Welkom in de shoutbox, gast
supporter-noord
Ranthehague
Brian
Heino
Weer een artikel op VI Pro:
Het Haagse eindspel: de laatste stuiptrekkingen van een overnamesoap
Achtergrond
Boze Chinezen en spelers die dreigen met een staking. Voor het gevoel wordt het nooit meer rustig bij ADO Den Haag. En dat terwijl een overname in het voorbije jaar nog nooit zo dichtbij is geweest. Een verhaal uit de Residentie waar miljoenen euro’s worden kwijtgescholden, Spanjaarden de club doorlichten en tegenstanders broeden op een aller-, allerlaatste zet.
Het was begin april. Op de VI-redactie werden we getipt dat het onrustig was in Den Haag. Het elftal van trainer Ruud Brood was hard op weg naar de Keuken Kampioen Divisie, maar de problemen achter de schermen waren vele malen groter. Rekeningen werden niet betaald, er was ruzie op de werkvloer en de Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UVS) zou de club te koop hebben aangeboden. Wat begon met een achtergrondverhaal, is inmiddels een dossier geworden. Dossier ADO. Tien maanden lang vielen we van de ene verbazing in de andere. Er was een grootaandeelhouder die weigerde te betalen én een nijpend liquiditeitsprobleem. De eerste geluiden waren dat de clubkas eind april leeg zou zijn. Maanden later werd pas duidelijk hoe groot de problemen daadwerkelijk waren: de roemruchte club uit de derde stad van het land was praktisch failliet. Er volgden rechtszaken met, tegen en door UVS dat zelf meerdere betalingsverplichtingen had laten verlopen.
We schreven over een reddingsplan, ruzie in de directiekamer en talloze overnamepogingen. Amerikanen, Zwitsers, Duitsers, Spanjaarden én Hagenezen stonden klaar om in te stappen. De één bleek een fantast, de volgende een wanbetaler, een ander had weer te veel aanvullende eisen. Op een dag bevestigde de voor dit proces aangestelde woordvoerder hoogstpersoonlijk aan een journalist dat er een deal was. Later moest deze voormalige rechterhand van Gerrit Zalm schoorvoetend toegeven dat de verkoop weer niet was doorgegaan. Zelfs de langste kabinetsformatie uit de Nederlandse geschiedenis bleek minder ingewikkeld. Maar nu, na tien maanden van onverwachte wendingen en teleurstellingen, lijkt het einde in zicht. De Haagse clubleiding heeft een akkoord met het in Spanje gevestigde Globalon Football Holdings over een overname. Als alles meezit heeft ADO binnen enkele weken een nieuwe eigenaar. Althans, dat denkt herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger. ‘Het is een lang proces geweest en we zijn er ook nog niet helemaal. Maar het ziet er momenteel gunstig uit.’
BONNETJE
Enige voorzichtigheid is geboden. Zoals gezegd is het in Den Haag wel vaker bij het sluiten van de markt misgegaan. Toch is de vader van Vitesse-doelman Daan Reiziger overtuigd van een goede afloop. Sinds 25 mei wordt hij door velen gezien als de baas in het Cars Jeans Stadion. Hij is door de rechtbank Den Haag aangesteld als herstructureringsdeskundige. De ADO-overname betreft namelijk geen reguliere verkoop, maar is een onderdeel van een veel groter project. Dat zit zo: naast een serieus liquiditeitsprobleem had ADO te maken met een enorme schuldenlast. Eentje die een beetje middenstander nooit en te nimmer te boven zou komen. In april werd ons verteld dat ADO een paar miljoen euro schuld had. Inmiddels hebben we officiële cijfers dankzij het Ontwerp Onderhands Akkoord in handen. Op de zogenoemde fixatiedatum lag er een bonnetje van bijna twintig miljoen euro. Meer dan honderd handelscrediteuren krijgen nog geld en de fiscus wacht nog op een slordige drie miljoen euro.
