Welkom in de shoutbox, gast
Club Achter de Duinen
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
'Hoge salariskosten en nauwelijks tansfers'
'Het missen van promotie in combinatie met wanbeleid bij ADO Den Haag, is uitgelopen op een dure grap voor de Amerikaanse clubeigenaar Bolt.'
Lees het nieuwsbericht
'Hoge salariskosten en nauwelijks tansfers'
'Het missen van promotie in combinatie met wanbeleid bij ADO Den Haag, is uitgelopen op een dure grap voor de Amerikaanse clubeigenaar Bolt.'
Lees het nieuwsbericht
0
|
Dinsdag 7 februari 2023 om 09:44 uur |
Aad
Lellow schreef:
Amerikanen ?
Amerikanen ?
Deze (bron TV West)
ADO Den Haag komt definitief in Amerikaanse handen. Hoewel Globalon Football Holdings het aanspreekpunt voor de Haagse club gaat worden, wordt de nieuwe eigenaar Bolt, het bedrijf van de Amerikaanse miljardair David Blitzer.
ADO Den Haag komt definitief in Amerikaanse handen. Hoewel Globalon Football Holdings het aanspreekpunt voor de Haagse club gaat worden, wordt de nieuwe eigenaar Bolt, het bedrijf van de Amerikaanse miljardair David Blitzer.
0
|
Donderdag 26 januari 2023 om 13:55 uur |
PD
Over de slechte prestaties ging het vaak tijdens zijn eerste klus als hoofdtrainer. Over de werkomstandigheden niet. Van een niet vervangen assistent tot rare appjes van de directeur: hoe Dirk Kuijt al na zes maanden sneuvelde bij ADO Den Haag.
I. DE PRESENTATIE
‘Welkom Dirk Kuijt’, staat er op het grote videoscherm bij de receptie van het stadion. Het is donderdagochtend 2 juni en terwijl nog vurig wordt nagepraat over de rellen tegen Excelsior van vier dagen eerder, kijken ze bij ADO Den Haag ook weer vooruit. Na de mislukte promotie is een nieuw hoofdstuk aangebroken. Compleet met alle egards, lachende gezichten en de mooie woorden waarmee de aanstelling van een nieuwe trainer doorgaans gepaard gaat.
Dit verhaal is afkomstig uit het VI-weekblad. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat.
‘ADO is een sleeping giant en dat spreekt mij aan’, zegt Kuijt als hij voor de twaalf cameraploegen in de Ernst Happel Lounge heeft plaatsgenomen. Hij wil promoveren, horen de aanwezigen hem zeggen, wat opvallend is, omdat ADO hem die opdracht niet heeft gegeven. Kuijt heeft zichzelf dit doel gesteld.
Naast hem zit Edwin Reijntjes, het enige directielid van ADO. De algemeen directeur is zoals verwacht lovend over zijn nieuwe trainer. Kuijt heeft alles meegemaakt in de voetballerij, zegt Reijntjes, met de grootste trainers gewerkt en heeft de ‘passie, ambitie en werklust’ die ADO wil uitstralen.
Vermoed kan worden dat de twee elkaar al goed kennen. Dat ze uitgebreid hebben kennisgemaakt in aanloop naar Kuijts aanstelling. Dat is niet zo. Reijntjes en Kuijt zien elkaar voor het eerst die dag. In de periode ervoor had vooral Kuijts zaakwaarnemer Rob Jansen contact met de club. De trainer zelf voerde veel gesprekken met Ignacio Beristain, de voetbaladviseur van de Amerikaanse aandeelhouders van ADO, de Bolt Groep, waarmee hij direct een goede klik had. Snel hadden ze op één lijn gezeten.
Niet met Reijntjes, zal later blijken. Wat die dag mooi begint, zal zes maanden later eindigen met klare taal van de directeur richting de eigenaars van de club. Tegen die tijd, eind november, is Reijntjes duidelijk tegenover Bolt. Of de club gaat door met Kuijt. Of met Edwin Reijntjes én Dick Advocaat. De keuze die de eigenaars vervolgens hebben gemaakt, is bekend. Wat er allemaal aan voorafging, een stuk minder. Evenmin waarom de directeur zijn eigen functie op het spel zette om Kuijt te wippen.
Zeker is wel dat het al die tijd onrustig was binnen de club. Een onervaren technisch manager die naar houvast zocht, rare appjes, interne zaken die uitlekten, boze spelers die door ADO dreigden te worden geschorst, een arbitragezaak waarin Kuijt moest getuigen, een assistent-trainer die maar niet werd vervangen. Geen excuses voor slechte resultaten, maar bijdragen aan de prestaties en werksfeer deed het niet.
Waar ging het allemaal mis in Dirk Kuijts 176 dagen bij ADO Den Haag?
II. VAKER TRAINEN
Dirk Kuijt maakt die zomer zijn entree op een moment dat ze bij ADO nog de wonden likken na de meest sensationele play-off-finale ooit. De neutrale kijker was ermee gezegend, maar voor de club was het thuisduel met Excelsior (verloren na strafschoppen) de hel. Zo dicht bij de Eredivisie en dan de ineenstorting, gevolgd door een veldbestorming van woedende supporters. ADO blijkt de veiligheid niet op orde te hebben. Als maatregel zal de club nog lang geen losse kaartjes voor wedstrijden mogen verkopen. Kuijt merkt hoe diep de pijn en de teleurstelling zit. Toch moet de knop om. Er moet een nieuwe start worden gemaakt.
Dirk Kuijt met assistent Chris van der Weerden.
Dirk Kuijt met assistent Chris van der Weerden.
Kuijt heeft daarvoor zijn eigen staf mogen samenstellen. Omdat hij voor het eerst op eigen benen staat in het profvoetbal – eerder trainde hij twee jaar de Onder-19 van Feyenoord – wilde hij een assistent die ook een mentorrol kan vervullen. Zo kwam hij uit bij de 22 jaar oudere John Metgod. De 64-jarige oud-verdediger heeft ook een verleden bij Feyenoord, spreekt Spaans en Engels en werkte al eerder bij ADO. Metgod is niet topfit. Maar dat hij door een heupkwetsuur minder actief kan zijn op het veld, deert niet. Chris van der Weerden (50), zijn andere assistent, kan dat wel. Die valt qua leeftijd precies tussen Kuijt en Metgod in. Ideaal. Van der Weerden, ex-assistent bij PSV, heeft wel een disclaimer ingebouwd. Hij is altijd assistent van Phillip Cocu geweest. Vindt die onverhoopt een nieuwe club, dan kiest Van der Weerden voor hem.
Kuijt brengt ook andere stafleden binnen. Een performance-manager, een voedingsdeskundige, data-analisten. Die professionaliseringslag is nodig, weet hij
Kuijt brengt ook andere stafleden binnen. Een performance-manager, een voedingsdeskundige, data-analisten. Die professionaliseringslag is nodig, weet hij. ADO was tot dan toe een club waar de GPS-trackers ongebruikt in de kast lagen, waar bij het eten nog de chocoladepasta op tafel staat. Kuijt laat een heel nieuw systeem aanschaffen om de inspanningen van spelers te meten.
Ook wordt er weer gezamenlijk gegeten. ’s Ochtends samen ontbijten, na de training lunchen. ’s Middags kunnen de spelers dan nog het krachthonk in. Voor Kuijt, die gedurende zijn spelerscarrière als voorbeeldprof werd gezien, is dat heel gewoon. Voor de spelers van ADO nog niet. Zij waren voorheen soms maar een halve dag op de club. Sommigen gingen nog voor de vrijblijvende lunch naar huis.
Kuijt wil ook graag op zaterdag trainen, de dag na de wedstrijd. Dan kunnen de spelers samen herstellen, iets waarvan hij weet hoe belangrijk het is. Hij wil ze helpen bij die bewustwording. Prima dat sommige spelers na wedstrijden een bacootje willen drinken, maar hij hoopt wel dat ze weten welk effect het op hun herstel heeft. Twee of vijf glazen alcohol: dat maakt verschil.
Toch komt een zaterdagtraining er niet van. De spelers zijn liever thuis
Toch komt een zaterdagtraining er niet van. De spelers zijn liever thuis. Kuijt spreekt af dat ze dan thuis hun hersteloefeningen doen, via een puntensysteem. Drinken ze herstelshakes, dan levert dat punten op, net als een rondje uitlopen. Wie pijntjes heeft, moet wel naar de club.
Sommige spelers vragen zich af of dit allemaal nodig is. Het vorige seizoen zijn ze toch ook ver gekomen? Niet ver genoeg, blijkt uit de reactie van de trainer. Ze stonden in de play-off-finale, ja, maar wonnen ’m niet. Als aan spits Thomas Verheydt wordt gevraagd waar hij de laatste tien minuten van die wedstrijd was, antwoordt de aanvaller dat hij kapot was. Wel, dan is er nog een wereld te winnen, maakt Kuijt duidelijk.
Thomas Verheydt (midden) gaat voorop in strijd tegen Roda JC Kerkrade.
Thomas Verheydt (midden) gaat voorop in strijd tegen Roda JC Kerkrade.
Toch heeft Kuijt ook door wat dit van hem vraagt. In plaats van te verwachten dat de spelers altijd een stap vooruit doen, kan hij er zelf beter een terugzetten. Daarna kunnen ze samen weer vooruit.
III. ONDER EEN VERGROOTGLAS
‘Dirk Kuijt beleeft rampzalige start als hoofdtrainer met ADO’, kopt De Telegraaf op vrijdag 5 augustus. De openingswedstrijd bij Heracles gaat met 4-0 verloren. ‘Ik had het me anders voorgesteld’, zegt Kuijt na afloop tegen ESPN. Het woord ‘rampzalig’ zal vaker vallen in de weken erna. Ook duel twee en drie, tegen FC Den Bosch en MVV, gaan verloren. Drie wedstrijden, nul punten. Het is niet goed, vinden ook de spelers. Tegelijk hebben ze het gevoel dat ADO en Kuijt onder een vergrootglas liggen. Alsof de mensen erom gniffelen dat het niet loopt.
Er is iets veranderd. Zijn imago. Werd Kuijt tijdens zijn carrière nog bewonderd om zijn tomeloze ijver, erna werd hij steeds vaker bespot
Kuijt proeft dat sentiment zelf ook, weten ze in zijn omgeving. Er is iets veranderd. Zijn imago. Werd hij tijdens zijn carrière nog bewonderd om zijn tomeloze ijver, erna werd hij steeds vaker bespot. Was het om zijn documentaire en boek na het kampioenschap bij Feyenoord? Zijn scheiding? Het feit dat hij getuige was in een strafzaak? Hij zou hebben gegokt via een illegale site van een criminele bende, schreef het AD destijds. Dat klopte. Maar niet om zoveel geld als werd gesuggereerd. De anonimiteit van die site trok hem aan – op dat moment. Maar met de wijsheid van achteraf zou hij het niet weer doen.
Dat hij ruim twee jaar terug een ooglidcorrectie heeft ondergaan, was ook niet ongezien gebleven. Maar nooit heeft Kuijt begrepen waarom dit aanleiding voor spot was. Raar vindt hij dat. Toch wordt hij er ook in zijn ADO-tijd mee geconfronteerd. Onder meer tijdens een arbitragezaak in Zeist, nota bene door de zaakwaarnemer van een van zijn beste spelers.
Dit gebeurde op maandag 29 augustus. Kuijt, die de dag ervoor voor het eerst heeft gewonnen, van Jong Ajax, moest zich die avond in Zeist melden als getuige in de zaak van zijn verdediger Elano Yegen. De speler meende recht te hebben op een transfervrij vertrek, en stelde dat hem een transfer naar Turkije door de neus was geboord.
Volgens Yegens zaakwaarnemer Danny Ris, ook de intermediair van ADO-spits Thomas Verheydt, had Kuijt mondelinge toezeggingen gedaan. ‘Als jij mij helpt met het blijven van Verheydt dan help ik jou met Elano Yegen, want hij gaat bij mij niet spelen’, zo had Kuijt volgens Ris gezegd. Kuijt ontkent dit onder ede en zegt tegen de commissie: ‘Ik vind het super vervelend dat Elano door zijn intermediair wordt meegenomen in deze situatie. Ik wil graag met Elano werken, maar wens niet meer met zijn zaakwaarnemer samen te werken.’
Na de uitspraak, die in voordeel van ADO was gevallen, reageerde Ris zijn woede af op Kuijt. Hij schold hem uit over zijn uiterlijk en zei: ‘Jij komt nog wel.’
Directeur Edwin Reijntjes, ook aanwezig, zei niks. Kuijt baalde van de situatie. Hoe kon het dat de club het zover had laten komen dat hij in Zeist moest opdraven om publiekelijk te getuigen en deze tirade moest ondergaan? Later kreeg Ris nog wel een mail van de club dat hij voorlopig niet in het stadion welkom was. Dit verbod werd enkele dagen later weer ingetrokken. Voor Kuijt voelde het als een gebrek aan ruggensteun – niet voor het eerst.
IV. WAAR BLIJFT DE ASSISTENT?
Oktober begint voor Dirk Kuijt met een tegenvaller. Phillip Cocu heeft getekend bij Vitesse. En dus gaat ook zijn assistent Chris van der Weerden naar Vitesse. Hoewel Kuijt dit heeft ingecalculeerd, kan hij dan nog niet bevroeden dat Van der Weerdens vertrek nog voor een hoop gedoe gaat zorgen in de maanden erna.
Aanvankelijk is er niks aan de hand. Kuijt schakelt door. Hij had al een lijstje met vervangers gemaakt. Een van de namen daarop is die van oud-verdediger Dirk Heesen, die 249 duels voor ADO speelde en er ook al eens assistent-trainer was. Heesen is beschikbaar, en belangrijker: hij wil graag.
Ook de aandeelhouders zien het zitten, zo krijgt Kuijt te horen. Hij praat met Heesen over de voorwaarden en heeft het helemaal geregeld voor zichzelf. Van der Weerden blijft tot en met de eerstvolgende competitiewedstrijd (Jong PSV), waarna Heesen twee dagen later begint. Zo hoeft Kuijt niet één trainingsdag zonder tweede assistent te werken.
Algemeen directeur Edwin Reijntjes.
Algemeen directeur Edwin Reijntjes.
Dénkt hij. Want onverwachts ontstaat toch een kink in de kabel. Directeur Reijntjes ziet het niet zitten. Een bezwaar dat zou voortkomen uit de manier waarop Heesen eerder bij ADO is vertrokken. Kuijt zegt daarop tegen Reijntjes dat hij dat dan zelf moet vertellen aan Heesen. Reijntjes spreekt vervolgens af met Heesen. Daarna komt de directeur met een opmerkelijk bericht terug: hij ziet het wél zitten, Heesen mag toch komen.
Staan dan alle seinen op groen? Nee, toch niet. De Amerikanen vinden het gek dat Reijntjes is omgekeerd als een blad aan een boom. De aanstelling van Heesen wordt on hold gezet. Heesen wordt erna nooit meer officieel afgebeld.
V. HET APPJE
De spelers zien wat het vertrek van Chris van der Weerden betekent. Kuijt heeft het drukker gekregen. Neemt meer hooi op zijn vork. Van der Weerden had een uitgebreid takenpakket. Bekeek wedstrijden van de Onder-21, deed de videoanalyses, voerde individuele gesprekken. Taken die nu door Kuijt en de andere stafleden worden opgepakt. Niet ideaal, zeker niet voor assistent John Metgod, die inmiddels zoveel last heeft van zijn heup dat hij mank de trainingen uitzet. Hoewel Metgod terechtkan voor een operatie, stelt hij die ingreep noodgedwongen uit om Kuijt te blijven helpen.
Wie een training moet missen, heeft niks te vrezen. Familiezaken, benadrukt de trainer, gaan altijd voor
Sportief zit het tegen. De spelers missen zelfvertrouwen, maar zijn ook schuld-bewust. Er zijn wedstrijden bij dat ze alle elf vervangen zouden kunnen worden, zeggen sommigen tegen elkaar. Toch blijft Kuijt positief. ‘Ik weet dat je het kan’, zegt hij dan tegen spelers. De spelers waarderen zijn opstelling. Ook bij privézaken. Wie daardoor een training moet missen, heeft niks te vrezen. Familiezaken, benadrukt de trainer, gaan altijd voor.
Slechts één keer is Kuijt echt kwaad. Dat is na de nederlaag tegen Helmond Sport op 28 oktober. Hij is zo kwaad dat hij de kleedkamer mijdt om niet iets te roepen waar hij spijt van krijgt. De spelers hebben voor zijn gevoel niet alles gegeven, zegt hij na afloop bij ESPN. ‘Dat accepteer ik niet, van niemand niet.’
ADO staat dan zeventiende. Hoewel dat tegenvalt, kijkt Kuijt de volgende ochtend toch verbaasd op van een appje op zijn telefoon. Afzender: directeur Edwin Reijntjes. Die schrijft dat het Kuijt vast niet zal verbazen dat enorm wordt gespeculeerd over zijn positie. Daarna volgt een apart zinnetje. Reijntjes schrijft dat hij de aandeelhouder heeft geadviseerd om Kuijt te vragen om mogelijk zelf conclusies te trekken.
Het appje maakt de trainer des te strijdbaarder. Hij stapt niet op, maakt hij die ochtend duidelijk aan Reijntjes. Van zijn leven niet
Is dit een motie van wantrouwen? Een omfloerste manier om te vragen of de trainer zijn spullen komt inleveren? Het appje, waarvan meerdere mensen weten binnen de club, maakt de trainer des te strijdbaarder. Hij stapt niet op, maakt hij die ochtend duidelijk aan Reijntjes. Van zijn leven niet.
VI. VERTROUWELIJKE GESPREKKEN
Witte zakdoekjes en anti-Kuijt-leuzen op de tribune. Als ADO de week na Helmond ook van VVV verliest, wordt de positie van de hoofdtrainer er niet beter op. Het is reden voor de club om twee dagen later, zondag 6 november, de spelersraad bijeen te roepen. Centrale vraag: wat is er allemaal aan de hand? De spelersraad vertelt eerlijk over de situatie. Ze voetballen zelf ondermaats, maar enkele irritaties zijn er ook wel. Zo is op tactisch vlak niet altijd duidelijk wat Kuijt wil. Ze vinden zijn opdrachten soms moeilijk te begrijpen en snappen het soms pas ná de wedstrijd.
De spelers krijgen te horen dat Kuijt voorlopig nog hoofdtrainer blijft. Er zijn nog twee duels te spelen tot de WK-break en pas dan volgt een evaluatie. Tenzij, zo wordt gezegd, de spelers nú zeggen dat ze niet zo verder willen. Maar, wordt daarbij benadrukt: dan zal de club dat ook zo naar buiten brengen: dat de groep niet door wilde met Kuijt.
Ho, ho, denken de spelers. Lekker makkelijk, om de verantwoordelijkheid bij hen te leggen. Dat weigeren ze. Wel gaat de spelersraad erna in gesprek met Kuijt. Ze vertellen wat beter kan, wat anders moet. Kuijt stelt zich kwetsbaar op, erkent dat hij als beginnend hoofdtrainer nog dingen moet leren. Afgesproken wordt dat het goed is om met de hele groep in gesprek te gaan. Zónder Kuijt, zodat alle spelers hun hart kunnen luchten. Zoiets heeft hij ook eens in zijn tweede periode bij Feyenoord gedaan, nadat ze zeven wedstrijden op rij hadden verloren – dat klaarde de lucht.
