Welkom in de shoutbox, gast
BLEISWIJK-1
ADO in Singapore
Een long shot, maar niet geschoten zeker mis.
Als ADO fan in Singapore is het lastig om wedstrijden te volgen. Nou ben ik niet geheel toevallig in Nederland nu. Ik had hier in februari enigszins geprobeerd rekening mee te houden.
Zaterdag alle sites in de gaten gehouden na het plaatsen voor de finale. Maar ik zag niets over wanneer de kaarten voor de thuiswedstrijd in de verkoop zouden komen.
Aangezien ik zondag een paar uur verhinderd was en geen Twitter heb, heb ik de verkoop gemist.
Is er iemand die nog iets weet hoe ik aan een kaartje kom.
Alvast bedankt.
Als ADO fan in Singapore is het lastig om wedstrijden te volgen. Nou ben ik niet geheel toevallig in Nederland nu. Ik had hier in februari enigszins geprobeerd rekening mee te houden.
Zaterdag alle sites in de gaten gehouden na het plaatsen voor de finale. Maar ik zag niets over wanneer de kaarten voor de thuiswedstrijd in de verkoop zouden komen.
Aangezien ik zondag een paar uur verhinderd was en geen Twitter heb, heb ik de verkoop gemist.
Is er iemand die nog iets weet hoe ik aan een kaartje kom.
Alvast bedankt.
0
|
Maandag 23 mei 2022 om 20:37 uur |
Club Achter de Duinen
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
ADO moet `BilbADO` worden
In februari werden alle formaliteiten voor de overname afgerond, maar wat wil de nieuwe eigenaar precies?
Lees het nieuwsbericht
ADO moet `BilbADO` worden
In februari werden alle formaliteiten voor de overname afgerond, maar wat wil de nieuwe eigenaar precies?
Lees het nieuwsbericht
0
|
Maandag 9 mei 2022 om 16:45 uur |
FC Den Haag!
VI:
De toekomst van ADO: BilbADO en de Spaanse robot
Door Stef de Bont
ACHTERGROND
Een half jaar geleden bereikten Bolt Football Holdings een akkoord over de overname van ADO Den Haag. In februari werden alle formaliteiten afgerond en dus kan de club vooruit. Maar waar wil het naartoe? We horen verhalen over Real Madrid en Manchester City, maar niemand in Den Haag die exact lijkt te weten wat er staat te gebeuren.
Een nieuwe poging, begin vorige week. Onderstaand bericht was gericht aan de nieuwbakken persvoorlichter van ADO Den Haag.
‘Een behoorlijke tijd terug hebben wij contact gehad over de toekomstplannen van ADO onder de nieuwe eigenaar. Is het inmiddels mogelijk om Ignacio Beristain of Edwin Reijntjes te spreken over deze plannen? Er is inmiddels alweer behoorlijk wat tijd verstreken.’
Een jaar lang volgden we met Voetbal International het ADO-dossier op de voet. Het was in grote financiële problemen terechtgekomen, de Chinese eigenaar had betalingsproblemen. De club moest worden verkocht en snel ook. Hier op VI PRO schreven we tientallen artikelen over de problemen in Den Haag, over ruzies met China, interne strubbelingen, cowboys die zich hadden gemeld aan de poort van het stadion en ingewikkelde WHOA-procedures.
Het leek een never ending story. Op een zeker moment was het vijf voor twaalf. De gemeente, supporters en KNVB maakten zich grote zorgen. De financiële problemen leverden tot twee keer toe puntenaftrek op. Het roemruchte ADO moest worden gered en snel. Uiteindelijk was het Bolt Football Holdings dat de club over zou nemen. Over de wat vreemde gang van zaken (het was eigenlijk Globalon dat de club over zou nemen) hebben we eerder al het nodige geschreven.
Een papieren tijger of niet, ADO valt nu onder de vlag van Bolt. Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die vuistdiep in diverse sportploegen zit. En dat klinkt in de basis niet eens zo verkeerd. Op 4 november werd het akkoord wereldkundig gemaakt. Het was nog wachten op het einde van de WHOA-procedure en goedkeuring van de KNVB. Eind februari waren de laatste hindernissen genomen. ADO was gered.
Waar in Breda de supporters van NAC er alles aan deden om de club uit buitenlandse handen te houden, moeten ze in Den Haag vooral blij zijn dat hun club nog bestaat
Inmiddels zijn we 182 dagen verder. We weten al zes maanden dat Bolt in ADO Den Haag zou stappen. Maar behalve dat feit weten we eigenlijk nog niks. Niemand die de exacte plannen kent. Hoeveel geld er in de club wordt gestopt of waar de club over tien jaar wil staan. Niet het journaille, de kantoormedewerkers, spelers of de trouwe achterban. Waar in Breda de supporters van NAC er alles aan deden om de club uit buitenlandse handen te houden, moeten ze in Den Haag vooral blij zijn dat hun club nog bestaat.
Rest de vraag: wat staat er met ADO te gebeuren?
ROBOT
Het lijkt het grootste geheim van het betaalde voetbal. De toekomst van ADO. Anderhalve maand geleden schreven we dat Bolt snel met duidelijkheid zou komen. Dit was ons vanuit de club zelf medegedeeld. Twee dagen later hing er een woordvoerder ietwat overspannen aan de telefoon. Dat hadden we toch echt verkeerd begrepen. ‘Zo is het niet bedoeld. Wij gaan natuurlijk niet over de uitingen van Bolt’, klonk het aan de andere kant van de lijn.
© Pro Shots
Twee mannen zouden het stilzwijgen kunnen doorbreken: interim-directeur Edwin Reijntjes en Ignacio Beristain. Die laatste is namens Bolt in Den Haag gestationeerd. Nog voordat de overname definitief rond was liep de Spanjaard door het Cars Jeans Stadion met de egards alsof hij de president van de club was.
Het is een goed gebruik dat er bij een overname een zekere presentatie plaatsvindt. Zoals Merab Jordania bij Vitesse of anders Aleksei Korotaev bij Roda JC. Want laten we eerlijk zijn: je legt miljoenen euro’s op tafel om een voetbalclub te kopen. Dan is er op z’n minst een moment waarop je plannen deelt met je achterban of in ieder geval het glas heft. Gewoon, om de nieuwe samenwerking te vieren.
Maar niks van dat alles in Den Haag. Reijntjes en Beristain bleven stil. Tot vorige week.
Op 26 april plaatste ADO een interview op het eigen YouTube-kanaal. Beristain, met de microfoon wat knullig over zijn blauwe jasje geknoopt, nam zes minuten en acht seconden de tijd voor een vraaggesprekje. We werden erop geattendeerd door AD-journalist Sjoerd Mossou. Hij schreef op Twitter: ‘Een robot met autocue, ongetwijfeld met voor de vorm een paar lokale zetbazen.’
Een robot met autocue, ongetwijfeld met voor de vorm een paar lokale zetbazen
We gingen er maar eens rustig voor zitten. De journalist, hoogstwaarschijnlijk een medewerker van de club, vroeg of Beristain wat meer kon vertellen over Bolt. De kijker leert dat de mannen achter het bedrijf (wie?) gek zijn van sport en voetbal in het bijzonder. Dat is veelbelovend. ‘Waar het om gaat is dat we gebruik kunnen maken van de mogelijkheden en ervaringen die we in andere clubs hebben, om elk van onze clubs een voorsprong te geven. Dat gezegd hebbende; uiteindelijk is het, het bestuur van de club dat de dienst uit maakt, de beslissingen neemt en de club leidt.’
Bolt wil opgedane kennis gebruiken in Den Haag. Grote beslissingen zijn voor de dagelijkse leiding. Dat klinkt positief, al is dat doorgaans niet hoe het werkt. Want wie betaalt, bepaalt. Maar vooruit, laten we ze het voordeel van de twijfel geven.
Dan komt dé vraag. De vraag die sinds de eerste dag dat de naam Bolt viel, bij elke supporter, speler en journalist op de lippen brandt: Kan je iets meer vertellen over de plannen met ADO? Toegegeven, wij hadden hem wat scherper geformuleerd. Misschien iets concreter naar korte- en lange termijndoelen, misschien nog iets over de financiering en de toekomst voor het (kantoor)personeel. Maar vooruit, het is club-tv. Het antwoord blijft, laten we het voorzichtig uitdrukken, niet beklijven.
‘De immense potentie van ADO Den Haag is overduidelijk. We spelen in de derde grootste stad van het land. Den Haag is een internationale, dynamische stad. We moeten de potentiële fanbase aanboren. Zoals we intern zeggen: we willen meer betekenen, voor meer mensen.’
Het is tijd om te stoppen met over de slapende reus te praten. Het is tijd om wakker te worden!
Holle frasen. Verderop in het interview legt Beristain de nadruk op de eigen jeugd en het vinden van een technisch directeur. Na zes minuten en acht seconden zijn we verder niks wijzer geworden. Ja, de ingestuurde uitsmijter: ‘Het is tijd om te stoppen met over de slapende reus te praten. Het is tijd om wakker te worden!’ Prachtig.
Mossou’s analyse was spot on.
LICENTIE
Beristains optreden was er eentje voor de bühne. Om later te kunnen zeggen: Wij hebben toch van ons laten horen? Niemand in Den Haag die na het zien van de beelden precies weet waar de club in de komende jaren naartoe moet.
We waren geschokt toen we hier een paar maanden geleden binnen kwamen. Over hoe dichtbij de club bij een faillissement was
Sterker nog, de video wekt bij mensen zowel binnen als rondom de club irritatie. Niet alleen vanwege de ongeïnteresseerde houding van Beristain maar ook vanwege enkele uitspraken. Laten we er een paar voorbeelden uitpakken. Zo horen we de Spanjaard zeggen: ‘We waren geschokt toen we hier een paar maanden geleden binnen kwamen. Over hoe dichtbij de club bij een faillissement was. Meer dan honderd jaar voetbalgeschiedenis uit het raam.’
Toen Beristain binnenkwam zat ADO al maanden in een zogenaamde WHOA-procedure. Voormalig directeur Mohammed Hamdi had deze opgestart met maar één doel: ADO te behoeden voor een faillissement. Je kan tijdens een WHOA-procedure niet failliet gaan. De hele opzet is om een gezonde doorstart te maken. Partijen die nog geld tegoed hadden, vaak ADO-gezind en in sommige gevallen zelf geraakt door de coronacrisis, moesten genoegen nemen met een deel van hun schuld. Dat deden ze om ADO in leven te houden. Toen Bolt zich aan de poort meldde, speelde dit al maanden.
Wél was de KNVB-licentie in het geding. Daar was open over gecommuniceerd. De clubleiding wist het, de KNVB, de gemeente Den Haag, de journalisten én de ADO-supporters. En dus ook Bolt. Sterker nog, het moet de reden zijn geweest dat ze zijn ingestapt. Er moest snel worden gehandeld. De vraagprijs ADO zakte met de week. Als het een gezonde Eredivisie-club was geweest met alleen maar zwarte cijfers, dan was het aankoopbedrag twee of misschien wel drie keer zo hoog geweest. Waarschijnlijk was Bolt dan helemaal niet ingestapt. Nu konden de Amerikanen de club uit de derde stad van Nederland voor een prikkie overnemen. Geacteerde verbaasdheid dus.