De voorbije maanden werd UVS vaak de zwartepiet toegespeeld. Toegegeven: zij hebben niet aan hun betalingsverplichtingen voldaan. De voorzieningenrechter in Den Haag stelde op 26 april dat United Vansen twee miljoen euro aan de club moest betalen als onderdeel van de overeengekomen Subordinated Loan Agreement. Dit was, gelet op de openstaande schulden, echter maar een druppel op de gloeiende plaat. Nog voordat de Chinezen in 2015 binnenkwamen, gaf de Haagse profclub structureel te veel geld uit. En daar is het eigenlijk nooit mee gestopt. Er was een acuut liquiditeitsprobleem. De toenmalige clubleiding zag geen andere uitweg meer dan een WHOA-procedure te starten. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord is bedoeld om schulden te herstructureren en zo een faillissement te voorkomen. In gewone mensentaal: de schuldeisers werd gevraagd of ze akkoord gingen met een percentage van het openstaande bedrag. Het alternatief was dat ADO failliet zou gaan en dan zouden ze geen rode cent meer krijgen. Bijkomend voordeel van de WHOA-procedure was dat er een afkoelingsperiode werd aangevraagd. Crediteuren konden vanaf dat moment geen schulden meer opeisen en zo ADO het ravijn in duwen. Deze afkoelingsperiode werd tot twee keer toe verlengd en loopt nu tot 25 januari.
Uit de stukken die we hebben ingezien werd in het voorjaar van 2021 ervan uitgegaan dat er voor een totaalbedrag van 17.786.751,71 euro geherstructureerd moet worden. Onder de schuldeisers bevindt zich de Belastingdienst maar ook de gemeente, het schoonmaakbedrijf en zaakwaarnemers die nog recht hebben op een betaling. Zij moeten dus genoegen nemen met een percentage van hun openstaande schuld. We zullen u niet vermoeien met de verschillende crediteuren en de klassen waarin ze zijn ingedeeld, maar het gaat om serieus geld. Zo krijgt een gewone crediteur, die nog recht heeft op een half miljoen euro, honderdduizend euro terug. Maar het is altijd meer dan niks. En bovendien: ADO blijft bestaan. Veel crediteuren zijn immers gelieerd aan de club. ‘Wij willen niet verantwoordelijk zijn voor het faillissement van ADO’, vertelde een crediteur in gesprek met VI. ‘Dan heb ik de fans in mijn achtertuin staan.
KNVB
Een poging om ADO financieel weer gezond te maken werd vormgegeven in het zogeheten Onderhands Akkoord. Het voorstel werd eerst door Reiziger bij de crediteuren in de week gelegd, vervolgens vond er een stemming per klasse plaats. ‘En die verliep zeer positief. Vrijwel unaniem is voor het akkoord gestemd. De volgende stap is dat de rechtbank het homologeert (goedkeurt, red.). Dat lijkt een formaliteit.’
Op 1 december werd voorgerekend dat er 1,2 miljoen euro nodig is om de crediteuren te compenseren. Geld dat ADO helemaal niet in kas heeft. En dus was een onderdeel van de WHOA-procedure de zoektocht naar een nieuwe eigenaar. Een partij die naast mooie praatjes en indrukwekkende PowerPoint-presentaties een nog belangrijkere kwaliteit bezat: liquide middelen. In november communiceerde de club een akkoord met het Spaanse Globalon Football Holdings, een Europese zustertak van het Amerikaanse Bolt Football Holdings. Globalon heeft inmiddels anderhalf miljoen euro op een geblokkeerde rekening gestort, ook wel een escrow genoemd. Pas als het akkoord door de rechtbank is gehomologeerd én de licentiecommissie van de KNVB de overname goedkeurt, kan ADO bij het geld komen. Dan zou ADO vrijwel schuldenvrij de toekomst in kunnen gaan.
LICENTIECOMMISSIE
Eerder verwachtte Reiziger geen problemen uit Zeist. ‘Die gesprekken voer ik niet. Dat gebeurt door de clubleiding van ADO en de advocaten van Globalon’, vertelde hij. ‘Maar het zou best wel gek zijn als er iets mis zou gaan: Globalon is in meerdere landen actief. Landen waar soortgelijke regels gelden als in Nederland.’ Volgens interimdirecteur Edwin Reijntjes vallen ook Crystal Palace, Waasland-Beveren, FC Augsburg en Estoril onder de vlag van Globalon. De bal ligt nu bij de KNVB. De WHOA-procedure kan feitelijk niet worden afgerond zonder witte rook uit Zeist. Zonder vinkje van de licentiecommissie komt het geld van Globalon niet vrij en kan ADO de crediteuren niet afbetalen. ADO zegt in nauw contact te staan met de KNVB, maar een duidelijke planning heeft het niet gekregen. In een eerder stadium zijn er al aanvullende vragen gesteld. De club heeft haast, maar de licentiecommissie laat zich niet opjagen. In theorie zouden er nog maanden overheen kunnen gaan, maar dat verwachten ze in de Residentie niet. Iedereen moet wachten. ADO Den Haag, de crediteuren én Globalon. De licentiecommissie zal het Spaanse concern gedetailleerd hebben bevraagd naar de toekomstplannen met de club. Iets wat voor het grote publiek tot op de dag van vandaag een groot geheim is.