De spelersraad voert die dag nog een gesprek met Kuijt. Ze vertellen wat beter kan, wat anders moet. Kuijt stelt zich kwetsbaar op
Het groepsgesprek vindt drie dagen later plaats, op woensdag 9 november. ‘Wat hier wordt gezegd, blijft hier’, zeggen de spelers tegen elkaar. De voetballers en de clubmensen die later over de inhoud worden geïnformeerd, zijn dan ook stomverbaasd als ze nog diezelfde dag bij Omroep West de voornaamste conclusies uit hun gesprek teruglezen. Hebben de muren oortjes? Wordt er weer gelekt? Een voormalige directeur van de club zei eens dat bij ADO iedereen zijn lijntjes heeft – zelfs de receptionistes. Een dergelijk gevoel ontstaat die avond ook bij de spelers.
Wat Omroep West die avond meldt, is dat de spelers Giovanni Franken erbij willen als assistent. Franken, trainer van Jong ADO, was vorig seizoen hun hoofdtrainer op interim-basis. Hij was de coach toen ADO verloor van Excelsior. De spelers voelen zich fijn bij hem. Franken is makkelijk in de omgang, weet ze vaak te prikkelen.
Kuijt staat hiervoor open. Dan wel. Eerder in het seizoen, toen Franken ook werd genoemd als opvolger van Chris van der Weerden, had hij zijn bedenkingen gehad. Toen leek het hem niet verstandig om de vorige hoofdtrainer als assistent binnen te halen. Maar nu, als de spelers dit graag willen, wil hij dat standpunt heroverwegen. Met Franken maakt hij de afspraak dat ze na de komende uitwedstrijd bij Telstar koffie gaan drinken. Op zondag 13 november.
VII. EEN BRITS KLANKBORD
Ook dan weer wijst alles erop dat Kuijt op korte termijn extra handjes kan verwelkomen. Maar die zaterdag, de dag na Telstar (0-0), gebeurt iets geks. Franken belt Kuijt op. Hij zegt dat hij is gebeld door Edwin Reijntjes en dat die heeft gezegd dat hij niet twee kapiteins op één schip wil hebben. Franken wordt niét bij het eerste elftal gehaald, krijgt Kuijt te horen. Van Franken. Pas later hoort hij dit van Reijntjes.
Diezelfde zaterdag gebeurt nog iets anders opmerkelijks. Na nog geen vijf volledige maanden legt technisch manager Daryl Janmaat zijn taken neer. De voormalige verdediger was in juni aangesteld voor twee seizoenen. Opmerkelijk, maar insiders zagen het aankomen. Die zagen al langer dat Janmaat zich niet prettig voelde.
Net als Kuijt bekleedde ook Janmaat een functie die hij niet eerder had. Eerst was dan ook het plan dat hij het vak zou leren aan de hand van een ervaren technisch directeur. Alleen: die directeur kwam niet. Janmaat stond er daardoor al snel alleen voor. Hij was amper aangesteld of hij moest op de foto met spelers die bij ADO een contract hadden getekend. Spelers die hij soms niet eens kende. Makelaars dachten vervolgens dat ze bij hem moesten zijn. Maar: Janmaat had weinig te beslissen, was niet tekenbevoegd. ‘Het grootste punt waar ik mee zat is dat er mensen beslissen die drieduizend kilometer verderop zitten en geen idee hebben wat er überhaupt speelt binnen de club’, zei Janmaat later over zijn vertrek. De technisch manager werd soms ook niet in beslissingen gekend.
Een van die beslissingen zou de komst zijn geweest van een man wiens naam nog niet eerder is gevallen in de media: Paul Tisdale. Deze Britse oud-prof en manager, die eens de langst zittende trainer was in het Engeland na Arsène Wenger (bij Exeter City), is in november door de eigenaars naar voren geschoven als klankbord voor Kuijt. Dit gebeurde vlak voor het vertrek van Janmaat. Kuijt en Tisdale kunnen het goed vinden met elkaar. Het geopperde idee om Tisdale toe te voegen aan zijn staf, ziet Kuijt wel zitten. Zal hij dan eindelijk weer een tweede assistent krijgen?
VIII. BOZE SPELERS EN EEN SCHORSING
Hoewel het intern al broeide, escaleert de situatie bij ADO pas echt op de maandag na de wedstrijd tegen Telstar. Op 14 november. Aanleiding is een interview van directeur Edwin Reijntjes bij Omroep West. Intern is geadviseerd nog even te wachten met dit vraaggesprek, bijvoorbeeld tot na de midweekse wedstrijd tegen Roda, maar dat doet Reijntjes niet.
In het gesprek vertelt de directeur nog vertrouwen in Kuijt te hebben. ‘Een professional als Kuijt past in onze visie. Dat er iets moet gebeuren in de staf, lijkt ons duidelijk. Alleen we gaan niet voor een paniekoplossing’, zegt Reijntjes, die in hetzelfde interview vertelt dat Giovanni Franken gewoon moet doorgaan bij Jong ADO. Kuijt en Franken zou niet meer dan een ‘verstandshuwelijk’ zijn, zegt hij erbij.
Nadien zullen een aantal zaken de verhoudingen nog verder aanscherpen. Te beginnen bij de reactie van Ricardo Kishna en Thomas Verheydt, de meest ervaren spelers van het team. Zij zijn woedend vanwege het interview. Niet voor het eerst voelen zij zich niet serieus genomen door de directeur. Hoezo wordt hun wens om Franken aan te stellen genegeerd? Ze vertellen dit ook aan Kuijt, en zeggen hem dat ze een statement overwegen. Kuijt toont begrip. Wel oppert hij of ze niet zouden wachten tot na de wedstrijd tegen Roda.
Dirk Kuijt overlegt met Ricardo Kishna tijdens de wedstrijd tegen Telstar.
Dirk Kuijt overlegt met Ricardo Kishna tijdens de wedstrijd tegen Telstar.
Vergeefs. De dag erna komen Kishna en Verheydt met een statement. Ze willen weg bij ADO. ‘Wij kunnen ons totaal niet vinden in het beleid en het statement dat gisterochtend door de directeur is medegedeeld’, aldus het tweetal. ‘Wij herkennen ons cluppie niet meer terug. De Haagse mentaliteit is het hart op de tong dragen en zeggen hoe het is (…) Het constant verspreiden van leugens, het gebrek aan respect richting de spelersgroep en het valse spel met het tegen elkaar opzetten binnen de organisatie is ons te veel geworden.’
Op zijn beurt reageert directeur Reijntjes furieus. Hij laat Kuijt weten dat de trainer beide spelers moet schorsen tegen Roda. Kuijt is getergd. Twee belangrijke spelers aan de kant houden in misschien wel een cruciale wedstrijd voor zijn eigen toekomst: hij is niet gek. Kuijt adviseert Reijntjes er nog eens over na te denken. Die doet dat en meldt de dag erna dat hij de spelers inderdaad gaat schorsen. Kuijt belt daarop met de Amerikaanse eigenaars om te vertellen wat er gebeurt. Zes uur voor de wedstrijd trekt Reijntjes de schorsing alsnog in en wenst hij Kuijt veel succes met de wedstrijd.
IX. DE DRUPPEL
De spelers willen per se winnen van Roda. Vóór Kuijt. Ze weten dat de club hem na deze wedstrijd zal evalueren. ‘Boys’, zeggen ze tegen elkaar, ‘deze man heeft echt vertrouwen in ons, we moeten winnen.’ Ziek zijn ze ervan als Roda in de 85e minuut alsnog de winnende maakt. Ze hebben hun trainer laten zitten. Zo voelt het.
‘De situatie waarin we werken is heel onveilig’
Na het verlies zegt Kuijt iets opmerkelijks voor de camera. Niet over de wedstrijd, maar over de club. ‘De situatie waarin we werken met spelers, trainers en staf is heel onveilig’, zegt hij. ‘Alles wat wij doen, soms in vertrouwen, ligt heel snel op straat. Je weet niet wie je kan vertrouwen bij de club.’
Onveiligheid – dat is wat hij vaker blijkt te hebben gedacht in zijn tijd bij ADO. Onder meer door vijandigheid in het stadion. Dat hij eens supporters te woord moest staan op het trainingsveld kon hij wel hebben. Maar dat mensen op de hoofdtribune openlijk de ergste dingen kunnen roepen waar zijn familie naast zit?
Ondanks de nederlaag lijkt de trainer niet te hoeven vrezen. Zeker niet als hij twee dagen later bij de NOS kan lezen dat directeur Reijntjes niet van plan is de koers te veranderen. ‘We gaan kijken hoe we de staf opnieuw gaan inrichten, zodat we na de winterstop wél prestaties kunnen neerzetten’, vertelt Reijntjes de NOS. ‘Dat is in principe ook met Dirk, ja.’
Duidelijk is ook dat de Engelsman Paul Tisdale daadwerkelijk zal aansluiten om Kuijt te helpen. De Amerikanen denken dat dit Kuijt kan helpen. Met de komst van Tisdale in het verschiet wil Kuijt meteen een gesprek plannen met alle mensen tussen wie frictie is ontstaan in de dagen ervoor. Onder anderen met directeur Reijntjes en Kishna en Verheydt. Dan kunnen zaken worden uitgepraat.
Gek genoeg speelt er nog wel iets anders. Terwijl de Amerikanen op Tisdale mikken, blijkt ook Reijntjes bezig met een assistent. Zonder overleg met Kuijt heeft hij clubcoryfee Dick Advocaat gepolst om te komen helpen. Kuijt hoort dit via via. De Amerikanen blijken hier dan nog niks van te weten. Ze horen het pas als Kuijt bij hen informeert of dit klopt. Het brengt de trainer in vertwijfeling. Hij heeft veel respect voor Advocaat, maar hij heeft ook zijn ja-woord aan Tisdale gegeven. Bovendien heeft hij geen contact met Advocaat. Wat nu?
Op dinsdag 22 november, na vijf vrije dagen, komen de spelers weer samen. Nu hij nog altijd hoofdtrainer is, richt Kuijt zich op de laatste competitieduels voor Kerst. Wel ontvangt hij een appje van de Spaanse voetbaladviseur Ignacio Beristain die in Nederland is. Of hij woensdagavond koffie wil drinken. Die avond komt het hoge woord eruit: hij is ontslagen. Het is woensdag 23 november, die middag heeft Kuijt nog gepadeld met zijn spelers – voor de teamgeest.
X. SENSATIONELE OPVOLGER
Al de volgende avond kan ADO melden wie zijn opvolger wordt: Dick Advocaat. Het is een sensationele aanstelling voor de achterban, maar wel een die vragen oproept. Zeker als directeur Edwin Reijntjes later in het AD opmerkt dat hij de Amerikanen voor een keuze had gesteld. ‘En daarin was ik duidelijk: het was door met mij én Dick of alleen met Dirk.’ Een opmerking die impliceert dat hij wist dat Advocaat hoofdtrainer wilde worden, nog voor Kuijt was ontslagen.
Of dit zo is, wil Reijntjes niet vertellen aan VI. Noch waarom hij de Amerikanen liet kiezen tussen hem of Dirk Kuijt. Evenmin wil hij toelichting geven op de vraag waarom Kuijt geen vervangende assistent kreeg nadat Chris van der Weerden was vertrokken. ADO vindt het niet het goede moment om op deze vragen in te gaan, midden in het seizoen.
'Met een beetje meepraten kan je de boel niet veranderen. Toen heb ik gezegd dat ik het alleen als hoofdtrainer zou doen'
Dick Advocaat, die acht punten haalde uit zijn eerste vijf duels bij ADO, wil desgevraagd wel uitleggen hoe zijn aanstelling verliep. ‘Ik was in eerste instantie benaderd voor een adviseursrol. Maar nadat ADO bleef verliezen, heb ik gezegd dat ik het niet zou doen. Met een beetje meepraten kan je de boel niet veranderen. Toen heb ik gezegd dat ik het alleen als hoofdtrainer zou doen. Met die informatie is Edwin naar de Amerikanen gestapt. Dat vond ik slim. En zo is het gegaan zoals het is gegaan.
I. DE PRESENTATIE
‘Welkom Dirk Kuijt’, staat er op het grote videoscherm bij de receptie van het stadion. Het is donderdagochtend 2 juni en terwijl nog vurig wordt nagepraat over de rellen tegen Excelsior van vier dagen eerder, kijken ze bij ADO Den Haag ook weer vooruit. Na de mislukte promotie is een nieuw hoofdstuk aangebroken. Compleet met alle egards, lachende gezichten en de mooie woorden waarmee de aanstelling van een nieuwe trainer doorgaans gepaard gaat.
Dit verhaal is afkomstig uit het VI-weekblad. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat.
‘ADO is een sleeping giant en dat spreekt mij aan’, zegt Kuijt als hij voor de twaalf cameraploegen in de Ernst Happel Lounge heeft plaatsgenomen. Hij wil promoveren, horen de aanwezigen hem zeggen, wat opvallend is, omdat ADO hem die opdracht niet heeft gegeven. Kuijt heeft zichzelf dit doel gesteld.
Naast hem zit Edwin Reijntjes, het enige directielid van ADO. De algemeen directeur is zoals verwacht lovend over zijn nieuwe trainer. Kuijt heeft alles meegemaakt in de voetballerij, zegt Reijntjes, met de grootste trainers gewerkt en heeft de ‘passie, ambitie en werklust’ die ADO wil uitstralen.
Vermoed kan worden dat de twee elkaar al goed kennen. Dat ze uitgebreid hebben kennisgemaakt in aanloop naar Kuijts aanstelling. Dat is niet zo. Reijntjes en Kuijt zien elkaar voor het eerst die dag. In de periode ervoor had vooral Kuijts zaakwaarnemer Rob Jansen contact met de club. De trainer zelf voerde veel gesprekken met Ignacio Beristain, de voetbaladviseur van de Amerikaanse aandeelhouders van ADO, de Bolt Groep, waarmee hij direct een goede klik had. Snel hadden ze op één lijn gezeten.
Niet met Reijntjes, zal later blijken. Wat die dag mooi begint, zal zes maanden later eindigen met klare taal van de directeur richting de eigenaars van de club. Tegen die tijd, eind november, is Reijntjes duidelijk tegenover Bolt. Of de club gaat door met Kuijt. Of met Edwin Reijntjes én Dick Advocaat. De keuze die de eigenaars vervolgens hebben gemaakt, is bekend. Wat er allemaal aan voorafging, een stuk minder. Evenmin waarom de directeur zijn eigen functie op het spel zette om Kuijt te wippen.
Zeker is wel dat het al die tijd onrustig was binnen de club. Een onervaren technisch manager die naar houvast zocht, rare appjes, interne zaken die uitlekten, boze spelers die door ADO dreigden te worden geschorst, een arbitragezaak waarin Kuijt moest getuigen, een assistent-trainer die maar niet werd vervangen. Geen excuses voor slechte resultaten, maar bijdragen aan de prestaties en werksfeer deed het niet.
Waar ging het allemaal mis in Dirk Kuijts 176 dagen bij ADO Den Haag?
II. VAKER TRAINEN
Dirk Kuijt maakt die zomer zijn entree op een moment dat ze bij ADO nog de wonden likken na de meest sensationele play-off-finale ooit. De neutrale kijker was ermee gezegend, maar voor de club was het thuisduel met Excelsior (verloren na strafschoppen) de hel. Zo dicht bij de Eredivisie en dan de ineenstorting, gevolgd door een veldbestorming van woedende supporters. ADO blijkt de veiligheid niet op orde te hebben. Als maatregel zal de club nog lang geen losse kaartjes voor wedstrijden mogen verkopen. Kuijt merkt hoe diep de pijn en de teleurstelling zit. Toch moet de knop om. Er moet een nieuwe start worden gemaakt.
Dirk Kuijt met assistent Chris van der Weerden.
Dirk Kuijt met assistent Chris van der Weerden.
Kuijt heeft daarvoor zijn eigen staf mogen samenstellen. Omdat hij voor het eerst op eigen benen staat in het profvoetbal – eerder trainde hij twee jaar de Onder-19 van Feyenoord – wilde hij een assistent die ook een mentorrol kan vervullen. Zo kwam hij uit bij de 22 jaar oudere John Metgod. De 64-jarige oud-verdediger heeft ook een verleden bij Feyenoord, spreekt Spaans en Engels en werkte al eerder bij ADO. Metgod is niet topfit. Maar dat hij door een heupkwetsuur minder actief kan zijn op het veld, deert niet. Chris van der Weerden (50), zijn andere assistent, kan dat wel. Die valt qua leeftijd precies tussen Kuijt en Metgod in. Ideaal. Van der Weerden, ex-assistent bij PSV, heeft wel een disclaimer ingebouwd. Hij is altijd assistent van Phillip Cocu geweest. Vindt die onverhoopt een nieuwe club, dan kiest Van der Weerden voor hem.
Kuijt brengt ook andere stafleden binnen. Een performance-manager, een voedingsdeskundige, data-analisten. Die professionaliseringslag is nodig, weet hij
Kuijt brengt ook andere stafleden binnen. Een performance-manager, een voedingsdeskundige, data-analisten. Die professionaliseringslag is nodig, weet hij. ADO was tot dan toe een club waar de GPS-trackers ongebruikt in de kast lagen, waar bij het eten nog de chocoladepasta op tafel staat. Kuijt laat een heel nieuw systeem aanschaffen om de inspanningen van spelers te meten.
Ook wordt er weer gezamenlijk gegeten. ’s Ochtends samen ontbijten, na de training lunchen. ’s Middags kunnen de spelers dan nog het krachthonk in. Voor Kuijt, die gedurende zijn spelerscarrière als voorbeeldprof werd gezien, is dat heel gewoon. Voor de spelers van ADO nog niet. Zij waren voorheen soms maar een halve dag op de club. Sommigen gingen nog voor de vrijblijvende lunch naar huis.
Kuijt wil ook graag op zaterdag trainen, de dag na de wedstrijd. Dan kunnen de spelers samen herstellen, iets waarvan hij weet hoe belangrijk het is. Hij wil ze helpen bij die bewustwording. Prima dat sommige spelers na wedstrijden een bacootje willen drinken, maar hij hoopt wel dat ze weten welk effect het op hun herstel heeft. Twee of vijf glazen alcohol: dat maakt verschil.
Toch komt een zaterdagtraining er niet van. De spelers zijn liever thuis
Toch komt een zaterdagtraining er niet van. De spelers zijn liever thuis. Kuijt spreekt af dat ze dan thuis hun hersteloefeningen doen, via een puntensysteem. Drinken ze herstelshakes, dan levert dat punten op, net als een rondje uitlopen. Wie pijntjes heeft, moet wel naar de club.
Sommige spelers vragen zich af of dit allemaal nodig is. Het vorige seizoen zijn ze toch ook ver gekomen? Niet ver genoeg, blijkt uit de reactie van de trainer. Ze stonden in de play-off-finale, ja, maar wonnen ’m niet. Als aan spits Thomas Verheydt wordt gevraagd waar hij de laatste tien minuten van die wedstrijd was, antwoordt de aanvaller dat hij kapot was. Wel, dan is er nog een wereld te winnen, maakt Kuijt duidelijk.
Thomas Verheydt (midden) gaat voorop in strijd tegen Roda JC Kerkrade.
Thomas Verheydt (midden) gaat voorop in strijd tegen Roda JC Kerkrade.
Toch heeft Kuijt ook door wat dit van hem vraagt. In plaats van te verwachten dat de spelers altijd een stap vooruit doen, kan hij er zelf beter een terugzetten. Daarna kunnen ze samen weer vooruit.
