Welkom in de shoutbox, gast
Rob2002
en weer een VI-Pro artikel:
Volgende cliffhanger in ADO Den Haag-soap
15.00 uur
Door Chris Tempelman
ADO Den Haag treedt maandagavond in Amsterdam aan voor de competitiewedstrijd tegen Jong Ajax. Voor het eerst zonder Ruud Brood, maar met Giovanni Franken en Edwin Grünholz als trainersduo op de bank. Het is een nieuw hoofdstuk in de ADO-soap die al maanden duurt. De ene cliffhanger volgt de andere in rap tempo op. Of zoals aanvoerder Boy Kemper het voor de camera van ESPN verwoordde: ‘Het is hier nooit rustig’.
Er zijn veel vragen en weinig antwoorden over het ontslag van Brood. Eigenlijk komen er alleen maar meer vragen, omdat de antwoorden niet echt duidelijkheid geven. Het mistgordijn is opgetrokken, er lijkt veel meer te spelen dan er nu bekend is. Spelers lijken niet eens meer de moeite te nemen om vragen te stellen aan de clubleiding. Een dag na het persbericht hebben ze dat gedaan. Eerst als spelersgroep, daarna ondernam de spelersraad een poging. Als antwoord kregen ze ‘nieuw elan’. Ze voelen dat het geen zin heeft, enige toelichting op de gebeurtenissen krijgen ze toch niet. Het is misschien wel de meest kwalijke constatering na de gebeurtenissen van de laatste dagen.
HET ONTSLAG VAN BROOD
Het persbericht dat op maandag de wereld in werd geslingerd riep eigenlijk alleen maar vragen op. Niet alleen bij de volgers van de club, ook bij de spelers en andere betrokken werknemers. ‘Het was een mededeling’, schetste Kemper. De spelersraad of de aanvoerder was niet ingelicht. ‘Dat zou op zich wel prettig zijn geweest’, zei Kemper nog. Hij zei het op een manier dat het hem niet eens verbaasde dat het niet gebeurde. Kemper is een jonge speler, maar kijkt in Den Haag nergens meer van op. Het heeft er alle schijn van dat interim-directeur Edwin Reijntjes de beslissing nam en dat hij die beslissing al veel eerder had willen nemen.
Formeel moet de overname door Bolt overigens nog geregeld worden. De WHOA-procedure moet worden afgerond. Uit de woorden van Reijntjes valt op te maken dat Brood ontslaan een voorgenomen daad was. Dat het aanstellen van de assistenten als hoofdverantwoordelijken een betere optie is in de ogen van Reijntjes dan doorgaan met Brood zegt al voldoende. Dat Reijntjes de beslissing wereldkundig maakte op het moment dat de nieuwe eigenaar bevestigd was en dat de directeur het ontslag van Brood hoogstpersoonlijk koppelde aan de nieuwe eigenaar getuigt van een raar spelletje. De buitenwereld moest geloven dat een nieuwe eigenaar een nieuwe start wilde maken, terwijl Reijntjes de man was die van Brood afwilde. Niet alleen de trainer voelde dat op die manier, in het Haagse werd al snel met de vinger naar Reijntjes gewezen. Het is een vermoeden, maar wel een sterk vermoeden.
De buitenwereld moest geloven dat een nieuwe eigenaar een nieuwe start wilde maken, terwijl Reijntjes de man was die van Brood afwilde
Wat zijn dan de redenen voor het ontslag? Reijntjes kwam met een vrij algemene verklaring. ‘Het gaat om professionele omgangsvormen’, luidde de uitleg. ‘De normen en waarden binnen de club hebben de laatste tijd te weinig aandacht gekregen.’ Dat klinkt als een schuldbekentenis, een manier om te zeggen dat de vinger niet aan de pols is gehouden bij het voetballende deel van de organisatie omdat andere zaken om meer aandacht schreeuwden. Dat is nog te begrijpen ook, al blijft het laakbaar. Reijntjes noemt nog een opmerkelijke reden die duidelijk maakt dat de clubleiding het heeft laten versloffen. ‘Het heeft alles te maken met het feit dat we geen technisch directeur hadden. Met een technisch directeur was dit niet gebeurd.’
De directeur bedoelt te zeggen dat een td dichter op de selectie en de staf had gezeten. Hoewel hij zelf beweert niet op geruchten en roddels af te gaan, klinkt het ook alsof Brood van alles verweten wordt wat niet benoemd wordt. De geluiden dat hij na de degradatie moest plaatsmaken gingen, maar het kwam er niet van. Geen geld was de voornaamste reden. Over Brood gaan in het Haagse verhalen, maar dergelijke verhalen gaan er in het Haagse over alles en iedereen. Toch lijkt dit ontslag een optelsom. Verschillende spelers lieten doorschemeren Brood als trainer te dulden, maar niet onder de indruk te zijn van zijn tactisch vermogen. Zijn directe manier van leiding geven, zijn soms boude uitspraken en zijn soms korte lontje worden ook genoemd als ergernissen. Er zouden intern ruzietjes en discussies zijn tussen staf en spelers. De rol van de ook ontslagen teammanager Dave Sietaram blijft niet onbesproken. Hij en Brood zijn vertrouwelingen, zij delen veel met elkaar. De dwingende aanwezigheid van Sietaram in de kleedkamer wordt genoemd. Reijntjes komt maar terug op de term ‘normen en waarden’. Als het woord omgangsvormen valt gaan de gedachten al snel uit naar de discussie van de laatste weken omtrent grensoverschrijdend gedrag. Dat is het niet, horen we.
DE REACTIES OP HET ONTSLAG
De eerste die zou moeten reageren is natuurlijk Brood zelf. Hij besluit dat niet te doen en neemt andere publicaties over hem op de koop toe. Brood wil rust en – veel belangrijker in zijn geval – wil de zaken met ADO Den Haag eerst (financieel) afronden. De onderhandelingen daarover zijn gaande en verlopen moeizaam. Het dreigt een welles-nietes-spelletje te worden. Het zou wel typisch Haags zijn en passen in de soap als er straks geheime geluidsopnamen opduiken. Niets moet worden uitgesloten in een soap is ons weleens verteld door ervaren scenarioschrijvers. Spelers reageren verbaasd, met name door het moment waarop en door de manier waarop het ontslag wordt gecommuniceerd. Voor spelers en andere betrokkenen is het persbericht het eerste bericht.
Dat past ook niet echt bij normen en waarden zullen we maar zeggen. De club wil met de nieuwe eigenaar de relatie met de spelersraad aanhalen, maar de start is weinig hoopgevend. Reijntjes spreekt over nieuw elan, maar niemand kan zeggen wat dat is. ‘Ik heb het nog niet gezien’, knipoogt Boy Kemper. De nieuwe trainer, Giovanni Franken, houdt zich op de vlakte. Hij wil eerst zekerheid dat hij de komende weken voor de groep staat voordat hij zijn stempel drukt. Het blijft altijd opmerkelijk dat assistenten niet weten hoe snel ze een stempel moeten drukken als de baas vertrokken is. De rol van Grünholz is ook omgeven met vraagtekens. Hij schaakt op vele borden tegelijk en kan zich onmogelijk honderd procent geven voor ADO Den Haag.
MISREKENING REIJNTJES
Reijntjes lijkt zich te vergalopperen wat betreft de opvolging. Hij gaat ervan uit dat de assistenten het seizoen af mogen maken, maar iedere clubbestuurder hoort de regel te kennen dat coaches zonder juiste papieren slechts een maand als interim mogen optreden. Een stroman is een oplossing. Met Albert van der Dussen, de man die ooit naar voren werd geschoven als technisch manager omdat er geen geld was om een technisch directeur aan te trekken, heeft ADO Den Haag zo iemand rondlopen. Van der Dussen heeft het technisch managerschap gezien de omstandigheden naar behoren ingevuld en kan als beloning op papier de rest van het seizoen als hoofdtrainer worden aangemerkt.
ADO Den Haag strijdt ondanks alle beslommeringen en hoewel het echt nooit rustig zal worden ‘gewoon’ om promotie
Reijntjes bevestigde al dat dit een optie zou zijn als de KNVB geen toestemming zou geven voor de constructie met Franken en Grünholz. In Zeist denken ze na over een langere dispensatie. Het argument dat er nog maar een maandje in dit seizoen te gaan is, speelt een rol. Van der Dussen of een door de eigenaar ingevlogen buitenlandse trainer kan uitkomst bieden. Dat laatste is een zeer hardnekkig gerucht dat de ronde doet. Bij ADO Den Haag willen ze hoe dan ook Franken en Grünholz de technische verantwoordelijkheid geven. Iets meer respect voor de geldende regels zou op zijn plaats zijn, een dreigement als ‘we doen toch wat we willen’ is vrij misplaatst. Beide assistenten werden afgelopen zomer aan de technische staf toegevoegd. Franken schoof door uit de jeugdopleiding, waar hij vorig seizoen trainer van de Onder 18-ploeg leidde. Hij kent de talenten die er rondlopen. Dat wordt belangrijk gevonden aangezien dat de spelers zijn die de komende jaren de nieuwe eigenaar geld op moet leveren.
Ruud Brood was gedurende anderhalf jaar trainer van ADO Den Haag.
Franken was tussen 2013 en 2015 bondscoach van Aruba, zelf was hij ex-international van de Nederlandse Antillen. Als bondscoach liet hij een jonge Denzel Dumfries debuteren in een oefeninterland voor Aruba. Opmerkelijk is dat Franken in zijn tijd als amateurtrainer lange tijd hoofdtrainer van het Ridderkerkse RVVH was zonder de vereiste papieren te hebben. Het leidde tot een hoop gesteggel binnen de trainerswereld en de trainersvakbond. Wat dat betreft zal de huidige situatie met eventueel een stroman niet onbekend zijn voor de trainer. Ook het werken onder een eigenaar met een eigen mening past prima in dat plaatje. Grünholz is natuurlijk een bekende naam in het Haagse. Door hem een grotere rol te geven, wordt de achterban ook bediend. Grünholz is bezig zijn hoogste trainersdiploma te halen, is trainer/coach van tweededivisionist Quick Boys en was sinds afgelopen zomer assistent en stagiair in het kader van de cursus bij ADO Den Haag.
HOE NU VERDER?
ADO Den Haag strijdt ondanks alle beslommeringen en hoewel het echt nooit rustig zal worden ‘gewoon’ om promotie. We zouden het haast vergeten, maar soms gaat het ook nog over voetbal in de residentie. Het play-off-ticket is al binnen dankzij de gewonnen eerste periode en rechtstreekse promotie behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Brood heeft het na de degradatie gewoon knap gedaan met ADO. Hij schermde de spelersgroep af van al het gedoe, zelfs een conflict over wedstrijdpremies had geen invloed op de prestaties. Ondanks zes minpunten – buiten de schuld van de selectie en staf om verkregen – doet ADO Den Haag volop mee. Wat dat betreft was de toelichting van Reijntjes ook best opmerkelijk. ‘Zo ver mogelijk voor de play-offs dit nieuws brengen om met nieuw elan snel verder te kunnen’, noemde hij het. Het zou opgevat kunnen worden als signaal dat men in Den Haag niet meer op rechtstreeks promotie rekent.
Opmerkelijk genoeg lijkt dat ook te kloppen. ‘We hopen op rechtstreekse promotie uiteraard, maar de kans op play-offs lijkt groter. Het is nu maart, de prijzen worden verdeeld in mei.’ Vrij vertaald betekent dit, we richten ons op de play-offs om dan voor promotie te spelen. Het is ook een keuze, maar een merkwaardige. Het lijkt erop dat de druk bij de trainers weggehaald wordt en dat die zich mogen voorbereiden op een succesreeks in het toetje.
Het zou een nieuwe cliffhanger zijn in een soap die zijn weerga nauwelijks kent. Maar of het realistisch is? Het zal tot die tijd toch niet rustig blijven in Den Haag? Reijntjes ligt hoe dan ook onder een vergrootglas. De VVCS probeert met de directeur tot een oplossing te komen in de kwestie over de wedstrijdpremies. Omdat eerdere beloftes richting de spelersgroep niet zijn nagekomen, weigert een deel van de spelersgroep nog langer om met de interim-directeur om tafel te gaan zitten.
Volgende cliffhanger in ADO Den Haag-soap
15.00 uur
Door Chris Tempelman
ADO Den Haag treedt maandagavond in Amsterdam aan voor de competitiewedstrijd tegen Jong Ajax. Voor het eerst zonder Ruud Brood, maar met Giovanni Franken en Edwin Grünholz als trainersduo op de bank. Het is een nieuw hoofdstuk in de ADO-soap die al maanden duurt. De ene cliffhanger volgt de andere in rap tempo op. Of zoals aanvoerder Boy Kemper het voor de camera van ESPN verwoordde: ‘Het is hier nooit rustig’.