Het enige wat we na de voorbije weken wel zeker weten, is dat spelers, personeel en fans zich in financiële zin niet direct rijk hoeven te rekenen. Vol verwachting klopte het Haagse hart toen de namen van Globalon en Bolt vielen. Na jaren ruziemaken met de ‘wanbetalers’ uit China, was er een nieuwe eigenaar gevonden. Eentje met diepe zakken. Na talloze bezuinigingsronden zou er eindelijk wat ademruimte komen. Of toch niet? Eind vorig jaar meldde Ignacio Beristain zich namens Globalon op de Haagse burelen. De voormalige medewerker van Adidas en tegenwoordig president van het Portugese Estoril, stelde zich voor als COO van het Spaanse concern. Hij voerde gesprekken met medewerkers. Ofschoon de aandelen nog gewoon in handen waren van UVS, leek het er sterk op alsof hij de club vast aan het doorlichten was. Het kantoorpersoneel sprak in de eerste dagen van prettige gesprekken. De geluiden werden al anders nadat een medewerkster na ruim tien jaar trouwe dienst de wacht werd aangezegd. En dat terwijl de inmiddels flink uitgedunde kantoortuin van interim-directeur Edwin Reijntjes te horen zou hebben gekregen dat voorlopig niemand ontslagen zou worden. Collega’s overwogen een protest, maar bliezen deze op het laatste moment af.
Wie betaalt, bepaalt. Reken er maar op dat wanneer Globalon definitief de baas wordt, er meer veranderingen zullen plaatsvinden. Van toekomstige zusterclubs begrepen we dat Globalon/Bolt scherp aan de wind zeilt. Bovendien hebben zij weinig boodschap aan eerder gemaakte afspraken. Zij zullen hun eigen plan trekken.
Dat merkte vorige week ook de selectie. De spelers waren boos en dreigden zelfs met een staking. Inzet waren de premies voor het seizoen 2021/22. Het is gebruikelijk hierover aan het begin van het seizoen afspraken te maken, maar ADO had een liquiditeitsprobleem en was met handen en voeten gebonden door de WHOA-procedure. Onderhandelen had dus geen zin. De afspraak was dat er opnieuw zou worden gesproken op het moment dat er een koper was gevonden. Afgelopen week schoof de spelersraad opnieuw aan bij Reijntjes. Het gesprek was dermate vervelend, dat het complete gespreksverslag anderhalf uur later bij VI lag. Er werd gesproken over de nieuwe koers en over het feit dat er voorlopig geen nieuwe technisch directeur zou worden aangesteld. Maar ook over de premies.
Het maximaal beschikbaar gestelde bedrag stond in schril contrast met mondelinge toezeggingen en de op het veld geleverde prestaties. Beide partijen gingen boos uit elkaar. De spelersraad legde het voorstel vervolgens neer bij de rest van de spelersgroep en stelde een ultimatum: als de club op woensdag niet met een beter voorstel zou komen, dan zou de selectie donderdag gaan staken. De woede richtte zich vooral op Reijntjes. Op donderdag hield de selectie het bij een korte warming-up alvorens het weer de kleedkamer opzocht. Het was een statement richting Reijntjes én Globalon. De selectie voelde zich gepiepeld. De les die eruit getrokken mag worden is dat ADO een potentiële nieuwe grootaandeelhouder aan boord heeft, maar dat de zilvervloot niet is binnen gevaren.
PEKING
Dat kan later best nog eens verhaal worden. We zijn benieuwd naar de plannen van Globalon. Voor ADO is het nu vooral zaak om te overleven. Dat de WHOA-procedure wordt afgerond en dat het vrijwel schuldenvrij de toekomst in kan. Onder een Spaanse en niet langer onder een Chinese vlag. Daarmee hebben we, mits alles rondkomt, de grootste verliezers benoemd: UVS. In het Ontwerp Onderhand Akkoord lezen we ‘dat de aandelen worden ingetrokken en de aandeelhouders verliezen alle aan de door hen gehouden aandelen verbonden rechten’. Met andere woorden: als de WHOA-procedure succesvol wordt afgerond, staat United Vansen buitenspel. De partij die naar eigen zeggen meer dan twintig miljoen euro in de club heeft gestoken, is dan in één klap alles kwijt. De laatste maanden stond UVS meermaals op de barricade door middel van perscommuniqués en mailverkeer. Nu is het angstvallig stil rondom Hui Wang en zijn kompanen. Laten ze het er zomaar bij zitten? Achter de schermen broeit het nog een beetje. Zo werd WHOA-deskundige Christiaan Mensink na een artikel op VI PRO aan het juridische team van United Vansen toegevoegd. Hij stuurde op 30 november een brief en vroeg om opheldering, onder meer over de gesprekken die Globalon voerde in Den Haag. Ze vonden dat nogal prematuur, aangezien UVS nog altijd de grootaandeelhouder is.
