Welkom in de shoutbox, gast
Madmax
R.E.
bradlie schreef:
Ik wil met terugwerkende kracht toch even wat waardering vragen voor Ad Melkert. Ad fucking Melkert ja! Die zag destijds als een van de weinigen dagt het niet veel zou worden met Hamdi. Waar hij zijn bezwaren keurig intern hield, besloot kamp Hamdi om een lastercampagne op social media en daarbuiten te starten tegen Melkert. Het resultaat is inmiddels duidelijk, kijk maar op de ranglijst en in de geldkas van de club.
Ik wil met terugwerkende kracht toch even wat waardering vragen voor Ad Melkert. Ad fucking Melkert ja! Die zag destijds als een van de weinigen dagt het niet veel zou worden met Hamdi. Waar hij zijn bezwaren keurig intern hield, besloot kamp Hamdi om een lastercampagne op social media en daarbuiten te starten tegen Melkert. Het resultaat is inmiddels duidelijk, kijk maar op de ranglijst en in de geldkas van de club.
Ik ben het helemaal met je eens, maar met het verschil dat ik daar geen terugwerkende kracht voor nodig had. Ik heb nooit vertrouwen gehad in Hamdi en zag Melkert als de laatste die met oog voor het echte belang van de club het (blijkbaar) onafwendbare toch nog probeerde tegen te houden.
0
|
Woensdag 27 januari 2021 om 10:47 uur |
rd..
Sprinkhaan070 schreef:
We speelde tegen Zwolle en VVV die net boven ons stonden. Dat ging ons inderdaad erg goed af. Emmen speelde om te winnen maar die konden niet beter. Van ons weet ik gewoon dat je beter kan met deze spelers maar ze speelde gewoon met schijt in de broek tegen Emmen.
We speelde tegen Zwolle en VVV die net boven ons stonden. Dat ging ons inderdaad erg goed af. Emmen speelde om te winnen maar die konden niet beter. Van ons weet ik gewoon dat je beter kan met deze spelers maar ze speelde gewoon met schijt in de broek tegen Emmen.
Ik probeerde nog ergens hoop uit te putten... Dank je sprinkhaan.
0
|
Zondag 24 januari 2021 om 11:08 uur |
Kees
Barend
den haag
Premium artikel in het AD.
Jol over ontslag Rankovic: `Niemand hoeft naar mij te luisteren, maar het kan af en toe wel slim zijn’
INTERVIEWMartin Jol werd in december 2019 technisch adviseur bij ADO Den Haag. De oud-speler wilde helpen en zijn club een Haagser gezicht geven. Een roerig jaar met twee voortijdig vertrokken trainers en veel kritiek op het spelersbeleid later, blijft hij standvastig. ,,Ik heb nu meer stress dan ik ooit heb gehad als trainer.’’
Als Martin Jol (64) over ‘zijn club’ praat, heeft hij het vaak over FC Den Haag, zoals ADO Den Haag vanaf de fusie tussen ADO en Holland Sport in 1971 tot 1996 heette. En dat is niet zo gek. Bedenk een hoogtepunt uit de tijd dat de club die naam droeg en de kans is groot dat het huidige hoofd van het Haagse technisch hart erbij was.
ADO kan nu niet anders spelen dan op deze manier: ‘We moeten nog een hoop leren’
,,Dat FC Den Haag, daar heb ik zo’n goed sterk gevoel bij’’, zegt hij. ,,Dat geel-groen. Ik zou zo graag willen dat meer mensen zich net zo tot de club aangetrokken voelen als ik.”
Jol begon er zijn carrière, stond in het basiselftal dat in 1975 de ten koste van FC Twente de bekerfinale won. Hij deed mee toen FC Den Haag de kwartfinale van de Europa Cup II haalde. En hij sloot er zijn voetballoopbaan af. De drievoudig international speelde in 1985-1986 ook een cruciale rol in één van de meest memorabele seizoenen uit de clubgeschiedenis, toen de FC ongeslagen kampioen van de eerste divisie werd.
Deze club heeft nooit een cultuur gehad waarin de ‘eigen mensen’ echt werden gekoesterd. Er zijn hier vrijwel altijd buitenstaanders aan de leiding geweest.
Jol in 1985 in zijn laatste periode als speler in Den Haag, met woeste baard in een wedstrijd tegen Willem II. © AD/HC
In de Ernst Happel Lounge van het Cars Jeans Stadion hangt een foto van hem uit die periode, duidelijk herkenbaar vanwege de robuuste baard die hij op dat moment had. Hij is er trots op.
