Welkom in de shoutbox, gast
gillah
Tommy schreef:
Ja 2x linkerrijtje en daarna 2x 18e. Omdat er niet verjongd is.
En al het geld in de oudjes gestopt is. Dat is het faillet van de club geweest.
En daar is zwinkels het laatste stukje van
Ja 2x linkerrijtje en daarna 2x 18e. Omdat er niet verjongd is.
En al het geld in de oudjes gestopt is. Dat is het faillet van de club geweest.
En daar is zwinkels het laatste stukje van
Tsja. Je zou ook kunnen zeggen 2x linkerrijtje en daarna ging Hamdi aan de knoppen draaien. Haye moest weg om budget vrij te maken zodat Pardew spelers als Duffy en Bogle kon halen.
0
|
Zaterdag 29 januari 2022 om 17:35 uur |
haagse jr
ADODENHAAG schreef:
Ik vind zelf niet dat een keeper heel ervaren moet zijn om waardevol te zijn, hij moet ballen tegen houden, hij breekt een wedstrijd niet open door agressief spel of een geweldige assist.
Ik vind zelf niet dat een keeper heel ervaren moet zijn om waardevol te zijn, hij moet ballen tegen houden, hij breekt een wedstrijd niet open door agressief spel of een geweldige assist.
Het is zo belangrijk voor je defensie om te kunnen vertrouwen op je keeper. Dat onderschat je echt. Natuurlijk maakte hij geen slechte indruk gister. Alhoewel hij de 1-2 gewoon moest hebben in de korte hoek. Maar leg mij is uit hoe wil je meedoen voor promotie met je 3e of 4e keeper aan het begin van het seizoen? Dat is die met een reden hoor. Als die zo goed was als Donnaruma had hij niet bij ADO gespeeld.
0
|
Woensdag 26 januari 2022 om 10:54 uur |
Mike
slash070 schreef:
Quote uit dat stukkie: Klas, Verheijdt en Bourard werden genoemd. Deze spelers mogen en willen weg zo werd duidelijk. ???
Quote uit dat stukkie: Klas, Verheijdt en Bourard werden genoemd. Deze spelers mogen en willen weg zo werd duidelijk. ???
Goed plan van Brood om de bekerwedstrijd weg te geven. De wedstrijd tegen AZ had toch wel aardig wat geld opgeleverd, maar er moest gespaard worden voor Roda, Excelsior en de Graafschap. Je hebt straks geen punten en geen spelers.
0
|
Maandag 24 januari 2022 om 19:41 uur |
Heino
Weer een artikel op VI Pro:
Het Haagse eindspel: de laatste stuiptrekkingen van een overnamesoap
Achtergrond
Boze Chinezen en spelers die dreigen met een staking. Voor het gevoel wordt het nooit meer rustig bij ADO Den Haag. En dat terwijl een overname in het voorbije jaar nog nooit zo dichtbij is geweest. Een verhaal uit de Residentie waar miljoenen euro’s worden kwijtgescholden, Spanjaarden de club doorlichten en tegenstanders broeden op een aller-, allerlaatste zet.
Het was begin april. Op de VI-redactie werden we getipt dat het onrustig was in Den Haag. Het elftal van trainer Ruud Brood was hard op weg naar de Keuken Kampioen Divisie, maar de problemen achter de schermen waren vele malen groter. Rekeningen werden niet betaald, er was ruzie op de werkvloer en de Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UVS) zou de club te koop hebben aangeboden. Wat begon met een achtergrondverhaal, is inmiddels een dossier geworden. Dossier ADO. Tien maanden lang vielen we van de ene verbazing in de andere. Er was een grootaandeelhouder die weigerde te betalen én een nijpend liquiditeitsprobleem. De eerste geluiden waren dat de clubkas eind april leeg zou zijn. Maanden later werd pas duidelijk hoe groot de problemen daadwerkelijk waren: de roemruchte club uit de derde stad van het land was praktisch failliet. Er volgden rechtszaken met, tegen en door UVS dat zelf meerdere betalingsverplichtingen had laten verlopen.
We schreven over een reddingsplan, ruzie in de directiekamer en talloze overnamepogingen. Amerikanen, Zwitsers, Duitsers, Spanjaarden én Hagenezen stonden klaar om in te stappen. De één bleek een fantast, de volgende een wanbetaler, een ander had weer te veel aanvullende eisen. Op een dag bevestigde de voor dit proces aangestelde woordvoerder hoogstpersoonlijk aan een journalist dat er een deal was. Later moest deze voormalige rechterhand van Gerrit Zalm schoorvoetend toegeven dat de verkoop weer niet was doorgegaan. Zelfs de langste kabinetsformatie uit de Nederlandse geschiedenis bleek minder ingewikkeld. Maar nu, na tien maanden van onverwachte wendingen en teleurstellingen, lijkt het einde in zicht. De Haagse clubleiding heeft een akkoord met het in Spanje gevestigde Globalon Football Holdings over een overname. Als alles meezit heeft ADO binnen enkele weken een nieuwe eigenaar. Althans, dat denkt herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger. ‘Het is een lang proces geweest en we zijn er ook nog niet helemaal. Maar het ziet er momenteel gunstig uit.’
BONNETJE
Enige voorzichtigheid is geboden. Zoals gezegd is het in Den Haag wel vaker bij het sluiten van de markt misgegaan. Toch is de vader van Vitesse-doelman Daan Reiziger overtuigd van een goede afloop. Sinds 25 mei wordt hij door velen gezien als de baas in het Cars Jeans Stadion. Hij is door de rechtbank Den Haag aangesteld als herstructureringsdeskundige. De ADO-overname betreft namelijk geen reguliere verkoop, maar is een onderdeel van een veel groter project. Dat zit zo: naast een serieus liquiditeitsprobleem had ADO te maken met een enorme schuldenlast. Eentje die een beetje middenstander nooit en te nimmer te boven zou komen. In april werd ons verteld dat ADO een paar miljoen euro schuld had. Inmiddels hebben we officiële cijfers dankzij het Ontwerp Onderhands Akkoord in handen. Op de zogenoemde fixatiedatum lag er een bonnetje van bijna twintig miljoen euro. Meer dan honderd handelscrediteuren krijgen nog geld en de fiscus wacht nog op een slordige drie miljoen euro.
De voorbije maanden werd UVS vaak de zwartepiet toegespeeld. Toegegeven: zij hebben niet aan hun betalingsverplichtingen voldaan. De voorzieningenrechter in Den Haag stelde op 26 april dat United Vansen twee miljoen euro aan de club moest betalen als onderdeel van de overeengekomen Subordinated Loan Agreement. Dit was, gelet op de openstaande schulden, echter maar een druppel op de gloeiende plaat. Nog voordat de Chinezen in 2015 binnenkwamen, gaf de Haagse profclub structureel te veel geld uit. En daar is het eigenlijk nooit mee gestopt. Er was een acuut liquiditeitsprobleem. De toenmalige clubleiding zag geen andere uitweg meer dan een WHOA-procedure te starten. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord is bedoeld om schulden te herstructureren en zo een faillissement te voorkomen. In gewone mensentaal: de schuldeisers werd gevraagd of ze akkoord gingen met een percentage van het openstaande bedrag. Het alternatief was dat ADO failliet zou gaan en dan zouden ze geen rode cent meer krijgen. Bijkomend voordeel van de WHOA-procedure was dat er een afkoelingsperiode werd aangevraagd. Crediteuren konden vanaf dat moment geen schulden meer opeisen en zo ADO het ravijn in duwen. Deze afkoelingsperiode werd tot twee keer toe verlengd en loopt nu tot 25 januari.
Uit de stukken die we hebben ingezien werd in het voorjaar van 2021 ervan uitgegaan dat er voor een totaalbedrag van 17.786.751,71 euro geherstructureerd moet worden. Onder de schuldeisers bevindt zich de Belastingdienst maar ook de gemeente, het schoonmaakbedrijf en zaakwaarnemers die nog recht hebben op een betaling. Zij moeten dus genoegen nemen met een percentage van hun openstaande schuld. We zullen u niet vermoeien met de verschillende crediteuren en de klassen waarin ze zijn ingedeeld, maar het gaat om serieus geld. Zo krijgt een gewone crediteur, die nog recht heeft op een half miljoen euro, honderdduizend euro terug. Maar het is altijd meer dan niks. En bovendien: ADO blijft bestaan. Veel crediteuren zijn immers gelieerd aan de club. ‘Wij willen niet verantwoordelijk zijn voor het faillissement van ADO’, vertelde een crediteur in gesprek met VI. ‘Dan heb ik de fans in mijn achtertuin staan.
KNVB
Een poging om ADO financieel weer gezond te maken werd vormgegeven in het zogeheten Onderhands Akkoord. Het voorstel werd eerst door Reiziger bij de crediteuren in de week gelegd, vervolgens vond er een stemming per klasse plaats. ‘En die verliep zeer positief. Vrijwel unaniem is voor het akkoord gestemd. De volgende stap is dat de rechtbank het homologeert (goedkeurt, red.). Dat lijkt een formaliteit.’
Op 1 december werd voorgerekend dat er 1,2 miljoen euro nodig is om de crediteuren te compenseren. Geld dat ADO helemaal niet in kas heeft. En dus was een onderdeel van de WHOA-procedure de zoektocht naar een nieuwe eigenaar. Een partij die naast mooie praatjes en indrukwekkende PowerPoint-presentaties een nog belangrijkere kwaliteit bezat: liquide middelen. In november communiceerde de club een akkoord met het Spaanse Globalon Football Holdings, een Europese zustertak van het Amerikaanse Bolt Football Holdings. Globalon heeft inmiddels anderhalf miljoen euro op een geblokkeerde rekening gestort, ook wel een escrow genoemd. Pas als het akkoord door de rechtbank is gehomologeerd én de licentiecommissie van de KNVB de overname goedkeurt, kan ADO bij het geld komen. Dan zou ADO vrijwel schuldenvrij de toekomst in kunnen gaan.