Wang en consorten voelen zich gepiepeld en spreken via Nederlandse vertrouwenspersonen van een vooropgezet plan. Ze wijzen naar de Groep Lentze/Jol, een geïnteresseerde partij die een veel beter bod op tafel heeft gelegd maar nooit serieus is genomen. Voor UVS was die deal veel interessanter geweest, aangezien het dan nog geld en wat aandelen zou overhouden. Reiziger beweert er alles aan te hebben gedaan om met de Chinezen om tafel te komen. Zonder succes. ‘Dat is helaas niet gelukt. Ze konden afscheid nemen door de voor-, achter- of zijdeur. Het wordt die laatste. Ze hullen zich in stilzwijgen.’ In Peking wordt gebroed op een eindspel. We spreken verschillende mensen rondom het kamp United Vansen. Er wordt nagedacht over een aller-, allerlaatste zet. ‘Ze voelen zich bestolen. Hun eigendom wordt zomaar afgepakt’, vernemen we uit de mond van de Nederlandse vertrouwenspersonen. ‘Ze gaan het gesprek niet aan met de clubleiding. Ze zeggen: “We praten niet met dieven”. Ze menen dat het overnameproces evenals de WHOA-procedure niet vlekkeloos is verlopen en zeggen keihard bewijs te hebben. De enige manier om daar iets mee te doen, is het voor te leggen aan de rechtbank. Zelf zijn de Chinezen sinds de corona-uitbraak niet meer in Den Haag geweest.
Nederlandse advocaten zullen aan de slag moeten. UVS heeft echter één groot probleem: ze hebben hier geen geld. De Chinese State Administration of Foreign Exchange zou het niet langer toestaan dat er geld vanuit China naar Nederland wordt overgemaakt. En dus zou iemand in Nederland de portemonnee moeten trekken. In het Cars Jeans Stadion lijken ze zich geen zorgen te maken. ‘UVS heeft geen bezwaar aangetekend op het akkoord van 1 december, ze hebben zich niet laten horen in de stemprocedure en ze zijn niet met een alternatieve oplossing gekomen’, meent Reiziger. ‘Dan houdt het ergens een keer op.’ Een Chinees offensief lijkt rijkelijk laat. Als Reiziger gelijk heeft en de WHOA-procedure is een formaliteit, dan is het nu aan de licentiecommissie van de KNVB om ADO weer tot leven te kussen. Stemmen zij in met een Spaanse overname, dan heeft de club een nieuwe eigenaar. Dan kan dit dossier e
Het Haagse eindspel: de laatste stuiptrekkingen van een overnamesoap
Achtergrond
Boze Chinezen en spelers die dreigen met een staking. Voor het gevoel wordt het nooit meer rustig bij ADO Den Haag. En dat terwijl een overname in het voorbije jaar nog nooit zo dichtbij is geweest. Een verhaal uit de Residentie waar miljoenen euro’s worden kwijtgescholden, Spanjaarden de club doorlichten en tegenstanders broeden op een aller-, allerlaatste zet.
Het was begin april. Op de VI-redactie werden we getipt dat het onrustig was in Den Haag. Het elftal van trainer Ruud Brood was hard op weg naar de Keuken Kampioen Divisie, maar de problemen achter de schermen waren vele malen groter. Rekeningen werden niet betaald, er was ruzie op de werkvloer en de Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UVS) zou de club te koop hebben aangeboden. Wat begon met een achtergrondverhaal, is inmiddels een dossier geworden. Dossier ADO. Tien maanden lang vielen we van de ene verbazing in de andere. Er was een grootaandeelhouder die weigerde te betalen én een nijpend liquiditeitsprobleem. De eerste geluiden waren dat de clubkas eind april leeg zou zijn. Maanden later werd pas duidelijk hoe groot de problemen daadwerkelijk waren: de roemruchte club uit de derde stad van het land was praktisch failliet. Er volgden rechtszaken met, tegen en door UVS dat zelf meerdere betalingsverplichtingen had laten verlopen.
