Welkom in de shoutbox, gast
Tag: handen
Barend
BLEISWIJK-1
Haagse070_
Eerste 10 min volle druk derop dacht ik al van nee niet doen ga je nooit vol kunnen houden. Inderdaad 2 blunders van Che kort daarna viel het kwartje. Zulke wedstrijden vooral uit moet je gewoon laten afwachten je speelt tegen een willen 2 die de gaatjes op de middenveld zoekt en net vooral buiten de 16 de trekker durven over te halen. Zonde je kon echt met de 3 punten terug reizen naar Den Haag. Volle bak thuis tegen mvv je hebt alles nog in je eigen handen
0
|
Vrijdag 16 februari 2024 om 22:30 uur |
James
Kees schreef:
Nee joh. We promoveren op zeker en vanavond winst.
Beste elftal van de KKD. Dat wil niet alles zeggen maar ook nogeens uitgebalanceerd. Alle vertrouwen heb ik.
Nee joh. We promoveren op zeker en vanavond winst.
Beste elftal van de KKD. Dat wil niet alles zeggen maar ook nogeens uitgebalanceerd. Alle vertrouwen heb ik.
Ik zou zo maar dezelfde woorden gebruiken Kees maar we zijn echter ADO he... Als het bij ons ergens om gaat dan verzaken we , slaat de klad erin en staan we met lege handen. Laten we hopen op wat heren in het veld die echt de beuk erin gooien vanavond en de rest van de KKD potjes
0
|
Vrijdag 16 februari 2024 om 18:50 uur |
FC Den Haag!
De Curatele Kampioen Divisie: flinke geldproblemen op het tweede niveau
Door Tom Knipping Tom Knipping
De Keuken Kampioen Divisie heeft een nogal ongezond jaar achter de rug. Slechts enkele clubs schreven zwarte cijfers. Steeds meer ploegen liggen aan het infuus bij een internationale investeringsmaatschappij.
VVV-Venlo dat bekendmaakte technisch failliet te zijn, MVV dat uitstel van betaling aanvroeg bij de gemeente, FC Den Bosch dat spoedarbitrage aanspande tegen zijn eigen aandeelhouders; de afgelopen tijd kwamen er alarmerende berichten uit de Keuken Kampioen Divisie. Geldproblemen zijn daar bepaald geen incident, zo blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen over 2022/23, die inmiddels door vijftien van de zestien clubs zijn gepubliceerd.
De verslagen doornemende, ontstaat het beeld van een financieel slagveld. Tien clubs eindigden in de rode cijfers. Dat is best opmerkelijk, omdat een van de belangrijkste argumenten om geen degradatie naar de amateurs in te voeren juist is om gezond beleid te bevorderen. Als het valluik open zou gaan, dan zou dat leiden tot onverantwoorde financiële risico’s, zo redeneren clubdirecties vaak. Die risico’s nemen ze echter nu ook al, want de zekerheid van eeuwige deelname aan betaald voetbal leidt niet tot sluitende begrotingen. Acht clubs verloren minstens een miljoen. ADO Den Haag, de nummer twaalf van vorig seizoen, is de aanjager van de ratrace op het tweede niveau en verloor zelfs zeven miljoen euro (zie kader met uitslagen).
WINNAARS
Eerst maar even het goede nieuws belichten. Zo verraste Roda JC Kerkrade met een netto winst van 1,2 miljoen. Een uitslag die nogal detoneert met de andere Limburgse voetbalbolwerken. VVV-Venlo en MVV kwamen in de problemen, terwijl buurman Fortuna Sittard in de Eredivisie een peperdure rekening voor het beruchte Burak Yilmaz-seizoen kreeg gepresenteerd. Dat wil niet zeggen dat Roda JC nu meteen is gepromoveerd tot voorbeeldclub, want de winst was te danken aan de gemeente die een huurschuld van 2,6 miljoen kwijtschold. Had de gemeente dit niet gedaan, dan was Roda JC net zoals veel divisiegenoten diep in de min geëindigd. Aangezien de eenmalige meevaller dit seizoen weer is weggevallen, calculeren de Kerkradenaren in 2023/24 weer een verlies in.
Het zilver in het winst- en verliesklassement ging vorig seizoen naar Heracles Almelo, dat best wel een opmerkelijke prestatie neerzette. Niet alleen werd een jaar na de degradatie van 2022 direct het kampioenschap gegrepen, maar ook gebeurde dat met een keurig rendement van dik een miljoen. Dat is nogal ongebruikelijk, omdat clubs die terugvallen uit de Eredivisie altijd met een gapend gat worstelen. Vooral omdat de tv-inkomsten grotendeels verdwijnen. Vaak moet er dan ook personeel worden ontslagen. Bij Heracles gebeurde dat niet. Weliswaar was er een tekort van vier miljoen, maar dankzij de uitstekende transferzomer van 2022 wist Heracles al vrij snel dat dit helemaal goedgemaakt zou worden met verkooopwinsten op onder anderen Delano Burgzorg (FSV Mainz) en Giacomo Quagliata (Cremonese).
Verder voorkwamen ook Helmond Sport, FC Eindhoven en het gepromoveerde Almere City een strop, al is bij Almere niet te duiden in hoeverre de huishouding nou echt rendabel was. De Flevolanders spelen jaar in jaar uit quitte. Voor het zesde seizoen op rij werd een resultaat van precies nul euro gepresenteerd. In de loop der jaren ging er steeds meer geld uit om de ambities waar te kunnen maken, maar de omzet groeide steeds exact hard genoeg mee (van vier naar tien miljoen in zes jaar) om op break-even uit te komen. Dat is wel erg toevallig natuurlijk. Aangezien Almere City in tegenstelling tot andere clubs geen specifieke gegevens deelt over de herkomst van de inkomsten, valt niet te zeggen waar de voor Eerste Divisie-begrippen nogal spectaculaire omzetgroei vandaan is gekomen. Mogelijk voert eigenaar/sponsor Lesley Bamberger de inkomsten op.
VERLIEZERS
Dan door naar de rest. Wonderlijk is uiteraard de geldsmijterij bij ADO Den Haag. In 2022 werd via een speciale procedure bij de rechtbank nog afgedwongen dat schuldeisers afzagen van bijna al hun geld dat ze tegoed hadden. Alleen zo kon een faillissement worden voorkomen.
Toen de rekeningen eenmaal waren verscheurd, stond er een Amerikaanse miljardair klaar die doodleuk twintig miljoen in één seizoen uitgaf. Dat was meer dan Eredivisie-clubs zoals Sparta Rotterdam en NEC te besteden hadden. In de Eredivisie is twintig miljoen zonder Europees voetbal al niet terug te verdienen, laat staan in de Eerste Divisie. Eigenaar David Blitzer pompte in zijn debuutjaar de salarisrekening spectaculair op.
Slechts tien profclubs in Nederland hebben een duurdere loonlijst dan ADO, dat in januari Nick Marsman, Alex Schalk en Jari Vlak nog even aan de selectie toevoegde. Na de episode met de Chinezen die nooit wilden betalen, spuit het geld aan het Haags Kwartier nu opeens als fonteinen uit de grond, want ook dit seizoen dekt Blitzer weer een verwacht verlies van zes miljoen af.
Voor nogal scheve verhoudingen binnen de competitie zorgt het wel. De clubs jagen elkaar op en steeds grotere risico’s zijn nodig om op de spelersmarkt op te kunnen boksen tegen de met privaat geld opgevoerde ploegen. VVV-Venlo kon die race niet volhouden en bloedde leeg. De geldzorgen werden dermate groot dat de club op een faillissement afstevende. Halverwege 2023 was het eigen vermogen negatief en het banksaldo te laag om alle rekeningen te kunnen betalen. De Venlonaren startten daarom net als eerder ADO een procedure bij de rechtbank om een akkoord af te dwingen met de schuldeisers. Vorige week kwam de rechter met goed nieuws voor de club: een groot deel van de schuld wordt kwijtgescholden.
Zeven clubs kwamen uit op tekorten tussen één en twee miljoen euro. Dat lijkt wellicht niet zo schokkend, aangezien Paris Saint-Germain en FC Barcelona het nieuws haalden met verliezen van wel honderden miljoenen, maar dat moet uiteraard wel in het perspectief gezien worden van de economische omvang van de clubs. MVV, FC Den Bosch en FC Dordrecht verdienen maar tweeënhalf tot drieënhalf miljoen in een heel seizoen. Relatief gezien zijn hun tekorten extremer dan bij PSG en Barça.
De vraag is hoe dit royale leefpatroon de komende jaren gefinancierd gaat worden. Veel clubs hebben zich overgeleverd aan aandeelhouders en menigeen blijkt niet zo vrijgevig als Blitzer van ADO. FC Den Bosch heeft zelfs een acuut probleem omdat de Amerikaanse Pacific Media Group de betalingsafspraken niet nakomt. Van alle grote ambities – binnen een paar jaar AZ achterna – is niets terechtgekomen. In december spande FC Den Bosch spoedarbitrage aan tegen zijn eigenaar en won, maar onduidelijk is of FC Den Bosch het geld intussen ook heeft kunnen innen bij de Amerikanen.
