Welkom in de shoutbox, gast
purnie&pino
De finale fase is ingegaan. De komende weken moet ADO Den Haag een vermogende eigenaar vinden, anders kan het zomaar de KNVB-licentie verliezen. VI verbleef een weekje in de Residentie, waar de crisissfeer voelbaar begint te worden. ‘Het belangrijkste is dat alle overnamekandidaten voortdurend en systematisch zijn tegengewerkt, beledigd, geschoffeerd en zelfs geridiculiseerd.’
‘Hoe groot schat jij de kans in dat ADO over een maand nog bestaat?’ De vraag ligt op ieders lippen. In de stad, in de gangen van het Cars Jeans Stadion, zelfs in de kleedkamer. De voorbije maanden spraken we tientallen clubmensen, bestuurders, spelers, supporters en sponsors over de situatie van ADO.
Eerst ging het vooral over het wanbeleid, de starre houding van de gemeente en de puinhopen van zes jaar United Vansen. Maar over één ding waren de Hagenezen het eens: uiteindelijk zou het goedkomen. Want een traditieclub uit de derde stad van ons land zou niet zomaar omvallen.
Maar inmiddels neemt de twijfel toe. Als niet snel de pot met goud wordt gevonden, komt de KNVB-licentie in het gedrang. Dan is er rond Kerst geen betaald voetbal meer in Den Haag. ‘Drie maanden geleden zei ik: Het komt wel goed. Een maand geleden, toen steeds meer mensen zenuwachtig werden, lachte ik het weg. Maar nu weet ik het ook niet meer’, vertelt een medewerker die anoniem wenst te blijven. ‘Ik geef de club nu nog twintig procent dit te overleven.’
Van de hemel naar de hel. Een half jaar eerder ging de vlag uit toen voor een ieder duidelijk werd dat grootaandeelhouder United Vansen zijn aandelen probeerde te verkopen. Het was allesbehalve een droomhuwelijk met zetbaas Wang Hui. Na jaren van financiële en sportieve rampspoed kon de club wel een frisse start gebruiken. In Peking én in Den Haag werd gezocht naar geschikte investeerders. In april schreven we al over cowboys en aasgieren die met loze beloften en lege bankrekeningen, een stoeltje in de directiekamer probeerden te claimen. Het waren onschuldige achterhoedegevechten. Een geschikte koper zou zich op een dag wel bij het juiste loket melden.
Maar eind september is de club nog altijd in bezit van een wanbetaler uit China, die sinds de eerste covid-besmetting geen voet meer op Hollandse bodem heeft gezet. Er wachten 150 schuldeisers op hun centen, de licentiecommissie eist een sluitende begroting. De paniek sloeg pas echt toe na een persbericht van de club zelf. Als er niets gebeurt, dan is ADO Den Haag medio oktober zijn KNVB-licentie kwijt, schreef het. Want voor die tijd moet de garantstelling van vijf miljoen euro daar op tafel liggen.
Het is menens. En dus zou je denken dat iedereen met een ADO-hart er alles aan doet om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Door samen te werken en persoonlijke belangen ondergeschikt te maken aan die van de club. Maar niets is minder waar. Bewezen cowboys melden zich aan de poort, het personeel wordt met een kluitje het riet in gestuurd en de eenkoppige directie staat ruziënd in de hal van het stadion. ADO Den Haag staat op het punt te verzuipen, maar aan de kant bakkeleien ze over de kleur van het zwemvest.
De Haagse soap begint steeds meer een klucht te worden. Na een roerig weekend spreekt vorige week maandag interim-directeur Edwin Reijntjes het personeel toe. De media schrijven dat zijn positie ter discussie staat én drie dagen eerder is de deal met de Groep Jol/Lentze verlopen. Deze groep, al enkele weken de belangrijkste overnamekandidaat, zegt zo’n twintig miljoen euro gereserveerd te hebben. De helft daarvan is bedoeld om het stadion aan te kopen. Het probleem is alleen dat de huidige eigenaar, de gemeente, vooralsnog tegensputtert. Termen als tijdsdruk en illegale staatssteun vallen. De raad is weinig ADO-gezind. Deze week worden de stenen en stoeltjes opnieuw getaxeerd, maar een vriendenprijsje lijkt uitgesloten.
Reijntjes probeert de toegenomen onrust onder het personeel weg te nemen. Hij vertelt dat er meerdere geïnteresseerde partijen zijn. Wie aan tafel wil komen, moet nu wel eerst een substantieel bedrag overmaken. Zo probeert ADO de luchtfietsers eruit te filteren. ‘Maar iedereen is welkom’, klinkt het enthousiast. Met andere woorden: niet zozeer degene met het beste verhaal maar degene die het Tikkie van Reijntjes betaalt, staat op pole position. De interim-directeur laat terloops vallen dat vastgoed- en telefoontycoon Atom Zhou op dat moment de belangrijkste overnamekandidaat is. Iets wat een paar uur later alweer ontkracht wordt.
ADO heeft het Te Koop-bord weer pontificaal langs de A12 gezet. Ook zoekt het actief contact met partijen die eerder in beeld waren. Warme acquisitie. Vrij snel duikt de naam Anthony Rothengatter op. Hij zat eerder al twee keer aan tafel namens de Cosinus Group, een Nederlands-Zwitserse investeringsmaatschappij. Zowel uit Den Haag als China werd verteld dat deze groep haar betalingsverplichtingen niet nakwam. Is nu het benodigde bedrag van minimaal 6,5 miljoen euro wel voorhanden? We proberen Rothengatter op dinsdag meermaals te bellen, maar zijn gsm geeft geen enkel teken van leven.
Dan maar informeren bij de woordvoerder van ADO. Deze heeft op datzelfde moment andere zaken aan zijn hoofd. ‘We hebben opnieuw drie punten in mindering gekregen van de KNVB’, meldt Ronald Florisson verontrust. De voormalige woordvoerder van Gerrit Zalm is een paar maanden geleden aangenomen als woordvoerder bestuurlijke zaken. Willen we een bestuurder in Den Haag spreken, dan komen we automatisch uit bij Florisson. Bij ons eerste onderhoud bekende hij niks van voetbal te weten.
Inmiddels is hem wel duidelijk geworden dat in Zeist andere regels gelden dan op het Binnenhof. ‘Donderdag dient de beroepszaak voor de eerste drie strafpunten. We hadden gehoopt dat de voetbalbond met die tweede straf wilde wachten.’ Maar de licentiecommissie is van de regeltjes. ADO Den Haag heeft nog altijd geen sluitende begroting aangeleverd. Een derde straf dreigt.
De interesse van Cosinus wordt niet ontkend en later vanuit de boezem van de club zelfs bevestigd. De achterban staat niet te springen. Zeker niet nadat het AD heeft gemeld dat Reijntjes bij een Zwitsere overname kan aanblijven als algemeen directeur. Een toezegging die bij eerdere onderhandelingen ook al op tafel lag. Niet voor het eerst wordt de integriteit van de laatste overgebleven directeur in twijfel getrokken. Collega’s Jachin Wildemans (financieel directeur) en Gert-Jan Bunt (operationeel directeur) zijn opgestapt per 1 september.
Nu is de interim-directeur onderdeel van een steeds hoger oplopende stammenstrijd. Zoals gezegd, van een verenigd ADO is geen sprake. Een invloedrijke stroming binnen de club pleit voor de komst van de Groep Jol/Lentze. Ze menen kapitaalkrachtig te zijn én onderhouden goede contacten met werknemers, supporters en sponsors. Jeroen Lentze is een graag geziene gast op de tribune en Martin Jol heeft op regelmatige basis contact met zij die verantwoordelijk zijn voor het technisch beleid. Bovendien worden de mannen gesteund door United Vansen. De Chinese wanbetaler is formeel nog altijd grootaandeelhouder. Er ligt een afspraak dat wanneer Lentze/Jol de club in handen krijgen, er een half miljoen wordt overgeboekt naar Peking.
De vastgoedondernemers voelen zich al maanden tegengewerkt. Eerst kwamen ze niet aan tafel, vervolgens werden diverse afspraken geschonden. Ze laten er dan ook geen twijfel over bestaan; als zij alsnog de aandelen ADO krijgen, gaat direct de bezem door bestuurskamer. Hun hoop is gevestigd op Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag. Hij vraagt deze week nog maar eens een spoeddebat aan over het stadion. ‘Hopelijk is het stadsbestuur dan uit luilekkerland gekomen, is het stadion getaxeerd en liggen er scenario’s van de stadioneigenaar klaar’, schrijft hij.
Florisson benadrukt intussen nog maar eens dat alle neuzen dezelfde kant op staan, maar op het stadion weet men wel beter. Tussen Reijntjes en de vastgoedondernemers zit het niet lekker. Recent liep een ontmoeting tussen Reijntjes en een sponsor gelieerd aan Lentze/Jol, behoorlijk uit de klauwen. De twee kwamen elkaar tegen in de hal van het stadion en al vrij snel ontstond een heftige woordenwisseling waarbij de nodige krachttermen vielen. Het personeel, dat een verdieping hoger alles zag en hoorde, spreekt van gênante taferelen.