We schreven over een reddingsplan, ruzie in de directiekamer en talloze overnamepogingen. Amerikanen, Zwitsers, Duitsers, Spanjaarden én Hagenezen stonden klaar om in te stappen. De één bleek een fantast, de volgende een wanbetaler, een ander had weer te veel aanvullende eisen. Op een dag bevestigde de voor dit proces aangestelde woordvoerder hoogstpersoonlijk aan een journalist dat er een deal was. Later moest deze voormalige rechterhand van Gerrit Zalm schoorvoetend toegeven dat de verkoop weer niet was doorgegaan. Zelfs de langste kabinetsformatie uit de Nederlandse geschiedenis bleek minder ingewikkeld. Maar nu, na tien maanden van onverwachte wendingen en teleurstellingen, lijkt het einde in zicht. De Haagse clubleiding heeft een akkoord met het in Spanje gevestigde Globalon Football Holdings over een overname. Als alles meezit heeft ADO binnen enkele weken een nieuwe eigenaar. Althans, dat denkt herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger. ‘Het is een lang proces geweest en we zijn er ook nog niet helemaal. Maar het ziet er momenteel gunstig uit.’
BONNETJE
Enige voorzichtigheid is geboden. Zoals gezegd is het in Den Haag wel vaker bij het sluiten van de markt misgegaan. Toch is de vader van Vitesse-doelman Daan Reiziger overtuigd van een goede afloop. Sinds 25 mei wordt hij door velen gezien als de baas in het Cars Jeans Stadion. Hij is door de rechtbank Den Haag aangesteld als herstructureringsdeskundige. De ADO-overname betreft namelijk geen reguliere verkoop, maar is een onderdeel van een veel groter project. Dat zit zo: naast een serieus liquiditeitsprobleem had ADO te maken met een enorme schuldenlast. Eentje die een beetje middenstander nooit en te nimmer te boven zou komen. In april werd ons verteld dat ADO een paar miljoen euro schuld had. Inmiddels hebben we officiële cijfers dankzij het Ontwerp Onderhands Akkoord in handen. Op de zogenoemde fixatiedatum lag er een bonnetje van bijna twintig miljoen euro. Meer dan honderd handelscrediteuren krijgen nog geld en de fiscus wacht nog op een slordige drie miljoen euro.
De voorbije maanden werd UVS vaak de zwartepiet toegespeeld. Toegegeven: zij hebben niet aan hun betalingsverplichtingen voldaan. De voorzieningenrechter in Den Haag stelde op 26 april dat United Vansen twee miljoen euro aan de club moest betalen als onderdeel van de overeengekomen Subordinated Loan Agreement. Dit was, gelet op de openstaande schulden, echter maar een druppel op de gloeiende plaat. Nog voordat de Chinezen in 2015 binnenkwamen, gaf de Haagse profclub structureel te veel geld uit. En daar is het eigenlijk nooit mee gestopt. Er was een acuut liquiditeitsprobleem. De toenmalige clubleiding zag geen andere uitweg meer dan een WHOA-procedure te starten. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord is bedoeld om schulden te herstructureren en zo een faillissement te voorkomen. In gewone mensentaal: de schuldeisers werd gevraagd of ze akkoord gingen met een percentage van het openstaande bedrag. Het alternatief was dat ADO failliet zou gaan en dan zouden ze geen rode cent meer krijgen. Bijkomend voordeel van de WHOA-procedure was dat er een afkoelingsperiode werd aangevraagd. Crediteuren konden vanaf dat moment geen schulden meer opeisen en zo ADO het ravijn in duwen. Deze afkoelingsperiode werd tot twee keer toe verlengd en loopt nu tot 25 januari.
Uit de stukken die we hebben ingezien werd in het voorjaar van 2021 ervan uitgegaan dat er voor een totaalbedrag van 17.786.751,71 euro geherstructureerd moet worden. Onder de schuldeisers bevindt zich de Belastingdienst maar ook de gemeente, het schoonmaakbedrijf en zaakwaarnemers die nog recht hebben op een betaling. Zij moeten dus genoegen nemen met een percentage van hun openstaande schuld. We zullen u niet vermoeien met de verschillende crediteuren en de klassen waarin ze zijn ingedeeld, maar het gaat om serieus geld. Zo krijgt een gewone crediteur, die nog recht heeft op een half miljoen euro, honderdduizend euro terug. Maar het is altijd meer dan niks. En bovendien: ADO blijft bestaan. Veel crediteuren zijn immers gelieerd aan de club. ‘Wij willen niet verantwoordelijk zijn voor het faillissement van ADO’, vertelde een crediteur in gesprek met VI. ‘Dan heb ik de fans in mijn achtertuin staan.