III. ONDER EEN VERGROOTGLAS
‘Dirk Kuijt beleeft rampzalige start als hoofdtrainer met ADO’, kopt De Telegraaf op vrijdag 5 augustus. De openingswedstrijd bij Heracles gaat met 4-0 verloren. ‘Ik had het me anders voorgesteld’, zegt Kuijt na afloop tegen ESPN. Het woord ‘rampzalig’ zal vaker vallen in de weken erna. Ook duel twee en drie, tegen FC Den Bosch en MVV, gaan verloren. Drie wedstrijden, nul punten. Het is niet goed, vinden ook de spelers. Tegelijk hebben ze het gevoel dat ADO en Kuijt onder een vergrootglas liggen. Alsof de mensen erom gniffelen dat het niet loopt.
Er is iets veranderd. Zijn imago. Werd Kuijt tijdens zijn carrière nog bewonderd om zijn tomeloze ijver, erna werd hij steeds vaker bespot
Kuijt proeft dat sentiment zelf ook, weten ze in zijn omgeving. Er is iets veranderd. Zijn imago. Werd hij tijdens zijn carrière nog bewonderd om zijn tomeloze ijver, erna werd hij steeds vaker bespot. Was het om zijn documentaire en boek na het kampioenschap bij Feyenoord? Zijn scheiding? Het feit dat hij getuige was in een strafzaak? Hij zou hebben gegokt via een illegale site van een criminele bende, schreef het AD destijds. Dat klopte. Maar niet om zoveel geld als werd gesuggereerd. De anonimiteit van die site trok hem aan – op dat moment. Maar met de wijsheid van achteraf zou hij het niet weer doen.
Dat hij ruim twee jaar terug een ooglidcorrectie heeft ondergaan, was ook niet ongezien gebleven. Maar nooit heeft Kuijt begrepen waarom dit aanleiding voor spot was. Raar vindt hij dat. Toch wordt hij er ook in zijn ADO-tijd mee geconfronteerd. Onder meer tijdens een arbitragezaak in Zeist, nota bene door de zaakwaarnemer van een van zijn beste spelers.
Dit gebeurde op maandag 29 augustus. Kuijt, die de dag ervoor voor het eerst heeft gewonnen, van Jong Ajax, moest zich die avond in Zeist melden als getuige in de zaak van zijn verdediger Elano Yegen. De speler meende recht te hebben op een transfervrij vertrek, en stelde dat hem een transfer naar Turkije door de neus was geboord.
Volgens Yegens zaakwaarnemer Danny Ris, ook de intermediair van ADO-spits Thomas Verheydt, had Kuijt mondelinge toezeggingen gedaan. ‘Als jij mij helpt met het blijven van Verheydt dan help ik jou met Elano Yegen, want hij gaat bij mij niet spelen’, zo had Kuijt volgens Ris gezegd. Kuijt ontkent dit onder ede en zegt tegen de commissie: ‘Ik vind het super vervelend dat Elano door zijn intermediair wordt meegenomen in deze situatie. Ik wil graag met Elano werken, maar wens niet meer met zijn zaakwaarnemer samen te werken.’
Na de uitspraak, die in voordeel van ADO was gevallen, reageerde Ris zijn woede af op Kuijt. Hij schold hem uit over zijn uiterlijk en zei: ‘Jij komt nog wel.’
Directeur Edwin Reijntjes, ook aanwezig, zei niks. Kuijt baalde van de situatie. Hoe kon het dat de club het zover had laten komen dat hij in Zeist moest opdraven om publiekelijk te getuigen en deze tirade moest ondergaan? Later kreeg Ris nog wel een mail van de club dat hij voorlopig niet in het stadion welkom was. Dit verbod werd enkele dagen later weer ingetrokken. Voor Kuijt voelde het als een gebrek aan ruggensteun – niet voor het eerst.
IV. WAAR BLIJFT DE ASSISTENT?
Oktober begint voor Dirk Kuijt met een tegenvaller. Phillip Cocu heeft getekend bij Vitesse. En dus gaat ook zijn assistent Chris van der Weerden naar Vitesse. Hoewel Kuijt dit heeft ingecalculeerd, kan hij dan nog niet bevroeden dat Van der Weerdens vertrek nog voor een hoop gedoe gaat zorgen in de maanden erna.
Aanvankelijk is er niks aan de hand. Kuijt schakelt door. Hij had al een lijstje met vervangers gemaakt. Een van de namen daarop is die van oud-verdediger Dirk Heesen, die 249 duels voor ADO speelde en er ook al eens assistent-trainer was. Heesen is beschikbaar, en belangrijker: hij wil graag.
Ook de aandeelhouders zien het zitten, zo krijgt Kuijt te horen. Hij praat met Heesen over de voorwaarden en heeft het helemaal geregeld voor zichzelf. Van der Weerden blijft tot en met de eerstvolgende competitiewedstrijd (Jong PSV), waarna Heesen twee dagen later begint. Zo hoeft Kuijt niet één trainingsdag zonder tweede assistent te werken.
Algemeen directeur Edwin Reijntjes.
Algemeen directeur Edwin Reijntjes.
Dénkt hij. Want onverwachts ontstaat toch een kink in de kabel. Directeur Reijntjes ziet het niet zitten. Een bezwaar dat zou voortkomen uit de manier waarop Heesen eerder bij ADO is vertrokken. Kuijt zegt daarop tegen Reijntjes dat hij dat dan zelf moet vertellen aan Heesen. Reijntjes spreekt vervolgens af met Heesen. Daarna komt de directeur met een opmerkelijk bericht terug: hij ziet het wél zitten, Heesen mag toch komen.
Staan dan alle seinen op groen? Nee, toch niet. De Amerikanen vinden het gek dat Reijntjes is omgekeerd als een blad aan een boom. De aanstelling van Heesen wordt on hold gezet. Heesen wordt erna nooit meer officieel afgebeld.
V. HET APPJE
De spelers zien wat het vertrek van Chris van der Weerden betekent. Kuijt heeft het drukker gekregen. Neemt meer hooi op zijn vork. Van der Weerden had een uitgebreid takenpakket. Bekeek wedstrijden van de Onder-21, deed de videoanalyses, voerde individuele gesprekken. Taken die nu door Kuijt en de andere stafleden worden opgepakt. Niet ideaal, zeker niet voor assistent John Metgod, die inmiddels zoveel last heeft van zijn heup dat hij mank de trainingen uitzet. Hoewel Metgod terechtkan voor een operatie, stelt hij die ingreep noodgedwongen uit om Kuijt te blijven helpen.
Wie een training moet missen, heeft niks te vrezen. Familiezaken, benadrukt de trainer, gaan altijd voor
Sportief zit het tegen. De spelers missen zelfvertrouwen, maar zijn ook schuld-bewust. Er zijn wedstrijden bij dat ze alle elf vervangen zouden kunnen worden, zeggen sommigen tegen elkaar. Toch blijft Kuijt positief. ‘Ik weet dat je het kan’, zegt hij dan tegen spelers. De spelers waarderen zijn opstelling. Ook bij privézaken. Wie daardoor een training moet missen, heeft niks te vrezen. Familiezaken, benadrukt de trainer, gaan altijd voor.
Slechts één keer is Kuijt echt kwaad. Dat is na de nederlaag tegen Helmond Sport op 28 oktober. Hij is zo kwaad dat hij de kleedkamer mijdt om niet iets te roepen waar hij spijt van krijgt. De spelers hebben voor zijn gevoel niet alles gegeven, zegt hij na afloop bij ESPN. ‘Dat accepteer ik niet, van niemand niet.’
ADO staat dan zeventiende. Hoewel dat tegenvalt, kijkt Kuijt de volgende ochtend toch verbaasd op van een appje op zijn telefoon. Afzender: directeur Edwin Reijntjes. Die schrijft dat het Kuijt vast niet zal verbazen dat enorm wordt gespeculeerd over zijn positie. Daarna volgt een apart zinnetje. Reijntjes schrijft dat hij de aandeelhouder heeft geadviseerd om Kuijt te vragen om mogelijk zelf conclusies te trekken.
Het appje maakt de trainer des te strijdbaarder. Hij stapt niet op, maakt hij die ochtend duidelijk aan Reijntjes. Van zijn leven niet
Is dit een motie van wantrouwen? Een omfloerste manier om te vragen of de trainer zijn spullen komt inleveren? Het appje, waarvan meerdere mensen weten binnen de club, maakt de trainer des te strijdbaarder. Hij stapt niet op, maakt hij die ochtend duidelijk aan Reijntjes. Van zijn leven niet.
VI. VERTROUWELIJKE GESPREKKEN
Witte zakdoekjes en anti-Kuijt-leuzen op de tribune. Als ADO de week na Helmond ook van VVV verliest, wordt de positie van de hoofdtrainer er niet beter op. Het is reden voor de club om twee dagen later, zondag 6 november, de spelersraad bijeen te roepen. Centrale vraag: wat is er allemaal aan de hand? De spelersraad vertelt eerlijk over de situatie. Ze voetballen zelf ondermaats, maar enkele irritaties zijn er ook wel. Zo is op tactisch vlak niet altijd duidelijk wat Kuijt wil. Ze vinden zijn opdrachten soms moeilijk te begrijpen en snappen het soms pas ná de wedstrijd.
De spelers krijgen te horen dat Kuijt voorlopig nog hoofdtrainer blijft. Er zijn nog twee duels te spelen tot de WK-break en pas dan volgt een evaluatie. Tenzij, zo wordt gezegd, de spelers nú zeggen dat ze niet zo verder willen. Maar, wordt daarbij benadrukt: dan zal de club dat ook zo naar buiten brengen: dat de groep niet door wilde met Kuijt.
Ho, ho, denken de spelers. Lekker makkelijk, om de verantwoordelijkheid bij hen te leggen. Dat weigeren ze. Wel gaat de spelersraad erna in gesprek met Kuijt. Ze vertellen wat beter kan, wat anders moet. Kuijt stelt zich kwetsbaar op, erkent dat hij als beginnend hoofdtrainer nog dingen moet leren. Afgesproken wordt dat het goed is om met de hele groep in gesprek te gaan. Zónder Kuijt, zodat alle spelers hun hart kunnen luchten. Zoiets heeft hij ook eens in zijn tweede periode bij Feyenoord gedaan, nadat ze zeven wedstrijden op rij hadden verloren – dat klaarde de lucht.
De spelersraad voert die dag nog een gesprek met Kuijt. Ze vertellen wat beter kan, wat anders moet. Kuijt stelt zich kwetsbaar op
Het groepsgesprek vindt drie dagen later plaats, op woensdag 9 november. ‘Wat hier wordt gezegd, blijft hier’, zeggen de spelers tegen elkaar. De voetballers en de clubmensen die later over de inhoud worden geïnformeerd, zijn dan ook stomverbaasd als ze nog diezelfde dag bij Omroep West de voornaamste conclusies uit hun gesprek teruglezen. Hebben de muren oortjes? Wordt er weer gelekt? Een voormalige directeur van de club zei eens dat bij ADO iedereen zijn lijntjes heeft – zelfs de receptionistes. Een dergelijk gevoel ontstaat die avond ook bij de spelers.
Wat Omroep West die avond meldt, is dat de spelers Giovanni Franken erbij willen als assistent. Franken, trainer van Jong ADO, was vorig seizoen hun hoofdtrainer op interim-basis. Hij was de coach toen ADO verloor van Excelsior. De spelers voelen zich fijn bij hem. Franken is makkelijk in de omgang, weet ze vaak te prikkelen.
Kuijt staat hiervoor open. Dan wel. Eerder in het seizoen, toen Franken ook werd genoemd als opvolger van Chris van der Weerden, had hij zijn bedenkingen gehad. Toen leek het hem niet verstandig om de vorige hoofdtrainer als assistent binnen te halen. Maar nu, als de spelers dit graag willen, wil hij dat standpunt heroverwegen. Met Franken maakt hij de afspraak dat ze na de komende uitwedstrijd bij Telstar koffie gaan drinken. Op zondag 13 november.
VII. EEN BRITS KLANKBORD
Ook dan weer wijst alles erop dat Kuijt op korte termijn extra handjes kan verwelkomen. Maar die zaterdag, de dag na Telstar (0-0), gebeurt iets geks. Franken belt Kuijt op. Hij zegt dat hij is gebeld door Edwin Reijntjes en dat die heeft gezegd dat hij niet twee kapiteins op één schip wil hebben. Franken wordt niét bij het eerste elftal gehaald, krijgt Kuijt te horen. Van Franken. Pas later hoort hij dit van Reijntjes.
Diezelfde zaterdag gebeurt nog iets anders opmerkelijks. Na nog geen vijf volledige maanden legt technisch manager Daryl Janmaat zijn taken neer. De voormalige verdediger was in juni aangesteld voor twee seizoenen. Opmerkelijk, maar insiders zagen het aankomen. Die zagen al langer dat Janmaat zich niet prettig voelde.
Net als Kuijt bekleedde ook Janmaat een functie die hij niet eerder had. Eerst was dan ook het plan dat hij het vak zou leren aan de hand van een ervaren technisch directeur. Alleen: die directeur kwam niet. Janmaat stond er daardoor al snel alleen voor. Hij was amper aangesteld of hij moest op de foto met spelers die bij ADO een contract hadden getekend. Spelers die hij soms niet eens kende. Makelaars dachten vervolgens dat ze bij hem moesten zijn. Maar: Janmaat had weinig te beslissen, was niet tekenbevoegd. ‘Het grootste punt waar ik mee zat is dat er mensen beslissen die drieduizend kilometer verderop zitten en geen idee hebben wat er überhaupt speelt binnen de club’, zei Janmaat later over zijn vertrek. De technisch manager werd soms ook niet in beslissingen gekend.
Een van die beslissingen zou de komst zijn geweest van een man wiens naam nog niet eerder is gevallen in de media: Paul Tisdale. Deze Britse oud-prof en manager, die eens de langst zittende trainer was in het Engeland na Arsène Wenger (bij Exeter City), is in november door de eigenaars naar voren geschoven als klankbord voor Kuijt. Dit gebeurde vlak voor het vertrek van Janmaat. Kuijt en Tisdale kunnen het goed vinden met elkaar. Het geopperde idee om Tisdale toe te voegen aan zijn staf, ziet Kuijt wel zitten. Zal hij dan eindelijk weer een tweede assistent krijgen?
VIII. BOZE SPELERS EN EEN SCHORSING
Hoewel het intern al broeide, escaleert de situatie bij ADO pas echt op de maandag na de wedstrijd tegen Telstar. Op 14 november. Aanleiding is een interview van directeur Edwin Reijntjes bij Omroep West. Intern is geadviseerd nog even te wachten met dit vraaggesprek, bijvoorbeeld tot na de midweekse wedstrijd tegen Roda, maar dat doet Reijntjes niet.
In het gesprek vertelt de directeur nog vertrouwen in Kuijt te hebben. ‘Een professional als Kuijt past in onze visie. Dat er iets moet gebeuren in de staf, lijkt ons duidelijk. Alleen we gaan niet voor een paniekoplossing’, zegt Reijntjes, die in hetzelfde interview vertelt dat Giovanni Franken gewoon moet doorgaan bij Jong ADO. Kuijt en Franken zou niet meer dan een ‘verstandshuwelijk’ zijn, zegt hij erbij.
Nadien zullen een aantal zaken de verhoudingen nog verder aanscherpen. Te beginnen bij de reactie van Ricardo Kishna en Thomas Verheydt, de meest ervaren spelers van het team. Zij zijn woedend vanwege het interview. Niet voor het eerst voelen zij zich niet serieus genomen door de directeur. Hoezo wordt hun wens om Franken aan te stellen genegeerd? Ze vertellen dit ook aan Kuijt, en zeggen hem dat ze een statement overwegen. Kuijt toont begrip. Wel oppert hij of ze niet zouden wachten tot na de wedstrijd tegen Roda.
Dirk Kuijt overlegt met Ricardo Kishna tijdens de wedstrijd tegen Telstar.
Dirk Kuijt overlegt met Ricardo Kishna tijdens de wedstrijd tegen Telstar.
Vergeefs. De dag erna komen Kishna en Verheydt met een statement. Ze willen weg bij ADO. ‘Wij kunnen ons totaal niet vinden in het beleid en het statement dat gisterochtend door de directeur is medegedeeld’, aldus het tweetal. ‘Wij herkennen ons cluppie niet meer terug. De Haagse mentaliteit is het hart op de tong dragen en zeggen hoe het is (…) Het constant verspreiden van leugens, het gebrek aan respect richting de spelersgroep en het valse spel met het tegen elkaar opzetten binnen de organisatie is ons te veel geworden.’
Op zijn beurt reageert directeur Reijntjes furieus. Hij laat Kuijt weten dat de trainer beide spelers moet schorsen tegen Roda. Kuijt is getergd. Twee belangrijke spelers aan de kant houden in misschien wel een cruciale wedstrijd voor zijn eigen toekomst: hij is niet gek. Kuijt adviseert Reijntjes er nog eens over na te denken. Die doet dat en meldt de dag erna dat hij de spelers inderdaad gaat schorsen. Kuijt belt daarop met de Amerikaanse eigenaars om te vertellen wat er gebeurt. Zes uur voor de wedstrijd trekt Reijntjes de schorsing alsnog in en wenst hij Kuijt veel succes met de wedstrijd.
IX. DE DRUPPEL
De spelers willen per se winnen van Roda. Vóór Kuijt. Ze weten dat de club hem na deze wedstrijd zal evalueren. ‘Boys’, zeggen ze tegen elkaar, ‘deze man heeft echt vertrouwen in ons, we moeten winnen.’ Ziek zijn ze ervan als Roda in de 85e minuut alsnog de winnende maakt. Ze hebben hun trainer laten zitten. Zo voelt het.
‘De situatie waarin we werken is heel onveilig’
Na het verlies zegt Kuijt iets opmerkelijks voor de camera. Niet over de wedstrijd, maar over de club. ‘De situatie waarin we werken met spelers, trainers en staf is heel onveilig’, zegt hij. ‘Alles wat wij doen, soms in vertrouwen, ligt heel snel op straat. Je weet niet wie je kan vertrouwen bij de club.’
Onveiligheid – dat is wat hij vaker blijkt te hebben gedacht in zijn tijd bij ADO. Onder meer door vijandigheid in het stadion. Dat hij eens supporters te woord moest staan op het trainingsveld kon hij wel hebben. Maar dat mensen op de hoofdtribune openlijk de ergste dingen kunnen roepen waar zijn familie naast zit?
Ondanks de nederlaag lijkt de trainer niet te hoeven vrezen. Zeker niet als hij twee dagen later bij de NOS kan lezen dat directeur Reijntjes niet van plan is de koers te veranderen. ‘We gaan kijken hoe we de staf opnieuw gaan inrichten, zodat we na de winterstop wél prestaties kunnen neerzetten’, vertelt Reijntjes de NOS. ‘Dat is in principe ook met Dirk, ja.’
Duidelijk is ook dat de Engelsman Paul Tisdale daadwerkelijk zal aansluiten om Kuijt te helpen. De Amerikanen denken dat dit Kuijt kan helpen. Met de komst van Tisdale in het verschiet wil Kuijt meteen een gesprek plannen met alle mensen tussen wie frictie is ontstaan in de dagen ervoor. Onder anderen met directeur Reijntjes en Kishna en Verheydt. Dan kunnen zaken worden uitgepraat.