Een verdeelde club in tijden van crisis. Het belooft weinig goeds. En dan is het op donderdag ook nog D-day. Achter gesloten deuren dient het hoger beroep in Zeist. Op papier gaat het om zes strafpunten, maar in werkelijkheid staat er veel meer op het spel. Als de beroepscommissie de straf laat staan, zegt het indirect dat ADO over een maand de licentie kwijt kan zijn. De clubleiding denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen, vanwege het zogeheten WHOA-traject dat het is gestart. Een hele mond vol, maar eigenlijk is het niet meer dan een regeling die is bedoeld om een faillissement te voorkomen. Herstructurerings-deskundige Jeroen Reiziger heeft een reddingsplan geschreven. Er wordt gesaneerd en de honderdvijftig schuldeisers moeten genoegen nemen met een fractie van hun openstaande schuld. Cruciale factor in het reddingsplan is en blijft een partij die miljoenen op tafel legt.
Maar er is ruis op de lijn. Op woensdagavond komt het Haags Supporters Collectief (HSC), een groep invloedrijke supporters, met een ultimatum. Donderdag om 17.00 uur moeten de directie, raad van commissarissen en Stichting ADO zijn opgestapt. ‘We staan voor schut, we zijn het lachertje van Nederland’, schrijven ze. ‘Door jullie! Wegwezen.’ Het vertrouwen in een goede afloop is weg en bovendien zeggen ze keiharde bewijzen te hebben dat de bestuurders uit eigenbelang handelen.
Op de dag dat er in Zeist moet worden gevochten voor het voortbestaan van de club, wordt de clubleiding gevraagd op te stappen. Het zal je club maar zijn. Intussen gonst het van de geruchten. Zo zou Daryl Janmaat inmiddels zijn benaderd om anderhalf miljoen euro op tafel te leggen. Hij wordt van alle kanten gebeld. ‘Daar klopt helemaal niks van’, aldus de 34-voudige international. ‘Ik ben niet benaderd. Ik ga uitzoeken uit welke hoek dit verhaal komt.’ Wel geeft de verdediger toe dat ook in de kleedkamer de onrust toeneemt. ‘Iedereen zegt: Het komt wel goed… Maar het duurt nu wel heel lang.’
Wij wachten op nieuws uit Zeist en Den Haag. In de tussentijd licht onze telefoon op. Anthony Rothengatter. ‘U had gebeld’, vraagt de man aan de andere kant van de lijn. Ja, ruim 48 uur eerder. We vragen of de overname van ADO enigszins vordert. ‘Ik ben hoogst verbaasd over de berichtgeving. Het laatste contact dateert van zes tot acht weken geleden.’ Vreemd, want zelfs vanuit de club is zijn betrokkenheid inmiddels bevestigd. ‘Er is mij wel gevraagd of ik misschien terug wilde keren aan tafel, als u dat misschien bedoelt. Vanuit alle hoeken van de Haagse samenleving’, klinkt het schoorvoetend. ‘Maar ik begin er niet meer aan. Geen haar op mijn hoofd. ADO is een zwerver die in een paleis woont. Het staat allemaal niet meer in verhouding. Ik heb alle stukken op mijn telefoon staan. Als ik die beerput open, heb jij een geweldig boek.’
Dat doet hij voorlopig niet. Eindelijk iemand die níét doelbewust lekt naar de media. Vanuit Zeist begrijpen we dat een uitspraak in het hoger beroep nog wel even op zich laat wachten. Wel lijkt ADO twee weken langer de tijd te hebben: niet medio maar eind oktober komt de licentie in het gedrang. De deadline van de fans is wél verstreken. De Haagse bestuurders zitten echter nog gewoon op het pluche. Het ultimatum is geschrapt, in plaats daarvan heeft er een gesprek plaatsgevonden op het stadion.
Op voorhand verkondigden de fans aan goed beslagen ten ijs te zullen komen. Er circuleerden meerdere A4’tjes met bewijslast. ‘Het belangrijkste is natuurlijk dat alle belangrijke overnamekandidaten voortdurend en systematisch zijn tegengewerkt, beledigd, geschoffeerd en zelfs geridiculiseerd’, lezen we. ‘Een niet onbelangrijke rol speelde daarin de toonzetting van de altijd onjuiste en vaak zelfs beledigende toon van de persberichten.’
Het belooft vuurwerk. Maar zoals gezegd, de voetballerij is het Binnenhof niet. Waar Sigrid Kaag na een motie van afkeuring opstapt, mogen ze in het Cars Jeans Stadion de klus afmaken. Sterker nog, het is de voorzitter van HSC die opstapt. ‘ADO gaat de finale fase van het verkooptraject in en de huidige bestuursleden hebben vertrouwen in een goede afloop’, wordt ons verteld. Die avond kiest een andere groep supporters ervoor naar het stadion te gaan, maar zonder succes.
Op zondag komt het HSC met excuses richting de eigen achterban. Ze zeggen te emotioneel te hebben gereageerd en menen dat hun bewijslast richting de zittende leiding te dun was. Het gevoel beklijft dat ze door een zeker kamp zijn gestuurd. Of weten ze misschien meer? Het gerucht dat er inmiddels een andere partij klaarstaat om ADO over te nemen wordt steeds hardnekkiger. Wil het HSC in deze cruciale fase de onrust wegnemen?
Zhou lijkt uit beeld, Rothengatter spreekt van een beerput en Janmaat is niet voornemens contributie te gaan betalen. De groep Lentze/Jol zit met de aankoop van het stadion en zegt al een week lang niets of nauwelijks iets uit Den Haag te hebben vernomen. ‘Het wekt niet echt de indruk alsof de club nog met ons wil samenwerken’, klinkt het. Een andere koper? In het weekend duiken de namen van zaakwaarnemer Rob Jansen en John van Ringelenstein op. Ze zouden zelfs al een akkoord hebben met de gemeente én United Vansen.
Maar ADO blijft ADO. En dus ontvangen we op maandag een ronkend persbericht. ‘UVS heeft kennis genomen van de recente geruchten in Den Haag over een akkoord dan wel onderhandelingen tussen UVS en voormalig ADO-eigenaren John van Ringelenstein en Rob Jansen over de verkoop van 99.9999 procent van de aandelen ADO Den Haag. Deze e-mail is bedoeld om duidelijk te maken dat deze geruchten niet waar zijn. Dank voor uw aandacht.’ Gekker wordt het niet: maandenlang was niemand in China bereikbaar voor commentaar en worden alle geruchten voor lief genomen. Met andere woorden: De Haagse stammenstrijd gaat gewoon door.
Op het stadion leidt het niet tot paniek. Aangezien UVS diverse betalingstermijnen heeft laten verlopen, denkt ADO uiteindelijk de aandelen zonder inmenging van Peking aan de man te kunnen brengen. Het is onderdeel van het WHOA-traject. Het worden hoe dan ook spannende weken. Op clementie uit Zeist hoeft ADO normaliter niet te rekenen, de gemeente zal niet aan liefdadigheid doen en UVS geeft niet zomaar op. Het enige waaraan de ADO-fan zich momenteel kan vastklampen, is de vastberadenheid van de nog zittende bestuurders. Als de eenkoppige directie en rvc geen vertrouwen zouden hebben in een goede afloop, hadden ze na zoveel moties van afkeuring hun zetel moeten opgeven. Want zij weten ook: als ADO Den Haag alsnog verdrinkt, zijn zij vergeten het juiste reddingsvest te gooien.
‘Hoe groot schat jij de kans in dat ADO over een maand nog bestaat?’ De vraag ligt op ieders lippen. In de stad, in de gangen van het Cars Jeans Stadion, zelfs in de kleedkamer. De voorbije maanden spraken we tientallen clubmensen, bestuurders, spelers, supporters en sponsors over de situatie van ADO.
Eerst ging het vooral over het wanbeleid, de starre houding van de gemeente en de puinhopen van zes jaar United Vansen. Maar over één ding waren de Hagenezen het eens: uiteindelijk zou het goedkomen. Want een traditieclub uit de derde stad van ons land zou niet zomaar omvallen.
Maar inmiddels neemt de twijfel toe. Als niet snel de pot met goud wordt gevonden, komt de KNVB-licentie in het gedrang. Dan is er rond Kerst geen betaald voetbal meer in Den Haag. ‘Drie maanden geleden zei ik: Het komt wel goed. Een maand geleden, toen steeds meer mensen zenuwachtig werden, lachte ik het weg. Maar nu weet ik het ook niet meer’, vertelt een medewerker die anoniem wenst te blijven. ‘Ik geef de club nu nog twintig procent dit te overleven.’
Van de hemel naar de hel. Een half jaar eerder ging de vlag uit toen voor een ieder duidelijk werd dat grootaandeelhouder United Vansen zijn aandelen probeerde te verkopen. Het was allesbehalve een droomhuwelijk met zetbaas Wang Hui. Na jaren van financiële en sportieve rampspoed kon de club wel een frisse start gebruiken. In Peking én in Den Haag werd gezocht naar geschikte investeerders. In april schreven we al over cowboys en aasgieren die met loze beloften en lege bankrekeningen, een stoeltje in de directiekamer probeerden te claimen. Het waren onschuldige achterhoedegevechten. Een geschikte koper zou zich op een dag wel bij het juiste loket melden.