LICENTIECOMMISSIE
Eerder verwachtte Reiziger geen problemen uit Zeist. ‘Die gesprekken voer ik niet. Dat gebeurt door de clubleiding van ADO en de advocaten van Globalon’, vertelde hij. ‘Maar het zou best wel gek zijn als er iets mis zou gaan: Globalon is in meerdere landen actief. Landen waar soortgelijke regels gelden als in Nederland.’ Volgens interimdirecteur Edwin Reijntjes vallen ook Crystal Palace, Waasland-Beveren, FC Augsburg en Estoril onder de vlag van Globalon. De bal ligt nu bij de KNVB. De WHOA-procedure kan feitelijk niet worden afgerond zonder witte rook uit Zeist. Zonder vinkje van de licentiecommissie komt het geld van Globalon niet vrij en kan ADO de crediteuren niet afbetalen. ADO zegt in nauw contact te staan met de KNVB, maar een duidelijke planning heeft het niet gekregen. In een eerder stadium zijn er al aanvullende vragen gesteld. De club heeft haast, maar de licentiecommissie laat zich niet opjagen. In theorie zouden er nog maanden overheen kunnen gaan, maar dat verwachten ze in de Residentie niet. Iedereen moet wachten. ADO Den Haag, de crediteuren én Globalon. De licentiecommissie zal het Spaanse concern gedetailleerd hebben bevraagd naar de toekomstplannen met de club. Iets wat voor het grote publiek tot op de dag van vandaag een groot geheim is.
Het enige wat we na de voorbije weken wel zeker weten, is dat spelers, personeel en fans zich in financiële zin niet direct rijk hoeven te rekenen. Vol verwachting klopte het Haagse hart toen de namen van Globalon en Bolt vielen. Na jaren ruziemaken met de ‘wanbetalers’ uit China, was er een nieuwe eigenaar gevonden. Eentje met diepe zakken. Na talloze bezuinigingsronden zou er eindelijk wat ademruimte komen. Of toch niet? Eind vorig jaar meldde Ignacio Beristain zich namens Globalon op de Haagse burelen. De voormalige medewerker van Adidas en tegenwoordig president van het Portugese Estoril, stelde zich voor als COO van het Spaanse concern. Hij voerde gesprekken met medewerkers. Ofschoon de aandelen nog gewoon in handen waren van UVS, leek het er sterk op alsof hij de club vast aan het doorlichten was. Het kantoorpersoneel sprak in de eerste dagen van prettige gesprekken. De geluiden werden al anders nadat een medewerkster na ruim tien jaar trouwe dienst de wacht werd aangezegd. En dat terwijl de inmiddels flink uitgedunde kantoortuin van interim-directeur Edwin Reijntjes te horen zou hebben gekregen dat voorlopig niemand ontslagen zou worden. Collega’s overwogen een protest, maar bliezen deze op het laatste moment af.
Wie betaalt, bepaalt. Reken er maar op dat wanneer Globalon definitief de baas wordt, er meer veranderingen zullen plaatsvinden. Van toekomstige zusterclubs begrepen we dat Globalon/Bolt scherp aan de wind zeilt. Bovendien hebben zij weinig boodschap aan eerder gemaakte afspraken. Zij zullen hun eigen plan trekken.
Dat merkte vorige week ook de selectie. De spelers waren boos en dreigden zelfs met een staking. Inzet waren de premies voor het seizoen 2021/22. Het is gebruikelijk hierover aan het begin van het seizoen afspraken te maken, maar ADO had een liquiditeitsprobleem en was met handen en voeten gebonden door de WHOA-procedure. Onderhandelen had dus geen zin. De afspraak was dat er opnieuw zou worden gesproken op het moment dat er een koper was gevonden. Afgelopen week schoof de spelersraad opnieuw aan bij Reijntjes. Het gesprek was dermate vervelend, dat het complete gespreksverslag anderhalf uur later bij VI lag. Er werd gesproken over de nieuwe koers en over het feit dat er voorlopig geen nieuwe technisch directeur zou worden aangesteld. Maar ook over de premies.
Het maximaal beschikbaar gestelde bedrag stond in schril contrast met mondelinge toezeggingen en de op het veld geleverde prestaties. Beide partijen gingen boos uit elkaar. De spelersraad legde het voorstel vervolgens neer bij de rest van de spelersgroep en stelde een ultimatum: als de club op woensdag niet met een beter voorstel zou komen, dan zou de selectie donderdag gaan staken. De woede richtte zich vooral op Reijntjes. Op donderdag hield de selectie het bij een korte warming-up alvorens het weer de kleedkamer opzocht. Het was een statement richting Reijntjes én Globalon. De selectie voelde zich gepiepeld. De les die eruit getrokken mag worden is dat ADO een potentiële nieuwe grootaandeelhouder aan boord heeft, maar dat de zilvervloot niet is binnen gevaren.
PEKING
Dat kan later best nog eens verhaal worden. We zijn benieuwd naar de plannen van Globalon. Voor ADO is het nu vooral zaak om te overleven. Dat de WHOA-procedure wordt afgerond en dat het vrijwel schuldenvrij de toekomst in kan. Onder een Spaanse en niet langer onder een Chinese vlag. Daarmee hebben we, mits alles rondkomt, de grootste verliezers benoemd: UVS. In het Ontwerp Onderhand Akkoord lezen we ‘dat de aandelen worden ingetrokken en de aandeelhouders verliezen alle aan de door hen gehouden aandelen verbonden rechten’. Met andere woorden: als de WHOA-procedure succesvol wordt afgerond, staat United Vansen buitenspel. De partij die naar eigen zeggen meer dan twintig miljoen euro in de club heeft gestoken, is dan in één klap alles kwijt. De laatste maanden stond UVS meermaals op de barricade door middel van perscommuniqués en mailverkeer. Nu is het angstvallig stil rondom Hui Wang en zijn kompanen. Laten ze het er zomaar bij zitten? Achter de schermen broeit het nog een beetje. Zo werd WHOA-deskundige Christiaan Mensink na een artikel op VI PRO aan het juridische team van United Vansen toegevoegd. Hij stuurde op 30 november een brief en vroeg om opheldering, onder meer over de gesprekken die Globalon voerde in Den Haag. Ze vonden dat nogal prematuur, aangezien UVS nog altijd de grootaandeelhouder is.
Wang en consorten voelen zich gepiepeld en spreken via Nederlandse vertrouwenspersonen van een vooropgezet plan. Ze wijzen naar de Groep Lentze/Jol, een geïnteresseerde partij die een veel beter bod op tafel heeft gelegd maar nooit serieus is genomen. Voor UVS was die deal veel interessanter geweest, aangezien het dan nog geld en wat aandelen zou overhouden. Reiziger beweert er alles aan te hebben gedaan om met de Chinezen om tafel te komen. Zonder succes. ‘Dat is helaas niet gelukt. Ze konden afscheid nemen door de voor-, achter- of zijdeur. Het wordt die laatste. Ze hullen zich in stilzwijgen.’ In Peking wordt gebroed op een eindspel. We spreken verschillende mensen rondom het kamp United Vansen. Er wordt nagedacht over een aller-, allerlaatste zet. ‘Ze voelen zich bestolen. Hun eigendom wordt zomaar afgepakt’, vernemen we uit de mond van de Nederlandse vertrouwenspersonen. ‘Ze gaan het gesprek niet aan met de clubleiding. Ze zeggen: “We praten niet met dieven”. Ze menen dat het overnameproces evenals de WHOA-procedure niet vlekkeloos is verlopen en zeggen keihard bewijs te hebben. De enige manier om daar iets mee te doen, is het voor te leggen aan de rechtbank. Zelf zijn de Chinezen sinds de corona-uitbraak niet meer in Den Haag geweest.
Nederlandse advocaten zullen aan de slag moeten. UVS heeft echter één groot probleem: ze hebben hier geen geld. De Chinese State Administration of Foreign Exchange zou het niet langer toestaan dat er geld vanuit China naar Nederland wordt overgemaakt. En dus zou iemand in Nederland de portemonnee moeten trekken. In het Cars Jeans Stadion lijken ze zich geen zorgen te maken. ‘UVS heeft geen bezwaar aangetekend op het akkoord van 1 december, ze hebben zich niet laten horen in de stemprocedure en ze zijn niet met een alternatieve oplossing gekomen’, meent Reiziger. ‘Dan houdt het ergens een keer op.’ Een Chinees offensief lijkt rijkelijk laat. Als Reiziger gelijk heeft en de WHOA-procedure is een formaliteit, dan is het nu aan de licentiecommissie van de KNVB om ADO weer tot leven te kussen. Stemmen zij in met een Spaanse overname, dan heeft de club een nieuwe eigenaar. Dan kan dit dossier e
Het Haagse eindspel: de laatste stuiptrekkingen van een overnamesoap
Achtergrond
Boze Chinezen en spelers die dreigen met een staking. Voor het gevoel wordt het nooit meer rustig bij ADO Den Haag. En dat terwijl een overname in het voorbije jaar nog nooit zo dichtbij is geweest. Een verhaal uit de Residentie waar miljoenen euro’s worden kwijtgescholden, Spanjaarden de club doorlichten en tegenstanders broeden op een aller-, allerlaatste zet.
Het was begin april. Op de VI-redactie werden we getipt dat het onrustig was in Den Haag. Het elftal van trainer Ruud Brood was hard op weg naar de Keuken Kampioen Divisie, maar de problemen achter de schermen waren vele malen groter. Rekeningen werden niet betaald, er was ruzie op de werkvloer en de Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UVS) zou de club te koop hebben aangeboden. Wat begon met een achtergrondverhaal, is inmiddels een dossier geworden. Dossier ADO. Tien maanden lang vielen we van de ene verbazing in de andere. Er was een grootaandeelhouder die weigerde te betalen én een nijpend liquiditeitsprobleem. De eerste geluiden waren dat de clubkas eind april leeg zou zijn. Maanden later werd pas duidelijk hoe groot de problemen daadwerkelijk waren: de roemruchte club uit de derde stad van het land was praktisch failliet. Er volgden rechtszaken met, tegen en door UVS dat zelf meerdere betalingsverplichtingen had laten verlopen.
We schreven over een reddingsplan, ruzie in de directiekamer en talloze overnamepogingen. Amerikanen, Zwitsers, Duitsers, Spanjaarden én Hagenezen stonden klaar om in te stappen. De één bleek een fantast, de volgende een wanbetaler, een ander had weer te veel aanvullende eisen. Op een dag bevestigde de voor dit proces aangestelde woordvoerder hoogstpersoonlijk aan een journalist dat er een deal was. Later moest deze voormalige rechterhand van Gerrit Zalm schoorvoetend toegeven dat de verkoop weer niet was doorgegaan. Zelfs de langste kabinetsformatie uit de Nederlandse geschiedenis bleek minder ingewikkeld. Maar nu, na tien maanden van onverwachte wendingen en teleurstellingen, lijkt het einde in zicht. De Haagse clubleiding heeft een akkoord met het in Spanje gevestigde Globalon Football Holdings over een overname. Als alles meezit heeft ADO binnen enkele weken een nieuwe eigenaar. Althans, dat denkt herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger. ‘Het is een lang proces geweest en we zijn er ook nog niet helemaal. Maar het ziet er momenteel gunstig uit.’
