Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Welkom in de shoutbox, gast

Tag: investeren

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 4
Volgende pagina

Lellow

Als we vanavond ons Waterloo vinden in Dordrecht dat is dat ironisch op 2 manieren .
1. Zij zijn een veredeld jeugdelftal wat in verhouding een schijntje kost ten opzichte van ons elftal .
2. De coaches van Dordrecht laten zien hoe je het meeste rendement haalt uit je spelersgroep.

Misschien trekt Bolt wel de poeplap om Jari Schuurman over te nemen.

7 miljoen investeren om 2 puntjes boven Dordrecht te moeten staan is gewoon lachwekkend.
4
Maandag 11 maart 2024 om 07:47 uur

Bleek

pajam schreef:

Met dit materiaal doet Kalezic echt te weinig!

Had je afgelopen 2 potten gewonnen, stond je op de 1e plaats, 2 punten los van Willem II.

Het kan verkeren….
Zeker.. Heeft in de winterstop voor KKD begrippen echt fors kunnen investeren maar het blijft een gatenkaas..
2
Zaterdag 24 februari 2024 om 07:55 uur

Superfan

Kees schreef:

Noem mij één investeerder welke zijn investering niet terug wil verdienen?
Op termijn wordt de club weer doorverkocht of leeggezogen. Beter wordt je er niet van. Liever terug naar de verenigingsvorm. Echter dat is (vrijwel) onmogelijk.
Je kunt toch ook ergens in investeren en er aan verdienen zonder dat de club er slechter van wordt?
1
Donderdag 8 februari 2024 om 19:30 uur

FC Den Haag!

De Curatele Kampioen Divisie: flinke geldproblemen op het tweede niveau

Door Tom Knipping Tom Knipping

De Keuken Kampioen Divisie heeft een nogal ongezond jaar achter de rug. Slechts enkele clubs schreven zwarte cijfers. Steeds meer ploegen liggen aan het infuus bij een internationale investeringsmaatschappij.

VVV-Venlo dat bekendmaakte technisch failliet te zijn, MVV dat uitstel van betaling aanvroeg bij de gemeente, FC Den Bosch dat spoedarbitrage aanspande tegen zijn eigen aandeelhouders; de afgelopen tijd kwamen er alarmerende berichten uit de Keuken Kampioen Divisie. Geldproblemen zijn daar bepaald geen incident, zo blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen over 2022/23, die inmiddels door vijftien van de zestien clubs zijn gepubliceerd.

De verslagen doornemende, ontstaat het beeld van een financieel slagveld. Tien clubs eindigden in de rode cijfers. Dat is best opmerkelijk, omdat een van de belangrijkste argumenten om geen degradatie naar de amateurs in te voeren juist is om gezond beleid te bevorderen. Als het valluik open zou gaan, dan zou dat leiden tot onverantwoorde financiële risico’s, zo redeneren clubdirecties vaak. Die risico’s nemen ze echter nu ook al, want de zekerheid van eeuwige deelname aan betaald voetbal leidt niet tot sluitende begrotingen. Acht clubs verloren minstens een miljoen. ADO Den Haag, de nummer twaalf van vorig seizoen, is de aanjager van de ratrace op het tweede niveau en verloor zelfs zeven miljoen euro (zie kader met uitslagen).

WINNAARS
Eerst maar even het goede nieuws belichten. Zo verraste Roda JC Kerkrade met een netto winst van 1,2 miljoen. Een uitslag die nogal detoneert met de andere Limburgse voetbalbolwerken. VVV-Venlo en MVV kwamen in de problemen, terwijl buurman Fortuna Sittard in de Eredivisie een peperdure rekening voor het beruchte Burak Yilmaz-seizoen kreeg gepresenteerd. Dat wil niet zeggen dat Roda JC nu meteen is gepromoveerd tot voorbeeldclub, want de winst was te danken aan de gemeente die een huurschuld van 2,6 miljoen kwijtschold. Had de gemeente dit niet gedaan, dan was Roda JC net zoals veel divisiegenoten diep in de min geëindigd. Aangezien de eenmalige meevaller dit seizoen weer is weggevallen, calculeren de Kerkradenaren in 2023/24 weer een verlies in.