Gek genoeg speelt er nog wel iets anders. Terwijl de Amerikanen op Tisdale mikken, blijkt ook Reijntjes bezig met een assistent. Zonder overleg met Kuijt heeft hij clubcoryfee Dick Advocaat gepolst om te komen helpen. Kuijt hoort dit via via. De Amerikanen blijken hier dan nog niks van te weten. Ze horen het pas als Kuijt bij hen informeert of dit klopt. Het brengt de trainer in vertwijfeling. Hij heeft veel respect voor Advocaat, maar hij heeft ook zijn ja-woord aan Tisdale gegeven. Bovendien heeft hij geen contact met Advocaat. Wat nu?
Op dinsdag 22 november, na vijf vrije dagen, komen de spelers weer samen. Nu hij nog altijd hoofdtrainer is, richt Kuijt zich op de laatste competitieduels voor Kerst. Wel ontvangt hij een appje van de Spaanse voetbaladviseur Ignacio Beristain die in Nederland is. Of hij woensdagavond koffie wil drinken. Die avond komt het hoge woord eruit: hij is ontslagen. Het is woensdag 23 november, die middag heeft Kuijt nog gepadeld met zijn spelers – voor de teamgeest.
X. SENSATIONELE OPVOLGER
Al de volgende avond kan ADO melden wie zijn opvolger wordt: Dick Advocaat. Het is een sensationele aanstelling voor de achterban, maar wel een die vragen oproept. Zeker als directeur Edwin Reijntjes later in het AD opmerkt dat hij de Amerikanen voor een keuze had gesteld. ‘En daarin was ik duidelijk: het was door met mij én Dick of alleen met Dirk.’ Een opmerking die impliceert dat hij wist dat Advocaat hoofdtrainer wilde worden, nog voor Kuijt was ontslagen.
Of dit zo is, wil Reijntjes niet vertellen aan VI. Noch waarom hij de Amerikanen liet kiezen tussen hem of Dirk Kuijt. Evenmin wil hij toelichting geven op de vraag waarom Kuijt geen vervangende assistent kreeg nadat Chris van der Weerden was vertrokken. ADO vindt het niet het goede moment om op deze vragen in te gaan, midden in het seizoen.
'Met een beetje meepraten kan je de boel niet veranderen. Toen heb ik gezegd dat ik het alleen als hoofdtrainer zou doen'
Dick Advocaat, die acht punten haalde uit zijn eerste vijf duels bij ADO, wil desgevraagd wel uitleggen hoe zijn aanstelling verliep. ‘Ik was in eerste instantie benaderd voor een adviseursrol. Maar nadat ADO bleef verliezen, heb ik gezegd dat ik het niet zou doen. Met een beetje meepraten kan je de boel niet veranderen. Toen heb ik gezegd dat ik het alleen als hoofdtrainer zou doen. Met die informatie is Edwin naar de Amerikanen gestapt. Dat vond ik slim. En zo is het gegaan zoals het is gegaan.
0
|
Donderdag 26 januari 2023 om 09:55 uur |
Club Achter de Duinen
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
Bolt geeft visie voor lange termijn aan KNVB
De Amerikaanse eigenaar van ADO Den Haag heeft bij de KNVB openheid gegeven over de toekomstplannen met de club.
Lees het nieuwsbericht
Bolt geeft visie voor lange termijn aan KNVB
De Amerikaanse eigenaar van ADO Den Haag heeft bij de KNVB openheid gegeven over de toekomstplannen met de club.
Lees het nieuwsbericht
0
|
Maandag 16 januari 2023 om 19:26 uur |
grijze gek
Law schreef:
Kan iemand dat artikel plaatsen is een premium artikel
Kan iemand dat artikel plaatsen is een premium artikel
ALSJEBLIEFT..............
Braafheid en Zuiverloon over mentale problemen in topsport: ‘Harry Maguire durfde zijn kinderen niet meer aan te kijken uit schaamte’
Mentale problemen in de topsport uit de taboesfeer halen. Dat is de missie van de oud-profvoetballers Edson Braafheid (39) en Gianni Zuiverloon (36). Morgen komt hun podcast Building Bridges online. ,,Geloof me: het doet wat met je om op tv te horen dat je er helemaal niets van kunt.’’
De avond voor de WK-finale Nederland - Spanje in 2010. Edson Braafheid (39) kan het beeld nog moeiteloos in zichzelf oproepen. Zat hij daar in zijn hotelkamer in Zuid-Afrika, terwijl hij het vooruitzicht van de mogelijk belangrijkste wedstrijd in zijn loopbaan op zich liet inwerken. Zenuwen en twijfels vulden zijn gedachten. Zou het wel goed gaan? Zou hij, toch een ervaren verdediger, niet pijnlijk door het ijs zakken? En wat zouden die honderden miljoenen tv-kijkers dan van hem denken?
,,Ik had totaal geen controle over mijn gedachten’’, bekent de geboren Surinamer, die in de finale in Johannesburg in minuut 105 binnen de lijnen kwam voor de geblesseerde aanvoerder Giovanni van Bronckhorst. ,,Ik was alleen maar bezig met mezelf moed inpraten. Zo van: laat het alsjeblieft goed gaan morgen.’’
Mentale problemen in topsport vielen decennialang in de categorie zweetvoeten, kalknagels of zwemmerseczeem. Je wist dat er mensen mee rondliepen, maar erover praten? Liever niet. Het paste domweg niet in de machocultuur die presteren op het allerhoogste niveau met zich meebrengt. Je kwetsbaar opstellen maakte je zwak, zo wilde het cliché. Het kon je reputatie en status in de selectie genadeloos schaden.
,,En eigenlijk is dat best gek”, zegt Braafheid, nog altijd woonachtig in de Verenigde Staten waar hij zijn actieve loopbaan afsloot bij Palm Beach Stars. ,,In topsport zijn we met van alles bezig. Met conditioneel fit raken, tactische en technische analyses. Behalve dan met die paar centimeter in je hoofd, de hersenen. Die vergeten we nogal eens. En precies daar valt nog enorm veel progressie te boeken.’’
Om die reden richtte Braafheid, samen met zijn goede vriend en ex-prof Gianni Zuiverloon (36), House of Acceleration (HOA) op, waarin ze mentale problemen bij sporters te lijf gaan. Ze werken hierbij samen met mental coaches, psychologen en ambassadeurs uit de sport- en entertainmentbranche. Hun doel is het verbeteren van de geestelijke gezondheid en het psychisch welzijn van mensen, onder wie (jeugdige) sporters.
Daarnaast starten ze maandag met een podcast waarin ze met bekende topsporters over hun geestelijke obstakels praten. ,,Van de professionele sportwereld wordt nog te vaak een te rooskleurig beeld geschetst’’, vindt Braafheid, die speelde voor onder andere FC Utrecht, FC Twente, Bayern München, Hoffenheim en Lazio. ,,Natuurlijk is het prachtig om voor 80.000 toeschouwers of meer te spelen en goed geld te verdienen. Alleen: dat is de buitenkant. In werkelijkheid gaan heel veel topsporters gebukt onder eenzaamheid, blessureleed, druk van buitenaf en tal van dat soort zaken meer. In ons werk proberen wij een klankbord te zijn voor diegenen die hun zorgen in vertrouwelijkheid van zich af willen praten. Het is echt keihard nodig.’’
Waarom is het zo nodig?
Zuiverloon, oud-speler van onder meer Feyenoord, Heerenveen, West Bromwich Albion en ADO Den Haag: ,,Wat Edson zegt over die dag voor de WK-finale, ervoer ik in min of meer dezelfde mate tijdens mijn eerste periode bij ADO Den Haag. De degradatieperikelen maakten een ander mens van me. Ik raakte geblesseerd, was thuis niet meer de gezelligste en voelde me verantwoordelijk voor de kantoormedewerkers, die misschien wel hun baan zouden gaan verliezen wanneer we eruit zouden gaan met ADO. Het was alsof ik voortdurend een zak bakstenen op mijn rug droeg, zo erg trok ik me de ellende aan.
,,Vooral toen realiseerde ik me dat je je als topsporter heel alleen kunt voelen, dat de spanningen of kritiek op jouw functioneren je te veel kunnen worden. Juist ook omdat kritiek vaak heel persoonlijk wordt. Geloof me: het doet wat met je om op tv te horen dat je er helemaal niets van kunt. Supporters die je afmaken op internet? Het komt binnen bij je, echt waar. Zelfs absolute topspelers laten zoiets niet zomaar van zich af glijden. Op den duur kan die stress gekmakend worden.’’
Neem Harry Maguire. Ik las ergens dat hij uit pure schaamte zijn kinderen niet meer durfde aan te kijken, zo schuldig voelde hij zich ten opzichte van hen
Edson Braafheid
Braafheid: ,,Neem Harry Maguire, die sinds zijn komst naar Manchester United met nogal wat kritiek te maken kreeg. Ik las ergens dat hij uit pure schaamte zijn kinderen niet meer durfde aan te kijken, zo schuldig voelde hij zich ten opzichte van hen. En dit alleen maar omdat hun vader op sociale media voortdurend werd weggezet als miskoop, als nutteloze kracht.
,,En dan is dit nog maar één voorbeeldje, hè, van waarom het bedrijven van topsport nu veel lastiger is dan pakweg twintig jaar geleden. Eén klik op je telefoon en de bagger over jou als persoon druipt vanzelf over je heen. Probeer dan nog maar eens vertrouwen te houden in jezelf. Echt, dat is zo makkelijk niet. Daar kun je als topsporter goed hulp bij gebruiken. Ik had die hulp als profvoetballer althans dolgraag gehad.’’
De cijfers onderstrepen dat er in de topsport nog een wereld te winnen is op het gebied van geestelijke gezondheid. In een vorig jaar verschenen rapport van het IOC is te lezen dat bijna de helft van de sporters wereldwijd kampt met slaapproblemen, terwijl een derde angststoornissen en depressieve klachten heeft. Ook alcoholmisbruik, gokproblemen en suïcidale gedachten zijn geen uitzondering.
Oud-profvoetballers als Jeroen van der Lely en Jordi Hoogstrate kwamen publiekelijk uit voor hun faalangst, Gregory van der Wiel en Ricardo Kishna vertelden over hun paniekaanvallen. Dat deed ook de Amerikaanse turnster Simone Biles, die zo’n beetje alles won wat in haar sport te winnen valt. Onder anderen Gary Speed en Robert Enke kozen voor de dood, mogelijk als gevolg van spanningen tijdens hun voetbalcarrière.
Wat kunnen jullie topsporters bieden?
Zuiverloon: ,,We maken ze mentaal weerbaar. We vragen niet achteloos: ‘Hoe gaat-ie?’ Nee, we verdiepen ons echt in hoe het iemand vergaat, reiken ‘tools’ aan. Zo zorgen we ervoor dat de outside noise uit hun systeem verdwijnt. Dat klinkt allemaal als clichés, maar uit ervaring weet ik dat het belangrijk is dat iemand zich oprecht om je bekommert.
,,Stel: je hebt als topsporter slecht geslapen omdat er privé wat aan de hand is. Denk jij dan dat je zoiets deelt in de kleedkamer? Nee. Eenvoudigweg omdat er misbruik van wordt gemaakt door je ploeggenoten. Je wordt als slappeling gezien. Wij proberen sporters te leren dat kwetsbaarheid tonen geen zwakte is, maar juist een kracht. Als jij vrij in je hoofd bent en goed in je vel zit, presteer je beter.’’
Braafheid: ,,Voetbal is wat je doet, niet wie je bent. Achter iedere topsporter gaat een mens schuil, met zijn of haar eigen problemen. Die nuance wordt te weinig gemaakt. Het is fantastisch, hoor, om – zoals ik ooit – voor Bayern München te mogen voetballen. Alleen: als het dan even niet loopt, als de prestaties achterblijven bij de verwachtingen, is het wel zo fijn als er iemand voor je is die met je naar een verklaring zoekt. Je kunt namelijk helemaal kapotgaan aan die stress, heb ik gemerkt. Daar zouden we, zeker ook de clubs, meer bij moeten stilstaan. Al was het maar omdat ze er belang bij hebben dat hun sporters zo weinig mogelijk aan hun hoofd hebben.’’
Clubs werken toch al met mental coaches?
Zuiverloon: ,,Zeker. Langzaamaan gaat het echt wel de goede kant op. Clubs hebben steeds meer in de gaten dat ontwikkeling van een sporter niet alleen in het fysieke gedeelte zit. Toch kunnen hier nog heel veel stappen in worden gezet. Neem de jeugdopleiding. Hoe bereid je talenten voor op de impact van sociale media, waar ze later mee te maken krijgen? Hoe voorkom je dat ze, zoals Maguire, de kritiek heel persoonlijk opvatten? Onder meer daarin kan nog enorme winst worden behaald.’’
Braafheid: ,,In de ideale situatie heeft iedere topsporter straks een eigen, onafhankelijke psycholoog. Oftewel: een deskundige die er écht voor de sporter is en die geen directe belangen heeft met de club. Ik geloof dat je daarmee heel veel psychologische problemen gaat voorkomen. In de NBA is dit al heel lang vanzelfsprekend en werpt het vruchten af. In Europa lopen we wat dat betreft nog behoorlijk achter.’
Denzel Dumfries gaf tijdens het WK toe dat hij regelmatig hulp inschakelt van een sportpsycholoog. Gaat die bekentenis ook hier leiden tot meer acceptatie van geestelijke gezondheidszorg?
Braafheid: ,,Zeker. Denzel is natuurlijk niet de eerste de beste die dit zegt. Dat zo iemand zich kwetsbaar durft op te stellen, helpt enorm. Ook als voorbeeld naar anderen. Zonder mentale ballast is een voetballer nu eenmaal tot veel meer in staat dan een speler die die problemen wél met zich mee leurt. En wat voor voetballers geldt, geldt net zo goed voor de bakker van om de hoek. Als hij liefde voelt, zullen zijn taartjes ook lekkerder smaken.’’
Maandag start jullie podcast over ‘de mens achter de sporter’, met in de eerste aflevering Urby Emanuelson. Wat kunnen luisteraars verwachten?
Zuiverloon: ,,Diepgaande verhalen van topsporters over waar ze tegenaan zijn gelopen in hun loopbaan. Hopelijk zijn deze levenslessen een inspiratiebron voor de topsporters van de toekomst. Mentale problemen helemaal uit de taboesfeer halen, daar is het ons om te doen.’’
Braafheid en Zuiverloon over mentale problemen in topsport: ‘Harry Maguire durfde zijn kinderen niet meer aan te kijken uit schaamte’
Mentale problemen in de topsport uit de taboesfeer halen. Dat is de missie van de oud-profvoetballers Edson Braafheid (39) en Gianni Zuiverloon (36). Morgen komt hun podcast Building Bridges online. ,,Geloof me: het doet wat met je om op tv te horen dat je er helemaal niets van kunt.’’
De avond voor de WK-finale Nederland - Spanje in 2010. Edson Braafheid (39) kan het beeld nog moeiteloos in zichzelf oproepen. Zat hij daar in zijn hotelkamer in Zuid-Afrika, terwijl hij het vooruitzicht van de mogelijk belangrijkste wedstrijd in zijn loopbaan op zich liet inwerken. Zenuwen en twijfels vulden zijn gedachten. Zou het wel goed gaan? Zou hij, toch een ervaren verdediger, niet pijnlijk door het ijs zakken? En wat zouden die honderden miljoenen tv-kijkers dan van hem denken?
,,Ik had totaal geen controle over mijn gedachten’’, bekent de geboren Surinamer, die in de finale in Johannesburg in minuut 105 binnen de lijnen kwam voor de geblesseerde aanvoerder Giovanni van Bronckhorst. ,,Ik was alleen maar bezig met mezelf moed inpraten. Zo van: laat het alsjeblieft goed gaan morgen.’’
Mentale problemen in topsport vielen decennialang in de categorie zweetvoeten, kalknagels of zwemmerseczeem. Je wist dat er mensen mee rondliepen, maar erover praten? Liever niet. Het paste domweg niet in de machocultuur die presteren op het allerhoogste niveau met zich meebrengt. Je kwetsbaar opstellen maakte je zwak, zo wilde het cliché. Het kon je reputatie en status in de selectie genadeloos schaden.
,,En eigenlijk is dat best gek”, zegt Braafheid, nog altijd woonachtig in de Verenigde Staten waar hij zijn actieve loopbaan afsloot bij Palm Beach Stars. ,,In topsport zijn we met van alles bezig. Met conditioneel fit raken, tactische en technische analyses. Behalve dan met die paar centimeter in je hoofd, de hersenen. Die vergeten we nogal eens. En precies daar valt nog enorm veel progressie te boeken.’’
Om die reden richtte Braafheid, samen met zijn goede vriend en ex-prof Gianni Zuiverloon (36), House of Acceleration (HOA) op, waarin ze mentale problemen bij sporters te lijf gaan. Ze werken hierbij samen met mental coaches, psychologen en ambassadeurs uit de sport- en entertainmentbranche. Hun doel is het verbeteren van de geestelijke gezondheid en het psychisch welzijn van mensen, onder wie (jeugdige) sporters.
Daarnaast starten ze maandag met een podcast waarin ze met bekende topsporters over hun geestelijke obstakels praten. ,,Van de professionele sportwereld wordt nog te vaak een te rooskleurig beeld geschetst’’, vindt Braafheid, die speelde voor onder andere FC Utrecht, FC Twente, Bayern München, Hoffenheim en Lazio. ,,Natuurlijk is het prachtig om voor 80.000 toeschouwers of meer te spelen en goed geld te verdienen. Alleen: dat is de buitenkant. In werkelijkheid gaan heel veel topsporters gebukt onder eenzaamheid, blessureleed, druk van buitenaf en tal van dat soort zaken meer. In ons werk proberen wij een klankbord te zijn voor diegenen die hun zorgen in vertrouwelijkheid van zich af willen praten. Het is echt keihard nodig.’’
Waarom is het zo nodig?
Zuiverloon, oud-speler van onder meer Feyenoord, Heerenveen, West Bromwich Albion en ADO Den Haag: ,,Wat Edson zegt over die dag voor de WK-finale, ervoer ik in min of meer dezelfde mate tijdens mijn eerste periode bij ADO Den Haag. De degradatieperikelen maakten een ander mens van me. Ik raakte geblesseerd, was thuis niet meer de gezelligste en voelde me verantwoordelijk voor de kantoormedewerkers, die misschien wel hun baan zouden gaan verliezen wanneer we eruit zouden gaan met ADO. Het was alsof ik voortdurend een zak bakstenen op mijn rug droeg, zo erg trok ik me de ellende aan.
,,Vooral toen realiseerde ik me dat je je als topsporter heel alleen kunt voelen, dat de spanningen of kritiek op jouw functioneren je te veel kunnen worden. Juist ook omdat kritiek vaak heel persoonlijk wordt. Geloof me: het doet wat met je om op tv te horen dat je er helemaal niets van kunt. Supporters die je afmaken op internet? Het komt binnen bij je, echt waar. Zelfs absolute topspelers laten zoiets niet zomaar van zich af glijden. Op den duur kan die stress gekmakend worden.’’
Neem Harry Maguire. Ik las ergens dat hij uit pure schaamte zijn kinderen niet meer durfde aan te kijken, zo schuldig voelde hij zich ten opzichte van hen
Edson Braafheid
Braafheid: ,,Neem Harry Maguire, die sinds zijn komst naar Manchester United met nogal wat kritiek te maken kreeg. Ik las ergens dat hij uit pure schaamte zijn kinderen niet meer durfde aan te kijken, zo schuldig voelde hij zich ten opzichte van hen. En dit alleen maar omdat hun vader op sociale media voortdurend werd weggezet als miskoop, als nutteloze kracht.