BONNETJE
Enige voorzichtigheid is geboden. Zoals gezegd is het in Den Haag wel vaker bij het sluiten van de markt misgegaan. Toch is de vader van Vitesse-doelman Daan Reiziger overtuigd van een goede afloop. Sinds 25 mei wordt hij door velen gezien als de baas in het Cars Jeans Stadion. Hij is door de rechtbank Den Haag aangesteld als herstructureringsdeskundige. De ADO-overname betreft namelijk geen reguliere verkoop, maar is een onderdeel van een veel groter project. Dat zit zo: naast een serieus liquiditeitsprobleem had ADO te maken met een enorme schuldenlast. Eentje die een beetje middenstander nooit en te nimmer te boven zou komen. In april werd ons verteld dat ADO een paar miljoen euro schuld had. Inmiddels hebben we officiële cijfers dankzij het Ontwerp Onderhands Akkoord in handen. Op de zogenoemde fixatiedatum lag er een bonnetje van bijna twintig miljoen euro. Meer dan honderd handelscrediteuren krijgen nog geld en de fiscus wacht nog op een slordige drie miljoen euro.
De voorbije maanden werd UVS vaak de zwartepiet toegespeeld. Toegegeven: zij hebben niet aan hun betalingsverplichtingen voldaan. De voorzieningenrechter in Den Haag stelde op 26 april dat United Vansen twee miljoen euro aan de club moest betalen als onderdeel van de overeengekomen Subordinated Loan Agreement. Dit was, gelet op de openstaande schulden, echter maar een druppel op de gloeiende plaat. Nog voordat de Chinezen in 2015 binnenkwamen, gaf de Haagse profclub structureel te veel geld uit. En daar is het eigenlijk nooit mee gestopt. Er was een acuut liquiditeitsprobleem. De toenmalige clubleiding zag geen andere uitweg meer dan een WHOA-procedure te starten. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord is bedoeld om schulden te herstructureren en zo een faillissement te voorkomen. In gewone mensentaal: de schuldeisers werd gevraagd of ze akkoord gingen met een percentage van het openstaande bedrag. Het alternatief was dat ADO failliet zou gaan en dan zouden ze geen rode cent meer krijgen. Bijkomend voordeel van de WHOA-procedure was dat er een afkoelingsperiode werd aangevraagd. Crediteuren konden vanaf dat moment geen schulden meer opeisen en zo ADO het ravijn in duwen. Deze afkoelingsperiode werd tot twee keer toe verlengd en loopt nu tot 25 januari.
Uit de stukken die we hebben ingezien werd in het voorjaar van 2021 ervan uitgegaan dat er voor een totaalbedrag van 17.786.751,71 euro geherstructureerd moet worden. Onder de schuldeisers bevindt zich de Belastingdienst maar ook de gemeente, het schoonmaakbedrijf en zaakwaarnemers die nog recht hebben op een betaling. Zij moeten dus genoegen nemen met een percentage van hun openstaande schuld. We zullen u niet vermoeien met de verschillende crediteuren en de klassen waarin ze zijn ingedeeld, maar het gaat om serieus geld. Zo krijgt een gewone crediteur, die nog recht heeft op een half miljoen euro, honderdduizend euro terug. Maar het is altijd meer dan niks. En bovendien: ADO blijft bestaan. Veel crediteuren zijn immers gelieerd aan de club. ‘Wij willen niet verantwoordelijk zijn voor het faillissement van ADO’, vertelde een crediteur in gesprek met VI. ‘Dan heb ik de fans in mijn achtertuin staan.
KNVB
Een poging om ADO financieel weer gezond te maken werd vormgegeven in het zogeheten Onderhands Akkoord. Het voorstel werd eerst door Reiziger bij de crediteuren in de week gelegd, vervolgens vond er een stemming per klasse plaats. ‘En die verliep zeer positief. Vrijwel unaniem is voor het akkoord gestemd. De volgende stap is dat de rechtbank het homologeert (goedkeurt, red.). Dat lijkt een formaliteit.’
Op 1 december werd voorgerekend dat er 1,2 miljoen euro nodig is om de crediteuren te compenseren. Geld dat ADO helemaal niet in kas heeft. En dus was een onderdeel van de WHOA-procedure de zoektocht naar een nieuwe eigenaar. Een partij die naast mooie praatjes en indrukwekkende PowerPoint-presentaties een nog belangrijkere kwaliteit bezat: liquide middelen. In november communiceerde de club een akkoord met het Spaanse Globalon Football Holdings, een Europese zustertak van het Amerikaanse Bolt Football Holdings. Globalon heeft inmiddels anderhalf miljoen euro op een geblokkeerde rekening gestort, ook wel een escrow genoemd. Pas als het akkoord door de rechtbank is gehomologeerd én de licentiecommissie van de KNVB de overname goedkeurt, kan ADO bij het geld komen. Dan zou ADO vrijwel schuldenvrij de toekomst in kunnen gaan.
LICENTIECOMMISSIE
Eerder verwachtte Reiziger geen problemen uit Zeist. ‘Die gesprekken voer ik niet. Dat gebeurt door de clubleiding van ADO en de advocaten van Globalon’, vertelde hij. ‘Maar het zou best wel gek zijn als er iets mis zou gaan: Globalon is in meerdere landen actief. Landen waar soortgelijke regels gelden als in Nederland.’ Volgens interimdirecteur Edwin Reijntjes vallen ook Crystal Palace, Waasland-Beveren, FC Augsburg en Estoril onder de vlag van Globalon. De bal ligt nu bij de KNVB. De WHOA-procedure kan feitelijk niet worden afgerond zonder witte rook uit Zeist. Zonder vinkje van de licentiecommissie komt het geld van Globalon niet vrij en kan ADO de crediteuren niet afbetalen. ADO zegt in nauw contact te staan met de KNVB, maar een duidelijke planning heeft het niet gekregen. In een eerder stadium zijn er al aanvullende vragen gesteld. De club heeft haast, maar de licentiecommissie laat zich niet opjagen. In theorie zouden er nog maanden overheen kunnen gaan, maar dat verwachten ze in de Residentie niet. Iedereen moet wachten. ADO Den Haag, de crediteuren én Globalon. De licentiecommissie zal het Spaanse concern gedetailleerd hebben bevraagd naar de toekomstplannen met de club. Iets wat voor het grote publiek tot op de dag van vandaag een groot geheim is.
Het enige wat we na de voorbije weken wel zeker weten, is dat spelers, personeel en fans zich in financiële zin niet direct rijk hoeven te rekenen. Vol verwachting klopte het Haagse hart toen de namen van Globalon en Bolt vielen. Na jaren ruziemaken met de ‘wanbetalers’ uit China, was er een nieuwe eigenaar gevonden. Eentje met diepe zakken. Na talloze bezuinigingsronden zou er eindelijk wat ademruimte komen. Of toch niet? Eind vorig jaar meldde Ignacio Beristain zich namens Globalon op de Haagse burelen. De voormalige medewerker van Adidas en tegenwoordig president van het Portugese Estoril, stelde zich voor als COO van het Spaanse concern. Hij voerde gesprekken met medewerkers. Ofschoon de aandelen nog gewoon in handen waren van UVS, leek het er sterk op alsof hij de club vast aan het doorlichten was. Het kantoorpersoneel sprak in de eerste dagen van prettige gesprekken. De geluiden werden al anders nadat een medewerkster na ruim tien jaar trouwe dienst de wacht werd aangezegd. En dat terwijl de inmiddels flink uitgedunde kantoortuin van interim-directeur Edwin Reijntjes te horen zou hebben gekregen dat voorlopig niemand ontslagen zou worden. Collega’s overwogen een protest, maar bliezen deze op het laatste moment af.
Wie betaalt, bepaalt. Reken er maar op dat wanneer Globalon definitief de baas wordt, er meer veranderingen zullen plaatsvinden. Van toekomstige zusterclubs begrepen we dat Globalon/Bolt scherp aan de wind zeilt. Bovendien hebben zij weinig boodschap aan eerder gemaakte afspraken. Zij zullen hun eigen plan trekken.
Dat merkte vorige week ook de selectie. De spelers waren boos en dreigden zelfs met een staking. Inzet waren de premies voor het seizoen 2021/22. Het is gebruikelijk hierover aan het begin van het seizoen afspraken te maken, maar ADO had een liquiditeitsprobleem en was met handen en voeten gebonden door de WHOA-procedure. Onderhandelen had dus geen zin. De afspraak was dat er opnieuw zou worden gesproken op het moment dat er een koper was gevonden. Afgelopen week schoof de spelersraad opnieuw aan bij Reijntjes. Het gesprek was dermate vervelend, dat het complete gespreksverslag anderhalf uur later bij VI lag. Er werd gesproken over de nieuwe koers en over het feit dat er voorlopig geen nieuwe technisch directeur zou worden aangesteld. Maar ook over de premies.
Het maximaal beschikbaar gestelde bedrag stond in schril contrast met mondelinge toezeggingen en de op het veld geleverde prestaties. Beide partijen gingen boos uit elkaar. De spelersraad legde het voorstel vervolgens neer bij de rest van de spelersgroep en stelde een ultimatum: als de club op woensdag niet met een beter voorstel zou komen, dan zou de selectie donderdag gaan staken. De woede richtte zich vooral op Reijntjes. Op donderdag hield de selectie het bij een korte warming-up alvorens het weer de kleedkamer opzocht. Het was een statement richting Reijntjes én Globalon. De selectie voelde zich gepiepeld. De les die eruit getrokken mag worden is dat ADO een potentiële nieuwe grootaandeelhouder aan boord heeft, maar dat de zilvervloot niet is binnen gevaren.
PEKING
Dat kan later best nog eens verhaal worden. We zijn benieuwd naar de plannen van Globalon. Voor ADO is het nu vooral zaak om te overleven. Dat de WHOA-procedure wordt afgerond en dat het vrijwel schuldenvrij de toekomst in kan. Onder een Spaanse en niet langer onder een Chinese vlag. Daarmee hebben we, mits alles rondkomt, de grootste verliezers benoemd: UVS. In het Ontwerp Onderhand Akkoord lezen we ‘dat de aandelen worden ingetrokken en de aandeelhouders verliezen alle aan de door hen gehouden aandelen verbonden rechten’. Met andere woorden: als de WHOA-procedure succesvol wordt afgerond, staat United Vansen buitenspel. De partij die naar eigen zeggen meer dan twintig miljoen euro in de club heeft gestoken, is dan in één klap alles kwijt. De laatste maanden stond UVS meermaals op de barricade door middel van perscommuniqués en mailverkeer. Nu is het angstvallig stil rondom Hui Wang en zijn kompanen. Laten ze het er zomaar bij zitten? Achter de schermen broeit het nog een beetje. Zo werd WHOA-deskundige Christiaan Mensink na een artikel op VI PRO aan het juridische team van United Vansen toegevoegd. Hij stuurde op 30 november een brief en vroeg om opheldering, onder meer over de gesprekken die Globalon voerde in Den Haag. Ze vonden dat nogal prematuur, aangezien UVS nog altijd de grootaandeelhouder is.