Maar zo belangrijk voor het huidige ADO Den Haag als hij toen was, werd hij lange tijd niet meer. En dat is in zekere zin best vreemd. Want de carrière van de voetballer Martin Jol was mooi, zijn status als trainer werd nog veel groter.
Met Roda JC won hij de KNVB-beker, de eerste prijs in de Limburgse clubgeschiedenis. Het piepkleine RKC bracht hij naar de top 6. Jol boekte successen bij Tottenham Hotspur, HSV, Ajax en Fulham, maar hoofdtrainer van ADO Den Haag werd hij nooit. Toen hij eind 2015 toetrad tot de raad van commissarissen in Den Haag (hij zat tot juni 2017 in het toezichthoudende orgaan van de club), was hij tegelijkertijd nog eventjes trainer van het Egyptische Al-Ahly, maar aan de slag gaan bij ADO was geen serieuze optie.
Je moet na jouw tijd bij Fulham toch gevraagd zijn om trainer van ADO Den Haag te worden?
,,Ja. Soms alleen maar voor de vorm, moet ik eerlijk zeggen. Maar het is er nooit van gekomen.”
Baal je daar achteraf nog van?
,,Nee, joh. Ik ben zo verschrikkelijk Den Haag-gekleurd. Ik heb er zestien jaar gewerkt. Ik ben één van de weinigen die de club in al zijn facetten heeft meegemaakt. Als ADO, als FC Den Haag, als ADO Den Haag. Maar deze club heeft nooit een cultuur gehad waarin de ‘eigen mensen’ echt werden gekoesterd. Er zijn hier vrijwel altijd buitenstaanders aan de leiding geweest.
,,Wat het ook is, Aad de Mos zei dat laatst treffend: je moet bij elke club waar je zit op een gegeven moment weg. Maar als die club je familie is, dan zit je toch jarenlang heel gek te kijken als je er bent weggestuurd. Dan is het een voordeel als je er niet werkt, want dan kan je niet uit je eigen familie worden gejaagd. Maar dat is niet de reden waarom ik hier nooit trainer ben geworden, hoor.’’
Lichamelijke klachten waren dat de laatste jaren wel. ,,Ik heb, zoals ze dat in Engeland zeggen, een minor heart attack gehad. Een blokkade van de circumflex. Dat heb ik als een teken van boven gezien. Dat ik het rustiger aan moest doen.”
Maar dat heeft Jol niet lang volgehouden. Inmiddels speelt hij alsnog een cruciale rol bij ADO Den Haag. Niet als trainer, maar als hoofd van het technische hart. Hij heeft de belangrijkste stem in de samenstelling van de selectie, maar probeert ook zijn kennis te gebruiken voor het hervormen van de Haagse jeugdopleiding. ,,Ik heb nu meer stress dan ik ooit heb gehad als trainer’’, vertelt hij. ,,En dan heb ik het over het meeleven tijdens de wedstrijden. Als we niet winnen, ben ik niet te genieten.”
Jol bekleedt zijn nieuwe functie sinds afgelopen lente. Maar algemeen directeur Mohammed Hamdi haalde hem in december 2019 al binnen als adviseur. ADO Den Haag stond op dat moment voorlaatste in de eredivisie en ging Alan Pardew aanstellen als de nieuwe hoofdtrainer, als opvolger van Alfons Groenendijk. In die fase vertrokken ook veel directieleden en managers bij de club. Het jaar 2020 zou niet bepaald rustig worden, dat was toen al duidelijk.
Waarom ben je er weer ingestapt?
,,Ik vond het vervelend dat de club in een slechte situatie zat. En Mo zat hier. Ik kende hem. Toen ik zag dat hij hier algemeen directeur was geworden, kreeg ik nóg meer interesse in hem en de club. Hij is een man die twaalf tot veertien uur per dag werkt. Dat vond ik heel positief. Het is een jonge gozer die de club erbovenop wil helpen. Bij zijn voorgangers dacht ik steeds dat het niet zou gaan lukken. Maar bij Mo zie ik dat het hem écht iets doet. Hij is misschien niet op het beste moment ingestapt, maar zeer ambitieus.”