MVV heeft tot nu toe 24 procent van de aandelen verkocht aan Dutch Soccer Holdings – ook alweer een Amerikaanse groep. Als investeerders minder dan 25 procent kopen, hoeven ze niet langs de controlecommissie in Zeist. In juli werd aangekondigd dat het fonds een meerderheidsbelang wilde nemen, maar er is nog altijd geen groen licht van de licentiecommissie, die net als bij Vitesse exact wil weten waar het geld vandaan komt en wie de uiteindelijke financier is. Dutch Soccer Holdings heeft tot nu toe ongeveer een miljoen in MVV gestoken en wil niet verder investeren zolang onzeker is of de Limburgse club kan worden overgenomen. Vandaar dat MVV vorige maand moest bedelen bij de gemeente, dat 425 duizend euro aan stadionhuur heeft uitgesteld.
FC Dordrecht heeft een Turkse investeringsgroep die eveneens is begonnen met een aandeel van minder dan 25 procent en al enige tijd probeert de volledige controle te bemachtigen. Gezien het verlies van 1,3 miljoen op een omzet van 2,5 miljoen zal het Turkse geld hard nodig zijn. De directies van MVV en FC Dordrecht leggen nu de druk neer bij de KNVB en onderstrepen het belang van snelle goedkeuring gezien hun penibele financiële situatie, maar dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Ze hebben zelf het uitgavenpatroon alvast enorm opgevoerd terwijl helemaal niet zeker is of de aandelenverkoop überhaupt wordt goedgekeurd. Gezien de eerdere blokkade van de komst van Kakhi Jordania bij FC Den Bosch en slepende procedures bij Vitesse (Common Group) en Fortuna Sittard (waar de beoogde eigenaar Principion zich uiteindelijk terugtrok) hadden ze kunnen voorzien dat de KNVB een uitverkoop van de clubaandelen niet ziet als formaliteit.
Tot slot valt op dat een handvol clubs nieuwe verliezen niet zelf kan opvangen, omdat ze een negatief eigen vermogen hebben. Halverwege 2023 hadden Roda JC, FC Den Bosch, FC Dordrecht, De Graafschap en VVV-Venlo geen buffer om op in te teren.
ROEKELOOS
De licentiecommissie heeft zijn handen vol aan de redelijk roekeloze financiële koers, want behalve alle aanvragen van investeringsfondsen die openstaan, neemt ook het aantal clubs onder KNVB-curatele toe. De bond heeft een beoordelingssysteem om casinobeleid te detecteren. Clubs kunnen maximaal veertig punten scoren en scoren ze er vijftien of minder, dan komen ze voor langere tijd onder toezicht. Momenteel geldt dat voor FC Dordrecht, FC Den Bosch, De Graafschap, MVV en VVV-Venlo. Vijf KKD-clubs scoren dus onder de norm. Vorig jaar waren dat er nog twee. Conclusie: er wordt behoorlijk gegokt in de Curatele Kampioen Divisie.
Door Tom Knipping Tom Knipping
De Keuken Kampioen Divisie heeft een nogal ongezond jaar achter de rug. Slechts enkele clubs schreven zwarte cijfers. Steeds meer ploegen liggen aan het infuus bij een internationale investeringsmaatschappij.
VVV-Venlo dat bekendmaakte technisch failliet te zijn, MVV dat uitstel van betaling aanvroeg bij de gemeente, FC Den Bosch dat spoedarbitrage aanspande tegen zijn eigen aandeelhouders; de afgelopen tijd kwamen er alarmerende berichten uit de Keuken Kampioen Divisie. Geldproblemen zijn daar bepaald geen incident, zo blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen over 2022/23, die inmiddels door vijftien van de zestien clubs zijn gepubliceerd.
De verslagen doornemende, ontstaat het beeld van een financieel slagveld. Tien clubs eindigden in de rode cijfers. Dat is best opmerkelijk, omdat een van de belangrijkste argumenten om geen degradatie naar de amateurs in te voeren juist is om gezond beleid te bevorderen. Als het valluik open zou gaan, dan zou dat leiden tot onverantwoorde financiële risico’s, zo redeneren clubdirecties vaak. Die risico’s nemen ze echter nu ook al, want de zekerheid van eeuwige deelname aan betaald voetbal leidt niet tot sluitende begrotingen. Acht clubs verloren minstens een miljoen. ADO Den Haag, de nummer twaalf van vorig seizoen, is de aanjager van de ratrace op het tweede niveau en verloor zelfs zeven miljoen euro (zie kader met uitslagen).
WINNAARS
Eerst maar even het goede nieuws belichten. Zo verraste Roda JC Kerkrade met een netto winst van 1,2 miljoen. Een uitslag die nogal detoneert met de andere Limburgse voetbalbolwerken. VVV-Venlo en MVV kwamen in de problemen, terwijl buurman Fortuna Sittard in de Eredivisie een peperdure rekening voor het beruchte Burak Yilmaz-seizoen kreeg gepresenteerd. Dat wil niet zeggen dat Roda JC nu meteen is gepromoveerd tot voorbeeldclub, want de winst was te danken aan de gemeente die een huurschuld van 2,6 miljoen kwijtschold. Had de gemeente dit niet gedaan, dan was Roda JC net zoals veel divisiegenoten diep in de min geëindigd. Aangezien de eenmalige meevaller dit seizoen weer is weggevallen, calculeren de Kerkradenaren in 2023/24 weer een verlies in.
Het zilver in het winst- en verliesklassement ging vorig seizoen naar Heracles Almelo, dat best wel een opmerkelijke prestatie neerzette. Niet alleen werd een jaar na de degradatie van 2022 direct het kampioenschap gegrepen, maar ook gebeurde dat met een keurig rendement van dik een miljoen. Dat is nogal ongebruikelijk, omdat clubs die terugvallen uit de Eredivisie altijd met een gapend gat worstelen. Vooral omdat de tv-inkomsten grotendeels verdwijnen. Vaak moet er dan ook personeel worden ontslagen. Bij Heracles gebeurde dat niet. Weliswaar was er een tekort van vier miljoen, maar dankzij de uitstekende transferzomer van 2022 wist Heracles al vrij snel dat dit helemaal goedgemaakt zou worden met verkooopwinsten op onder anderen Delano Burgzorg (FSV Mainz) en Giacomo Quagliata (Cremonese).
Verder voorkwamen ook Helmond Sport, FC Eindhoven en het gepromoveerde Almere City een strop, al is bij Almere niet te duiden in hoeverre de huishouding nou echt rendabel was. De Flevolanders spelen jaar in jaar uit quitte. Voor het zesde seizoen op rij werd een resultaat van precies nul euro gepresenteerd. In de loop der jaren ging er steeds meer geld uit om de ambities waar te kunnen maken, maar de omzet groeide steeds exact hard genoeg mee (van vier naar tien miljoen in zes jaar) om op break-even uit te komen. Dat is wel erg toevallig natuurlijk. Aangezien Almere City in tegenstelling tot andere clubs geen specifieke gegevens deelt over de herkomst van de inkomsten, valt niet te zeggen waar de voor Eerste Divisie-begrippen nogal spectaculaire omzetgroei vandaan is gekomen. Mogelijk voert eigenaar/sponsor Lesley Bamberger de inkomsten op.
VERLIEZERS
Dan door naar de rest. Wonderlijk is uiteraard de geldsmijterij bij ADO Den Haag. In 2022 werd via een speciale procedure bij de rechtbank nog afgedwongen dat schuldeisers afzagen van bijna al hun geld dat ze tegoed hadden. Alleen zo kon een faillissement worden voorkomen.
Toen de rekeningen eenmaal waren verscheurd, stond er een Amerikaanse miljardair klaar die doodleuk twintig miljoen in één seizoen uitgaf. Dat was meer dan Eredivisie-clubs zoals Sparta Rotterdam en NEC te besteden hadden. In de Eredivisie is twintig miljoen zonder Europees voetbal al niet terug te verdienen, laat staan in de Eerste Divisie. Eigenaar David Blitzer pompte in zijn debuutjaar de salarisrekening spectaculair op.
Slechts tien profclubs in Nederland hebben een duurdere loonlijst dan ADO, dat in januari Nick Marsman, Alex Schalk en Jari Vlak nog even aan de selectie toevoegde. Na de episode met de Chinezen die nooit wilden betalen, spuit het geld aan het Haags Kwartier nu opeens als fonteinen uit de grond, want ook dit seizoen dekt Blitzer weer een verwacht verlies van zes miljoen af.
Voor nogal scheve verhoudingen binnen de competitie zorgt het wel. De clubs jagen elkaar op en steeds grotere risico’s zijn nodig om op de spelersmarkt op te kunnen boksen tegen de met privaat geld opgevoerde ploegen. VVV-Venlo kon die race niet volhouden en bloedde leeg. De geldzorgen werden dermate groot dat de club op een faillissement afstevende. Halverwege 2023 was het eigen vermogen negatief en het banksaldo te laag om alle rekeningen te kunnen betalen. De Venlonaren startten daarom net als eerder ADO een procedure bij de rechtbank om een akkoord af te dwingen met de schuldeisers. Vorige week kwam de rechter met goed nieuws voor de club: een groot deel van de schuld wordt kwijtgescholden.
Zeven clubs kwamen uit op tekorten tussen één en twee miljoen euro. Dat lijkt wellicht niet zo schokkend, aangezien Paris Saint-Germain en FC Barcelona het nieuws haalden met verliezen van wel honderden miljoenen, maar dat moet uiteraard wel in het perspectief gezien worden van de economische omvang van de clubs. MVV, FC Den Bosch en FC Dordrecht verdienen maar tweeënhalf tot drieënhalf miljoen in een heel seizoen. Relatief gezien zijn hun tekorten extremer dan bij PSG en Barça.