,,En dan is dit nog maar één voorbeeldje, hè, van waarom het bedrijven van topsport nu veel lastiger is dan pakweg twintig jaar geleden. Eén klik op je telefoon en de bagger over jou als persoon druipt vanzelf over je heen. Probeer dan nog maar eens vertrouwen te houden in jezelf. Echt, dat is zo makkelijk niet. Daar kun je als topsporter goed hulp bij gebruiken. Ik had die hulp als profvoetballer althans dolgraag gehad.’’
De cijfers onderstrepen dat er in de topsport nog een wereld te winnen is op het gebied van geestelijke gezondheid. In een vorig jaar verschenen rapport van het IOC is te lezen dat bijna de helft van de sporters wereldwijd kampt met slaapproblemen, terwijl een derde angststoornissen en depressieve klachten heeft. Ook alcoholmisbruik, gokproblemen en suïcidale gedachten zijn geen uitzondering.
Oud-profvoetballers als Jeroen van der Lely en Jordi Hoogstrate kwamen publiekelijk uit voor hun faalangst, Gregory van der Wiel en Ricardo Kishna vertelden over hun paniekaanvallen. Dat deed ook de Amerikaanse turnster Simone Biles, die zo’n beetje alles won wat in haar sport te winnen valt. Onder anderen Gary Speed en Robert Enke kozen voor de dood, mogelijk als gevolg van spanningen tijdens hun voetbalcarrière.
Wat kunnen jullie topsporters bieden?
Zuiverloon: ,,We maken ze mentaal weerbaar. We vragen niet achteloos: ‘Hoe gaat-ie?’ Nee, we verdiepen ons echt in hoe het iemand vergaat, reiken ‘tools’ aan. Zo zorgen we ervoor dat de outside noise uit hun systeem verdwijnt. Dat klinkt allemaal als clichés, maar uit ervaring weet ik dat het belangrijk is dat iemand zich oprecht om je bekommert.
,,Stel: je hebt als topsporter slecht geslapen omdat er privé wat aan de hand is. Denk jij dan dat je zoiets deelt in de kleedkamer? Nee. Eenvoudigweg omdat er misbruik van wordt gemaakt door je ploeggenoten. Je wordt als slappeling gezien. Wij proberen sporters te leren dat kwetsbaarheid tonen geen zwakte is, maar juist een kracht. Als jij vrij in je hoofd bent en goed in je vel zit, presteer je beter.’’
Braafheid: ,,Voetbal is wat je doet, niet wie je bent. Achter iedere topsporter gaat een mens schuil, met zijn of haar eigen problemen. Die nuance wordt te weinig gemaakt. Het is fantastisch, hoor, om – zoals ik ooit – voor Bayern München te mogen voetballen. Alleen: als het dan even niet loopt, als de prestaties achterblijven bij de verwachtingen, is het wel zo fijn als er iemand voor je is die met je naar een verklaring zoekt. Je kunt namelijk helemaal kapotgaan aan die stress, heb ik gemerkt. Daar zouden we, zeker ook de clubs, meer bij moeten stilstaan. Al was het maar omdat ze er belang bij hebben dat hun sporters zo weinig mogelijk aan hun hoofd hebben.’’
Clubs werken toch al met mental coaches?
Zuiverloon: ,,Zeker. Langzaamaan gaat het echt wel de goede kant op. Clubs hebben steeds meer in de gaten dat ontwikkeling van een sporter niet alleen in het fysieke gedeelte zit. Toch kunnen hier nog heel veel stappen in worden gezet. Neem de jeugdopleiding. Hoe bereid je talenten voor op de impact van sociale media, waar ze later mee te maken krijgen? Hoe voorkom je dat ze, zoals Maguire, de kritiek heel persoonlijk opvatten? Onder meer daarin kan nog enorme winst worden behaald.’’
Braafheid: ,,In de ideale situatie heeft iedere topsporter straks een eigen, onafhankelijke psycholoog. Oftewel: een deskundige die er écht voor de sporter is en die geen directe belangen heeft met de club. Ik geloof dat je daarmee heel veel psychologische problemen gaat voorkomen. In de NBA is dit al heel lang vanzelfsprekend en werpt het vruchten af. In Europa lopen we wat dat betreft nog behoorlijk achter.’
Denzel Dumfries gaf tijdens het WK toe dat hij regelmatig hulp inschakelt van een sportpsycholoog. Gaat die bekentenis ook hier leiden tot meer acceptatie van geestelijke gezondheidszorg?
Braafheid: ,,Zeker. Denzel is natuurlijk niet de eerste de beste die dit zegt. Dat zo iemand zich kwetsbaar durft op te stellen, helpt enorm. Ook als voorbeeld naar anderen. Zonder mentale ballast is een voetballer nu eenmaal tot veel meer in staat dan een speler die die problemen wél met zich mee leurt. En wat voor voetballers geldt, geldt net zo goed voor de bakker van om de hoek. Als hij liefde voelt, zullen zijn taartjes ook lekkerder smaken.’’
Maandag start jullie podcast over ‘de mens achter de sporter’, met in de eerste aflevering Urby Emanuelson. Wat kunnen luisteraars verwachten?
Zuiverloon: ,,Diepgaande verhalen van topsporters over waar ze tegenaan zijn gelopen in hun loopbaan. Hopelijk zijn deze levenslessen een inspiratiebron voor de topsporters van de toekomst. Mentale problemen helemaal uit de taboesfeer halen, daar is het ons om te doen.’’
0
|
Zondag 8 januari 2023 om 18:38 uur |
Rob2002
VI Pro: Dirk Kuijt gaat kopje onder in de ouderwetse Haagse slangenkuil
12:45
Door Bart Kruijt
Dirk Kuijt begon in de zomer met grootse plannen aan zijn eerste klus als trainer in het betaald voetbal, maar moet een halfjaar later al zijn eerste ontslag zien te verwerken. Over de mislukte missie van de Katwijker in de weer ouderwets onrustige slangenkuil die ADO Den Haag heet.
In augustus, kort voor de start van een nieuw seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, maakte VI een rondje langs de twintig hoofdtrainers in de competitie. We vroegen de coaches onder meer naar hun verwachtingen voor het aankomende voetbaljaar. Dirk Kuijt toonde daarbij direct zijn ambitie. 'We willen graag promoveren en dat kan via de bovenste twee plekken of anders via de nacompetitie. Maar als coach streef je het hoogst haalbare na, dus ik ga wel voor de titel', klonk het strijdbaar.
Kuijt was twee maanden eerder aangesteld bij ADO, waar hij het stokje overnam van interim-trainer Giovanni Franken. Hij was na het ontslag van Ruud Brood tijdelijk doorgeschoven en er nog in geslaagd om ADO naar de drempel van de Eredivisie te brengen. In de al veelvuldig besproken play-offfinale ging het tegen Excelsior op onvoorstelbare wijze toch nog mis voor ADO, dat daardoor minstens een extra jaar Keuken Kampioen Divisie-voetbal moest accepteren. Kuijt werd door zijn zaakwaarnemer Rob Jansen, die zoals bekend een sterke band heeft met ADO, naar voren geschoven als de man die de tweevoudig landskampioen terug naar de Eredivisie moest brengen.
Een van de eerste dingen die Kuijt deed was inpraten op boegbeeld Thomas Verheydt. De Haagse spits kon een doelpuntrijk debuutseizoen bij de club van zijn hart verzilveren met een lucratief avontuur in het (verre) buitenland, maar besloot na lang wikken en wegen om toch bij ADO te blijven. Hij tekende een nieuw (overigens ook vrij lucratief) contract in het Bingoal Stadion en begon vol goede moed aan de voorbereiding. De missie van Verheydt was duidelijk: hij wilde ADO in zijn tweede seizoen bij de club alsnog van de KKD-nachtmerrie verlossen. 'Want ik kan de club niet zo achterlaten', liet de aanvaller optekenen.
Zelfs de sjeik krijgt Thomas Verheydt niet weg bij zijn geliefde ADO Den Haag
De spits kon een succesvol seizoen verzilveren met een lucratieve transfer, maar besloot om met ADO Den Haag op promotie te blijven jagen.
Nu, ruim vier maanden later, vraagt Verheydt zich haast dagelijks af hoe hij zo stom had kunnen zijn. De spits loopt met zijn ziel onder zijn arm rond bij ADO, dat bezig is aan zijn slechtste seizoen ooit en zeventiende staat in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg heeft maar vier van de zestien wedstrijden gewonnen en slechts een punt meer dan Helmond Sport, op het moment de slechtste bvo uit het Nederlandse voetbal. De titel waar Kuijt het in augustus over had is wel héél erg ver weg; zelfs deelname aan de play-offs is allesbehalve in het zicht. Want wat nog zorgwekkender is dan de plek op de ranglijst, is dat er totaal geen vooruitgang zit in het vertoonde spel.
Ook tegen Roda JC Kerkrade, de laatste wedstrijd voor de WK-stop (0-1 nederlaag), was het voetbal van ADO weer niet om aan te gluren.
JANMAAT
Wanneer de resultaten tegenvallen, weet je bij ADO één ding zeker: dan wordt het onrustig. In de afgelopen periode werd dat nog maar eens bevestigd. Er waren al een poosje heel wat spanningen voelbaar, voordat de pot een kleine twee weken geleden overkookte en Daryl Janmaat plotseling zijn vertrek aankondigde. Janmaat had in de zomer een punt achter zijn actieve spelersloopbaan gezet en was toen direct verdergegaan als technisch manager van ADO, maar vijf maanden na zijn carrièreswitch volgde de conclusie dat hij deze stap beter niet had kunnen zetten.
Daryl Janmaat: 'Ik ga niet voor andermans keuzes staan, zeker niet als ik het er niet mee eens ben’
Janmaat baalde onder meer van het gebrek aan beloofde begeleiding in zijn nieuwe functie en dat er beslissingen werden genomen waar hij niet achter stond. Zelf had hij geen beslissingsbevoegdheid, waardoor hij daar weinig aan kon veranderen. 'En ik ga niet voor andermans keuzes staan, zeker niet als ik het er niet mee eens ben', zei Janmaat tegen VI. 'Het grootste punt waar ik mee zat is dat er mensen beslissen die drieduizend kilometer verderop zitten en geen idee hebben wat er überhaupt speelt binnen de club. Dat hoort niet, vind ik.'
Namens de Amerikaanse grootaandeelhouder Bolt werd Ignacio Beristain naar voren geschoven als de man die verantwoordelijk is voor wat er bij ADO gebeurt, maar hij moet ook de boel draaiende houden bij Estoríl (een andere club uit het Bolt-portefeuille) en zit zodoende geregeld in Portugal. Na een weinig zeggend interview met het clubkanaal in april heeft Beristain zich ook nooit meer publiekelijk uitgesproken over de situatie bij ADO.
FRANKEN
Janmaat twijfelde al een tijdje over een snel vertrek als technisch manager bij de club van zijn hart en een gesprek met de directie, dat hij kort voor de uitwedstrijd tegen Telstar voerde, was voor hem de welbekende druppel die de emmer deed overlopen. Janmaat wil op de inhoud van dat gesprek niet ingaan, maar duidelijk is dat hij op verzoek van de spelersgroep Franken naar voren had geschoven als nieuwe assistent voor Kuijt bij het worstelende eerste elftal. Chris van der Weerden vertrok al in september naar Vitesse, maar is nog steeds niet opgevolgd in de staf. Franken is nu weer de coach van Jong ADO en maakte in het vorige seizoen veel indruk op de spelers van het eerste elftal. Zij wilden daarom graag weer met hem samenwerken.
De spelers van ADO Den Haag lopen weg met Giovanni Franken.
Janmaat kon dat echter niet regelen en Edwin Reijntjes zag het doorschuiven van de Jong ADO-trainer niet zitten. In een statement dat de algemeen directeur uitbracht legde hij uit dat er dan een 'verstandshuwelijk' zou ontstaan, waarmee hij suggereerde dat de spelers Franken eigenlijk als opvolger van Kuijt wilden hebben. Iets waar hij overigens best eens gelijk in zou kunnen hebben, want van meerdere kanten hoorden we al een tijdje dat een aantal spelers allang geen vertrouwen meer had in Kuijt. De trainer zei daarover: 'Tsjah, wat kan ik met die verhalen? Ik kan alleen zeggen dat ik vorige week een heel goed gesprek heb gevoerd met mijn spelers, waarin we heel erg open en eerlijk naar elkaar waren. Ik heb honderd procent vertrouwen in mijn spelers en in mijn staf en met dit soort verhalen, of een eventueel vertrek, ben ik dan ook helemaal niet bezig.'
Twee dagen daarvoor had Reijntjes, die zelf ook al maanden onder druk staat, nog duidelijk gemaakt dat Kuijt (en hijzelf) gewoon zouden blijven zitten. Volgens de algemeen directeur zou een ontslag, van hemzelf of voor Kuijt, de problemen waar ADO mee kampt niet oplossen. Grootaandeelhouder Bolt denkt daar blijkbaar anders over, want donderdag is Kuijt alsnog op straat gezet. Of daar inderdaad een torenhoge afkoopsom voor moest worden betaald, zoals hier en daar werd gesuggereerd, is onduidelijk. Kuijt en Reijntjes ontkennen dat er een afkoopsom was. Een officieel bericht over het congé van Kuijt is er overigens nog steeds niet.
Kuijt en zijn spelers hadden na de wedstrijd tegen Roda van vorige week woensdag een kleine week vrij en begonnen gister (woensdag) weer met werken. Toen is besloten om alsnog te breken met de trainer, die ondanks de mooie beloftes van Bolt in de zomer zeker niet de beste spelersselectie tot zijn beschikking heeft gekregen, maar wel verweten kan worden dat hij van het beschikbare materiaal geen team heeft gemaakt. Ook leek een tactisch plan vaak te ontbreken en werden er geen spelers beter onder Kuijt. Daarmee zijn de slechte resultaten van dit seizoen wel verklaard.
Of Reijntjes zijn baan wél behoudt, is afwachten. De directeur zal zelf niet opstappen, zo heeft hij benadrukt, maar het is onduidelijk of ze bij Bolt nog wel vertrouwen hebben in de zakenman. De fans zien hem in ieder geval liever nog vandaag dan morgen vertrekken, zo werd ook tijdens het duel met Roda wel weer duidelijk. Reijntjes bezocht deze thuiswedstrijd in het opnieuw matig gevulde Bingoal Stadion uit voorzorg onder politiebegeleiding.
LEUGENS EN VALS SPEL
Ook de spelersgroep heeft het gehad met Reijntjes. De directeur en de voetballers van ADO gaan al maandenlang rollebollend met elkaar over straat, mede door niet betaalde premies in het afgelopen seizoen. Voor de selectie was dat destijds reden genoeg om te gaan staken. Reijntjes wordt er ook van beschuldigd dat hij een dubieuze rol heeft gespeeld in de overnamesoap, waarbij hij geïnteresseerde partijen bewust buiten de deur zou hebben gehouden, om zijn eigen positie veilig te stellen. Bolt wilde Reijntjes namelijk gewoon laten zitten, in tegenstelling tot andere overnamekandidaten. De directeur ontkent deze aantijgingen met klem.
Ricardo Kishna is pas net terug bij ADO Den Haag.
Na het statement dat Reijntjes vorige week uitbracht was de maat in ieder geval vol voor Verheydt en Ricardo Kishna, die daags voor de wedstrijd tegen Roda een transferverzoek indienden. In een verklaring aan Omroep West gaven Verheydt en Kishna tekst en uitleg bij deze beslissing en lieten zij weten zich totaal niet te kunnen vinden in het gevoerde beleid en het statement van Reijntjes. De directeur werd beschuldigd van het verspreiden van leugens en mensen met vals spel tegenover elkaar opzetten.
Verheydt en Kishna beklaagden zich over het plotselinge vertrek van Janmaat, met wie zij een erg goede band hebben, en benadrukten dat de spelers Franken helemaal niet naar voren hadden geschoven als opvolger voor Kuijt. 'Maar het wordt wel gecommuniceerd alsof wij een coupe willen plegen', mopperde het duo. 'Wij houden te veel van deze club om dit maar door te laten gaan. Wij trekken hier onze grens.'
ADO lijkt zo weer op een ouderwetse soap, waarin het ene probleem moeiteloos overgaat in het andere. De directeur beschuldigen van liegen zou bij negen van de tien clubs toch tot een schorsing leiden, maar niet bij ADO, waar Verheydt en Kishna tegen Roda gewoon aan de aftrap verschenen. Intern was er wel gesproken over een schorsing, maar Kuijt had verzocht om het duo gewoon te mogen selecteren en kreeg zijn zin. Na de met 0-1 verloren wedstrijd stonden Verheydt en Kishna de pers te woord. Extra uitleg over het statement, wat de twee bijvoorbeeld bedoelden met het 'liegen' van Reijntjes, wilden zij niet geven. 'We hebben het gevoel dat wat we er verder over zeggen verkeerd kan vallen, of in een andere toon kan worden opgevat', zei Kishna. 'Nu hebben we dit zelf goed op papier kunnen zetten en daar staan we volledig achter. Hier laten we het voor nu even bij.'
Verheydt zei niet veel meer, maar liet zich wel ontglippen dat hij hoopt dat hij na januari nog voor de club speelt. Zo is het transferverzoek toch vooral een manier om Reijntjes verder onder druk te zetten dan een expliciete vertrekwens. 'Natuurlijk voel ik die druk', zei Reijntjes daarover. 'Maar ik sta daar nuchter in en zal mijn rug recht houden. Als die jongens weg willen gaan, dan moeten ze gaan. We zullen daar binnenkort nog eens over spreken. Eerst moet iedereen maar eens afkoelen.' Dat lijkt een goed idee. 'Er zijn echt heel veel dingen gebeurd', verzuchtte Verheydt.
Ook Kuijt slaakte na de wedstrijd tegen Roda een diepe zucht. De afgelopen periode was hem niet in de koude kleren gaan zitten. 'Ja, ik heb er wel last van gehad', gaf hij toe. 'Ik heb veel meegemaakt in mijn carrière, maar dit nog niet. Er komen bij alle clubs weleens dingen naar buiten, maar dit is een extreme situatie. De situatie waarin we werken, is gewoon heel erg onveilig. Alles wat wij doen ligt heel snel op straat. Er worden zoveel dingen naar buiten gebracht en opgeschreven… Ik kan niet ontkennen dat daar ook wel waarheden bij zitten, maar ook heel veel onwaarheden. Dat kost gewoon heel veel energie.'
Aan opstappen dacht Kuijt niet, zo benadrukte hij nog maar eens. 'Ik zie altijd een weg naar boven', zei hij. 'Ik ben het er volledig mee eens dat de resultaten beter moeten, maar dat begint bij een omgeving waarin je elkaar kunt vertrouwen. Ik zie het in ieder geval nog steeds allemaal zitten, zeker. Ik kan niet ontkennen dat het voor een beginnend trainer een behoorlijke klus is, maar ik kan je wel vertellen dat ik heel strijdbaar ben en blijf. Ik heb altijd vertrouwen in mezelf gehad en dat ik er uiteindelijk uitkom. Dit wordt een mooie uitdaging om dat te bewerkstelligen.'
Die kans krijgt hij niet. Ondanks de belofte van Reijntjes dat de trainer zou blijven zitten, is Kuijt donderdag alsnog ontslagen.