Verder deelt Beristain in de video mee dat Reijntjes een jaar langer aanblijft als directeur. Bolt heeft hem persoonlijk gevraagd. Hij wordt gecomplimenteerd voor zijn goede werk. Het staat haaks op de berichten die wij al langere tijd horen. Er is juist veel kritiek op de interim-directeur. Op de manier hoe hij op het pluche is gekomen, over zijn manier van leidinggeven, bemoeienissen in het overnamedossier en zijn rol bij een recent premieconflict.
© Pro Shots
Andere overnamepartijen, die voor Bolt in beeld waren om ADO over te nemen, kwamen met de keiharde voorwaarde dat er schoon schip gemaakt zou worden. Zij vonden juist dat alle zittende bestuursleden evenals de kleinere aandeelhouders op zouden stappen. Iets wat op 9 september, toen ADO’s licentie onder druk stond, door de club zelf werd gecommuniceerd.
‘Eerder hadden de directie en de Raad van Commissarissen aangegeven hun functies ter beschikking te stellen aan een nieuwe eigenaar. De Stichting Toekomst ADO Den Haag is bereid bij verkoop het prioriteitsaandeel over te dragen.’
Die nieuwe eigenaar wil nu dat Reijntjes blijft. Formeel is deze benoeming niet aan de grootaandeelhouder, maar aan de Raad van Commissarissen. We verwijzen nog even naar de uitspraken van Beristain dat uiteindelijk het bestuur van de club de dienst uit maakt, beslissingen neemt en de club leidt. Maar wat zegt dat als deze er is neergezet door Bolt?
BILBADO
De supporters moeten het doen met het filmpje van Beristain. Intern op de burelen, is al wel meer gedeeld over de toekomst van de club. Summier, dat wel. Het enige wat we nu al met zekerheid kunnen zeggen is dat vrijwel alles gaat draaien om de jeugdopleiding.
Daarbij wordt veelvuldig gewezen naar Athletic Bilbao. Dat zou een voorbeeldclub moeten worden voor ADO. Een unieke club in Baskenland. Bilbao heeft als stelregel enkel spelers uit de eigen regio te selecteren. Een club van, voor en door Basken. Een uiterst succesvol mechanisme. Het zorgt voor een sterke band met de achterban en het levert aardig wat transfergeld op. Den Haag moet zich nog meer gaan toeleggen op de eigen regio. BilbADO zoals er intern al wordt gezegd.
Het is een ambitieus plan. Maar wel eentje die past bij de traditie en het volkse karakter van de club. Het doet ook sterk denken aan meerjarenplannen die in het recente verleden in de Residentie werden gepresenteerd. Het enige verschil met toen: de clubleiding draafde destijds niet door.
Wij willen niet langer opleiden voor Ajax, Feyenoord en PSV. ADO gaat opleiden voor de Europese top
Want als er over de jeugdopleiding van ADO wordt gesproken zeggen de nieuwe beleidsbepalers: ‘Wij willen niet langer opleiden voor Ajax, Feyenoord en PSV. ADO gaat opleiden voor de Europese top.’ Er wordt gesproken over Real Madrid en Manchester United. Deze uitspraken zijn niet alleen binnen de muren van het Cars Jeans Stadion gedaan, maar ook richting externe partijen.
ADO Den Haag, een club die volgens Beristain een paar maanden terug nog bijna failliet was, moet binnen afzienbare tijd een leverancier voor de Europese top worden. Reijntjes herhaalde het recent in een ADO-podcast. Eentje waarin we overigens ook niks wijzer zijn geworden over de toekomst.
Het zijn grote woorden. We zijn heel benieuwd hoe ADO dat wil bereiken. Wie de jeugdopleiding gaat aansturen, wat het de club gaat kosten en hoeveel tijd Bolt hier voor uit wil trekken? Een grappig detail is dat de nadruk moet komen te liggen op de eigen jeugd maar dat spelers en zaakwaarnemers zich beklagen dat ADO recent spelers uit Oekraïne oppikte. Waar ligt dan écht de prioriteit? Ook zijn we benieuwd naar de trainerspositie van volgend seizoen. Intern is een sterke lobby gaande voor Edwin Grünholz, maar heeft hij inmiddels wél de juiste papieren dan?
Genoeg vragen, geen antwoorden. Op ons interviewverzoek van vorige week hebben we nog altijd geen antwoord gehad. Niet eens een afwijzende. Nu hoeft ADO helemaal geen verantwoording af te leggen richting het AD, Omroep West of Voetbal International. Maar dat moet het wel richting die trouwe achterban, die supporters die een jaar tussen hoop en vrees hebben gezeten. Supporterscollectieven spreken ook van stroeve en magere communicatie.
Het zou mooi zijn als de ADO-robot (of iemand anders), snel met echte antwoorden komt.
De toekomst van ADO: BilbADO en de Spaanse robot
Door Stef de Bont
ACHTERGROND
Een half jaar geleden bereikten Bolt Football Holdings een akkoord over de overname van ADO Den Haag. In februari werden alle formaliteiten afgerond en dus kan de club vooruit. Maar waar wil het naartoe? We horen verhalen over Real Madrid en Manchester City, maar niemand in Den Haag die exact lijkt te weten wat er staat te gebeuren.
Een nieuwe poging, begin vorige week. Onderstaand bericht was gericht aan de nieuwbakken persvoorlichter van ADO Den Haag.
‘Een behoorlijke tijd terug hebben wij contact gehad over de toekomstplannen van ADO onder de nieuwe eigenaar. Is het inmiddels mogelijk om Ignacio Beristain of Edwin Reijntjes te spreken over deze plannen? Er is inmiddels alweer behoorlijk wat tijd verstreken.’
Een jaar lang volgden we met Voetbal International het ADO-dossier op de voet. Het was in grote financiële problemen terechtgekomen, de Chinese eigenaar had betalingsproblemen. De club moest worden verkocht en snel ook. Hier op VI PRO schreven we tientallen artikelen over de problemen in Den Haag, over ruzies met China, interne strubbelingen, cowboys die zich hadden gemeld aan de poort van het stadion en ingewikkelde WHOA-procedures.
Het leek een never ending story. Op een zeker moment was het vijf voor twaalf. De gemeente, supporters en KNVB maakten zich grote zorgen. De financiële problemen leverden tot twee keer toe puntenaftrek op. Het roemruchte ADO moest worden gered en snel. Uiteindelijk was het Bolt Football Holdings dat de club over zou nemen. Over de wat vreemde gang van zaken (het was eigenlijk Globalon dat de club over zou nemen) hebben we eerder al het nodige geschreven.
Een papieren tijger of niet, ADO valt nu onder de vlag van Bolt. Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die vuistdiep in diverse sportploegen zit. En dat klinkt in de basis niet eens zo verkeerd. Op 4 november werd het akkoord wereldkundig gemaakt. Het was nog wachten op het einde van de WHOA-procedure en goedkeuring van de KNVB. Eind februari waren de laatste hindernissen genomen. ADO was gered.
Waar in Breda de supporters van NAC er alles aan deden om de club uit buitenlandse handen te houden, moeten ze in Den Haag vooral blij zijn dat hun club nog bestaat
Inmiddels zijn we 182 dagen verder. We weten al zes maanden dat Bolt in ADO Den Haag zou stappen. Maar behalve dat feit weten we eigenlijk nog niks. Niemand die de exacte plannen kent. Hoeveel geld er in de club wordt gestopt of waar de club over tien jaar wil staan. Niet het journaille, de kantoormedewerkers, spelers of de trouwe achterban. Waar in Breda de supporters van NAC er alles aan deden om de club uit buitenlandse handen te houden, moeten ze in Den Haag vooral blij zijn dat hun club nog bestaat.
Rest de vraag: wat staat er met ADO te gebeuren?
ROBOT
Het lijkt het grootste geheim van het betaalde voetbal. De toekomst van ADO. Anderhalve maand geleden schreven we dat Bolt snel met duidelijkheid zou komen. Dit was ons vanuit de club zelf medegedeeld. Twee dagen later hing er een woordvoerder ietwat overspannen aan de telefoon. Dat hadden we toch echt verkeerd begrepen. ‘Zo is het niet bedoeld. Wij gaan natuurlijk niet over de uitingen van Bolt’, klonk het aan de andere kant van de lijn.
© Pro Shots
Twee mannen zouden het stilzwijgen kunnen doorbreken: interim-directeur Edwin Reijntjes en Ignacio Beristain. Die laatste is namens Bolt in Den Haag gestationeerd. Nog voordat de overname definitief rond was liep de Spanjaard door het Cars Jeans Stadion met de egards alsof hij de president van de club was.
Het is een goed gebruik dat er bij een overname een zekere presentatie plaatsvindt. Zoals Merab Jordania bij Vitesse of anders Aleksei Korotaev bij Roda JC. Want laten we eerlijk zijn: je legt miljoenen euro’s op tafel om een voetbalclub te kopen. Dan is er op z’n minst een moment waarop je plannen deelt met je achterban of in ieder geval het glas heft. Gewoon, om de nieuwe samenwerking te vieren.
Maar niks van dat alles in Den Haag. Reijntjes en Beristain bleven stil. Tot vorige week.
Op 26 april plaatste ADO een interview op het eigen YouTube-kanaal. Beristain, met de microfoon wat knullig over zijn blauwe jasje geknoopt, nam zes minuten en acht seconden de tijd voor een vraaggesprekje. We werden erop geattendeerd door AD-journalist Sjoerd Mossou. Hij schreef op Twitter: ‘Een robot met autocue, ongetwijfeld met voor de vorm een paar lokale zetbazen.’
Een robot met autocue, ongetwijfeld met voor de vorm een paar lokale zetbazen
We gingen er maar eens rustig voor zitten. De journalist, hoogstwaarschijnlijk een medewerker van de club, vroeg of Beristain wat meer kon vertellen over Bolt. De kijker leert dat de mannen achter het bedrijf (wie?) gek zijn van sport en voetbal in het bijzonder. Dat is veelbelovend. ‘Waar het om gaat is dat we gebruik kunnen maken van de mogelijkheden en ervaringen die we in andere clubs hebben, om elk van onze clubs een voorsprong te geven. Dat gezegd hebbende; uiteindelijk is het, het bestuur van de club dat de dienst uit maakt, de beslissingen neemt en de club leidt.’
Bolt wil opgedane kennis gebruiken in Den Haag. Grote beslissingen zijn voor de dagelijkse leiding. Dat klinkt positief, al is dat doorgaans niet hoe het werkt. Want wie betaalt, bepaalt. Maar vooruit, laten we ze het voordeel van de twijfel geven.
Dan komt dé vraag. De vraag die sinds de eerste dag dat de naam Bolt viel, bij elke supporter, speler en journalist op de lippen brandt: Kan je iets meer vertellen over de plannen met ADO? Toegegeven, wij hadden hem wat scherper geformuleerd. Misschien iets concreter naar korte- en lange termijndoelen, misschien nog iets over de financiering en de toekomst voor het (kantoor)personeel. Maar vooruit, het is club-tv. Het antwoord blijft, laten we het voorzichtig uitdrukken, niet beklijven.
‘De immense potentie van ADO Den Haag is overduidelijk. We spelen in de derde grootste stad van het land. Den Haag is een internationale, dynamische stad. We moeten de potentiële fanbase aanboren. Zoals we intern zeggen: we willen meer betekenen, voor meer mensen.’