De vraag is hoe dit royale leefpatroon de komende jaren gefinancierd gaat worden. Veel clubs hebben zich overgeleverd aan aandeelhouders en menigeen blijkt niet zo vrijgevig als Blitzer van ADO. FC Den Bosch heeft zelfs een acuut probleem omdat de Amerikaanse Pacific Media Group de betalingsafspraken niet nakomt. Van alle grote ambities – binnen een paar jaar AZ achterna – is niets terechtgekomen. In december spande FC Den Bosch spoedarbitrage aan tegen zijn eigenaar en won, maar onduidelijk is of FC Den Bosch het geld intussen ook heeft kunnen innen bij de Amerikanen.
MVV heeft tot nu toe 24 procent van de aandelen verkocht aan Dutch Soccer Holdings – ook alweer een Amerikaanse groep. Als investeerders minder dan 25 procent kopen, hoeven ze niet langs de controlecommissie in Zeist. In juli werd aangekondigd dat het fonds een meerderheidsbelang wilde nemen, maar er is nog altijd geen groen licht van de licentiecommissie, die net als bij Vitesse exact wil weten waar het geld vandaan komt en wie de uiteindelijke financier is. Dutch Soccer Holdings heeft tot nu toe ongeveer een miljoen in MVV gestoken en wil niet verder investeren zolang onzeker is of de Limburgse club kan worden overgenomen. Vandaar dat MVV vorige maand moest bedelen bij de gemeente, dat 425 duizend euro aan stadionhuur heeft uitgesteld.
FC Dordrecht heeft een Turkse investeringsgroep die eveneens is begonnen met een aandeel van minder dan 25 procent en al enige tijd probeert de volledige controle te bemachtigen. Gezien het verlies van 1,3 miljoen op een omzet van 2,5 miljoen zal het Turkse geld hard nodig zijn. De directies van MVV en FC Dordrecht leggen nu de druk neer bij de KNVB en onderstrepen het belang van snelle goedkeuring gezien hun penibele financiële situatie, maar dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Ze hebben zelf het uitgavenpatroon alvast enorm opgevoerd terwijl helemaal niet zeker is of de aandelenverkoop überhaupt wordt goedgekeurd. Gezien de eerdere blokkade van de komst van Kakhi Jordania bij FC Den Bosch en slepende procedures bij Vitesse (Common Group) en Fortuna Sittard (waar de beoogde eigenaar Principion zich uiteindelijk terugtrok) hadden ze kunnen voorzien dat de KNVB een uitverkoop van de clubaandelen niet ziet als formaliteit.
Tot slot valt op dat een handvol clubs nieuwe verliezen niet zelf kan opvangen, omdat ze een negatief eigen vermogen hebben. Halverwege 2023 hadden Roda JC, FC Den Bosch, FC Dordrecht, De Graafschap en VVV-Venlo geen buffer om op in te teren.
ROEKELOOS
De licentiecommissie heeft zijn handen vol aan de redelijk roekeloze financiële koers, want behalve alle aanvragen van investeringsfondsen die openstaan, neemt ook het aantal clubs onder KNVB-curatele toe. De bond heeft een beoordelingssysteem om casinobeleid te detecteren. Clubs kunnen maximaal veertig punten scoren en scoren ze er vijftien of minder, dan komen ze voor langere tijd onder toezicht. Momenteel geldt dat voor FC Dordrecht, FC Den Bosch, De Graafschap, MVV en VVV-Venlo. Vijf KKD-clubs scoren dus onder de norm. Vorig jaar waren dat er nog twee. Conclusie: er wordt behoorlijk gegokt in de Curatele Kampioen Divisie.
1
|
Donderdag 8 februari 2024 om 12:36 uur |
Mr.070
Het was een mooie kans, die helaas niet met beide handen gepakt is.
nu volledig focussen op de competitie en volle bak er tegenaan.
Wel een opmerking: Veerman zijn spel is vandaag schandalig, maar dan ook echt schandalig. De verliespartijen die wij hebben geleden was hij ook niet al te actief maar dit slaat nergens op... Lange ballen gewoon geen duel aangaan en elk sprintduel vermijden.. Dit is niet de instelling die wij moeten hebben..
krijg een beetje jantje lach, jantje huil gevoel bij hem op dit moment.
nu volledig focussen op de competitie en volle bak er tegenaan.
Wel een opmerking: Veerman zijn spel is vandaag schandalig, maar dan ook echt schandalig. De verliespartijen die wij hebben geleden was hij ook niet al te actief maar dit slaat nergens op... Lange ballen gewoon geen duel aangaan en elk sprintduel vermijden.. Dit is niet de instelling die wij moeten hebben..
krijg een beetje jantje lach, jantje huil gevoel bij hem op dit moment.
1
|
Dinsdag 6 februari 2024 om 21:22 uur |
FC Den Haag!
Fikse aderlating voor FC Emmen: aanvoerder Jari Vlak op weg naar concurrent ADO Den Haag
Jonathan Ploeg • Vandaag, 13:37 • Sport
Jari Vlak staat in de belangstelling van ADO Den Haag. Foto: Dijks Media
Wekenlange gesprekken lijken vlak voor het sluiten van de markt dan toch in een spraakmakende overgang te resulteren. Jari Vlak, aanvoerder van FC Emmen, is op weg naar concurrent ADO Den Haag.
Vlak is dit zijn seizoen een van de meest stabiele en waardevolle spelers in de selectie van FC Emmen. De begin dit seizoen door Fred Grim tot aanvoerder gebombardeerde Volendammer beleefde weliswaar een lastige start, maar groeide in zijn rol naarmate de weken vorderden. Hij scoorde zeven doelpunten, gaf twee assists, en is daarmee de huidige topscorer van de Drentse eerste divisionist.
Dat is niet onopgemerkt gebleven. Vlak staat in de belangstelling van diverse clubs, waaronder ADO Den Haag. De gesprekken tussen ADO en FC Emmen dateren al van december, maar tot een akkoord kwam het tot nu toe niet. Daar lijkt vlak voor het sluiten van de markt verandering in te komen. De middenvelder ontbrak donderdag op de training om een overgang naar de Hofstad af te ronden.
Ook buitenlands interesse
Volgens diverse bronnen zijn FC Emmen en ADO Den Haag nagenoeg akkoord, daarna is het aan Vlak en ADO. Komen beide partijen eruit, dan tekent de middenvelder naar verluidt een contract tot ten minste 2027. Vlak heeft in Emmen nog een contract tot de zomer van 2025, dus er zal een aanzienlijke vergoeding tegenover moeten staan. Het is vooralsnog onbekend wat ADO Den Haag heeft geboden.
Er waren ook clubs uit het buitenland (onder meer Engeland en Spanje) die naar de diensten van de Volendammer hengelden, maar die konden niet voldoen aan de financiële eisen van FC Emmen. ADO Den Haag, dat sinds enige tijd in handen is van de Amerikaanse miljardair David Blitzer, kan dat wél. De club uit de Hofstad versterkte zich eerder deze maand al met Nick Marsman en Alex Schalk.
Seinen toch op groen
Woensdag zei Fred Grim nog zijn steunpilaar absoluut niet kwijt te willen. De trainer/technisch manager liet al wel doorschemeren dat uiteindelijk alles te koop is. Vlak zelf weigerde woensdag alle verzoeken van de pers. Donderdag zijn de seinen dan toch op groen gezet door FC Emmen. Het moet gek lopen als hij na vandaag niet het shirt van ADO draagt.
De 25-jarige Volendammer speelde in totaal drie seizoenen voor Emmen, nadat hij in de winterstop van het seizoen 2020/2021 overkwam van FC Volendam. Hij kwam tot 119 wedstrijden voor de Drentse club, waarmee hij in het afgelopen seizoen degradeerde uit de eredivisie. Daartegenover staat hij het seizoen ervoor met FC Emmen kampioen van de eerste divisie werd.
Jonathan Ploeg • Vandaag, 13:37 • Sport
Jari Vlak staat in de belangstelling van ADO Den Haag. Foto: Dijks Media
Wekenlange gesprekken lijken vlak voor het sluiten van de markt dan toch in een spraakmakende overgang te resulteren. Jari Vlak, aanvoerder van FC Emmen, is op weg naar concurrent ADO Den Haag.
Vlak is dit zijn seizoen een van de meest stabiele en waardevolle spelers in de selectie van FC Emmen. De begin dit seizoen door Fred Grim tot aanvoerder gebombardeerde Volendammer beleefde weliswaar een lastige start, maar groeide in zijn rol naarmate de weken vorderden. Hij scoorde zeven doelpunten, gaf twee assists, en is daarmee de huidige topscorer van de Drentse eerste divisionist.
Dat is niet onopgemerkt gebleven. Vlak staat in de belangstelling van diverse clubs, waaronder ADO Den Haag. De gesprekken tussen ADO en FC Emmen dateren al van december, maar tot een akkoord kwam het tot nu toe niet. Daar lijkt vlak voor het sluiten van de markt verandering in te komen. De middenvelder ontbrak donderdag op de training om een overgang naar de Hofstad af te ronden.