Wang en consorten voelen zich gepiepeld en spreken via Nederlandse vertrouwenspersonen van een vooropgezet plan. Ze wijzen naar de Groep Lentze/Jol, een geïnteresseerde partij die een veel beter bod op tafel heeft gelegd maar nooit serieus is genomen. Voor UVS was die deal veel interessanter geweest, aangezien het dan nog geld en wat aandelen zou overhouden. Reiziger beweert er alles aan te hebben gedaan om met de Chinezen om tafel te komen. Zonder succes. ‘Dat is helaas niet gelukt. Ze konden afscheid nemen door de voor-, achter- of zijdeur. Het wordt die laatste. Ze hullen zich in stilzwijgen.’ In Peking wordt gebroed op een eindspel. We spreken verschillende mensen rondom het kamp United Vansen. Er wordt nagedacht over een aller-, allerlaatste zet. ‘Ze voelen zich bestolen. Hun eigendom wordt zomaar afgepakt’, vernemen we uit de mond van de Nederlandse vertrouwenspersonen. ‘Ze gaan het gesprek niet aan met de clubleiding. Ze zeggen: “We praten niet met dieven”. Ze menen dat het overnameproces evenals de WHOA-procedure niet vlekkeloos is verlopen en zeggen keihard bewijs te hebben. De enige manier om daar iets mee te doen, is het voor te leggen aan de rechtbank. Zelf zijn de Chinezen sinds de corona-uitbraak niet meer in Den Haag geweest.
Nederlandse advocaten zullen aan de slag moeten. UVS heeft echter één groot probleem: ze hebben hier geen geld. De Chinese State Administration of Foreign Exchange zou het niet langer toestaan dat er geld vanuit China naar Nederland wordt overgemaakt. En dus zou iemand in Nederland de portemonnee moeten trekken. In het Cars Jeans Stadion lijken ze zich geen zorgen te maken. ‘UVS heeft geen bezwaar aangetekend op het akkoord van 1 december, ze hebben zich niet laten horen in de stemprocedure en ze zijn niet met een alternatieve oplossing gekomen’, meent Reiziger. ‘Dan houdt het ergens een keer op.’ Een Chinees offensief lijkt rijkelijk laat. Als Reiziger gelijk heeft en de WHOA-procedure is een formaliteit, dan is het nu aan de licentiecommissie van de KNVB om ADO weer tot leven te kussen. Stemmen zij in met een Spaanse overname, dan heeft de club een nieuwe eigenaar. Dan kan dit dossier e
0
|
Woensdag 19 januari 2022 om 12:15 uur |
Club Achter de Duinen
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
Brood: zo`n grote selectie hebben we niet
ADO moest al vroeg wisselen en werd er niet sterker op. Bij RKC gebeurde daarna het omgekeerde.
Lees het nieuwsbericht
Brood: zo`n grote selectie hebben we niet
ADO moest al vroeg wisselen en werd er niet sterker op. Bij RKC gebeurde daarna het omgekeerde.
Lees het nieuwsbericht
0
|
Dinsdag 18 januari 2022 om 22:50 uur |
Kees
Bollie74 schreef:
Geef je helemaal gelijk. Tijd dat er klappers gemaakt gaan worden door ADO. En niet verkopen voor 2 ton met een doorverkoop percentage. Willen ze Klas. Is goed maar dan voor 2 miljoen.
Geef je helemaal gelijk. Tijd dat er klappers gemaakt gaan worden door ADO. En niet verkopen voor 2 ton met een doorverkoop percentage. Willen ze Klas. Is goed maar dan voor 2 miljoen.
Al komt er twintig miljoen binnen. Is binnen een aantal maanden weer verkwist.
Voortaan een geheel ander contractbeleid voeren zonder doorverkooppercentages, clausules en weet ik wat.
Tuurlijk zullen een aantal spelers dan niet bij ons tekenen maar dit is iedere keer weer een Russisch roulette. Weten we nog dat Derijck op de tribune moest plaatsnemen? Weliswaar een extra bonus voor aantal gespeelde wedstrijden maar toch.
Voortaan een geheel ander contractbeleid voeren zonder doorverkooppercentages, clausules en weet ik wat.
Tuurlijk zullen een aantal spelers dan niet bij ons tekenen maar dit is iedere keer weer een Russisch roulette. Weten we nog dat Derijck op de tribune moest plaatsnemen? Weliswaar een extra bonus voor aantal gespeelde wedstrijden maar toch.
0
|
Maandag 10 januari 2022 om 16:18 uur |
FC Den Haag!
radar schreef:
heeft iemand elia verhaal uit de vi?
heeft iemand elia verhaal uit de vi?
The last dance van Eljero Elia
Door Stef de Bont Stef de Bont
INTERVIEW
In februari viert Eljero Elia zijn 35ste verjaardag. Een paar dagen later speelt hij met ADO Den Haag in het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven. En hij heeft er nog zin in ook. Het verhaal van een WK-finalist die met een grote glimlach voetbalt in de Keuken Kampioen Divisie. `Ik ben nu eenmaal een liefhebber.`
Dit interview is afkomstig uit de nieuwste VI. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat!
De teen van Iker Casillas en het schot van Andrés Iniesta. De WK-finale van 2010 zit – of we dat nu willen of niet – in ons collectief geheugen. Iedereen weet nog waar hij was of wat hij deed toen Oranje in Johannesburg moest buigen voor Spanje. Inmiddels is het merendeel van de veertien Nederlandse spelers die op 11 juli 2010 op het veld stonden, met voetbalpensioen. Mannen als Mark van Bommel, John Heitinga en Giovanni van Bronckhorst bezitten het hoogste trainersdiploma, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Dirk Kuijt zijn toegetreden tot het gilde van analytici. Van een aantal spelers is het onduidelijk of ze ooit nog terugkeren op het veld. Doelman Maarten Stekelenburg is herstellende van een zware blessure en de inmiddels 37-jarige Nigel de Jong zit al een tijdje zonder club. Formeel heeft hij, net als Gregory van der Wiel, nooit afscheid genomen. Hetzelfde geldt overigens voor Edson Braafheid (3, die nog altijd op de website van Palm Beach Stars prijkt.
De enige die we nog wekelijks aan het werk zien is Eljero Elia. Op 13 februari wordt hij 35. Twee dagen eerder neemt hij in het Den Haag op tegen MVV Maastricht, vijf dagen later speelt hij in een waarschijnlijk leeg Jan Louwers Stadion tegen FC Eindhoven. De WK-finalist en landskampioen van Nederland, Italië en Turkije speelt sinds enkele weken zijn wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. Voor de centen hoeft hij het niet te doen. Elia heeft sportief en zakelijk goed geboerd.
`Ik kon gewoon nog niet stoppen. Het vrat aan me`
Bovendien, zo vertelt hij vandaag, verdient hij bij ADO niet meer dan het wettelijk minimumloon. Hij had ook nu ergens op een strandbedje kunnen liggen met een cocktail in zijn hand, maar Elia prefereert busreizen naar Helmond en Emmen. Zelf spreekt hij van pure liefde. Voor zijn club ADO Den Haag en het spelletje waar hij als vijfjarige verliefd op werd. `Ik kon gewoon nog niet stoppen. Het vrat aan me`, klinkt het gepassioneerd. `Ik wil nog één keer laten zien wat erin zit.`
FC UTRECHT
Want dat is hem vorig seizoen niet gelukt. Na een avontuur in Istanbul wilde Elia terug naar Nederland. Hij liet een huis bouwen onder de rook van Den Haag en koos daarmee bewust voor zijn jonge gezin. FC Twente en ADO Den Haag hengelden naar zijn diensten, maar de aanvaller koos voor het verhaal van Frans van Seumeren. FC Utrecht zou in het jubileumjaar de vaderlandse top gaan aanvallen en Elia zou net dat laatste zetje kunnen geven. Zoals bekend viel dat plan in het water. Trainer John van den Brom werd ontslagen, Utrecht eindigde als zesde en haalde opnieuw geen Europees voetbal. De dertigvoudige international speelde niet meer dan een bijrol. Hij was geblesseerd, had flinke naweeën van een COVID-besmetting en sliep enige tijd in het ziekenhuis bij zijn zieke dochtertje. Met als gevolg dat hij maar tien keer in de basis stond en slechts twee keer scoorde. Het werd hem zwaar aangerekend. Van alle kanten kwam er kritiek. `Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind`, zegt hij daar nu over. `Dat wist ik al toen ik in Utrecht tekende. Het was gewoon een waardeloos jaar.`
Solerend voorbij Cesc Fàbregas in de WK-finale van 2010 tegen Spanje.
© PRO SHOTS
Solerend voorbij Cesc Fàbregas in de WK-finale van 2010 tegen Spanje.