Het zilver in het winst- en verliesklassement ging vorig seizoen naar Heracles Almelo, dat best wel een opmerkelijke prestatie neerzette. Niet alleen werd een jaar na de degradatie van 2022 direct het kampioenschap gegrepen, maar ook gebeurde dat met een keurig rendement van dik een miljoen. Dat is nogal ongebruikelijk, omdat clubs die terugvallen uit de Eredivisie altijd met een gapend gat worstelen. Vooral omdat de tv-inkomsten grotendeels verdwijnen. Vaak moet er dan ook personeel worden ontslagen. Bij Heracles gebeurde dat niet. Weliswaar was er een tekort van vier miljoen, maar dankzij de uitstekende transferzomer van 2022 wist Heracles al vrij snel dat dit helemaal goedgemaakt zou worden met verkooopwinsten op onder anderen Delano Burgzorg (FSV Mainz) en Giacomo Quagliata (Cremonese).

Verder voorkwamen ook Helmond Sport, FC Eindhoven en het gepromoveerde Almere City een strop, al is bij Almere niet te duiden in hoeverre de huishouding nou echt rendabel was. De Flevolanders spelen jaar in jaar uit quitte. Voor het zesde seizoen op rij werd een resultaat van precies nul euro gepresenteerd. In de loop der jaren ging er steeds meer geld uit om de ambities waar te kunnen maken, maar de omzet groeide steeds exact hard genoeg mee (van vier naar tien miljoen in zes jaar) om op break-even uit te komen. Dat is wel erg toevallig natuurlijk. Aangezien Almere City in tegenstelling tot andere clubs geen specifieke gegevens deelt over de herkomst van de inkomsten, valt niet te zeggen waar de voor Eerste Divisie-begrippen nogal spectaculaire omzetgroei vandaan is gekomen. Mogelijk voert eigenaar/sponsor Lesley Bamberger de inkomsten op.

VERLIEZERS
Dan door naar de rest. Wonderlijk is uiteraard de geldsmijterij bij ADO Den Haag. In 2022 werd via een speciale procedure bij de rechtbank nog afgedwongen dat schuldeisers afzagen van bijna al hun geld dat ze tegoed hadden. Alleen zo kon een faillissement worden voorkomen.

Toen de rekeningen eenmaal waren verscheurd, stond er een Amerikaanse miljardair klaar die doodleuk twintig miljoen in één seizoen uitgaf. Dat was meer dan Eredivisie-clubs zoals Sparta Rotterdam en NEC te besteden hadden. In de Eredivisie is twintig miljoen zonder Europees voetbal al niet terug te verdienen, laat staan in de Eerste Divisie. Eigenaar David Blitzer pompte in zijn debuutjaar de salarisrekening spectaculair op.

Slechts tien profclubs in Nederland hebben een duurdere loonlijst dan ADO, dat in januari Nick Marsman, Alex Schalk en Jari Vlak nog even aan de selectie toevoegde. Na de episode met de Chinezen die nooit wilden betalen, spuit het geld aan het Haags Kwartier nu opeens als fonteinen uit de grond, want ook dit seizoen dekt Blitzer weer een verwacht verlies van zes miljoen af.

Voor nogal scheve verhoudingen binnen de competitie zorgt het wel. De clubs jagen elkaar op en steeds grotere risico’s zijn nodig om op de spelersmarkt op te kunnen boksen tegen de met privaat geld opgevoerde ploegen. VVV-Venlo kon die race niet volhouden en bloedde leeg. De geldzorgen werden dermate groot dat de club op een faillissement afstevende. Halverwege 2023 was het eigen vermogen negatief en het banksaldo te laag om alle rekeningen te kunnen betalen. De Venlonaren startten daarom net als eerder ADO een procedure bij de rechtbank om een akkoord af te dwingen met de schuldeisers. Vorige week kwam de rechter met goed nieuws voor de club: een groot deel van de schuld wordt kwijtgescholden.