Ook buitenlands interesse
Volgens diverse bronnen zijn FC Emmen en ADO Den Haag nagenoeg akkoord, daarna is het aan Vlak en ADO. Komen beide partijen eruit, dan tekent de middenvelder naar verluidt een contract tot ten minste 2027. Vlak heeft in Emmen nog een contract tot de zomer van 2025, dus er zal een aanzienlijke vergoeding tegenover moeten staan. Het is vooralsnog onbekend wat ADO Den Haag heeft geboden.
Er waren ook clubs uit het buitenland (onder meer Engeland en Spanje) die naar de diensten van de Volendammer hengelden, maar die konden niet voldoen aan de financiële eisen van FC Emmen. ADO Den Haag, dat sinds enige tijd in handen is van de Amerikaanse miljardair David Blitzer, kan dat wél. De club uit de Hofstad versterkte zich eerder deze maand al met Nick Marsman en Alex Schalk.
Seinen toch op groen
Woensdag zei Fred Grim nog zijn steunpilaar absoluut niet kwijt te willen. De trainer/technisch manager liet al wel doorschemeren dat uiteindelijk alles te koop is. Vlak zelf weigerde woensdag alle verzoeken van de pers. Donderdag zijn de seinen dan toch op groen gezet door FC Emmen. Het moet gek lopen als hij na vandaag niet het shirt van ADO draagt.
De 25-jarige Volendammer speelde in totaal drie seizoenen voor Emmen, nadat hij in de winterstop van het seizoen 2020/2021 overkwam van FC Volendam. Hij kwam tot 119 wedstrijden voor de Drentse club, waarmee hij in het afgelopen seizoen degradeerde uit de eredivisie. Daartegenover staat hij het seizoen ervoor met FC Emmen kampioen van de eerste divisie werd.
0
|
Donderdag 1 februari 2024 om 13:43 uur |
Advertentie
Lellow
Aad schreef:
Mag ik herinneren aan een hele rits spelers die altijd en eeuwig werden (worden) bekritiseerd door een flink deel van de supporters:
Amofa, Asante, Chery, Besuijen, van Ewijk, Bakker, Becker, etc.
Pas als ze weg zijn worden ze ineens gewaardeerd en de leiding van de club bekritiseerd omdat ze niets of te weinig voor de speler hebben gevangen. Maar zo'n speler heeft die kritiek ook gehoord en is blij dat hij weg is.
We zouden als supporter toch echt eens coulanter met jeugdspelers moeten omgaan. Gaan ze vanzelf beter van spelen en eventueel ook meer opbrengen.
Mag ik herinneren aan een hele rits spelers die altijd en eeuwig werden (worden) bekritiseerd door een flink deel van de supporters:
Amofa, Asante, Chery, Besuijen, van Ewijk, Bakker, Becker, etc.
Pas als ze weg zijn worden ze ineens gewaardeerd en de leiding van de club bekritiseerd omdat ze niets of te weinig voor de speler hebben gevangen. Maar zo'n speler heeft die kritiek ook gehoord en is blij dat hij weg is.
We zouden als supporter toch echt eens coulanter met jeugdspelers moeten omgaan. Gaan ze vanzelf beter van spelen en eventueel ook meer opbrengen.
Sommige van de spelers in je lijstje misten inderdaad het Haagse DNA met hun maniertjes en manier van spelen.
Terwijl het heel makkelijk is om in Den Haag op handen gedragen te worden, dat begint bij inzet en mentaliteit.
Voor Amofa werden er nog acties georganiseerd om hem te behouden , van Ewijk en Besuijen kan ik me ook niets van herinneren.
Ik hoor graag alwetende Aad .
Terwijl het heel makkelijk is om in Den Haag op handen gedragen te worden, dat begint bij inzet en mentaliteit.
Voor Amofa werden er nog acties georganiseerd om hem te behouden , van Ewijk en Besuijen kan ik me ook niets van herinneren.
Ik hoor graag alwetende Aad .
1
|
Maandag 29 januari 2024 om 13:36 uur |
BLEISWIJK-1
BLEISWIJK-1 schreef:
Hoe oud was Ideho toen hij bij ons kwam? Afgetest door Heereveen. En nul wedstrijden op niveau gespeeld.
Waarom valt deze jongen dan niet op? Scoort al twee seizoenen zijn doelpunten. Weinig spelers van twintig jaar die in de kkd hier aan kunnen tippen.
Hoe oud was Ideho toen hij bij ons kwam? Afgetest door Heereveen. En nul wedstrijden op niveau gespeeld.
Waarom valt deze jongen dan niet op? Scoort al twee seizoenen zijn doelpunten. Weinig spelers van twintig jaar die in de kkd hier aan kunnen tippen.
Sterker nog.....we mogen onze handen dichtknijpen met zo'n speler. Als 20 jarige speler al 91 wedstrijden in de kkd gespeeld. En 20 doelpunten gemaakt. Hoe dan?
3
|
Zondag 28 januari 2024 om 22:08 uur |
lernst
Voorpagina
Misdaad
Entertainment
Sport
Nieuws
Bizar
Lifestyle
Home
Sport
PREMIUM
CEO van ADO Den Haag Natascha van Grinsven-Admiraal: ‘Als je ballen hebt, neem je mij’
Natascha van Grinsven-Admiraal is de baas van ADO Den Haag. Een vrouw ja. En ze is ook nog maar 39 jaar oud. En ze komt helemaal niet uit de stad van de heilige ooievaar, ofwel de hèlage steltlaupââh. Hoe zorgt de voormalig commercieel directeur van Telstar dat alles in goede banen loopt daar in die stad achter de duinen, waar iedereen over van alles wat vindt? “Wij werken elke dag in een vissenkom.”
Thomas Braun
21 jan. 2024 | 119
Van gymjuf tot ADO-baas
Natascha van Grinsven-Admiraal is geboren in Heiloo en getogen in het hoger in Noord-Holland gelegen Sijbekarspel. Ze begon na haar opleiding lichamelijke opvoeding als gymdocent op een middelbare school waarna ze, na het behalen van haar master internationaal sportmanagement aan het Johan Cruyff Institute, salesmanager werd bij sportevenementenbureau PBN, waar ze haar man - en de vader van haar nu 5-jarige dochter - leerde kennen. Niet veel later werd ze bij Unleash 12 in Zwitserland sales- en marketingmanager en werkte in die rol voor PSV en Feyenoord. Toen stapte zo over naar de KNVB Campus, waar ze sales- en eventmanager werd. In juni 2018 tekende ze als commercieel manager bij Telstar, waar ze zich later commercieel directeur mocht noemen, als eerste in het betaalde voetbal in Nederland. Sinds juni dit jaar is de Haarlemse algemeen directeur van ADO Den Haag.
Zo, stevige hand.
“Ja, dat is belangrijk. Als ik weet dat ik veel handen ga geven op een dag, dan doe ik mijn ring niet om, anders heb ik een zere vinger aan het eind van de dag. Ik heb het mezelf aangeleerd, een stevige hand geven. Ik zeg het ook tegen jonge mensen. Laatst nog, ik gaf een sollicitatietraining voor studenten en dan geef ik aan de deur een hand aan al die jongens en meiden met hun slappe handjes. Dit maakt geen indruk jongens, zeg ik dan. De eerste indruk is zo belangrijk: hand geven, aankijken, glimlachen.”
‘Dan komt er iemand langs die mij een hand geeft, mij níet aankijkt en doorloopt met de woorden: Waar kan ik de directeur vinden? Ik kan daar wel om lachen’
Dus als mensen jou een hand geven, weten ze meteen wie de baas is.
“Nou, niet altijd. Dan komt er een genodigde, die geeft mij een hand, kijkt me niet aan en loopt door met de woorden: Waar kan ik de directeur vinden? Die moeten nog even wennen aan het idee dat de directeur een vrouw is van 39. Ik kan daar wel om lachen, maar na vijf keer wordt het vervelend.”
Ben je gevraagd of heb je zelf gesolliciteerd?
“Ik ben gevraagd.”
Waarom wilden ze jou?
“Als ik hen mag geloven, waren ze op zoek naar een nieuw gezicht, een nieuw elan, een ander gevoel. Er is heel veel onrust geweest bij de club, veel ontevredenheid, er kwam een trainerswissel, een nieuwe, Amerikaanse, eigenaar, een nieuwe technisch directeur en ze wilden echt iemand van buitenaf aan het roer. Een frisse start, een andere uitstraling, maar wel iemand met ervaring in de voetbalwereld, iemand die vanuit een kleine club ervaring aan het opdoen was, een volgende stap wilde maken en zo kwamen ze bij mij uit. Via LinkedIn.”
Hoe belangrijk was het voor ze dat je een vrouw bent?
“Dat zorgt natuurlijk ook voor een andere uitstraling. Niet alleen mijn vrouw-zijn, maar ook mijn leeftijd. 39 steekt wel af bij de voornamelijk oudere mannen die je hier in het voetbal hebt rondlopen, dus dat is wel een voordeel als je een andere koers wil.”
Was je verrast dat ADO juist jou wilde?
“Mm… hoe zal ik het zeggen, ik werd wel vaker benaderd door clubs, dat had ook wel een beetje met mijn vrouw-zijn te maken, omdat je dan opvalt in zo’n mannenwereld. Er zijn er ook maar twee in Nederland. Laura van Leeuwen, met wie ik samen een masteropleiding heb gedaan op het Johan Cruyff Institute, is net als directeur bij MVV begonnen. Maar ik zou zelf nooit bedacht hebben om bij ADO te solliciteren, wat dat betreft kun je wel spreken van een mooie verrassing die op mijn pad kwam.”