Zijn contract in Utrecht liep nog een seizoen door. En dus nam Elia zich afgelopen zomer voor om nog één keer te schitteren in de Eredivisie. Zijn eigen Last Dance. Maar een goede maand later werd datzelfde contract doormidden gescheurd. `Het was een vreemde situatie. Aan het einde van het seizoen heb ik met trainer René Hake gesproken. Hij zei dat hij graag met mij doorwilde. Ik begon fit aan de voorbereiding, maar voor het eerste oefenduel kwam hij opnieuw naar me toe. Hij vertelde dat ik niet in de plannen voorkwam, dat ik geen wedstrijden zou gaan spelen. Ik mocht nog wel mee op trainingskamp, maar zou dan alleen kunnen trainen. Toen ben ik thuisgebleven en heb ik voor mezelf getraind. Ik hoopte nog op een oplossing, maar die kwam er niet. Uiteindelijk is mijn contract ontbonden. De club wilde kennelijk van me af. Ik vind het nog altijd een vreemde situatie.`
`Clubs bleven bellen. Dat is altijd zo geweest. Er lagen aanbiedingen uit de zandbak`
DUINEN
Dat was op 30 juli. De volgende dag was Eljero Elia een werkloze voetballer. Eentje van 34 jaar met een volle prijzenkast en een goede spaarrekening. Voor velen een goed moment om er een punt achter te zetten en te bouwen aan een maatschappelijke carrière. Ook bij de Hagenaar sloeg de twijfel toe. `Clubs bleven bellen. Dat is altijd zo geweest. Er lagen aanbiedingen uit de zandbak`, vertelt Elia. `Natuurlijk denk je daar wel even over na. Maar als ik ergens teken moet het complete verhaal kloppen. Ik had geen zin om mijn leventje, maar ook dat van mijn gezin, weer volledig op z’n kop te zetten. De kinderen gaan hier weer naar school. Bovendien twijfelde ik over voetbal. Eerst ben ik op vakantie gegaan om mijn hoofd leeg te maken. Marbella, Dubai; ik ben overal en nergens geweest. Die periode heb ik gebruikt om na te denken. Ik heb serieus overwogen te stoppen. De mensen om me heen verklaarden me voor gek. Ze zeiden: "Je bent nooit geblesseerd geweest, je bent nog topfit. Ook vind je het spelletje nog veel te leuk". Maar ik had geen zin meer in – sorry voor het woord – gezeik. Het misgunnen van het voetbalwereldje. Ik had van mijn zestiende tot mijn 34ste in die wereld rondgelopen. Ik vond het eigenlijk wel goed zo. Geloof me, ik was dicht bij mijn pensioen.`
`Ik bleef alleen achter. Dan speelde ik wat op de PlayStation of staarde ik naar het plafond`
`Maar dan word je geconfronteerd met het normale leven. ’s Ochtends vroeg gingen mijn kinderen naar school, mijn vrouw naar het werk. En ik? Ik bleef alleen achter. Dan speelde ik wat op de PlayStation of staarde ik naar het plafond. Ik werd er niet gelukkig van. Ik ben gaan wandelen, in de duinen. Gewoon even alles op een rijtje zetten. De uiteindelijke conclusie was dat ik maar één ding wilde en dat was lekker, zorgeloos voetballen. Op het veld staan, lekker met die bal bezig. Mijn vrouw zei het ook: "Je bent nog een veel te grote liefhebber om nu te stoppen".`
ADO DEN HAAG
Zoals gezegd, iemand met het curriculum vitae en de prijzenkast van Eljero Elia, hoeft geen contactadvertentie te plaatsen om een nieuwe werkgever te vinden. Ook in de periode dat hij even uit de sportlights verdween, bleven clubs contact zoeken met hem en zaakwaarnemer Frank Schouten. Toch was er maar één club waarmee hij écht serieus in gesprek ging: ADO Den Haag. Daar waar het op negenjarige leeftijd voor hem was begonnen en waar hij in 2004 debuteerde in het betaalde voetbal. Een jaar eerder hadden toenmalig algemeen directeur Mohammed Hamdi en teammanager Dave Sietaram al geprobeerd hem naar de Residentie te lokken. Laatstgenoemde bleef deze zomer samen met Albert van der Dussen aandringen.
`Ze bleven bellen. "Ellie, kom nu maar naar ons. Kom terug naar je cluppie". Ze stelden voor dat ik eerst gewoon eens mee zou trainen, kijken hoe dat voelde. Daar was ik wel gevoelig voor. ADO blijft mijn club. Die eerste weken waren wel zwaar, man, dat vertel ik je eerlijk. Ik had natuurlijk al een tijd geen groepstrainingen of wedstrijden meegedaan. Ik moest fit worden en trainde apart. Dat betekende vooral lopen, lopen en lopen. Ik werd helemaal gek. Verderop waren die jongens lekker aan het trainen en ik mocht alleen maar lopen. Dat gedeelte had ik dan weer niet gemist. Pas na vier weken, toen ik volledig met de groep mee kon doen, voelde ik me weer voetballer. Dat was het beste gevoel in maanden.`
Namens ADO tegen FC Dordrecht op snelheid langs Nikki Baggerman.
© Pro Shots/Wouter Dill
Namens ADO tegen FC Dordrecht op snelheid langs Nikki Baggerman.
Het werd een succesvolle snuffelstage. ADO-trainer Ruud Brood wilde Elia dolgraag toevoegen aan zijn wedstrijdselectie en bij de ex-international begon het steeds meer te kriebelen. Er was echter één probleem: ADO zat nog midden in een herstructureringstraject. De club had grote financiële problemen. Er was een herstructureringsdeskundige aangesteld om een akkoord te sluiten met de ongeveer honderdvijftig schuldeisers. Zou dit niet lukken, dan kon ADO Den Haag zomaar failliet gaan. Het maakte het lastig om Elia een contract aan te bieden. Het was gezien de financiële situatie van de club praktisch onmogelijk en bovendien zou het een heel slecht signaal afgeven als midden in een saneringsproces een dertigvoudig international op de foto zou gaan met een glas champagne. Elia moest geduld hebben.
`Ik verdien nu net zoveel als de mensen op trainingscomplex De Aftrap die de shirtjes wassen`
`Ze konden mij in eerste instantie geen contract aanbieden. Ook kon ik vanwege bepaalde regels niet op amateurbasis spelen. Ik moest wachten. Alles veranderde toen de club een sluitende begroting in kon leveren bij de KNVB. Met dank aan de gemeente Den Haag. Als gevolg daarvan kwam er een piepklein budgetje vrij en konden ze mij een arbeidscontract aanbieden. Ik verdien nu net zoveel als de mensen op trainingscomplex De Aftrap die de shirtjes wassen. Ik voetbal voor het minimumloon. Daar maak ik vooral zelf veel grappen over. Ik ben allang weer blij dat ik mag spelen. Ik ben nu eenmaal een liefhebber. Het gaat mij niet om het geld, het gaat om ADO Den Haag.`
FC TWENTE
In januari, als de aandelenoverdracht met het Spaanse Globalon definitief rond moet zijn, gaat hij nog een keer zitten met de clubleiding. Mogelijk dat zijn contract dan een upgrade krijgt. Want voor iemand die net zoveel verdient als een vakkenvuller bij de Albert Heijn, is Elia erg waardevol voor de Hagenezen. Hij wordt gezien als het geheime wapen in de strijd om promotie. Als de gesprekken met de nieuwe clubleiding worden opgestart, zal het ook gaan over een tweede carrière. De voetballoze periode van afgelopen zomer heeft Elia aan het denken gezet. Er komt een dag dat hij zijn kicksen aan de wilgen hangt en dan moet er wel een plan B zijn.
`Ik wil jeugdtrainer worden of misschien zelfs wel hoofd opleiding`
`Het gaat om the bigger picture`, zegt hij daar zelf over. `Ik wil jeugdtrainer worden of misschien zelfs wel hoofd opleiding. Ik hoop bij ADO trainersdiploma’s te kunnen halen en op technisch gebied het nodige te leren. Ik ben ook bewust bezig met de talenten in de selectie. Weet je, dit is voor het eerst in al die jaren dat ik jonge spelers tegenkom die écht leergierig zijn. En dat is zo leuk! Ze gaan niet direct de discussie met je aan maar willen vooral van je leren. Ik wil ze helpen, beter maken en advies geven. Ze hoeven niet dezelfde fouten te maken die ik heb gemaakt. Waar ik dan aan denk? Dat je soms geduld moet hebben bijvoorbeeld.`
`Toen ik bij FC Twente speelde had ik de toezegging van Joop Munsterman dat ik een transfer mocht maken. En dus was ik daar 24 uur per dag mee bezig. Ik wilde naar het buitenland en zo snel mogelijk ook. Het liefst nog in de voorbereiding. Dat werd uiteindelijk Hamburger SV. Een prachtige club, maar ik had misschien beter even kunnen wachten. Dan was HSV misschien wel Tottenham Hotspur geweest. Het zijn keuzes die uiteindelijk je hele carrière bepalen.`
`Hier bij ADO loopt echt veel talent. Ze krijgen een prachtig podium om te groeien. We moeten eerst weer stabiel worden en terug naar de Eredivisie. De club wil er alles aan doen om die jonge talenten langer aan ADO te binden. Dat vind ik heel verstandig, zo gaat dat bij AZ ook. Die jongens vormen de toekomst van de club. Samen moeten we terug naar de Eredivisie. Want ja, kom op! Dit is de derde stad van het land. ADO Den Haag hoort natuurlijk niet thuis in de Keuken Kampioen Divisie. We gaan ze terugbrengen. Dit jaar al.`
Hij klinkt strijdbaar, heel de middag al. Tegenover ons zit geen volgevreten vedette die uit verveling nog tegen een balletje trapt bij zijn eerste liefde. We luisteren naar een liefhebber die het in de basis niet uitmaakt of hij met Robin van Persie, Andrea Pirlo of Sem Steijn op het veld staat. Hij vindt het spelletje gewoon nog te leuk. Het is dan ook niet uitgesloten dat we hem volgend seizoen gewoon weer terugzien in de Eredivisie.
Elia heeft nog geen knopen doorgehakt. Misschien plakt hij er nog wel een jaar aan vast. Voorlopig koestert hij, na een moeilijk jaar, vooral wat hij heeft. `Ik ben heel rustig. Thuis is iedereen gezond en gelukkig, ik woon op vijf minuten rijden van het trainingscomplex. Ik word steeds fitter en weet dat ik nog mooie dingen ga laten zien`, klinkt het weloverwogen. `Ik heb nog steeds die drive. Als die er niet was geweest, had ik de handdoek allang in de ring gegooid. Maar ik ben nog niet klaar als voetballer. Dat voel ik.`
Door Stef de Bont Stef de Bont
INTERVIEW
In februari viert Eljero Elia zijn 35ste verjaardag. Een paar dagen later speelt hij met ADO Den Haag in het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven. En hij heeft er nog zin in ook. Het verhaal van een WK-finalist die met een grote glimlach voetbalt in de Keuken Kampioen Divisie. `Ik ben nu eenmaal een liefhebber.`
Dit interview is afkomstig uit de nieuwste VI. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat!