Zeven clubs kwamen uit op tekorten tussen één en twee miljoen euro. Dat lijkt wellicht niet zo schokkend, aangezien Paris Saint-Germain en FC Barcelona het nieuws haalden met verliezen van wel honderden miljoenen, maar dat moet uiteraard wel in het perspectief gezien worden van de economische omvang van de clubs. MVV, FC Den Bosch en FC Dordrecht verdienen maar tweeënhalf tot drieënhalf miljoen in een heel seizoen. Relatief gezien zijn hun tekorten extremer dan bij PSG en Barça.

De vraag is hoe dit royale leefpatroon de komende jaren gefinancierd gaat worden. Veel clubs hebben zich overgeleverd aan aandeelhouders en menigeen blijkt niet zo vrijgevig als Blitzer van ADO. FC Den Bosch heeft zelfs een acuut probleem omdat de Amerikaanse Pacific Media Group de betalingsafspraken niet nakomt. Van alle grote ambities – binnen een paar jaar AZ achterna – is niets terechtgekomen. In december spande FC Den Bosch spoedarbitrage aan tegen zijn eigenaar en won, maar onduidelijk is of FC Den Bosch het geld intussen ook heeft kunnen innen bij de Amerikanen.

MVV heeft tot nu toe 24 procent van de aandelen verkocht aan Dutch Soccer Holdings – ook alweer een Amerikaanse groep. Als investeerders minder dan 25 procent kopen, hoeven ze niet langs de controlecommissie in Zeist. In juli werd aangekondigd dat het fonds een meerderheidsbelang wilde nemen, maar er is nog altijd geen groen licht van de licentiecommissie, die net als bij Vitesse exact wil weten waar het geld vandaan komt en wie de uiteindelijke financier is. Dutch Soccer Holdings heeft tot nu toe ongeveer een miljoen in MVV gestoken en wil niet verder investeren zolang onzeker is of de Limburgse club kan worden overgenomen. Vandaar dat MVV vorige maand moest bedelen bij de gemeente, dat 425 duizend euro aan stadionhuur heeft uitgesteld.

FC Dordrecht heeft een Turkse investeringsgroep die eveneens is begonnen met een aandeel van minder dan 25 procent en al enige tijd probeert de volledige controle te bemachtigen. Gezien het verlies van 1,3 miljoen op een omzet van 2,5 miljoen zal het Turkse geld hard nodig zijn. De directies van MVV en FC Dordrecht leggen nu de druk neer bij de KNVB en onderstrepen het belang van snelle goedkeuring gezien hun penibele financiële situatie, maar dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Ze hebben zelf het uitgavenpatroon alvast enorm opgevoerd terwijl helemaal niet zeker is of de aandelenverkoop überhaupt wordt goedgekeurd. Gezien de eerdere blokkade van de komst van Kakhi Jordania bij FC Den Bosch en slepende procedures bij Vitesse (Common Group) en Fortuna Sittard (waar de beoogde eigenaar Principion zich uiteindelijk terugtrok) hadden ze kunnen voorzien dat de KNVB een uitverkoop van de clubaandelen niet ziet als formaliteit.

Tot slot valt op dat een handvol clubs nieuwe verliezen niet zelf kan opvangen, omdat ze een negatief eigen vermogen hebben. Halverwege 2023 hadden Roda JC, FC Den Bosch, FC Dordrecht, De Graafschap en VVV-Venlo geen buffer om op in te teren.