Er zijn veel vragen en weinig antwoorden over het ontslag van Brood. Eigenlijk komen er alleen maar meer vragen, omdat de antwoorden niet echt duidelijkheid geven. Het mistgordijn is opgetrokken, er lijkt veel meer te spelen dan er nu bekend is. Spelers lijken niet eens meer de moeite te nemen om vragen te stellen aan de clubleiding. Een dag na het persbericht hebben ze dat gedaan. Eerst als spelersgroep, daarna ondernam de spelersraad een poging. Als antwoord kregen ze ‘nieuw elan’. Ze voelen dat het geen zin heeft, enige toelichting op de gebeurtenissen krijgen ze toch niet. Het is misschien wel de meest kwalijke constatering na de gebeurtenissen van de laatste dagen.
HET ONTSLAG VAN BROOD
Het persbericht dat op maandag de wereld in werd geslingerd riep eigenlijk alleen maar vragen op. Niet alleen bij de volgers van de club, ook bij de spelers en andere betrokken werknemers. ‘Het was een mededeling’, schetste Kemper. De spelersraad of de aanvoerder was niet ingelicht. ‘Dat zou op zich wel prettig zijn geweest’, zei Kemper nog. Hij zei het op een manier dat het hem niet eens verbaasde dat het niet gebeurde. Kemper is een jonge speler, maar kijkt in Den Haag nergens meer van op. Het heeft er alle schijn van dat interim-directeur Edwin Reijntjes de beslissing nam en dat hij die beslissing al veel eerder had willen nemen.
Formeel moet de overname door Bolt overigens nog geregeld worden. De WHOA-procedure moet worden afgerond. Uit de woorden van Reijntjes valt op te maken dat Brood ontslaan een voorgenomen daad was. Dat het aanstellen van de assistenten als hoofdverantwoordelijken een betere optie is in de ogen van Reijntjes dan doorgaan met Brood zegt al voldoende. Dat Reijntjes de beslissing wereldkundig maakte op het moment dat de nieuwe eigenaar bevestigd was en dat de directeur het ontslag van Brood hoogstpersoonlijk koppelde aan de nieuwe eigenaar getuigt van een raar spelletje. De buitenwereld moest geloven dat een nieuwe eigenaar een nieuwe start wilde maken, terwijl Reijntjes de man was die van Brood afwilde. Niet alleen de trainer voelde dat op die manier, in het Haagse werd al snel met de vinger naar Reijntjes gewezen. Het is een vermoeden, maar wel een sterk vermoeden.
De buitenwereld moest geloven dat een nieuwe eigenaar een nieuwe start wilde maken, terwijl Reijntjes de man was die van Brood afwilde
Wat zijn dan de redenen voor het ontslag? Reijntjes kwam met een vrij algemene verklaring. ‘Het gaat om professionele omgangsvormen’, luidde de uitleg. ‘De normen en waarden binnen de club hebben de laatste tijd te weinig aandacht gekregen.’ Dat klinkt als een schuldbekentenis, een manier om te zeggen dat de vinger niet aan de pols is gehouden bij het voetballende deel van de organisatie omdat andere zaken om meer aandacht schreeuwden. Dat is nog te begrijpen ook, al blijft het laakbaar. Reijntjes noemt nog een opmerkelijke reden die duidelijk maakt dat de clubleiding het heeft laten versloffen. ‘Het heeft alles te maken met het feit dat we geen technisch directeur hadden. Met een technisch directeur was dit niet gebeurd.’
De directeur bedoelt te zeggen dat een td dichter op de selectie en de staf had gezeten. Hoewel hij zelf beweert niet op geruchten en roddels af te gaan, klinkt het ook alsof Brood van alles verweten wordt wat niet benoemd wordt. De geluiden dat hij na de degradatie moest plaatsmaken gingen, maar het kwam er niet van. Geen geld was de voornaamste reden. Over Brood gaan in het Haagse verhalen, maar dergelijke verhalen gaan er in het Haagse over alles en iedereen. Toch lijkt dit ontslag een optelsom. Verschillende spelers lieten doorschemeren Brood als trainer te dulden, maar niet onder de indruk te zijn van zijn tactisch vermogen. Zijn directe manier van leiding geven, zijn soms boude uitspraken en zijn soms korte lontje worden ook genoemd als ergernissen. Er zouden intern ruzietjes en discussies zijn tussen staf en spelers. De rol van de ook ontslagen teammanager Dave Sietaram blijft niet onbesproken. Hij en Brood zijn vertrouwelingen, zij delen veel met elkaar. De dwingende aanwezigheid van Sietaram in de kleedkamer wordt genoemd. Reijntjes komt maar terug op de term ‘normen en waarden’. Als het woord omgangsvormen valt gaan de gedachten al snel uit naar de discussie van de laatste weken omtrent grensoverschrijdend gedrag. Dat is het niet, horen we.
DE REACTIES OP HET ONTSLAG
De eerste die zou moeten reageren is natuurlijk Brood zelf. Hij besluit dat niet te doen en neemt andere publicaties over hem op de koop toe. Brood wil rust en – veel belangrijker in zijn geval – wil de zaken met ADO Den Haag eerst (financieel) afronden. De onderhandelingen daarover zijn gaande en verlopen moeizaam. Het dreigt een welles-nietes-spelletje te worden. Het zou wel typisch Haags zijn en passen in de soap als er straks geheime geluidsopnamen opduiken. Niets moet worden uitgesloten in een soap is ons weleens verteld door ervaren scenarioschrijvers. Spelers reageren verbaasd, met name door het moment waarop en door de manier waarop het ontslag wordt gecommuniceerd. Voor spelers en andere betrokkenen is het persbericht het eerste bericht.
Dat past ook niet echt bij normen en waarden zullen we maar zeggen. De club wil met de nieuwe eigenaar de relatie met de spelersraad aanhalen, maar de start is weinig hoopgevend. Reijntjes spreekt over nieuw elan, maar niemand kan zeggen wat dat is. ‘Ik heb het nog niet gezien’, knipoogt Boy Kemper. De nieuwe trainer, Giovanni Franken, houdt zich op de vlakte. Hij wil eerst zekerheid dat hij de komende weken voor de groep staat voordat hij zijn stempel drukt. Het blijft altijd opmerkelijk dat assistenten niet weten hoe snel ze een stempel moeten drukken als de baas vertrokken is. De rol van Grünholz is ook omgeven met vraagtekens. Hij schaakt op vele borden tegelijk en kan zich onmogelijk honderd procent geven voor ADO Den Haag.
MISREKENING REIJNTJES
Reijntjes lijkt zich te vergalopperen wat betreft de opvolging. Hij gaat ervan uit dat de assistenten het seizoen af mogen maken, maar iedere clubbestuurder hoort de regel te kennen dat coaches zonder juiste papieren slechts een maand als interim mogen optreden. Een stroman is een oplossing. Met Albert van der Dussen, de man die ooit naar voren werd geschoven als technisch manager omdat er geen geld was om een technisch directeur aan te trekken, heeft ADO Den Haag zo iemand rondlopen. Van der Dussen heeft het technisch managerschap gezien de omstandigheden naar behoren ingevuld en kan als beloning op papier de rest van het seizoen als hoofdtrainer worden aangemerkt.
ADO Den Haag strijdt ondanks alle beslommeringen en hoewel het echt nooit rustig zal worden ‘gewoon’ om promotie
Reijntjes bevestigde al dat dit een optie zou zijn als de KNVB geen toestemming zou geven voor de constructie met Franken en Grünholz. In Zeist denken ze na over een langere dispensatie. Het argument dat er nog maar een maandje in dit seizoen te gaan is, speelt een rol. Van der Dussen of een door de eigenaar ingevlogen buitenlandse trainer kan uitkomst bieden. Dat laatste is een zeer hardnekkig gerucht dat de ronde doet. Bij ADO Den Haag willen ze hoe dan ook Franken en Grünholz de technische verantwoordelijkheid geven. Iets meer respect voor de geldende regels zou op zijn plaats zijn, een dreigement als ‘we doen toch wat we willen’ is vrij misplaatst. Beide assistenten werden afgelopen zomer aan de technische staf toegevoegd. Franken schoof door uit de jeugdopleiding, waar hij vorig seizoen trainer van de Onder 18-ploeg leidde. Hij kent de talenten die er rondlopen. Dat wordt belangrijk gevonden aangezien dat de spelers zijn die de komende jaren de nieuwe eigenaar geld op moet leveren.
Ruud Brood was gedurende anderhalf jaar trainer van ADO Den Haag.
Franken was tussen 2013 en 2015 bondscoach van Aruba, zelf was hij ex-international van de Nederlandse Antillen. Als bondscoach liet hij een jonge Denzel Dumfries debuteren in een oefeninterland voor Aruba. Opmerkelijk is dat Franken in zijn tijd als amateurtrainer lange tijd hoofdtrainer van het Ridderkerkse RVVH was zonder de vereiste papieren te hebben. Het leidde tot een hoop gesteggel binnen de trainerswereld en de trainersvakbond. Wat dat betreft zal de huidige situatie met eventueel een stroman niet onbekend zijn voor de trainer. Ook het werken onder een eigenaar met een eigen mening past prima in dat plaatje. Grünholz is natuurlijk een bekende naam in het Haagse. Door hem een grotere rol te geven, wordt de achterban ook bediend. Grünholz is bezig zijn hoogste trainersdiploma te halen, is trainer/coach van tweededivisionist Quick Boys en was sinds afgelopen zomer assistent en stagiair in het kader van de cursus bij ADO Den Haag.
HOE NU VERDER?
ADO Den Haag strijdt ondanks alle beslommeringen en hoewel het echt nooit rustig zal worden ‘gewoon’ om promotie. We zouden het haast vergeten, maar soms gaat het ook nog over voetbal in de residentie. Het play-off-ticket is al binnen dankzij de gewonnen eerste periode en rechtstreekse promotie behoort nog altijd tot de mogelijkheden. Brood heeft het na de degradatie gewoon knap gedaan met ADO. Hij schermde de spelersgroep af van al het gedoe, zelfs een conflict over wedstrijdpremies had geen invloed op de prestaties. Ondanks zes minpunten – buiten de schuld van de selectie en staf om verkregen – doet ADO Den Haag volop mee. Wat dat betreft was de toelichting van Reijntjes ook best opmerkelijk. ‘Zo ver mogelijk voor de play-offs dit nieuws brengen om met nieuw elan snel verder te kunnen’, noemde hij het. Het zou opgevat kunnen worden als signaal dat men in Den Haag niet meer op rechtstreeks promotie rekent.
Opmerkelijk genoeg lijkt dat ook te kloppen. ‘We hopen op rechtstreekse promotie uiteraard, maar de kans op play-offs lijkt groter. Het is nu maart, de prijzen worden verdeeld in mei.’ Vrij vertaald betekent dit, we richten ons op de play-offs om dan voor promotie te spelen. Het is ook een keuze, maar een merkwaardige. Het lijkt erop dat de druk bij de trainers weggehaald wordt en dat die zich mogen voorbereiden op een succesreeks in het toetje.
Het zou een nieuwe cliffhanger zijn in een soap die zijn weerga nauwelijks kent. Maar of het realistisch is? Het zal tot die tijd toch niet rustig blijven in Den Haag? Reijntjes ligt hoe dan ook onder een vergrootglas. De VVCS probeert met de directeur tot een oplossing te komen in de kwestie over de wedstrijdpremies. Omdat eerdere beloftes richting de spelersgroep niet zijn nagekomen, weigert een deel van de spelersgroep nog langer om met de interim-directeur om tafel te gaan zitten.
0
|
Zondag 6 maart 2022 om 15:21 uur |
FC Den Haag!
Ronaldo schreef:
Miljardair David Blitzer wil met ADO Den Haag naar de Eredivisie
VI Pro wie kan deze plaatsen?
Miljardair David Blitzer wil met ADO Den Haag naar de Eredivisie
VI Pro wie kan deze plaatsen?
Miljardair David Blitzer wil met ADO Den Haag naar de Eredivisie
Door Stef de Bont
ACHTERGROND
ADO Den Haag is overgenomen. Uiteindelijk niet door de beoogde koper Globalon Football Holdings, maar door Bolt van de Amerikaanse miljardair David Blitzer. Hoe een spectaculaire plotwending de Haagse voetbalreus uiteindelijk weer terug moet brengen naar het hoogste niveau.
Dit verhaal is afkomstig uit de nieuwste VI. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat!
