met van die spikes onder onze schoenen. Het was geen kleine berg; dus het was echt een uitdaging. De hele groep viel uiteen. Iedereen was echt voor zichzelf aan het bikkelen om aan de top te komen.’
Niemand van de selectie was van plan om op te geven. Zeker niet omdat de trainer een verrassing had voor de voetballers die de top zouden bereiken. ‘Iedereen wilde het daardoor écht halen. Uiteindelijk stonden we met z’n allen op de top. Daar moesten we ons echt vasthouden, anders waaide je de reling over.’ De selectie bleef ook op locatie slapen en was langzaam toch wel benieuwd naar de verrassing van de trainer. ‘Kwamen er een aantal vrouwen langs, ingehuurd door de trainer’, lacht Van der Heijden. De aanvaller heeft zelf een relatie, maar zijn vrijgezelle ploeggenoten vonden het een aangename verrassing. Het zijn een voor een herinneringen aan zijn buitenlandse avonturen die hij nooit zal vergeten.
SHIRTJES OPHANGEN
Uiteindelijk steeg het kleine clubje tot grote hoogte en werd de finale van de play-offs om promotie bereikt. Daar speelde Van der Heijden voor een kleine twintigduizend toeschouwers – in ieder geval voorlopig – zijn laatste wedstrijd als prof.
`Het is hectisch, maar mooi geweest. Het is eigenlijk niet normaal op hoeveel plekken ik in de afgelopen zes jaar heb gewoond`
Het jochie dat ooit als een raket de Eredivisie in werd gelanceerd, is een stuk eerder klaar met zijn profcarrière dan hij zelf had gedacht. ‘Het is hectisch, maar mooi geweest. Het is eigenlijk niet normaal op hoeveel plekken ik in de afgelopen zes jaar heb gewoond. Het zijn allemaal kleine ervaringen die me uiteindelijk een wijzer persoon hebben gemaakt.’
Binnenkort is hij van plan om al zijn voetbalshirts een mooi plekje in zijn huis te geven. ‘Dan denk ik toch dat ik met trots mag terugkijken’, zegt hij. ‘Ik heb een shirt van het Nederlands elftal met mijn eigen naam erop, heb in het buitenland gespeeld en nog een Gouden Veter gewonnen als Speler van de Week. Dat zijn allemaal mooie dingen die niemand me meer afneemt.’
Wat vind je van dit artikel?
0
|
Zaterdag 15 oktober 2022 om 15:01 uur |
Wahter
Barend schreef:
Allebei snelle jongens.
Allebei `ondergewaardeerd` door veel fans (vriendelijk gezegd).
Allebei snelle jongens.
Allebei `ondergewaardeerd` door veel fans (vriendelijk gezegd).
Kan me een moment herinneren met Becker, precies voor Midden Noord. Een lange bal over de hele die Becker met zijn borst ging controleren en uitgleed. Terende bal 3 meter van hem vandaag lag bleef hij liggen. Hij kreeg toch een partij verwensingen naar ze hoofd geslingerd. Ik dacht direct dit gaat niet meer goedkomen met hem. Hij heeft uiteindelijk de laatste 13 wedstrijden goed gespeeld en ging uiteraard niet verlengen. 2,5 seizoen gewoon hele zwakke speler geweest die zijn potentie niet gebruikte.
Maar we zagen wel dat hij bepaalde kwaliteiten had.
Maar we zagen wel dat hij bepaalde kwaliteiten had.
0
|
Zondag 9 oktober 2022 om 14:30 uur |
grijze gek
Kees schreef:
Een keer geen voorspelling gedaan en ze winnen direct.
Gezien het programma zijn wij de grootste kanshebber om de tweede periode te winnen.
Waar is Bleiswijk?
Een keer geen voorspelling gedaan en ze winnen direct.
Gezien het programma zijn wij de grootste kanshebber om de tweede periode te winnen.
Waar is Bleiswijk?
Een keer geen voorspelling gedaan en ze winnen direct.
Dus Kees, wat ga jij voortaan doen.........ZWIJGEN over de uitslag
Dus Kees, wat ga jij voortaan doen.........ZWIJGEN over de uitslag
0
|
Zaterdag 8 oktober 2022 om 09:25 uur |
Nu online
wiegah070, Langebach2 en 115 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Helmond Sp. | 12 | - | 27 |
2 | Graafschap | 13 | - | 25 |
3 | Den Bosch + | 12 | - | 24 |
4 | Excelsior | 12 | - | 23 |
5 | FC Volendam | 12 | - | 22 |
6 | FC Dordrecht | 13 | - | 22 |
7 | SC Cambuur | 13 | - | 19 |
8 | FC Emmen | 12 | - | 18 |
9 | Telstar | 12 | - | 18 |
10 | ADO Den Haag | 13 | - | 18 |
11 | Roda JC | 12 | - | 16 |
12 | FC Eindhoven | 13 | - | 15 |
13 | Jong PSV | 12 | - | 14 |
14 | Jong AZ | 13 | - | 14 |
15 | TOP Oss | 12 | - | 12 |
16 | Jong Ajax | 13 | - | 12 |
17 | MVV Maastr. | 12 | - | 11 |
18 | VVV-Venlo | 13 | - | 11 |
19 | Vitesse -6 | 12 | - | 5 |
20 | Jong Utrecht | 12 | - | 5 |