Maar eind september is de club nog altijd in bezit van een wanbetaler uit China, die sinds de eerste covid-besmetting geen voet meer op Hollandse bodem heeft gezet. Er wachten 150 schuldeisers op hun centen, de licentiecommissie eist een sluitende begroting. De paniek sloeg pas echt toe na een persbericht van de club zelf. Als er niets gebeurt, dan is ADO Den Haag medio oktober zijn KNVB-licentie kwijt, schreef het. Want voor die tijd moet de garantstelling van vijf miljoen euro daar op tafel liggen.
Het is menens. En dus zou je denken dat iedereen met een ADO-hart er alles aan doet om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Door samen te werken en persoonlijke belangen ondergeschikt te maken aan die van de club. Maar niets is minder waar. Bewezen cowboys melden zich aan de poort, het personeel wordt met een kluitje het riet in gestuurd en de eenkoppige directie staat ruziënd in de hal van het stadion. ADO Den Haag staat op het punt te verzuipen, maar aan de kant bakkeleien ze over de kleur van het zwemvest.
De Haagse soap begint steeds meer een klucht te worden. Na een roerig weekend spreekt vorige week maandag interim-directeur Edwin Reijntjes het personeel toe. De media schrijven dat zijn positie ter discussie staat én drie dagen eerder is de deal met de Groep Jol/Lentze verlopen. Deze groep, al enkele weken de belangrijkste overnamekandidaat, zegt zo’n twintig miljoen euro gereserveerd te hebben. De helft daarvan is bedoeld om het stadion aan te kopen. Het probleem is alleen dat de huidige eigenaar, de gemeente, vooralsnog tegensputtert. Termen als tijdsdruk en illegale staatssteun vallen. De raad is weinig ADO-gezind. Deze week worden de stenen en stoeltjes opnieuw getaxeerd, maar een vriendenprijsje lijkt uitgesloten.
Reijntjes probeert de toegenomen onrust onder het personeel weg te nemen. Hij vertelt dat er meerdere geïnteresseerde partijen zijn. Wie aan tafel wil komen, moet nu wel eerst een substantieel bedrag overmaken. Zo probeert ADO de luchtfietsers eruit te filteren. ‘Maar iedereen is welkom’, klinkt het enthousiast. Met andere woorden: niet zozeer degene met het beste verhaal maar degene die het Tikkie van Reijntjes betaalt, staat op pole position. De interim-directeur laat terloops vallen dat vastgoed- en telefoontycoon Atom Zhou op dat moment de belangrijkste overnamekandidaat is. Iets wat een paar uur later alweer ontkracht wordt.
ADO heeft het Te Koop-bord weer pontificaal langs de A12 gezet. Ook zoekt het actief contact met partijen die eerder in beeld waren. Warme acquisitie. Vrij snel duikt de naam Anthony Rothengatter op. Hij zat eerder al twee keer aan tafel namens de Cosinus Group, een Nederlands-Zwitserse investeringsmaatschappij. Zowel uit Den Haag als China werd verteld dat deze groep haar betalingsverplichtingen niet nakwam. Is nu het benodigde bedrag van minimaal 6,5 miljoen euro wel voorhanden? We proberen Rothengatter op dinsdag meermaals te bellen, maar zijn gsm geeft geen enkel teken van leven.
Dan maar informeren bij de woordvoerder van ADO. Deze heeft op datzelfde moment andere zaken aan zijn hoofd. ‘We hebben opnieuw drie punten in mindering gekregen van de KNVB’, meldt Ronald Florisson verontrust. De voormalige woordvoerder van Gerrit Zalm is een paar maanden geleden aangenomen als woordvoerder bestuurlijke zaken. Willen we een bestuurder in Den Haag spreken, dan komen we automatisch uit bij Florisson. Bij ons eerste onderhoud bekende hij niks van voetbal te weten.
Inmiddels is hem wel duidelijk geworden dat in Zeist andere regels gelden dan op het Binnenhof. ‘Donderdag dient de beroepszaak voor de eerste drie strafpunten. We hadden gehoopt dat de voetbalbond met die tweede straf wilde wachten.’ Maar de licentiecommissie is van de regeltjes. ADO Den Haag heeft nog altijd geen sluitende begroting aangeleverd. Een derde straf dreigt.
De interesse van Cosinus wordt niet ontkend en later vanuit de boezem van de club zelfs bevestigd. De achterban staat niet te springen. Zeker niet nadat het AD heeft gemeld dat Reijntjes bij een Zwitsere overname kan aanblijven als algemeen directeur. Een toezegging die bij eerdere onderhandelingen ook al op tafel lag. Niet voor het eerst wordt de integriteit van de laatste overgebleven directeur in twijfel getrokken. Collega’s Jachin Wildemans (financieel directeur) en Gert-Jan Bunt (operationeel directeur) zijn opgestapt per 1 september.
Nu is de interim-directeur onderdeel van een steeds hoger oplopende stammenstrijd. Zoals gezegd, van een verenigd ADO is geen sprake. Een invloedrijke stroming binnen de club pleit voor de komst van de Groep Jol/Lentze. Ze menen kapitaalkrachtig te zijn én onderhouden goede contacten met werknemers, supporters en sponsors. Jeroen Lentze is een graag geziene gast op de tribune en Martin Jol heeft op regelmatige basis contact met zij die verantwoordelijk zijn voor het technisch beleid. Bovendien worden de mannen gesteund door United Vansen. De Chinese wanbetaler is formeel nog altijd grootaandeelhouder. Er ligt een afspraak dat wanneer Lentze/Jol de club in handen krijgen, er een half miljoen wordt overgeboekt naar Peking.
De vastgoedondernemers voelen zich al maanden tegengewerkt. Eerst kwamen ze niet aan tafel, vervolgens werden diverse afspraken geschonden. Ze laten er dan ook geen twijfel over bestaan; als zij alsnog de aandelen ADO krijgen, gaat direct de bezem door bestuurskamer. Hun hoop is gevestigd op Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag. Hij vraagt deze week nog maar eens een spoeddebat aan over het stadion. ‘Hopelijk is het stadsbestuur dan uit luilekkerland gekomen, is het stadion getaxeerd en liggen er scenario’s van de stadioneigenaar klaar’, schrijft hij.
Florisson benadrukt intussen nog maar eens dat alle neuzen dezelfde kant op staan, maar op het stadion weet men wel beter. Tussen Reijntjes en de vastgoedondernemers zit het niet lekker. Recent liep een ontmoeting tussen Reijntjes en een sponsor gelieerd aan Lentze/Jol, behoorlijk uit de klauwen. De twee kwamen elkaar tegen in de hal van het stadion en al vrij snel ontstond een heftige woordenwisseling waarbij de nodige krachttermen vielen. Het personeel, dat een verdieping hoger alles zag en hoorde, spreekt van gênante taferelen.
Een verdeelde club in tijden van crisis. Het belooft weinig goeds. En dan is het op donderdag ook nog D-day. Achter gesloten deuren dient het hoger beroep in Zeist. Op papier gaat het om zes strafpunten, maar in werkelijkheid staat er veel meer op het spel. Als de beroepscommissie de straf laat staan, zegt het indirect dat ADO over een maand de licentie kwijt kan zijn. De clubleiding denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen, vanwege het zogeheten WHOA-traject dat het is gestart. Een hele mond vol, maar eigenlijk is het niet meer dan een regeling die is bedoeld om een faillissement te voorkomen. Herstructurerings-deskundige Jeroen Reiziger heeft een reddingsplan geschreven. Er wordt gesaneerd en de honderdvijftig schuldeisers moeten genoegen nemen met een fractie van hun openstaande schuld. Cruciale factor in het reddingsplan is en blijft een partij die miljoenen op tafel legt.
Maar er is ruis op de lijn. Op woensdagavond komt het Haags Supporters Collectief (HSC), een groep invloedrijke supporters, met een ultimatum. Donderdag om 17.00 uur moeten de directie, raad van commissarissen en Stichting ADO zijn opgestapt. ‘We staan voor schut, we zijn het lachertje van Nederland’, schrijven ze. ‘Door jullie! Wegwezen.’ Het vertrouwen in een goede afloop is weg en bovendien zeggen ze keiharde bewijzen te hebben dat de bestuurders uit eigenbelang handelen.
Op de dag dat er in Zeist moet worden gevochten voor het voortbestaan van de club, wordt de clubleiding gevraagd op te stappen. Het zal je club maar zijn. Intussen gonst het van de geruchten. Zo zou Daryl Janmaat inmiddels zijn benaderd om anderhalf miljoen euro op tafel te leggen. Hij wordt van alle kanten gebeld. ‘Daar klopt helemaal niks van’, aldus de 34-voudige international. ‘Ik ben niet benaderd. Ik ga uitzoeken uit welke hoek dit verhaal komt.’ Wel geeft de verdediger toe dat ook in de kleedkamer de onrust toeneemt. ‘Iedereen zegt: Het komt wel goed… Maar het duurt nu wel heel lang.’
Wij wachten op nieuws uit Zeist en Den Haag. In de tussentijd licht onze telefoon op. Anthony Rothengatter. ‘U had gebeld’, vraagt de man aan de andere kant van de lijn. Ja, ruim 48 uur eerder. We vragen of de overname van ADO enigszins vordert. ‘Ik ben hoogst verbaasd over de berichtgeving. Het laatste contact dateert van zes tot acht weken geleden.’ Vreemd, want zelfs vanuit de club is zijn betrokkenheid inmiddels bevestigd. ‘Er is mij wel gevraagd of ik misschien terug wilde keren aan tafel, als u dat misschien bedoelt. Vanuit alle hoeken van de Haagse samenleving’, klinkt het schoorvoetend. ‘Maar ik begin er niet meer aan. Geen haar op mijn hoofd. ADO is een zwerver die in een paleis woont. Het staat allemaal niet meer in verhouding. Ik heb alle stukken op mijn telefoon staan. Als ik die beerput open, heb jij een geweldig boek.’
