Welkom in de shoutbox, gast
Tag: veroordeeld
pajam
BLEISWIJK-1 schreef:
Pajam, heb je het hele verhaal? Ik kom nu net niet verder dan de uitgelekte mail.
Pajam, heb je het hele verhaal? Ik kom nu net niet verder dan de uitgelekte mail.
ADO Den Haag bouwt begroting op drijfzand
20 juni 2017, 200 uur
ADO Den Haag bouwt begroting op drijfzand
Je hebt één gratis PRO-artikel gelezen deze maand.
Taco van den Velde Door:
Taco van den Velde @tacovdvelde
De gemeente Den Haag voelt er weinig voor zijn enige profvoetbalclub weg te geven aan een Chinese wanbetaler die met geleend geld en halve waarheden probeert de algehele controle te verkrijgen. Wat wordt het oordeel van de KNVB?
Vorige maand was er even paniek bij ADO Den Haag. De club was namelijk niet in staat de salarissen te betalen. Dat had merkwaardig genoeg niet eens te maken met een gebrek aan liquide middelen. De rechter had grootaandeelhouder United Vansen immers al op 5 januari veroordeeld tot het overmaken van een kleine tweeënhalf miljoen euro en dat bedrag was reeds in vijf termijnen op de Rabobank-rekening van de club overgemaakt. Het probleem was dat ADO het geld niet kon aanraken. Het bedrag kwam namelijk niet rechtstreeks van een rekening van United Vansen uit China, maar direct of indirect van de firma Golden Line uit Hongkong. Op het moment dat de club de euro’s wilde opnemen, kreeg zij meteen te maken met een waarschuwing dat de herkomst van het geld werd onderzocht. Er waren juridische problemen, omdat de ondertekenaar van de stortingen mogelijk niet tekenbevoegd was.
Uiteindelijk besloot de club de waarschuwing te negeren en werden de salarissen alsnog overgemaakt (eerst voor het vaste personeel, later ook voor de ZZP’ers), maar het is slechts een klein voorbeeld van de vele knelpunten die er bestaan in het huwelijk tussen ADO Den Haag en zijn Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UVS). Het is inmiddels genoegzaam bekend dat dit huwelijk zich van het ene naar het andere conflict sleept en ook al diverse keren op springen heeft gestaan.
Onvrede op de tribunes over Hui Wang en United Vansen.
Onvrede op de tribunes over Hui Wang en United Vansen.
In de maanden december en januari was er het moment dat de club zelf naar de civiele rechter stapte voor het restant (van 2,4 miljoen) van een door eigenaar Hui Wang ondertekende verplichting 3,7 miljoen te betalen aan de club, terwijl die zich wendde tot de Ondernemingskamer in Amsterdam om het ‘wanbeleid’ van Wang op waarde te schatten. Het resulteerde in een veroordeling voor Wang tweeënhalf miljoen te betalen aan de club. De Ondernemingskamer schorste Wang als voorzitter van de raad van commissarissen en stelde een tijdelijke vervanger aan in de persoon van Ben Knüppe. Verder werden Wangs aandelen tijdelijk in beheer geplaats bij een aangewezen bestuurder (Job van der Have) en werd tevens een onderzoek gelast naar het beleid van Wang.
Het is inmiddels een half jaar later en opnieuw wordt ADO verscheurd door een conflict. Twee leden van de raad van commissarissen zijn opgestapt: Wim Deetman (voormalig minister van Onderwijs, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en oud-burgemeester van Den Haag) en Martin Jol (oud-speler van FC Den Haag, ex-trainer van onder meer Ajax, Hamburger SV en Tottenham Hotspur) hebben hun functies neergelegd. Verder heeft de club inmiddels een begroting voor volgend seizoen bij de KNVB ingediend die niet eens is goedgekeurd door de eigen gemeente. De kiem van het conflict is een half jaar eerder gelegd toen de Ondernemingskamer Ben Knüppe aanwees als waarnemend voorzitter van de raad van commissarissen. Het aangekondigde onderzoek naar het wanbeleid van grootaandeelhouder United Vansen is er nooit van gekomen. Zo waren de kosten (75.000 euro) een te groot obstakel en zagen de bestuurders van de Ondernemingskamer, Ben Knüppe en Job van der Have, uiteindelijk niet de noodzaak meer tot een onderzoek op het moment dat Wang zich bereid verklaarde de nog resterende 2,4 miljoen euro over te maken.
De verhoudingen blijken in enkele maanden behoorlijk veranderd. Met name waarnemend rvc-voorzitter Ben Knüppe speelde daar een essentiële rol in door bij elke rvc-vergadering partij te kiezen voor Wang en tegen Deetman en Jol, die daar als toezichthouders zaten namens de gemeente Den Haag (prioriteitsaandeel) en de amateurclub HFC (bijzonder aandeel). Deetman en Jol probeerden het karakter van de club te beschermen, maar vochten een kansloze strijd tegen Wang en zijn nieuwe bondgenoten van de Ondernemingskamer. De inbreng van de gemeente en de amateurclub met hun prioriteitsaandeel en bijzonder aandeel werd als minuscuul beschouwd en is nooit serieus genomen.
Het zorgde ervoor dat vorige week woensdag, 14 juni, Deetman en Jol hun functies neerlegden. In de ontslagbrief van vier pagina’s wordt hun beslissing toegelicht. De brief die is gedeeld met alle betrokken partijen, is inmiddels ook in handen van VI en laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Enkele punten springen eruit:
» Het ondoorzichtige financiële beleid waarbij steeds duidelijker wordt dat grootaandeelhouder United Vansen niet werkt met eigen vermogen, maar geleend geld dat weer wordt doorgeleend aan ADO Den Haag.
» ADO Den Haag heeft de komende drie jaar een extra financiering van vier miljoen per jaar nodig volgens de voorgestelde begroting.
» De voortdurende verslechtering van de financiële positie van ADO Den Haag.
» Er ligt een businessplan dat de greep van United Vansen op de club verstevigt zonder haar een betere toekomst te bieden.
» Als basis van het businessplan wordt een lening van 3,9 miljoen euro opgevoerd zonder dat duidelijk is wie dat geld precies verstrekt, terwijl ook onduidelijk is of er gevolgen zijn voor de club wanneer die lening niet kan worden terugbetaald.
» Het tegenwerken van de commissarissen door ze niet te betrekken in de besluitvorming en ze ook gewoon te negeren.
» De onmogelijkheid van goed toezicht.
De bom barstte op 14 juni toen een e-mail van Job van der Have via een cc’tje terechtkwam bij de gemeente Den Haag. Uit die mail bleek dat United Vansen via een slinkse weg probeerde de gemeente en de amateurclub om de tuin te leiden. Het voorstel van Van der Have was namelijk een raad van commissarissen van vier leden – twee Chinese UVS-commissarissen met een vetorecht, een commissaris van de gemeente en een commissaris van de HFC – te laten voorzitten door een unaniem gekozen preses. Het leek een redelijk voorstel dat onafhankelijk toezicht en controle mogelijk maakte, ware het niet dat uit een toevoeging (die nooit bij de gemeente terecht had mogen komen) bleek dat er een addertje onder het gras zat (zie pagina 3 van de ontslagbrief, onderaan in dit artikel). Als er geen sprake was van unanimiteit, dan zou een door UVS benoemde vicevoorzitter worden doorgeschoven als voorzitter. Doorgestoken kaart, wordt geconcludeerd in de ontslagbrief.
De bom bij ADO barstte toen een e-mail van bestuurder Job van der Have via een cc’tje terechtkwam bij de gemeente Den Haag
Het is dus niet zo merkwaardig dat de afgelopen dagen de gemeente en de club steeds verder uit elkaar zijn komen te liggen en er geen enkele overeenstemming kon worden bereikt over het goedkeuren van een begroting voor volgend seizoen. Zo was het al onbegrijpelijk voor de accountants van de gemeente dat directeur Mattijs Manders aanvankelijk een begroting presenteerde waarbij niet verder werd gekeken dan het seizoen 2017/18. Wanneer dit eerste seizoen al een lening nodig was om de gaten (deels) te dekken, wat was dan het plan in de volgende jaren? Nieuwe leningen afsluiten? Het was slechts een van de vele vragen die leefden op het gemeentehuis:
» Waarom was de begroting zo ongelooflijk omhooggekrikt tot de vijfde, zesde begroting van Nederland, terwijl die status helemaal niet past bij club?