Jol wilde helpen. En hij probeerde aanvankelijk Tscheu La Ling met zich mee te krijgen. Ling had als eigenaar van het Slowaakse AS Trencín bewezen een club met gericht beleid omhoog te kunnen stuwen. Hij heeft volgens generatiegenoot Jol een blauwdruk voor hoe de topsportcultuur binnen een club moet zijn. ,,Hij heeft een concept dat werkt. Maar Tscheu La vroeg zich af waar ik aan begon. ‘Je trekt aan drie dode paarden’, zei hij. Maar ik weet dat hij ook een hart voor de club heeft.
,,Het is toch onze club? Er is hier niet vaak iemand geweest die hele dagen werkt en daar niets voor hoeft te hebben. Kijk, RKC en Tottenham Hotspur zitten in mijn hart, maar deze club zit in mijn ziel, hier ben ik opgegroeid. Daarom doe ik het.”
Zijn poging om Ling erbij te betrekken, was ook zijn eerste actie richting de cultuuromslag die hij graag ziet plaatsvinden. Jol wil dat het Haagse gezicht zichtbaarder wordt binnen ADO, hij heeft het vanaf zijn eerste dag als hoofd van het technische hart benadrukt. En dat Haagse gezicht moet er eerst in de organisatie komen.
Wat hoop je hier nou te bereiken?
,,Ik wil gewoon dat die Haagse gezelligheid en topsportcultuur er is. Ik zou willen dat het een Haagse club is, met Haagse mensen bovenin. Oud-spelers, zoals Tscheu La, Harry van der Laan, Lex Schoenmaker, Aad Kila, Dick Advocaat, Piet de Zoete, enzovoort. Dat soort gasten heb je nodig. Geen dwarsliggers, maar clubmensen met een goede mening. Op dit moment moeten we uiteraard al blij zijn als ADO in de eredivisie blijft. Dat is eigenlijk belachelijk, maar wel de realiteit. Het is nog steeds een grote club, al zou je dat op dit moment niet zeggen. Ik heb in mijn hoofd dat we op termijn, net als FC Utrecht, structureel een subtopper kunnen worden.’’
Wat moet er tegenover staan, wil je hier je energie in blijven steken?
,,Dat de jeugdopleiding zich ontwikkelt, bijvoorbeeld. Want dat vind ik het leukste. Dan ben je, zonder al te veel druk, bezig met de middellange termijn. We hebben het daar al helemaal veranderd. Er lopen goede spelers rond. Ik zou er zo een aantal kunnen opnoemen, bijvoorbeeld jongens die we kortgeleden hebben vastgelegd, die het eerste kunnen halen.’’
Wie?
,,Als het goed is, kun je dat de komende seizoenen zelf gaan zien. Ik zou trots zijn als we op een gegeven moment een speler voor een paar miljoen verkopen nadat hij hier op jonge leeftijd is gekomen en langzaam is gebracht. Als we dat bereiken, zijn we op de goede weg.”
Als een club je familie is, is het een voordeel als je er niet werkt, want dan kan je niet uit je eigen familie worden gejaagd.
Maar het herinrichten van de jeugdopleiding is één, Jol moest afgelopen zomer ook een metamorfose in gang zetten bij het eerste elftal. ,,We zijn begonnen met het aantrekken van jonge spelers. De bedoeling was om de selectie daarna aan de bovenkant te versterken. Het gros van de oudere spelers vervangen en een goede, ervaren as creëren. Dat is niet helemaal gelukt, maar we zijn er nog steeds mee bezig.’’
De belangrijkste reden daarvoor is de financiële situatie in Den Haag. ADO staat er slecht voor en moet saneren. Het overbrengen van zijn liefde voor de stad Den Haag was vaak Jols belangrijkste betaalmiddel bij zijn zoektocht naar nieuwe spelers. ,,Den Haag, met het strand en het groen op twee kilometer van elkaar, is één van de allermooiste steden van Europa’’, vertelt hij. ,,Toen we in onderhandeling waren met David Philipp ben ik met hem door de stad gaan rijden, over de boulevard. Het was goed weer en ik dacht: nu moet hij wel komen. Want het is geen vanzelfsprekendheid dat iedereen maar even naar ADO Den Haag komt, hè? Wij kunnen niet zo makkelijk een speler halen.’’
Toch trok ADO achttien spelers aan voor de hoofdmacht. Bovendien werd er een heel nieuw tweede team geformeerd en een groot aantal jeugdspelers naar Den Haag gehaald.