Het is tijd om te stoppen met over de slapende reus te praten. Het is tijd om wakker te worden!
Holle frasen. Verderop in het interview legt Beristain de nadruk op de eigen jeugd en het vinden van een technisch directeur. Na zes minuten en acht seconden zijn we verder niks wijzer geworden. Ja, de ingestuurde uitsmijter: ‘Het is tijd om te stoppen met over de slapende reus te praten. Het is tijd om wakker te worden!’ Prachtig.
Mossou’s analyse was spot on.
LICENTIE
Beristains optreden was er eentje voor de bühne. Om later te kunnen zeggen: Wij hebben toch van ons laten horen? Niemand in Den Haag die na het zien van de beelden precies weet waar de club in de komende jaren naartoe moet.
We waren geschokt toen we hier een paar maanden geleden binnen kwamen. Over hoe dichtbij de club bij een faillissement was
Sterker nog, de video wekt bij mensen zowel binnen als rondom de club irritatie. Niet alleen vanwege de ongeïnteresseerde houding van Beristain maar ook vanwege enkele uitspraken. Laten we er een paar voorbeelden uitpakken. Zo horen we de Spanjaard zeggen: ‘We waren geschokt toen we hier een paar maanden geleden binnen kwamen. Over hoe dichtbij de club bij een faillissement was. Meer dan honderd jaar voetbalgeschiedenis uit het raam.’
Toen Beristain binnenkwam zat ADO al maanden in een zogenaamde WHOA-procedure. Voormalig directeur Mohammed Hamdi had deze opgestart met maar één doel: ADO te behoeden voor een faillissement. Je kan tijdens een WHOA-procedure niet failliet gaan. De hele opzet is om een gezonde doorstart te maken. Partijen die nog geld tegoed hadden, vaak ADO-gezind en in sommige gevallen zelf geraakt door de coronacrisis, moesten genoegen nemen met een deel van hun schuld. Dat deden ze om ADO in leven te houden. Toen Bolt zich aan de poort meldde, speelde dit al maanden.
Wél was de KNVB-licentie in het geding. Daar was open over gecommuniceerd. De clubleiding wist het, de KNVB, de gemeente Den Haag, de journalisten én de ADO-supporters. En dus ook Bolt. Sterker nog, het moet de reden zijn geweest dat ze zijn ingestapt. Er moest snel worden gehandeld. De vraagprijs ADO zakte met de week. Als het een gezonde Eredivisie-club was geweest met alleen maar zwarte cijfers, dan was het aankoopbedrag twee of misschien wel drie keer zo hoog geweest. Waarschijnlijk was Bolt dan helemaal niet ingestapt. Nu konden de Amerikanen de club uit de derde stad van Nederland voor een prikkie overnemen. Geacteerde verbaasdheid dus.
Verder deelt Beristain in de video mee dat Reijntjes een jaar langer aanblijft als directeur. Bolt heeft hem persoonlijk gevraagd. Hij wordt gecomplimenteerd voor zijn goede werk. Het staat haaks op de berichten die wij al langere tijd horen. Er is juist veel kritiek op de interim-directeur. Op de manier hoe hij op het pluche is gekomen, over zijn manier van leidinggeven, bemoeienissen in het overnamedossier en zijn rol bij een recent premieconflict.
© Pro Shots
Andere overnamepartijen, die voor Bolt in beeld waren om ADO over te nemen, kwamen met de keiharde voorwaarde dat er schoon schip gemaakt zou worden. Zij vonden juist dat alle zittende bestuursleden evenals de kleinere aandeelhouders op zouden stappen. Iets wat op 9 september, toen ADO’s licentie onder druk stond, door de club zelf werd gecommuniceerd.
‘Eerder hadden de directie en de Raad van Commissarissen aangegeven hun functies ter beschikking te stellen aan een nieuwe eigenaar. De Stichting Toekomst ADO Den Haag is bereid bij verkoop het prioriteitsaandeel over te dragen.’
Die nieuwe eigenaar wil nu dat Reijntjes blijft. Formeel is deze benoeming niet aan de grootaandeelhouder, maar aan de Raad van Commissarissen. We verwijzen nog even naar de uitspraken van Beristain dat uiteindelijk het bestuur van de club de dienst uit maakt, beslissingen neemt en de club leidt. Maar wat zegt dat als deze er is neergezet door Bolt?
BILBADO
De supporters moeten het doen met het filmpje van Beristain. Intern op de burelen, is al wel meer gedeeld over de toekomst van de club. Summier, dat wel. Het enige wat we nu al met zekerheid kunnen zeggen is dat vrijwel alles gaat draaien om de jeugdopleiding.
Daarbij wordt veelvuldig gewezen naar Athletic Bilbao. Dat zou een voorbeeldclub moeten worden voor ADO. Een unieke club in Baskenland. Bilbao heeft als stelregel enkel spelers uit de eigen regio te selecteren. Een club van, voor en door Basken. Een uiterst succesvol mechanisme. Het zorgt voor een sterke band met de achterban en het levert aardig wat transfergeld op. Den Haag moet zich nog meer gaan toeleggen op de eigen regio. BilbADO zoals er intern al wordt gezegd.
Het is een ambitieus plan. Maar wel eentje die past bij de traditie en het volkse karakter van de club. Het doet ook sterk denken aan meerjarenplannen die in het recente verleden in de Residentie werden gepresenteerd. Het enige verschil met toen: de clubleiding draafde destijds niet door.
Wij willen niet langer opleiden voor Ajax, Feyenoord en PSV. ADO gaat opleiden voor de Europese top
Want als er over de jeugdopleiding van ADO wordt gesproken zeggen de nieuwe beleidsbepalers: ‘Wij willen niet langer opleiden voor Ajax, Feyenoord en PSV. ADO gaat opleiden voor de Europese top.’ Er wordt gesproken over Real Madrid en Manchester United. Deze uitspraken zijn niet alleen binnen de muren van het Cars Jeans Stadion gedaan, maar ook richting externe partijen.
ADO Den Haag, een club die volgens Beristain een paar maanden terug nog bijna failliet was, moet binnen afzienbare tijd een leverancier voor de Europese top worden. Reijntjes herhaalde het recent in een ADO-podcast. Eentje waarin we overigens ook niks wijzer zijn geworden over de toekomst.
Het zijn grote woorden. We zijn heel benieuwd hoe ADO dat wil bereiken. Wie de jeugdopleiding gaat aansturen, wat het de club gaat kosten en hoeveel tijd Bolt hier voor uit wil trekken? Een grappig detail is dat de nadruk moet komen te liggen op de eigen jeugd maar dat spelers en zaakwaarnemers zich beklagen dat ADO recent spelers uit Oekraïne oppikte. Waar ligt dan écht de prioriteit? Ook zijn we benieuwd naar de trainerspositie van volgend seizoen. Intern is een sterke lobby gaande voor Edwin Grünholz, maar heeft hij inmiddels wél de juiste papieren dan?
Genoeg vragen, geen antwoorden. Op ons interviewverzoek van vorige week hebben we nog altijd geen antwoord gehad. Niet eens een afwijzende. Nu hoeft ADO helemaal geen verantwoording af te leggen richting het AD, Omroep West of Voetbal International. Maar dat moet het wel richting die trouwe achterban, die supporters die een jaar tussen hoop en vrees hebben gezeten. Supporterscollectieven spreken ook van stroeve en magere communicatie.
Het zou mooi zijn als de ADO-robot (of iemand anders), snel met echte antwoorden komt.
0
|
Maandag 9 mei 2022 om 15:43 uur |
Club Achter de Duinen
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
ADO: overname afgerond
Op 25 februari gaf de rechter goedkeuring aan de overname van ADO door Bolt Football Holdings.
Lees het nieuwsbericht
ADO: overname afgerond
Op 25 februari gaf de rechter goedkeuring aan de overname van ADO door Bolt Football Holdings.
Lees het nieuwsbericht
0
|
Woensdag 13 april 2022 om 15:41 uur |
BLEISWIJK-1
ghostdrift schreef:
021 heeft een 3-1 overwinning op NAC 021 behaald
021 heeft een 3-1 overwinning op NAC 021 behaald
ADO Den Haag heeft op sportieve wijze revanche genomen voor de nederlaag eerder dit jaar tegen NAC Breda. Op 26 februari waren de Brabanders met 1-3 te sterk voor ADO Den Haag. Nu stond dezelfde wedstrijd weer op het programma, maar in de voorjaarscompetitie.
Tekst: Glenn Duijzer
De wedstrijd werd gespeeld in een heerlijk zonnetje met onder de aanwezige toeschouwers onder meer Paul van Lith en NAC Breda-trainer Edwin de Graaf.
Voordat iedereen goed en wel zijn plaats had gevonden, gaf het scorebord al de 1-0 stand aan. Goed opkomen van de rechtervleugelverdediger Danté Roethof die gevolgd werd met een voorzet op Sacha Komljenovic (foto). De middenvelder, die samen met de gebroeders Michael en Jonathan Mulder en Xander Severina de selectie van ADO O21 aanvulde, was vanaf de rand van het strafschopgebied doeltreffend.
In de voorbeschouwing was het al door trainer Gerard van Ruitenburg aangegeven en tijdens de wedstrijd werd het wederom duidelijk gemaakt. ADO O21 beloont zich niet door de gecreëerde kansen te benutten. Spits Evan Rottier draaide na elf minuten goed weg van zijn tegenspeler, maar schoot vervolgens over het doel.
Redding
Na slecht uitverdedigen van NAC kwam de bal voor de voeten van Nick Broekhuizen. Zijn schot richting de kruising werd met een geweldige redding door doelman Pepijn van de Merbel uit de lucht geplukt. Na dik een half uur spelen liep Severina op links door en speelde de bal in de loop van Rottier. Wederom schoot de spit de bal over het vijandelijke doel.
Vijf minuten voor de rust was het dan toch raak toen Evan Rottier vanuit de verdediging werd weggestuurd. Op het juiste moment legde hij de bal terug op Xander Severina, die de marge verdubbelde: 2-0. Het had nog voor rust 3-0 kunnen zijn toen Finn van Breemen met een lange bal Severina alleen voor de keeper zette. Zijn inzet ging rakelings langs het doel, waardoor de ruststand 2-0 beef.
Domineren
Na rust waren er minder kansen voor ADO Den Haag, omdat NAC het achterin beter voor elkaar had. ADO Den Haag bleef de wedstrijd wel domineren. De eerste kans na rust was na goed doorlopen op de rechterkant van Severina, die de bal teruglegde op Rottier. Zijn inzet werd door de doelman geblokt, ook de rebound van Broekhuizen wist de sluitpost van NAC te stoppen en als dan Jonathan Mulder ook nog eens van dichtbij kon aanleggen, was het wederom doelman Van de Merbel, die de weg naar de 3-0 blokkeerde.
Raak
Na zeventig minuten was het dan eindelijk toch raak toen wederom Severina aan de linkerkant kon opstomen tot de achterlijn. Zijn voorzet op de net ingevallen Aimane El Karicha was perfect en met zijn eerste balcontact wist de invaller de 3-0 te scoren. Zeven minuten later viel plots de 3-1 toen een ongehinderde Boris van Schuppen de bal van buiten het strafschopgebied op het doel schoot. De debuterende doelman David van de Riet zag het schot te laat en kon niet meer adequaat reageren: 3-1.