» Waarom geen begroting die past bij een middenmoter in de Eredivisie en waarvoor geen Chinese lening nodig is om de begroting sluitend te maken?
» Waarom wil de club geen goede onafhankelijke controle die hoort bij een bedrijf?
» Waarom was het volgens het businessplan in het belang van ADO Den Haag dat Wim Deetman als commissaris aftrad?
» Waarom wordt het geld van United Vansen niet gewoon uit China overgemaakt, maar is het afkomstig uit Hongkong, waar de Chinese regering geen controle heeft?
Het zijn vele vragen waar geen antwoord op is gekomen. Het vermoeden is alleen maar groter geworden dat de lening slechts dient om enkele vorm van toezicht via een statutenwijziging uit te schakelen, zodat Wang kan doen en laten wat hij wil met de club. Gezien de onduidelijke herkomst van het geld en ook zijn eerdere vage plannen om Chinese spelers te parkeren en door te verkopen, bestaat er nogal wat angst om daarmee akkoord te gaan.
Deze week heeft de dagelijkse leiding van ADO Den Haag haar begroting voor volgend seizoen ingediend bij de KNVB. Daarop staat inmiddels wel een handtekening van de amateurclub HFC, maar ontbreekt de goedkeuring van de gemeente Den Haag. Die gaat er ook niet komen.
Het is aan de ene kant duidelijk dat United Vansen en Hui Wang uitgaan van het principe: wie betaalt, bepaalt. Wang heeft enkele jaren geleden bijna alle aandelen van de club voor vele miljoenen gekocht van de vorige eigenaar Mark van der Kallen en vindt het niet meer dan normaal dat hij ook kan doen wat hem goeddunkt. Dat de gemeente en de HFC hem als toezichthouders met hun prioriteits- en bijzondere aandeel daarbij dwars (kunnen) zitten, vindt hij onbegrijpelijk en onverteerbaar. Ben Knüppe en Job van der Have van de Ondernemingskamer geven hem daar gelijk in en zijn bezig de weg vrij te maken voor die totale controle.
Hui Wang in 2015, bij zijn komst naar Den Haag.
Hui Wang in 2015, bij zijn komst naar Den Haag.
Aan de andere kant staat de gemeente Den Haag, die als geen ander beseft dat zij de scherven moet opruimen, wanneer alles misgaat bij de profclub. In 2006 was de gemeente al een van de partijen die grotendeels opdraaiden voor de kosten van het nieuwe stadion op het Forepark, dat aanvankelijk 27 miljoen zou kosten, terwijl het totale plaatje veel hoger bleek uit vallen. Eind 2008 kwam de gemeente ADO te hulp toen de club op het randje van faillissement balanceerde. De gemeente kocht het stadion voor tien miljoen euro terug en dwong daar in ruil een plaats in de rvc af via een prioriteits-aandeel. Het was dus niet onlogisch dat zij een vinger aan de pols wilde houden bij de instabiele volksclub die wel degelijk een belangrijke rol vervult in de Haagse samenleving. Die plaats in de rvc werd pas vorig jaar ingevuld, toen de Chinese grootaandeelhouder met zijn grillige betaalbedrag de club op de rand van de afgrond bracht.
Hui Wang heeft bijna alle aandelen van de club voor vele miljoenen gekocht en vindt het niet meer dan normaal dat hij ook kan doen wat hem goeddunkt
Die vrees voor een nieuw rampscenario is dan ook niet ongegrond, omdat de Chinese grootaandeelhouder nog geen enkele afspraak heeft gerespecteerd en de club een dramatisch financieel beleid kent met grote tekorten. Bij zo’n club doe je er alles aan om nog enige controle te kunnen houden. De gemeente voelt er weinig voor om de club op basis van halve waarheden en met een businessplan dat leunt op geleend geld, over te dragen aan een grootaandeelhouder die geen antwoord geeft op de simpelste vragen.
Het is de vraag of de licentiecommissie van de KNVB met dezelfde kritische blik zal gaan kijken naar de ingeleverde cijfers en het toekomstplan van de club. Drie mannen hebben een rammelende begroting ingediend en hopen nu op enige clementie bij de bond.
Het is de vraag of ze die zullen krijgen als we kijken naar de samenstelling van het drietal: een Chinese grootaandeelhouder (Wang) die geen enkele afspraak nakomt, een bewindvoerder (Knüppe) met wie de bond sowieso al niet zo blij is vanwege zijn eerdere rol bij de financiële crisis van enkele jaren geleden bij FC Twente, en een directeur (Manders) die enkele maanden geleden nog met de gemeente optrok tégen Wang.
Daartegenover staat de gemeente, die alleen maar enkele vragen heeft gesteld (‘waar komt het geld vandaan?’) die ze nu eenmaal móést stellen. De voortekenen zijn niet best. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
De brief waarin Wim Deetman en Martin Jol bekendmaken uit de raad van commissarissen te stappen:
20 juni 2017, 200 uur
ADO Den Haag bouwt begroting op drijfzand
Je hebt één gratis PRO-artikel gelezen deze maand.
Taco van den Velde Door:
Taco van den Velde @tacovdvelde
De gemeente Den Haag voelt er weinig voor zijn enige profvoetbalclub weg te geven aan een Chinese wanbetaler die met geleend geld en halve waarheden probeert de algehele controle te verkrijgen. Wat wordt het oordeel van de KNVB?
Vorige maand was er even paniek bij ADO Den Haag. De club was namelijk niet in staat de salarissen te betalen. Dat had merkwaardig genoeg niet eens te maken met een gebrek aan liquide middelen. De rechter had grootaandeelhouder United Vansen immers al op 5 januari veroordeeld tot het overmaken van een kleine tweeënhalf miljoen euro en dat bedrag was reeds in vijf termijnen op de Rabobank-rekening van de club overgemaakt. Het probleem was dat ADO het geld niet kon aanraken. Het bedrag kwam namelijk niet rechtstreeks van een rekening van United Vansen uit China, maar direct of indirect van de firma Golden Line uit Hongkong. Op het moment dat de club de euro’s wilde opnemen, kreeg zij meteen te maken met een waarschuwing dat de herkomst van het geld werd onderzocht. Er waren juridische problemen, omdat de ondertekenaar van de stortingen mogelijk niet tekenbevoegd was.
Uiteindelijk besloot de club de waarschuwing te negeren en werden de salarissen alsnog overgemaakt (eerst voor het vaste personeel, later ook voor de ZZP’ers), maar het is slechts een klein voorbeeld van de vele knelpunten die er bestaan in het huwelijk tussen ADO Den Haag en zijn Chinese grootaandeelhouder United Vansen (UVS). Het is inmiddels genoegzaam bekend dat dit huwelijk zich van het ene naar het andere conflict sleept en ook al diverse keren op springen heeft gestaan.
Onvrede op de tribunes over Hui Wang en United Vansen.
Onvrede op de tribunes over Hui Wang en United Vansen.
In de maanden december en januari was er het moment dat de club zelf naar de civiele rechter stapte voor het restant (van 2,4 miljoen) van een door eigenaar Hui Wang ondertekende verplichting 3,7 miljoen te betalen aan de club, terwijl die zich wendde tot de Ondernemingskamer in Amsterdam om het ‘wanbeleid’ van Wang op waarde te schatten. Het resulteerde in een veroordeling voor Wang tweeënhalf miljoen te betalen aan de club. De Ondernemingskamer schorste Wang als voorzitter van de raad van commissarissen en stelde een tijdelijke vervanger aan in de persoon van Ben Knüppe. Verder werden Wangs aandelen tijdelijk in beheer geplaats bij een aangewezen bestuurder (Job van der Have) en werd tevens een onderzoek gelast naar het beleid van Wang.