Ruim een jaar geleden meldde een tv-producent zich bij het Cars Jeans Stadion. Het wilde graag een documentaire maken over ADO Den Haag. In navolging van onder meer Sunderland, FC Utrecht en Feyenoord moesten camera’s de ontwikkelingen bij de club op de voet gaan volgen.
ADO verkeerde in zwaar weer en stond op het punt te degraderen. De club uit de derde stad van ons land was op weg naar vrijdagavondvoetbal. Intussen had het ruzie met de Chinese grootaandeelhouder United Vansen én kon het ternauwernood de salarissen uitbetalen. Het beloofde toptelevisie. Maar de Haagse clubleiding zei nee. En met de kennis van nu valt dat besluit alleen maar te betreuren.
Het voorbije ADO-jaar was spectaculair. Eerst waren er cowboys en andere gelukszoekers die voor een prikkie de club over wilde nemen. Vervolgens kwamen de Chinezen met aantijgingen, waren er rechtszittingen, dreigde de spelersgroep met een staking én was de club op een haar na failliet.
De voorlopig laatste aflevering van seizoen één had de producent afgelopen vrijdag kunnen schieten. Het moment dat de champagne werd ontkurkt in het Cars Jeans Stadion. De club was gered, de aandelen waren overgegaan naar een nieuwe partij. Niet naar het Spaanse Globalon Football Holdings, waar het zelf tot een paar dagen eerder nog op had gerekend, maar naar de Amerikaanse miljardair David Blitzer. Een plotwending waar niemand meer rekening mee had gehouden.
GLOBALON
Hoe zat het ook alweer? Begin november communiceerde ADO Den Haag dat het overeenstemming had bereikt met het Spaanse Globalon. Zij zouden de aandelen ADO overnemen. Er moesten echter nog twee hobbels worden genomen. De licentiecommissie van de KNVB moest de overname goedkeuren én de rechter moest hetzelfde doen met de zogenaamde WHOA-procedure. Binnen dit traject werd de schuldeisers van ADO gevraagd genoegen te nemen met een marginaal deel van de uitstaande schuld. Zo kon de club een gezonde doorstart maken.
Dat WHOA-akkoord werd eerder dit jaar al gesloten maar nu moest de rechter het nog goedkeuren. Om het akkoord te financieren was er zo’n anderhalf miljoen euro nodig, dat betaald zou worden door Globalon. De Spanjaarden gingen echter pas over tot uitbetaling als de WHOA-procedure volledig was goedgekeurd én de licentiecommissie akkoord zou zijn.
En daar ging het bijna fout. Eind december leverde de licentiecommissie de eerste documenten aan in Zeist. Maar dat was niet verhelderend genoeg. Globalon bleek een consortium van eindeloos veel bedrijven en eigenaren. En volgens de strenge regelgeving van de licentiecommissie moesten zij allemaal hun boeken delen met de voetbalbond. Een proces dat uiteindelijk veel te veel tijd zou vergen. Zonder goedkeuring van de licentiecommissie zou de deal klappen en dus besloot de grote man achter de overname het op het allerlaatste moment over een andere boeg te gooien. Bolt ADO Den Haag Holding LLC werd opgericht. Zij en niet Globalon nemen op papier de aandelen over. Een slim foefje om tijd te winnen.
`David Blitzer heeft gekozen voor een simpele structuur. En dus kon de licentiecommissie sneller groen licht geven`
Bolt is een bekende naam. In oktober 2021 sprak de ADO-clubleiding met vertegenwoordigers van het Amerikaanse Bolt Football Holdings. Maar toen de contracten werden opgesteld stond er overal Globalon. Het bleek een Spaanse zusteronderneming van een grotere, Amerikaanse entiteit. Het had voordelen om ADO onder de Spaanse vlag over te nemen, maar daarbij was buiten de licentiecommissie van de KNVB gerekend. En dus moest er een uitweg worden gevonden. ‘David (Blitzer, red.), de grote man achter Bolt, heeft vervolgens zelf de regie genomen’, vertelt een Haagse woordvoerder. ‘Hij heeft gekozen voor een simpele structuur. En dus kon de licentiecommissie sneller groen licht geven.’
7,5 MILJOEN
Of dat iets verandert voor ADO? Nee. Behalve de naam van de koper blijven de plannen hetzelfde. Ook als Globalon nu onder aan het koopcontract had gestaan, was ADO onderdeel geworden van een veel groter imperium dat is opgebouwd door de Amerikaanse miljardair David Blitzer. Hij heeft een persoonlijk minderheidsaandeel in clubs als Crystal Palace en FC Augsburg en is bovendien uitvoerend partner bij het vermogende The Blackstone Group, waardoor ADO in een portfolio met onder meer de New Jersey Devils en de Philidelphia 76ers terechtkomt. Een veel grotere partij dus die al jaren actief is op de internationale sportmarkt.
De eerste opdracht voor Bolt is om in gesprek te gaan met de spelersraad: er is nog altijd geen akkoord over de premies voor dit seizoen
Wat Blitzer precies van plan is met de Haagse voetbalclub is nog onduidelijk. Vooralsnog hebben zowel de interim-directie als de Amerikanen geen concrete plannen gedeeld. De verwachting is dat de komende weken meer duidelijk wordt, nadat de schuldeisers hun uitbetaling hebben ontvangen. Bolt ADO wil niet te veel in de kaarten laten kijken, maar bij de laatste WHOA-zitting in de Haagse rechtbank werd al een tipje van de sluier opgelicht. Zo heeft Bolt als doelstelling om binnen twee seizoenen te promoveren naar de Eredivisie. Dat moet dus dit jaar nog gebeuren en anders volgend jaar.
Daarnaast werd er een reorganisatie aangekondigd. Adviesbureau Hypercube kwam eind vorig jaar met een adviesrapport. Hierin stond dat ADO de laatste jaren een veel te grote broek had aangetrokken. De transferresultaten vielen tegen, de salarissen waren te hoog opgelopen. En dus moet er gereorganiseerd worden. ‘Er zullen kosten worden gemaakt aan het afkopen van contracten van staf, kantoor en spelers, het aantrekken van management en het inschakelen van juridische ondersteuning’, lezen we in het rapport van Hypercube. Daarin wordt uitgegaan van een kostenpost van 1,7 miljoen euro.
De verwachting is dat ADO met een kleinere organisatie meer moet kunnen bereiken. Het komt in een netwerk met een aantal zusterclubs terecht, waaronder het Portugese Estoril en het Belgische Waasland-Beveren. Veel (technische) zaken zullen gedecentraliseerd worden.
Volgens kenners is 7,5 miljoen aan de lage kant om de langeretermijn-doelstelling, het structureel uitkomen in de Eredivisie, te verwezenlijken
In de Haagse rechtbank werd duidelijk dat Blitzer minimaal 7,5 miljoen euro wil investeren in de club. Volgens kenners is dit aan de lage kant om de langeretermijn-doelstelling, het structureel uitkomen in de Eredivisie, te verwezenlijken. ADO lijkt meer kapitaal nodig te hebben om bepalende spelers vast te houden en te investeren in de spelersgroep. De eerste opdracht voor Bolt is overigens om in gesprek te gaan met de spelersraad: er is nog altijd geen akkoord over de premies voor dit seizoen.
De verwachting is dat Ignacio Beristain, de Bask die de afgelopen maanden de club doorlichtte, een belangrijke rol zal spelen in het vervolgtraject. Daarnaast wordt Ivan Bravo genoemd als mogelijke nieuwe directeur. Duidelijk is nu al dat de Amerikanen een heel andere koers willen varen dan het Chinese United Vansen, dat zijn aandelen ADO kwijtraakt. UVS, dat naar eigen zeggen twintig miljoen euro in ADO heeft gestopt, is woedend en overweegt het besluit van de licentiecommissie om de aandelenoverdracht goed te keuren, aan te vechten bij het CAS. Het was een uitgelezen startpunt geweest voor seizoen twee van de ADO-documentaire.
ADO ONTSLAAT TRAINER RUUD BROOD
Nu de overname in Den Haag rond is, is het tijd voor de nieuwe eigenaar om zijn stempel te drukken. En dus kwam op maandag het nieuws naar buiten dat Ruud Brood niet langer trainer is van ADO Den Haag. Zo schijnt het althans, maar het wegsturen van Brood lijkt een daad van interim-directeur Edwin Reijntjes te zijn. Interne onenigheid en een gebrek aan wederzijds vertrouwen zou de aanleiding zijn voor het wegsturen van Brood en teammanager Dave Sietaram. De assistent-trainers Giovanni Franken en Edwin Grünholz nemen de taken van Brood over.
‘Met deze impuls gaat ADO Den Haag met nieuw elan de rest van de competitie en de play-offs in’, valt in het persbericht te lezen. De geruchten dat de nieuwe eigenaar direct de trainer zou vervangen gingen al rond, maar de prima prestaties van Brood en zijn selectie in deze moeilijke omstandigheden leken reden de technische staf ongemoeid te laten. Brood was hoofdtrainer sinds november 2020, toen hij Aleksandar Rankovic opvolgde, en degradeerde vorig seizoen met ADO. (CT)
Door Stef de Bont
ACHTERGROND
ADO Den Haag is overgenomen. Uiteindelijk niet door de beoogde koper Globalon Football Holdings, maar door Bolt van de Amerikaanse miljardair David Blitzer. Hoe een spectaculaire plotwending de Haagse voetbalreus uiteindelijk weer terug moet brengen naar het hoogste niveau.
Dit verhaal is afkomstig uit de nieuwste VI. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat!
Ruim een jaar geleden meldde een tv-producent zich bij het Cars Jeans Stadion. Het wilde graag een documentaire maken over ADO Den Haag. In navolging van onder meer Sunderland, FC Utrecht en Feyenoord moesten camera’s de ontwikkelingen bij de club op de voet gaan volgen.
ADO verkeerde in zwaar weer en stond op het punt te degraderen. De club uit de derde stad van ons land was op weg naar vrijdagavondvoetbal. Intussen had het ruzie met de Chinese grootaandeelhouder United Vansen én kon het ternauwernood de salarissen uitbetalen. Het beloofde toptelevisie. Maar de Haagse clubleiding zei nee. En met de kennis van nu valt dat besluit alleen maar te betreuren.
Het voorbije ADO-jaar was spectaculair. Eerst waren er cowboys en andere gelukszoekers die voor een prikkie de club over wilde nemen. Vervolgens kwamen de Chinezen met aantijgingen, waren er rechtszittingen, dreigde de spelersgroep met een staking én was de club op een haar na failliet.
De voorlopig laatste aflevering van seizoen één had de producent afgelopen vrijdag kunnen schieten. Het moment dat de champagne werd ontkurkt in het Cars Jeans Stadion. De club was gered, de aandelen waren overgegaan naar een nieuwe partij. Niet naar het Spaanse Globalon Football Holdings, waar het zelf tot een paar dagen eerder nog op had gerekend, maar naar de Amerikaanse miljardair David Blitzer. Een plotwending waar niemand meer rekening mee had gehouden.
GLOBALON
Hoe zat het ook alweer? Begin november communiceerde ADO Den Haag dat het overeenstemming had bereikt met het Spaanse Globalon. Zij zouden de aandelen ADO overnemen. Er moesten echter nog twee hobbels worden genomen. De licentiecommissie van de KNVB moest de overname goedkeuren én de rechter moest hetzelfde doen met de zogenaamde WHOA-procedure. Binnen dit traject werd de schuldeisers van ADO gevraagd genoegen te nemen met een marginaal deel van de uitstaande schuld. Zo kon de club een gezonde doorstart maken.
Dat WHOA-akkoord werd eerder dit jaar al gesloten maar nu moest de rechter het nog goedkeuren. Om het akkoord te financieren was er zo’n anderhalf miljoen euro nodig, dat betaald zou worden door Globalon. De Spanjaarden gingen echter pas over tot uitbetaling als de WHOA-procedure volledig was goedgekeurd én de licentiecommissie akkoord zou zijn.
En daar ging het bijna fout. Eind december leverde de licentiecommissie de eerste documenten aan in Zeist. Maar dat was niet verhelderend genoeg. Globalon bleek een consortium van eindeloos veel bedrijven en eigenaren. En volgens de strenge regelgeving van de licentiecommissie moesten zij allemaal hun boeken delen met de voetbalbond. Een proces dat uiteindelijk veel te veel tijd zou vergen. Zonder goedkeuring van de licentiecommissie zou de deal klappen en dus besloot de grote man achter de overname het op het allerlaatste moment over een andere boeg te gooien. Bolt ADO Den Haag Holding LLC werd opgericht. Zij en niet Globalon nemen op papier de aandelen over. Een slim foefje om tijd te winnen.