In de resterende minuten konden de bezoekers niet veel meer aan de stand veranderen en ADO Den Haag O21 speelde de wedstrijd professioneel uit. Komende zaterdag spelen de geelgroenen wederom een thuiswedstrijd en ditmaal is Feyenoord O21 de tegenstander. Om 15.00 uur wordt er begonnen op De Aftrap.
© Haaglanden Voetbal
Tekst: Glenn Duijzer
De wedstrijd werd gespeeld in een heerlijk zonnetje met onder de aanwezige toeschouwers onder meer Paul van Lith en NAC Breda-trainer Edwin de Graaf.
Voordat iedereen goed en wel zijn plaats had gevonden, gaf het scorebord al de 1-0 stand aan. Goed opkomen van de rechtervleugelverdediger Danté Roethof die gevolgd werd met een voorzet op Sacha Komljenovic (foto). De middenvelder, die samen met de gebroeders Michael en Jonathan Mulder en Xander Severina de selectie van ADO O21 aanvulde, was vanaf de rand van het strafschopgebied doeltreffend.
In de voorbeschouwing was het al door trainer Gerard van Ruitenburg aangegeven en tijdens de wedstrijd werd het wederom duidelijk gemaakt. ADO O21 beloont zich niet door de gecreëerde kansen te benutten. Spits Evan Rottier draaide na elf minuten goed weg van zijn tegenspeler, maar schoot vervolgens over het doel.
Redding
Na slecht uitverdedigen van NAC kwam de bal voor de voeten van Nick Broekhuizen. Zijn schot richting de kruising werd met een geweldige redding door doelman Pepijn van de Merbel uit de lucht geplukt. Na dik een half uur spelen liep Severina op links door en speelde de bal in de loop van Rottier. Wederom schoot de spit de bal over het vijandelijke doel.
Vijf minuten voor de rust was het dan toch raak toen Evan Rottier vanuit de verdediging werd weggestuurd. Op het juiste moment legde hij de bal terug op Xander Severina, die de marge verdubbelde: 2-0. Het had nog voor rust 3-0 kunnen zijn toen Finn van Breemen met een lange bal Severina alleen voor de keeper zette. Zijn inzet ging rakelings langs het doel, waardoor de ruststand 2-0 beef.
Domineren
Na rust waren er minder kansen voor ADO Den Haag, omdat NAC het achterin beter voor elkaar had. ADO Den Haag bleef de wedstrijd wel domineren. De eerste kans na rust was na goed doorlopen op de rechterkant van Severina, die de bal teruglegde op Rottier. Zijn inzet werd door de doelman geblokt, ook de rebound van Broekhuizen wist de sluitpost van NAC te stoppen en als dan Jonathan Mulder ook nog eens van dichtbij kon aanleggen, was het wederom doelman Van de Merbel, die de weg naar de 3-0 blokkeerde.
Raak
Na zeventig minuten was het dan eindelijk toch raak toen wederom Severina aan de linkerkant kon opstomen tot de achterlijn. Zijn voorzet op de net ingevallen Aimane El Karicha was perfect en met zijn eerste balcontact wist de invaller de 3-0 te scoren. Zeven minuten later viel plots de 3-1 toen een ongehinderde Boris van Schuppen de bal van buiten het strafschopgebied op het doel schoot. De debuterende doelman David van de Riet zag het schot te laat en kon niet meer adequaat reageren: 3-1.
In de resterende minuten konden de bezoekers niet veel meer aan de stand veranderen en ADO Den Haag O21 speelde de wedstrijd professioneel uit. Komende zaterdag spelen de geelgroenen wederom een thuiswedstrijd en ditmaal is Feyenoord O21 de tegenstander. Om 15.00 uur wordt er begonnen op De Aftrap.
© Haaglanden Voetbal
0
|
Zondag 27 maart 2022 om 14:11 uur |
Advertentie
Law
HFC ADO Den Haag
HFC ADO Den Haag, 23 maart 2022
Vereniging uitgedaagd in nieuwe rol als maatschappelijk ankerpunt en service-instituut
Gisteravond vond een informele bijeenkomst van de ledenraad en de leden van onze vereniging plaats waarin de directie van de NV (Edwin Reijntjes) en voorzitter Harm de Boer een toelichting gaven over de huidige stand van zaken in het overname proces. Dit als opmaat naar de komende formele vergadering van de ledenraad, waarin de keuze kan worden gemaakt om 1) zinvol en ambitieus als moedervereniging op deze ingeslagen weg door te gaan of 2) zonder binding met het Haags betaald de vereniging voort te zetten. Dit laatste zal aan andere stakeholders als gemeente en KNVB, maar ook aan de Haagse gemeenschap, overigens moeilijk uit te leggen zijn.
Het was niet de bedoeling dat leden zich overvallen zullen voelen en daarom presenteerde het bestuur gisteren al in deze informele setting de contouren van hoe de nieuwe HFC ADO Den Haag er uit zou kunnen zien. Met deze brief wil het bestuur ook graag de niet aanwezige leden op de hoogte stellen.
Nieuwe eigenaar Bolt wil HFC ADO Den Haag nauw betrekken bij het wortelen in de Haagse samenleving. Hij vindt cultuur, historie en Haagse samenleving belangrijk. Daarom krijgt HFC ADO Den Haag (op dit moment met lege handen) weer een bijzonder aandeel en mag een commissaris voordragen in de Raad van Commissarissen. Maar de nieuwe eigenaar daagt ons hiermee ook uit: HFC moet in de samenleving zijn steun en toeverlaat zijn en bovendien op basis van heldere afspraken dienen als service-instituut.
Doordat de HFC ADO Den Haag opnieuw een bijzonder aandeel krijgt en ook omdat de licentiecommissie en de KNVB ADO Den Haag dan als één geheel blijft beschouwen, zal er maandelijks overleg plaats gaan vinden tussen vertegenwoordigers van de HFC en de directie van de NV.
Eerst nog even een terugblik. In de zomer van 2021 moesten de directie, de RvC en beide minderheidsaandeelhouders HFC ADO Den Haag en Stichting Toekomst ADO in overleg met de herstructeringsdeskundige een grote stap zetten om ADO niet kopje onder te laten gaan. Ook HFC heeft toen aangegeven dat dat zij onvoorwaardelijk hun aandeel, bevoegdheden en posities beschikbaar zullen stellen ten behoeve van een nieuwe aandeelhouder.
Op 25 februari keurde de Haagse rechtbank het inmiddels befaamde WHOA-akkoord goed. Daarmee is de club financieel in veilige haven gekomen en kunnen we met z’n allen weer vooruitkijken.
Toch is dit niet voor iedereen een even heugelijke gebeurtenis. De voormalige grootaandeelhouder raakte zijn aandelen kwijt, vele sponsoren kregen maar een klein deel van de uitstaande vorderingen maar ook voor onze vereniging is er in één klap veel verloren gegaan.
Het bestaansrecht van de HFC ADO Den Haag bestond, zoals onder meer vastgelegd in de overeenkomst tussen de HFC en de NV uit 1999, onder meer uit het bewaken van de tradities, kennis, cultuur en ervaring. Ook was de HFC in het bezit van de licentie betaald voetbal en had zij het recht om een lid van de Raad van Commissarissen te benoemen. In de overeenkomst was ook vastgelegd dat de leden van de vereniging de wedstrijden konden bezoeken. Met het WHOA-akkoord kwamen al deze zaken op losse schroeven te staan en daarmee was dus ook het bestaansrecht van de vereniging in het geding. Het is daarom zaak dat er een nieuwe rol voor de vereniging wordt gevonden.
In dat licht is waar de HFC nu staat en de kansen die er liggen een hele goede uitkomst. Nu krijgen we de mogelijkheid om toch weer invloed en rechten te krijgen d.m.v. het nieuwe Bijzondere Aandeel en de afspraken in de nieuw te sluiten overeenkomst.
Haaglandse Football Club “Alles Door Oefening Den Haag” 1 Haags Kwartier 55
2491 BM ’s-Gravenhage
KVK 40407320
HFC ADO Den Haag
Het bestuur van de HFC heeft de afgelopen tijd, onder meer in overleg met de commissie Toezicht Naleving Overeenkomst, maar ook in overleg met de gemeente en de KNVB, gewerkt aan het invullen van die nieuwe rol. Deze zal aan de leden in de eerstvolgende LR/ALV (mogelijk in de voorjaarsvergadering) worden voorgelegd.
De uitgangspunten die wij zelf zien voor de rol van de vereniging en die inmiddels op instemming kunnen rekenen van de nieuwe eigenaar zijn:
- De HFC ADO Den Haag is bij uitstek de bewaker van tradities, kennis, cultuur en ervaring;
- Wij zijn in staat – of zouden in staat moeten zijn – om deze tradities, kennis, cultuur en ervaring – en
ons netwerk in het Haagse – in dienst te stellen van ‘de club’, dus in feite in dienst van de NV ADO Den Haag. Dit gebeurt nadrukkelijk op vrijwillige basis. Dit betekent onder meer dat de NV ADO Den Haag minder budget hoeft vrij te maken voor ‘het runnen van de club’ (en er dus meer budget over blijft voor ‘op het veld’).
Echter... als wij voor de NV ADO Den Haag dé connectie met ‘de stad’ en hét service-instituut willen zijn dan zullen wij als vereniging moeten gaan veranderen. We hebben kennis, vaardigheden en ervaring nodig. Voor een deel zit dat bij de huidige leden, maar dat is niet genoeg. Het bestuur ziet drie mogelijkheden om meer kennis, vaardigheden en ervaring aan te kunnen bieden aan de NV:
- Beter benutten van de kennis, vaardigheden en ervaring van de huidige leden van de HFC;
- Mensen met kennis, vaardigheden en ervaring die we nog onvoldoende binnen de vereniging hebben,
uitnodigen lid te worden van de HFC;
- Vertegenwoordigers van andere organisaties die van belang zijn voor het functioneren van de NV een
stem geven binnen de HFC.
De eerste twee spreken voor zich en gebeuren nu al. De laatste vraagt wat meer uitleg.
We stellen voor om het bestuur uit te breiden met vertegenwoordigers van andere groepen. Dit zouden kunnen zijn:
• Een vertegenwoordiger van oud-spelers en oud-bestuurders, incl. PensionADOs;
• Een vertegenwoordiger van de gezamenlijke supporters;
• Een vertegenwoordiger vanuit het Haagse bedrijfsleven;
• Een vertegenwoordiger vanuit ADO Vrouwen.
Naast een meerderheid van ‘normale’ ADO-bestuursleden zouden er dan enkele bestuurszetels beschikbaar kunnen worden voor deze ‘buitenstaanders’, die natuurlijk wel lid worden van de vereniging en – gebonden aan een maximum termijn - alleen in het bestuur zitten zolang ze hun eigen achterban vertegenwoordigen.
Het bestuur realiseert zich dat de HFC hiermee verandert en kan zich voorstellen dat leden zich zorgen maken of de vereniging nog wel hún vereniging blijft. Daarom stelt het bestuur voor om de leden meer invloed te geven binnen de vereniging, door het verschil tussen leden en ledenraadsleden op te heffen. Dat betekent dus dat de ledenraad zou verdwijnen.