Het is inmiddels een half jaar later en opnieuw wordt ADO verscheurd door een conflict. Twee leden van de raad van commissarissen zijn opgestapt: Wim Deetman (voormalig minister van Onderwijs, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en oud-burgemeester van Den Haag) en Martin Jol (oud-speler van FC Den Haag, ex-trainer van onder meer Ajax, Hamburger SV en Tottenham Hotspur) hebben hun functies neergelegd. Verder heeft de club inmiddels een begroting voor volgend seizoen bij de KNVB ingediend die niet eens is goedgekeurd door de eigen gemeente. De kiem van het conflict is een half jaar eerder gelegd toen de Ondernemingskamer Ben Knüppe aanwees als waarnemend voorzitter van de raad van commissarissen. Het aangekondigde onderzoek naar het wanbeleid van grootaandeelhouder United Vansen is er nooit van gekomen. Zo waren de kosten (75.000 euro) een te groot obstakel en zagen de bestuurders van de Ondernemingskamer, Ben Knüppe en Job van der Have, uiteindelijk niet de noodzaak meer tot een onderzoek op het moment dat Wang zich bereid verklaarde de nog resterende 2,4 miljoen euro over te maken.
De verhoudingen blijken in enkele maanden behoorlijk veranderd. Met name waarnemend rvc-voorzitter Ben Knüppe speelde daar een essentiële rol in door bij elke rvc-vergadering partij te kiezen voor Wang en tegen Deetman en Jol, die daar als toezichthouders zaten namens de gemeente Den Haag (prioriteitsaandeel) en de amateurclub HFC (bijzonder aandeel). Deetman en Jol probeerden het karakter van de club te beschermen, maar vochten een kansloze strijd tegen Wang en zijn nieuwe bondgenoten van de Ondernemingskamer. De inbreng van de gemeente en de amateurclub met hun prioriteitsaandeel en bijzonder aandeel werd als minuscuul beschouwd en is nooit serieus genomen.
Het zorgde ervoor dat vorige week woensdag, 14 juni, Deetman en Jol hun functies neerlegden. In de ontslagbrief van vier pagina’s wordt hun beslissing toegelicht. De brief die is gedeeld met alle betrokken partijen, is inmiddels ook in handen van VI en laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Enkele punten springen eruit:
» Het ondoorzichtige financiële beleid waarbij steeds duidelijker wordt dat grootaandeelhouder United Vansen niet werkt met eigen vermogen, maar geleend geld dat weer wordt doorgeleend aan ADO Den Haag.
» ADO Den Haag heeft de komende drie jaar een extra financiering van vier miljoen per jaar nodig volgens de voorgestelde begroting.
» De voortdurende verslechtering van de financiële positie van ADO Den Haag.
» Er ligt een businessplan dat de greep van United Vansen op de club verstevigt zonder haar een betere toekomst te bieden.
» Als basis van het businessplan wordt een lening van 3,9 miljoen euro opgevoerd zonder dat duidelijk is wie dat geld precies verstrekt, terwijl ook onduidelijk is of er gevolgen zijn voor de club wanneer die lening niet kan worden terugbetaald.
» Het tegenwerken van de commissarissen door ze niet te betrekken in de besluitvorming en ze ook gewoon te negeren.
» De onmogelijkheid van goed toezicht.
De bom barstte op 14 juni toen een e-mail van Job van der Have via een cc’tje terechtkwam bij de gemeente Den Haag. Uit die mail bleek dat United Vansen via een slinkse weg probeerde de gemeente en de amateurclub om de tuin te leiden. Het voorstel van Van der Have was namelijk een raad van commissarissen van vier leden – twee Chinese UVS-commissarissen met een vetorecht, een commissaris van de gemeente en een commissaris van de HFC – te laten voorzitten door een unaniem gekozen preses. Het leek een redelijk voorstel dat onafhankelijk toezicht en controle mogelijk maakte, ware het niet dat uit een toevoeging (die nooit bij de gemeente terecht had mogen komen) bleek dat er een addertje onder het gras zat (zie pagina 3 van de ontslagbrief, onderaan in dit artikel). Als er geen sprake was van unanimiteit, dan zou een door UVS benoemde vicevoorzitter worden doorgeschoven als voorzitter. Doorgestoken kaart, wordt geconcludeerd in de ontslagbrief.
De bom bij ADO barstte toen een e-mail van bestuurder Job van der Have via een cc’tje terechtkwam bij de gemeente Den Haag
Het is dus niet zo merkwaardig dat de afgelopen dagen de gemeente en de club steeds verder uit elkaar zijn komen te liggen en er geen enkele overeenstemming kon worden bereikt over het goedkeuren van een begroting voor volgend seizoen. Zo was het al onbegrijpelijk voor de accountants van de gemeente dat directeur Mattijs Manders aanvankelijk een begroting presenteerde waarbij niet verder werd gekeken dan het seizoen 2017/18. Wanneer dit eerste seizoen al een lening nodig was om de gaten (deels) te dekken, wat was dan het plan in de volgende jaren? Nieuwe leningen afsluiten? Het was slechts een van de vele vragen die leefden op het gemeentehuis:
» Waarom was de begroting zo ongelooflijk omhooggekrikt tot de vijfde, zesde begroting van Nederland, terwijl die status helemaal niet past bij club?
» Waarom geen begroting die past bij een middenmoter in de Eredivisie en waarvoor geen Chinese lening nodig is om de begroting sluitend te maken?
» Waarom wil de club geen goede onafhankelijke controle die hoort bij een bedrijf?
» Waarom was het volgens het businessplan in het belang van ADO Den Haag dat Wim Deetman als commissaris aftrad?
» Waarom wordt het geld van United Vansen niet gewoon uit China overgemaakt, maar is het afkomstig uit Hongkong, waar de Chinese regering geen controle heeft?
Het zijn vele vragen waar geen antwoord op is gekomen. Het vermoeden is alleen maar groter geworden dat de lening slechts dient om enkele vorm van toezicht via een statutenwijziging uit te schakelen, zodat Wang kan doen en laten wat hij wil met de club. Gezien de onduidelijke herkomst van het geld en ook zijn eerdere vage plannen om Chinese spelers te parkeren en door te verkopen, bestaat er nogal wat angst om daarmee akkoord te gaan.
Deze week heeft de dagelijkse leiding van ADO Den Haag haar begroting voor volgend seizoen ingediend bij de KNVB. Daarop staat inmiddels wel een handtekening van de amateurclub HFC, maar ontbreekt de goedkeuring van de gemeente Den Haag. Die gaat er ook niet komen.
Het is aan de ene kant duidelijk dat United Vansen en Hui Wang uitgaan van het principe: wie betaalt, bepaalt. Wang heeft enkele jaren geleden bijna alle aandelen van de club voor vele miljoenen gekocht van de vorige eigenaar Mark van der Kallen en vindt het niet meer dan normaal dat hij ook kan doen wat hem goeddunkt. Dat de gemeente en de HFC hem als toezichthouders met hun prioriteits- en bijzondere aandeel daarbij dwars (kunnen) zitten, vindt hij onbegrijpelijk en onverteerbaar. Ben Knüppe en Job van der Have van de Ondernemingskamer geven hem daar gelijk in en zijn bezig de weg vrij te maken voor die totale controle.
Hui Wang in 2015, bij zijn komst naar Den Haag.
Hui Wang in 2015, bij zijn komst naar Den Haag.
Aan de andere kant staat de gemeente Den Haag, die als geen ander beseft dat zij de scherven moet opruimen, wanneer alles misgaat bij de profclub. In 2006 was de gemeente al een van de partijen die grotendeels opdraaiden voor de kosten van het nieuwe stadion op het Forepark, dat aanvankelijk 27 miljoen zou kosten, terwijl het totale plaatje veel hoger bleek uit vallen. Eind 2008 kwam de gemeente ADO te hulp toen de club op het randje van faillissement balanceerde. De gemeente kocht het stadion voor tien miljoen euro terug en dwong daar in ruil een plaats in de rvc af via een prioriteits-aandeel. Het was dus niet onlogisch dat zij een vinger aan de pols wilde houden bij de instabiele volksclub die wel degelijk een belangrijke rol vervult in de Haagse samenleving. Die plaats in de rvc werd pas vorig jaar ingevuld, toen de Chinese grootaandeelhouder met zijn grillige betaalbedrag de club op de rand van de afgrond bracht.