Was een tussenoplossing niet beter geweest? Een paar directe versterkingen in plaats van achttien nieuwe spelers?
,,Nee, dat zeggen zo veel mensen. Maar dat kon op een gegeven moment niet meer. We zaten al aan het maximum van ons salarishuis. We hadden het van tevoren helemaal uitgestippeld, maar we moeten handelen naar de financiële situatie. Er is al eerder geprobeerd om de selectie te transformeren en wij pakken nu door. In het belang van de club. We proberen onze nek uit te steken.’’
ADO begon niet goed aan de competitie. De club staat voorlaatste, net als een jaar geleden, toen Jol zijn missie begon. Het leverde het hoofd van het technische hart al veel kritiek op. De selectie die hij met de club heeft samengesteld, is volgens velen niet goed genoeg voor de eredivisie.
Daarnaast speelde hij een rol in het snelle ontslag van Aleksandar Rankovic, de trainer die niet naar Jol geluisterd zou hebben. ,,Niemand hoeft naar mij te luisteren’’, countert de technisch adviseur. ,,Maar het kan slim zijn om het af en toe te doen.’’
En kritiek? Die kan Jol wel hebben. ,,Iedereen roept maar dat het hier niet goed gaat. Maar dat weten wij ook wel. Het voetbal is nog niet zo heel goed, we zijn verjongd. Wij hebben de handschoen opgepakt om er weer wat moois van te maken. We willen dat iedereen trots is op het geel-groene shirt. We hebben er vertrouwen in dat het gaat lukken en het liefst met Haagse jongens in de organisatie. Ik heb in elk geval mijn verantwoordelijkheid genomen en ik kan er ook niet mee stoppen. Soms lig ik er wakker van, maar ik ga door. Deze club moet overeind komen en weer omhoog.’’
Jol over ontslag Rankovic: `Niemand hoeft naar mij te luisteren, maar het kan af en toe wel slim zijn’
INTERVIEWMartin Jol werd in december 2019 technisch adviseur bij ADO Den Haag. De oud-speler wilde helpen en zijn club een Haagser gezicht geven. Een roerig jaar met twee voortijdig vertrokken trainers en veel kritiek op het spelersbeleid later, blijft hij standvastig. ,,Ik heb nu meer stress dan ik ooit heb gehad als trainer.’’
Als Martin Jol (64) over ‘zijn club’ praat, heeft hij het vaak over FC Den Haag, zoals ADO Den Haag vanaf de fusie tussen ADO en Holland Sport in 1971 tot 1996 heette. En dat is niet zo gek. Bedenk een hoogtepunt uit de tijd dat de club die naam droeg en de kans is groot dat het huidige hoofd van het Haagse technisch hart erbij was.
ADO kan nu niet anders spelen dan op deze manier: ‘We moeten nog een hoop leren’
,,Dat FC Den Haag, daar heb ik zo’n goed sterk gevoel bij’’, zegt hij. ,,Dat geel-groen. Ik zou zo graag willen dat meer mensen zich net zo tot de club aangetrokken voelen als ik.”
Jol begon er zijn carrière, stond in het basiselftal dat in 1975 de ten koste van FC Twente de bekerfinale won. Hij deed mee toen FC Den Haag de kwartfinale van de Europa Cup II haalde. En hij sloot er zijn voetballoopbaan af. De drievoudig international speelde in 1985-1986 ook een cruciale rol in één van de meest memorabele seizoenen uit de clubgeschiedenis, toen de FC ongeslagen kampioen van de eerste divisie werd.
Deze club heeft nooit een cultuur gehad waarin de ‘eigen mensen’ echt werden gekoesterd. Er zijn hier vrijwel altijd buitenstaanders aan de leiding geweest.
Jol in 1985 in zijn laatste periode als speler in Den Haag, met woeste baard in een wedstrijd tegen Willem II. © AD/HC
In de Ernst Happel Lounge van het Cars Jeans Stadion hangt een foto van hem uit die periode, duidelijk herkenbaar vanwege de robuuste baard die hij op dat moment had. Hij is er trots op.
Maar zo belangrijk voor het huidige ADO Den Haag als hij toen was, werd hij lange tijd niet meer. En dat is in zekere zin best vreemd. Want de carrière van de voetballer Martin Jol was mooi, zijn status als trainer werd nog veel groter.