Dat doet hij voorlopig niet. Eindelijk iemand die níét doelbewust lekt naar de media. Vanuit Zeist begrijpen we dat een uitspraak in het hoger beroep nog wel even op zich laat wachten. Wel lijkt ADO twee weken langer de tijd te hebben: niet medio maar eind oktober komt de licentie in het gedrang. De deadline van de fans is wél verstreken. De Haagse bestuurders zitten echter nog gewoon op het pluche. Het ultimatum is geschrapt, in plaats daarvan heeft er een gesprek plaatsgevonden op het stadion.
Op voorhand verkondigden de fans aan goed beslagen ten ijs te zullen komen. Er circuleerden meerdere A4’tjes met bewijslast. ‘Het belangrijkste is natuurlijk dat alle belangrijke overnamekandidaten voortdurend en systematisch zijn tegengewerkt, beledigd, geschoffeerd en zelfs geridiculiseerd’, lezen we. ‘Een niet onbelangrijke rol speelde daarin de toonzetting van de altijd onjuiste en vaak zelfs beledigende toon van de persberichten.’
Het belooft vuurwerk. Maar zoals gezegd, de voetballerij is het Binnenhof niet. Waar Sigrid Kaag na een motie van afkeuring opstapt, mogen ze in het Cars Jeans Stadion de klus afmaken. Sterker nog, het is de voorzitter van HSC die opstapt. ‘ADO gaat de finale fase van het verkooptraject in en de huidige bestuursleden hebben vertrouwen in een goede afloop’, wordt ons verteld. Die avond kiest een andere groep supporters ervoor naar het stadion te gaan, maar zonder succes.
Op zondag komt het HSC met excuses richting de eigen achterban. Ze zeggen te emotioneel te hebben gereageerd en menen dat hun bewijslast richting de zittende leiding te dun was. Het gevoel beklijft dat ze door een zeker kamp zijn gestuurd. Of weten ze misschien meer? Het gerucht dat er inmiddels een andere partij klaarstaat om ADO over te nemen wordt steeds hardnekkiger. Wil het HSC in deze cruciale fase de onrust wegnemen?
Zhou lijkt uit beeld, Rothengatter spreekt van een beerput en Janmaat is niet voornemens contributie te gaan betalen. De groep Lentze/Jol zit met de aankoop van het stadion en zegt al een week lang niets of nauwelijks iets uit Den Haag te hebben vernomen. ‘Het wekt niet echt de indruk alsof de club nog met ons wil samenwerken’, klinkt het. Een andere koper? In het weekend duiken de namen van zaakwaarnemer Rob Jansen en John van Ringelenstein op. Ze zouden zelfs al een akkoord hebben met de gemeente én United Vansen.
Maar ADO blijft ADO. En dus ontvangen we op maandag een ronkend persbericht. ‘UVS heeft kennis genomen van de recente geruchten in Den Haag over een akkoord dan wel onderhandelingen tussen UVS en voormalig ADO-eigenaren John van Ringelenstein en Rob Jansen over de verkoop van 99.9999 procent van de aandelen ADO Den Haag. Deze e-mail is bedoeld om duidelijk te maken dat deze geruchten niet waar zijn. Dank voor uw aandacht.’ Gekker wordt het niet: maandenlang was niemand in China bereikbaar voor commentaar en worden alle geruchten voor lief genomen. Met andere woorden: De Haagse stammenstrijd gaat gewoon door.
Op het stadion leidt het niet tot paniek. Aangezien UVS diverse betalingstermijnen heeft laten verlopen, denkt ADO uiteindelijk de aandelen zonder inmenging van Peking aan de man te kunnen brengen. Het is onderdeel van het WHOA-traject. Het worden hoe dan ook spannende weken. Op clementie uit Zeist hoeft ADO normaliter niet te rekenen, de gemeente zal niet aan liefdadigheid doen en UVS geeft niet zomaar op. Het enige waaraan de ADO-fan zich momenteel kan vastklampen, is de vastberadenheid van de nog zittende bestuurders. Als de eenkoppige directie en rvc geen vertrouwen zouden hebben in een goede afloop, hadden ze na zoveel moties van afkeuring hun zetel moeten opgeven. Want zij weten ook: als ADO Den Haag alsnog verdrinkt, zijn zij vergeten het juiste reddingsvest te gooien.
0
|
Dinsdag 21 september 2021 om 15:13 uur |
pajam
Mr.070 schreef:
Gister op zich een prima wedstrijd gezien, jonge gasten met veel potentie die samen echt leuke stappen kunnen maken in de komende jaren. Laten we hopen dat het team zoveel mogelijk intact blijft. Ben ook super blij dat Kemper niet is vertrokken, die is achterin echt wel een vaste waarde met een bak ervaring voor zijn 22 jaar.
Mijn gedachten over Ruud brood trekken nu wel bij moet ik zeggen. Als je die man ziet, straalt rust uit, geeft vertrouwen aan spelers, en zorgt er nu ook voor dat het voetballend allemaal lekker bekt! Tuurlijk, het kan op sommige vlakken wel wat beter, maar gezien de al 7 gespeelde wedstrijden ben ik tevreden!
Gister op zich een prima wedstrijd gezien, jonge gasten met veel potentie die samen echt leuke stappen kunnen maken in de komende jaren. Laten we hopen dat het team zoveel mogelijk intact blijft. Ben ook super blij dat Kemper niet is vertrokken, die is achterin echt wel een vaste waarde met een bak ervaring voor zijn 22 jaar.
Mijn gedachten over Ruud brood trekken nu wel bij moet ik zeggen. Als je die man ziet, straalt rust uit, geeft vertrouwen aan spelers, en zorgt er nu ook voor dat het voetballend allemaal lekker bekt! Tuurlijk, het kan op sommige vlakken wel wat beter, maar gezien de al 7 gespeelde wedstrijden ben ik tevreden!
Daarom zou je ik theorie ook het beste direct moeten promoveren. Anders zijn je beste spelers aan het einde van dit seizoen zo weg.
0
|
Dinsdag 21 september 2021 om 08:48 uur |
barney0700
GroenGeelHart070 schreef:
Als we 7 punten meer hebben dan de nr.3 promoveren we ook
Als we 7 punten meer hebben dan de nr.3 promoveren we ook
Klopt helemaal, was even vergeten dat de nummer 2 ook direct door gaat.
Hoe dan ook verwacht ik dat je met dit team zeker wel een periode titel moet kunnen pakken zeker wanneer er nog spelers bij komen later mocht de koop eindelijk eens door gaan.
Hoe dan ook verwacht ik dat je met dit team zeker wel een periode titel moet kunnen pakken zeker wanneer er nog spelers bij komen later mocht de koop eindelijk eens door gaan.
0
|
Maandag 20 september 2021 om 23:36 uur |
JB
BLEISWIJK-1 schreef:
Waarom dan niet bij de eerdere rechtzaken omtrent de 2 miljoen? Die ze allemaal verloren.
Reiziger heeft vanaf het begin gecommuniceerd dat hij UVS bij de verkoop wilde betrekken. Ondanks dat hij wist dat ze nooit konden betalen. I.v.m Cinese regelgeving. Warom is alles nu dan ineens anders? UVS heeft toch gewoon een overeenkomst.
Waarom dan niet bij de eerdere rechtzaken omtrent de 2 miljoen? Die ze allemaal verloren.
Reiziger heeft vanaf het begin gecommuniceerd dat hij UVS bij de verkoop wilde betrekken. Ondanks dat hij wist dat ze nooit konden betalen. I.v.m Cinese regelgeving. Warom is alles nu dan ineens anders? UVS heeft toch gewoon een overeenkomst.
UVS heeft een overeenkomst met een partij die heeft afgezien van de koop van de aandelen.
UVS heeft documenten getekend waardoor ze verplicht zijn om voor vorige seizoen 2 miljoen aan tekorten per direct af te tikken.
En omdat ze nog steeds eigenaar zijn, zou het zo maar kunnen dat juridisch ook nog afgedwongen kan worden dat ze de voor de begroting van dit seizoen vereiste garantie van 5 miljoen euro af moeten geven.
De lastige regelgeving had alles te maken met beslaglegging in China op wat daar als Chinese eigendommen wordt beschouwd, zeker als er nog een hoger beroep loopt.
Op 28 september zal de rechter vanwege het "spoedeisende karakter" en de vanzelfsprekende feiten ter plekke uitspraak doen.
En zou ADO ter plekke een deurwaardersexploot kunnen laten betekenen waarmee de aandelen worden onteigend.
Alleen zal er van UVS weer niemand bij de zitting aanwezig zijn om dat exploot in ontvangst te nemen.
En dus zal er een paar dagen overheen gaan om dat exploot opnieuw in China te laten overhandigen en het voor UVS definitief bye bye zwaai zwaai is.
UVS heeft documenten getekend waardoor ze verplicht zijn om voor vorige seizoen 2 miljoen aan tekorten per direct af te tikken.