ROEKELOOS
De licentiecommissie heeft zijn handen vol aan de redelijk roekeloze financiële koers, want behalve alle aanvragen van investeringsfondsen die openstaan, neemt ook het aantal clubs onder KNVB-curatele toe. De bond heeft een beoordelingssysteem om casinobeleid te detecteren. Clubs kunnen maximaal veertig punten scoren en scoren ze er vijftien of minder, dan komen ze voor langere tijd onder toezicht. Momenteel geldt dat voor FC Dordrecht, FC Den Bosch, De Graafschap, MVV en VVV-Venlo. Vijf KKD-clubs scoren dus onder de norm. Vorig jaar waren dat er nog twee. Conclusie: er wordt behoorlijk gegokt in de Curatele Kampioen Divisie.
1
Donderdag 8 februari 2024 om 12:36 uur

Rob2002

Rooie91 schreef:

https://www.vi.nl/pro/knvb-in-hemd-bij-bekerwinst-fortuna-of-ado
'KNVB in hemd bij bekerwinst Fortuna of ADO'
20.00 uur,
1 feb. 2024
9
Opslaan
Door Tom Knipping Tom KnippingVI VISIE
In het weekblad van Voetbal International zet elke week een verslaggever zijn visie over een actueel onderwerp uiteen. Deze week is de beurt aan Tom Knipping, die zijn licht schijnt op het KNVB-bekertoernooi.

Deze visie is afkomstig uit het VI-weekblad, waardoor de tekst gebonden is aan een vaste lengte. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat.
Het Nederlandse voetbal is booming sinds de afloop van de coronacrisis. Supporters en sponsors komen massaal naar de stadions, de Eredivisie staat er uitstekend voor op de UEFA-ranglijst en op de transfermarkt wordt volop geëxporteerd. De clubs verdienen dan ook meer geld dan ooit. Gezond is de Nederlandse voetbalsector echter bepaald niet. Twintig van de 34 profclubs maakten verlies in 2022/23.

VVV-Venlo is technisch failliet, MVV vroeg uitstel van betaling aan bij de gemeente, FC Den Bosch belandde in een juridisch gevecht met wanbetalende eigenaren en een handvol clubs is volledig afhankelijk van aandeelhouders, die met grote donaties de rest opjagen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de UEFA, de Premier League en La Liga kent Nederland geen financial fair play. Eigenaren mogen hier zoveel investeren als ze willen.

FC Utrecht en Vitesse kunnen daardoor werken met begrotingsgaten van tien miljoen. Zolang het is afgedekt door een financier, vindt de KNVB het prima. Salarissen worden kunstmatig opgedreven, de rest moet mee om te kunnen concurreren en dat leidt allemaal tot een verlieslatende business. Dat het steeds risicovoller wordt, bleek maar weer toen Fortuna Sittard en ADO Den Haag deze maand vrij extreme rode cijfers presenteerden.

Fortuna verraste vorig jaar met Burak Yilmaz en nog een handvol gewilde voetballers die werden verleid met subtopsalarissen. Het gevolg: 7,5 miljoen euro netto verlies. Alleen aan salarissen waren de Limburgers een paar miljoen meer kwijt dan er überhaupt aan omzet binnenkwam. ADO verloor in de Keuken Kampioen Divisie 7,2 miljoen euro netto. In het eerste seizoen onder de Amerikaanse miljardair David Blitzer gaf ADO meer geld uit dan Sparta Rotterdam in de Eredivisie.

Beide financieel gedrogeerde clubs staan nu in de kwartfinale van de KNVB-beker. De Nederlandse visie op financiële ethiek sluit zó slecht aan op de Europese, dat er een probleem kan ontstaan als Fortuna of ADO de beker wint. Bij kwalificatie voor de Europa League, zullen ze moeten voldoen aan de spelregels van de UEFA.

Bepaald is dat Europees spelende clubs in 2024/25 maximaal tachtig procent van hun inkomsten mogen uitgeven aan salarissen (voor spelers en hoofdcoaches), transfers en makelaars. Op basis van de gepresenteerde cijfers voldoet Fortuna daar niet aan, terwijl ADO in de gevarenzone zit. Behalve de ongezonde financiële resultaten is er dus ook nog een andere relevante reden waarom de KNVB zijn pappen-en-nathouden-systeem zou moeten herzien.
4
Vrijdag 2 februari 2024 om 13:00 uur

TheMariner

JB schreef:

Nee, het geïnvesteerd vermogen is het agio bedrag dat ze gestort hebben, dat verandert niet door de bestemming van het geld.