Hui Wang heeft bijna alle aandelen van de club voor vele miljoenen gekocht en vindt het niet meer dan normaal dat hij ook kan doen wat hem goeddunkt
Die vrees voor een nieuw rampscenario is dan ook niet ongegrond, omdat de Chinese grootaandeelhouder nog geen enkele afspraak heeft gerespecteerd en de club een dramatisch financieel beleid kent met grote tekorten. Bij zo’n club doe je er alles aan om nog enige controle te kunnen houden. De gemeente voelt er weinig voor om de club op basis van halve waarheden en met een businessplan dat leunt op geleend geld, over te dragen aan een grootaandeelhouder die geen antwoord geeft op de simpelste vragen.
Het is de vraag of de licentiecommissie van de KNVB met dezelfde kritische blik zal gaan kijken naar de ingeleverde cijfers en het toekomstplan van de club. Drie mannen hebben een rammelende begroting ingediend en hopen nu op enige clementie bij de bond.
Het is de vraag of ze die zullen krijgen als we kijken naar de samenstelling van het drietal: een Chinese grootaandeelhouder (Wang) die geen enkele afspraak nakomt, een bewindvoerder (Knüppe) met wie de bond sowieso al niet zo blij is vanwege zijn eerdere rol bij de financiële crisis van enkele jaren geleden bij FC Twente, en een directeur (Manders) die enkele maanden geleden nog met de gemeente optrok tégen Wang.
Daartegenover staat de gemeente, die alleen maar enkele vragen heeft gesteld (‘waar komt het geld vandaan?’) die ze nu eenmaal móést stellen. De voortekenen zijn niet best. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
De brief waarin Wim Deetman en Martin Jol bekendmaken uit de raad van commissarissen te stappen:
0
|
Dinsdag 20 juni 2017 om 21:20 uur |
rijswijk hoekpolder
Bert schreef:
Op vI artikel over de financiële zorgen.
Op vI artikel over de financiële zorgen.
Met dertien punten uit de laatste vijf duels speelde ADO Den Haag zich afgelopen zondag veilig. De 0-1 zege op Sparta Rotterdam zorgde voor dolle taferelen bij een ploeg die twee maanden geleden nog op de laatste plaats stond. ADO Den Haag is opnieuw verzekerd van een seizoen Eredivisievoetbal.
Optimistisch werd zondag al vooruitgeblikt naar volgend seizoen door onder anderen trainer Fons Groenendijk. `Of ik volgend seizoen nog trainer bij ADO ben, is niet bekend. Na het seizoen gaan we van beide kanten evalueren. We hebben drie maanden afgesproken. Dankzij de handhaving is er in ieder geval draagvlak voor`, stelde Groenendijk.
Dat draagvlak is er ongetwijfeld op technisch gebied, maar op financieel gebied ligt dat wat anders. De leiding heeft de financiële perikelen weggehouden van Groenendijk zodat die goed kon presteren met zijn selectie, maar de komende weken zal er openheid van zaken moeten worden gegeven. Reeds enkele weken geleden werd via de gemeente Den Haag bekend dat ADO Den Haag dit seizoen afstevent op een tekort van 3,5 miljoen euro. Dat is drie miljoen meer dan eerder werd aangegeven. Die schuld wordt veroorzaakt door tegenvallende inkomsten op gebied van sponsoring en horeca en ook toegenomen uitgaven. Door interventie van de rechter heeft ADO Den Haag inmiddels een betaling van enkele miljoenen van grootaandeelhouder United Vansen afgedwongen, waardoor de gevolgen voor dit seizoen zijn te overzien.
ADO Den Haag zal dus aan de ene kant de inkomsten moeten zien op te krikken en aan de andere kant moeten snijden in de uitgaven om niet opnieuw met een miljoenentekort te worden opgezadeld. Dat opkrikken van de inkomsten is al een jaar niet gelukt onder het huidige management, waardoor er zwaar bezuinigd zal moeten worden. Wanneer ADO Den Haag met de huidige inkomstenstroom zijn begroting wil halen, dan zal er enorm gesneden moeten worden in de salariskosten, waardoor ADO Den Haag volgend seizoen opnieuw is veroordeeld tot degradatievoetbal.
Er is inmiddels een businessplan ontwikkeld om uit de problemen te komen. Grootaandeelhouder United Vansen heeft maandag toegezegd om garant te staan voor de eventuele gaten in de begroting.
Optimistisch werd zondag al vooruitgeblikt naar volgend seizoen door onder anderen trainer Fons Groenendijk. `Of ik volgend seizoen nog trainer bij ADO ben, is niet bekend. Na het seizoen gaan we van beide kanten evalueren. We hebben drie maanden afgesproken. Dankzij de handhaving is er in ieder geval draagvlak voor`, stelde Groenendijk.
Dat draagvlak is er ongetwijfeld op technisch gebied, maar op financieel gebied ligt dat wat anders. De leiding heeft de financiële perikelen weggehouden van Groenendijk zodat die goed kon presteren met zijn selectie, maar de komende weken zal er openheid van zaken moeten worden gegeven. Reeds enkele weken geleden werd via de gemeente Den Haag bekend dat ADO Den Haag dit seizoen afstevent op een tekort van 3,5 miljoen euro. Dat is drie miljoen meer dan eerder werd aangegeven. Die schuld wordt veroorzaakt door tegenvallende inkomsten op gebied van sponsoring en horeca en ook toegenomen uitgaven. Door interventie van de rechter heeft ADO Den Haag inmiddels een betaling van enkele miljoenen van grootaandeelhouder United Vansen afgedwongen, waardoor de gevolgen voor dit seizoen zijn te overzien.
ADO Den Haag zal dus aan de ene kant de inkomsten moeten zien op te krikken en aan de andere kant moeten snijden in de uitgaven om niet opnieuw met een miljoenentekort te worden opgezadeld. Dat opkrikken van de inkomsten is al een jaar niet gelukt onder het huidige management, waardoor er zwaar bezuinigd zal moeten worden. Wanneer ADO Den Haag met de huidige inkomstenstroom zijn begroting wil halen, dan zal er enorm gesneden moeten worden in de salariskosten, waardoor ADO Den Haag volgend seizoen opnieuw is veroordeeld tot degradatievoetbal.
Er is inmiddels een businessplan ontwikkeld om uit de problemen te komen. Grootaandeelhouder United Vansen heeft maandag toegezegd om garant te staan voor de eventuele gaten in de begroting.
0
|
Woensdag 26 april 2017 om 09:15 uur |
pajam
Directeur Manders vecht in China voor toekomst ADO
Met Roda JC-thuis voor de boeg wacht ADO niet alleen sportief gezien een cruciaal weekend. In China praat de directie momenteel over hoe het verder moet met de club.
Redactie 31-03-17, 22:59
Door Wietse Dijkstra
ADO-directeur Mattijs Manders moet de degradatiekraker tegen concurrent Roda JC morgen aan zich voorbij laten gaan. Hij heeft belangrijkere zaken aan zijn hoofd. Met een delegatie van de club zit hij deze dagen in China om de tafel met grootaandeelhouder UVS. De geheime ontmoeting waarin ADO over een meerjarenplan praat, kon wel eens bepalend zijn voor de toekomst van de club.
Bij ADO wil niemand iets zeggen over het bezoek aan China. Na de gewonnen rechtszaken tegen UVS en de benoeming van rvc-voorzitter Ben Knüppe als `tijdelijke` vervanger van de geschorste Wang Hui, is de afgelopen drie maanden gekozen voor de weg van de stille diplomatie. Die heeft er in elk geval voor gezorgd dat de twee partijen die vorig jaar nog lijnrecht tegenover elkaar stonden weer met elkaar in gesprek zijn. De verhoudingen met China lijken weer enigszins hersteld. Dat moet ook wel, want ADO en UVS zijn voorlopig tot elkaar veroordeeld.
Regelrechte ramp
ADO staat er financieel uiterst beroerd voor. Omdat de grootaandeelhouder op last van de rechter begin dit jaar 2,5 miljoen euro overmaakte, komt de club dit seizoen nog niet in de problemen. Maar hoe zit dat volgend jaar? Degradatie zou een regelrechte ramp zijn voor de club, die deze eredivisiejaargang afstevent op een miljoenenverlies. Moet de club een niveau lager met veel minder inkomsten genoegen nemen, dan zijn de gevolgen niet te overzien.