Met Roda JC won hij de KNVB-beker, de eerste prijs in de Limburgse clubgeschiedenis. Het piepkleine RKC bracht hij naar de top 6. Jol boekte successen bij Tottenham Hotspur, HSV, Ajax en Fulham, maar hoofdtrainer van ADO Den Haag werd hij nooit. Toen hij eind 2015 toetrad tot de raad van commissarissen in Den Haag (hij zat tot juni 2017 in het toezichthoudende orgaan van de club), was hij tegelijkertijd nog eventjes trainer van het Egyptische Al-Ahly, maar aan de slag gaan bij ADO was geen serieuze optie.
Je moet na jouw tijd bij Fulham toch gevraagd zijn om trainer van ADO Den Haag te worden?
,,Ja. Soms alleen maar voor de vorm, moet ik eerlijk zeggen. Maar het is er nooit van gekomen.”
Baal je daar achteraf nog van?
,,Nee, joh. Ik ben zo verschrikkelijk Den Haag-gekleurd. Ik heb er zestien jaar gewerkt. Ik ben één van de weinigen die de club in al zijn facetten heeft meegemaakt. Als ADO, als FC Den Haag, als ADO Den Haag. Maar deze club heeft nooit een cultuur gehad waarin de ‘eigen mensen’ echt werden gekoesterd. Er zijn hier vrijwel altijd buitenstaanders aan de leiding geweest.
,,Wat het ook is, Aad de Mos zei dat laatst treffend: je moet bij elke club waar je zit op een gegeven moment weg. Maar als die club je familie is, dan zit je toch jarenlang heel gek te kijken als je er bent weggestuurd. Dan is het een voordeel als je er niet werkt, want dan kan je niet uit je eigen familie worden gejaagd. Maar dat is niet de reden waarom ik hier nooit trainer ben geworden, hoor.’’
Lichamelijke klachten waren dat de laatste jaren wel. ,,Ik heb, zoals ze dat in Engeland zeggen, een minor heart attack gehad. Een blokkade van de circumflex. Dat heb ik als een teken van boven gezien. Dat ik het rustiger aan moest doen.”
Maar dat heeft Jol niet lang volgehouden. Inmiddels speelt hij alsnog een cruciale rol bij ADO Den Haag. Niet als trainer, maar als hoofd van het technische hart. Hij heeft de belangrijkste stem in de samenstelling van de selectie, maar probeert ook zijn kennis te gebruiken voor het hervormen van de Haagse jeugdopleiding. ,,Ik heb nu meer stress dan ik ooit heb gehad als trainer’’, vertelt hij. ,,En dan heb ik het over het meeleven tijdens de wedstrijden. Als we niet winnen, ben ik niet te genieten.”
Jol bekleedt zijn nieuwe functie sinds afgelopen lente. Maar algemeen directeur Mohammed Hamdi haalde hem in december 2019 al binnen als adviseur. ADO Den Haag stond op dat moment voorlaatste in de eredivisie en ging Alan Pardew aanstellen als de nieuwe hoofdtrainer, als opvolger van Alfons Groenendijk. In die fase vertrokken ook veel directieleden en managers bij de club. Het jaar 2020 zou niet bepaald rustig worden, dat was toen al duidelijk.
Waarom ben je er weer ingestapt?
,,Ik vond het vervelend dat de club in een slechte situatie zat. En Mo zat hier. Ik kende hem. Toen ik zag dat hij hier algemeen directeur was geworden, kreeg ik nóg meer interesse in hem en de club. Hij is een man die twaalf tot veertien uur per dag werkt. Dat vond ik heel positief. Het is een jonge gozer die de club erbovenop wil helpen. Bij zijn voorgangers dacht ik steeds dat het niet zou gaan lukken. Maar bij Mo zie ik dat het hem écht iets doet. Hij is misschien niet op het beste moment ingestapt, maar zeer ambitieus.”
Jol wilde helpen. En hij probeerde aanvankelijk Tscheu La Ling met zich mee te krijgen. Ling had als eigenaar van het Slowaakse AS Trencín bewezen een club met gericht beleid omhoog te kunnen stuwen. Hij heeft volgens generatiegenoot Jol een blauwdruk voor hoe de topsportcultuur binnen een club moet zijn. ,,Hij heeft een concept dat werkt. Maar Tscheu La vroeg zich af waar ik aan begon. ‘Je trekt aan drie dode paarden’, zei hij. Maar ik weet dat hij ook een hart voor de club heeft.