Deze transfer moet je inderdaad zien als een investering.

Bij Bolt kennen ze hun klassiekers, dus ook de gevleugelde woorden van Kniertje uit " Op hoop van Zegen":

De kost gaat voor de baat uit

Met andere woorden, structureel in de zwarte cijfers komen (en de aandelen van Bolt meer waard laten worden) kan alleen door te investeren in spelers, die later met winst worden verkocht.

Wat dat betreft hebben we nu een eigenaar die èn beleid voert èn zakken heeft die diep genoeg zijn om dat beleid ook over een langere periode uit te voeren.
Dank voor je uitleg; dus bijv. de €1 mln. aan transferopbrengst vorig seizoen voor van Breemen kwam dan ten gunste van het (exploitatie)resultaat dat echter in totaliteit negatief was maar daardoor dus iets minder negatief. En dit totale negatieve jaarresultaat kwam dus ten laste van de agioreserve. Dus de resterende agioreserve bepaalt dan oa. de eventuele aankooptransfers die ADO zou willen doen en de financiële tekorten die ADO kan maken? En als in de toekomst de agioreserve opgesoupeerd is en ADO heeft dan nog steeds een verwacht negatief exploitatieresultaat dan heeft Bolt dus twee keuzes: of de agioreserve opnieuw aanvullen (dus opnieuw cash investeren), of de stekker eruit trekken en proberen te verkopen? Of stel ik het dan te simpel?
2
Donderdag 1 februari 2024 om 16:33 uur

Kees

JB schreef:

Nee, het geïnvesteerd vermogen is het agio bedrag dat ze gestort hebben, dat verandert niet door de bestemming van het geld.

Deze transfer moet je inderdaad zien als een investering.

Bij Bolt kennen ze hun klassiekers, dus ook de gevleugelde woorden van Kniertje uit " Op hoop van Zegen":

De kost gaat voor de baat uit

Met andere woorden, structureel in de zwarte cijfers komen (en de aandelen van Bolt meer waard laten worden) kan alleen door te investeren in spelers, die later met winst worden verkocht.

Wat dat betreft hebben we nu een eigenaar die èn beleid voert èn zakken heeft die diep genoeg zijn om dat beleid ook over een langere periode uit te voeren.
""Met andere woorden, structureel in de zwarte cijfers komen (en de aandelen van Bolt meer waard laten worden) kan alleen door te investeren in spelers, die later met winst worden verkocht.""

Ik verwacht helemaal niks van zo'n beleid. Probeer eerst maar eens uit de KKD te komen. Voor mij blijft het een "kip en het ei" verhaal. Vanzelfsprekend hoop ik op mijn ongelijk. Volgend jaar weer in de ere is natuurlijk wel een prettige gedachte. Dat dan weer wel.......
4
Donderdag 1 februari 2024 om 15:49 uur

Advertentie

JB

TheMariner schreef:

Duidelijk en helder verhaal. Alleen als je het op cash-flow basis bekijkt is een te betalen transfersom voor Vlak of andere spelers die gehaald worden toch gewoon een cash-uitgave waardoor het geïnvesteerde kapitaal door Bolt in ADO toeneemt? Met als potentie natuurlijk in de toekomst dat deze investeringen later weer mogelijke transferopbrengsten kunnen opleveren en dus cash-inkomsten. Hierdoor wordt dan uiteindelijk toch het rendement bepaalt (naast de transferbalans, ook de recettes, sponsoring en TV/streaming-inkomsten, etc.) dat Bolt haalt op de investering in ADO? Of mis ik dan nog iets?
Nee, het geïnvesteerd vermogen is het agio bedrag dat ze gestort hebben, dat verandert niet door de bestemming van het geld.