Trainer Fons Groenendijk moet ADO daarom in de eredivisie zien te houden. Ook om invulling te kunnen geven aan zijn eigen meerjarenplan. De Leidenaar heeft een optie op nog twee seizoenen bij ADO, maar als de club degradeert heeft het weinig zin om daarover te praten.
Met Roda JC-thuis voor de boeg wacht ADO niet alleen sportief gezien een cruciaal weekend. In China praat de directie momenteel over hoe het verder moet met de club.
Redactie 31-03-17, 22:59
Door Wietse Dijkstra
ADO-directeur Mattijs Manders moet de degradatiekraker tegen concurrent Roda JC morgen aan zich voorbij laten gaan. Hij heeft belangrijkere zaken aan zijn hoofd. Met een delegatie van de club zit hij deze dagen in China om de tafel met grootaandeelhouder UVS. De geheime ontmoeting waarin ADO over een meerjarenplan praat, kon wel eens bepalend zijn voor de toekomst van de club.
Bij ADO wil niemand iets zeggen over het bezoek aan China. Na de gewonnen rechtszaken tegen UVS en de benoeming van rvc-voorzitter Ben Knüppe als `tijdelijke` vervanger van de geschorste Wang Hui, is de afgelopen drie maanden gekozen voor de weg van de stille diplomatie. Die heeft er in elk geval voor gezorgd dat de twee partijen die vorig jaar nog lijnrecht tegenover elkaar stonden weer met elkaar in gesprek zijn. De verhoudingen met China lijken weer enigszins hersteld. Dat moet ook wel, want ADO en UVS zijn voorlopig tot elkaar veroordeeld.
Regelrechte ramp
ADO staat er financieel uiterst beroerd voor. Omdat de grootaandeelhouder op last van de rechter begin dit jaar 2,5 miljoen euro overmaakte, komt de club dit seizoen nog niet in de problemen. Maar hoe zit dat volgend jaar? Degradatie zou een regelrechte ramp zijn voor de club, die deze eredivisiejaargang afstevent op een miljoenenverlies. Moet de club een niveau lager met veel minder inkomsten genoegen nemen, dan zijn de gevolgen niet te overzien.
Trainer Fons Groenendijk moet ADO daarom in de eredivisie zien te houden. Ook om invulling te kunnen geven aan zijn eigen meerjarenplan. De Leidenaar heeft een optie op nog twee seizoenen bij ADO, maar als de club degradeert heeft het weinig zin om daarover te praten.
0
|
Zaterdag 1 april 2017 om 07:51 uur |
jamesjones
grijze gek schreef:
Het sneeuwt, ook leuk nieuws
Het sneeuwt, ook leuk nieuws
Misschien nog wel het beste nieuws, vind het andere eigenlijk niet zo heel bestveel.
Hoe kan je nou onderhandelen over zoiets.... ze zijn ervoor veroordeeld om te betalen.
Zo komen we waarschijnlijk nooit meer van hem af. Zag het niet betalen als een mogelijke uitweg eigenlijk.
Maar goed hij heeft nog niet werkelijk betaald....!
Hoe kan je nou onderhandelen over zoiets.... ze zijn ervoor veroordeeld om te betalen.
Zo komen we waarschijnlijk nooit meer van hem af. Zag het niet betalen als een mogelijke uitweg eigenlijk.
Maar goed hij heeft nog niet werkelijk betaald....!
0
|
Vrijdag 6 januari 2017 om 23:25 uur |
Kees
Ik ben er heel blij mee en de continuïteit is gewaarborgd. Komt nu echt allemaal goed.
Witte rook voor ADO: United Vansen gaat betalen
Witte rook voor ADO: United Vansen gaat betalen
United Vansen zal aan haar verplichtingen voldoen. Dat is het resultaat van het overleg tussen grootaandeelhouder Hui Wang van ADO Den Haag, Ben Knüppe en Job van der Have.
Van der Have is op 19 december door de ondernemingskamer aangesteld als tijdelijk beheerder van de aandelen van Wang, terwijl Knüppe de plaats van de Chinees inneemt als voorzitter van de raad van commissarissen. Wang heeft zijn handtekening gezet onder een overeenkomst die hem verplicht om de 2,5 miljoen euro die hij ADO Den Haag schuldig is, over te maken.
Dat is ook precies waar de rechter het bedrijf van Wang donderdag toe had veroordeeld. Knüppe, Van der Have en Wang hebben een aantal dagen onderhandeld over deze overeenkomst, die gezien kan worden als een succes voor het tweetal dat door de rechter tijdelijk is aangesteld.
Tegelijkertijd blijft het de vraag wanneer Wang het geld zal overmaken. De veelbesproken zakenman kwam na het tekenen van de overeenkomst plotseling met een aantal aanvullende eisen. Zo wil hij bijvoorbeeld wel wat te zeggen hebben over hoe zijn geld besteed zal worden. Die laatste eis lijkt overigens weinig kans van slagen te hebben, aangezien Wang op dit moment vrijwel geen zeggenschap meer heeft. Hij heeft zijn aandelen namelijk niet meer in eigen beheer, terwijl hij in de raad van commissarissen geen doorslaggevende stem heeft.
Verder is er sprake van nog iets opmerkelijks: de miljoenen van Wang zullen niet rechtstreeks op de rekening van ADO worden gestort, maar op een rekening die zal worden beheerd door een onafhankelijke notaris. Dat laatste was een verzoek van de club. Op die manier kan over elke betaling die met het geld wordt gedaan verantwoording worden afgelegd.
Witte rook voor ADO: United Vansen gaat betalen
Witte rook voor ADO: United Vansen gaat betalen
United Vansen zal aan haar verplichtingen voldoen. Dat is het resultaat van het overleg tussen grootaandeelhouder Hui Wang van ADO Den Haag, Ben Knüppe en Job van der Have.
Van der Have is op 19 december door de ondernemingskamer aangesteld als tijdelijk beheerder van de aandelen van Wang, terwijl Knüppe de plaats van de Chinees inneemt als voorzitter van de raad van commissarissen. Wang heeft zijn handtekening gezet onder een overeenkomst die hem verplicht om de 2,5 miljoen euro die hij ADO Den Haag schuldig is, over te maken.
Dat is ook precies waar de rechter het bedrijf van Wang donderdag toe had veroordeeld. Knüppe, Van der Have en Wang hebben een aantal dagen onderhandeld over deze overeenkomst, die gezien kan worden als een succes voor het tweetal dat door de rechter tijdelijk is aangesteld.
Tegelijkertijd blijft het de vraag wanneer Wang het geld zal overmaken. De veelbesproken zakenman kwam na het tekenen van de overeenkomst plotseling met een aantal aanvullende eisen. Zo wil hij bijvoorbeeld wel wat te zeggen hebben over hoe zijn geld besteed zal worden. Die laatste eis lijkt overigens weinig kans van slagen te hebben, aangezien Wang op dit moment vrijwel geen zeggenschap meer heeft. Hij heeft zijn aandelen namelijk niet meer in eigen beheer, terwijl hij in de raad van commissarissen geen doorslaggevende stem heeft.
Verder is er sprake van nog iets opmerkelijks: de miljoenen van Wang zullen niet rechtstreeks op de rekening van ADO worden gestort, maar op een rekening die zal worden beheerd door een onafhankelijke notaris. Dat laatste was een verzoek van de club. Op die manier kan over elke betaling die met het geld wordt gedaan verantwoording worden afgelegd.
0
|
Vrijdag 6 januari 2017 om 22:41 uur |
jamesjones
Advertentie
Aad
15 jaar was ik toen mijn toenmalige vriend Lex mij voor de eerste keer meenam naar ADO. Ik was een vaste bezoeker van Holland Sport op Houtrust en die kapsonesclub uit het Zuiderpark was de vijand.
Tot zo`n 5 jaar geleden bezocht ik iedere wedstrijd die ik kon, had een groot deel van die tijd (45 jaar !) een seizoenkaart. Op noord, later op zuid en in het Kyocera in vak R.
ADO zat vanaf die eerste wedstrijd (ik meen tegen de Volewijckers) in mijn hart gebakken. Ik heb er bijna alles voor over gehad: ruzie met moeder de vrouw, boze kinderen, een blauwe rug vanwege de lange lat van een dolgedraaide ME-er (ik probeerde juist bij de rellen weg te komen), veel geld en vooral veel spot wanneer we weer eens flink waren afgegaan.