Het is nog onduidelijk wie de opvolger van Kuijt zal worden. Duidelijk is wel dat Danny Buijs als een kandidaat wordt gezien. De voormalig speler van ADO zit zonder werk sinds zijn ontslag bij het Belgische KV Mechelen en is daardoor per direct beschikbaar. ADO speelt pas op 11 december zijn volgende wedstrijd. Almere City is dan de tegenstander
12:45
Door Bart Kruijt
Dirk Kuijt begon in de zomer met grootse plannen aan zijn eerste klus als trainer in het betaald voetbal, maar moet een halfjaar later al zijn eerste ontslag zien te verwerken. Over de mislukte missie van de Katwijker in de weer ouderwets onrustige slangenkuil die ADO Den Haag heet.
In augustus, kort voor de start van een nieuw seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, maakte VI een rondje langs de twintig hoofdtrainers in de competitie. We vroegen de coaches onder meer naar hun verwachtingen voor het aankomende voetbaljaar. Dirk Kuijt toonde daarbij direct zijn ambitie. 'We willen graag promoveren en dat kan via de bovenste twee plekken of anders via de nacompetitie. Maar als coach streef je het hoogst haalbare na, dus ik ga wel voor de titel', klonk het strijdbaar.
Kuijt was twee maanden eerder aangesteld bij ADO, waar hij het stokje overnam van interim-trainer Giovanni Franken. Hij was na het ontslag van Ruud Brood tijdelijk doorgeschoven en er nog in geslaagd om ADO naar de drempel van de Eredivisie te brengen. In de al veelvuldig besproken play-offfinale ging het tegen Excelsior op onvoorstelbare wijze toch nog mis voor ADO, dat daardoor minstens een extra jaar Keuken Kampioen Divisie-voetbal moest accepteren. Kuijt werd door zijn zaakwaarnemer Rob Jansen, die zoals bekend een sterke band heeft met ADO, naar voren geschoven als de man die de tweevoudig landskampioen terug naar de Eredivisie moest brengen.
Een van de eerste dingen die Kuijt deed was inpraten op boegbeeld Thomas Verheydt. De Haagse spits kon een doelpuntrijk debuutseizoen bij de club van zijn hart verzilveren met een lucratief avontuur in het (verre) buitenland, maar besloot na lang wikken en wegen om toch bij ADO te blijven. Hij tekende een nieuw (overigens ook vrij lucratief) contract in het Bingoal Stadion en begon vol goede moed aan de voorbereiding. De missie van Verheydt was duidelijk: hij wilde ADO in zijn tweede seizoen bij de club alsnog van de KKD-nachtmerrie verlossen. 'Want ik kan de club niet zo achterlaten', liet de aanvaller optekenen.
Zelfs de sjeik krijgt Thomas Verheydt niet weg bij zijn geliefde ADO Den Haag
De spits kon een succesvol seizoen verzilveren met een lucratieve transfer, maar besloot om met ADO Den Haag op promotie te blijven jagen.
Nu, ruim vier maanden later, vraagt Verheydt zich haast dagelijks af hoe hij zo stom had kunnen zijn. De spits loopt met zijn ziel onder zijn arm rond bij ADO, dat bezig is aan zijn slechtste seizoen ooit en zeventiende staat in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg heeft maar vier van de zestien wedstrijden gewonnen en slechts een punt meer dan Helmond Sport, op het moment de slechtste bvo uit het Nederlandse voetbal. De titel waar Kuijt het in augustus over had is wel héél erg ver weg; zelfs deelname aan de play-offs is allesbehalve in het zicht. Want wat nog zorgwekkender is dan de plek op de ranglijst, is dat er totaal geen vooruitgang zit in het vertoonde spel.
Ook tegen Roda JC Kerkrade, de laatste wedstrijd voor de WK-stop (0-1 nederlaag), was het voetbal van ADO weer niet om aan te gluren.
JANMAAT
Wanneer de resultaten tegenvallen, weet je bij ADO één ding zeker: dan wordt het onrustig. In de afgelopen periode werd dat nog maar eens bevestigd. Er waren al een poosje heel wat spanningen voelbaar, voordat de pot een kleine twee weken geleden overkookte en Daryl Janmaat plotseling zijn vertrek aankondigde. Janmaat had in de zomer een punt achter zijn actieve spelersloopbaan gezet en was toen direct verdergegaan als technisch manager van ADO, maar vijf maanden na zijn carrièreswitch volgde de conclusie dat hij deze stap beter niet had kunnen zetten.
Daryl Janmaat: 'Ik ga niet voor andermans keuzes staan, zeker niet als ik het er niet mee eens ben’
Janmaat baalde onder meer van het gebrek aan beloofde begeleiding in zijn nieuwe functie en dat er beslissingen werden genomen waar hij niet achter stond. Zelf had hij geen beslissingsbevoegdheid, waardoor hij daar weinig aan kon veranderen. 'En ik ga niet voor andermans keuzes staan, zeker niet als ik het er niet mee eens ben', zei Janmaat tegen VI. 'Het grootste punt waar ik mee zat is dat er mensen beslissen die drieduizend kilometer verderop zitten en geen idee hebben wat er überhaupt speelt binnen de club. Dat hoort niet, vind ik.'
Namens de Amerikaanse grootaandeelhouder Bolt werd Ignacio Beristain naar voren geschoven als de man die verantwoordelijk is voor wat er bij ADO gebeurt, maar hij moet ook de boel draaiende houden bij Estoríl (een andere club uit het Bolt-portefeuille) en zit zodoende geregeld in Portugal. Na een weinig zeggend interview met het clubkanaal in april heeft Beristain zich ook nooit meer publiekelijk uitgesproken over de situatie bij ADO.
FRANKEN
Janmaat twijfelde al een tijdje over een snel vertrek als technisch manager bij de club van zijn hart en een gesprek met de directie, dat hij kort voor de uitwedstrijd tegen Telstar voerde, was voor hem de welbekende druppel die de emmer deed overlopen. Janmaat wil op de inhoud van dat gesprek niet ingaan, maar duidelijk is dat hij op verzoek van de spelersgroep Franken naar voren had geschoven als nieuwe assistent voor Kuijt bij het worstelende eerste elftal. Chris van der Weerden vertrok al in september naar Vitesse, maar is nog steeds niet opgevolgd in de staf. Franken is nu weer de coach van Jong ADO en maakte in het vorige seizoen veel indruk op de spelers van het eerste elftal. Zij wilden daarom graag weer met hem samenwerken.
De spelers van ADO Den Haag lopen weg met Giovanni Franken.
Janmaat kon dat echter niet regelen en Edwin Reijntjes zag het doorschuiven van de Jong ADO-trainer niet zitten. In een statement dat de algemeen directeur uitbracht legde hij uit dat er dan een 'verstandshuwelijk' zou ontstaan, waarmee hij suggereerde dat de spelers Franken eigenlijk als opvolger van Kuijt wilden hebben. Iets waar hij overigens best eens gelijk in zou kunnen hebben, want van meerdere kanten hoorden we al een tijdje dat een aantal spelers allang geen vertrouwen meer had in Kuijt. De trainer zei daarover: 'Tsjah, wat kan ik met die verhalen? Ik kan alleen zeggen dat ik vorige week een heel goed gesprek heb gevoerd met mijn spelers, waarin we heel erg open en eerlijk naar elkaar waren. Ik heb honderd procent vertrouwen in mijn spelers en in mijn staf en met dit soort verhalen, of een eventueel vertrek, ben ik dan ook helemaal niet bezig.'
Twee dagen daarvoor had Reijntjes, die zelf ook al maanden onder druk staat, nog duidelijk gemaakt dat Kuijt (en hijzelf) gewoon zouden blijven zitten. Volgens de algemeen directeur zou een ontslag, van hemzelf of voor Kuijt, de problemen waar ADO mee kampt niet oplossen. Grootaandeelhouder Bolt denkt daar blijkbaar anders over, want donderdag is Kuijt alsnog op straat gezet. Of daar inderdaad een torenhoge afkoopsom voor moest worden betaald, zoals hier en daar werd gesuggereerd, is onduidelijk. Kuijt en Reijntjes ontkennen dat er een afkoopsom was. Een officieel bericht over het congé van Kuijt is er overigens nog steeds niet.
Kuijt en zijn spelers hadden na de wedstrijd tegen Roda van vorige week woensdag een kleine week vrij en begonnen gister (woensdag) weer met werken. Toen is besloten om alsnog te breken met de trainer, die ondanks de mooie beloftes van Bolt in de zomer zeker niet de beste spelersselectie tot zijn beschikking heeft gekregen, maar wel verweten kan worden dat hij van het beschikbare materiaal geen team heeft gemaakt. Ook leek een tactisch plan vaak te ontbreken en werden er geen spelers beter onder Kuijt. Daarmee zijn de slechte resultaten van dit seizoen wel verklaard.
Of Reijntjes zijn baan wél behoudt, is afwachten. De directeur zal zelf niet opstappen, zo heeft hij benadrukt, maar het is onduidelijk of ze bij Bolt nog wel vertrouwen hebben in de zakenman. De fans zien hem in ieder geval liever nog vandaag dan morgen vertrekken, zo werd ook tijdens het duel met Roda wel weer duidelijk. Reijntjes bezocht deze thuiswedstrijd in het opnieuw matig gevulde Bingoal Stadion uit voorzorg onder politiebegeleiding.
LEUGENS EN VALS SPEL
Ook de spelersgroep heeft het gehad met Reijntjes. De directeur en de voetballers van ADO gaan al maandenlang rollebollend met elkaar over straat, mede door niet betaalde premies in het afgelopen seizoen. Voor de selectie was dat destijds reden genoeg om te gaan staken. Reijntjes wordt er ook van beschuldigd dat hij een dubieuze rol heeft gespeeld in de overnamesoap, waarbij hij geïnteresseerde partijen bewust buiten de deur zou hebben gehouden, om zijn eigen positie veilig te stellen. Bolt wilde Reijntjes namelijk gewoon laten zitten, in tegenstelling tot andere overnamekandidaten. De directeur ontkent deze aantijgingen met klem.
Ricardo Kishna is pas net terug bij ADO Den Haag.
Na het statement dat Reijntjes vorige week uitbracht was de maat in ieder geval vol voor Verheydt en Ricardo Kishna, die daags voor de wedstrijd tegen Roda een transferverzoek indienden. In een verklaring aan Omroep West gaven Verheydt en Kishna tekst en uitleg bij deze beslissing en lieten zij weten zich totaal niet te kunnen vinden in het gevoerde beleid en het statement van Reijntjes. De directeur werd beschuldigd van het verspreiden van leugens en mensen met vals spel tegenover elkaar opzetten.
Verheydt en Kishna beklaagden zich over het plotselinge vertrek van Janmaat, met wie zij een erg goede band hebben, en benadrukten dat de spelers Franken helemaal niet naar voren hadden geschoven als opvolger voor Kuijt. 'Maar het wordt wel gecommuniceerd alsof wij een coupe willen plegen', mopperde het duo. 'Wij houden te veel van deze club om dit maar door te laten gaan. Wij trekken hier onze grens.'
ADO lijkt zo weer op een ouderwetse soap, waarin het ene probleem moeiteloos overgaat in het andere. De directeur beschuldigen van liegen zou bij negen van de tien clubs toch tot een schorsing leiden, maar niet bij ADO, waar Verheydt en Kishna tegen Roda gewoon aan de aftrap verschenen. Intern was er wel gesproken over een schorsing, maar Kuijt had verzocht om het duo gewoon te mogen selecteren en kreeg zijn zin. Na de met 0-1 verloren wedstrijd stonden Verheydt en Kishna de pers te woord. Extra uitleg over het statement, wat de twee bijvoorbeeld bedoelden met het 'liegen' van Reijntjes, wilden zij niet geven. 'We hebben het gevoel dat wat we er verder over zeggen verkeerd kan vallen, of in een andere toon kan worden opgevat', zei Kishna. 'Nu hebben we dit zelf goed op papier kunnen zetten en daar staan we volledig achter. Hier laten we het voor nu even bij.'
Verheydt zei niet veel meer, maar liet zich wel ontglippen dat hij hoopt dat hij na januari nog voor de club speelt. Zo is het transferverzoek toch vooral een manier om Reijntjes verder onder druk te zetten dan een expliciete vertrekwens. 'Natuurlijk voel ik die druk', zei Reijntjes daarover. 'Maar ik sta daar nuchter in en zal mijn rug recht houden. Als die jongens weg willen gaan, dan moeten ze gaan. We zullen daar binnenkort nog eens over spreken. Eerst moet iedereen maar eens afkoelen.' Dat lijkt een goed idee. 'Er zijn echt heel veel dingen gebeurd', verzuchtte Verheydt.
Ook Kuijt slaakte na de wedstrijd tegen Roda een diepe zucht. De afgelopen periode was hem niet in de koude kleren gaan zitten. 'Ja, ik heb er wel last van gehad', gaf hij toe. 'Ik heb veel meegemaakt in mijn carrière, maar dit nog niet. Er komen bij alle clubs weleens dingen naar buiten, maar dit is een extreme situatie. De situatie waarin we werken, is gewoon heel erg onveilig. Alles wat wij doen ligt heel snel op straat. Er worden zoveel dingen naar buiten gebracht en opgeschreven… Ik kan niet ontkennen dat daar ook wel waarheden bij zitten, maar ook heel veel onwaarheden. Dat kost gewoon heel veel energie.'
Aan opstappen dacht Kuijt niet, zo benadrukte hij nog maar eens. 'Ik zie altijd een weg naar boven', zei hij. 'Ik ben het er volledig mee eens dat de resultaten beter moeten, maar dat begint bij een omgeving waarin je elkaar kunt vertrouwen. Ik zie het in ieder geval nog steeds allemaal zitten, zeker. Ik kan niet ontkennen dat het voor een beginnend trainer een behoorlijke klus is, maar ik kan je wel vertellen dat ik heel strijdbaar ben en blijf. Ik heb altijd vertrouwen in mezelf gehad en dat ik er uiteindelijk uitkom. Dit wordt een mooie uitdaging om dat te bewerkstelligen.'
Die kans krijgt hij niet. Ondanks de belofte van Reijntjes dat de trainer zou blijven zitten, is Kuijt donderdag alsnog ontslagen.
Het is nog onduidelijk wie de opvolger van Kuijt zal worden. Duidelijk is wel dat Danny Buijs als een kandidaat wordt gezien. De voormalig speler van ADO zit zonder werk sinds zijn ontslag bij het Belgische KV Mechelen en is daardoor per direct beschikbaar. ADO speelt pas op 11 december zijn volgende wedstrijd. Almere City is dan de tegenstander
0
|
Donderdag 24 november 2022 om 15:19 uur |
FC Den Haag!
purnie&pino schreef:
Iemand die het artikel van AD kan plaatsen hier ?
Iemand die het artikel van AD kan plaatsen hier ?
Bij ADO ontstaat onmogelijke werksituatie als ‘Amerika’ kant van Edwin Reijntjes kiest
Thomas Verheydt en Ricardo Kishna willen, onder de huidige omstandigheden, niet meer voor ADO Den Haag spelen. De twee bepalende spelers dienden een transferverzoek in en gaven een keihard statement richting hun algemeen directeur af. Gisteravond ging het tegen Roda JC (0-1) dan ook maar over één man: Edwin Reijntjes.
Stan Wagtman 17-11-22, 092
Laatste update: 12:32
,,Aan opstappen heb ik niet gedacht, nee. Ik doe mijn werk omdat ik ADO verder wil helpen en dat blijf ik doen. Ik ga alleen weg als de aandeelhouder me eruit flikkert.” De woorden van algemeen directeur Edwin Reijntjes zijn kraakhelder. Zelf bij ADO vertrekken? Nee, dat gaat hij niet doen en is volgens hem niet de oplossing voor alle problemen bij de Haagse club.
Lees ook
Dirk Kuyt na late nederlaag tegen Roda JC en onrust bij ADO: ‘De situatie binnen de club is heel erg onveilig’
Dirk Kuyt na late nederlaag tegen Roda JC en onrust bij ADO: ‘De situatie binnen de club is heel erg onveilig’
Supporters ADO Den Haag eisen vertrek algemeen directeur Edwin Reijntjes: ‘Het is definitief klaar’
Supporters ADO Den Haag eisen vertrek algemeen directeur Edwin Reijntjes: ‘Het is definitief klaar’
Een nobele gedachte, maar ook eentje waar een groot deel van Den Haag anders over lijkt te denken. Grotendeels was dat overigens al zo. Reijntjes wordt door de supporters onder meer verweten in de onderhandelingen rondom een nieuwe eigenaar, die uiteindelijk Bolt werd, bewust kansrijke kandidaten buiten de deur te hebben gehouden.
Woedend
Maar met name de wijze waarop hij het dramatisch verlopen duel met Excelsior de Haagse achterban de schuld zou hebben gegeven van de ongeregeldheden, maakt de ADO-supporters tot op de dag van vandaag woedend. En ook bij de spelers was er rondom Reijntjes al het nodige te doen, waarbij in januari van dit jaar een rel rondom de premies van de spelers een hoofdrol speelde. Kritiek was er zodoende altijd.
Maar nu Thomas Verheydt en Ricardo Kishna dinsdag via de mail een transferverzoek indienden, wankelt de positie van Reijntjes meer dan ooit. De twee gaven aan met het huidige beleid, dat wordt gevoerd door Reijntjes, niet meer voor ADO te willen spelen. Een gevoel dat bij hen werd versterkt door het statement van de algemeen directeur, waarin hij ondanks de wens van de spelersgroep aangaf dat Giovanni Franken niet de assistent van trainer Dirk Kuyt zou worden.
Bepaalde dingen bij de club zijn niet in de haak. Verder laten we het nu even rusten
Thomas Verheydt, ADO-speler
Kishna wilde er zelf na het duel met Roda JC weinig over te vertellen. ,,Ja, het statement van Reijntjes was de reden dat wij ons eigen statement naar buiten hebben gebracht. Daar staan wij volledig achter. Maar ik wil er verder niets meer over kwijt.” Ook Verheydt wenste er niet verder op in te gaan. ,,Bepaalde dingen bij de club zijn niet in de haak. Verder laten we het nu even rusten.”
Twee keuzes
Hoe dan ook is Reijntjes door het signaal van de twee spelers in zo’n positie gemanoeuvreerd, dat hem nog maar twee keuzes resten. Keuzes die voor hem hoe dan ook onplezierig zullen zijn: opstappen en Verheydt en Kishna in het gelijk stellen. Of met de botte bijl de strijd met de twee spelers aangaan. Wat het meest realistisch is en wat het meest kans van slagen heeft? Zeg het maar.
Tekst gaat verder onder de foto.
Thomas Verheydt in actie tijdens het duel met Roda JC.
Thomas Verheydt in actie tijdens het duel met Roda JC. © Pro Shots / Henk Korzelius
Het antwoord op die vraag kent in feite alleen eigenaar Bolt. Een eigenaar die Reijntjes al die tijd heeft gesteund. En waarvan het niet uit te sluiten valt dat het ook nu weer de kant van Reijntjes, die sinds mei 2021 (interim-)directeur van ADO is, kiest. In dat geval hebben juist de spelers in kwestie een probleem en zal de leiding van de club er alles aan doen zonder hen verder te gaan.
Onmogelijke situatie
Maar tegelijkertijd is de steun vanuit de achterban en de spelersgroep zó groot, dat het een onmogelijke situatie op lijkt te leveren als vanuit Amerika de kant van Reijntjes wordt gekozen. En daar komt nog eens bij dat trainer Kuyt zijn spelers lijkt te steunen. Iets anders kun je uit het feit dat hij Verheydt en Kishna tegen Roda JC ‘gewoon’ opstelde immers moeilijk concluderen.