En omdat ze nog steeds eigenaar zijn, zou het zo maar kunnen dat juridisch ook nog afgedwongen kan worden dat ze de voor de begroting van dit seizoen vereiste garantie van 5 miljoen euro af moeten geven.
De lastige regelgeving had alles te maken met beslaglegging in China op wat daar als Chinese eigendommen wordt beschouwd, zeker als er nog een hoger beroep loopt.
Op 28 september zal de rechter vanwege het "spoedeisende karakter" en de vanzelfsprekende feiten ter plekke uitspraak doen.
En zou ADO ter plekke een deurwaardersexploot kunnen laten betekenen waarmee de aandelen worden onteigend.
Alleen zal er van UVS weer niemand bij de zitting aanwezig zijn om dat exploot in ontvangst te nemen.
En dus zal er een paar dagen overheen gaan om dat exploot opnieuw in China te laten overhandigen en het voor UVS definitief bye bye zwaai zwaai is.
0
|
Maandag 20 september 2021 om 15:13 uur |
Lellow
pajam
Mag je direct doorstarten na faillissement of moeten we de rest van het seizoen zonder ADO doen na 1/10?
Vanaf doorstart;
Welke terrein / accommodatie gebruiken voor de club?
Wat gebeurt er met de oude poort bij het stadion?
Zou een fusie met een hoofdklasser ook kunnen?
Worden we weer FC Den Haag?
Vanaf doorstart;
Welke terrein / accommodatie gebruiken voor de club?
Wat gebeurt er met de oude poort bij het stadion?
Zou een fusie met een hoofdklasser ook kunnen?
Worden we weer FC Den Haag?
0
|
Donderdag 16 september 2021 om 13:33 uur |
Advertentie
Rob2002
BLEISWIJK-1 schreef:
Kan iemand het PRO artikel plaatsen?
Kan iemand het PRO artikel plaatsen?
De ADO-tragedie: waarom Wang zich weer aan het front meldt
18.00 uur
1
Opslaan
Door Stef de Bont Stef de Bont
Nog een maand hebben ze in Den Haag. Een maand om een koper te vinden. Eentje die miljoenen op tafel legt. Lukt dat niet, dan verliest de club uit de Hofstad haar licentie. Maar in de plaats van oplossingen te zoeken, vechten ze elkaar nog altijd de tent uit.
De soap leek ten einde. Niet eens zolang geleden schreven we hier op VI PRO over de potentiële nieuwe aandeelhouders van ADO Den Haag. Jeroen Lentze zou samen met Martin Jol en een stel ondernemers de club overnemen van Wang Hui. Na maanden kon het verkoopbord uit de tuin: ADO kwam weer in Nederlandse handen.
Het enige twistpunt op dat moment was nog de aankoop van het stadion. Een harde eis van de Groep Lentze/Jol was dat de club het stadion zou overnemen van de gemeente Den Haag. Het zou ADO Den Haag voor de langere tijd veel meer financiële lucht geven. Want een club in de Keuken Kampioen Divisie met een jaarlijks huurbedrag van één miljoen euro, dat was te veel van het goede.
Op 9 september kon de champagne koud worden gezet. Althans, als we het persbericht van ADO moesten geloven. UPDATE: NA BRIEF VAN GEMEENTE WEG VRIJ VOOR OVERNAME ADO DEN HAAG plaatste het met chocoladeletters op de eigen website. Alle drempels zouden zijn geslecht. `Gisteren heeft ADO Den Haag een brief van het college van B&W van de gemeente Den Haag ontvangen over de aankondiging van een proces voor verwerving van het stadion door ADO Den Haag onder nieuw eigenaarschap. Dit was de laatste drempel voor de Groep Lentze/Jol.`
Kat-in-het-bakkie. De laatste drempel. ADO was gered. Maar van een jubelstemming bij de gemeente Den Haag of de Groep Lentze/Jol was geen sprake. In appgroepen ging het bericht dat het persbericht zo snel mogelijk zou worden teruggetrokken. Of anders een rectificatie. De verspreide informatie uit het persbericht klopte niet. Sterker nog, de aankoop van het stadion was verder weg dan ooit. Een rectificatie kwam er niet. En dus kwam de gemeente zelf maar met een bericht.
VI kreeg de brief in handen, die op 8 september (een dag eerder) was verstuurd namens Het College van burgemeesters en Wethouders en was ondertekend door burgemeester Jan van Zanen. Er stond nergens dat de gemeente zo maar even afstand zou doen van het stadion.
`Dit is een nieuwe en bovendien complexe vraag die uitzoekwerk- en tijd vraagt. Dat gezegd hebbende, gaan wij uw verzoek in beraad nemen`, schreef de burgemeester. `Dat doen wij zorgvuldig, op basis van een feitelijke onderbouwing en we brengen in beeld wat verkoop zou kunnen betekenen.`
Ofwel, geen deal. Verre van zelfs. De gemeente wilde niet met het mes op de keel voor een bedrag van tien miljoen euro afstand doen van het stadion. Iets wat diverse politieke partijen in de dagen daarna bevestigden in gesprek met Omroep West. De Groep Lentze/Jol laat weten al sinds mei hun eisen en wensen op tafel te hebben gelegd én ook de woordvoerder van ADO laat weten dat men op het gemeentehuis al veel langer op de hoogte was dan wordt gesteld. Wie liegt er dan?
Het gevolg was dat vrijdagmiddag om 16.00 uur de deal van de Groep Lentze/Jol verliep. En dus was er weer een potentiële koper afgehaakt.
NIJLAND
Dat gebeurde in de voorbije maanden vaker. Alleen nu staat de druk er op. ADO zit in blessuretijd. De schuldeisers weet het door de verlengde WHOA-constructie nog buiten de deur te houden, maar de KNVB is minder mild. Afgelopen vrijdag kreeg het voor de tweede keer drie punten in mindering, als er medio oktober geen garantstelling van vijf miljoen euro is, gaat dat ten koste van de KNVB-licentie.
Fans maakten zich druk, net als het personeel. Het persbericht van donderdag 8 september zorgde voor nog meer ruis. Verantwoordelijke was interim-directeur Edwin Reijntjes. Het AD meldde op vrijdag dat hij op non-actief was gesteld. Iets wat vanuit de club later werd ontkend. Maar VI hoort van meerdere kanten dat er weldegelijk een gesprek is geweest waarbij is geconcludeerd dat Reijntjes geen enkele handeling meer mag verrichten zonder toestemming van diezelfde RVC. Een afspraak die drie dagen later als een boomerang terug zou komen.
Voor de supporters én medewerkers van de club werd het een verwarrend weekend. Zat Reijntjes er nog wel of niet? Trainer Ruud Brood (foto) reageerde op het nieuws voor de camera’s van ESPN na het duel met TOP Oss. `Dit zag ik niet aankomen. Het is schrijnend en jammer. Maar goed, de RVC heeft deze beslissing genomen, het lijkt mij een weloverwogen besluit. We zitten in een situatie waar we, met een maand te gaan, moeten zien uit te komen. De proflicentie van ADO staat onder druk. Het belangrijkste is dat de club blijft bestaan.`
© Pro Shots
Later liet de club weten dat de trainer zich baseerde op berichten in de media en niet op de officiële communicatie vanuit de club. En dat is best gek voor een trainer die overal oren en ogen heeft rondom de club. Op maandag haalden wij nogmaals verhaal bij de woordvoerder van ADO, die naar eigen zeggen zelf bij het veelbesproken gesprek aanwezig was. `Het is pertinent niet waar`, vertelde hij. `Reijntjes is nog altijd in charge.`
Maar het wordt nog gekker. Intussen werd duidelijk dat enkele zwaargewichten uit de voetballerij waren benaderd voor een functie in de Residentie. Het AD meldde dat Eric Gudde was benaderd. Maar intussen werden er meer lijntjes uitgegooid. Paul van derKraan was net twee dagen met pensioen bij FC Twente toen hij de vraag kreeg of hij wat bij ADO wilde doen. En voormalig Groningen-directeur Hans Nijland kon ook zo beginnen. `Ik heb gezegd dat ik niet geïnteresseerd ben in een directeursfunctie in Den Haag`, aldus Nijland.
RVC-voorzitter Frans van Steenis benadrukte op vrijdagavond dat Reijntjes aanblijft, maar dat er versterking is gezocht. Op zondagochtend liet Brood weten het logisch te vinden dat er versterking bijkomt. Maar Gudde, Van der Kraan en Nijland zijn geen versterkingen. Dat zijn zwaargewichten. Als Hans Nijland een club binnen komt, dan zit hij aan de knoppen. Maar ADO heeft drie keer een nee gekregen en zit voorlopig vast aan de huidige mensen.
ZHOU
De onrust neemt toe. Om het één en ander weg te nemen trekt een supportersdelegatie op 12 september naar het stadion. Daar gaan ze in gesprek met Reijntjes, een gespreksverslag is te lezen op de site van het Haags Supporters Collectief.