Maar ook veel pret met supporters onder elkaar, van de seizoenen dat het wel liep (van der Brom), van de promoties, etc.
Daarom doet de huidige situatie pijn. Ja, ook de sportieve kant maar op dat gebied zijn met name de ouderen flink gehard. Nee, het feit dat het zwaard van Damocles boven de club hangt en al die supporters die hetzelfde hebben doorgemaakt (en nog doormaken) als ik, samen met mij, machteloos moeten toezien hoe er met onze club wordt gesold.
Ik put dan ook geen genoegen uit het feit dat ik, samen met een handjevol andere shouters die aandelenovername door Wang / UV als een bedreiging zagen en Wang er terecht van verdachten een dubbele agenda te hebben, dat we gelijk hebben gekregen. We werden er hier op de box voor veroordeeld als pessimisten en nepsupporters, soms in termen die de perken te buiten gingen. Maar ik denk dat ik mij vandaag de dag tevredener had gevoeld wanneer ik definitief ongelijk had gekregen en het ADO financieel en sportief voor de wind ging.
Ik, pessimist als ik ben, moet het nog zien dat alles op zijn pootjes terecht kom. Ik verwacht weer halve maatregelen, weer een hoop beloften en weer verdere teleurstellingen. Maar opnieuw hoop ik van ganser harte dat ik hier over een paar maanden mijn ongelijk moet bekennen. Dat we nog eredivisie spelen, dat we financieel gezond zijn en dat de toekomst alleen nog maar beter zal gaan worden.
We gaan het zien.
Tot zo`n 5 jaar geleden bezocht ik iedere wedstrijd die ik kon, had een groot deel van die tijd (45 jaar !) een seizoenkaart. Op noord, later op zuid en in het Kyocera in vak R.
ADO zat vanaf die eerste wedstrijd (ik meen tegen de Volewijckers) in mijn hart gebakken. Ik heb er bijna alles voor over gehad: ruzie met moeder de vrouw, boze kinderen, een blauwe rug vanwege de lange lat van een dolgedraaide ME-er (ik probeerde juist bij de rellen weg te komen), veel geld en vooral veel spot wanneer we weer eens flink waren afgegaan.
Maar ook veel pret met supporters onder elkaar, van de seizoenen dat het wel liep (van der Brom), van de promoties, etc.
Daarom doet de huidige situatie pijn. Ja, ook de sportieve kant maar op dat gebied zijn met name de ouderen flink gehard. Nee, het feit dat het zwaard van Damocles boven de club hangt en al die supporters die hetzelfde hebben doorgemaakt (en nog doormaken) als ik, samen met mij, machteloos moeten toezien hoe er met onze club wordt gesold.
Ik put dan ook geen genoegen uit het feit dat ik, samen met een handjevol andere shouters die aandelenovername door Wang / UV als een bedreiging zagen en Wang er terecht van verdachten een dubbele agenda te hebben, dat we gelijk hebben gekregen. We werden er hier op de box voor veroordeeld als pessimisten en nepsupporters, soms in termen die de perken te buiten gingen. Maar ik denk dat ik mij vandaag de dag tevredener had gevoeld wanneer ik definitief ongelijk had gekregen en het ADO financieel en sportief voor de wind ging.
Ik, pessimist als ik ben, moet het nog zien dat alles op zijn pootjes terecht kom. Ik verwacht weer halve maatregelen, weer een hoop beloften en weer verdere teleurstellingen. Maar opnieuw hoop ik van ganser harte dat ik hier over een paar maanden mijn ongelijk moet bekennen. Dat we nog eredivisie spelen, dat we financieel gezond zijn en dat de toekomst alleen nog maar beter zal gaan worden.
We gaan het zien.
0
|
Donderdag 15 december 2016 om 15:14 uur |
Daily Shorts
KR96 schreef:
Dan dient de zaak alsnog. Wang zal een advocaat sturen die de verdediging van UVS doet. Als hij die niet stuurt, wat ik mij niet kan voorstellen, dient de zaak zonder dat UVS dus aan het woord komt. Dat betekent niet dat je hem automatisch wint overigens.
Dan dient de zaak alsnog. Wang zal een advocaat sturen die de verdediging van UVS doet. Als hij die niet stuurt, wat ik mij niet kan voorstellen, dient de zaak zonder dat UVS dus aan het woord komt. Dat betekent niet dat je hem automatisch wint overigens.
Wordt je dan niet gewoon bij verstek veroordeeld? "Wie zwijgt stemt toe"
Alleen als de dagvaarding/eis van ADO heel krom is zal de rechter t afwijzen en anders is t kat int bakkie
Alleen als de dagvaarding/eis van ADO heel krom is zal de rechter t afwijzen en anders is t kat int bakkie
0
|
Maandag 5 december 2016 om 20:38 uur |
Langebach2
Waarom Hui Wang woest is
Vorige week vloog Hui Wang terug naar China. De eigenaar van ADO Den Haag voelt zich vernederd en is woedend. Komt het ooit nog goed?
Zelf snapt hij er eigenlijk niets van. Hoe kunnen de mensen in de stad nu denken dat hij niet het beste voor heeft met ADO Den Haag? ‘Dit is mijn club. Waarom denk je dat we al zo veel geld hebben gestopt in deze club? Waarom krijg ik daar niet een klein beetje respect voor terug?’ Hui Wang is boos. Hij bezit 98 procent van de aandelen van de club, maar is erachter gekomen dat zoiets niet automatisch betekent dat je kunt doen wat je wilt met je eigendom. Mega-vergaderingen met de raad van commissarissen en de aandeelhouders hebben hem geleerd dat hij niet eens kan ingrijpen in een verliesgevend bedrijf. Officieel wordt gerept van intensieve en constructieve vergaderingen, maar Wang voelt zich klem gezet en vernederd. ‘Maar ze moeten niet denken dat ze me op deze manier weg kunnen jagen. Dan weten ze niet waar ik vandaan kom’, klinkt het strijdvaardig. ‘Als het met deze dagelijkse leiding en deze raad van commissarissen niet lukt, dan stel ik gewoon anderen aan. En als het daarna niet lukt, gaan we gewoon verder. Dit moet en zal een succes worden.’
‘Ze moeten niet denken dat ze me weg kunnen jagen. Dan weten ze niet waar ik vandaan kom’
Hui Wang
Hui Wang is woensdagavond in het vliegtuig gestapt. Opgeruimd staat netjes, zo is de stemming inmiddels. Die Wang moet gewoon netjes op tijd zijn geld betalen en zich verder nergens mee bemoeien. Door de Haagse aanhang en bijna alle werknemers van de club wordt hij inmiddels gezien als een gemeenschappelijke vijand. Dat is eigenlijk al zo vanaf het begin. In januari 2015 neemt Wang de club over van Mark van der Kallen. Bij iedere andere club wordt in zo’n geval de rode loper uitgerold voor iemand die voor tien miljoen euro de club overneemt, maar in Den Haag is er vanaf het begin scepsis en hoon.
Dat United Vansen een boeteclausule van twee miljoen euro moet betalen aan verkoper Van der Kallen, omdat het bedrijf ondanks een overeenkomst de deadline voor betaling heeft laten verlopen, zorgt voor een valse start. Vanaf het begin worden vraagtekens gezet achter de krediet-waardigheid van deze nieuwe onzichtbare en zwijgzame eigenaar. Hoe rijk is die Wang eigenlijk? Dat is nergens terug te vinden. Dat laatste is ook niet zo vreemd. Hui Wang is namelijk slechts de voorman van het sport-marketingbureau United Vansen. Wie echter verder zoekt, ontdekt dat dit bedrijf deel uitmaakt van een veel groter concern en een onderneming die momenteel wordt ingeschat op een waarde van 517 miljoen euro: Vantone Holdings. Ooit begonnen als investeringsmaatschappij in onroerend goed, maar dat is inmiddels uitgebreid naar investeringen op veel meer gebieden
Fans van ADO Den Haag laten duidelijk weten wat ze van Hui Wangs sportmarketingbureau United Vansen vinden.