`David Blitzer heeft gekozen voor een simpele structuur. En dus kon de licentiecommissie sneller groen licht geven`
Bolt is een bekende naam. In oktober 2021 sprak de ADO-clubleiding met vertegenwoordigers van het Amerikaanse Bolt Football Holdings. Maar toen de contracten werden opgesteld stond er overal Globalon. Het bleek een Spaanse zusteronderneming van een grotere, Amerikaanse entiteit. Het had voordelen om ADO onder de Spaanse vlag over te nemen, maar daarbij was buiten de licentiecommissie van de KNVB gerekend. En dus moest er een uitweg worden gevonden. ‘David (Blitzer, red.), de grote man achter Bolt, heeft vervolgens zelf de regie genomen’, vertelt een Haagse woordvoerder. ‘Hij heeft gekozen voor een simpele structuur. En dus kon de licentiecommissie sneller groen licht geven.’
7,5 MILJOEN
Of dat iets verandert voor ADO? Nee. Behalve de naam van de koper blijven de plannen hetzelfde. Ook als Globalon nu onder aan het koopcontract had gestaan, was ADO onderdeel geworden van een veel groter imperium dat is opgebouwd door de Amerikaanse miljardair David Blitzer. Hij heeft een persoonlijk minderheidsaandeel in clubs als Crystal Palace en FC Augsburg en is bovendien uitvoerend partner bij het vermogende The Blackstone Group, waardoor ADO in een portfolio met onder meer de New Jersey Devils en de Philidelphia 76ers terechtkomt. Een veel grotere partij dus die al jaren actief is op de internationale sportmarkt.
De eerste opdracht voor Bolt is om in gesprek te gaan met de spelersraad: er is nog altijd geen akkoord over de premies voor dit seizoen
Wat Blitzer precies van plan is met de Haagse voetbalclub is nog onduidelijk. Vooralsnog hebben zowel de interim-directie als de Amerikanen geen concrete plannen gedeeld. De verwachting is dat de komende weken meer duidelijk wordt, nadat de schuldeisers hun uitbetaling hebben ontvangen. Bolt ADO wil niet te veel in de kaarten laten kijken, maar bij de laatste WHOA-zitting in de Haagse rechtbank werd al een tipje van de sluier opgelicht. Zo heeft Bolt als doelstelling om binnen twee seizoenen te promoveren naar de Eredivisie. Dat moet dus dit jaar nog gebeuren en anders volgend jaar.
Daarnaast werd er een reorganisatie aangekondigd. Adviesbureau Hypercube kwam eind vorig jaar met een adviesrapport. Hierin stond dat ADO de laatste jaren een veel te grote broek had aangetrokken. De transferresultaten vielen tegen, de salarissen waren te hoog opgelopen. En dus moet er gereorganiseerd worden. ‘Er zullen kosten worden gemaakt aan het afkopen van contracten van staf, kantoor en spelers, het aantrekken van management en het inschakelen van juridische ondersteuning’, lezen we in het rapport van Hypercube. Daarin wordt uitgegaan van een kostenpost van 1,7 miljoen euro.
De verwachting is dat ADO met een kleinere organisatie meer moet kunnen bereiken. Het komt in een netwerk met een aantal zusterclubs terecht, waaronder het Portugese Estoril en het Belgische Waasland-Beveren. Veel (technische) zaken zullen gedecentraliseerd worden.
Volgens kenners is 7,5 miljoen aan de lage kant om de langeretermijn-doelstelling, het structureel uitkomen in de Eredivisie, te verwezenlijken
In de Haagse rechtbank werd duidelijk dat Blitzer minimaal 7,5 miljoen euro wil investeren in de club. Volgens kenners is dit aan de lage kant om de langeretermijn-doelstelling, het structureel uitkomen in de Eredivisie, te verwezenlijken. ADO lijkt meer kapitaal nodig te hebben om bepalende spelers vast te houden en te investeren in de spelersgroep. De eerste opdracht voor Bolt is overigens om in gesprek te gaan met de spelersraad: er is nog altijd geen akkoord over de premies voor dit seizoen.
De verwachting is dat Ignacio Beristain, de Bask die de afgelopen maanden de club doorlichtte, een belangrijke rol zal spelen in het vervolgtraject. Daarnaast wordt Ivan Bravo genoemd als mogelijke nieuwe directeur. Duidelijk is nu al dat de Amerikanen een heel andere koers willen varen dan het Chinese United Vansen, dat zijn aandelen ADO kwijtraakt. UVS, dat naar eigen zeggen twintig miljoen euro in ADO heeft gestopt, is woedend en overweegt het besluit van de licentiecommissie om de aandelenoverdracht goed te keuren, aan te vechten bij het CAS. Het was een uitgelezen startpunt geweest voor seizoen twee van de ADO-documentaire.
ADO ONTSLAAT TRAINER RUUD BROOD
Nu de overname in Den Haag rond is, is het tijd voor de nieuwe eigenaar om zijn stempel te drukken. En dus kwam op maandag het nieuws naar buiten dat Ruud Brood niet langer trainer is van ADO Den Haag. Zo schijnt het althans, maar het wegsturen van Brood lijkt een daad van interim-directeur Edwin Reijntjes te zijn. Interne onenigheid en een gebrek aan wederzijds vertrouwen zou de aanleiding zijn voor het wegsturen van Brood en teammanager Dave Sietaram. De assistent-trainers Giovanni Franken en Edwin Grünholz nemen de taken van Brood over.
‘Met deze impuls gaat ADO Den Haag met nieuw elan de rest van de competitie en de play-offs in’, valt in het persbericht te lezen. De geruchten dat de nieuwe eigenaar direct de trainer zou vervangen gingen al rond, maar de prima prestaties van Brood en zijn selectie in deze moeilijke omstandigheden leken reden de technische staf ongemoeid te laten. Brood was hoofdtrainer sinds november 2020, toen hij Aleksandar Rankovic opvolgde, en degradeerde vorig seizoen met ADO. (CT)
0
|
Dinsdag 1 maart 2022 om 11:02 uur |
JB
Aad schreef:
Wang / UVS 2.0 heeft zijn statement gemaakt. Wat een beleid weer.
Wang / UVS 2.0 heeft zijn statement gemaakt. Wat een beleid weer.
Hoezo Wang 2.0?
Iedereen hier snapte er geen zak van dat Wentges niet mocht blijven staan.
Al maanden is duidelijk dat er ingezet moet gaan worden op eigen jeugd.
Iedereen is er van op de hoogte dat er al de nodige gesprekken zijn geweest met Beristain en/of Bravo over het te voeren beleid.
En toch haalt Brood Koopmans 1.1 binnen.
Door Francken en Grünholz het seizoen af te laten maken wordt er geen euro meer uitgegeven dan wanneer Brood was gebleven.
Hoe ik het nu zie is dat niet pas in juni, maar per direct een begin gemaakt is met het technisch beleid voor het komende seizoen.
Iedereen hier snapte er geen zak van dat Wentges niet mocht blijven staan.
Al maanden is duidelijk dat er ingezet moet gaan worden op eigen jeugd.
Iedereen is er van op de hoogte dat er al de nodige gesprekken zijn geweest met Beristain en/of Bravo over het te voeren beleid.
En toch haalt Brood Koopmans 1.1 binnen.
Door Francken en Grünholz het seizoen af te laten maken wordt er geen euro meer uitgegeven dan wanneer Brood was gebleven.
Hoe ik het nu zie is dat niet pas in juni, maar per direct een begin gemaakt is met het technisch beleid voor het komende seizoen.
0
|
Maandag 28 februari 2022 om 16:57 uur |
Barend
Aad schreef:
Nogmaals: een contract om deze reden eenzijdig ontbinden is onmogelijk. Je zult, zeker nu we maar over een paar maanden praten, hem tot einde contract moeten betalen. En ik denk dat je zelfs verplicht kan worden hem te laten meetrainen als hij dat zou willen.
Leg je nu maar bij de situatie neer. Bovendien: als hij direct in de nacompetitie het doelpunt scoort dat ons naar de eredivisie brengt sta ook jij te juichen.
Nogmaals: een contract om deze reden eenzijdig ontbinden is onmogelijk. Je zult, zeker nu we maar over een paar maanden praten, hem tot einde contract moeten betalen. En ik denk dat je zelfs verplicht kan worden hem te laten meetrainen als hij dat zou willen.
Leg je nu maar bij de situatie neer. Bovendien: als hij direct in de nacompetitie het doelpunt scoort dat ons naar de eredivisie brengt sta ook jij te juichen.
1. Daar ben ik niet zo zeker van. Voetbal is een teamsport, en Steijn handelt duidelijk in strijd daarmee. Hij gaat primair voor eigen belang en heeft schijt aan ADO. Ondergraaft het moreel. Daarmee neemt hij een berekend risico.
2. Verandering van werkgever is officieel geregeld. Besuyen heeft correct gehandeld, door in de transferperiode de overstap te maken. Als je, zoals Steijn, denkt boven de wet te staan, kun je een zware pijp roken.
3. Ontbinding stelt een voorbeeld (zelfs als het niet zou slagen). Het onderstreept, naar binnen en naar buiten, het belang van de gezamenlijke inzet en strijd.
4. Het maakt aan Steijn zelf heel duidelijk waar we staan. Ik kan me niet voorstellen dat hij zelfs dat nog naast zich neer zou leggen. Hij zal toch allereerst zijn benen heel willen houden.
2. Verandering van werkgever is officieel geregeld. Besuyen heeft correct gehandeld, door in de transferperiode de overstap te maken. Als je, zoals Steijn, denkt boven de wet te staan, kun je een zware pijp roken.
3. Ontbinding stelt een voorbeeld (zelfs als het niet zou slagen). Het onderstreept, naar binnen en naar buiten, het belang van de gezamenlijke inzet en strijd.
4. Het maakt aan Steijn zelf heel duidelijk waar we staan. Ik kan me niet voorstellen dat hij zelfs dat nog naast zich neer zou leggen. Hij zal toch allereerst zijn benen heel willen houden.
0
|
Maandag 28 februari 2022 om 16:03 uur |
ghostdrift
Superfan schreef:
Jij bedoelt dus dat Twente hem hier een half jaartje laat rijpen terwijl ze hem ook in de winterstop had kunnen kopen. Tja, dat zal waarschijnlijk wel zo zijn, ik snap je ophef.
Maar dat kun je Steijn niet aanrekenen. Die is waarschijnlijk toch minder goed als we allemaal denken. Ik vind het een lekkere speler, daar niet van maar op dit moment vind ik Klas en Breinburg op het middenveld sterker.
Jij bedoelt dus dat Twente hem hier een half jaartje laat rijpen terwijl ze hem ook in de winterstop had kunnen kopen. Tja, dat zal waarschijnlijk wel zo zijn, ik snap je ophef.
Maar dat kun je Steijn niet aanrekenen. Die is waarschijnlijk toch minder goed als we allemaal denken. Ik vind het een lekkere speler, daar niet van maar op dit moment vind ik Klas en Breinburg op het middenveld sterker.
Komende maandag zal duidelijk worden wat Brood wil word hij opgesteld dan ben ik teleurgesteld want van mij mag het contract ontbonden worden
Stein gaat zich echt niet meer 100% inzetten na ook al bij wedstrijden van fc Twente aanwezig te zijn
Stein gaat zich echt niet meer 100% inzetten na ook al bij wedstrijden van fc Twente aanwezig te zijn
0
|
Maandag 28 februari 2022 om 09:14 uur |
Heino
Van VI Pro:
Plotwending: wat weten we over de nieuwe (Amerikaanse) eigenaar van ADO?
Door Stef de Bont
Achtergrond
ADO Den Haag komt in Amerikaanse handen terecht. Na maanden van getouwtrek en achterhoedegevechten, lijkt Bolt ADO Den Haag Holding LLC de aandelen ADO over te gaan nemen. In het Cars Jeans Stadion wordt de champagne ontkurkt. Maar wat weten we eigenlijk van deze Amerikaanse eigenaar?
Het was een proces van de lange adem. ADO Den Haag was bijna een jaar in de ban van een mogelijke overname. Maar nu de WHOA-procedure is goedgekeurd door de Haagse rechtbank, kan Bolt ADO Den Haag Holding LLC de aandelen overnemen. Na maanden van achterhoedegevechten, cowboys, boze Chinezen en bezoekjes aan de rechtbank kan er eindelijk worden gebouwd.
En dat gebeurt onder een Amerikaanse vlag. Opvallend is dat tot op heden Bolt/Globalon, de interim-directie van ADO en anderen betrokken nog niks hebben losgelaten over de plannen die ze hebben met de Haagse voetbalclub. Maar wat weten we wel?