Haaglandse Football Club “Alles Door Oefening Den Haag” 2 Haags Kwartier 55
2491 BM ’s-Gravenhage
KVK 40407320
HFC ADO Den Haag
Tot slot stelt het bestuur voor om een Adviesraad in het leven te roepen. Deze Adviesraad bestaat in de eerste plaats uit onze eigen leden met de daarvoor noodzakelijke competenties, aangevuld met allerlei mensen uit de stad die niet noodzakelijkerwijs lid zijn van de HFC, maar het door hun toetreding wel zullen worden. Hiermee kan er ten dienste van heel ADO Den Haag (HFC én BVO) gebruik worden gemaakt van kennis en ervaring van derden op elk gewenst moment.
Belangrijke vraag is natuurlijk: wat levert dit de vereniging (en de leden) op? De nieuwe eigenaar is op zoek naar datgene dat de ‘HFC nieuwe stijl’ kan bieden en heeft al aangegeven dat, indien de HFC daadwerkelijk op genoemde manier wordt omgevormd:
• De HFC ADO Den Haag een bijzonder aandeel blijft houden, waarbij het wijzigen van de naam, de kernactiviteiten, locatie, logo, clubkleuren én de inrichting van de jeugdopleiding door de vereniging moet worden goedgekeurd. Deze bevoegdheden zijn in de nieuwe, door de LC/KNVB goedgekeurde statuten van de NV, vastgelegd voor de Houder van het Bijzondere Aandeel.
• De leden van de vereniging in de gelegenheid blijven om de wedstrijden van het eerste elftal te blijven bezoeken;
• De vereniging het recht houdt om een commissaris voor te dragen in de Raad van Commissarissen van de NV.
Kortom: in een nieuw jasje kan de HFC ADO Den Haag vanaf nu een actieve rol gaan spelen als vertegenwoordiger van een breed scala aan belanghebbenden, als service-instituut voor de NV (in de vorm van enkele commissies) en als bewaker van traditie en cultuur van ADO. Het motto uit het clublied is en blijft van toepassing: “A.D.O. zet in uw krachten, eendrachtig aan het werk”.
Haaglandse Football Club “Alles Door Oefening Den Haag” 3
HFC ADO Den Haag, 23 maart 2022
Vereniging uitgedaagd in nieuwe rol als maatschappelijk ankerpunt en service-instituut
Gisteravond vond een informele bijeenkomst van de ledenraad en de leden van onze vereniging plaats waarin de directie van de NV (Edwin Reijntjes) en voorzitter Harm de Boer een toelichting gaven over de huidige stand van zaken in het overname proces. Dit als opmaat naar de komende formele vergadering van de ledenraad, waarin de keuze kan worden gemaakt om 1) zinvol en ambitieus als moedervereniging op deze ingeslagen weg door te gaan of 2) zonder binding met het Haags betaald de vereniging voort te zetten. Dit laatste zal aan andere stakeholders als gemeente en KNVB, maar ook aan de Haagse gemeenschap, overigens moeilijk uit te leggen zijn.
Het was niet de bedoeling dat leden zich overvallen zullen voelen en daarom presenteerde het bestuur gisteren al in deze informele setting de contouren van hoe de nieuwe HFC ADO Den Haag er uit zou kunnen zien. Met deze brief wil het bestuur ook graag de niet aanwezige leden op de hoogte stellen.
Nieuwe eigenaar Bolt wil HFC ADO Den Haag nauw betrekken bij het wortelen in de Haagse samenleving. Hij vindt cultuur, historie en Haagse samenleving belangrijk. Daarom krijgt HFC ADO Den Haag (op dit moment met lege handen) weer een bijzonder aandeel en mag een commissaris voordragen in de Raad van Commissarissen. Maar de nieuwe eigenaar daagt ons hiermee ook uit: HFC moet in de samenleving zijn steun en toeverlaat zijn en bovendien op basis van heldere afspraken dienen als service-instituut.
Doordat de HFC ADO Den Haag opnieuw een bijzonder aandeel krijgt en ook omdat de licentiecommissie en de KNVB ADO Den Haag dan als één geheel blijft beschouwen, zal er maandelijks overleg plaats gaan vinden tussen vertegenwoordigers van de HFC en de directie van de NV.
Eerst nog even een terugblik. In de zomer van 2021 moesten de directie, de RvC en beide minderheidsaandeelhouders HFC ADO Den Haag en Stichting Toekomst ADO in overleg met de herstructeringsdeskundige een grote stap zetten om ADO niet kopje onder te laten gaan. Ook HFC heeft toen aangegeven dat dat zij onvoorwaardelijk hun aandeel, bevoegdheden en posities beschikbaar zullen stellen ten behoeve van een nieuwe aandeelhouder.
Op 25 februari keurde de Haagse rechtbank het inmiddels befaamde WHOA-akkoord goed. Daarmee is de club financieel in veilige haven gekomen en kunnen we met z’n allen weer vooruitkijken.
Toch is dit niet voor iedereen een even heugelijke gebeurtenis. De voormalige grootaandeelhouder raakte zijn aandelen kwijt, vele sponsoren kregen maar een klein deel van de uitstaande vorderingen maar ook voor onze vereniging is er in één klap veel verloren gegaan.
Het bestaansrecht van de HFC ADO Den Haag bestond, zoals onder meer vastgelegd in de overeenkomst tussen de HFC en de NV uit 1999, onder meer uit het bewaken van de tradities, kennis, cultuur en ervaring. Ook was de HFC in het bezit van de licentie betaald voetbal en had zij het recht om een lid van de Raad van Commissarissen te benoemen. In de overeenkomst was ook vastgelegd dat de leden van de vereniging de wedstrijden konden bezoeken. Met het WHOA-akkoord kwamen al deze zaken op losse schroeven te staan en daarmee was dus ook het bestaansrecht van de vereniging in het geding. Het is daarom zaak dat er een nieuwe rol voor de vereniging wordt gevonden.
In dat licht is waar de HFC nu staat en de kansen die er liggen een hele goede uitkomst. Nu krijgen we de mogelijkheid om toch weer invloed en rechten te krijgen d.m.v. het nieuwe Bijzondere Aandeel en de afspraken in de nieuw te sluiten overeenkomst.
Haaglandse Football Club “Alles Door Oefening Den Haag” 1 Haags Kwartier 55
2491 BM ’s-Gravenhage
KVK 40407320
HFC ADO Den Haag
Het bestuur van de HFC heeft de afgelopen tijd, onder meer in overleg met de commissie Toezicht Naleving Overeenkomst, maar ook in overleg met de gemeente en de KNVB, gewerkt aan het invullen van die nieuwe rol. Deze zal aan de leden in de eerstvolgende LR/ALV (mogelijk in de voorjaarsvergadering) worden voorgelegd.
De uitgangspunten die wij zelf zien voor de rol van de vereniging en die inmiddels op instemming kunnen rekenen van de nieuwe eigenaar zijn:
- De HFC ADO Den Haag is bij uitstek de bewaker van tradities, kennis, cultuur en ervaring;
- Wij zijn in staat – of zouden in staat moeten zijn – om deze tradities, kennis, cultuur en ervaring – en
ons netwerk in het Haagse – in dienst te stellen van ‘de club’, dus in feite in dienst van de NV ADO Den Haag. Dit gebeurt nadrukkelijk op vrijwillige basis. Dit betekent onder meer dat de NV ADO Den Haag minder budget hoeft vrij te maken voor ‘het runnen van de club’ (en er dus meer budget over blijft voor ‘op het veld’).
Echter... als wij voor de NV ADO Den Haag dé connectie met ‘de stad’ en hét service-instituut willen zijn dan zullen wij als vereniging moeten gaan veranderen. We hebben kennis, vaardigheden en ervaring nodig. Voor een deel zit dat bij de huidige leden, maar dat is niet genoeg. Het bestuur ziet drie mogelijkheden om meer kennis, vaardigheden en ervaring aan te kunnen bieden aan de NV:
- Beter benutten van de kennis, vaardigheden en ervaring van de huidige leden van de HFC;
- Mensen met kennis, vaardigheden en ervaring die we nog onvoldoende binnen de vereniging hebben,
uitnodigen lid te worden van de HFC;
- Vertegenwoordigers van andere organisaties die van belang zijn voor het functioneren van de NV een
stem geven binnen de HFC.
De eerste twee spreken voor zich en gebeuren nu al. De laatste vraagt wat meer uitleg.
We stellen voor om het bestuur uit te breiden met vertegenwoordigers van andere groepen. Dit zouden kunnen zijn:
• Een vertegenwoordiger van oud-spelers en oud-bestuurders, incl. PensionADOs;
• Een vertegenwoordiger van de gezamenlijke supporters;
• Een vertegenwoordiger vanuit het Haagse bedrijfsleven;
• Een vertegenwoordiger vanuit ADO Vrouwen.
Naast een meerderheid van ‘normale’ ADO-bestuursleden zouden er dan enkele bestuurszetels beschikbaar kunnen worden voor deze ‘buitenstaanders’, die natuurlijk wel lid worden van de vereniging en – gebonden aan een maximum termijn - alleen in het bestuur zitten zolang ze hun eigen achterban vertegenwoordigen.
Het bestuur realiseert zich dat de HFC hiermee verandert en kan zich voorstellen dat leden zich zorgen maken of de vereniging nog wel hún vereniging blijft. Daarom stelt het bestuur voor om de leden meer invloed te geven binnen de vereniging, door het verschil tussen leden en ledenraadsleden op te heffen. Dat betekent dus dat de ledenraad zou verdwijnen.
Haaglandse Football Club “Alles Door Oefening Den Haag” 2 Haags Kwartier 55
2491 BM ’s-Gravenhage
KVK 40407320
HFC ADO Den Haag
Tot slot stelt het bestuur voor om een Adviesraad in het leven te roepen. Deze Adviesraad bestaat in de eerste plaats uit onze eigen leden met de daarvoor noodzakelijke competenties, aangevuld met allerlei mensen uit de stad die niet noodzakelijkerwijs lid zijn van de HFC, maar het door hun toetreding wel zullen worden. Hiermee kan er ten dienste van heel ADO Den Haag (HFC én BVO) gebruik worden gemaakt van kennis en ervaring van derden op elk gewenst moment.
Belangrijke vraag is natuurlijk: wat levert dit de vereniging (en de leden) op? De nieuwe eigenaar is op zoek naar datgene dat de ‘HFC nieuwe stijl’ kan bieden en heeft al aangegeven dat, indien de HFC daadwerkelijk op genoemde manier wordt omgevormd:
• De HFC ADO Den Haag een bijzonder aandeel blijft houden, waarbij het wijzigen van de naam, de kernactiviteiten, locatie, logo, clubkleuren én de inrichting van de jeugdopleiding door de vereniging moet worden goedgekeurd. Deze bevoegdheden zijn in de nieuwe, door de LC/KNVB goedgekeurde statuten van de NV, vastgelegd voor de Houder van het Bijzondere Aandeel.
• De leden van de vereniging in de gelegenheid blijven om de wedstrijden van het eerste elftal te blijven bezoeken;
• De vereniging het recht houdt om een commissaris voor te dragen in de Raad van Commissarissen van de NV.