Fans van ADO Den Haag laten duidelijk weten wat ze van Hui Wangs sportmarketingbureau United Vansen vinden.
Speerpunten
Hui Wang is niet zelf de man van het grote geld, maar zelfs slechts een advocaat die de belangen behartigt van een groep investeerders. Het is dus niet zo vreemd dat er geen miljoenen worden gevonden, wanneer de doopcel van Wang wordt gelicht. Voor elke euro die moet worden gespendeerd in Den Haag, moet Wang dat terugkoppelen naar de mensen met het echte geld.
Hui Wang is slechts een advocaat die de belangen behartigt van een groep investeerders
Wat willen die mensen eigenlijk met ADO Den Haag? Er zijn uiteindelijk drie speerpunten:
1. Het ontdekken, kopen, zelf beter maken van voetballers en met winst verkopen. Simpel gezegd: handel drijven. Het is dus ook niet zo vreemd dan een Nederlandse club te kopen, omdat die per definitie is gespecialiseerd in het beter maken en met winst verkopen van talenten.
2. Het stallen van Chinese talenten in Den Haag. Bij Vitesse loopt het Chinese talent Yu Zhang. In Nederland slechts een belofte, maar op de Chinese voetbalmarkt vertegenwoordigt hij al een marktwaarde van tien miljoen euro.
3. Het aantrekken van Nederlandse trainers die in China de jeugd moeten gaan opleiden. De Chinese overheid probeert voetbal van de grond te tillen door van voetbal een verplicht vak te maken op school. Er is echter veel buitenlandse expertise nodig om die jeugd het voetballen te leren. De bedrijven die trainers kunnen leveren, komen in aanmerking voor stevige subsidies.
Reallifesoap
Van die plannen komt in de praktijk helemaal niets terecht. De luchtbrug met Chinese talenten wordt uiteindelijk getorpedeerd door de dagelijkse leiding in Den Haag. Die één of twee Chinese spelers… gaan die ADO Den Haag in de Eredivisie houden? Als daar wat dieper wordt over nagedacht, dan is het oordeel negatief. In dat geval gaan we die dus ook niet op de loonlijst zetten, beslist de leiding. Er wordt zelfs een plan gelanceerd om een volledig Chinese juniorenploeg in Den Haag te stationeren. Dat is vooral financieel aantrekkelijk. Een reallifesoap over het wel en wee van zo’n ploeg die zou worden uitgezonden in China, zou de investeerders al snel een slordige zeven ton opleveren. Maar in Den Haag leeft de angst dat een dergelijk initiatief louter voor hoon zou zorgen, zeker wanneer die ploeg iedere week zou worden afgeschoten door Nederlandse tegenstanders. Zijn wij een professionele voetbalclub of een amusementsbedrijf? Er wordt voor het eerste gekozen.
Verder blijkt dat ADO Den Haag helemaal geen trainers in huis heeft om af te staan aan de Chinese markt waar gigantische aantallen worden gevraagd. Die moeten maar op een andere manier worden gerekruteerd. En van het ontdekken, kopen en ontwikkelen van spelers om die met winst te verkopen, komt ook niets terecht. De miljoenen van Wang blijken namelijk al heel snel nodig om de gaten in de begroting te dichten. Na het vertrek van directeur Maarten Fontein komt uit China al snel de eis dat de club in de toekomst zelf in staat moet zijn om de eigen broek op te houden. Met een sluitend budget kunnen de miljoenen van de Chinese investeerders namelijk wel worden aangewend om versterkingen naar Den Haag te halen en te gaan handelen in spelers.
Dat omhoog houden van de eigen broek blijkt echter geen sinecure. Onder de opvolger van Maarten Fontein, Jan-Willem Wigt, houdt de club twee miljoen over aan transferopbrengsten van de verkoop van Michiel Kramer en Mike van Duinen en ondanks een injectie van drie miljoen van United Vansen wordt het seizoen afgesloten met een tekort van 1,5 miljoen euro. De pijn zit ’m dan vooral in het aantrekken van Mike Havenaar, Edouard Duplan, Tom Beugelsdijk en Ruben Schaken. Weliswaar allen transfervrij maar ze krijgen in de residentie een salaris dat rode wangen bezorgt bij de concurrentie. FC Utrecht stelt verbaasd vast dat het niet kan concurreren met ADO Den Haag in de strijd om Edouard Duplan. Mike Havenaar strijkt een half miljoen salaris per seizoen op en incasseert daarnaast aan tekengeld ook nog zo’n vier ton. En hoewel ADO Den Haag afstevent op een verlies, gaat de club in de winterstop vrolijk met een groep van veertig man op trainingskamp en krijgen alle medewerkers een kerstbonus.
Ondertussen wordt bij iedere gelegenheid geroepen dat het tijd wordt dat eigenaar Hui Wang een keer over de brug komt met zijn verplichte financiële bijdrage. Dat is niet zo merkwaardig: dat geld is inmiddels hard nodig om te overleven. In China worden die smeekbedes met ergernis en scepsis ontvangen. Opnieuw blijkt de dagelijkse leiding van de club niet in staat een gezond beleid te ontwikkelen. Zo komt er opnieuw niets terecht van het beleid nieuwe spelers te ontdekken, beter te maken en met winst te verkopen.
Lee Zheng
Wang neemt in het voorjaar van 2016 afscheid van directeur Jan-Willem Wigt en probeert een Chinese mede-directeur aan te stellen. Lee Zheng zou elke dag op de werkvloer kunnen vaststellen wat er toch iedere keer misgaat en rapport kunnen uitbrengen in China. Dat initiatief wordt niet best ontvangen bij de club. Er komt ook nooit een werkvergunning voor Lee Zheng. ADO Den Haag werkt niet mee en hoeft dat ook niet. Bij het tekenen van de overname stond in het contract dat de dagelijkse leiding in Nederlandse handen moest blijven. Het was een voorwaarde die moest verzekeren dat ADO Den Haag zijn eigen Nederlandse karakter zou behouden. Die regel wordt keer op keer tevoorschijn gehaald als Wang wat wil. Bovendien wil Wang de nieuwe Chinese directeur ook nog eens op de loonlijst van de club zetten. Bij een club die structureel kampt met een tekort, wordt dat slecht ontvangen. Ook al omdat de nieuwe directeur Mattijs Manders, wiens tijdelijke contract in juni wordt omgezet in een driejarige verbintenis, meer dan twee ton per jaar incasseert. Een tweede directeur met de dezelfde loonlasten is gezien de financiële situatie een onverantwoorde uitgave.
Bij de overname stond in het contract dat de dagelijkse leiding in Nederlandse handen moest blijven
Maar ook de nieuwe directeur Manders is (nog) niet in staat het tekort weg te werken. Hij zou moeten snoeien in de kosten en de inkomsten op peil moeten brengen. Manders zit echter vast aan de eerder afgesloten topcontracten met Havenaar, Duplan, Schaken en Beugelsdijk, terwijl hij intern ook geen mensen kan wegsturen zonder een afkoopsom te moeten betalen. Verder zijn er op commercieel vlak problemen. Zo is er zelfs een bedrijf dat boxen onderverhuurt in het Kyocera Stadion, iets wat in het verleden is ontstaan en pas volgend seizoen kan worden hersteld. Op commercieel gebied gaat het nog minder dan een jaar eerder.
Bovendien maakt de nieuwe directeur nog een aardige uitglijder. Aanvankelijk wil Manders als opvolger van de naar Vitesse vertrokken Henk Fraser verloren zoon Maurice Steijn aantrekken. De coach van VVV-Venlo staat al in de startblokken als Manders op het laatste moment de mogelijkheid ontdekt om Dick Advocaat aan de club te binden. De Haagse icoon is dan al assistent van Danny Blind bij Oranje, maar die deeltijdbaan stelt hem in de gelegenheid om zich ook te kunnen bemoeien met ADO Den Haag. Advocaat zegt toe om drie dagen in de week op de club te zijn en zich actief in te zetten bij het werven van sponsors. Maar in ruil heeft hij een bindende eis: Zeljko Petrovic wordt de nieuwe trainer/coach van ADO Den Haag. Steijn wordt afgezegd, maar de man die daar voor heeft gezorgd, is kort daarop al weer vertrokken naar Fenerbahçe. Dat Advocaat de KNVB verliet, was gezien zijn clausule in het contract nog te billijken, maar Manders en ADO werden door het plotselinge vertrek in hun hemd gezet.