,,Het is toch onze club? Er is hier niet vaak iemand geweest die hele dagen werkt en daar niets voor hoeft te hebben. Kijk, RKC en Tottenham Hotspur zitten in mijn hart, maar deze club zit in mijn ziel, hier ben ik opgegroeid. Daarom doe ik het.”
Zijn poging om Ling erbij te betrekken, was ook zijn eerste actie richting de cultuuromslag die hij graag ziet plaatsvinden. Jol wil dat het Haagse gezicht zichtbaarder wordt binnen ADO, hij heeft het vanaf zijn eerste dag als hoofd van het technische hart benadrukt. En dat Haagse gezicht moet er eerst in de organisatie komen.
Wat hoop je hier nou te bereiken?
,,Ik wil gewoon dat die Haagse gezelligheid en topsportcultuur er is. Ik zou willen dat het een Haagse club is, met Haagse mensen bovenin. Oud-spelers, zoals Tscheu La, Harry van der Laan, Lex Schoenmaker, Aad Kila, Dick Advocaat, Piet de Zoete, enzovoort. Dat soort gasten heb je nodig. Geen dwarsliggers, maar clubmensen met een goede mening. Op dit moment moeten we uiteraard al blij zijn als ADO in de eredivisie blijft. Dat is eigenlijk belachelijk, maar wel de realiteit. Het is nog steeds een grote club, al zou je dat op dit moment niet zeggen. Ik heb in mijn hoofd dat we op termijn, net als FC Utrecht, structureel een subtopper kunnen worden.’’
Wat moet er tegenover staan, wil je hier je energie in blijven steken?
,,Dat de jeugdopleiding zich ontwikkelt, bijvoorbeeld. Want dat vind ik het leukste. Dan ben je, zonder al te veel druk, bezig met de middellange termijn. We hebben het daar al helemaal veranderd. Er lopen goede spelers rond. Ik zou er zo een aantal kunnen opnoemen, bijvoorbeeld jongens die we kortgeleden hebben vastgelegd, die het eerste kunnen halen.’’
Wie?
,,Als het goed is, kun je dat de komende seizoenen zelf gaan zien. Ik zou trots zijn als we op een gegeven moment een speler voor een paar miljoen verkopen nadat hij hier op jonge leeftijd is gekomen en langzaam is gebracht. Als we dat bereiken, zijn we op de goede weg.”
Als een club je familie is, is het een voordeel als je er niet werkt, want dan kan je niet uit je eigen familie worden gejaagd.
Maar het herinrichten van de jeugdopleiding is één, Jol moest afgelopen zomer ook een metamorfose in gang zetten bij het eerste elftal. ,,We zijn begonnen met het aantrekken van jonge spelers. De bedoeling was om de selectie daarna aan de bovenkant te versterken. Het gros van de oudere spelers vervangen en een goede, ervaren as creëren. Dat is niet helemaal gelukt, maar we zijn er nog steeds mee bezig.’’
De belangrijkste reden daarvoor is de financiële situatie in Den Haag. ADO staat er slecht voor en moet saneren. Het overbrengen van zijn liefde voor de stad Den Haag was vaak Jols belangrijkste betaalmiddel bij zijn zoektocht naar nieuwe spelers. ,,Den Haag, met het strand en het groen op twee kilometer van elkaar, is één van de allermooiste steden van Europa’’, vertelt hij. ,,Toen we in onderhandeling waren met David Philipp ben ik met hem door de stad gaan rijden, over de boulevard. Het was goed weer en ik dacht: nu moet hij wel komen. Want het is geen vanzelfsprekendheid dat iedereen maar even naar ADO Den Haag komt, hè? Wij kunnen niet zo makkelijk een speler halen.’’
Toch trok ADO achttien spelers aan voor de hoofdmacht. Bovendien werd er een heel nieuw tweede team geformeerd en een groot aantal jeugdspelers naar Den Haag gehaald.
Was een tussenoplossing niet beter geweest? Een paar directe versterkingen in plaats van achttien nieuwe spelers?
,,Nee, dat zeggen zo veel mensen. Maar dat kon op een gegeven moment niet meer. We zaten al aan het maximum van ons salarishuis. We hadden het van tevoren helemaal uitgestippeld, maar we moeten handelen naar de financiële situatie. Er is al eerder geprobeerd om de selectie te transformeren en wij pakken nu door. In het belang van de club. We proberen onze nek uit te steken.’’