In dit PRO-stuk pikken we er de volgende thema’s uit:
- Globalon Football Holdings, of moeten we Bolt zeggen?
- Doelstelling: Missie Eredivisie
- Wat mag het kosten?
- Een aangekondigde reorganisatie
- De mogelijke sterke, nieuwe man
Globalon Football Holdings, of moeten we Bolt zeggen?
De naam zelf doet niet meteen een belletje rinkelen. Bij niemand niet. Zelfs niet in de Haagse bestuurskamer. We moeten terug naar het najaar van 2021. ADO verkeerde in grote financiële problemen en moest snel een nieuwe investeerder vinden om de rekeningen te betalen. Het sprak met meerdere kandidaten, waaronder het Amerikaanse Bolt Football Holdings.
De twee vonden elkaar. Alle details waren uitgewerkt, maar toen kwam er een konijn uit de hoge hoed: het bleek niet Bolt Football Holdings maar Globalon te zijn dat de aandelen over zou nemen. Een Spaanse zusteronderneming. Toen op 4 november 2021 de deal rond was, verscheen interim-directeur Edwin Reijntjes voor de camera van club TV. Het was de enige officiële toelichting die we hebben gekregen op de deal. In het filmpje moest aardig wat keren worden geknipt, aangezien Reijntjes steevast sprak over Bolt in plaats van Globalon.
Intussen meldde de Bask Ignacio Beristain zich in het Cars Jeans Stadion. Hij maakte kennis met het personeel en sprak met andere belanghebbenden. ‘Hij stelde zich voor als een voorman van Bolt Football Groups’, vertelt een van hen.
Bolt en Globalon kunnen we niet los zien van elkaar. Alleen de naam en standplaats is anders. Het is een netwerk van sportclubs die kennis, mensen en spelers deelt. Iets wat soms nog kan leiden tot verwarring. In de video op 4 november zei Reijntjes over Globalon dat daaronder ‘alle Europese clubs vallen zoals Waasland-Beveren, Crystal Palace, Estoril, Augsburg en in de toekomst dus ook ADO Den Haag.’
Tijdens een zitting rondom de WHOA-procedure, twee weken terug, repte het ADO-kamp over een andere situatie. Waasland-Beveren, Estoril en Alcorcón, een club op het tweede niveau van Spanje, vallen onder Globalon. De aandelen Crystal Palace en Augsburg behoren tot een andere portefeuille.
Dat blijkt ook uit de documenten die we opvroegen bij de Spaanse Kamer van Koophandel. Het is een aardig spinnenweb van bv’tjes. De enige naam die in vrijwel elk bedrijf terugkomt is die van David Blitzer. De grote aanjager van het project.
Een Amerikaanse zakenman en tevens miljonair. Hij heeft een persoonlijk minderheidsaandeel in Crystal Palace en Augsburg. Ook is hij uitvoerend partner bij The Blackstone Group. Zo komt ADO Den Haag uiteindelijk in een portfolio met onder meer The New Jersey Devils en de Philadelphia 76ers terecht. Meer over Blitzer vind je hier .
Dat de twee partijen erg verweven waren, bleek deze week. De Licentiecommissie van de KNVB had veel aanvullende vragen. Globalon is een consortium van veel verschillende bedrijven en eigenaren. En allemaal moesten ze met de billen bloot. Aangezien de rechtbank op vrijdag met een uitspraak zou komen in het WHOA-traject, moest er een konijn uit de hoge hoed worden getoverd. Het was Blitzer die zelf de regie nam. Hij begon Bolt ADO Den Haag Holding LLC. De Licentiecommissie hoefde zodoende alleen maar in zijn boeken te kijken. Voor ADO verandert er in feite niets.
Doelstelling: Missie Eredivisie
ADO bivakkeert momenteel in de Eerste Divisie. De interim-clubleiding heeft weleens laten vallen dat zij snel terug wil naar de Eredivisie. In rapporten van eerdere geïnteresseerde overnamepartijen werd zelfs uitgegaan van een plek in het linkerrijtje. In de derde stad van Nederland moet zo nu en dan Europees voetbal gespeeld kunnen worden.
Bolt heeft als doel gesteld dat ADO Den Haag binnen twee jaar promoveert. Dat moet dus dit seizoen gebeuren en anders volgend seizoen. Het past binnen de eerder gepresenteerde perspectieven. Een extern kantoor schetste drie mogelijke scenario’s voor ADO. Bij het eerste scenario zou het een stabiele Eredivisie-club worden, bij het tweede zou het schommelen tussen de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie en in het derde scenario zou het in de Eerste Divisie blijven.
Voor de korte termijn wordt ingezet op de eerste optie. Een stabiele Eredivisie-club worden. Waar eerdere potentiële overnamekandidaten AZ achterna wilden gaan, moet ADO in eerste instantie een voorbeeld nemen aan pakweg Heracles Almelo. Veilig in het vaderlandse rechterrijtje. Uiteraard droomt men groter, maar dat is gezien de financiële middelen (zie het volgende punt) een lastige opgave.
Wat mag het kosten?
Financieel moet er nog wel wat gebeuren in Den Haag. In oktober 2021 stond de Licentie Betaald Voetbal op de tocht. De conclusie na het lezen van diverse rapporten was dat ADO last had van de corona-pandemie, maar bovenal de zaken gewoon niet goed op orde had. De transferresultaten bleven ver achter én de salarissen waren veel te hoog opgelopen. Niet alleen wat betreft de spelers, maar ook het overige personeel onder wie de technische staf. En dan hielp uiteraard de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie niet mee.
Tijdens een recente zitting in de rechtbank, vanwege de WHOA-procedure, werd duidelijk dat Blitzer bereid is minimaal 7,5 miljoen euro in de club te stoppen. Kenners noemen dat rijkelijk weinig. Toen eind vorig jaar een externe partij in opdracht van de gemeente een rapport publiceerde, stond daarin dat tussen de vijftien en twintig miljoen euro nodig was. Daarbij werd uitgegaan van het aantal ECI-punten van 2.000 tot 2.200.
ECI staat voor European Club Index. Het is een maatstaf voor hoe goed een team is. Wil ADO structureel in het linkerrijtje van de Eredivisie spelen en zelfs meedoen om Europees voetbal – iets wat eerder werd geopperd – dan zijn er 2.000 tot 2.200 punten nodig. Maar daarvoor moet het wel flink investeren. Met die 7,5 miljoen euro van Bolt komt het er niet.
Later zijn er nieuwe doorrekeningen gemaakt. Bijvoorbeeld voor een stabiele Eredivisie-club. De computermodellen laten zien dat een team dan ongeveer 1.800 punten nodig heeft. Het externe bedrijf schatte in dat de totale investering uitkomt op zeven à acht miljoen euro. Dat komt al meer in de richting van wat Bolt wil betalen, al is het erg zuinig begroot.
Kenners noemen de 7,5 miljoen euro dus karig. De vraag is of dit op de langere termijn voldoende is om ADO in de Eredivisie te krijgen, maar, nog belangrijker: te houden. Het heeft dringend kapitaal nodig om spelers aan te trekken en talenten binnenboord te houden.
Een aangekondigde reorganisatie
In de opgestelde rapporten werd ook aandacht besteed aan een mogelijke reorganisatie. Zoals eerder gezegd heeft ADO de laatste jaren een te grote broek aangetrokken. Het zal links en rechts moeten saneren. Beristain sprak met diverse betrokkenen over decentralisatie.
Blitzer en zijn mannen bezitten meerdere sportclubs over heel de wereld. Als er een goede scouting staat in Spanje of België, hoef je deze niet op te tuigen in Nederland. Het idee is dat de verschillende clubs goed met elkaar gaan samenwerken om zo de kosten te drukken en zo succesvol mogelijk te zijn. De huidige organisatie zal dus deels worden uitgekleed.
In het laatste rapport van een extern kantoor werd berekend dat met de reorganisatie zo’n 1,7 miljoen euro gemoeid is. ‘Er zullen kosten worden gemaakt aan het afkopen van contracten van staf, kantoor en spelers, het aantrekken van management en het inschakelen van juridische ondersteuning’, lezen we.
Wie betaalt, bepaalt. En dat zal ook te voelen zijn in het Cars Jeans Stadion.
De mogelijke sterke, nieuwe man
Hoe de nieuwe organisatie er precies uit gaat zien is nog onduidelijk. Zoals gezegd heeft Beristain de club al doorgelicht. Zo heeft hij onder anderen gesproken met hoofdtrainer Ruud Brood. De verwachting is dat we hem de komende periode meer zullen zien in Den Haag.
De huidige directie zal normaliter een pas op de plaats maken. Het is aannemelijk dat er een sterke man van buitenaf wordt neergezet. Daarbij valt veelvuldig de naam Ivan Bravo. Hij werd eerder bij Waasland-Beveren aangesteld in een leidende rol om de algemene strategie van de club te bepalen. Dat is een mond vol, maar in feite was hij de schakel tussen Globalon/Bolt en de dagelijkse leiding. Bravo, die eerder onder meer werkzaam was bij Real Madrid, werkte lange tijd voor de Aspire Academy én zat in de board van Alcorcón. Inderdaad, de nieuwe zusterclub van ADO Den Haag.
United Vansen deed nog een verwoede poging bij de rechtbank
Nu de komst van Bolt ADO Den Haag Holding LLC is goedgekeurd door zowel de Licentiecommissie van de KNVB als de rechtbank in Den Haag, valt het doek voor United Vansen (UVS). De Chinese grootaandeelhouder raakt door de uitspraak van de rechtbank alle aandelen ADO Den Haag kwijt. De Chinezen, die naar eigen zeggen zo’n twintig miljoen euro in de club hebben gestoken, deden in de laatste week nog een poging om het overnameproces te stoppen.
UVS stuurde op 17 februari een brief aan de rechtbank. Het benadrukte eens te meer dat er onjuistheden waren in het overnameproces. Zo zou de rvc toestemming hebben moeten geven om een overeenstemming te kunnen sluiten met Bolt en om het WHOA-akkoord aan te bieden. Dit is volgens UVS niet gebeurd. Daarnaast plaatst het nog altijd vraagtekens bij de correctheid van het huidige bestuur op basis van diverse statuten. In een andere brief, op dezelfde dag verstuurd, heeft men de advocaat van de interim-directie gevraagd het WHOA-akkoord in te trekken. Het zou te risicovol zijn. Als de rechter niet had ingestemd, zou ADO praktisch failliet zijn geweest.
VI heeft de brieven ingezien. Op donderdag deed het nog een verwoede poging de overname te voorkomen. Het verstuurde een brief naar de beroepscommissie van de Licentiezaken. Daarin valt te lezen dat United Vansen oproept de beslissing van licentiecommissie te vernietigen.
Voor UVS lijkt het nu te laat. Het lijkt de aandelen ADO definitief kwijt. Met de nadruk op lijkt, want er is nog één allerlaatste uitweg. Tegen de WHOA-uitspraak kan men niet in beroep gaan, wél zou men naar het CAS kunnen gaan om de uitspraak van de Licentiecommissie aan te vechten. We houden het in de gaten.
Plotwending: wat weten we over de nieuwe (Amerikaanse) eigenaar van ADO?
Door Stef de Bont
Achtergrond
ADO Den Haag komt in Amerikaanse handen terecht. Na maanden van getouwtrek en achterhoedegevechten, lijkt Bolt ADO Den Haag Holding LLC de aandelen ADO over te gaan nemen. In het Cars Jeans Stadion wordt de champagne ontkurkt. Maar wat weten we eigenlijk van deze Amerikaanse eigenaar?
Het was een proces van de lange adem. ADO Den Haag was bijna een jaar in de ban van een mogelijke overname. Maar nu de WHOA-procedure is goedgekeurd door de Haagse rechtbank, kan Bolt ADO Den Haag Holding LLC de aandelen overnemen. Na maanden van achterhoedegevechten, cowboys, boze Chinezen en bezoekjes aan de rechtbank kan er eindelijk worden gebouwd.
En dat gebeurt onder een Amerikaanse vlag. Opvallend is dat tot op heden Bolt/Globalon, de interim-directie van ADO en anderen betrokken nog niks hebben losgelaten over de plannen die ze hebben met de Haagse voetbalclub. Maar wat weten we wel?
In dit PRO-stuk pikken we er de volgende thema’s uit:
- Globalon Football Holdings, of moeten we Bolt zeggen?
- Doelstelling: Missie Eredivisie
- Wat mag het kosten?
- Een aangekondigde reorganisatie
- De mogelijke sterke, nieuwe man
Globalon Football Holdings, of moeten we Bolt zeggen?