De teen van Iker Casillas en het schot van Andrés Iniesta. De WK-finale van 2010 zit – of we dat nu willen of niet – in ons collectief geheugen. Iedereen weet nog waar hij was of wat hij deed toen Oranje in Johannesburg moest buigen voor Spanje. Inmiddels is het merendeel van de veertien Nederlandse spelers die op 11 juli 2010 op het veld stonden, met voetbalpensioen. Mannen als Mark van Bommel, John Heitinga en Giovanni van Bronckhorst bezitten het hoogste trainersdiploma, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Dirk Kuijt zijn toegetreden tot het gilde van analytici. Van een aantal spelers is het onduidelijk of ze ooit nog terugkeren op het veld. Doelman Maarten Stekelenburg is herstellende van een zware blessure en de inmiddels 37-jarige Nigel de Jong zit al een tijdje zonder club. Formeel heeft hij, net als Gregory van der Wiel, nooit afscheid genomen. Hetzelfde geldt overigens voor Edson Braafheid (3, die nog altijd op de website van Palm Beach Stars prijkt.
De enige die we nog wekelijks aan het werk zien is Eljero Elia. Op 13 februari wordt hij 35. Twee dagen eerder neemt hij in het Den Haag op tegen MVV Maastricht, vijf dagen later speelt hij in een waarschijnlijk leeg Jan Louwers Stadion tegen FC Eindhoven. De WK-finalist en landskampioen van Nederland, Italië en Turkije speelt sinds enkele weken zijn wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. Voor de centen hoeft hij het niet te doen. Elia heeft sportief en zakelijk goed geboerd.
`Ik kon gewoon nog niet stoppen. Het vrat aan me`
Bovendien, zo vertelt hij vandaag, verdient hij bij ADO niet meer dan het wettelijk minimumloon. Hij had ook nu ergens op een strandbedje kunnen liggen met een cocktail in zijn hand, maar Elia prefereert busreizen naar Helmond en Emmen. Zelf spreekt hij van pure liefde. Voor zijn club ADO Den Haag en het spelletje waar hij als vijfjarige verliefd op werd. `Ik kon gewoon nog niet stoppen. Het vrat aan me`, klinkt het gepassioneerd. `Ik wil nog één keer laten zien wat erin zit.`
FC UTRECHT
Want dat is hem vorig seizoen niet gelukt. Na een avontuur in Istanbul wilde Elia terug naar Nederland. Hij liet een huis bouwen onder de rook van Den Haag en koos daarmee bewust voor zijn jonge gezin. FC Twente en ADO Den Haag hengelden naar zijn diensten, maar de aanvaller koos voor het verhaal van Frans van Seumeren. FC Utrecht zou in het jubileumjaar de vaderlandse top gaan aanvallen en Elia zou net dat laatste zetje kunnen geven. Zoals bekend viel dat plan in het water. Trainer John van den Brom werd ontslagen, Utrecht eindigde als zesde en haalde opnieuw geen Europees voetbal. De dertigvoudige international speelde niet meer dan een bijrol. Hij was geblesseerd, had flinke naweeën van een COVID-besmetting en sliep enige tijd in het ziekenhuis bij zijn zieke dochtertje. Met als gevolg dat hij maar tien keer in de basis stond en slechts twee keer scoorde. Het werd hem zwaar aangerekend. Van alle kanten kwam er kritiek. `Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind`, zegt hij daar nu over. `Dat wist ik al toen ik in Utrecht tekende. Het was gewoon een waardeloos jaar.`
Solerend voorbij Cesc Fàbregas in de WK-finale van 2010 tegen Spanje.
© PRO SHOTS
Solerend voorbij Cesc Fàbregas in de WK-finale van 2010 tegen Spanje.
Zijn contract in Utrecht liep nog een seizoen door. En dus nam Elia zich afgelopen zomer voor om nog één keer te schitteren in de Eredivisie. Zijn eigen Last Dance. Maar een goede maand later werd datzelfde contract doormidden gescheurd. `Het was een vreemde situatie. Aan het einde van het seizoen heb ik met trainer René Hake gesproken. Hij zei dat hij graag met mij doorwilde. Ik begon fit aan de voorbereiding, maar voor het eerste oefenduel kwam hij opnieuw naar me toe. Hij vertelde dat ik niet in de plannen voorkwam, dat ik geen wedstrijden zou gaan spelen. Ik mocht nog wel mee op trainingskamp, maar zou dan alleen kunnen trainen. Toen ben ik thuisgebleven en heb ik voor mezelf getraind. Ik hoopte nog op een oplossing, maar die kwam er niet. Uiteindelijk is mijn contract ontbonden. De club wilde kennelijk van me af. Ik vind het nog altijd een vreemde situatie.`
`Clubs bleven bellen. Dat is altijd zo geweest. Er lagen aanbiedingen uit de zandbak`
DUINEN
Dat was op 30 juli. De volgende dag was Eljero Elia een werkloze voetballer. Eentje van 34 jaar met een volle prijzenkast en een goede spaarrekening. Voor velen een goed moment om er een punt achter te zetten en te bouwen aan een maatschappelijke carrière. Ook bij de Hagenaar sloeg de twijfel toe. `Clubs bleven bellen. Dat is altijd zo geweest. Er lagen aanbiedingen uit de zandbak`, vertelt Elia. `Natuurlijk denk je daar wel even over na. Maar als ik ergens teken moet het complete verhaal kloppen. Ik had geen zin om mijn leventje, maar ook dat van mijn gezin, weer volledig op z’n kop te zetten. De kinderen gaan hier weer naar school. Bovendien twijfelde ik over voetbal. Eerst ben ik op vakantie gegaan om mijn hoofd leeg te maken. Marbella, Dubai; ik ben overal en nergens geweest. Die periode heb ik gebruikt om na te denken. Ik heb serieus overwogen te stoppen. De mensen om me heen verklaarden me voor gek. Ze zeiden: "Je bent nooit geblesseerd geweest, je bent nog topfit. Ook vind je het spelletje nog veel te leuk". Maar ik had geen zin meer in – sorry voor het woord – gezeik. Het misgunnen van het voetbalwereldje. Ik had van mijn zestiende tot mijn 34ste in die wereld rondgelopen. Ik vond het eigenlijk wel goed zo. Geloof me, ik was dicht bij mijn pensioen.`
`Ik bleef alleen achter. Dan speelde ik wat op de PlayStation of staarde ik naar het plafond`
`Maar dan word je geconfronteerd met het normale leven. ’s Ochtends vroeg gingen mijn kinderen naar school, mijn vrouw naar het werk. En ik? Ik bleef alleen achter. Dan speelde ik wat op de PlayStation of staarde ik naar het plafond. Ik werd er niet gelukkig van. Ik ben gaan wandelen, in de duinen. Gewoon even alles op een rijtje zetten. De uiteindelijke conclusie was dat ik maar één ding wilde en dat was lekker, zorgeloos voetballen. Op het veld staan, lekker met die bal bezig. Mijn vrouw zei het ook: "Je bent nog een veel te grote liefhebber om nu te stoppen".`
ADO DEN HAAG
Zoals gezegd, iemand met het curriculum vitae en de prijzenkast van Eljero Elia, hoeft geen contactadvertentie te plaatsen om een nieuwe werkgever te vinden. Ook in de periode dat hij even uit de sportlights verdween, bleven clubs contact zoeken met hem en zaakwaarnemer Frank Schouten. Toch was er maar één club waarmee hij écht serieus in gesprek ging: ADO Den Haag. Daar waar het op negenjarige leeftijd voor hem was begonnen en waar hij in 2004 debuteerde in het betaalde voetbal. Een jaar eerder hadden toenmalig algemeen directeur Mohammed Hamdi en teammanager Dave Sietaram al geprobeerd hem naar de Residentie te lokken. Laatstgenoemde bleef deze zomer samen met Albert van der Dussen aandringen.
`Ze bleven bellen. "Ellie, kom nu maar naar ons. Kom terug naar je cluppie". Ze stelden voor dat ik eerst gewoon eens mee zou trainen, kijken hoe dat voelde. Daar was ik wel gevoelig voor. ADO blijft mijn club. Die eerste weken waren wel zwaar, man, dat vertel ik je eerlijk. Ik had natuurlijk al een tijd geen groepstrainingen of wedstrijden meegedaan. Ik moest fit worden en trainde apart. Dat betekende vooral lopen, lopen en lopen. Ik werd helemaal gek. Verderop waren die jongens lekker aan het trainen en ik mocht alleen maar lopen. Dat gedeelte had ik dan weer niet gemist. Pas na vier weken, toen ik volledig met de groep mee kon doen, voelde ik me weer voetballer. Dat was het beste gevoel in maanden.`
Namens ADO tegen FC Dordrecht op snelheid langs Nikki Baggerman.
© Pro Shots/Wouter Dill
Namens ADO tegen FC Dordrecht op snelheid langs Nikki Baggerman.
Het werd een succesvolle snuffelstage. ADO-trainer Ruud Brood wilde Elia dolgraag toevoegen aan zijn wedstrijdselectie en bij de ex-international begon het steeds meer te kriebelen. Er was echter één probleem: ADO zat nog midden in een herstructureringstraject. De club had grote financiële problemen. Er was een herstructureringsdeskundige aangesteld om een akkoord te sluiten met de ongeveer honderdvijftig schuldeisers. Zou dit niet lukken, dan kon ADO Den Haag zomaar failliet gaan. Het maakte het lastig om Elia een contract aan te bieden. Het was gezien de financiële situatie van de club praktisch onmogelijk en bovendien zou het een heel slecht signaal afgeven als midden in een saneringsproces een dertigvoudig international op de foto zou gaan met een glas champagne. Elia moest geduld hebben.
`Ik verdien nu net zoveel als de mensen op trainingscomplex De Aftrap die de shirtjes wassen`
`Ze konden mij in eerste instantie geen contract aanbieden. Ook kon ik vanwege bepaalde regels niet op amateurbasis spelen. Ik moest wachten. Alles veranderde toen de club een sluitende begroting in kon leveren bij de KNVB. Met dank aan de gemeente Den Haag. Als gevolg daarvan kwam er een piepklein budgetje vrij en konden ze mij een arbeidscontract aanbieden. Ik verdien nu net zoveel als de mensen op trainingscomplex De Aftrap die de shirtjes wassen. Ik voetbal voor het minimumloon. Daar maak ik vooral zelf veel grappen over. Ik ben allang weer blij dat ik mag spelen. Ik ben nu eenmaal een liefhebber. Het gaat mij niet om het geld, het gaat om ADO Den Haag.`
FC TWENTE
In januari, als de aandelenoverdracht met het Spaanse Globalon definitief rond moet zijn, gaat hij nog een keer zitten met de clubleiding. Mogelijk dat zijn contract dan een upgrade krijgt. Want voor iemand die net zoveel verdient als een vakkenvuller bij de Albert Heijn, is Elia erg waardevol voor de Hagenezen. Hij wordt gezien als het geheime wapen in de strijd om promotie. Als de gesprekken met de nieuwe clubleiding worden opgestart, zal het ook gaan over een tweede carrière. De voetballoze periode van afgelopen zomer heeft Elia aan het denken gezet. Er komt een dag dat hij zijn kicksen aan de wilgen hangt en dan moet er wel een plan B zijn.