Reijntjes begint door te vertellen dat hij er nog steeds is en dat hij is geschrokken van wat er in de media is gekomen. `Maar ik ben nog steeds directeur`, vertelt hij. `Ad interim. Ik ben nog steeds bezig om de club verder te brengen. Daar zit ik voor, en nergens anders.`
Hij vindt het logisch dat de directie versterkt moet worden. Wel is het gek dat hij niet op de hoogte zegt te zijn gesteld van de mogelijke komst van Van der Kraan, Nijland of Gudde. `Ik was er niet van op de hoogte dat Gudde en Nijland zijn benaderd`, vertelt hij de supporters. `Dat was voor mij ook een verrassing. Maar een Raad van Commissarissen mag altijd in het kader van de toekomst kijken naar wie de club zou kunnen leiden. Als we overgenomen worden, moet er een nieuwe directeur komen.`
Dat laatste klopt. Maar daar gaat de huidige RVC niet over. Het is de nieuwe eigenaar die hier een zware stem in zal hebben. Bovendien werden de bestuurlijke zwaargewichten benaderd om nu wat bij de club te gaan doen en niet over een x-aantal maanden. En tot slot, als het doel was geweest om de huidige directie nu te versterken, zoals Van Steenis en Brood eerder zeiden, dan zou de interim directeur daarvan zeker op de hoogte zijn gesteld. Het verhaal klopt niet.
De interim directeur neemt de meeste onrust weg bij de fans. Hij zegt dat het goed komt met de club, dat medio oktober de bankgarantie daar is. `Dat baseer ik op wat ik weet. Ik weet meer dan jullie. Ik zou het graag delen, maar dat kan helaas niet. De club kan natuurlijk nooit kapot gaan.` Hij suggereert dat er andere partijen zijn, nu de exclusiviteit van de Groep Lentze/Jol is verlopen.
De volgende ochtend wordt duidelijk op wie hij doelt. Reijntjes geeft een update aan het personeel. Hij benadrukt dat er niet langer exclusief wordt gesproken met Lentze/Jol en dat er een andere geïnteresseerde partij gezien mag worden als de grootste kandidaat. Vastgoed- en telefoontycoon Atom Zhou, die eerder ook al aan tafel zat. Daarbij wordt ook gezegd dat hij die anderhalf miljoen euro op tafel legt, het bedrag dat nodig is om de afspraken met de schuldeisers dat via de WHOA-constructie is afgesproken op tafel kan leggen, de club kan kopen.
Het personeel klapt niet direct in de handen. Het is al de zoveelste mededeling, de zoveelste onverwachte wending. De laatste maanden is meermaals gezegd dat de overnamesoap in een laatste fase was beland. Bovendien is de positie van Reijntjes zelf ook onderwerp van gesprek. Hoe machtig is hij eigenlijk nog?
Eerder werd er gesproken van een plan B. Een Duits model, waarbij ADO 49 procent van de aandelen van de hand zou doen. 51 procent bleef binnen een stichting. Zhou zocht destijds al naar financiers voor dit verhaal. Zo werden, geloof het of niet, zowel Lentze als Bob Heere benaderd mee te doen in zijn poging aandelen te kopen. Lentze is nota bene de man die zélf tot vrijdag nog op poleposition lag om de club te kopen. Heere was eerder ook in beeld om met een Amerikaanse partij ADO over te nemen.
Zhou wordt naar voren geduwd door bepaalde stromingen binnen de club. Anderen hopen juist weer op Lentze en Jol. Laatstgenoemde heeft veel contact met mensen op de werkvloer. Met andere woorden: het is een complete chaos.
Het rommelt bij de éénkoppige directie en binnen de RVC. Iedereen heeft zijn eigen overnamevoorkeuren. Vorige week krijgt grootaandeelhouder Wang al het verzoek om Reijntjes via aandeelhoudersvergadering weg te sturen. Maar de Chinees wil dan ook afscheid nemen van enkele RVC-leden. Lees: Van Steenis. En dus gebeurde er nog niks.
CHINA
Tot maandagmiddag. Dan bereikt VI vanuit China het nieuws dat Wang serieus overweegt een dergelijke aandeelhoudersvergadering uit te schrijven. Het belangrijkste onderwerp is om Reijntjes alsnog uit zijn functie te ontheffen. RVC-lid Ward Swart zou dan tijdelijk de honneurs waar moeten nemen. In dat geval lijken ook de kansen van Zhou op een Haagse overname af te nemen. Drie van de vijf leden moeten bij een dergelijke vergadering instemmen.
Met andere woorden: de Haagse machtspolitiek bereikt een hoogtepunt. Medio oktober moet er geld op tafel liggen, anders is de licentie weg. Dan is het klaar met betaald voetbal in de Residentie. Maar de persoonlijke belangen en voorkeuren lijken nog altijd dominant.
Op 16 september vindt er een gesprek plaats tussen ADO en de KNVB, maar kans op nog meer uitstel lijkt klein. ADO moet een richting kiezen: Lentze/Jol, Zhou óf één van de andere geïnteresseerde partijen die zich – als de we de club moeten geloven - heeft gemeld. Waar de bestuurders de laatste maanden nog ongegeneerd konden shoppen is dat moment nu voorbij. ADO zit in blessuretijd.
18.00 uur
1
Opslaan
Door Stef de Bont Stef de Bont
Nog een maand hebben ze in Den Haag. Een maand om een koper te vinden. Eentje die miljoenen op tafel legt. Lukt dat niet, dan verliest de club uit de Hofstad haar licentie. Maar in de plaats van oplossingen te zoeken, vechten ze elkaar nog altijd de tent uit.
De soap leek ten einde. Niet eens zolang geleden schreven we hier op VI PRO over de potentiële nieuwe aandeelhouders van ADO Den Haag. Jeroen Lentze zou samen met Martin Jol en een stel ondernemers de club overnemen van Wang Hui. Na maanden kon het verkoopbord uit de tuin: ADO kwam weer in Nederlandse handen.
Het enige twistpunt op dat moment was nog de aankoop van het stadion. Een harde eis van de Groep Lentze/Jol was dat de club het stadion zou overnemen van de gemeente Den Haag. Het zou ADO Den Haag voor de langere tijd veel meer financiële lucht geven. Want een club in de Keuken Kampioen Divisie met een jaarlijks huurbedrag van één miljoen euro, dat was te veel van het goede.
Op 9 september kon de champagne koud worden gezet. Althans, als we het persbericht van ADO moesten geloven. UPDATE: NA BRIEF VAN GEMEENTE WEG VRIJ VOOR OVERNAME ADO DEN HAAG plaatste het met chocoladeletters op de eigen website. Alle drempels zouden zijn geslecht. `Gisteren heeft ADO Den Haag een brief van het college van B&W van de gemeente Den Haag ontvangen over de aankondiging van een proces voor verwerving van het stadion door ADO Den Haag onder nieuw eigenaarschap. Dit was de laatste drempel voor de Groep Lentze/Jol.`
Kat-in-het-bakkie. De laatste drempel. ADO was gered. Maar van een jubelstemming bij de gemeente Den Haag of de Groep Lentze/Jol was geen sprake. In appgroepen ging het bericht dat het persbericht zo snel mogelijk zou worden teruggetrokken. Of anders een rectificatie. De verspreide informatie uit het persbericht klopte niet. Sterker nog, de aankoop van het stadion was verder weg dan ooit. Een rectificatie kwam er niet. En dus kwam de gemeente zelf maar met een bericht.
VI kreeg de brief in handen, die op 8 september (een dag eerder) was verstuurd namens Het College van burgemeesters en Wethouders en was ondertekend door burgemeester Jan van Zanen. Er stond nergens dat de gemeente zo maar even afstand zou doen van het stadion.
`Dit is een nieuwe en bovendien complexe vraag die uitzoekwerk- en tijd vraagt. Dat gezegd hebbende, gaan wij uw verzoek in beraad nemen`, schreef de burgemeester. `Dat doen wij zorgvuldig, op basis van een feitelijke onderbouwing en we brengen in beeld wat verkoop zou kunnen betekenen.`
Ofwel, geen deal. Verre van zelfs. De gemeente wilde niet met het mes op de keel voor een bedrag van tien miljoen euro afstand doen van het stadion. Iets wat diverse politieke partijen in de dagen daarna bevestigden in gesprek met Omroep West. De Groep Lentze/Jol laat weten al sinds mei hun eisen en wensen op tafel te hebben gelegd én ook de woordvoerder van ADO laat weten dat men op het gemeentehuis al veel langer op de hoogte was dan wordt gesteld. Wie liegt er dan?
Het gevolg was dat vrijdagmiddag om 16.00 uur de deal van de Groep Lentze/Jol verliep. En dus was er weer een potentiële koper afgehaakt.
NIJLAND
Dat gebeurde in de voorbije maanden vaker. Alleen nu staat de druk er op. ADO zit in blessuretijd. De schuldeisers weet het door de verlengde WHOA-constructie nog buiten de deur te houden, maar de KNVB is minder mild. Afgelopen vrijdag kreeg het voor de tweede keer drie punten in mindering, als er medio oktober geen garantstelling van vijf miljoen euro is, gaat dat ten koste van de KNVB-licentie.
Fans maakten zich druk, net als het personeel. Het persbericht van donderdag 8 september zorgde voor nog meer ruis. Verantwoordelijke was interim-directeur Edwin Reijntjes. Het AD meldde op vrijdag dat hij op non-actief was gesteld. Iets wat vanuit de club later werd ontkend. Maar VI hoort van meerdere kanten dat er weldegelijk een gesprek is geweest waarbij is geconcludeerd dat Reijntjes geen enkele handeling meer mag verrichten zonder toestemming van diezelfde RVC. Een afspraak die drie dagen later als een boomerang terug zou komen.