De naam zelf doet niet meteen een belletje rinkelen. Bij niemand niet. Zelfs niet in de Haagse bestuurskamer. We moeten terug naar het najaar van 2021. ADO verkeerde in grote financiële problemen en moest snel een nieuwe investeerder vinden om de rekeningen te betalen. Het sprak met meerdere kandidaten, waaronder het Amerikaanse Bolt Football Holdings.
De twee vonden elkaar. Alle details waren uitgewerkt, maar toen kwam er een konijn uit de hoge hoed: het bleek niet Bolt Football Holdings maar Globalon te zijn dat de aandelen over zou nemen. Een Spaanse zusteronderneming. Toen op 4 november 2021 de deal rond was, verscheen interim-directeur Edwin Reijntjes voor de camera van club TV. Het was de enige officiële toelichting die we hebben gekregen op de deal. In het filmpje moest aardig wat keren worden geknipt, aangezien Reijntjes steevast sprak over Bolt in plaats van Globalon.
Intussen meldde de Bask Ignacio Beristain zich in het Cars Jeans Stadion. Hij maakte kennis met het personeel en sprak met andere belanghebbenden. ‘Hij stelde zich voor als een voorman van Bolt Football Groups’, vertelt een van hen.
Bolt en Globalon kunnen we niet los zien van elkaar. Alleen de naam en standplaats is anders. Het is een netwerk van sportclubs die kennis, mensen en spelers deelt. Iets wat soms nog kan leiden tot verwarring. In de video op 4 november zei Reijntjes over Globalon dat daaronder ‘alle Europese clubs vallen zoals Waasland-Beveren, Crystal Palace, Estoril, Augsburg en in de toekomst dus ook ADO Den Haag.’
Tijdens een zitting rondom de WHOA-procedure, twee weken terug, repte het ADO-kamp over een andere situatie. Waasland-Beveren, Estoril en Alcorcón, een club op het tweede niveau van Spanje, vallen onder Globalon. De aandelen Crystal Palace en Augsburg behoren tot een andere portefeuille.
Dat blijkt ook uit de documenten die we opvroegen bij de Spaanse Kamer van Koophandel. Het is een aardig spinnenweb van bv’tjes. De enige naam die in vrijwel elk bedrijf terugkomt is die van David Blitzer. De grote aanjager van het project.
Een Amerikaanse zakenman en tevens miljonair. Hij heeft een persoonlijk minderheidsaandeel in Crystal Palace en Augsburg. Ook is hij uitvoerend partner bij The Blackstone Group. Zo komt ADO Den Haag uiteindelijk in een portfolio met onder meer The New Jersey Devils en de Philadelphia 76ers terecht. Meer over Blitzer vind je hier .
Dat de twee partijen erg verweven waren, bleek deze week. De Licentiecommissie van de KNVB had veel aanvullende vragen. Globalon is een consortium van veel verschillende bedrijven en eigenaren. En allemaal moesten ze met de billen bloot. Aangezien de rechtbank op vrijdag met een uitspraak zou komen in het WHOA-traject, moest er een konijn uit de hoge hoed worden getoverd. Het was Blitzer die zelf de regie nam. Hij begon Bolt ADO Den Haag Holding LLC. De Licentiecommissie hoefde zodoende alleen maar in zijn boeken te kijken. Voor ADO verandert er in feite niets.
Doelstelling: Missie Eredivisie
ADO bivakkeert momenteel in de Eerste Divisie. De interim-clubleiding heeft weleens laten vallen dat zij snel terug wil naar de Eredivisie. In rapporten van eerdere geïnteresseerde overnamepartijen werd zelfs uitgegaan van een plek in het linkerrijtje. In de derde stad van Nederland moet zo nu en dan Europees voetbal gespeeld kunnen worden.
Bolt heeft als doel gesteld dat ADO Den Haag binnen twee jaar promoveert. Dat moet dus dit seizoen gebeuren en anders volgend seizoen. Het past binnen de eerder gepresenteerde perspectieven. Een extern kantoor schetste drie mogelijke scenario’s voor ADO. Bij het eerste scenario zou het een stabiele Eredivisie-club worden, bij het tweede zou het schommelen tussen de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie en in het derde scenario zou het in de Eerste Divisie blijven.
Voor de korte termijn wordt ingezet op de eerste optie. Een stabiele Eredivisie-club worden. Waar eerdere potentiële overnamekandidaten AZ achterna wilden gaan, moet ADO in eerste instantie een voorbeeld nemen aan pakweg Heracles Almelo. Veilig in het vaderlandse rechterrijtje. Uiteraard droomt men groter, maar dat is gezien de financiële middelen (zie het volgende punt) een lastige opgave.
Wat mag het kosten?
Financieel moet er nog wel wat gebeuren in Den Haag. In oktober 2021 stond de Licentie Betaald Voetbal op de tocht. De conclusie na het lezen van diverse rapporten was dat ADO last had van de corona-pandemie, maar bovenal de zaken gewoon niet goed op orde had. De transferresultaten bleven ver achter én de salarissen waren veel te hoog opgelopen. Niet alleen wat betreft de spelers, maar ook het overige personeel onder wie de technische staf. En dan hielp uiteraard de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie niet mee.
Tijdens een recente zitting in de rechtbank, vanwege de WHOA-procedure, werd duidelijk dat Blitzer bereid is minimaal 7,5 miljoen euro in de club te stoppen. Kenners noemen dat rijkelijk weinig. Toen eind vorig jaar een externe partij in opdracht van de gemeente een rapport publiceerde, stond daarin dat tussen de vijftien en twintig miljoen euro nodig was. Daarbij werd uitgegaan van het aantal ECI-punten van 2.000 tot 2.200.
ECI staat voor European Club Index. Het is een maatstaf voor hoe goed een team is. Wil ADO structureel in het linkerrijtje van de Eredivisie spelen en zelfs meedoen om Europees voetbal – iets wat eerder werd geopperd – dan zijn er 2.000 tot 2.200 punten nodig. Maar daarvoor moet het wel flink investeren. Met die 7,5 miljoen euro van Bolt komt het er niet.
Later zijn er nieuwe doorrekeningen gemaakt. Bijvoorbeeld voor een stabiele Eredivisie-club. De computermodellen laten zien dat een team dan ongeveer 1.800 punten nodig heeft. Het externe bedrijf schatte in dat de totale investering uitkomt op zeven à acht miljoen euro. Dat komt al meer in de richting van wat Bolt wil betalen, al is het erg zuinig begroot.
Kenners noemen de 7,5 miljoen euro dus karig. De vraag is of dit op de langere termijn voldoende is om ADO in de Eredivisie te krijgen, maar, nog belangrijker: te houden. Het heeft dringend kapitaal nodig om spelers aan te trekken en talenten binnenboord te houden.
Een aangekondigde reorganisatie
In de opgestelde rapporten werd ook aandacht besteed aan een mogelijke reorganisatie. Zoals eerder gezegd heeft ADO de laatste jaren een te grote broek aangetrokken. Het zal links en rechts moeten saneren. Beristain sprak met diverse betrokkenen over decentralisatie.
Blitzer en zijn mannen bezitten meerdere sportclubs over heel de wereld. Als er een goede scouting staat in Spanje of België, hoef je deze niet op te tuigen in Nederland. Het idee is dat de verschillende clubs goed met elkaar gaan samenwerken om zo de kosten te drukken en zo succesvol mogelijk te zijn. De huidige organisatie zal dus deels worden uitgekleed.
In het laatste rapport van een extern kantoor werd berekend dat met de reorganisatie zo’n 1,7 miljoen euro gemoeid is. ‘Er zullen kosten worden gemaakt aan het afkopen van contracten van staf, kantoor en spelers, het aantrekken van management en het inschakelen van juridische ondersteuning’, lezen we.
Wie betaalt, bepaalt. En dat zal ook te voelen zijn in het Cars Jeans Stadion.
De mogelijke sterke, nieuwe man
Hoe de nieuwe organisatie er precies uit gaat zien is nog onduidelijk. Zoals gezegd heeft Beristain de club al doorgelicht. Zo heeft hij onder anderen gesproken met hoofdtrainer Ruud Brood. De verwachting is dat we hem de komende periode meer zullen zien in Den Haag.
De huidige directie zal normaliter een pas op de plaats maken. Het is aannemelijk dat er een sterke man van buitenaf wordt neergezet. Daarbij valt veelvuldig de naam Ivan Bravo. Hij werd eerder bij Waasland-Beveren aangesteld in een leidende rol om de algemene strategie van de club te bepalen. Dat is een mond vol, maar in feite was hij de schakel tussen Globalon/Bolt en de dagelijkse leiding. Bravo, die eerder onder meer werkzaam was bij Real Madrid, werkte lange tijd voor de Aspire Academy én zat in de board van Alcorcón. Inderdaad, de nieuwe zusterclub van ADO Den Haag.
United Vansen deed nog een verwoede poging bij de rechtbank
Nu de komst van Bolt ADO Den Haag Holding LLC is goedgekeurd door zowel de Licentiecommissie van de KNVB als de rechtbank in Den Haag, valt het doek voor United Vansen (UVS). De Chinese grootaandeelhouder raakt door de uitspraak van de rechtbank alle aandelen ADO Den Haag kwijt. De Chinezen, die naar eigen zeggen zo’n twintig miljoen euro in de club hebben gestoken, deden in de laatste week nog een poging om het overnameproces te stoppen.
UVS stuurde op 17 februari een brief aan de rechtbank. Het benadrukte eens te meer dat er onjuistheden waren in het overnameproces. Zo zou de rvc toestemming hebben moeten geven om een overeenstemming te kunnen sluiten met Bolt en om het WHOA-akkoord aan te bieden. Dit is volgens UVS niet gebeurd. Daarnaast plaatst het nog altijd vraagtekens bij de correctheid van het huidige bestuur op basis van diverse statuten. In een andere brief, op dezelfde dag verstuurd, heeft men de advocaat van de interim-directie gevraagd het WHOA-akkoord in te trekken. Het zou te risicovol zijn. Als de rechter niet had ingestemd, zou ADO praktisch failliet zijn geweest.
VI heeft de brieven ingezien. Op donderdag deed het nog een verwoede poging de overname te voorkomen. Het verstuurde een brief naar de beroepscommissie van de Licentiezaken. Daarin valt te lezen dat United Vansen oproept de beslissing van licentiecommissie te vernietigen.
Voor UVS lijkt het nu te laat. Het lijkt de aandelen ADO definitief kwijt. Met de nadruk op lijkt, want er is nog één allerlaatste uitweg. Tegen de WHOA-uitspraak kan men niet in beroep gaan, wél zou men naar het CAS kunnen gaan om de uitspraak van de Licentiecommissie aan te vechten. We houden het in de gaten.
0
|
Vrijdag 25 februari 2022 om 11:05 uur |
FC Den Haag!
radar schreef:
heeft iemand vi-stuk?
heeft iemand vi-stuk?
De ADO-spagaat: is het zó lastig om een Nederlandse club over te nemen?
Door Stef de Bont Stef de Bont
ACHTERGROND
ADO Den Haag hoopt begin deze week te horen of de Spaanse overname doorgang kan vinden. Maar een zekerheid is dat niet. Zo dacht Kakhi Jordania eerder FC Den Bosch te hebben gekocht, maar werd hij teruggefloten vanuit Zeist. Waarom is het eigenlijk zo lastig voor een buitenlandse partij om een Nederlandse club te kopen? En waar lopen ze in Den Haag tegenaan? VI ging op onderzoek.
Het is een belangrijke week voor ADO Den Haag. Vandaag (maandag) dan wel morgen (dinsdag) moet duidelijk worden of de club wordt overgenomen door het Spaanse Globalon Football Holdings.
Althans, dat denkt men in de Residentie.
Of nog beter: dat hoopt men.
Want niemand die het zeker weet.
CENTEN
Vorige week publiceerden we nog maar eens over de overnameperikelen in Den Haag. Dat was naar aanleiding van een homologatiezitting die plaatsvond op 8 februari. Voor de details verwijzen we graag naar dat stuk. De rechtbank kwam die middag met een even opvallende als harde conclusie: ‘Zonder centen geen akkoord en zonder KNVB geen centen.’
Aanbevolen: Waarom ADO Den Haag nog altijd niet is overgenomen
De Haagse afvaardiging én de rechtbank waren het er over één ding zeker eens: de Nederlandse voetbalbond bepaalt of ADO Den Haag overgenomen wordt. Het lot van de Haagse voetbalreus ligt in de handen van een paar mannen en vrouwen in pak met een KNVB-logo op de borst.