`Ik wil jeugdtrainer worden of misschien zelfs wel hoofd opleiding`
`Het gaat om the bigger picture`, zegt hij daar zelf over. `Ik wil jeugdtrainer worden of misschien zelfs wel hoofd opleiding. Ik hoop bij ADO trainersdiploma’s te kunnen halen en op technisch gebied het nodige te leren. Ik ben ook bewust bezig met de talenten in de selectie. Weet je, dit is voor het eerst in al die jaren dat ik jonge spelers tegenkom die écht leergierig zijn. En dat is zo leuk! Ze gaan niet direct de discussie met je aan maar willen vooral van je leren. Ik wil ze helpen, beter maken en advies geven. Ze hoeven niet dezelfde fouten te maken die ik heb gemaakt. Waar ik dan aan denk? Dat je soms geduld moet hebben bijvoorbeeld.`
`Toen ik bij FC Twente speelde had ik de toezegging van Joop Munsterman dat ik een transfer mocht maken. En dus was ik daar 24 uur per dag mee bezig. Ik wilde naar het buitenland en zo snel mogelijk ook. Het liefst nog in de voorbereiding. Dat werd uiteindelijk Hamburger SV. Een prachtige club, maar ik had misschien beter even kunnen wachten. Dan was HSV misschien wel Tottenham Hotspur geweest. Het zijn keuzes die uiteindelijk je hele carrière bepalen.`
`Hier bij ADO loopt echt veel talent. Ze krijgen een prachtig podium om te groeien. We moeten eerst weer stabiel worden en terug naar de Eredivisie. De club wil er alles aan doen om die jonge talenten langer aan ADO te binden. Dat vind ik heel verstandig, zo gaat dat bij AZ ook. Die jongens vormen de toekomst van de club. Samen moeten we terug naar de Eredivisie. Want ja, kom op! Dit is de derde stad van het land. ADO Den Haag hoort natuurlijk niet thuis in de Keuken Kampioen Divisie. We gaan ze terugbrengen. Dit jaar al.`
Hij klinkt strijdbaar, heel de middag al. Tegenover ons zit geen volgevreten vedette die uit verveling nog tegen een balletje trapt bij zijn eerste liefde. We luisteren naar een liefhebber die het in de basis niet uitmaakt of hij met Robin van Persie, Andrea Pirlo of Sem Steijn op het veld staat. Hij vindt het spelletje gewoon nog te leuk. Het is dan ook niet uitgesloten dat we hem volgend seizoen gewoon weer terugzien in de Eredivisie.
Elia heeft nog geen knopen doorgehakt. Misschien plakt hij er nog wel een jaar aan vast. Voorlopig koestert hij, na een moeilijk jaar, vooral wat hij heeft. `Ik ben heel rustig. Thuis is iedereen gezond en gelukkig, ik woon op vijf minuten rijden van het trainingscomplex. Ik word steeds fitter en weet dat ik nog mooie dingen ga laten zien`, klinkt het weloverwogen. `Ik heb nog steeds die drive. Als die er niet was geweest, had ik de handdoek allang in de ring gegooid. Maar ik ben nog niet klaar als voetballer. Dat voel ik.`
0
|
Woensdag 5 januari 2022 om 10:54 uur |
Vos
Het is veel te makkelijk om alleen Hamdi en Jol de schuld te geven.
In de zomer van 2019 is er besloten dat er bezuinigd moest worden. Omdat ze toen al dondersgoed wisten dat de club er financieel niet goed voor stond. 600.000 bezuinigen betekent 2 a 3 transfervrije, goeie spelers niet kunnen halen. Manders kneep hem er snel tussenuit en vervolgens staat Groenendijk in de winterstop onderaan.
Hamdi en Jol hadden naar eigen zeggen niks te maken met de Engelse enclave en Pardew. In maart wordt de laatste wedstrijd met publiek gespeeld. Daarna loop je flink wat geld mis door de 4 thuiswedstrijden zonder publiek.
Dan begin je seizoen 20/21. Je weet dat je zelfs nog meer moet gaan bezuinigen. Dat is wel heel duidelijk te zien aan de selectie en aan het vertrek van routiniers (die nooit een contract hadden moeten krijgen voor een dergelijke lange termijn van Manders en van As).
Er is dus heel duidelijk geprobeerd te bezuinigen. Helaas kan dat nog niet met cijfers onderbouwd worden, omdat er nog geen jaarverslag is.
Je mist dan bijna het hele seizoen je losse kaartverkoop. Dat zijn ongeveer 6000 mensen x 17 wedstrijden x gemiddeld €20 = €2.040.000. Dan reken ik de horeca inkomsten en merchandise niet mee en zit ik te laag qua ticket prijs waarschijnlijk. Boven de 2,5 miljoen zit je dan makkelijk. Mensen ontslaan kan niet zomaar en zoveel mogelijkheden om te bezuinigen zijn er niet, want er was al enorm bezuinigd op de selectie (immers, beugelsdijk, falkenburg, meijers, bakker, malone). Je moet dus hopen dat UVS geld bijlegt. Dat beloven ze en doen ze niet. Deze situatie had elke directie tegenaan gelopen. Het is allemaal al eerder fout gegaan door lange contracten voor verkeerde mensen.
Tuurlijk hebben Hamdi en Jol ook dingen fout gedaan. Bijvoorbeeld de niet fitte spelers halen in de winterstop en slechte huurspelers als Karelis etc. Wellicht het contract met BMW. Maar vergis je niet dat die huurspelers vele malen minder geld kosten dan het te lange contract van Goossens of Meijers.
Dankzij Jol en Vd Dussen staat er nu wel een topploeg en dat was plan B begin 2020/2021 voor als we er niet in zouden blijven dat seizoen. Petje af wat mij betreft voor het samenstellen van de huidige selectie. Er zit bijna geen speler bij met een vast contract die niet speelt. Alle magere spelers van vorig jaar waren gehuurd.
Wat mij betreft begint het al met Manders en van As. Teveel geld uitgeven en te lange contracten aan oude spelers. Die zorgden, samen met de corona maatregelen, voor een niet op te lossen situatie. Van waaruit Jol samen met vd Dussen een topelftal heeft samengesteld.
In de zomer van 2019 is er besloten dat er bezuinigd moest worden. Omdat ze toen al dondersgoed wisten dat de club er financieel niet goed voor stond. 600.000 bezuinigen betekent 2 a 3 transfervrije, goeie spelers niet kunnen halen. Manders kneep hem er snel tussenuit en vervolgens staat Groenendijk in de winterstop onderaan.
Hamdi en Jol hadden naar eigen zeggen niks te maken met de Engelse enclave en Pardew. In maart wordt de laatste wedstrijd met publiek gespeeld. Daarna loop je flink wat geld mis door de 4 thuiswedstrijden zonder publiek.
Dan begin je seizoen 20/21. Je weet dat je zelfs nog meer moet gaan bezuinigen. Dat is wel heel duidelijk te zien aan de selectie en aan het vertrek van routiniers (die nooit een contract hadden moeten krijgen voor een dergelijke lange termijn van Manders en van As).
Er is dus heel duidelijk geprobeerd te bezuinigen. Helaas kan dat nog niet met cijfers onderbouwd worden, omdat er nog geen jaarverslag is.
Je mist dan bijna het hele seizoen je losse kaartverkoop. Dat zijn ongeveer 6000 mensen x 17 wedstrijden x gemiddeld €20 = €2.040.000. Dan reken ik de horeca inkomsten en merchandise niet mee en zit ik te laag qua ticket prijs waarschijnlijk. Boven de 2,5 miljoen zit je dan makkelijk. Mensen ontslaan kan niet zomaar en zoveel mogelijkheden om te bezuinigen zijn er niet, want er was al enorm bezuinigd op de selectie (immers, beugelsdijk, falkenburg, meijers, bakker, malone). Je moet dus hopen dat UVS geld bijlegt. Dat beloven ze en doen ze niet. Deze situatie had elke directie tegenaan gelopen. Het is allemaal al eerder fout gegaan door lange contracten voor verkeerde mensen.
Tuurlijk hebben Hamdi en Jol ook dingen fout gedaan. Bijvoorbeeld de niet fitte spelers halen in de winterstop en slechte huurspelers als Karelis etc. Wellicht het contract met BMW. Maar vergis je niet dat die huurspelers vele malen minder geld kosten dan het te lange contract van Goossens of Meijers.
Dankzij Jol en Vd Dussen staat er nu wel een topploeg en dat was plan B begin 2020/2021 voor als we er niet in zouden blijven dat seizoen. Petje af wat mij betreft voor het samenstellen van de huidige selectie. Er zit bijna geen speler bij met een vast contract die niet speelt. Alle magere spelers van vorig jaar waren gehuurd.
Wat mij betreft begint het al met Manders en van As. Teveel geld uitgeven en te lange contracten aan oude spelers. Die zorgden, samen met de corona maatregelen, voor een niet op te lossen situatie. Van waaruit Jol samen met vd Dussen een topelftal heeft samengesteld.
0
|
Dinsdag 21 december 2021 om 15:52 uur |
Advertentie
gillah
GroenGeelHart070 schreef:
Ben wel benieuwd wat Kramer te vertellen heeft. Kan iemand dat artikel uit VI plaatsen?
Ben wel benieuwd wat Kramer te vertellen heeft. Kan iemand dat artikel uit VI plaatsen?
Het stuk over ADO Den Haag:
Kramer refereerde al aan vorig seizoen, het jaar bij ADO Den Haag waarin de twijfels kwamen of hij nog wel wilde doorgaan als voetballer. ‘Ik heb serieus getwijfeld’, bekent hij. ‘De manier waarop wij behandeld zijn, dat kun je je niet voorstellen. Achter je rug om werden er dingen gezegd. Wij – John Goossens, Robert Zwinkels, Lex Immers, Tom Beugelsdijk, Erik Falkenburg, Aaron Meijers, Danny Bakker, Donny Gorter en ik – waren nooit negatief. Ik kan niet alles zeggen, maar we hebben nooit geklaagd. Het leek wel of ze dat waren vergeten. Ik heb op mijn tong gebeten. Wat had ik eraan alles te zeggen? Ik was contractspeler, ik zou mijn eigen glazen ingooien. Tien jaar geleden had ik dat anders gedaan. Het wrange is dat je jezelf ermee hebt. Dan speel je niet meer, zit je op de tribune en dan?’