KNVB
Een poging om ADO financieel weer gezond te maken werd vormgegeven in het zogeheten Onderhands Akkoord. Het voorstel werd eerst door Reiziger bij de crediteuren in de week gelegd, vervolgens vond er een stemming per klasse plaats. ‘En die verliep zeer positief. Vrijwel unaniem is voor het akkoord gestemd. De volgende stap is dat de rechtbank het homologeert (goedkeurt, red.). Dat lijkt een formaliteit.’
Op 1 december werd voorgerekend dat er 1,2 miljoen euro nodig is om de crediteuren te compenseren. Geld dat ADO helemaal niet in kas heeft. En dus was een onderdeel van de WHOA-procedure de zoektocht naar een nieuwe eigenaar. Een partij die naast mooie praatjes en indrukwekkende PowerPoint-presentaties een nog belangrijkere kwaliteit bezat: liquide middelen. In november communiceerde de club een akkoord met het Spaanse Globalon Football Holdings, een Europese zustertak van het Amerikaanse Bolt Football Holdings. Globalon heeft inmiddels anderhalf miljoen euro op een geblokkeerde rekening gestort, ook wel een escrow genoemd. Pas als het akkoord door de rechtbank is gehomologeerd én de licentiecommissie van de KNVB de overname goedkeurt, kan ADO bij het geld komen. Dan zou ADO vrijwel schuldenvrij de toekomst in kunnen gaan.
LICENTIECOMMISSIE
Eerder verwachtte Reiziger geen problemen uit Zeist. ‘Die gesprekken voer ik niet. Dat gebeurt door de clubleiding van ADO en de advocaten van Globalon’, vertelde hij. ‘Maar het zou best wel gek zijn als er iets mis zou gaan: Globalon is in meerdere landen actief. Landen waar soortgelijke regels gelden als in Nederland.’ Volgens interimdirecteur Edwin Reijntjes vallen ook Crystal Palace, Waasland-Beveren, FC Augsburg en Estoril onder de vlag van Globalon. De bal ligt nu bij de KNVB. De WHOA-procedure kan feitelijk niet worden afgerond zonder witte rook uit Zeist. Zonder vinkje van de licentiecommissie komt het geld van Globalon niet vrij en kan ADO de crediteuren niet afbetalen. ADO zegt in nauw contact te staan met de KNVB, maar een duidelijke planning heeft het niet gekregen. In een eerder stadium zijn er al aanvullende vragen gesteld. De club heeft haast, maar de licentiecommissie laat zich niet opjagen. In theorie zouden er nog maanden overheen kunnen gaan, maar dat verwachten ze in de Residentie niet. Iedereen moet wachten. ADO Den Haag, de crediteuren én Globalon. De licentiecommissie zal het Spaanse concern gedetailleerd hebben bevraagd naar de toekomstplannen met de club. Iets wat voor het grote publiek tot op de dag van vandaag een groot geheim is.
Het enige wat we na de voorbije weken wel zeker weten, is dat spelers, personeel en fans zich in financiële zin niet direct rijk hoeven te rekenen. Vol verwachting klopte het Haagse hart toen de namen van Globalon en Bolt vielen. Na jaren ruziemaken met de ‘wanbetalers’ uit China, was er een nieuwe eigenaar gevonden. Eentje met diepe zakken. Na talloze bezuinigingsronden zou er eindelijk wat ademruimte komen. Of toch niet? Eind vorig jaar meldde Ignacio Beristain zich namens Globalon op de Haagse burelen. De voormalige medewerker van Adidas en tegenwoordig president van het Portugese Estoril, stelde zich voor als COO van het Spaanse concern. Hij voerde gesprekken met medewerkers. Ofschoon de aandelen nog gewoon in handen waren van UVS, leek het er sterk op alsof hij de club vast aan het doorlichten was. Het kantoorpersoneel sprak in de eerste dagen van prettige gesprekken. De geluiden werden al anders nadat een medewerkster na ruim tien jaar trouwe dienst de wacht werd aangezegd. En dat terwijl de inmiddels flink uitgedunde kantoortuin van interim-directeur Edwin Reijntjes te horen zou hebben gekregen dat voorlopig niemand ontslagen zou worden. Collega’s overwogen een protest, maar bliezen deze op het laatste moment af.
Wie betaalt, bepaalt. Reken er maar op dat wanneer Globalon definitief de baas wordt, er meer veranderingen zullen plaatsvinden. Van toekomstige zusterclubs begrepen we dat Globalon/Bolt scherp aan de wind zeilt. Bovendien hebben zij weinig boodschap aan eerder gemaakte afspraken. Zij zullen hun eigen plan trekken.