Deze transfer moet je inderdaad zien als een investering.

Bij Bolt kennen ze hun klassiekers, dus ook de gevleugelde woorden van Kniertje uit " Op hoop van Zegen":

De kost gaat voor de baat uit

Met andere woorden, structureel in de zwarte cijfers komen (en de aandelen van Bolt meer waard laten worden) kan alleen door te investeren in spelers, die later met winst worden verkocht.

Wat dat betreft hebben we nu een eigenaar die èn beleid voert èn zakken heeft die diep genoeg zijn om dat beleid ook over een langere periode uit te voeren.
6
Donderdag 1 februari 2024 om 15:42 uur

Johannes

Aad schreef:

Klopt. Maar dan gaan we uit van wat we nu weten. Wie weet hebben de Amerikanen wel dezelfde ideeën als Wang (top eredivisie, Europees voetbal, TV gelden, etc.) maar denken zij wel een weg te kunnen vinden om dat waar te maken. En dan worden peanuts ineens goldnuts.

Feit is dat we tot op heden nooit gehoord hebben wat de precieze plannen op middellange termijn zijn en hoe ze dat willen bereiken. En Amerikanen kennende gaan ze dat ook nooit vertellen. Maar ze zullen best alles overwogen hebben toen ze de club overnamen.
Het is al winst voor ze als ADO goed meedraait in het netwerk. Het is een plek voor jonge spelers opleiden en verkopen; er zijn selectieplaatsen om spelers van zusterclubs te laten spelen en met goede sportieve en commerciële prestaties hoeft het allemaal niet gek veel te kosten. Dus nu door de zure appel heen bijten en tig jaar aan warrig wanbeleid wegwerken en ja: dat kost geld. Opbouwen is investeren, dus dan is een half miljoen voor Vlak van 25 jaar niet gek.
0
Donderdag 1 februari 2024 om 13:06 uur

FC Den Haag!

Kaos schreef:

Investeren heet dat
Met het dekken van de verliezen van vorig en dit seizoen (die nog groter worden als we nu ook nog transfersommen gaan betalen) heeft Bolt er straks al circa 15 miljoen in gestoken. Dan is het nu eerder de vraag of je dat moet zien als investeren of geld storten in een bodemloze put

Maar goed, wellicht zien we over een paar jaar ineens wel dat Bolt als een razende de gedane stortingen terugverdiend. Tot nu toe heb ik vanuit de directie of Bolt nog geen goed verhaal gehoord over hoe ze dat denken te realiseren.
0
Donderdag 1 februari 2024 om 08:58 uur

Nu online

Langebach2, Eeuwig Den Haag en 113 gasten.

Zoek in shoutbox

Naam:
Tekst:
Vanaf datum: Verwijder datum Kies een datum
Tot en met datum: Verwijder datum Kies een datum

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 4
Volgende pagina

Spelersklassement

De top3:
Kilian Nikiema Juho Kilo Matteo Waem

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo De Graafschap
2-1
25 oktober 2024

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo SC Cambuur
Morgen om 21:00 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Helmond Sp. 12 - 27
2 Den Bosch + 12 - 24
3 Excelsior 12 - 23
4 Graafschap 12 - 22
5 FC Volendam 12 - 22
6 FC Dordrecht 12 - 22
7 FC Emmen 12 - 18
8 Telstar 12 - 18
9 SC Cambuur 12 - 16
10 Roda JC 12 - 16
11 ADO Den Haag 12 - 15
12 FC Eindhoven 12 - 15
13 Jong PSV 12 - 14
14 Jong AZ 12 - 14
15 Jong Ajax 12 - 12
16 TOP Oss 12 - 12
17 MVV Maastr. 12 - 11
18 VVV-Venlo 12 - 8
19 Vitesse -6 12 - 5
20 Jong Utrecht 12 - 5