ADO begon niet goed aan de competitie. De club staat voorlaatste, net als een jaar geleden, toen Jol zijn missie begon. Het leverde het hoofd van het technische hart al veel kritiek op. De selectie die hij met de club heeft samengesteld, is volgens velen niet goed genoeg voor de eredivisie.
Daarnaast speelde hij een rol in het snelle ontslag van Aleksandar Rankovic, de trainer die niet naar Jol geluisterd zou hebben. ,,Niemand hoeft naar mij te luisteren’’, countert de technisch adviseur. ,,Maar het kan slim zijn om het af en toe te doen.’’
En kritiek? Die kan Jol wel hebben. ,,Iedereen roept maar dat het hier niet goed gaat. Maar dat weten wij ook wel. Het voetbal is nog niet zo heel goed, we zijn verjongd. Wij hebben de handschoen opgepakt om er weer wat moois van te maken. We willen dat iedereen trots is op het geel-groene shirt. We hebben er vertrouwen in dat het gaat lukken en het liefst met Haagse jongens in de organisatie. Ik heb in elk geval mijn verantwoordelijkheid genomen en ik kan er ook niet mee stoppen. Soms lig ik er wakker van, maar ik ga door. Deze club moet overeind komen en weer omhoog.’’
0
|
Zaterdag 12 december 2020 om 11:53 uur |
Advertentie
slash070
ad.nl
Marijn Abbenhuijs 24-11-20
ADO-coach Ruud Brood: ‘Ik kan nu niet keihard optreden’
Met de botte bijl door zijn elftal gaan, Ruud Brood zal het na de 6-0 oorwassing tegen Sparta ongetwijfeld het liefst doen. Maar de realiteit is dat hij met zijn jonge ploeg voorzichtig moet zoeken naar een oplossing. Maar garanties op succes zijn er niet.
Hij was er zondagavond zelf nog relatief rustig onder. Maar in het hoofd van Ruud Brood moet het de afgelopen dagen gespookt hebben. De 6-0 nederlaag die ADO Den Haag bij zijn debuut als trainer van de club leed tegen directe concurrent Sparta was de meest pijnlijke kennismaking denkbaar tussen de oefenmeester en zijn ploeg. Hij kan niets anders dan ingrijpen in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen van aanstaande zaterdag. Maar hoe doe je dat als je werkt met een groep vol jonge, breekbare spelers?
Zijn slotsom typeerde zijn gevoel misschien nog wel het beste. ,,Ik denk dat er een paar op de bank zaten die denken dat ze dit beter kunnen”, concludeerde Brood zondagavond droogjes. De spelers die hem het gevoel gaven dat ze hem in de steek lieten, gaan hun plaats in het elftal verliezen. Met dat in het achterhoofd begon de jacht op de vacante posities maandagochtend meteen. De wisselspelers trainden hard, de basisspelers liepen uit. Zoals altijd op de dag na de wedstrijd. Maar in mentaal opzicht was het dit keer o zo anders.
Voor veel van de spelers die zondag in actie kwamen is het hopen dat ze deze week door hun trainers worden opgelapt in plaats van vervangen. Brood beloofde ze in ieder geval dat hij het deze week niet nog ondraaglijker zou maken dan het al is. Hij was niet van plan om zijn spelers overdreven met de neus op de feiten te drukken. ,,Een logische eerste stap na deze vernedering is dat je de wedstrijd niet gaat doodanalyseren”, zei hij.
Volgens hem was de oorzaak van de blamage in Rotterdam ook eenvoudig. ,,Je hebt als team een taak, zeker in verdedigend opzicht, en daar moet je je aan houden.” Een enorm cliché, maar voor de trainer wel de beste meetlat voor het maken van zijn beslissingen, deze week. Wie probeerde ook bij een 4-0 achterstand zijn taken nog te vervullen? Die krijgt misschien nog het voordeel van de twijfel.
Maar ook als hij iedereen zorgvuldig langs die meetlat heeft gelegd, valt ingrijpen nog niet mee. Zomaar met de botte bijl door zijn elftal gaan, zal ADO ook niet helpen, merkte Brood intussen al. ,,Ik zie hier een jonge groep aan het werk vol met spelers die het in het veld heel erg moeilijk hebben met zichzelf”, analyseerde hij. ,,Door alleen maar met jezelf bezig te zijn en niet te communiceren, hebben we ons naar de slachtbank laten leiden. Maar ik kan nu niet keihard zijn richting mijn spelers, want dan wordt het nog vervelender.”