Binnen ADO werd woensdag wel over een schorsing voor de twee spelers gesproken, iets waar Reijntjes ook voor pleitte, maar de club en Amerikaanse eigenaar kozen ervoor die niet door te voeren. Dat neemt niet weg dat het statement van Verheydt en Kishna in Amerika niet goed zou zijn gevallen en de eigenaar rap met een oplossing voor de situatie wil komen.
,,Ik was verbaasd door hun boodschap en de timing ervan”, zegt Reijntjes. ,,Ik hoor dat ik geen respect heb voor hun of de spelers, maar ik heb in mijn statement alleen gezegd: kijk ook even in de spiegel. Wat er met die jongens gaat gebeuren? Ik wil eerst met ze in gesprek, meer wil ik er niet over zeggen nu. Maar dit gaat zaken wel versnellen. Als ze niet meer voor ADO willen spelen, dan is een vertrek bespreekbaar. Niemand is groter dan de club.”
Voor Reijntjes lijkt het in ieder geval een ongekend lastige opgave te worden om te blijven zitten. Heel Den Haag schreeuwt om zijn vertrek en de druk op zijn persoon wordt alsmaar groter. Maar het is en blijft Bolt, dat Reijntjes in al die maanden volgens de achterban al de laan uit had moeten sturen, maar dat nooit deed. En waarvan het maar de vraag is of ze dat nu wél gaan doen.
Thomas Verheydt en Ricardo Kishna willen, onder de huidige omstandigheden, niet meer voor ADO Den Haag spelen. De twee bepalende spelers dienden een transferverzoek in en gaven een keihard statement richting hun algemeen directeur af. Gisteravond ging het tegen Roda JC (0-1) dan ook maar over één man: Edwin Reijntjes.
Stan Wagtman 17-11-22, 092
Laatste update: 12:32
,,Aan opstappen heb ik niet gedacht, nee. Ik doe mijn werk omdat ik ADO verder wil helpen en dat blijf ik doen. Ik ga alleen weg als de aandeelhouder me eruit flikkert.” De woorden van algemeen directeur Edwin Reijntjes zijn kraakhelder. Zelf bij ADO vertrekken? Nee, dat gaat hij niet doen en is volgens hem niet de oplossing voor alle problemen bij de Haagse club.
Lees ook
Dirk Kuyt na late nederlaag tegen Roda JC en onrust bij ADO: ‘De situatie binnen de club is heel erg onveilig’
Dirk Kuyt na late nederlaag tegen Roda JC en onrust bij ADO: ‘De situatie binnen de club is heel erg onveilig’
Supporters ADO Den Haag eisen vertrek algemeen directeur Edwin Reijntjes: ‘Het is definitief klaar’
Supporters ADO Den Haag eisen vertrek algemeen directeur Edwin Reijntjes: ‘Het is definitief klaar’
Een nobele gedachte, maar ook eentje waar een groot deel van Den Haag anders over lijkt te denken. Grotendeels was dat overigens al zo. Reijntjes wordt door de supporters onder meer verweten in de onderhandelingen rondom een nieuwe eigenaar, die uiteindelijk Bolt werd, bewust kansrijke kandidaten buiten de deur te hebben gehouden.
Woedend
Maar met name de wijze waarop hij het dramatisch verlopen duel met Excelsior de Haagse achterban de schuld zou hebben gegeven van de ongeregeldheden, maakt de ADO-supporters tot op de dag van vandaag woedend. En ook bij de spelers was er rondom Reijntjes al het nodige te doen, waarbij in januari van dit jaar een rel rondom de premies van de spelers een hoofdrol speelde. Kritiek was er zodoende altijd.
Maar nu Thomas Verheydt en Ricardo Kishna dinsdag via de mail een transferverzoek indienden, wankelt de positie van Reijntjes meer dan ooit. De twee gaven aan met het huidige beleid, dat wordt gevoerd door Reijntjes, niet meer voor ADO te willen spelen. Een gevoel dat bij hen werd versterkt door het statement van de algemeen directeur, waarin hij ondanks de wens van de spelersgroep aangaf dat Giovanni Franken niet de assistent van trainer Dirk Kuyt zou worden.
Bepaalde dingen bij de club zijn niet in de haak. Verder laten we het nu even rusten
Thomas Verheydt, ADO-speler
Kishna wilde er zelf na het duel met Roda JC weinig over te vertellen. ,,Ja, het statement van Reijntjes was de reden dat wij ons eigen statement naar buiten hebben gebracht. Daar staan wij volledig achter. Maar ik wil er verder niets meer over kwijt.” Ook Verheydt wenste er niet verder op in te gaan. ,,Bepaalde dingen bij de club zijn niet in de haak. Verder laten we het nu even rusten.”
Twee keuzes
Hoe dan ook is Reijntjes door het signaal van de twee spelers in zo’n positie gemanoeuvreerd, dat hem nog maar twee keuzes resten. Keuzes die voor hem hoe dan ook onplezierig zullen zijn: opstappen en Verheydt en Kishna in het gelijk stellen. Of met de botte bijl de strijd met de twee spelers aangaan. Wat het meest realistisch is en wat het meest kans van slagen heeft? Zeg het maar.
Tekst gaat verder onder de foto.
Thomas Verheydt in actie tijdens het duel met Roda JC.
Thomas Verheydt in actie tijdens het duel met Roda JC. © Pro Shots / Henk Korzelius
Het antwoord op die vraag kent in feite alleen eigenaar Bolt. Een eigenaar die Reijntjes al die tijd heeft gesteund. En waarvan het niet uit te sluiten valt dat het ook nu weer de kant van Reijntjes, die sinds mei 2021 (interim-)directeur van ADO is, kiest. In dat geval hebben juist de spelers in kwestie een probleem en zal de leiding van de club er alles aan doen zonder hen verder te gaan.
Onmogelijke situatie
Maar tegelijkertijd is de steun vanuit de achterban en de spelersgroep zó groot, dat het een onmogelijke situatie op lijkt te leveren als vanuit Amerika de kant van Reijntjes wordt gekozen. En daar komt nog eens bij dat trainer Kuyt zijn spelers lijkt te steunen. Iets anders kun je uit het feit dat hij Verheydt en Kishna tegen Roda JC ‘gewoon’ opstelde immers moeilijk concluderen.
Binnen ADO werd woensdag wel over een schorsing voor de twee spelers gesproken, iets waar Reijntjes ook voor pleitte, maar de club en Amerikaanse eigenaar kozen ervoor die niet door te voeren. Dat neemt niet weg dat het statement van Verheydt en Kishna in Amerika niet goed zou zijn gevallen en de eigenaar rap met een oplossing voor de situatie wil komen.
,,Ik was verbaasd door hun boodschap en de timing ervan”, zegt Reijntjes. ,,Ik hoor dat ik geen respect heb voor hun of de spelers, maar ik heb in mijn statement alleen gezegd: kijk ook even in de spiegel. Wat er met die jongens gaat gebeuren? Ik wil eerst met ze in gesprek, meer wil ik er niet over zeggen nu. Maar dit gaat zaken wel versnellen. Als ze niet meer voor ADO willen spelen, dan is een vertrek bespreekbaar. Niemand is groter dan de club.”
Voor Reijntjes lijkt het in ieder geval een ongekend lastige opgave te worden om te blijven zitten. Heel Den Haag schreeuwt om zijn vertrek en de druk op zijn persoon wordt alsmaar groter. Maar het is en blijft Bolt, dat Reijntjes in al die maanden volgens de achterban al de laan uit had moeten sturen, maar dat nooit deed. En waarvan het maar de vraag is of ze dat nu wél gaan doen.
0
|
Donderdag 17 november 2022 om 14:22 uur |
Advertentie
HCF - Fb
Reijntjes verklaart spelersgroep de oorlog.
Enkele dagen nadat vrijwel de gehele spelers groep MET EEN STEMVERHOUDING VAN 24 voor EN 1 TEGEN zich had uitgesproken voor de komst van Giovanni Franken als assistent-trainer en twee dagen nadat Daryl Janmaat zijn functie als technisch directeur had opgezegd omdat hij maandenlang door de ADO-directie in de maling was genomen, heeft Edwin Reijntjes gereageerd.
In plaats van zelf op te stappen – iets waar heel Den Haag al maanden om schreeuwt – besloot hij de gehele spelersgroep de oorlog te verklaren door zich in interviews met West en het AD niet alleen achter de incapabele Dirk Kuyt op te stellen, maar ook door te verklaren dat Franken geen assistent trainer zal gaan worden.
Dat de anders altijd zo laffe Reijntjes nu ineens dapper is, komt waarschijnlijk doordat hij zich gesteund weet door de Amerikaanse eigenaar, die graag wil dat ADO EEN ENGELSE ASSISTENT TRAINER aanstelt. De Amerikaanse oplossing zou zijn dat als de spelers liever Franken willen, Reijntjes al die 24 dwarsliggende ADO spelers MAAR MOET ONTSLAAN.
De verhouding tussen de spelers en Kuyt is de afgelopen week nog meer verslechterd, omdat hij de spelers vrijwel dagelijks had verzekerd dat hij met Franken contact op zou nemen. MAAR DAT IN WERKELIJKHEID NOOIT DEED.
De reden hiervoor is dat Kuyt voorstander was om Dirk Heesen aan te stellen als assistent. Dat echter werd tegengehouden door …… Edwin Reijntjes. Waarschijnlijk diens eerste slimme besluit.
Overigens weten we allemaal dat Reijntjes altijd liegt. En dus is de positie van Kuyt allesbehalve zeker. Sterker nog, met zijn aanstaande opvolger is al een gesprek geweest. De naam kunnen we ook onthullen.
Het gaat om Danny Buys, die – het zal niet verrassen – Key United als Agency heeft.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=135381305966874&id=100084850165155&eav=Afbg8gunQkz5iU5k2sDC4loc7GMqqJECj-rLLAC2o5Fl-ze81wi4LdBhRokCyGkNSPE&m_entstream_source=feed_mobile&paipv=0
Enkele dagen nadat vrijwel de gehele spelers groep MET EEN STEMVERHOUDING VAN 24 voor EN 1 TEGEN zich had uitgesproken voor de komst van Giovanni Franken als assistent-trainer en twee dagen nadat Daryl Janmaat zijn functie als technisch directeur had opgezegd omdat hij maandenlang door de ADO-directie in de maling was genomen, heeft Edwin Reijntjes gereageerd.
In plaats van zelf op te stappen – iets waar heel Den Haag al maanden om schreeuwt – besloot hij de gehele spelersgroep de oorlog te verklaren door zich in interviews met West en het AD niet alleen achter de incapabele Dirk Kuyt op te stellen, maar ook door te verklaren dat Franken geen assistent trainer zal gaan worden.
Dat de anders altijd zo laffe Reijntjes nu ineens dapper is, komt waarschijnlijk doordat hij zich gesteund weet door de Amerikaanse eigenaar, die graag wil dat ADO EEN ENGELSE ASSISTENT TRAINER aanstelt. De Amerikaanse oplossing zou zijn dat als de spelers liever Franken willen, Reijntjes al die 24 dwarsliggende ADO spelers MAAR MOET ONTSLAAN.
De verhouding tussen de spelers en Kuyt is de afgelopen week nog meer verslechterd, omdat hij de spelers vrijwel dagelijks had verzekerd dat hij met Franken contact op zou nemen. MAAR DAT IN WERKELIJKHEID NOOIT DEED.
De reden hiervoor is dat Kuyt voorstander was om Dirk Heesen aan te stellen als assistent. Dat echter werd tegengehouden door …… Edwin Reijntjes. Waarschijnlijk diens eerste slimme besluit.
Overigens weten we allemaal dat Reijntjes altijd liegt. En dus is de positie van Kuyt allesbehalve zeker. Sterker nog, met zijn aanstaande opvolger is al een gesprek geweest. De naam kunnen we ook onthullen.
Het gaat om Danny Buys, die – het zal niet verrassen – Key United als Agency heeft.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=135381305966874&id=100084850165155&eav=Afbg8gunQkz5iU5k2sDC4loc7GMqqJECj-rLLAC2o5Fl-ze81wi4LdBhRokCyGkNSPE&m_entstream_source=feed_mobile&paipv=0
0
|
Maandag 14 november 2022 om 13:07 uur |
Edwin Post
Het leuke van voetbal is dat iedereen een mening heeft hierover maar het wordt pijnlijk als je begint te schrijven zoals Johannes Franken op deze box. Brood had met 2 vingers in zijn neus gepromoveerd vorig jaar dat komt deels door zijn speelwijze waarin hij het team echt liet laten geloven dat ze de beste waren en deels doordat hij al meerdere keren was gepromoveerd dus wist wat er gevraagd wordt hiervoor. Na zijn mysterieuze onterechte ontslag kwam er een ongediplomeerde dorpsidioot en we weten allemaal hoe dit afliep. Vervolgens als klap op de vuurpijl wordt er weer een onervaren trainer aangetrokken en zie waar je nu staat. Pure geldverspilling dat er eigenlijk ook helemaal niet is en ook niet gaat komen. En dat heb ik het nog niet eens gehad over die hele slecht presterende schaamteloze selectie die dan ook nog een mening durven te geven dat die agressieve dorpsidioot bij de technische staf toegevoegd moet worden. Helaas kan je niet een hele selectie ontslaan want dan was je klaar geweest ze moeten zich echt doodschamen. De club is met het aanstellen van Reijntjes en het ontslag van Brood diep gezonken en het is maar zeer de vraag of onze amerikaanse eigenaar aan het eind van het seizoen de ver opgelopen tekorten dekt of dat hij de boel laat klappen.
0
|
Vrijdag 11 november 2022 om 16:27 uur |
HCF - Fb
Hcf Haguecityfirm
Het verhaal gaat verder, zojuist krijgen we dit stuk van iemand:
Gerard Cox maakte ooit een Ajax-lied waarvan de tekst inmiddels ook volledig op ADO van toepassing is:
Heel onverwacht na te zijn uitgegleden,
Is ADO zacht en kalm overleden.
We zagen het al weken hoe-ie zakte,
En tekenen gaf van verregaande zwakte
Zingen wij nu iets teders, zachts en zoets
Van de doden niets dan goeds.
Natuurlijk. ADO is nog niet echt dood. Maar veel scheelt het niet. En het rare is: niemand schijnt het ook maar iets te kunnen schelen.
En dát terwijl het nog maar een half jaar geleden is dat heel Den Haag in de ban was van de prestaties van de geel-groene ADO helden, die op het punt stonden om na een jaar weer terug te keren in de eredivisie. In plaats van een feestdag, liep de 28ste mei voor ADO uit op een totale ramp. Door een combinatie van overmoed, domheid en gebrek aan historische kennis, zette de ADO-leiding voor de wedstrijd tegen Excelsior de poorten open voor het gespuis dat redelijk succesvol jarenlang buiten de poorten was gehouden. Het resultaat was de grootste voetbalrel in decennia waarbij ADO betrokken was. De betrekkelijk goede naam die de club sinds het begin van de 21ste eeuw had opgebouwd, was in één klap vernietigd.
Natuurlijk zou het zo sullig mislopen van de promotie en de daarop volgende totaal onnodige voetbalrel reden moeten zijn, om te komen tot een actieplan en het houden van een grote schoonmaak binnen de organisatie die - naast de rellende fans natuurlijk – toch vooral verantwoordelijk was van de gang van zaken.
Het gebeurde niet. ADO’s nieuwe eigenaar hield zich muisstil en ook de nieuwe Raad van Commissarissen meldde zich niet. Die stilte bleek structureel. Falen op sportief en organisatorisch gebied bij ADO is sindsdien bij ADO eerder regel dan uitzondering. Redelijk goede spelers in de selectie werden afgelopen zomer vervangen door kwalitatief veel slechtere voetballers, het bezoeken van thuis en uitwedstrijden wordt structureel bemoeilijkt, het aanschaffen van seizoenkaarten is bijkans onmogelijk en voor de selectie staat ADO’s minst capabele trainer sinds de tijden van Stanley Brard.
Je zou haast zeggen dat het redenen te over zijn om de verantwoordelijken met een grote rotschop de laan uit te sturen. Het zou bij iedere club gebeuren. Van de top tot de Premier League tot de degradatiezone van de Italiaanse Serie D. Alleen bij ADO bleef het dood stil. Toeval? Natuurlijk niet!
Wie wil begrijpen wat er bij ADO aan de hand is, moet dringend een artikel lezen dat op 14 oktober verscheen in Sports Business Journal. Het artikel beschrijft de avonturen van een groepje Amerikaanse zakenvrienden die een flink aantal miljarden dollars gaan investeren in een mobiele ticket-verkoop app, Gametime genaamd. Twee namen van het vriendengroepje vallen daarbij speciaal op: ADO-eigenaar David Blitzer en Casey Wasserman, de eigenaar en CEO van de Wasserman Media Group.
Opeens wordt zo veel duidelijk. Blitzer en Wasserman zijn zakenvrienden. En waar kennen we in Den Haag de naam Wasserman ook al weer van? Natuurlijk, het is de naam van het bedrijf waarvan spelersmakelaar Rob Jansen de European Vice president is. Met de fraaie titel “Managing Executive, Global Football”. Dé Rob Jansen dus die eind vorig jaar, samen met John van Ringelenstein, een poging deed om de aandelen van ADO in handen te krijgen maar daarin faalde omdat hij op het laatste moment in de steek werd gelaten door een aantal mede investeerders. En ook dé Rob Jansen die sindsdien Dirk Kuyt en Daryl Janmaat in leidende functies binnen ADO katapulteerde en daardoor (mede) verantwoordelijk werd voor het gevoerde sportieve beleid.
Er is niet veel fantasie voor nodig om te reconstrueren hoe het afgelopen voorjaar moet zijn gegaan, toen Blitzer plotseling met de aandelen van ADO zat opgescheept. Dat was natuurlijk nooit de bedoeling geweest van de Amerikaan die voor dit soort transacties juist het aandelen-vehikel Globalon had opgetuigd; een consortium met een tiental medeaandeelhouders en met dochtermaatschappijen in tal van belastingparadijzen. Al snel nadat op 4 november 2021 Globalon op het allerlaatste moment als de ‘nieuwe eigenaar’ van ADO naar voren werd geschoven, was het bij insiders al duidelijk dat Globalon nóóit toe stemming zou krijgen van de licentiecommissie van de KNVB om de nieuwe grootaandeelhouder te worden.
Tot wanhoop van de voetbalbond en van andere betrokkenen weigerden zowel de ADO-directie als ook het bestuur van moeder-club HSV ADO af te stappen van de doodlopende weg die Globalon was geworden. De reden laat zich raden: Globalon was de enige van alle overnamepartijen die had laten weten niet direct afscheid te nemen van zowel directie als ook de HSV ADO als aandeelhouder.
Pas enkele dagen voordat er door een faillissement een definitief einde zou zijn gekomen aan betaald voetbal in Den Haag, werd de club gered door sportrecht advocaat Dolf Segaar die contact zocht met Blitzer in America en hem vroeg of hij persoonlijk financieel garant wilde staan voor de anderhalf miljoen die volgens het WHOA akkoord eind februari 2022 op tafel moest komen. Kort erop werd Rob Jansen via Blitzer-vriend Casey Wasserman de eerste – maar niet de enige - huismakelaar van ADO Den Haag.
Omdat het klantenbestand van Wasserman Nederland vooral bestaat uit sporters die hun loopbaan al achter de rug hebben (Denzel Hall is illustere is daarop een uitzondering) moest door de over geen enkel voetbal-netwerk beschikkende ADO-leiding een tweede huismakelaar worden ingeschakeld. Het werd Key United, het bedrijf van oud-ADO-lid Frank Schouten dat – o.m. via ‘player consultant’ Wesley Verhoek – al veel tentakels binnen ADO Den Haag had.