Vond de harde kern van ADO het ook een goed idee dat er een mevrâutju de baas werd?
“Ik kon me goed voorstellen dat, toen het eenmaal bekend werd, supporters sceptisch zouden zijn. Wij gingen daarom ook checken hoe het viel: een vrouw, jong, niet uit Den Haag, daar zouden ze vast wat van vinden. Maar de algehele tendens was: het is hier al zo vaak niet goed gegaan, nu hebben we in ieder geval heel iemand anders, misschien krijgt die het wel voor elkaar. Het werd positief opgepakt, terwijl je zou denken dat ik besta uit componenten waar ze minder vertrouwen in zouden hebben. Het tegenovergestelde was waar. Iedereen ziet ook dat er potentie in deze club zit en iedereen ziet dat die er maar niet uitkomt.”
Lijkt me niet eenvoudig om te werken met voetballers met ruig taalgebruik en gore grappen. Moet je wel tegen kunnen.
“Als mannen zich misdragen doen ze het onderling, niet tegen een vrouw, dus daar heb ik geen last van. Misschien is het wel goed dat ik als vrouw hier rondloop, dan is de drempel wellicht wat hoger. En ik kan wel wat hebben, hoor. Ik heb vijf jaar gewerkt bij Telstar in IJmuiden. Daar hebben ze het hart op de tong, net als hier. En ik ben zelf ook niet op mijn mondje gevallen. Daarom zou ik niet makkelijk kunnen werken in Brabant of Limburg. Ik heb daar best wat kennissen zitten en dat zijn heel lieve mensen, maar die zouden helemaal gek worden van mijn directheid. Die past beter in Den Haag of IJmuiden.”
Wat voor type ben je?
“Ik kan heel duidelijk zijn, dat komt door mijn achtergrond als leraar. Ik kan goed lijnen uitzetten en zorgen dat iedereen meegaat in dat proces. Dat is best wel belangrijk in het voetbal, dat je mensen meeneemt. Je merkt in het voetbal dat mensen erbij willen horen, ze willen genoemd worden. Je bent continu bezig met: wie vergeet ik niet, wie moet ik meenemen, wie heeft extra aandacht nodig? En als ik met hém een gesprek heb, moet ik háár daar even over informeren. Zo ben ik de hele dag bezig met zorgen dat ik iedereen in beeld heb en iedereen betrek in het groepsgevoel.”
De boel bij elkaar houden, zoals Job Cohen zijn werk als burgemeester in Amsterdam samenvatte.
“Ja, en de boel is best verdeeld. Letterlijk ook, fysiek. Wij zitten hier in het stadion, onze jongens zitten op De Aftrap in het Zuiderpark, onze mannen en vrouwen zitten in Rijswijk, de meiden op Scheveningen… Een van mijn eerste pijlers was dan ook: hoe kunnen we elkaar fysiek bij elkaar brengen? Want je merkt dat mensen meer contact hebben als ze echt bij elkaar zijn. En we willen de boel ook symbolisch bij elkaar brengen; zorgen dat we weer één ADO worden, dat de familie die een beetje verspreid is, weer het groepsgevoel krijgt, omdat we het met z’n allen moeten doen.”
Vroegâh werd er nogal gevreesd voor de ADO-aanhang. Trainers durfden niet te komen, uit angst voor dreigementen of erger. Dat is niet meer.
“Goed dat je dat zegt, veel mensen is dat nog niet opgevallen. Maar het is waar, de supporters zijn enorm rustig. Heel toevallig wilden we de fans onlangs uitgebreid complimenteren omdat er het hele jaar nog geen enkele staking, geen boete en geen stadionverbod was geweest, wat echt uniek is in Nederland. Maar toen kregen we ons eerste rookpotje, dus dat hebben we toch maar even uitgesteld. Het was echt het eerste incident van dit jaar. Er is ook wel veel veranderd met de komst van het nieuwe stadion, het veiligste stadion van Nederland. En ik moet eerlijk zeggen dat supporters natuurlijk ook rustig zijn omdat we veel winnen. We worden pas echt getest als het wat slechter gaat op het veld.”
Klappen die mensen als jij over het veld langs de tribunes loopt?
“Haha, nee.
Ze weten wel wie je bent?
“Sommigen wel, maar niemand gaat klappen voor de directeur. Ze roepen wel: Mevrâu, mevrâu! Meestal loop ik dan naar ze toe en dan worden ze zenuwachtig, want dan kom ik te dichtbij. Vind ik wel grappig.”
Sommigen noemen je de reddende engel van ADO.
“Nou ja, ik merk wel dat heel veel mensen heel positief zijn en dat is heel leuk om te zien. Maar het is de combi: Joris Mathijsen en ik zijn samen begonnen; hij als technisch directeur, ik als algemeen directeur. We komen beiden van buitenaf, ook bij Joris ging het om een ‘fris gezicht’. Onze grootste uitdaging is de onrust buiten de deur te houden en dat lukt aardig.”
‘Ik ben niet op mijn mondje gevallen. Daarom zou ik niet makkelijk kunnen werken in Brabant of Limburg. Heel lieve mensen, maar die zouden helemaal gek worden van mijn directheid’
Hij heeft een WK-finale gespeeld. Kom jij aan met je carrière bij Wartburgia.
“Oh, daar heb ik geen last van, hoor. Ben niet zo idolaat. Dat kan ook niet als je in de voetballerij werkt, want daar kom je de grootste voetballers tegen. Ik kijk niet tegen mensen op, heb niets met status. Ik ben een geboren West-Friese, die zijn nuchter. Ik ben opgegroeid in Sijbekarspel, net boven Wognum. Daar maakt het niet uit of je de burgemeester of de boer bent, doe maar lekker normaal. Dat ik zo ben opgegroeid, helpt wel, want je komt bijzondere mensen tegen in deze voetbalwereld.”
Wat is het eigenlijk voor wereld?
“Nooit een saai moment. Elke keer als je denkt, ik heb alles onder controle, dan gebeurt er weer iets geks. We werken in een vissenkom, iedereen zit de hele tijd van buitenaf te kijken wat ik aan het doen ben. Iedereen heeft commentaar op wat je doet, supporters, sponsors, vrijwilligers: de hele dag hoor je feedback. Alleen maar omdat ze club beter willen maken hoor, vanuit een goed hart, maar met beperkte kennis natuurlijk. Soms hoor ik goede dingen, soms hoor ik dingen waar ik niks mee kan, maar omdat ik niemand wil beledigen moet ik daar subtiel mee omgaan. En soms hebben ze echt gelijk en is wat zij voorstellen ook al uitgevoerd, maar mag ik dat nog niet naar buiten brengen. Dat maakt het ook weer uitdagend.”
Je was er wel klaar voor, algemeen directeur zijn? Ondanks je jonge leeftijd?
“Ik krijg die vraag wel vaker, en ik vind dat best denigrerend, om eerlijk te zijn. Ik hoor zo vaak: je bent best jong… Ze zeggen er nét niet bij: en je bent een vrouw, maar ik weet wat ze denken. Dan probeer ik het toch uit te leggen. Over het algemeen komen er vaak mannen van middelbare leeftijd bij een club, ondernemers, die willen ‘wat anders’ doen, hebben een passie voor een club en denken dan: dat kan ik wel. En die mannen hebben helemaal geen ervaring met voetbal; weten niet hoe dat is. Ook al heb je vijf Albert Heijns geleid, al ben je nóg zo’n ervaren directeur, je gaat echt schrikken in de voetballerij. Omdat mensen de hele tijd met jouw werk bezig zijn, je ligt constant onder een vergrootglas. AH heeft ook klanten, leveranciers en personeel. Die hebben wij ook, plus: de KNVB, de UEFA, de andere clubs met wie we moeten overleggen, media, gemeente, politie, vrijwilligers, en ga zo maar door. Wij hebben zoveel stakeholders waar we allemaal wat vanaf moeten weten. Die ondernemers die in het voetbal stappen, schrikken zich rot, na een half jaar gaan ze er gauw vandoor. Ik kan wel jong zijn en vrouw, ik weet wel hoe de hazen lopen. En ja, ik kom van een kleine club, maar dat maakt niet uit. Alles wat ik hier doe, is op schaal: bij Telstar was alles kleiner, maar het trucje is hetzelfde. Achter het sponsorbedrag staat een nulletje meer, de database heeft een nulletje meer.”
Je bent getrouwd?
“Ja.”
Hij is ook een voetballiefhebber?
“Ja, enorm. Ik ken hem van een sportevenementenbureau waar we beiden werkten. Hij was mijn werknemer en toen we besloten dat een van ons weg moest omdat we een relatie kregen, is hij gegaan. En inmiddels is ie enorm voor ADO. Onze dochter van 5 is trouwens helemaal ADO. Zij voelt zich hier helemaal thuis. Vroeger zat ze bij Telstar op de tribune en maar nu maakt ze op school alleen nog groengele knutseldingen. Want ADO wint veel vaker. En mijn man zit elke thuiswedstrijd op de tribune hier en de meeste uitwedstrijden gaan we samen.”
Over Telstar gesproken, toen je daar ruim vijf jaar terug solliciteerde, schreef je: Als jullie ballen hebben, nemen jullie mij aan.
“Ja, ik vind het wel leuk om woordspelingen te maken. Het is een mannenwereld, dus ik dacht: ben je een echte vent, dan neem je mij aan. Heb je ballen, dan durf je dat aan. Daar sloegen ze wel op aan.”