Voor de supporters én medewerkers van de club werd het een verwarrend weekend. Zat Reijntjes er nog wel of niet? Trainer Ruud Brood (foto) reageerde op het nieuws voor de camera’s van ESPN na het duel met TOP Oss. `Dit zag ik niet aankomen. Het is schrijnend en jammer. Maar goed, de RVC heeft deze beslissing genomen, het lijkt mij een weloverwogen besluit. We zitten in een situatie waar we, met een maand te gaan, moeten zien uit te komen. De proflicentie van ADO staat onder druk. Het belangrijkste is dat de club blijft bestaan.`
© Pro Shots
Later liet de club weten dat de trainer zich baseerde op berichten in de media en niet op de officiële communicatie vanuit de club. En dat is best gek voor een trainer die overal oren en ogen heeft rondom de club. Op maandag haalden wij nogmaals verhaal bij de woordvoerder van ADO, die naar eigen zeggen zelf bij het veelbesproken gesprek aanwezig was. `Het is pertinent niet waar`, vertelde hij. `Reijntjes is nog altijd in charge.`
Maar het wordt nog gekker. Intussen werd duidelijk dat enkele zwaargewichten uit de voetballerij waren benaderd voor een functie in de Residentie. Het AD meldde dat Eric Gudde was benaderd. Maar intussen werden er meer lijntjes uitgegooid. Paul van derKraan was net twee dagen met pensioen bij FC Twente toen hij de vraag kreeg of hij wat bij ADO wilde doen. En voormalig Groningen-directeur Hans Nijland kon ook zo beginnen. `Ik heb gezegd dat ik niet geïnteresseerd ben in een directeursfunctie in Den Haag`, aldus Nijland.
RVC-voorzitter Frans van Steenis benadrukte op vrijdagavond dat Reijntjes aanblijft, maar dat er versterking is gezocht. Op zondagochtend liet Brood weten het logisch te vinden dat er versterking bijkomt. Maar Gudde, Van der Kraan en Nijland zijn geen versterkingen. Dat zijn zwaargewichten. Als Hans Nijland een club binnen komt, dan zit hij aan de knoppen. Maar ADO heeft drie keer een nee gekregen en zit voorlopig vast aan de huidige mensen.
ZHOU
De onrust neemt toe. Om het één en ander weg te nemen trekt een supportersdelegatie op 12 september naar het stadion. Daar gaan ze in gesprek met Reijntjes, een gespreksverslag is te lezen op de site van het Haags Supporters Collectief.
Reijntjes begint door te vertellen dat hij er nog steeds is en dat hij is geschrokken van wat er in de media is gekomen. `Maar ik ben nog steeds directeur`, vertelt hij. `Ad interim. Ik ben nog steeds bezig om de club verder te brengen. Daar zit ik voor, en nergens anders.`
Hij vindt het logisch dat de directie versterkt moet worden. Wel is het gek dat hij niet op de hoogte zegt te zijn gesteld van de mogelijke komst van Van der Kraan, Nijland of Gudde. `Ik was er niet van op de hoogte dat Gudde en Nijland zijn benaderd`, vertelt hij de supporters. `Dat was voor mij ook een verrassing. Maar een Raad van Commissarissen mag altijd in het kader van de toekomst kijken naar wie de club zou kunnen leiden. Als we overgenomen worden, moet er een nieuwe directeur komen.`
Dat laatste klopt. Maar daar gaat de huidige RVC niet over. Het is de nieuwe eigenaar die hier een zware stem in zal hebben. Bovendien werden de bestuurlijke zwaargewichten benaderd om nu wat bij de club te gaan doen en niet over een x-aantal maanden. En tot slot, als het doel was geweest om de huidige directie nu te versterken, zoals Van Steenis en Brood eerder zeiden, dan zou de interim directeur daarvan zeker op de hoogte zijn gesteld. Het verhaal klopt niet.
De interim directeur neemt de meeste onrust weg bij de fans. Hij zegt dat het goed komt met de club, dat medio oktober de bankgarantie daar is. `Dat baseer ik op wat ik weet. Ik weet meer dan jullie. Ik zou het graag delen, maar dat kan helaas niet. De club kan natuurlijk nooit kapot gaan.` Hij suggereert dat er andere partijen zijn, nu de exclusiviteit van de Groep Lentze/Jol is verlopen.
De volgende ochtend wordt duidelijk op wie hij doelt. Reijntjes geeft een update aan het personeel. Hij benadrukt dat er niet langer exclusief wordt gesproken met Lentze/Jol en dat er een andere geïnteresseerde partij gezien mag worden als de grootste kandidaat. Vastgoed- en telefoontycoon Atom Zhou, die eerder ook al aan tafel zat. Daarbij wordt ook gezegd dat hij die anderhalf miljoen euro op tafel legt, het bedrag dat nodig is om de afspraken met de schuldeisers dat via de WHOA-constructie is afgesproken op tafel kan leggen, de club kan kopen.
Het personeel klapt niet direct in de handen. Het is al de zoveelste mededeling, de zoveelste onverwachte wending. De laatste maanden is meermaals gezegd dat de overnamesoap in een laatste fase was beland. Bovendien is de positie van Reijntjes zelf ook onderwerp van gesprek. Hoe machtig is hij eigenlijk nog?
Eerder werd er gesproken van een plan B. Een Duits model, waarbij ADO 49 procent van de aandelen van de hand zou doen. 51 procent bleef binnen een stichting. Zhou zocht destijds al naar financiers voor dit verhaal. Zo werden, geloof het of niet, zowel Lentze als Bob Heere benaderd mee te doen in zijn poging aandelen te kopen. Lentze is nota bene de man die zélf tot vrijdag nog op poleposition lag om de club te kopen. Heere was eerder ook in beeld om met een Amerikaanse partij ADO over te nemen.
Zhou wordt naar voren geduwd door bepaalde stromingen binnen de club. Anderen hopen juist weer op Lentze en Jol. Laatstgenoemde heeft veel contact met mensen op de werkvloer. Met andere woorden: het is een complete chaos.
Het rommelt bij de éénkoppige directie en binnen de RVC. Iedereen heeft zijn eigen overnamevoorkeuren. Vorige week krijgt grootaandeelhouder Wang al het verzoek om Reijntjes via aandeelhoudersvergadering weg te sturen. Maar de Chinees wil dan ook afscheid nemen van enkele RVC-leden. Lees: Van Steenis. En dus gebeurde er nog niks.
CHINA
Tot maandagmiddag. Dan bereikt VI vanuit China het nieuws dat Wang serieus overweegt een dergelijke aandeelhoudersvergadering uit te schrijven. Het belangrijkste onderwerp is om Reijntjes alsnog uit zijn functie te ontheffen. RVC-lid Ward Swart zou dan tijdelijk de honneurs waar moeten nemen. In dat geval lijken ook de kansen van Zhou op een Haagse overname af te nemen. Drie van de vijf leden moeten bij een dergelijke vergadering instemmen.
Met andere woorden: de Haagse machtspolitiek bereikt een hoogtepunt. Medio oktober moet er geld op tafel liggen, anders is de licentie weg. Dan is het klaar met betaald voetbal in de Residentie. Maar de persoonlijke belangen en voorkeuren lijken nog altijd dominant.
Op 16 september vindt er een gesprek plaats tussen ADO en de KNVB, maar kans op nog meer uitstel lijkt klein. ADO moet een richting kiezen: Lentze/Jol, Zhou óf één van de andere geïnteresseerde partijen die zich – als de we de club moeten geloven - heeft gemeld. Waar de bestuurders de laatste maanden nog ongegeneerd konden shoppen is dat moment nu voorbij. ADO zit in blessuretijd.
0
|
Maandag 13 september 2021 om 18:33 uur |
Langebach2
gonz schreef:
Ja en de huidige leiding gaat bepalen wie serieus wie wel of niet serieus.
Ik denk dat ze Cosinus nog een kans moeten geven
Ja en de huidige leiding gaat bepalen wie serieus wie wel of niet serieus.
Ik denk dat ze Cosinus nog een kans moeten geven
Als het iemand is die direct kan aftikken, zonder verdere eisen zoals stadion dan moet je dat doen.
Is niet waarschijnlijk maar je moet nu niet op 1 paard wedden.
Straks gaat het om een paar miljoen mis tav stadion en is de club echt failliet.
Is niet waarschijnlijk maar je moet nu niet op 1 paard wedden.
Straks gaat het om een paar miljoen mis tav stadion en is de club echt failliet.
0
|
Zondag 12 september 2021 om 10:54 uur |
rd..
Bron: Omroep West
Tien miljoen voor ADO-stadion? Haagse politiek heeft zo haar twijfels
Lot van Bree
Vandaag, 07:31
3 minuten leestijd
DEN HAAG - De gemeente Den Haag moet het ADO-stadion voor tien miljoen euro van de hand doen. Alleen dan wil de investeringsgroep van de Haagse vastgoedondernemer Jeroen Lentze en oud-speler Martin Jol de noodlijdende voetbalclub kopen. Maar de gemeenteraad zet vraagtekens bij het bod, dat volgens veel partijen te laag is. `We moeten op onze eigen centen letten`, zegt Tim de Boer van de Haagse Stadspartij.