Omdat spelersmakelaars als Wasserman en Key United nu eenmaal altijd het belang van hun client-spelers voorop stellen boven het club (lees ADO-) belang, kon het gebeuren dat afgelopen zomer spelers die niet tot de Key United-groep behoorden werden vervangen door (veel minder getalenteerde) Key United-spelers als Max de Waal en Jordy Wehrmann.
Het gevolg voor ADO was een ongekende kapitaal vernietiging. Zo moest Jamal Amofa – die dolgraag wilde blijven - transfervrij vertrekken naar Go Ahead, schittert Jonathan Mulder in de verdediging van Telstar, produceerde Samy Bourard al een paar doelpunten in Israël, stond Youri Schoonderwald al in twee eredivisie wedstrijden in het doel van Sparta, voetbalt Sem Steijn bij FC Twente en is de talentvolle Benjamin Reemst een vaste kracht op het middenveld bij FC Dordrecht. De opbrengst voor ADO: NUL EURO!
Ook NUL EURO voor ADO was de opbrengst van het vertrek van een aantal Key United-spelers die vorig jaar voor ADO speelden maar nu uitblinker zijn bij andere clubs. Voorbeelden: Hervé Matthys (Beerschot) en Evan Rottier (Eindhoven).
Vanzelfsprekend zorgen de bemoeienissen van Wasserman en Key United voor een forse tweespalt binnen de ADO selectie. Zeker omdat de brutaliteit van Key geen grenzen lijkt te kennen en bij veel spelers de indruk bestaat dat de ADO-leiding samen met Key onder een hoedje speelt. Zo werd Key’s CEO Guido Albers onlangs na afloop van een wedstrijd door ADO-directeur Edwin Reijntjes de kleedkamer binnen geleid. In de voetbalwereld een absolute no-go. Behalve bij ADO blijkbaar.
Nu zou je denken dat Ignacio Beristain, de Adidas-schoenenverkoper die namens Bolt de zaken in Den Haag in de gaten moet houden, de ADO-directie strak controleert. Zeker omdat het begrotingstekort op dit moment al € 1,6 miljoen bedraagt, ster-aanvaller Thomas Verheydt liever vandaag vertrekt dan morgen en Reijntjes de opdracht om Kuyt te ontslaan voortdurend negeert.
Intern heeft de ADO-directeur gezegd dat Kuyt niet ontslaan kan worden omdat hij – via Rob Jansen en bij gebrek aan eigen voetbal-kennis – intern te veel macht heeft gekregen. Zo behoren de clubarts, de performance-trainer, een assistent-trainer alsmede een aantal spelers allemaal tot het ‘kamp Kuyt’ behoren. Een voortijdig ontslag zou ADO zeker een extra € 500.000 aan afkoop sommen kosten; nog afgezien van de salarissen van hun opvolgers.
En toegegeven: Beristain heeft het inderdaad geprobeerd. Maar bij gebrek aan echte macht was ook hij machteloos.
Inmiddels zijn er tal van aanwijzingen dat ADO-eigenaar David Blitzer klaar lijkt om – onder het motto liever korte pijn dan lange pijn – een einde te maken aan mislukte voetbal-projecten als ADO Den Haag en het Portugese Estoril.
Zo heeft Beristain, die zo langzamerhand moe zal zijn geworden van zijn voortdurende ruzies met Reijntjes die hij ook in het openbaar verregaande incompetentie verwijt, zich al weken niet meer bij ADO laten zien en houdt zich onbereikbaar voor de ADO-leiding.
Ook de focus van de Amerikaanse eigenaar is verlegd. Globalon heeft inmiddels een Engelse naam gekregen en heet voortaan Global Football Holdings. Ook heeft het bedrijf inmiddels in de persoon van Scott McLaughlan een echte voetbalman aan het roer. De 56-jarige heeft een decennia lange ervaring als scout bij Fulham (hij was daar een half jaar assistent van Martin Jol) en Chelsea en zal Blitzer overtuigd hebben van het feit dat – wil Global Football ooit echt geld verdienen – het bedrijf een niveautje hoger moet gaan kijken en zich niet langer moet bezig houden met gepruts in Nederland, Portugal en Spanje (AD Alcorcón, een Blitzer club die afgelopen zomer degradeerde naar het derde niveau). In plaats daarvan zal Global zich moet gaan richten op clubs die daadwerkelijk een kans maken op deelname aan de Europa League.
Geen wonder dan ook dat McLaughlan zich al een aantal weken in Denemarken verblijft waar hij namens Blitzer onderhandelt over de aankoop van een pakket aandelen in de 11-voudige Deense landskampioen Brøndby IF.
In het Bingoal Stadion loopt Reijntjes inmiddels rond als een aangeschoten stuk wild. Een aantal maanden geleden had de Amerikaanse eigenaar nog het plan om hem te ontslaan; inmiddels lijkt de tactiek om de incapabele Reijntjes maar in zijn sop te laten gaarkoken.
Reijntjes zal zich inmiddels realiseren dat de nieuwe en door hem veroorzaakte verliezen niet vanuit de VS zullen worden aangevuld. De goedmoedigheid van UVS zullen de Amerikanen niet hebben.
Om de aandacht af te leiden zoekt de ADO-directeur voortdurend ruzie met een aanval niet aan ADO verbonden spelersmakelaars (bijvoorbeeld Verheydt’s agent Danny Ris) en met ADO’s eigen fans die – als het aan de directeur ligt – maar mondjesmaat naar wedstrijden mogen gaan. Een beetje onder het motto: het spel van ADO is zo slecht; dat kan alleen maar tot problemen leiden.
Een deel van de ADO-aanhang weigert het nieuwe clubbeleid te accepteren en verzet zich. Maar een ander deel is inmiddels apathisch geworden en heeft een andere tijdsbesteding gevonden. Wat hen betreft is ADO inmiddels zacht en kalm overleden.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=131898769648461&id=100084850165155&eav=AfZvu_HR5NU5yzgYyf0zKavWOyR9xWV4CJkvxm14cMTZBecOZg7kwB6ETxpBU2XoDcg&m_entstream_source=feed_mobile&paipv=0
Het verhaal gaat verder, zojuist krijgen we dit stuk van iemand:
Gerard Cox maakte ooit een Ajax-lied waarvan de tekst inmiddels ook volledig op ADO van toepassing is:
Heel onverwacht na te zijn uitgegleden,
Is ADO zacht en kalm overleden.
We zagen het al weken hoe-ie zakte,
En tekenen gaf van verregaande zwakte
Zingen wij nu iets teders, zachts en zoets
Van de doden niets dan goeds.
Natuurlijk. ADO is nog niet echt dood. Maar veel scheelt het niet. En het rare is: niemand schijnt het ook maar iets te kunnen schelen.
En dát terwijl het nog maar een half jaar geleden is dat heel Den Haag in de ban was van de prestaties van de geel-groene ADO helden, die op het punt stonden om na een jaar weer terug te keren in de eredivisie. In plaats van een feestdag, liep de 28ste mei voor ADO uit op een totale ramp. Door een combinatie van overmoed, domheid en gebrek aan historische kennis, zette de ADO-leiding voor de wedstrijd tegen Excelsior de poorten open voor het gespuis dat redelijk succesvol jarenlang buiten de poorten was gehouden. Het resultaat was de grootste voetbalrel in decennia waarbij ADO betrokken was. De betrekkelijk goede naam die de club sinds het begin van de 21ste eeuw had opgebouwd, was in één klap vernietigd.
Natuurlijk zou het zo sullig mislopen van de promotie en de daarop volgende totaal onnodige voetbalrel reden moeten zijn, om te komen tot een actieplan en het houden van een grote schoonmaak binnen de organisatie die - naast de rellende fans natuurlijk – toch vooral verantwoordelijk was van de gang van zaken.
Het gebeurde niet. ADO’s nieuwe eigenaar hield zich muisstil en ook de nieuwe Raad van Commissarissen meldde zich niet. Die stilte bleek structureel. Falen op sportief en organisatorisch gebied bij ADO is sindsdien bij ADO eerder regel dan uitzondering. Redelijk goede spelers in de selectie werden afgelopen zomer vervangen door kwalitatief veel slechtere voetballers, het bezoeken van thuis en uitwedstrijden wordt structureel bemoeilijkt, het aanschaffen van seizoenkaarten is bijkans onmogelijk en voor de selectie staat ADO’s minst capabele trainer sinds de tijden van Stanley Brard.
Je zou haast zeggen dat het redenen te over zijn om de verantwoordelijken met een grote rotschop de laan uit te sturen. Het zou bij iedere club gebeuren. Van de top tot de Premier League tot de degradatiezone van de Italiaanse Serie D. Alleen bij ADO bleef het dood stil. Toeval? Natuurlijk niet!
Wie wil begrijpen wat er bij ADO aan de hand is, moet dringend een artikel lezen dat op 14 oktober verscheen in Sports Business Journal. Het artikel beschrijft de avonturen van een groepje Amerikaanse zakenvrienden die een flink aantal miljarden dollars gaan investeren in een mobiele ticket-verkoop app, Gametime genaamd. Twee namen van het vriendengroepje vallen daarbij speciaal op: ADO-eigenaar David Blitzer en Casey Wasserman, de eigenaar en CEO van de Wasserman Media Group.
Opeens wordt zo veel duidelijk. Blitzer en Wasserman zijn zakenvrienden. En waar kennen we in Den Haag de naam Wasserman ook al weer van? Natuurlijk, het is de naam van het bedrijf waarvan spelersmakelaar Rob Jansen de European Vice president is. Met de fraaie titel “Managing Executive, Global Football”. Dé Rob Jansen dus die eind vorig jaar, samen met John van Ringelenstein, een poging deed om de aandelen van ADO in handen te krijgen maar daarin faalde omdat hij op het laatste moment in de steek werd gelaten door een aantal mede investeerders. En ook dé Rob Jansen die sindsdien Dirk Kuyt en Daryl Janmaat in leidende functies binnen ADO katapulteerde en daardoor (mede) verantwoordelijk werd voor het gevoerde sportieve beleid.
Er is niet veel fantasie voor nodig om te reconstrueren hoe het afgelopen voorjaar moet zijn gegaan, toen Blitzer plotseling met de aandelen van ADO zat opgescheept. Dat was natuurlijk nooit de bedoeling geweest van de Amerikaan die voor dit soort transacties juist het aandelen-vehikel Globalon had opgetuigd; een consortium met een tiental medeaandeelhouders en met dochtermaatschappijen in tal van belastingparadijzen. Al snel nadat op 4 november 2021 Globalon op het allerlaatste moment als de ‘nieuwe eigenaar’ van ADO naar voren werd geschoven, was het bij insiders al duidelijk dat Globalon nóóit toe stemming zou krijgen van de licentiecommissie van de KNVB om de nieuwe grootaandeelhouder te worden.
Tot wanhoop van de voetbalbond en van andere betrokkenen weigerden zowel de ADO-directie als ook het bestuur van moeder-club HSV ADO af te stappen van de doodlopende weg die Globalon was geworden. De reden laat zich raden: Globalon was de enige van alle overnamepartijen die had laten weten niet direct afscheid te nemen van zowel directie als ook de HSV ADO als aandeelhouder.
Pas enkele dagen voordat er door een faillissement een definitief einde zou zijn gekomen aan betaald voetbal in Den Haag, werd de club gered door sportrecht advocaat Dolf Segaar die contact zocht met Blitzer in America en hem vroeg of hij persoonlijk financieel garant wilde staan voor de anderhalf miljoen die volgens het WHOA akkoord eind februari 2022 op tafel moest komen. Kort erop werd Rob Jansen via Blitzer-vriend Casey Wasserman de eerste – maar niet de enige - huismakelaar van ADO Den Haag.
Omdat het klantenbestand van Wasserman Nederland vooral bestaat uit sporters die hun loopbaan al achter de rug hebben (Denzel Hall is illustere is daarop een uitzondering) moest door de over geen enkel voetbal-netwerk beschikkende ADO-leiding een tweede huismakelaar worden ingeschakeld. Het werd Key United, het bedrijf van oud-ADO-lid Frank Schouten dat – o.m. via ‘player consultant’ Wesley Verhoek – al veel tentakels binnen ADO Den Haag had.
Omdat spelersmakelaars als Wasserman en Key United nu eenmaal altijd het belang van hun client-spelers voorop stellen boven het club (lees ADO-) belang, kon het gebeuren dat afgelopen zomer spelers die niet tot de Key United-groep behoorden werden vervangen door (veel minder getalenteerde) Key United-spelers als Max de Waal en Jordy Wehrmann.
Het gevolg voor ADO was een ongekende kapitaal vernietiging. Zo moest Jamal Amofa – die dolgraag wilde blijven - transfervrij vertrekken naar Go Ahead, schittert Jonathan Mulder in de verdediging van Telstar, produceerde Samy Bourard al een paar doelpunten in Israël, stond Youri Schoonderwald al in twee eredivisie wedstrijden in het doel van Sparta, voetbalt Sem Steijn bij FC Twente en is de talentvolle Benjamin Reemst een vaste kracht op het middenveld bij FC Dordrecht. De opbrengst voor ADO: NUL EURO!
Ook NUL EURO voor ADO was de opbrengst van het vertrek van een aantal Key United-spelers die vorig jaar voor ADO speelden maar nu uitblinker zijn bij andere clubs. Voorbeelden: Hervé Matthys (Beerschot) en Evan Rottier (Eindhoven).
Vanzelfsprekend zorgen de bemoeienissen van Wasserman en Key United voor een forse tweespalt binnen de ADO selectie. Zeker omdat de brutaliteit van Key geen grenzen lijkt te kennen en bij veel spelers de indruk bestaat dat de ADO-leiding samen met Key onder een hoedje speelt. Zo werd Key’s CEO Guido Albers onlangs na afloop van een wedstrijd door ADO-directeur Edwin Reijntjes de kleedkamer binnen geleid. In de voetbalwereld een absolute no-go. Behalve bij ADO blijkbaar.
Nu zou je denken dat Ignacio Beristain, de Adidas-schoenenverkoper die namens Bolt de zaken in Den Haag in de gaten moet houden, de ADO-directie strak controleert. Zeker omdat het begrotingstekort op dit moment al € 1,6 miljoen bedraagt, ster-aanvaller Thomas Verheydt liever vandaag vertrekt dan morgen en Reijntjes de opdracht om Kuyt te ontslaan voortdurend negeert.
Intern heeft de ADO-directeur gezegd dat Kuyt niet ontslaan kan worden omdat hij – via Rob Jansen en bij gebrek aan eigen voetbal-kennis – intern te veel macht heeft gekregen. Zo behoren de clubarts, de performance-trainer, een assistent-trainer alsmede een aantal spelers allemaal tot het ‘kamp Kuyt’ behoren. Een voortijdig ontslag zou ADO zeker een extra € 500.000 aan afkoop sommen kosten; nog afgezien van de salarissen van hun opvolgers.
En toegegeven: Beristain heeft het inderdaad geprobeerd. Maar bij gebrek aan echte macht was ook hij machteloos.
Inmiddels zijn er tal van aanwijzingen dat ADO-eigenaar David Blitzer klaar lijkt om – onder het motto liever korte pijn dan lange pijn – een einde te maken aan mislukte voetbal-projecten als ADO Den Haag en het Portugese Estoril.
Zo heeft Beristain, die zo langzamerhand moe zal zijn geworden van zijn voortdurende ruzies met Reijntjes die hij ook in het openbaar verregaande incompetentie verwijt, zich al weken niet meer bij ADO laten zien en houdt zich onbereikbaar voor de ADO-leiding.
Ook de focus van de Amerikaanse eigenaar is verlegd. Globalon heeft inmiddels een Engelse naam gekregen en heet voortaan Global Football Holdings. Ook heeft het bedrijf inmiddels in de persoon van Scott McLaughlan een echte voetbalman aan het roer. De 56-jarige heeft een decennia lange ervaring als scout bij Fulham (hij was daar een half jaar assistent van Martin Jol) en Chelsea en zal Blitzer overtuigd hebben van het feit dat – wil Global Football ooit echt geld verdienen – het bedrijf een niveautje hoger moet gaan kijken en zich niet langer moet bezig houden met gepruts in Nederland, Portugal en Spanje (AD Alcorcón, een Blitzer club die afgelopen zomer degradeerde naar het derde niveau). In plaats daarvan zal Global zich moet gaan richten op clubs die daadwerkelijk een kans maken op deelname aan de Europa League.
Geen wonder dan ook dat McLaughlan zich al een aantal weken in Denemarken verblijft waar hij namens Blitzer onderhandelt over de aankoop van een pakket aandelen in de 11-voudige Deense landskampioen Brøndby IF.
In het Bingoal Stadion loopt Reijntjes inmiddels rond als een aangeschoten stuk wild. Een aantal maanden geleden had de Amerikaanse eigenaar nog het plan om hem te ontslaan; inmiddels lijkt de tactiek om de incapabele Reijntjes maar in zijn sop te laten gaarkoken.
Reijntjes zal zich inmiddels realiseren dat de nieuwe en door hem veroorzaakte verliezen niet vanuit de VS zullen worden aangevuld. De goedmoedigheid van UVS zullen de Amerikanen niet hebben.
Om de aandacht af te leiden zoekt de ADO-directeur voortdurend ruzie met een aanval niet aan ADO verbonden spelersmakelaars (bijvoorbeeld Verheydt’s agent Danny Ris) en met ADO’s eigen fans die – als het aan de directeur ligt – maar mondjesmaat naar wedstrijden mogen gaan. Een beetje onder het motto: het spel van ADO is zo slecht; dat kan alleen maar tot problemen leiden.
Een deel van de ADO-aanhang weigert het nieuwe clubbeleid te accepteren en verzet zich. Maar een ander deel is inmiddels apathisch geworden en heeft een andere tijdsbesteding gevonden. Wat hen betreft is ADO inmiddels zacht en kalm overleden.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=131898769648461&id=100084850165155&eav=AfZvu_HR5NU5yzgYyf0zKavWOyR9xWV4CJkvxm14cMTZBecOZg7kwB6ETxpBU2XoDcg&m_entstream_source=feed_mobile&paipv=0
0
|
Dinsdag 1 november 2022 om 21:16 uur |
Nu online
rien1, Rob2002, Superjantje, Keepthecashalive, Priapus Rex, Heino, fcdh-denhaag, James, Ano-Niem, Bhattoe 74, Erik070, Vakkie-G, PietF, Renearmand56, derput, MichelAdamsMatje en 332 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Excelsior | 16 | - | 33 |
2 | FC Volendam | 16 | - | 32 |
3 | FC Emmen | 16 | - | 30 |
4 | Helmond Sp. | 16 | - | 30 |
5 | Graafschap | 16 | - | 29 |
6 | Den Bosch + | 16 | - | 28 |
7 | FC Dordrecht | 16 | - | 26 |
8 | Roda JC | 16 | - | 26 |
9 | SC Cambuur | 16 | - | 25 |
10 | ADO Den Haag | 16 | - | 22 |
11 | Telstar | 16 | - | 22 |
12 | FC Eindhoven | 16 | - | 19 |
13 | Jong AZ | 16 | - | 18 |
14 | Jong PSV | 16 | - | 17 |
15 | TOP Oss | 16 | - | 17 |
16 | MVV Maastr. | 16 | - | 16 |
17 | Jong Ajax | 16 | - | 15 |
18 | VVV-Venlo | 16 | - | 11 |
19 | Jong Utrecht | 16 | - | 9 |
20 | Vitesse -27 | 16 | - | -15 |