Omdat je niet van suiker bent?
"Precies. Als ik dat wel was, had ik ook niet gepast in deze wereld. Ik was op dat moment wel hoogzwanger, dus misschien wat kwetsbaarder. Pieter de Waard, de voorzitter, vond dat geweldig. Voor mij is hij ook een voorbeeld geweest. Hij heeft mij dingen geleerd over de diepere betekenis van een voetbalclub en wat je kunt bereiken met het platform dat je hebt. Hij zei altijd: Jij bent de enige normale die we hier hebben, maar omdat je vrouw bent, ben je toch weer een beetje bijzonder. Maar ik was al bijzonder voor hem omdat ie me hoogzwanger had aangenomen, dat vond ie mooi.”
‘Iemand zei: Ik heb al vijftien mensen begraven zien worden van deze club. De waarde die ADO voor al die mensen heeft, is ongekend. Deze club mag nooit weg. Hij heeft te veel betekenis voor Den Haag’
Wat was de diepere betekenis van een club als Telstar?
“Ja, dat was hij vooral. Pieter was het uithangbord van de club, en hij deed bijzondere dingen. Telstar was en is heel erg een knipoog naar serieuze clubs. Met opmerkingen als: Twee keer 45 minuten voetbal is een onderbreking van een prachtig avondje Telstar. We hadden een keer een marketingcampagne met de test: Ga staan als je voor Telstar bent. En dan een illustratie van een man in een rolstoel. Die man was onze communicatiemanager. Als je hem niet kent, vind je het niet kunnen, ken je hem wel, dan vind je het geweldig. Tegendraadse gekkigheid, niet bang zijn, gewoon durven. Ik heb er wel hard aan gewerkt om van die rariteitenshows kwaliteitscampagnes te maken. Zo wilde Pieter een parfum lanceren dat stonk naar rotte vis, want: IJmuiden. Een geweldig idee, maar uiteindelijk zijn we een samenwerking aangegaan met Marcel’s Green Soap, een topmerk op het gebied van parfums. We verpakten het met een stalen draad in vetvrij krantenpapier, zoals met vis gebeurt, en we noemden het Frank Nr Six, naar onze aanvoerder Frank Korpershoek. Het was nog steeds iets geks, maar ook een kwaliteitsproduct waar we een half jaar lang de media mee hebben gehaald. Pieter is na zeventien jaar gestopt bij Telstar, ik ben weg, maar we drinken nog geregeld een biertje samen.”
Ga je binnenkort een vrouw als hoofdtrainer aanstellen? Volgens Pierre van Hooijdonk gaat dat niet werken.
“Ja, ik hoorde zoiets. Is ie weer de fout ingegaan. Sherida Spitse heeft aangegeven dat ze graag ooit de mannen van Ajax wil trainen en ik denk ook wel dat ze dat zou kunnen. Sarina Wiegman zou het zeker kunnen. Weet je wat zo stom is van Pierre? Hij ging al eens de fout in met zijn kritiek op de eerste vrouwelijke scheidsrechter die hij door het slijk haalde en waarvoor hij excuses moest aanbieden. Een jaar ervoor was hij nota bene ambassadeur van de Leeuwinnen en stond hij boven in de bus mee te juichen toen ze Europees kampioen waren geworden. Het is jammer dat hij nu weer deze uitspraken doet. Als je om mijn mening vraagt: er zijn vrouwen die het niet kunnen en er zijn vrouwen die het wel kunnen. En als de rest van de wereld dat moeilijk kan accepteren, dan is dat maar zo. Er zijn al genoeg vrouwen die mannen trainen, alleen nog niet hoogste niveau. Al heb je in Duitsland wel Marie-Louise Eta, zij is assistent-trainer bij Union Berlin.”
Over tien jaar is het de normaalste zaak van de wereld?
“Dat weet ik niet. Maar bij ons is in de organisatie de verdeling man-vrouw al vijftig-vijftig. Ik moest ook altijd wel lachen als we namens Telstar naar Zeist gingen voor een KNVB-overleg. Onze delegatie bestond uit een jonge vrouw, een man in een rolstoel en een jongeman van Turkse afkomst. Terwijl daar verder alleen maar witte mannen waren van middelbare leeftijd en 25-jarige blonde boys. Ach, het is ook maar net in welke wereld, in welke bubbel je zit. Ik begeef me als vrouw al mijn halve leven in het voetbal, dus voor mij is het normaal.”
Je voetbalt zelf ook nog?
“Ja, in de zaal bij Geel-Wit. Maar ik heb zelden tijd. Dit seizoen is het er drie keer van gekomen.”
Waar speel je het liefst op het veld?
“Op 10. Kan ik me overal mee bemoeien. Liefst in een 4-4-2 systeem, zodat ik de diepte in kan duiken en kansen kan benutten. Ik hoef niet per se te scoren, een assist geven is ook leuk, liefst een steekballetje.”
Je hebt ook een favoriete voetballer?
“Nee, ook nooit een favoriete club gehad. Ik had ooit een bijbaantje bij AZ, ik heb veel in de Arena gewerkt als marketeer, dingen voor PSV en Feyenoord gedaan, heel veel voor de KNVB, later bij Telstar gewerkt, en nu dus ADO. Al die clubs zitten in mijn hart. Net als alle clubs van al die leuke mensen die ik dagelijks ontmoet. ”
Nu draait alles in jouw voetballeven om ADO. Prachtig stadion, prachtige club die eigenlijk in de eredivisie thuishoort.
“Ja, we moeten ook echt promoveren om de financiële uitdagingen aan te kunnen. Promotie gaat daar echt bij helpen. En de mensen verdienen het ook zo. Gisteren hadden we vrijwilligersavond, 250 mensen met zoveel passie voor de club. Die mensen zetten zich in voor een ontelbaar aantal goede doelen; zo helpen ze gedetineerden om na hun straf bij sponsors te mogen werken… Deze club is zo maatschappelijk betrokken met zoveel mooie acties en onder de vlag van ADOGroen zijn zoveel mensen zo actief met prachtige, duurzame initiatieven. Laatst sprak ik mensen bij het tienjarig bestaan van OldStars, onze seniorenclub voor 60-plussers die ook onderdeel zijn van deze tak van de club. Zei er één: Ik heb al vijftien mensen begraven zien worden van deze club. De waarde die ADO voor al die mensen heeft, dat is echt ongekend. Deze club mag nooit weg. Hij heeft te veel betekenis voor Den Haag. En ver daarbuiten.”
Misdaad
Entertainment
Sport
Nieuws
Bizar
Lifestyle
Home
Sport
PREMIUM
CEO van ADO Den Haag Natascha van Grinsven-Admiraal: ‘Als je ballen hebt, neem je mij’
Natascha van Grinsven-Admiraal is de baas van ADO Den Haag. Een vrouw ja. En ze is ook nog maar 39 jaar oud. En ze komt helemaal niet uit de stad van de heilige ooievaar, ofwel de hèlage steltlaupââh. Hoe zorgt de voormalig commercieel directeur van Telstar dat alles in goede banen loopt daar in die stad achter de duinen, waar iedereen over van alles wat vindt? “Wij werken elke dag in een vissenkom.”
Thomas Braun
21 jan. 2024 | 119
Van gymjuf tot ADO-baas
Natascha van Grinsven-Admiraal is geboren in Heiloo en getogen in het hoger in Noord-Holland gelegen Sijbekarspel. Ze begon na haar opleiding lichamelijke opvoeding als gymdocent op een middelbare school waarna ze, na het behalen van haar master internationaal sportmanagement aan het Johan Cruyff Institute, salesmanager werd bij sportevenementenbureau PBN, waar ze haar man - en de vader van haar nu 5-jarige dochter - leerde kennen. Niet veel later werd ze bij Unleash 12 in Zwitserland sales- en marketingmanager en werkte in die rol voor PSV en Feyenoord. Toen stapte zo over naar de KNVB Campus, waar ze sales- en eventmanager werd. In juni 2018 tekende ze als commercieel manager bij Telstar, waar ze zich later commercieel directeur mocht noemen, als eerste in het betaalde voetbal in Nederland. Sinds juni dit jaar is de Haarlemse algemeen directeur van ADO Den Haag.
Zo, stevige hand.
“Ja, dat is belangrijk. Als ik weet dat ik veel handen ga geven op een dag, dan doe ik mijn ring niet om, anders heb ik een zere vinger aan het eind van de dag. Ik heb het mezelf aangeleerd, een stevige hand geven. Ik zeg het ook tegen jonge mensen. Laatst nog, ik gaf een sollicitatietraining voor studenten en dan geef ik aan de deur een hand aan al die jongens en meiden met hun slappe handjes. Dit maakt geen indruk jongens, zeg ik dan. De eerste indruk is zo belangrijk: hand geven, aankijken, glimlachen.”
‘Dan komt er iemand langs die mij een hand geeft, mij níet aankijkt en doorloopt met de woorden: Waar kan ik de directeur vinden? Ik kan daar wel om lachen’
Dus als mensen jou een hand geven, weten ze meteen wie de baas is.
“Nou, niet altijd. Dan komt er een genodigde, die geeft mij een hand, kijkt me niet aan en loopt door met de woorden: Waar kan ik de directeur vinden? Die moeten nog even wennen aan het idee dat de directeur een vrouw is van 39. Ik kan daar wel om lachen, maar na vijf keer wordt het vervelend.”