Lentze/Jol is de afgelopen weken `exclusief` met ADO Den Haag in onderhandeling over de overname van de aandelen van de Chinese grootaandeelhouder United Vansen Sports (UVS). De investeringsgroep wil de club alleen overnemen als de gemeente Den Haag het stadion, het hoofdgebouw, de business club en de parkeerterreinen verkoopt aan ADO. Hiervoor bieden Lentze en Jol tien miljoen euro vrij op naam, zo bleek uit het overnamevoorstel dat in handen is van Omroep West.
Het is een bedrag waarvan de gemeenteraad niet direct blij wordt. `Het is niet genoeg`, zegt Tim de Boer van de Haagse Stadspartij. `De bouw van het stadion heeft de gemeente al veertig miljoen euro gekost. Daarnaast zijn er nog allerlei andere kosten die er in de loop van de jaren bij zijn gekomen. Wij moeten op onze centen letten.`
De gemeente Den Haag heeft de afgelopen jaren rond de zeventig miljoen euro in ADO gestopt. Van dat geld is het stadion gebouwd en zijn er investeringen gedaan en leningen gegeven. Ook is er een bedrag van 12 miljoen euro gegaan naar de aanleg van een calamiteitenroute onder de A4.
`Te laag en te veel vragen`
Ook Daniel Scheper van D66 is niet enthousiast. `Het bedrag is veel te laag`, vindt hij. `Het bod ligt ver onder de marktwaarde.` Het stoort hem dat de gemeente betrokken wordt bij de onderhandelingen tussen commerciële partijen. `Koop de club of koop het niet, maar laat de gemeente buiten de overname deal.`
`Als je naar de bedragen kijkt die de gemeente de afgelopen jaren in de club heeft geïnvesteerd, dan ligt dit bod daar ver onder`, reageert PvdA-raadslid Bulent Aydin. `En natuurlijk is het goed om te weten wat de kopers precies willen. Ook in de toekomst, want met bijvoorbeeld de parkeerplaatsen is veel grond gemoeid. Wat willen ze daarmee? Ik heb nog veel vragen.`
Meer weten
Dat is ook de houding van Maarten De Vuyst van GroenLinks. `Ik ben voorzichtig`, zegt hij. `Ik wil eerst meer weten over bijvoorbeeld de financiële aspecten. Pas dan kan je concluderen wat een realistische prijs is.`
Hart voor Den Haag/Groep de Mos is positiever. `Wij gaan niet over bedragen`, zegt fractievoorzitter Richard de Mos. `Dat is aan een taxateur. Maar wij staan wel open voor de verkoop van het stadion. Onze kritiek is dat de gemeente achterover leunt. Heeft de gemeente het stadion al laten taxeren? Nee is daarop het antwoord. Ze lopen te lanterfanten.`
Het college van burgemeester en wethouders reageert terughoudend op het verzoek om het stadion te verkopen. Maar het college gaat wel onderzoeken wat een eventuele verkoop zou kunnen betekenen. Dat staat in een brief die vrijdag aan de gemeenteraad is gestuurd. `Het college zal de komende periode alle financiële, juridische en planologische aspecten van het verzoek in beeld laten brengen`, schrijft het college. `Dit kost de nodige inspanning en tijd. De uitkomsten van het onderzoek en de daarover te maken afweging zal door het college aan de raad worden voorgelegd.`
Tien miljoen voor ADO-stadion? Haagse politiek heeft zo haar twijfels
Lot van Bree
Vandaag, 07:31
3 minuten leestijd
DEN HAAG - De gemeente Den Haag moet het ADO-stadion voor tien miljoen euro van de hand doen. Alleen dan wil de investeringsgroep van de Haagse vastgoedondernemer Jeroen Lentze en oud-speler Martin Jol de noodlijdende voetbalclub kopen. Maar de gemeenteraad zet vraagtekens bij het bod, dat volgens veel partijen te laag is. `We moeten op onze eigen centen letten`, zegt Tim de Boer van de Haagse Stadspartij.
Lentze/Jol is de afgelopen weken `exclusief` met ADO Den Haag in onderhandeling over de overname van de aandelen van de Chinese grootaandeelhouder United Vansen Sports (UVS). De investeringsgroep wil de club alleen overnemen als de gemeente Den Haag het stadion, het hoofdgebouw, de business club en de parkeerterreinen verkoopt aan ADO. Hiervoor bieden Lentze en Jol tien miljoen euro vrij op naam, zo bleek uit het overnamevoorstel dat in handen is van Omroep West.
Het is een bedrag waarvan de gemeenteraad niet direct blij wordt. `Het is niet genoeg`, zegt Tim de Boer van de Haagse Stadspartij. `De bouw van het stadion heeft de gemeente al veertig miljoen euro gekost. Daarnaast zijn er nog allerlei andere kosten die er in de loop van de jaren bij zijn gekomen. Wij moeten op onze centen letten.`
De gemeente Den Haag heeft de afgelopen jaren rond de zeventig miljoen euro in ADO gestopt. Van dat geld is het stadion gebouwd en zijn er investeringen gedaan en leningen gegeven. Ook is er een bedrag van 12 miljoen euro gegaan naar de aanleg van een calamiteitenroute onder de A4.
`Te laag en te veel vragen`
Ook Daniel Scheper van D66 is niet enthousiast. `Het bedrag is veel te laag`, vindt hij. `Het bod ligt ver onder de marktwaarde.` Het stoort hem dat de gemeente betrokken wordt bij de onderhandelingen tussen commerciële partijen. `Koop de club of koop het niet, maar laat de gemeente buiten de overname deal.`
`Als je naar de bedragen kijkt die de gemeente de afgelopen jaren in de club heeft geïnvesteerd, dan ligt dit bod daar ver onder`, reageert PvdA-raadslid Bulent Aydin. `En natuurlijk is het goed om te weten wat de kopers precies willen. Ook in de toekomst, want met bijvoorbeeld de parkeerplaatsen is veel grond gemoeid. Wat willen ze daarmee? Ik heb nog veel vragen.`
Meer weten
Dat is ook de houding van Maarten De Vuyst van GroenLinks. `Ik ben voorzichtig`, zegt hij. `Ik wil eerst meer weten over bijvoorbeeld de financiële aspecten. Pas dan kan je concluderen wat een realistische prijs is.`
Hart voor Den Haag/Groep de Mos is positiever. `Wij gaan niet over bedragen`, zegt fractievoorzitter Richard de Mos. `Dat is aan een taxateur. Maar wij staan wel open voor de verkoop van het stadion. Onze kritiek is dat de gemeente achterover leunt. Heeft de gemeente het stadion al laten taxeren? Nee is daarop het antwoord. Ze lopen te lanterfanten.`
Het college van burgemeester en wethouders reageert terughoudend op het verzoek om het stadion te verkopen. Maar het college gaat wel onderzoeken wat een eventuele verkoop zou kunnen betekenen. Dat staat in een brief die vrijdag aan de gemeenteraad is gestuurd. `Het college zal de komende periode alle financiële, juridische en planologische aspecten van het verzoek in beeld laten brengen`, schrijft het college. `Dit kost de nodige inspanning en tijd. De uitkomsten van het onderzoek en de daarover te maken afweging zal door het college aan de raad worden voorgelegd.`
0
|
Zaterdag 11 september 2021 om 08:07 uur |
Aad
Olitano schreef:
In de publicaties is te lezen dat de club het stadion koopt en Lentze en co dit financieren.
Dat is wat anders dan dat die mannen het stadion zelf kopen.
In de publicaties is te lezen dat de club het stadion koopt en Lentze en co dit financieren.
Dat is wat anders dan dat die mannen het stadion zelf kopen.
De club kan het stadion alleen maar kopen voor een marktconforme prijs. Een bedrag als 10 mio ten opzichte van een marktwaarde van pakweg 18 mio zou gezien worden als overheidssteun en daar zijn ze in Brussel allergisch voor. Komt er zomaar een dikke boete aan en die zal dan in de miljoenen lopen.
Nee, als er gekocht wordt wordt dat gedaan door een of ander BV-tje waar Lentze direct of indirect eigenaar van is.
Nee, als er gekocht wordt wordt dat gedaan door een of ander BV-tje waar Lentze direct of indirect eigenaar van is.
0
|
Vrijdag 10 september 2021 om 17:59 uur |
Nu online
Lellow en 214 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Volendam + | 22 | - | 46 |
2 | Excelsior | 22 | - | 42 |
3 | SC Cambuur | 22 | - | 38 |
4 | FC Dordrecht | 22 | - | 37 |
5 | ADO Den Haag | 21 | - | 34 |
6 | Graafschap | 21 | - | 33 |
7 | Den Bosch + | 21 | - | 33 |
8 | Roda JC | 22 | - | 33 |
9 | FC Emmen | 21 | - | 32 |
10 | Helmond Sp. | 21 | - | 31 |
11 | Telstar | 22 | - | 29 |
12 | FC Eindhoven | 22 | - | 29 |
13 | MVV Maastr. | 22 | - | 26 |
14 | Jong AZ | 22 | - | 26 |
15 | TOP Oss | 22 | - | 25 |
16 | Jong Ajax | 22 | - | 24 |
17 | VVV-Venlo | 22 | - | 22 |
18 | Jong PSV | 22 | - | 21 |
19 | Jong Utrecht | 21 | - | 14 |
20 | Vitesse | 22 | - | -8 |