Kortom: in een nieuw jasje kan de HFC ADO Den Haag vanaf nu een actieve rol gaan spelen als vertegenwoordiger van een breed scala aan belanghebbenden, als service-instituut voor de NV (in de vorm van enkele commissies) en als bewaker van traditie en cultuur van ADO. Het motto uit het clublied is en blijft van toepassing: “A.D.O. zet in uw krachten, eendrachtig aan het werk”.
Haaglandse Football Club “Alles Door Oefening Den Haag” 3
0
|
Woensdag 23 maart 2022 om 23:00 uur |
FC Den Haag!
VI:
Chinese oud-eigenaar ADO overweegt naar het CAS te stappen
14.25 uur
Chinese oud-eigenaar ADO overweegt naar het CAS te stappen
© Pro Shots
Door Stef de Bont
ADO Den Haag heeft inmiddels een Amerikaanse eigenaar. Toch is de vorige eigenaar, het Chinese United Vansen (UVS), nog altijd niet volledig buiten beeld.
Nadat het een blauwtje had gelopen bij de KNVB, overweegt het nu stappen te zetten richting het CAS. De Chinezen investeerden naar eigen zeggen ruim twintig miljoen euro in de club. Toch werden de aandelen in februari afgenomen door middel van een WHOA-procedure. UVS was woedend, vooral op de licentiecommissie van de KNVB. Deze gaf op 21 februari toestemming voor de overdracht van de licentie en de nieuwe aandeelhouder, het Amerikaanse Bolt.
De Chinezen voelden zich bestolen. Zij waren immers de grootaandeelhouder, een dergelijke beslissing kon niet zonder hun medeweten worden genomen. Bovendien werd UVS gedurende het proces geen enkel moment op de hoogte gehouden dan wel bevraagd door de ADO-directie of de licentiecommissie.
UVS wilde in beroep gaan tegen de uitspraak, maar kreeg vanuit Zeist te horen dat alleen de licentiehouder, in dit geval de HFC ADO, hiervoor in aanmerking kwam. En dus moest UVS maar schakelen met de HFC, een van de partijen die instemden met de overname. `Uiteraard gaat dat niet gebeuren`, schreef Yuan Zhou namens United Vansen. `Het blijft verbazingwekkend en eigenlijk onacceptabel dat de KNVB – na zo`n verontrustend verhaal van de eigenaar van een van de oudste en toonaangevende clubs van het land – wacht op medewerking van een frauduleuze partij om de gang van zaken te onderzoeken.`
UVS wist dat HFC nooit zou meewerken aan een dergelijk beroep. En dus zochten de Chinezen opnieuw contact met de beroepscommissie. Er volgde mailcontact over en weer, maar het oordeel was weinig bevredigend voor UVS. De beroepscommissie verklaarde UVS in haar beroep niet-ontvankelijk.
Daarmee lijkt United Vansen in Nederland de overname niet langer aan te kunnen vechten. Vanuit Beijing begrijpen we dat de Chinezen nu overwegen om bij het Hof van Arbitrage van de Sport (CAS) de zaak aanhankelijk te maken. De aandelen zullen ze nooit meer terugkrijgen, maar mogelijk kunnen ze financieel nog gecompenseerd worden.
In Den Haag gaat het intussen vooral over de plannen van Bolt. De nieuwe eigenaar heeft nog altijd niet van zich laten horen. Een woordvoerder van de club belooft dat er iets in de pijplijn zit. `De plannen zullen gepresenteerd worden. Dat zal ergens de komende weken zijn, anders binnen een maand. Zodra er nieuws is, zullen we het melden.`
Chinese oud-eigenaar ADO overweegt naar het CAS te stappen
14.25 uur
Chinese oud-eigenaar ADO overweegt naar het CAS te stappen
© Pro Shots
Door Stef de Bont
ADO Den Haag heeft inmiddels een Amerikaanse eigenaar. Toch is de vorige eigenaar, het Chinese United Vansen (UVS), nog altijd niet volledig buiten beeld.
Nadat het een blauwtje had gelopen bij de KNVB, overweegt het nu stappen te zetten richting het CAS. De Chinezen investeerden naar eigen zeggen ruim twintig miljoen euro in de club. Toch werden de aandelen in februari afgenomen door middel van een WHOA-procedure. UVS was woedend, vooral op de licentiecommissie van de KNVB. Deze gaf op 21 februari toestemming voor de overdracht van de licentie en de nieuwe aandeelhouder, het Amerikaanse Bolt.
De Chinezen voelden zich bestolen. Zij waren immers de grootaandeelhouder, een dergelijke beslissing kon niet zonder hun medeweten worden genomen. Bovendien werd UVS gedurende het proces geen enkel moment op de hoogte gehouden dan wel bevraagd door de ADO-directie of de licentiecommissie.
UVS wilde in beroep gaan tegen de uitspraak, maar kreeg vanuit Zeist te horen dat alleen de licentiehouder, in dit geval de HFC ADO, hiervoor in aanmerking kwam. En dus moest UVS maar schakelen met de HFC, een van de partijen die instemden met de overname. `Uiteraard gaat dat niet gebeuren`, schreef Yuan Zhou namens United Vansen. `Het blijft verbazingwekkend en eigenlijk onacceptabel dat de KNVB – na zo`n verontrustend verhaal van de eigenaar van een van de oudste en toonaangevende clubs van het land – wacht op medewerking van een frauduleuze partij om de gang van zaken te onderzoeken.`
UVS wist dat HFC nooit zou meewerken aan een dergelijk beroep. En dus zochten de Chinezen opnieuw contact met de beroepscommissie. Er volgde mailcontact over en weer, maar het oordeel was weinig bevredigend voor UVS. De beroepscommissie verklaarde UVS in haar beroep niet-ontvankelijk.
Daarmee lijkt United Vansen in Nederland de overname niet langer aan te kunnen vechten. Vanuit Beijing begrijpen we dat de Chinezen nu overwegen om bij het Hof van Arbitrage van de Sport (CAS) de zaak aanhankelijk te maken. De aandelen zullen ze nooit meer terugkrijgen, maar mogelijk kunnen ze financieel nog gecompenseerd worden.
In Den Haag gaat het intussen vooral over de plannen van Bolt. De nieuwe eigenaar heeft nog altijd niet van zich laten horen. Een woordvoerder van de club belooft dat er iets in de pijplijn zit. `De plannen zullen gepresenteerd worden. Dat zal ergens de komende weken zijn, anders binnen een maand. Zodra er nieuws is, zullen we het melden.`
0
|
Dinsdag 15 maart 2022 om 18:40 uur |
grijze gek
Hier nog een berichtje op dezelfde datum als vandaag maar dan 3 jaar geleden, ik hoop dat dit nu op houd
28 februari 2019
ADO Den Haag raakt de meeste jeugdspelers kwijt aan de Nederlandse topclubs.
Dat heeft VoetbalPrimeur becijferd. Volgens de website zag ADO de afgelopen vijf jaar maar liefst veertien talenten uit de jeugdopleiding naar de clubs uit te top 3 vertrekken.
Acht spelers kozen voor Feyenoord, onder wie de inmiddels voor Bayern München spelende Joshua. Vijf talenten zijn naar Ajax gegaan. Tot slot speelt de nu 17-jarige Kees van Lindert in de PSV-jeugd.
Na ADO shoppen de Nederlandse topclubs ook graag bij Sparta. De Kasteelclub zag sinds 2013 dertien spelers verkassen.
28 februari 2019
ADO Den Haag raakt de meeste jeugdspelers kwijt aan de Nederlandse topclubs.
Dat heeft VoetbalPrimeur becijferd. Volgens de website zag ADO de afgelopen vijf jaar maar liefst veertien talenten uit de jeugdopleiding naar de clubs uit te top 3 vertrekken.
Acht spelers kozen voor Feyenoord, onder wie de inmiddels voor Bayern München spelende Joshua. Vijf talenten zijn naar Ajax gegaan. Tot slot speelt de nu 17-jarige Kees van Lindert in de PSV-jeugd.
Na ADO shoppen de Nederlandse topclubs ook graag bij Sparta. De Kasteelclub zag sinds 2013 dertien spelers verkassen.
0
|
Maandag 28 februari 2022 om 20:14 uur |
Heino
Van VI Pro:
Plotwending: wat weten we over de nieuwe (Amerikaanse) eigenaar van ADO?
Door Stef de Bont
Achtergrond
ADO Den Haag komt in Amerikaanse handen terecht. Na maanden van getouwtrek en achterhoedegevechten, lijkt Bolt ADO Den Haag Holding LLC de aandelen ADO over te gaan nemen. In het Cars Jeans Stadion wordt de champagne ontkurkt. Maar wat weten we eigenlijk van deze Amerikaanse eigenaar?
Het was een proces van de lange adem. ADO Den Haag was bijna een jaar in de ban van een mogelijke overname. Maar nu de WHOA-procedure is goedgekeurd door de Haagse rechtbank, kan Bolt ADO Den Haag Holding LLC de aandelen overnemen. Na maanden van achterhoedegevechten, cowboys, boze Chinezen en bezoekjes aan de rechtbank kan er eindelijk worden gebouwd.
En dat gebeurt onder een Amerikaanse vlag. Opvallend is dat tot op heden Bolt/Globalon, de interim-directie van ADO en anderen betrokken nog niks hebben losgelaten over de plannen die ze hebben met de Haagse voetbalclub. Maar wat weten we wel?
In dit PRO-stuk pikken we er de volgende thema’s uit:
- Globalon Football Holdings, of moeten we Bolt zeggen?
- Doelstelling: Missie Eredivisie
- Wat mag het kosten?
- Een aangekondigde reorganisatie
- De mogelijke sterke, nieuwe man
Globalon Football Holdings, of moeten we Bolt zeggen?
De naam zelf doet niet meteen een belletje rinkelen. Bij niemand niet. Zelfs niet in de Haagse bestuurskamer. We moeten terug naar het najaar van 2021. ADO verkeerde in grote financiële problemen en moest snel een nieuwe investeerder vinden om de rekeningen te betalen. Het sprak met meerdere kandidaten, waaronder het Amerikaanse Bolt Football Holdings.
De twee vonden elkaar. Alle details waren uitgewerkt, maar toen kwam er een konijn uit de hoge hoed: het bleek niet Bolt Football Holdings maar Globalon te zijn dat de aandelen over zou nemen. Een Spaanse zusteronderneming. Toen op 4 november 2021 de deal rond was, verscheen interim-directeur Edwin Reijntjes voor de camera van club TV. Het was de enige officiële toelichting die we hebben gekregen op de deal. In het filmpje moest aardig wat keren worden geknipt, aangezien Reijntjes steevast sprak over Bolt in plaats van Globalon.
Intussen meldde de Bask Ignacio Beristain zich in het Cars Jeans Stadion. Hij maakte kennis met het personeel en sprak met andere belanghebbenden. ‘Hij stelde zich voor als een voorman van Bolt Football Groups’, vertelt een van hen.
Bolt en Globalon kunnen we niet los zien van elkaar. Alleen de naam en standplaats is anders. Het is een netwerk van sportclubs die kennis, mensen en spelers deelt. Iets wat soms nog kan leiden tot verwarring. In de video op 4 november zei Reijntjes over Globalon dat daaronder ‘alle Europese clubs vallen zoals Waasland-Beveren, Crystal Palace, Estoril, Augsburg en in de toekomst dus ook ADO Den Haag.’