Ben je gevraagd of heb je zelf gesolliciteerd?
“Ik ben gevraagd.”
Waarom wilden ze jou?
“Als ik hen mag geloven, waren ze op zoek naar een nieuw gezicht, een nieuw elan, een ander gevoel. Er is heel veel onrust geweest bij de club, veel ontevredenheid, er kwam een trainerswissel, een nieuwe, Amerikaanse, eigenaar, een nieuwe technisch directeur en ze wilden echt iemand van buitenaf aan het roer. Een frisse start, een andere uitstraling, maar wel iemand met ervaring in de voetbalwereld, iemand die vanuit een kleine club ervaring aan het opdoen was, een volgende stap wilde maken en zo kwamen ze bij mij uit. Via LinkedIn.”
Hoe belangrijk was het voor ze dat je een vrouw bent?
“Dat zorgt natuurlijk ook voor een andere uitstraling. Niet alleen mijn vrouw-zijn, maar ook mijn leeftijd. 39 steekt wel af bij de voornamelijk oudere mannen die je hier in het voetbal hebt rondlopen, dus dat is wel een voordeel als je een andere koers wil.”
Was je verrast dat ADO juist jou wilde?
“Mm… hoe zal ik het zeggen, ik werd wel vaker benaderd door clubs, dat had ook wel een beetje met mijn vrouw-zijn te maken, omdat je dan opvalt in zo’n mannenwereld. Er zijn er ook maar twee in Nederland. Laura van Leeuwen, met wie ik samen een masteropleiding heb gedaan op het Johan Cruyff Institute, is net als directeur bij MVV begonnen. Maar ik zou zelf nooit bedacht hebben om bij ADO te solliciteren, wat dat betreft kun je wel spreken van een mooie verrassing die op mijn pad kwam.”
Vond de harde kern van ADO het ook een goed idee dat er een mevrâutju de baas werd?
“Ik kon me goed voorstellen dat, toen het eenmaal bekend werd, supporters sceptisch zouden zijn. Wij gingen daarom ook checken hoe het viel: een vrouw, jong, niet uit Den Haag, daar zouden ze vast wat van vinden. Maar de algehele tendens was: het is hier al zo vaak niet goed gegaan, nu hebben we in ieder geval heel iemand anders, misschien krijgt die het wel voor elkaar. Het werd positief opgepakt, terwijl je zou denken dat ik besta uit componenten waar ze minder vertrouwen in zouden hebben. Het tegenovergestelde was waar. Iedereen ziet ook dat er potentie in deze club zit en iedereen ziet dat die er maar niet uitkomt.”
Lijkt me niet eenvoudig om te werken met voetballers met ruig taalgebruik en gore grappen. Moet je wel tegen kunnen.
“Als mannen zich misdragen doen ze het onderling, niet tegen een vrouw, dus daar heb ik geen last van. Misschien is het wel goed dat ik als vrouw hier rondloop, dan is de drempel wellicht wat hoger. En ik kan wel wat hebben, hoor. Ik heb vijf jaar gewerkt bij Telstar in IJmuiden. Daar hebben ze het hart op de tong, net als hier. En ik ben zelf ook niet op mijn mondje gevallen. Daarom zou ik niet makkelijk kunnen werken in Brabant of Limburg. Ik heb daar best wat kennissen zitten en dat zijn heel lieve mensen, maar die zouden helemaal gek worden van mijn directheid. Die past beter in Den Haag of IJmuiden.”
Wat voor type ben je?
“Ik kan heel duidelijk zijn, dat komt door mijn achtergrond als leraar. Ik kan goed lijnen uitzetten en zorgen dat iedereen meegaat in dat proces. Dat is best wel belangrijk in het voetbal, dat je mensen meeneemt. Je merkt in het voetbal dat mensen erbij willen horen, ze willen genoemd worden. Je bent continu bezig met: wie vergeet ik niet, wie moet ik meenemen, wie heeft extra aandacht nodig? En als ik met hém een gesprek heb, moet ik háár daar even over informeren. Zo ben ik de hele dag bezig met zorgen dat ik iedereen in beeld heb en iedereen betrek in het groepsgevoel.”
De boel bij elkaar houden, zoals Job Cohen zijn werk als burgemeester in Amsterdam samenvatte.
“Ja, en de boel is best verdeeld. Letterlijk ook, fysiek. Wij zitten hier in het stadion, onze jongens zitten op De Aftrap in het Zuiderpark, onze mannen en vrouwen zitten in Rijswijk, de meiden op Scheveningen… Een van mijn eerste pijlers was dan ook: hoe kunnen we elkaar fysiek bij elkaar brengen? Want je merkt dat mensen meer contact hebben als ze echt bij elkaar zijn. En we willen de boel ook symbolisch bij elkaar brengen; zorgen dat we weer één ADO worden, dat de familie die een beetje verspreid is, weer het groepsgevoel krijgt, omdat we het met z’n allen moeten doen.”
Vroegâh werd er nogal gevreesd voor de ADO-aanhang. Trainers durfden niet te komen, uit angst voor dreigementen of erger. Dat is niet meer.
“Goed dat je dat zegt, veel mensen is dat nog niet opgevallen. Maar het is waar, de supporters zijn enorm rustig. Heel toevallig wilden we de fans onlangs uitgebreid complimenteren omdat er het hele jaar nog geen enkele staking, geen boete en geen stadionverbod was geweest, wat echt uniek is in Nederland. Maar toen kregen we ons eerste rookpotje, dus dat hebben we toch maar even uitgesteld. Het was echt het eerste incident van dit jaar. Er is ook wel veel veranderd met de komst van het nieuwe stadion, het veiligste stadion van Nederland. En ik moet eerlijk zeggen dat supporters natuurlijk ook rustig zijn omdat we veel winnen. We worden pas echt getest als het wat slechter gaat op het veld.”
Klappen die mensen als jij over het veld langs de tribunes loopt?
“Haha, nee.
Ze weten wel wie je bent?
“Sommigen wel, maar niemand gaat klappen voor de directeur. Ze roepen wel: Mevrâu, mevrâu! Meestal loop ik dan naar ze toe en dan worden ze zenuwachtig, want dan kom ik te dichtbij. Vind ik wel grappig.”
Sommigen noemen je de reddende engel van ADO.
“Nou ja, ik merk wel dat heel veel mensen heel positief zijn en dat is heel leuk om te zien. Maar het is de combi: Joris Mathijsen en ik zijn samen begonnen; hij als technisch directeur, ik als algemeen directeur. We komen beiden van buitenaf, ook bij Joris ging het om een ‘fris gezicht’. Onze grootste uitdaging is de onrust buiten de deur te houden en dat lukt aardig.”
‘Ik ben niet op mijn mondje gevallen. Daarom zou ik niet makkelijk kunnen werken in Brabant of Limburg. Heel lieve mensen, maar die zouden helemaal gek worden van mijn directheid’
Hij heeft een WK-finale gespeeld. Kom jij aan met je carrière bij Wartburgia.
“Oh, daar heb ik geen last van, hoor. Ben niet zo idolaat. Dat kan ook niet als je in de voetballerij werkt, want daar kom je de grootste voetballers tegen. Ik kijk niet tegen mensen op, heb niets met status. Ik ben een geboren West-Friese, die zijn nuchter. Ik ben opgegroeid in Sijbekarspel, net boven Wognum. Daar maakt het niet uit of je de burgemeester of de boer bent, doe maar lekker normaal. Dat ik zo ben opgegroeid, helpt wel, want je komt bijzondere mensen tegen in deze voetbalwereld.”
Wat is het eigenlijk voor wereld?
“Nooit een saai moment. Elke keer als je denkt, ik heb alles onder controle, dan gebeurt er weer iets geks. We werken in een vissenkom, iedereen zit de hele tijd van buitenaf te kijken wat ik aan het doen ben. Iedereen heeft commentaar op wat je doet, supporters, sponsors, vrijwilligers: de hele dag hoor je feedback. Alleen maar omdat ze club beter willen maken hoor, vanuit een goed hart, maar met beperkte kennis natuurlijk. Soms hoor ik goede dingen, soms hoor ik dingen waar ik niks mee kan, maar omdat ik niemand wil beledigen moet ik daar subtiel mee omgaan. En soms hebben ze echt gelijk en is wat zij voorstellen ook al uitgevoerd, maar mag ik dat nog niet naar buiten brengen. Dat maakt het ook weer uitdagend.”
Je was er wel klaar voor, algemeen directeur zijn? Ondanks je jonge leeftijd?
“Ik krijg die vraag wel vaker, en ik vind dat best denigrerend, om eerlijk te zijn. Ik hoor zo vaak: je bent best jong… Ze zeggen er nét niet bij: en je bent een vrouw, maar ik weet wat ze denken. Dan probeer ik het toch uit te leggen. Over het algemeen komen er vaak mannen van middelbare leeftijd bij een club, ondernemers, die willen ‘wat anders’ doen, hebben een passie voor een club en denken dan: dat kan ik wel. En die mannen hebben helemaal geen ervaring met voetbal; weten niet hoe dat is. Ook al heb je vijf Albert Heijns geleid, al ben je nóg zo’n ervaren directeur, je gaat echt schrikken in de voetballerij. Omdat mensen de hele tijd met jouw werk bezig zijn, je ligt constant onder een vergrootglas. AH heeft ook klanten, leveranciers en personeel. Die hebben wij ook, plus: de KNVB, de UEFA, de andere clubs met wie we moeten overleggen, media, gemeente, politie, vrijwilligers, en ga zo maar door. Wij hebben zoveel stakeholders waar we allemaal wat vanaf moeten weten. Die ondernemers die in het voetbal stappen, schrikken zich rot, na een half jaar gaan ze er gauw vandoor. Ik kan wel jong zijn en vrouw, ik weet wel hoe de hazen lopen. En ja, ik kom van een kleine club, maar dat maakt niet uit. Alles wat ik hier doe, is op schaal: bij Telstar was alles kleiner, maar het trucje is hetzelfde. Achter het sponsorbedrag staat een nulletje meer, de database heeft een nulletje meer.”