Dat merkte vorige week ook de selectie. De spelers waren boos en dreigden zelfs met een staking. Inzet waren de premies voor het seizoen 2021/22. Het is gebruikelijk hierover aan het begin van het seizoen afspraken te maken, maar ADO had een liquiditeitsprobleem en was met handen en voeten gebonden door de WHOA-procedure. Onderhandelen had dus geen zin. De afspraak was dat er opnieuw zou worden gesproken op het moment dat er een koper was gevonden. Afgelopen week schoof de spelersraad opnieuw aan bij Reijntjes. Het gesprek was dermate vervelend, dat het complete gespreksverslag anderhalf uur later bij VI lag. Er werd gesproken over de nieuwe koers en over het feit dat er voorlopig geen nieuwe technisch directeur zou worden aangesteld. Maar ook over de premies.
Het maximaal beschikbaar gestelde bedrag stond in schril contrast met mondelinge toezeggingen en de op het veld geleverde prestaties. Beide partijen gingen boos uit elkaar. De spelersraad legde het voorstel vervolgens neer bij de rest van de spelersgroep en stelde een ultimatum: als de club op woensdag niet met een beter voorstel zou komen, dan zou de selectie donderdag gaan staken. De woede richtte zich vooral op Reijntjes. Op donderdag hield de selectie het bij een korte warming-up alvorens het weer de kleedkamer opzocht. Het was een statement richting Reijntjes én Globalon. De selectie voelde zich gepiepeld. De les die eruit getrokken mag worden is dat ADO een potentiële nieuwe grootaandeelhouder aan boord heeft, maar dat de zilvervloot niet is binnen gevaren.
PEKING
Dat kan later best nog eens verhaal worden. We zijn benieuwd naar de plannen van Globalon. Voor ADO is het nu vooral zaak om te overleven. Dat de WHOA-procedure wordt afgerond en dat het vrijwel schuldenvrij de toekomst in kan. Onder een Spaanse en niet langer onder een Chinese vlag. Daarmee hebben we, mits alles rondkomt, de grootste verliezers benoemd: UVS. In het Ontwerp Onderhand Akkoord lezen we ‘dat de aandelen worden ingetrokken en de aandeelhouders verliezen alle aan de door hen gehouden aandelen verbonden rechten’. Met andere woorden: als de WHOA-procedure succesvol wordt afgerond, staat United Vansen buitenspel. De partij die naar eigen zeggen meer dan twintig miljoen euro in de club heeft gestoken, is dan in één klap alles kwijt. De laatste maanden stond UVS meermaals op de barricade door middel van perscommuniqués en mailverkeer. Nu is het angstvallig stil rondom Hui Wang en zijn kompanen. Laten ze het er zomaar bij zitten? Achter de schermen broeit het nog een beetje. Zo werd WHOA-deskundige Christiaan Mensink na een artikel op VI PRO aan het juridische team van United Vansen toegevoegd. Hij stuurde op 30 november een brief en vroeg om opheldering, onder meer over de gesprekken die Globalon voerde in Den Haag. Ze vonden dat nogal prematuur, aangezien UVS nog altijd de grootaandeelhouder is.
Wang en consorten voelen zich gepiepeld en spreken via Nederlandse vertrouwenspersonen van een vooropgezet plan. Ze wijzen naar de Groep Lentze/Jol, een geïnteresseerde partij die een veel beter bod op tafel heeft gelegd maar nooit serieus is genomen. Voor UVS was die deal veel interessanter geweest, aangezien het dan nog geld en wat aandelen zou overhouden. Reiziger beweert er alles aan te hebben gedaan om met de Chinezen om tafel te komen. Zonder succes. ‘Dat is helaas niet gelukt. Ze konden afscheid nemen door de voor-, achter- of zijdeur. Het wordt die laatste. Ze hullen zich in stilzwijgen.’ In Peking wordt gebroed op een eindspel. We spreken verschillende mensen rondom het kamp United Vansen. Er wordt nagedacht over een aller-, allerlaatste zet. ‘Ze voelen zich bestolen. Hun eigendom wordt zomaar afgepakt’, vernemen we uit de mond van de Nederlandse vertrouwenspersonen. ‘Ze gaan het gesprek niet aan met de clubleiding. Ze zeggen: “We praten niet met dieven”. Ze menen dat het overnameproces evenals de WHOA-procedure niet vlekkeloos is verlopen en zeggen keihard bewijs te hebben. De enige manier om daar iets mee te doen, is het voor te leggen aan de rechtbank. Zelf zijn de Chinezen sinds de corona-uitbraak niet meer in Den Haag geweest.