`We zijn bij ADO als oud vuil behandeld`
Hij voelde zich miskend. ‘Het was pijnlijk en gênant. Zeg het als je van me afwilt, maar het gebeurde altijd achter mijn rug om. Ik kreeg mailtjes dat ik moest meedenken. Het is ze bij een aantal gelukt, niet bij mij. De clubleiding had niet in de gaten wat voor groep de oudere jongens waren. Wij hebben altijd iets extra’s gedaan en zijn als oud vuil behandeld.’
Kramer bleef bij ADO en speelde ook. ‘Ik wist dat ik de spits was als ik normaal zou doen. Ik wist wat er rond trainer Aleksandar Rankovic speelde en hij wist ook van míjn situatie. Toen Ruud Brood en Adrie Bogers kwamen, kregen ze slechte verhalen te horen over mij. Na de 6-0 nederlaag bij Sparta zei Ruud tegen me dat ik gewoon ging spelen. Maar het plezier was weg, het was vervelend en pijnlijk. Ik moest vaak een toneelstukje opvoeren, ik kon moeilijk iets anders zeggen.`
`Martin Jol was echt lachwekkend. Als je het niet met hem eens was, dan kreeg je de wind van voren`
`Wat er met die club is gebeurd, is gewoon de schuld van de leiding. Als je ze daarmee confronteert, zeggen ze dat dat al zo was. Martin Jol was echt lachwekkend. Als je het niet met hem eens was, dan kreeg je de wind van voren. Ze hebben de club naar de kloten geholpen. Dat begon al met die Engelsen. Toen we op trainingskamp waren in Spanje, zei mijn zaakwaarnemer dat Mohammed Hamdi (algemeen directeur, red.) had gebeld om te zeggen dat ik weg moest. Ik zat nota bene met hem daar in Spanje! Had hij makkelijk zelf even kunnen zeggen. Doet hij dat op een normale manier, dan komen we er nog uit ook. Trainer Alan Pardew wist van niks. Het werd alleen maar erger. Het was zo’n opeenstapeling van ellende.’
`Als ik ze zag, dan deden ze poeslief, maar er gebeurde elke dag wel wat. Je gaat twijfelen aan jezelf`
Toch besloot Kramer niet te stoppen. ‘Het was de makkelijkste weg geweest. Met ADO Den Haag in de KKD, daar had ik vrede mee kunnen hebben, maar ze hebben niet eens een aanbieding gedaan. In januari, februari heb ik overwogen ermee te kappen. Kreeg ik weer e-mails en belletjes dat ik aan de club moest denken vanwege mijn salaris. Het gekke was dat ik verre van de bestbetaalde speler was. Ze deden alsof ik grootverdiener was en onrustig. Als ik ze zag, dan deden ze poeslief, maar er gebeurde elke dag wel wat. Je gaat twijfelen aan jezelf. Waarom doen ze dit? Het is het me niet waard, ik ben geen rotte appel. Ze mogen er thuis geen last van hebben, maar ik reed niet met plezier naar mijn werk.’
De spits sprak met zijn naasten en dacht na. ‘Ik kon nog waarde hebben. De gedachte ermee te kappen was er wel, maar ik vind het gewoon nog te leuk. Zoveel negativiteit, dat gebeurt niet vaak, dacht ik. Ik hou wel van klagen, een beetje cynisch ben ik wel. Maar met een knipoog. Zelfs die knipoog verloor ik.’
Kramer refereerde al aan vorig seizoen, het jaar bij ADO Den Haag waarin de twijfels kwamen of hij nog wel wilde doorgaan als voetballer. ‘Ik heb serieus getwijfeld’, bekent hij. ‘De manier waarop wij behandeld zijn, dat kun je je niet voorstellen. Achter je rug om werden er dingen gezegd. Wij – John Goossens, Robert Zwinkels, Lex Immers, Tom Beugelsdijk, Erik Falkenburg, Aaron Meijers, Danny Bakker, Donny Gorter en ik – waren nooit negatief. Ik kan niet alles zeggen, maar we hebben nooit geklaagd. Het leek wel of ze dat waren vergeten. Ik heb op mijn tong gebeten. Wat had ik eraan alles te zeggen? Ik was contractspeler, ik zou mijn eigen glazen ingooien. Tien jaar geleden had ik dat anders gedaan. Het wrange is dat je jezelf ermee hebt. Dan speel je niet meer, zit je op de tribune en dan?’
`We zijn bij ADO als oud vuil behandeld`
Hij voelde zich miskend. ‘Het was pijnlijk en gênant. Zeg het als je van me afwilt, maar het gebeurde altijd achter mijn rug om. Ik kreeg mailtjes dat ik moest meedenken. Het is ze bij een aantal gelukt, niet bij mij. De clubleiding had niet in de gaten wat voor groep de oudere jongens waren. Wij hebben altijd iets extra’s gedaan en zijn als oud vuil behandeld.’
Kramer bleef bij ADO en speelde ook. ‘Ik wist dat ik de spits was als ik normaal zou doen. Ik wist wat er rond trainer Aleksandar Rankovic speelde en hij wist ook van míjn situatie. Toen Ruud Brood en Adrie Bogers kwamen, kregen ze slechte verhalen te horen over mij. Na de 6-0 nederlaag bij Sparta zei Ruud tegen me dat ik gewoon ging spelen. Maar het plezier was weg, het was vervelend en pijnlijk. Ik moest vaak een toneelstukje opvoeren, ik kon moeilijk iets anders zeggen.`
`Martin Jol was echt lachwekkend. Als je het niet met hem eens was, dan kreeg je de wind van voren`
`Wat er met die club is gebeurd, is gewoon de schuld van de leiding. Als je ze daarmee confronteert, zeggen ze dat dat al zo was. Martin Jol was echt lachwekkend. Als je het niet met hem eens was, dan kreeg je de wind van voren. Ze hebben de club naar de kloten geholpen. Dat begon al met die Engelsen. Toen we op trainingskamp waren in Spanje, zei mijn zaakwaarnemer dat Mohammed Hamdi (algemeen directeur, red.) had gebeld om te zeggen dat ik weg moest. Ik zat nota bene met hem daar in Spanje! Had hij makkelijk zelf even kunnen zeggen. Doet hij dat op een normale manier, dan komen we er nog uit ook. Trainer Alan Pardew wist van niks. Het werd alleen maar erger. Het was zo’n opeenstapeling van ellende.’
`Als ik ze zag, dan deden ze poeslief, maar er gebeurde elke dag wel wat. Je gaat twijfelen aan jezelf`
Toch besloot Kramer niet te stoppen. ‘Het was de makkelijkste weg geweest. Met ADO Den Haag in de KKD, daar had ik vrede mee kunnen hebben, maar ze hebben niet eens een aanbieding gedaan. In januari, februari heb ik overwogen ermee te kappen. Kreeg ik weer e-mails en belletjes dat ik aan de club moest denken vanwege mijn salaris. Het gekke was dat ik verre van de bestbetaalde speler was. Ze deden alsof ik grootverdiener was en onrustig. Als ik ze zag, dan deden ze poeslief, maar er gebeurde elke dag wel wat. Je gaat twijfelen aan jezelf. Waarom doen ze dit? Het is het me niet waard, ik ben geen rotte appel. Ze mogen er thuis geen last van hebben, maar ik reed niet met plezier naar mijn werk.’
De spits sprak met zijn naasten en dacht na. ‘Ik kon nog waarde hebben. De gedachte ermee te kappen was er wel, maar ik vind het gewoon nog te leuk. Zoveel negativiteit, dat gebeurt niet vaak, dacht ik. Ik hou wel van klagen, een beetje cynisch ben ik wel. Maar met een knipoog. Zelfs die knipoog verloor ik.’
0
|
Dinsdag 21 december 2021 om 12:09 uur |
rd..
BLEISWIJK-1 schreef:
Ik heb het over het seizoen voordat El Khayati vertrok. Lees de shout maar na. Toen hadden Falkenburg en Goossens ook geen inbreng meer.
Het blijft wel facinerend dat bij jou alles onder Manders, v. As en Groenendijk goed was. En onder Hamdi en Jol alles slecht.
Gelukkig hebben ze inmiddels bij Roda en Nac ook de grote kwaliteiten ontdekt van v. As en Manders. En waar is Groenendijk op dit moment ook al weer trainer?
Ik heb het over het seizoen voordat El Khayati vertrok. Lees de shout maar na. Toen hadden Falkenburg en Goossens ook geen inbreng meer.
Het blijft wel facinerend dat bij jou alles onder Manders, v. As en Groenendijk goed was. En onder Hamdi en Jol alles slecht.
Gelukkig hebben ze inmiddels bij Roda en Nac ook de grote kwaliteiten ontdekt van v. As en Manders. En waar is Groenendijk op dit moment ook al weer trainer?
Zou Groenendijk het minder doen dan Brood met deze selectie? Ik denk van niet. Fons nog steeds een ontzettend sympathieke vent en een goeie trainer, geslachtofferd (gedwongen de eer aan zichzelf te houden) `omdat er wat moest gebeuren` en niet omdat daar nu een enorm beleid achter zat.
0
|
Donderdag 9 december 2021 om 06:34 uur |
Nu online
Dang3r, FrankieB, Marko1969, FC Den Haag!, ADOZoetermeer, Ano-Niem, M1905, Marten, Edje, Sprinkhaan070, RickZ, Langebach2 en 196 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Volendam + | 24 | - | 49 |
2 | Excelsior | 24 | - | 45 |
3 | Den Bosch + | 24 | - | 42 |
4 | FC Dordrecht | 24 | - | 41 |
5 | SC Cambuur | 24 | - | 41 |
6 | ADO Den Haag | 24 | - | 40 |
7 | Graafschap | 24 | - | 37 |
8 | Roda JC | 24 | - | 36 |
9 | FC Emmen | 23 | - | 35 |
10 | Helmond Sp. | 23 | - | 35 |
11 | Telstar | 24 | - | 32 |
12 | FC Eindhoven | 24 | - | 32 |
13 | MVV Maastr. | 24 | - | 29 |
14 | Jong AZ | 24 | - | 29 |
15 | TOP Oss | 24 | - | 26 |
16 | VVV-Venlo | 24 | - | 25 |
17 | Jong Ajax | 23 | - | 24 |
18 | Jong PSV | 24 | - | 21 |
19 | Jong Utrecht | 23 | - | 14 |
20 | Vitesse -27 | 24 | - | -5 |