De Spaanse overname moet worden goedgekeurd. Dat doet niet de KNVB maar de licentiecommissie. Dat is een groep van onafhankelijke mannen en vrouwen. Zij toetsen in het geval van ADO of de aandelenovername door Globalon binnen de huidige regelgeving past. Deze commissie staat in feite los van de KNVB, is onbereikbaar voor de media én staat erom bekend weinig deadlines te delen met de clubs. Een gesloten clubje.
Het is niet zo dat deze personen op basis van een onderbuikgevoel bepalen of een club al dan niet wordt overgenomen. Er is een zogenaamde Richtlijn Wijziging Zeggenschap, die voor iedereen toegankelijk is op de site van de KNVB. Er wordt gewerkt volgens het Know Your Owner-principe. ‘Conform dit principe moet de identiteit van eigenaren van betaaldvoetbalorganisaties bekend zijn, alsook hun belangen, activiteiten en de herkomst van hun vermogen’, lezen we.
Een schone voetballerij. Daar moet iedereen voorstander van zijn. Maar het maakt het wel complex om een Nederlandse club over te nemen
In de bijlagen wordt per punt uitgelegd wat een club aan documenten aan moet leveren, wil iemand meer dan 25 procent van de aandelen kopen. Van een mondelinge toelichting op de plannen, tot een kopie van bankafschriften en jaarrekeningen van de laatste drie boekjaren.
Er gaat aardig wat werk in zitten. Daarom heeft ADO Den Haag advocaat Dolf Segaar in de hand genomen, iemand die bekend is met licentiezaken en veel voetbalgerelateerde zaken heeft gedaan. Het proces werd na een aanscherping van de regels, een paar jaar terug, alleen maar complexer.
Dit gebeurde op verzoek van de clubs én de voetbalbond. De Nederlandse Bank had eerder al eens laten weten dat de voetballerij kwetsbaar was voor witwassen en andere integriteitsrisico’s. Bovendien was bij de overname van Vitesse lange tijd onduidelijk wie nu eigenlijk de aandelen had gekocht. De herkomst van bepaalde geldstromen riep vragen op en er waren directe lijnen met het Chelsea van Roman Abramovich. En dus geldt er nu al een paar jaar een stevige integriteitsnorm.
‘Een aandeelhouder van een betaaldvoetbalorganisatie mag zijn geld niet hebben verdiend (of verdienen) met illegale activiteiten, zoals drugshandel of corruptie, en ook mag de financiering geen deel uitmaken van een witwastraject’, zo lezen we.
JORDANIA
Een schone voetballerij. Daar moet iedereen voorstander van zijn. Maar het maakt het wel complex om een Nederlandse club over te nemen. Vraag het FC Den Bosch. In 2018 kwam Kakhi Jordania, de zoon van voormalig Vitesse-zetbaas Merab naar De Vliert. Hij bereikte een akkoord met de clubleiding en begon geld in de club te pompen. Naar eigen zeggen stopte hij drie miljoen euro in de Bossche Eerstedivisionist, die plots meedeed voor promotie.
Er werden twaalf spelers aangetrokken en opmerkelijke bonussen toegezegd. Er was echter één probleem: de licentiecommissie moest nog een akkoord geven. De Georgiër dacht dat het een formaliteit was en bleef investeren in de club. Maar uiteindelijk zette de licentiecommissie een streep door de deal.
`Als de licentiecommissie blijft toetsen zoals bij ons, dan wordt er nooit meer een club overgenomen`
FC Den Bosch vocht de uitspraak nog aan bij de beroepscommissie. Deze gaf De Bosschenaren op enkele punten gelijk. De twee belangrijke punten: het had te lang geduurd én de licentiecommissie zat wel heel erg op de letters van de wet.
Wat dat eerste punt betreft: het duurde om en nabij een jaar alvorens de club een definitief antwoord kreeg. Veel clubs die worden overgenomen verkeren in zwaar weer en moeten snel doorschakelen om het hoofd boven water te houden. Dat geldt ook voor ADO.
Daarnaast werden de leden van commissie weggezet als muggenzifters. De interne alsook de externe controle verliep wel heel erg minutieus. Of zoals ze in Den Bosch na afloop zeiden: ‘Als de licentiecommissie blijft toetsen zoals bij ons, dan wordt er nooit meer een club overgenomen.’
De beroepscommissie boog lichtjes mee met Den Bosch, maar het eindoordeel bleef hetzelfde. Jordania kon de club niet overnemen. Met als gevolg dat beide partijen met knallende ruzie uit elkaar gingen. Sterker nog, de twee staan nog altijd tegenover elkaar in de rechtbank.
HOEPEL
Maar FC Den Bosch is nu toch alsnog overgenomen? Door Amerikanen? Dat klopt. Maar geen van hen heeft meer dan 25 procent van de aandelen. En dus was die deal met een paar weken beklonken…
Bij ADO Den Haag gaat het om bijna honderd procent van de aandelen. En dus gaat er tijd zitten in het proces. Rondom de homologatiezitting werd door de ADO-directie al gewezen naar de licentiecommissie. Dat het allemaal zo lang duurde, dat de nieuwe voorzitter van die commissie wel erg streng was. Hadden ze in Zeist dan niets geleerd van FC Den Bosch?
In detail weten we dat niet. We kunnen het immers niet aan de licentiecommissie zelf vragen. Maar dat het allemaal erg lang duurt in Den Haag, valt te bezien. De rechtbank vroeg op 8 februari naar een tijdslijn. Wanneer was de licentiecommissie aangelijnd aangaande Globalon?
Segaar kwam met de volgende tijdlijn:
Op 22 december waren alle stukken aangeleverd bij de Licentiecommissie
Op 23 december volgde een eerste beoordeling met aanvullende vragen
Op 5 januari kwam ADO met antwoorden
Op 13 januari volgde een antwoord van de licentiecommissie. ‘Sindsdien zijn we met elkaar in overleg over aanvullende stukken, er is intensief telefonisch contact’, aldus Segaar.
Kort voor de zitting, op 8 februari, werden wederom aanvullende vragen gesteld.
`Maar er is dus regelgeving omtrent financiering van voetbalclubs in Europa. Door die hoepel zijn ze dus in België, Spanje en Portugal gesprongen`
We kunnen dus stellen dat ADO de eerste stukken ongeveer twee maanden geleden heeft aangeleverd. Ja, er was in de tussentijd intensief contact met de KNVB en de licentiecommissie, maar het doorlichten van een potentiële koper vergt nu eenmaal tijd.
Het akkoord met Globalon ligt er echter al sinds begin november. De rechter vroeg zich dan ook hardop af of er in de tussenliggende periode geen kostbare tijd verloren was gegaan. ADO gaf aan dat het de tijd nodig had om alles op orde te krijgen. Bovendien sprak het van een formaliteit.
Globalon is al actief in onder meer België, Spanje en Portugal. ‘Vanuit de UEFA wordt er regelgeving gegeven, maar iedere bond vult deze op eigen wijze in’, liet advocaat Dolf Segaar de rechter weten. ‘Maar er is dus regelgeving omtrent financiering van voetbalclubs in Europa. Door die hoepel zijn ze dus in België, Spanje en Portugal gesprongen. Op basis van die Europese regels zou het mij bevreemden als de Nederlandse bond bij deze transactie, die qua structuur gelijk is, lastig zou doen.’
De rechter wilde vervolgens weten welke concrete vervolgvragen er nog lagen. ‘Kunt u iets zeggen over de aard van de informatie die nu nog gevraagd wordt door de KNVB? Globalon is al in drie landen geaccepteerd. Dan zou je verwachten: het mapje met informatie ligt al klaar’, aldus de rechtbank.
`De aard van de vragen zit hem heel erg op de identiteit van de Amerikaanse topaandeelhouders, de individuele investeerders`
Segaar: ‘De aard van de vragen zit hem heel erg op de identiteit van de Amerikaanse topaandeelhouders, de individuele investeerders. En dan met name het herkomstvermogen. Een onderzoek dat nog verfijnd moet worden na wat wij al hebben aangeleverd. En dat is, wat u terecht zegt, in die andere landen al gedaan door de bonden. Maar ook door bijvoorbeeld de Spaanse bank. Maar toch vraagt de KNVB aanvullende informatie en dat vertraagt op dit moment de discussie.’
Met andere woorden: de Amerikanen die achter Bolt zitten, het moederbedrijf van Globalon, moeten met de billen bloot. En zoals tijdens de zitting ook werd aangegeven: deze mensen zijn niet voor niks zo vermogend geworden. Ze doen aan risico-inschatting en laten vreemden liever niet in hun kaarten kijken.
Dat is de reden waarom overnames vrij lang kunnen duren. De regelgeving is bekend. Clubs weten wat ze aan moeten leveren. Maar wil de potentiële eigenaar alle kaarten op tafel leggen? Bij eerdere overnamepogingen in Nederland was er vaak sprake van een kat-en-muis-spel. Waar de potentiële kopers er alles aan deden om zo min mogelijk in hun kaarten te laten kijken, wilde de licentiecommissie de onderste steen boven. En dan krijg je aanvullende vragen op aanvullende vragen.
Bij ADO zijn ze in ieder geval hoopvol gestemd. Althans, dat zei Segaar in rechtbank. ‘Er worden geldstromen inzichtelijk gemaakt. Wij gaan ervan uit dat op 21 februari de KNVB een definitief antwoord kan geven. De KNVB werkt daar hard aan. Normaal gesproken is de Licentiecommissie een maand of drie, vier bezig om zo’n traject van een goedkeuringsbesluit te geven en nu is dat allemaal wat naar voren gehaald. Ik ben positief gestemd over het proces.’
ADO MAAKT EEN FLINK VOORBEHOUD VOOR DE RECHTBANK
ADO Den Haag hoopt komende week te weten of het Spaanse Globalon Football Holdings de club over kan nemen. Daarbij is het, zoals gememoreerd, afhankelijk van de Licentiecommissie van de KNVB. De club doet voorkomen alsof er 22 februari definitief een oordeel moet komen. Maar voor de rechtbank werd dit toch wat voorzichtiger aangekondigd.
‘We zijn doorlopend in gesprek met de KNVB’, aldus herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger. ‘De geluiden die mij als laatste hebben bereikt, afgelopen weekend, waren dat er wellicht binnen tien tot vijftien werkdagen duidelijkheid zou kunnen komen.’
Dat zijn behoorlijk wat voorbehouden. Dolf Segaar vult aan. ‘De Licentiecommissie streeft ernaar om op 21 februari een besluit te kunnen nemen zodat wij op 22 februari te horen krijgen wat de Licentiecommissie van de aangeleverde informatie vindt en of het goedkeuring wenst te geven, enerzijds in de zeggenschap en anderzijds de overdracht van de licentie.’
Door Stef de Bont Stef de Bont
ACHTERGROND
ADO Den Haag hoopt begin deze week te horen of de Spaanse overname doorgang kan vinden. Maar een zekerheid is dat niet. Zo dacht Kakhi Jordania eerder FC Den Bosch te hebben gekocht, maar werd hij teruggefloten vanuit Zeist. Waarom is het eigenlijk zo lastig voor een buitenlandse partij om een Nederlandse club te kopen? En waar lopen ze in Den Haag tegenaan? VI ging op onderzoek.
Het is een belangrijke week voor ADO Den Haag. Vandaag (maandag) dan wel morgen (dinsdag) moet duidelijk worden of de club wordt overgenomen door het Spaanse Globalon Football Holdings.
Althans, dat denkt men in de Residentie.
Of nog beter: dat hoopt men.
Want niemand die het zeker weet.
CENTEN
Vorige week publiceerden we nog maar eens over de overnameperikelen in Den Haag. Dat was naar aanleiding van een homologatiezitting die plaatsvond op 8 februari. Voor de details verwijzen we graag naar dat stuk. De rechtbank kwam die middag met een even opvallende als harde conclusie: ‘Zonder centen geen akkoord en zonder KNVB geen centen.’
Aanbevolen: Waarom ADO Den Haag nog altijd niet is overgenomen
De Haagse afvaardiging én de rechtbank waren het er over één ding zeker eens: de Nederlandse voetbalbond bepaalt of ADO Den Haag overgenomen wordt. Het lot van de Haagse voetbalreus ligt in de handen van een paar mannen en vrouwen in pak met een KNVB-logo op de borst.
De Spaanse overname moet worden goedgekeurd. Dat doet niet de KNVB maar de licentiecommissie. Dat is een groep van onafhankelijke mannen en vrouwen. Zij toetsen in het geval van ADO of de aandelenovername door Globalon binnen de huidige regelgeving past. Deze commissie staat in feite los van de KNVB, is onbereikbaar voor de media én staat erom bekend weinig deadlines te delen met de clubs. Een gesloten clubje.