Tijdens een zitting rondom de WHOA-procedure, twee weken terug, repte het ADO-kamp over een andere situatie. Waasland-Beveren, Estoril en Alcorcón, een club op het tweede niveau van Spanje, vallen onder Globalon. De aandelen Crystal Palace en Augsburg behoren tot een andere portefeuille.
Dat blijkt ook uit de documenten die we opvroegen bij de Spaanse Kamer van Koophandel. Het is een aardig spinnenweb van bv’tjes. De enige naam die in vrijwel elk bedrijf terugkomt is die van David Blitzer. De grote aanjager van het project.
Een Amerikaanse zakenman en tevens miljonair. Hij heeft een persoonlijk minderheidsaandeel in Crystal Palace en Augsburg. Ook is hij uitvoerend partner bij The Blackstone Group. Zo komt ADO Den Haag uiteindelijk in een portfolio met onder meer The New Jersey Devils en de Philadelphia 76ers terecht. Meer over Blitzer vind je hier .
Dat de twee partijen erg verweven waren, bleek deze week. De Licentiecommissie van de KNVB had veel aanvullende vragen. Globalon is een consortium van veel verschillende bedrijven en eigenaren. En allemaal moesten ze met de billen bloot. Aangezien de rechtbank op vrijdag met een uitspraak zou komen in het WHOA-traject, moest er een konijn uit de hoge hoed worden getoverd. Het was Blitzer die zelf de regie nam. Hij begon Bolt ADO Den Haag Holding LLC. De Licentiecommissie hoefde zodoende alleen maar in zijn boeken te kijken. Voor ADO verandert er in feite niets.
Doelstelling: Missie Eredivisie
ADO bivakkeert momenteel in de Eerste Divisie. De interim-clubleiding heeft weleens laten vallen dat zij snel terug wil naar de Eredivisie. In rapporten van eerdere geïnteresseerde overnamepartijen werd zelfs uitgegaan van een plek in het linkerrijtje. In de derde stad van Nederland moet zo nu en dan Europees voetbal gespeeld kunnen worden.
Bolt heeft als doel gesteld dat ADO Den Haag binnen twee jaar promoveert. Dat moet dus dit seizoen gebeuren en anders volgend seizoen. Het past binnen de eerder gepresenteerde perspectieven. Een extern kantoor schetste drie mogelijke scenario’s voor ADO. Bij het eerste scenario zou het een stabiele Eredivisie-club worden, bij het tweede zou het schommelen tussen de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie en in het derde scenario zou het in de Eerste Divisie blijven.
Voor de korte termijn wordt ingezet op de eerste optie. Een stabiele Eredivisie-club worden. Waar eerdere potentiële overnamekandidaten AZ achterna wilden gaan, moet ADO in eerste instantie een voorbeeld nemen aan pakweg Heracles Almelo. Veilig in het vaderlandse rechterrijtje. Uiteraard droomt men groter, maar dat is gezien de financiële middelen (zie het volgende punt) een lastige opgave.
Wat mag het kosten?
Financieel moet er nog wel wat gebeuren in Den Haag. In oktober 2021 stond de Licentie Betaald Voetbal op de tocht. De conclusie na het lezen van diverse rapporten was dat ADO last had van de corona-pandemie, maar bovenal de zaken gewoon niet goed op orde had. De transferresultaten bleven ver achter én de salarissen waren veel te hoog opgelopen. Niet alleen wat betreft de spelers, maar ook het overige personeel onder wie de technische staf. En dan hielp uiteraard de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie niet mee.
Tijdens een recente zitting in de rechtbank, vanwege de WHOA-procedure, werd duidelijk dat Blitzer bereid is minimaal 7,5 miljoen euro in de club te stoppen. Kenners noemen dat rijkelijk weinig. Toen eind vorig jaar een externe partij in opdracht van de gemeente een rapport publiceerde, stond daarin dat tussen de vijftien en twintig miljoen euro nodig was. Daarbij werd uitgegaan van het aantal ECI-punten van 2.000 tot 2.200.
ECI staat voor European Club Index. Het is een maatstaf voor hoe goed een team is. Wil ADO structureel in het linkerrijtje van de Eredivisie spelen en zelfs meedoen om Europees voetbal – iets wat eerder werd geopperd – dan zijn er 2.000 tot 2.200 punten nodig. Maar daarvoor moet het wel flink investeren. Met die 7,5 miljoen euro van Bolt komt het er niet.
Later zijn er nieuwe doorrekeningen gemaakt. Bijvoorbeeld voor een stabiele Eredivisie-club. De computermodellen laten zien dat een team dan ongeveer 1.800 punten nodig heeft. Het externe bedrijf schatte in dat de totale investering uitkomt op zeven à acht miljoen euro. Dat komt al meer in de richting van wat Bolt wil betalen, al is het erg zuinig begroot.
Kenners noemen de 7,5 miljoen euro dus karig. De vraag is of dit op de langere termijn voldoende is om ADO in de Eredivisie te krijgen, maar, nog belangrijker: te houden. Het heeft dringend kapitaal nodig om spelers aan te trekken en talenten binnenboord te houden.
Een aangekondigde reorganisatie
In de opgestelde rapporten werd ook aandacht besteed aan een mogelijke reorganisatie. Zoals eerder gezegd heeft ADO de laatste jaren een te grote broek aangetrokken. Het zal links en rechts moeten saneren. Beristain sprak met diverse betrokkenen over decentralisatie.
Blitzer en zijn mannen bezitten meerdere sportclubs over heel de wereld. Als er een goede scouting staat in Spanje of België, hoef je deze niet op te tuigen in Nederland. Het idee is dat de verschillende clubs goed met elkaar gaan samenwerken om zo de kosten te drukken en zo succesvol mogelijk te zijn. De huidige organisatie zal dus deels worden uitgekleed.
In het laatste rapport van een extern kantoor werd berekend dat met de reorganisatie zo’n 1,7 miljoen euro gemoeid is. ‘Er zullen kosten worden gemaakt aan het afkopen van contracten van staf, kantoor en spelers, het aantrekken van management en het inschakelen van juridische ondersteuning’, lezen we.
Wie betaalt, bepaalt. En dat zal ook te voelen zijn in het Cars Jeans Stadion.
De mogelijke sterke, nieuwe man
Hoe de nieuwe organisatie er precies uit gaat zien is nog onduidelijk. Zoals gezegd heeft Beristain de club al doorgelicht. Zo heeft hij onder anderen gesproken met hoofdtrainer Ruud Brood. De verwachting is dat we hem de komende periode meer zullen zien in Den Haag.
De huidige directie zal normaliter een pas op de plaats maken. Het is aannemelijk dat er een sterke man van buitenaf wordt neergezet. Daarbij valt veelvuldig de naam Ivan Bravo. Hij werd eerder bij Waasland-Beveren aangesteld in een leidende rol om de algemene strategie van de club te bepalen. Dat is een mond vol, maar in feite was hij de schakel tussen Globalon/Bolt en de dagelijkse leiding. Bravo, die eerder onder meer werkzaam was bij Real Madrid, werkte lange tijd voor de Aspire Academy én zat in de board van Alcorcón. Inderdaad, de nieuwe zusterclub van ADO Den Haag.
United Vansen deed nog een verwoede poging bij de rechtbank
Nu de komst van Bolt ADO Den Haag Holding LLC is goedgekeurd door zowel de Licentiecommissie van de KNVB als de rechtbank in Den Haag, valt het doek voor United Vansen (UVS). De Chinese grootaandeelhouder raakt door de uitspraak van de rechtbank alle aandelen ADO Den Haag kwijt. De Chinezen, die naar eigen zeggen zo’n twintig miljoen euro in de club hebben gestoken, deden in de laatste week nog een poging om het overnameproces te stoppen.
UVS stuurde op 17 februari een brief aan de rechtbank. Het benadrukte eens te meer dat er onjuistheden waren in het overnameproces. Zo zou de rvc toestemming hebben moeten geven om een overeenstemming te kunnen sluiten met Bolt en om het WHOA-akkoord aan te bieden. Dit is volgens UVS niet gebeurd. Daarnaast plaatst het nog altijd vraagtekens bij de correctheid van het huidige bestuur op basis van diverse statuten. In een andere brief, op dezelfde dag verstuurd, heeft men de advocaat van de interim-directie gevraagd het WHOA-akkoord in te trekken. Het zou te risicovol zijn. Als de rechter niet had ingestemd, zou ADO praktisch failliet zijn geweest.
VI heeft de brieven ingezien. Op donderdag deed het nog een verwoede poging de overname te voorkomen. Het verstuurde een brief naar de beroepscommissie van de Licentiezaken. Daarin valt te lezen dat United Vansen oproept de beslissing van licentiecommissie te vernietigen.
Voor UVS lijkt het nu te laat. Het lijkt de aandelen ADO definitief kwijt. Met de nadruk op lijkt, want er is nog één allerlaatste uitweg. Tegen de WHOA-uitspraak kan men niet in beroep gaan, wél zou men naar het CAS kunnen gaan om de uitspraak van de Licentiecommissie aan te vechten. We houden het in de gaten.
Plotwending: wat weten we over de nieuwe (Amerikaanse) eigenaar van ADO?
Door Stef de Bont
Achtergrond
ADO Den Haag komt in Amerikaanse handen terecht. Na maanden van getouwtrek en achterhoedegevechten, lijkt Bolt ADO Den Haag Holding LLC de aandelen ADO over te gaan nemen. In het Cars Jeans Stadion wordt de champagne ontkurkt. Maar wat weten we eigenlijk van deze Amerikaanse eigenaar?
Het was een proces van de lange adem. ADO Den Haag was bijna een jaar in de ban van een mogelijke overname. Maar nu de WHOA-procedure is goedgekeurd door de Haagse rechtbank, kan Bolt ADO Den Haag Holding LLC de aandelen overnemen. Na maanden van achterhoedegevechten, cowboys, boze Chinezen en bezoekjes aan de rechtbank kan er eindelijk worden gebouwd.
En dat gebeurt onder een Amerikaanse vlag. Opvallend is dat tot op heden Bolt/Globalon, de interim-directie van ADO en anderen betrokken nog niks hebben losgelaten over de plannen die ze hebben met de Haagse voetbalclub. Maar wat weten we wel?
In dit PRO-stuk pikken we er de volgende thema’s uit:
- Globalon Football Holdings, of moeten we Bolt zeggen?
- Doelstelling: Missie Eredivisie
- Wat mag het kosten?
- Een aangekondigde reorganisatie
- De mogelijke sterke, nieuwe man
Globalon Football Holdings, of moeten we Bolt zeggen?
De naam zelf doet niet meteen een belletje rinkelen. Bij niemand niet. Zelfs niet in de Haagse bestuurskamer. We moeten terug naar het najaar van 2021. ADO verkeerde in grote financiële problemen en moest snel een nieuwe investeerder vinden om de rekeningen te betalen. Het sprak met meerdere kandidaten, waaronder het Amerikaanse Bolt Football Holdings.