Nederlandse advocaten zullen aan de slag moeten. UVS heeft echter één groot probleem: ze hebben hier geen geld. De Chinese State Administration of Foreign Exchange zou het niet langer toestaan dat er geld vanuit China naar Nederland wordt overgemaakt. En dus zou iemand in Nederland de portemonnee moeten trekken. In het Cars Jeans Stadion lijken ze zich geen zorgen te maken. ‘UVS heeft geen bezwaar aangetekend op het akkoord van 1 december, ze hebben zich niet laten horen in de stemprocedure en ze zijn niet met een alternatieve oplossing gekomen’, meent Reiziger. ‘Dan houdt het ergens een keer op.’ Een Chinees offensief lijkt rijkelijk laat. Als Reiziger gelijk heeft en de WHOA-procedure is een formaliteit, dan is het nu aan de licentiecommissie van de KNVB om ADO weer tot leven te kussen. Stemmen zij in met een Spaanse overname, dan heeft de club een nieuwe eigenaar. Dan kan dit dossier e
0
|
Woensdag 19 januari 2022 om 12:15 uur |
Ranthehague
Advertentie
Rob2002
yesyes
den haag
Wahter
janjazz37 schreef:
Door de niet communicatie tussen China en Wigt; en het ontbreken bij Wigt van ook maar enig begrip voor en kennis van het Chinese denken, is de teloorgang van ADO begonnen. Voeg toe het daaropvolgende financieel wanbeheer van diverse Bestuurders en zie het resultaat; KKD.
Maar ik heb hoop.....
Door de niet communicatie tussen China en Wigt; en het ontbreken bij Wigt van ook maar enig begrip voor en kennis van het Chinese denken, is de teloorgang van ADO begonnen. Voeg toe het daaropvolgende financieel wanbeheer van diverse Bestuurders en zie het resultaat; KKD.
Maar ik heb hoop.....
Juist, na 45 jaar financieel wanbeleid bij de club, want altijd zijn er lijken uit de kast gekomen, is vd Kallen de enige geweest die zwarte cijfers heeft geschreven.
HIj heeft de club aan de 1e de beste verkocht (wat nu ook staat te gebeuren) en vanaf dat moment is het financieel weer een janboel.
Wigt, Manders, Hamdi hebben het niet gezond kunnen krijgen met als gevolg dat het elk jaar minder is geworden en er buiten Ebuehi geen enkel talent is komen opzetten.
Of je moet Bakker en Beugelsdijk een talent willen noemen.
Jol heeft in mijn ogen 1 ding heel goed gedaan, talenten die eruit springen vanaf hun 16e vastleggen. Vraag is of hiermee doorgegaan wordt straks.
Zou me niet verbazen ..........
HIj heeft de club aan de 1e de beste verkocht (wat nu ook staat te gebeuren) en vanaf dat moment is het financieel weer een janboel.
Wigt, Manders, Hamdi hebben het niet gezond kunnen krijgen met als gevolg dat het elk jaar minder is geworden en er buiten Ebuehi geen enkel talent is komen opzetten.
Of je moet Bakker en Beugelsdijk een talent willen noemen.
Jol heeft in mijn ogen 1 ding heel goed gedaan, talenten die eruit springen vanaf hun 16e vastleggen. Vraag is of hiermee doorgegaan wordt straks.
Zou me niet verbazen ..........
0
|
Donderdag 9 december 2021 om 10:01 uur |
Nu online
Remy V, Vink, Rossi, Haago, FC Jeff en 40 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Excelsior | 15 | - | 32 |
2 | Graafschap | 15 | - | 29 |
3 | FC Volendam | 15 | - | 29 |
4 | FC Emmen | 15 | - | 27 |
5 | Helmond Sp. | 15 | - | 27 |
6 | Den Bosch + | 15 | - | 25 |
7 | SC Cambuur | 15 | - | 25 |
8 | FC Dordrecht | 15 | - | 25 |
9 | Roda JC | 15 | - | 23 |
10 | ADO Den Haag | 15 | - | 22 |
11 | Telstar | 16 | - | 22 |
12 | FC Eindhoven | 16 | - | 19 |
13 | Jong AZ | 15 | - | 18 |
14 | TOP Oss | 15 | - | 16 |
15 | MVV Maastr. | 16 | - | 16 |
16 | Jong Ajax | 15 | - | 15 |
17 | Jong PSV | 15 | - | 14 |
18 | VVV-Venlo | 16 | - | 11 |
19 | Jong Utrecht | 15 | - | 8 |
20 | Vitesse -6 | 15 | - | 6 |