Het is niet zo dat deze personen op basis van een onderbuikgevoel bepalen of een club al dan niet wordt overgenomen. Er is een zogenaamde Richtlijn Wijziging Zeggenschap, die voor iedereen toegankelijk is op de site van de KNVB. Er wordt gewerkt volgens het Know Your Owner-principe. ‘Conform dit principe moet de identiteit van eigenaren van betaaldvoetbalorganisaties bekend zijn, alsook hun belangen, activiteiten en de herkomst van hun vermogen’, lezen we.
Een schone voetballerij. Daar moet iedereen voorstander van zijn. Maar het maakt het wel complex om een Nederlandse club over te nemen
In de bijlagen wordt per punt uitgelegd wat een club aan documenten aan moet leveren, wil iemand meer dan 25 procent van de aandelen kopen. Van een mondelinge toelichting op de plannen, tot een kopie van bankafschriften en jaarrekeningen van de laatste drie boekjaren.
Er gaat aardig wat werk in zitten. Daarom heeft ADO Den Haag advocaat Dolf Segaar in de hand genomen, iemand die bekend is met licentiezaken en veel voetbalgerelateerde zaken heeft gedaan. Het proces werd na een aanscherping van de regels, een paar jaar terug, alleen maar complexer.
Dit gebeurde op verzoek van de clubs én de voetbalbond. De Nederlandse Bank had eerder al eens laten weten dat de voetballerij kwetsbaar was voor witwassen en andere integriteitsrisico’s. Bovendien was bij de overname van Vitesse lange tijd onduidelijk wie nu eigenlijk de aandelen had gekocht. De herkomst van bepaalde geldstromen riep vragen op en er waren directe lijnen met het Chelsea van Roman Abramovich. En dus geldt er nu al een paar jaar een stevige integriteitsnorm.
‘Een aandeelhouder van een betaaldvoetbalorganisatie mag zijn geld niet hebben verdiend (of verdienen) met illegale activiteiten, zoals drugshandel of corruptie, en ook mag de financiering geen deel uitmaken van een witwastraject’, zo lezen we.
JORDANIA
Een schone voetballerij. Daar moet iedereen voorstander van zijn. Maar het maakt het wel complex om een Nederlandse club over te nemen. Vraag het FC Den Bosch. In 2018 kwam Kakhi Jordania, de zoon van voormalig Vitesse-zetbaas Merab naar De Vliert. Hij bereikte een akkoord met de clubleiding en begon geld in de club te pompen. Naar eigen zeggen stopte hij drie miljoen euro in de Bossche Eerstedivisionist, die plots meedeed voor promotie.
Er werden twaalf spelers aangetrokken en opmerkelijke bonussen toegezegd. Er was echter één probleem: de licentiecommissie moest nog een akkoord geven. De Georgiër dacht dat het een formaliteit was en bleef investeren in de club. Maar uiteindelijk zette de licentiecommissie een streep door de deal.
`Als de licentiecommissie blijft toetsen zoals bij ons, dan wordt er nooit meer een club overgenomen`
FC Den Bosch vocht de uitspraak nog aan bij de beroepscommissie. Deze gaf De Bosschenaren op enkele punten gelijk. De twee belangrijke punten: het had te lang geduurd én de licentiecommissie zat wel heel erg op de letters van de wet.
Wat dat eerste punt betreft: het duurde om en nabij een jaar alvorens de club een definitief antwoord kreeg. Veel clubs die worden overgenomen verkeren in zwaar weer en moeten snel doorschakelen om het hoofd boven water te houden. Dat geldt ook voor ADO.
Daarnaast werden de leden van commissie weggezet als muggenzifters. De interne alsook de externe controle verliep wel heel erg minutieus. Of zoals ze in Den Bosch na afloop zeiden: ‘Als de licentiecommissie blijft toetsen zoals bij ons, dan wordt er nooit meer een club overgenomen.’
De beroepscommissie boog lichtjes mee met Den Bosch, maar het eindoordeel bleef hetzelfde. Jordania kon de club niet overnemen. Met als gevolg dat beide partijen met knallende ruzie uit elkaar gingen. Sterker nog, de twee staan nog altijd tegenover elkaar in de rechtbank.
HOEPEL
Maar FC Den Bosch is nu toch alsnog overgenomen? Door Amerikanen? Dat klopt. Maar geen van hen heeft meer dan 25 procent van de aandelen. En dus was die deal met een paar weken beklonken…
Bij ADO Den Haag gaat het om bijna honderd procent van de aandelen. En dus gaat er tijd zitten in het proces. Rondom de homologatiezitting werd door de ADO-directie al gewezen naar de licentiecommissie. Dat het allemaal zo lang duurde, dat de nieuwe voorzitter van die commissie wel erg streng was. Hadden ze in Zeist dan niets geleerd van FC Den Bosch?
In detail weten we dat niet. We kunnen het immers niet aan de licentiecommissie zelf vragen. Maar dat het allemaal erg lang duurt in Den Haag, valt te bezien. De rechtbank vroeg op 8 februari naar een tijdslijn. Wanneer was de licentiecommissie aangelijnd aangaande Globalon?
Segaar kwam met de volgende tijdlijn:
Op 22 december waren alle stukken aangeleverd bij de Licentiecommissie
Op 23 december volgde een eerste beoordeling met aanvullende vragen
Op 5 januari kwam ADO met antwoorden
Op 13 januari volgde een antwoord van de licentiecommissie. ‘Sindsdien zijn we met elkaar in overleg over aanvullende stukken, er is intensief telefonisch contact’, aldus Segaar.
Kort voor de zitting, op 8 februari, werden wederom aanvullende vragen gesteld.
`Maar er is dus regelgeving omtrent financiering van voetbalclubs in Europa. Door die hoepel zijn ze dus in België, Spanje en Portugal gesprongen`
We kunnen dus stellen dat ADO de eerste stukken ongeveer twee maanden geleden heeft aangeleverd. Ja, er was in de tussentijd intensief contact met de KNVB en de licentiecommissie, maar het doorlichten van een potentiële koper vergt nu eenmaal tijd.
Het akkoord met Globalon ligt er echter al sinds begin november. De rechter vroeg zich dan ook hardop af of er in de tussenliggende periode geen kostbare tijd verloren was gegaan. ADO gaf aan dat het de tijd nodig had om alles op orde te krijgen. Bovendien sprak het van een formaliteit.
Globalon is al actief in onder meer België, Spanje en Portugal. ‘Vanuit de UEFA wordt er regelgeving gegeven, maar iedere bond vult deze op eigen wijze in’, liet advocaat Dolf Segaar de rechter weten. ‘Maar er is dus regelgeving omtrent financiering van voetbalclubs in Europa. Door die hoepel zijn ze dus in België, Spanje en Portugal gesprongen. Op basis van die Europese regels zou het mij bevreemden als de Nederlandse bond bij deze transactie, die qua structuur gelijk is, lastig zou doen.’
De rechter wilde vervolgens weten welke concrete vervolgvragen er nog lagen. ‘Kunt u iets zeggen over de aard van de informatie die nu nog gevraagd wordt door de KNVB? Globalon is al in drie landen geaccepteerd. Dan zou je verwachten: het mapje met informatie ligt al klaar’, aldus de rechtbank.
`De aard van de vragen zit hem heel erg op de identiteit van de Amerikaanse topaandeelhouders, de individuele investeerders`
Segaar: ‘De aard van de vragen zit hem heel erg op de identiteit van de Amerikaanse topaandeelhouders, de individuele investeerders. En dan met name het herkomstvermogen. Een onderzoek dat nog verfijnd moet worden na wat wij al hebben aangeleverd. En dat is, wat u terecht zegt, in die andere landen al gedaan door de bonden. Maar ook door bijvoorbeeld de Spaanse bank. Maar toch vraagt de KNVB aanvullende informatie en dat vertraagt op dit moment de discussie.’
Met andere woorden: de Amerikanen die achter Bolt zitten, het moederbedrijf van Globalon, moeten met de billen bloot. En zoals tijdens de zitting ook werd aangegeven: deze mensen zijn niet voor niks zo vermogend geworden. Ze doen aan risico-inschatting en laten vreemden liever niet in hun kaarten kijken.
Dat is de reden waarom overnames vrij lang kunnen duren. De regelgeving is bekend. Clubs weten wat ze aan moeten leveren. Maar wil de potentiële eigenaar alle kaarten op tafel leggen? Bij eerdere overnamepogingen in Nederland was er vaak sprake van een kat-en-muis-spel. Waar de potentiële kopers er alles aan deden om zo min mogelijk in hun kaarten te laten kijken, wilde de licentiecommissie de onderste steen boven. En dan krijg je aanvullende vragen op aanvullende vragen.
Bij ADO zijn ze in ieder geval hoopvol gestemd. Althans, dat zei Segaar in rechtbank. ‘Er worden geldstromen inzichtelijk gemaakt. Wij gaan ervan uit dat op 21 februari de KNVB een definitief antwoord kan geven. De KNVB werkt daar hard aan. Normaal gesproken is de Licentiecommissie een maand of drie, vier bezig om zo’n traject van een goedkeuringsbesluit te geven en nu is dat allemaal wat naar voren gehaald. Ik ben positief gestemd over het proces.’
ADO MAAKT EEN FLINK VOORBEHOUD VOOR DE RECHTBANK
ADO Den Haag hoopt komende week te weten of het Spaanse Globalon Football Holdings de club over kan nemen. Daarbij is het, zoals gememoreerd, afhankelijk van de Licentiecommissie van de KNVB. De club doet voorkomen alsof er 22 februari definitief een oordeel moet komen. Maar voor de rechtbank werd dit toch wat voorzichtiger aangekondigd.
‘We zijn doorlopend in gesprek met de KNVB’, aldus herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger. ‘De geluiden die mij als laatste hebben bereikt, afgelopen weekend, waren dat er wellicht binnen tien tot vijftien werkdagen duidelijkheid zou kunnen komen.’
Dat zijn behoorlijk wat voorbehouden. Dolf Segaar vult aan. ‘De Licentiecommissie streeft ernaar om op 21 februari een besluit te kunnen nemen zodat wij op 22 februari te horen krijgen wat de Licentiecommissie van de aangeleverde informatie vindt en of het goedkeuring wenst te geven, enerzijds in de zeggenschap en anderzijds de overdracht van de licentie.’
0
|
Maandag 21 februari 2022 om 10:22 uur |
Advertentie
Club Achter de Duinen
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
Stadion verder onderzocht voor thuiswedstrijden
Pas komende dagen wordt duidelijk wat de gevolgen zijn van de dakschade voor de thuisduels.
Lees het nieuwsbericht
Stadion verder onderzocht voor thuiswedstrijden
Pas komende dagen wordt duidelijk wat de gevolgen zijn van de dakschade voor de thuisduels.
Lees het nieuwsbericht
0
|
Zaterdag 19 februari 2022 om 15:58 uur |
DHFC070
GroenGeelHart070
grijze gek schreef:
Er komen ook grote scouts op af
Er komen ook grote scouts op af
Tja, hou het dan stil totdat die grotere talenten zijn vastgelegd en presenteer ze daarna met trots. Nogal dom dit om te uiten naar de media, maak het scouts van grote clubs anders lekker makkelijk
In die JO-teams is het overigens wel duidelijk voor alle clubs waar grote talenten lopen, die zijn al gespot. Je moet alleen hopen op het gevoel bij de club
In die JO-teams is het overigens wel duidelijk voor alle clubs waar grote talenten lopen, die zijn al gespot. Je moet alleen hopen op het gevoel bij de club
0
|
Vrijdag 18 februari 2022 om 13:59 uur |
Nu online
Tante Wil, Bollie74, twaalfdespeler, Vak_W, Remy V, FC Den Haag!, lernst en 236 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Volendam + | 21 | - | 43 |
2 | Excelsior | 21 | - | 42 |
3 | FC Dordrecht | 21 | - | 36 |
4 | Den Bosch + | 20 | - | 33 |
5 | Graafschap | 20 | - | 32 |
6 | SC Cambuur | 20 | - | 32 |
7 | FC Emmen | 20 | - | 32 |
8 | ADO Den Haag | 20 | - | 31 |
9 | Helmond Sp. | 20 | - | 31 |
10 | Roda JC | 20 | - | 30 |
11 | Telstar | 21 | - | 29 |
12 | FC Eindhoven | 21 | - | 26 |
13 | TOP Oss | 21 | - | 25 |
14 | MVV Maastr. | 21 | - | 23 |
15 | Jong AZ | 20 | - | 22 |
16 | Jong Ajax | 20 | - | 21 |
17 | Jong PSV | 21 | - | 21 |
18 | VVV-Venlo | 20 | - | 16 |
19 | Jong Utrecht | 20 | - | 13 |
20 | Vitesse | 20 | - | -8 |