Je bent getrouwd?
“Ja.”
Hij is ook een voetballiefhebber?
“Ja, enorm. Ik ken hem van een sportevenementenbureau waar we beiden werkten. Hij was mijn werknemer en toen we besloten dat een van ons weg moest omdat we een relatie kregen, is hij gegaan. En inmiddels is ie enorm voor ADO. Onze dochter van 5 is trouwens helemaal ADO. Zij voelt zich hier helemaal thuis. Vroeger zat ze bij Telstar op de tribune en maar nu maakt ze op school alleen nog groengele knutseldingen. Want ADO wint veel vaker. En mijn man zit elke thuiswedstrijd op de tribune hier en de meeste uitwedstrijden gaan we samen.”
Over Telstar gesproken, toen je daar ruim vijf jaar terug solliciteerde, schreef je: Als jullie ballen hebben, nemen jullie mij aan.
“Ja, ik vind het wel leuk om woordspelingen te maken. Het is een mannenwereld, dus ik dacht: ben je een echte vent, dan neem je mij aan. Heb je ballen, dan durf je dat aan. Daar sloegen ze wel op aan.”
Omdat je niet van suiker bent?
"Precies. Als ik dat wel was, had ik ook niet gepast in deze wereld. Ik was op dat moment wel hoogzwanger, dus misschien wat kwetsbaarder. Pieter de Waard, de voorzitter, vond dat geweldig. Voor mij is hij ook een voorbeeld geweest. Hij heeft mij dingen geleerd over de diepere betekenis van een voetbalclub en wat je kunt bereiken met het platform dat je hebt. Hij zei altijd: Jij bent de enige normale die we hier hebben, maar omdat je vrouw bent, ben je toch weer een beetje bijzonder. Maar ik was al bijzonder voor hem omdat ie me hoogzwanger had aangenomen, dat vond ie mooi.”
‘Iemand zei: Ik heb al vijftien mensen begraven zien worden van deze club. De waarde die ADO voor al die mensen heeft, is ongekend. Deze club mag nooit weg. Hij heeft te veel betekenis voor Den Haag’
Wat was de diepere betekenis van een club als Telstar?
“Ja, dat was hij vooral. Pieter was het uithangbord van de club, en hij deed bijzondere dingen. Telstar was en is heel erg een knipoog naar serieuze clubs. Met opmerkingen als: Twee keer 45 minuten voetbal is een onderbreking van een prachtig avondje Telstar. We hadden een keer een marketingcampagne met de test: Ga staan als je voor Telstar bent. En dan een illustratie van een man in een rolstoel. Die man was onze communicatiemanager. Als je hem niet kent, vind je het niet kunnen, ken je hem wel, dan vind je het geweldig. Tegendraadse gekkigheid, niet bang zijn, gewoon durven. Ik heb er wel hard aan gewerkt om van die rariteitenshows kwaliteitscampagnes te maken. Zo wilde Pieter een parfum lanceren dat stonk naar rotte vis, want: IJmuiden. Een geweldig idee, maar uiteindelijk zijn we een samenwerking aangegaan met Marcel’s Green Soap, een topmerk op het gebied van parfums. We verpakten het met een stalen draad in vetvrij krantenpapier, zoals met vis gebeurt, en we noemden het Frank Nr Six, naar onze aanvoerder Frank Korpershoek. Het was nog steeds iets geks, maar ook een kwaliteitsproduct waar we een half jaar lang de media mee hebben gehaald. Pieter is na zeventien jaar gestopt bij Telstar, ik ben weg, maar we drinken nog geregeld een biertje samen.”
Ga je binnenkort een vrouw als hoofdtrainer aanstellen? Volgens Pierre van Hooijdonk gaat dat niet werken.
“Ja, ik hoorde zoiets. Is ie weer de fout ingegaan. Sherida Spitse heeft aangegeven dat ze graag ooit de mannen van Ajax wil trainen en ik denk ook wel dat ze dat zou kunnen. Sarina Wiegman zou het zeker kunnen. Weet je wat zo stom is van Pierre? Hij ging al eens de fout in met zijn kritiek op de eerste vrouwelijke scheidsrechter die hij door het slijk haalde en waarvoor hij excuses moest aanbieden. Een jaar ervoor was hij nota bene ambassadeur van de Leeuwinnen en stond hij boven in de bus mee te juichen toen ze Europees kampioen waren geworden. Het is jammer dat hij nu weer deze uitspraken doet. Als je om mijn mening vraagt: er zijn vrouwen die het niet kunnen en er zijn vrouwen die het wel kunnen. En als de rest van de wereld dat moeilijk kan accepteren, dan is dat maar zo. Er zijn al genoeg vrouwen die mannen trainen, alleen nog niet hoogste niveau. Al heb je in Duitsland wel Marie-Louise Eta, zij is assistent-trainer bij Union Berlin.”
Over tien jaar is het de normaalste zaak van de wereld?
“Dat weet ik niet. Maar bij ons is in de organisatie de verdeling man-vrouw al vijftig-vijftig. Ik moest ook altijd wel lachen als we namens Telstar naar Zeist gingen voor een KNVB-overleg. Onze delegatie bestond uit een jonge vrouw, een man in een rolstoel en een jongeman van Turkse afkomst. Terwijl daar verder alleen maar witte mannen waren van middelbare leeftijd en 25-jarige blonde boys. Ach, het is ook maar net in welke wereld, in welke bubbel je zit. Ik begeef me als vrouw al mijn halve leven in het voetbal, dus voor mij is het normaal.”
Je voetbalt zelf ook nog?
“Ja, in de zaal bij Geel-Wit. Maar ik heb zelden tijd. Dit seizoen is het er drie keer van gekomen.”
Waar speel je het liefst op het veld?
“Op 10. Kan ik me overal mee bemoeien. Liefst in een 4-4-2 systeem, zodat ik de diepte in kan duiken en kansen kan benutten. Ik hoef niet per se te scoren, een assist geven is ook leuk, liefst een steekballetje.”
Je hebt ook een favoriete voetballer?
“Nee, ook nooit een favoriete club gehad. Ik had ooit een bijbaantje bij AZ, ik heb veel in de Arena gewerkt als marketeer, dingen voor PSV en Feyenoord gedaan, heel veel voor de KNVB, later bij Telstar gewerkt, en nu dus ADO. Al die clubs zitten in mijn hart. Net als alle clubs van al die leuke mensen die ik dagelijks ontmoet. ”
Nu draait alles in jouw voetballeven om ADO. Prachtig stadion, prachtige club die eigenlijk in de eredivisie thuishoort.
“Ja, we moeten ook echt promoveren om de financiële uitdagingen aan te kunnen. Promotie gaat daar echt bij helpen. En de mensen verdienen het ook zo. Gisteren hadden we vrijwilligersavond, 250 mensen met zoveel passie voor de club. Die mensen zetten zich in voor een ontelbaar aantal goede doelen; zo helpen ze gedetineerden om na hun straf bij sponsors te mogen werken… Deze club is zo maatschappelijk betrokken met zoveel mooie acties en onder de vlag van ADOGroen zijn zoveel mensen zo actief met prachtige, duurzame initiatieven. Laatst sprak ik mensen bij het tienjarig bestaan van OldStars, onze seniorenclub voor 60-plussers die ook onderdeel zijn van deze tak van de club. Zei er één: Ik heb al vijftien mensen begraven zien worden van deze club. De waarde die ADO voor al die mensen heeft, dat is echt ongekend. Deze club mag nooit weg. Hij heeft te veel betekenis voor Den Haag. En ver daarbuiten.”
4
|
Maandag 22 januari 2024 om 18:11 uur |
Nu online
Erik070, Dang3r, Vakkie-G, James en 217 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Volendam + | 20 | - | 40 |
2 | Excelsior | 20 | - | 39 |
3 | FC Dordrecht | 20 | - | 36 |
4 | Den Bosch + | 20 | - | 33 |
5 | Graafschap | 20 | - | 32 |
6 | SC Cambuur | 20 | - | 32 |
7 | FC Emmen | 20 | - | 32 |
8 | ADO Den Haag | 20 | - | 31 |
9 | Helmond Sp. | 20 | - | 31 |
10 | Roda JC | 20 | - | 30 |
11 | Telstar | 20 | - | 26 |
12 | FC Eindhoven | 20 | - | 26 |
13 | MVV Maastr. | 20 | - | 23 |
14 | Jong AZ | 20 | - | 22 |
15 | TOP Oss | 20 | - | 22 |
16 | Jong Ajax | 20 | - | 21 |
17 | Jong PSV | 20 | - | 21 |
18 | VVV-Venlo | 20 | - | 16 |
19 | Jong Utrecht | 20 | - | 13 |
20 | Vitesse -27 | 20 | - | -8 |