Toekomstplannen
Het zorgt ervoor dat de positie van Manders onder druk staat als Hui Wang zich begin vorige week samen met zijn zoon Terry in Den Haag meldt voor twee belangrijke vergaderingen. Zowel bij de raad van commissarissen (Wim Deetman, Martin Jol, Kees Jansma, Martin Toet) waarvan hij voorzitter is, als bij de gemeente en overige aandeelhouders ontvouwt Wang zijn toekomstplannen. En de Chinese eigenaar maakt opnieuw duidelijk dat hij meer controle wil. Dat is niet zo vreemd, nu ADO Den Haag weer eens op een tekort afstevent en opnieuw de hand op houdt. Lee Zheng wordt opnieuw naar voren geschoven als mede-directeur. Dat betekent in de praktijk dat Manders geen enkele beslissing zelfstandig meer kan nemen, voor elke beslissing moet Lee Zheng namelijk meetekenen.
Bek houden en betalen, is de boodschap aan Wang
Maar het plan van Wang wordt op beide vergaderingen getorpedeerd. Wang wordt om de oren geslagen met de Nederlandse regels. Als eigenaar en met 98 procent van de aandelen in het bezit had hij (en zijn Chinese investeerders) het idee dat hij de club kon inrichten naar eigen inzicht. Op maandag maken zijn mede-commissarissen hem duidelijk dat het Nederlandse recht en de statuten van de club wat anders in elkaar zitten. Het aantrekken van een Chinese directeur is niet mogelijk, zeker niet als hij op de loonlijst van de club moet komen. Daar zal nooit goedkeuring aan worden gegeven als de club in financieel opzicht met tekorten te maken heeft. En op woensdag krijgt Wang in de ontmoeting met de aandeelhouders te horen dat hij gewoon aan zijn financiële verplichtingen moet voldoen. Als dat als consequentie heeft dat zijn bijdrage opnieuw moet worden aangewend om de gaten in de begroting te dichten, dan heeft hij simpelweg pech. Bek houden en betalen, is de boodschap.
Geen perspectief
Wang is woedend, speelt met de gedachte om de pas geïnstalleerde raad van commissarissen weer weg te sturen, omdat ze niet naar zijn pijpen dansen, maar vertrekt uiteindelijk terug naar China. Hij zit klem. Inmiddels is er dertien miljoen euro in een club gestopt, maar hij kan zijn investeerders geen enkel rendement tonen. Sterker nog: er is op korte termijn ook geen perspectief op betere tijden, hij kan de situatie niet eens naar zijn hand zetten.
Het niet voldoen aan zijn financiële verplichtingen is op dit moment geen optie. Als ADO Den Haag failliet gaat, is al het kapitaal dat in de club zit verspeeld. Dertien miljoen euro in rook opgegaan.
Veel Hagenaars hopen op een verkoop, maar ook dat is niet realistisch. Wie gaat op dit moment een bedrag dat in de buurt komt van dertien miljoen euro, neerleggen om ADO Den Haag te kopen? Het Kyocera Stadion is van de gemeente, alle grond waar ADO Den Haag op traint, is van anderen. De waarde van de club zit dus puur in de verkoopwaarde van spelers als Mike Havenaar, Edouard Duplan en Gervane Kasteneer. Dat levert bij lange na geen dertien miljoen euro op.
Voor de toekomst betekent dat simpelweg dat de partijen tot elkaar zijn veroordeeld. Dat is op dit moment een weinig hoopgevende situatie, omdat beide partijen compleet op elkaar zijn afgeknapt. Bij de club en supporters is er geen enkel vertrouwen meer in de Chinese leiding. Daarvoor heeft de leiding te vaak verzuimd om op tijd aan zijn financiële verplichtingen te voldoen en is er ook te vaak stommetje gespeeld. Alle directeuren (Maarten Fontein, Jan-Willem Wigt, Mattijs Manders) kregen te maken met een eigenaar die zich vaak onbereikbaar hield en hun werk daardoor bijna onmogelijk maakte. Te vaak werden financiële afspraken geschonden.
Laksheid
Het is te gemakkelijk dat louter te wijten aan financiële laksheid van Wang. Hij is namelijk niet de man die alle rekeningen uit eigen zak moet betalen, hij moet altijd alles terugkoppelen naar zijn investeerders. Bovendien was het kopen van ADO Den Haag slechts een zeer klein onderdeel van de bedrijfsvoering van de Vantone Holding. Dat vertraagt de zaak. Verder zal er ongetwijfeld de nodige onvrede bij de investeerders heersen over het werk van Wang. Er is op dit moment nog steeds geen enkel rendement zichtbaar van hun investering van dertien miljoen. Sterker nog: er moet opnieuw geld bij dat niet zal worden aangewend voor het aankopen van spelers.
Het kan ook verklaren waarom Wang zich soms onbereikbaar houdt. Hij kan soms eenvoudigweg geen antwoorden geven. Bovendien zal de roep om geld uit Den Haag hem irriteren, omdat de club er nog steeds niet in slaagt zelf haar broek op te houden.
De meest actuele vraag in Den Haag zal daarom zijn hoe de club de komende periode doorkomt. Vorige week is Wang naar China teruggekeerd, waar hij verslag moet uitbrengen van de situatie. Wat gaat er nu gebeuren? Wanneer en hoeveel geld wordt er overgemaakt? Is dat voldoende voor de club om de komende maanden door te komen? Maar ook: wat worden de plannen voor de toekomst? Hui Wang kan misschien dan wel geen Chinese directeur aanstellen, maar hij is wel in staat om de huidige dagelijkse leiding weg te sturen. En als de medeleden van de raad van commissarissen dat willen voorkomen, dan is Wang ook in staat enkele van die leden te vervangen.
Zolang beide partijen niet in staat zijn om elkaar op enige manier te vinden, in iets wat lijkt op een samenwerking, blijft ADO Den Haag een kruitvat dat elk moment kan ontploffen
0
|
Dinsdag 1 november 2016 om 22:07 uur |
frans swa
haagse jr schreef:
Diegene die aanstaande woensdag naar NEC uit willen voor de beker.
Kaartjes voor de autocombi zijn 11,50 en er kan omgewisseld worden bij het uitvak. Gewoon soort van eigen vervoer dus.
Kopen die kaarten. Kan je gelijk door uit je werk. De wedstrijd wordt namelijk niet uitgezonden op televisie.
Diegene die aanstaande woensdag naar NEC uit willen voor de beker.
Kaartjes voor de autocombi zijn 11,50 en er kan omgewisseld worden bij het uitvak. Gewoon soort van eigen vervoer dus.
Kopen die kaarten. Kan je gelijk door uit je werk. De wedstrijd wordt namelijk niet uitgezonden op televisie.
thuisblijvers zijn dus weer veroordeeld tot een verslag op Radio West, onderbroken door de meest irritante blije huppelkuttenliedjes
0
|
Zaterdag 17 september 2016 om 11:46 uur |
Nu online
Dang3r, skrens, Eeuwig Den Haag en 100 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Volendam + | 20 | - | 40 |
2 | Excelsior | 20 | - | 39 |
3 | FC Dordrecht | 20 | - | 36 |
4 | Den Bosch + | 20 | - | 33 |
5 | Graafschap | 20 | - | 32 |
6 | SC Cambuur | 20 | - | 32 |
7 | FC Emmen | 20 | - | 32 |
8 | ADO Den Haag | 20 | - | 31 |
9 | Helmond Sp. | 20 | - | 31 |
10 | Roda JC | 20 | - | 30 |
11 | Telstar | 20 | - | 26 |
12 | FC Eindhoven | 20 | - | 26 |
13 | MVV Maastr. | 20 | - | 23 |
14 | Jong AZ | 20 | - | 22 |
15 | TOP Oss | 20 | - | 22 |
16 | Jong Ajax | 20 | - | 21 |
17 | Jong PSV | 20 | - | 21 |
18 | VVV-Venlo | 20 | - | 16 |
19 | Jong Utrecht | 20 | - | 13 |
20 | Vitesse -27 | 20 | - | -8 |