De twee vonden elkaar. Alle details waren uitgewerkt, maar toen kwam er een konijn uit de hoge hoed: het bleek niet Bolt Football Holdings maar Globalon te zijn dat de aandelen over zou nemen. Een Spaanse zusteronderneming. Toen op 4 november 2021 de deal rond was, verscheen interim-directeur Edwin Reijntjes voor de camera van club TV. Het was de enige officiële toelichting die we hebben gekregen op de deal. In het filmpje moest aardig wat keren worden geknipt, aangezien Reijntjes steevast sprak over Bolt in plaats van Globalon.
Intussen meldde de Bask Ignacio Beristain zich in het Cars Jeans Stadion. Hij maakte kennis met het personeel en sprak met andere belanghebbenden. ‘Hij stelde zich voor als een voorman van Bolt Football Groups’, vertelt een van hen.
Bolt en Globalon kunnen we niet los zien van elkaar. Alleen de naam en standplaats is anders. Het is een netwerk van sportclubs die kennis, mensen en spelers deelt. Iets wat soms nog kan leiden tot verwarring. In de video op 4 november zei Reijntjes over Globalon dat daaronder ‘alle Europese clubs vallen zoals Waasland-Beveren, Crystal Palace, Estoril, Augsburg en in de toekomst dus ook ADO Den Haag.’
Tijdens een zitting rondom de WHOA-procedure, twee weken terug, repte het ADO-kamp over een andere situatie. Waasland-Beveren, Estoril en Alcorcón, een club op het tweede niveau van Spanje, vallen onder Globalon. De aandelen Crystal Palace en Augsburg behoren tot een andere portefeuille.
Dat blijkt ook uit de documenten die we opvroegen bij de Spaanse Kamer van Koophandel. Het is een aardig spinnenweb van bv’tjes. De enige naam die in vrijwel elk bedrijf terugkomt is die van David Blitzer. De grote aanjager van het project.
Een Amerikaanse zakenman en tevens miljonair. Hij heeft een persoonlijk minderheidsaandeel in Crystal Palace en Augsburg. Ook is hij uitvoerend partner bij The Blackstone Group. Zo komt ADO Den Haag uiteindelijk in een portfolio met onder meer The New Jersey Devils en de Philadelphia 76ers terecht. Meer over Blitzer vind je hier .
Dat de twee partijen erg verweven waren, bleek deze week. De Licentiecommissie van de KNVB had veel aanvullende vragen. Globalon is een consortium van veel verschillende bedrijven en eigenaren. En allemaal moesten ze met de billen bloot. Aangezien de rechtbank op vrijdag met een uitspraak zou komen in het WHOA-traject, moest er een konijn uit de hoge hoed worden getoverd. Het was Blitzer die zelf de regie nam. Hij begon Bolt ADO Den Haag Holding LLC. De Licentiecommissie hoefde zodoende alleen maar in zijn boeken te kijken. Voor ADO verandert er in feite niets.
Doelstelling: Missie Eredivisie
ADO bivakkeert momenteel in de Eerste Divisie. De interim-clubleiding heeft weleens laten vallen dat zij snel terug wil naar de Eredivisie. In rapporten van eerdere geïnteresseerde overnamepartijen werd zelfs uitgegaan van een plek in het linkerrijtje. In de derde stad van Nederland moet zo nu en dan Europees voetbal gespeeld kunnen worden.
Bolt heeft als doel gesteld dat ADO Den Haag binnen twee jaar promoveert. Dat moet dus dit seizoen gebeuren en anders volgend seizoen. Het past binnen de eerder gepresenteerde perspectieven. Een extern kantoor schetste drie mogelijke scenario’s voor ADO. Bij het eerste scenario zou het een stabiele Eredivisie-club worden, bij het tweede zou het schommelen tussen de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie en in het derde scenario zou het in de Eerste Divisie blijven.
Voor de korte termijn wordt ingezet op de eerste optie. Een stabiele Eredivisie-club worden. Waar eerdere potentiële overnamekandidaten AZ achterna wilden gaan, moet ADO in eerste instantie een voorbeeld nemen aan pakweg Heracles Almelo. Veilig in het vaderlandse rechterrijtje. Uiteraard droomt men groter, maar dat is gezien de financiële middelen (zie het volgende punt) een lastige opgave.
Wat mag het kosten?
Financieel moet er nog wel wat gebeuren in Den Haag. In oktober 2021 stond de Licentie Betaald Voetbal op de tocht. De conclusie na het lezen van diverse rapporten was dat ADO last had van de corona-pandemie, maar bovenal de zaken gewoon niet goed op orde had. De transferresultaten bleven ver achter én de salarissen waren veel te hoog opgelopen. Niet alleen wat betreft de spelers, maar ook het overige personeel onder wie de technische staf. En dan hielp uiteraard de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie niet mee.
Tijdens een recente zitting in de rechtbank, vanwege de WHOA-procedure, werd duidelijk dat Blitzer bereid is minimaal 7,5 miljoen euro in de club te stoppen. Kenners noemen dat rijkelijk weinig. Toen eind vorig jaar een externe partij in opdracht van de gemeente een rapport publiceerde, stond daarin dat tussen de vijftien en twintig miljoen euro nodig was. Daarbij werd uitgegaan van het aantal ECI-punten van 2.000 tot 2.200.
ECI staat voor European Club Index. Het is een maatstaf voor hoe goed een team is. Wil ADO structureel in het linkerrijtje van de Eredivisie spelen en zelfs meedoen om Europees voetbal – iets wat eerder werd geopperd – dan zijn er 2.000 tot 2.200 punten nodig. Maar daarvoor moet het wel flink investeren. Met die 7,5 miljoen euro van Bolt komt het er niet.
Later zijn er nieuwe doorrekeningen gemaakt. Bijvoorbeeld voor een stabiele Eredivisie-club. De computermodellen laten zien dat een team dan ongeveer 1.800 punten nodig heeft. Het externe bedrijf schatte in dat de totale investering uitkomt op zeven à acht miljoen euro. Dat komt al meer in de richting van wat Bolt wil betalen, al is het erg zuinig begroot.
Kenners noemen de 7,5 miljoen euro dus karig. De vraag is of dit op de langere termijn voldoende is om ADO in de Eredivisie te krijgen, maar, nog belangrijker: te houden. Het heeft dringend kapitaal nodig om spelers aan te trekken en talenten binnenboord te houden.
Een aangekondigde reorganisatie
In de opgestelde rapporten werd ook aandacht besteed aan een mogelijke reorganisatie. Zoals eerder gezegd heeft ADO de laatste jaren een te grote broek aangetrokken. Het zal links en rechts moeten saneren. Beristain sprak met diverse betrokkenen over decentralisatie.
Blitzer en zijn mannen bezitten meerdere sportclubs over heel de wereld. Als er een goede scouting staat in Spanje of België, hoef je deze niet op te tuigen in Nederland. Het idee is dat de verschillende clubs goed met elkaar gaan samenwerken om zo de kosten te drukken en zo succesvol mogelijk te zijn. De huidige organisatie zal dus deels worden uitgekleed.
In het laatste rapport van een extern kantoor werd berekend dat met de reorganisatie zo’n 1,7 miljoen euro gemoeid is. ‘Er zullen kosten worden gemaakt aan het afkopen van contracten van staf, kantoor en spelers, het aantrekken van management en het inschakelen van juridische ondersteuning’, lezen we.
Wie betaalt, bepaalt. En dat zal ook te voelen zijn in het Cars Jeans Stadion.
De mogelijke sterke, nieuwe man
Hoe de nieuwe organisatie er precies uit gaat zien is nog onduidelijk. Zoals gezegd heeft Beristain de club al doorgelicht. Zo heeft hij onder anderen gesproken met hoofdtrainer Ruud Brood. De verwachting is dat we hem de komende periode meer zullen zien in Den Haag.
De huidige directie zal normaliter een pas op de plaats maken. Het is aannemelijk dat er een sterke man van buitenaf wordt neergezet. Daarbij valt veelvuldig de naam Ivan Bravo. Hij werd eerder bij Waasland-Beveren aangesteld in een leidende rol om de algemene strategie van de club te bepalen. Dat is een mond vol, maar in feite was hij de schakel tussen Globalon/Bolt en de dagelijkse leiding. Bravo, die eerder onder meer werkzaam was bij Real Madrid, werkte lange tijd voor de Aspire Academy én zat in de board van Alcorcón. Inderdaad, de nieuwe zusterclub van ADO Den Haag.
United Vansen deed nog een verwoede poging bij de rechtbank
Nu de komst van Bolt ADO Den Haag Holding LLC is goedgekeurd door zowel de Licentiecommissie van de KNVB als de rechtbank in Den Haag, valt het doek voor United Vansen (UVS). De Chinese grootaandeelhouder raakt door de uitspraak van de rechtbank alle aandelen ADO Den Haag kwijt. De Chinezen, die naar eigen zeggen zo’n twintig miljoen euro in de club hebben gestoken, deden in de laatste week nog een poging om het overnameproces te stoppen.
UVS stuurde op 17 februari een brief aan de rechtbank. Het benadrukte eens te meer dat er onjuistheden waren in het overnameproces. Zo zou de rvc toestemming hebben moeten geven om een overeenstemming te kunnen sluiten met Bolt en om het WHOA-akkoord aan te bieden. Dit is volgens UVS niet gebeurd. Daarnaast plaatst het nog altijd vraagtekens bij de correctheid van het huidige bestuur op basis van diverse statuten. In een andere brief, op dezelfde dag verstuurd, heeft men de advocaat van de interim-directie gevraagd het WHOA-akkoord in te trekken. Het zou te risicovol zijn. Als de rechter niet had ingestemd, zou ADO praktisch failliet zijn geweest.
VI heeft de brieven ingezien. Op donderdag deed het nog een verwoede poging de overname te voorkomen. Het verstuurde een brief naar de beroepscommissie van de Licentiezaken. Daarin valt te lezen dat United Vansen oproept de beslissing van licentiecommissie te vernietigen.
Voor UVS lijkt het nu te laat. Het lijkt de aandelen ADO definitief kwijt. Met de nadruk op lijkt, want er is nog één allerlaatste uitweg. Tegen de WHOA-uitspraak kan men niet in beroep gaan, wél zou men naar het CAS kunnen gaan om de uitspraak van de Licentiecommissie aan te vechten. We houden het in de gaten.
0
|
Vrijdag 25 februari 2022 om 11:05 uur |
Nu online
wiegah070, broodjebal070, 10, KvR en 457 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Volendam + | 22 | - | 46 |
2 | Excelsior | 22 | - | 42 |
3 | FC Dordrecht | 22 | - | 37 |
4 | SC Cambuur | 21 | - | 35 |
5 | ADO Den Haag | 21 | - | 34 |
6 | Den Bosch + | 21 | - | 33 |
7 | Roda JC | 21 | - | 33 |
8 | Graafschap | 20 | - | 32 |
9 | FC Emmen | 21 | - | 32 |
10 | Helmond Sp. | 21 | - | 31 |
11 | Telstar | 22 | - | 29 |
12 | FC Eindhoven | 22 | - | 29 |
13 | MVV Maastr. | 22 | - | 26 |
14 | Jong AZ | 22 | - | 26 |
15 | TOP Oss | 22 | - | 25 |
16 | VVV-Venlo | 22 | - | 22 |
17 | Jong Ajax | 21 | - | 21 |
18 | Jong PSV | 21 | - | 21 |
19 | Jong Utrecht | 20 | - | 13 |
20 | Vitesse | 22 | - | -8 |