Toch zal hij naar eigen zeggen gaan schakelen. Naar andere spelers, dus Brood kan jeugdspelers als Jonathan Mulder en Jamal Amofa de kans geven. Hij kan de ervaren John Goossens opnieuw belangrijk maken. Duimen dat het herstel van de geblesseerde aanvoerder Peet Bijen spoedig verloopt. Of Kees de Boer, die zondag wegens ziekte ontbrak, prikkelen en aansporen. In alle gevallen zijn het ingrepen die hem alles behalve garanties bieden. Maar meer dan rustig blijven en zijn grenzen aangeven, kan Brood op dit moment niet.
Marijn Abbenhuijs 24-11-20
ADO-coach Ruud Brood: ‘Ik kan nu niet keihard optreden’
Met de botte bijl door zijn elftal gaan, Ruud Brood zal het na de 6-0 oorwassing tegen Sparta ongetwijfeld het liefst doen. Maar de realiteit is dat hij met zijn jonge ploeg voorzichtig moet zoeken naar een oplossing. Maar garanties op succes zijn er niet.
Hij was er zondagavond zelf nog relatief rustig onder. Maar in het hoofd van Ruud Brood moet het de afgelopen dagen gespookt hebben. De 6-0 nederlaag die ADO Den Haag bij zijn debuut als trainer van de club leed tegen directe concurrent Sparta was de meest pijnlijke kennismaking denkbaar tussen de oefenmeester en zijn ploeg. Hij kan niets anders dan ingrijpen in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen van aanstaande zaterdag. Maar hoe doe je dat als je werkt met een groep vol jonge, breekbare spelers?
Zijn slotsom typeerde zijn gevoel misschien nog wel het beste. ,,Ik denk dat er een paar op de bank zaten die denken dat ze dit beter kunnen”, concludeerde Brood zondagavond droogjes. De spelers die hem het gevoel gaven dat ze hem in de steek lieten, gaan hun plaats in het elftal verliezen. Met dat in het achterhoofd begon de jacht op de vacante posities maandagochtend meteen. De wisselspelers trainden hard, de basisspelers liepen uit. Zoals altijd op de dag na de wedstrijd. Maar in mentaal opzicht was het dit keer o zo anders.
Voor veel van de spelers die zondag in actie kwamen is het hopen dat ze deze week door hun trainers worden opgelapt in plaats van vervangen. Brood beloofde ze in ieder geval dat hij het deze week niet nog ondraaglijker zou maken dan het al is. Hij was niet van plan om zijn spelers overdreven met de neus op de feiten te drukken. ,,Een logische eerste stap na deze vernedering is dat je de wedstrijd niet gaat doodanalyseren”, zei hij.
Volgens hem was de oorzaak van de blamage in Rotterdam ook eenvoudig. ,,Je hebt als team een taak, zeker in verdedigend opzicht, en daar moet je je aan houden.” Een enorm cliché, maar voor de trainer wel de beste meetlat voor het maken van zijn beslissingen, deze week. Wie probeerde ook bij een 4-0 achterstand zijn taken nog te vervullen? Die krijgt misschien nog het voordeel van de twijfel.
Maar ook als hij iedereen zorgvuldig langs die meetlat heeft gelegd, valt ingrijpen nog niet mee. Zomaar met de botte bijl door zijn elftal gaan, zal ADO ook niet helpen, merkte Brood intussen al. ,,Ik zie hier een jonge groep aan het werk vol met spelers die het in het veld heel erg moeilijk hebben met zichzelf”, analyseerde hij. ,,Door alleen maar met jezelf bezig te zijn en niet te communiceren, hebben we ons naar de slachtbank laten leiden. Maar ik kan nu niet keihard zijn richting mijn spelers, want dan wordt het nog vervelender.”
Toch zal hij naar eigen zeggen gaan schakelen. Naar andere spelers, dus Brood kan jeugdspelers als Jonathan Mulder en Jamal Amofa de kans geven. Hij kan de ervaren John Goossens opnieuw belangrijk maken. Duimen dat het herstel van de geblesseerde aanvoerder Peet Bijen spoedig verloopt. Of Kees de Boer, die zondag wegens ziekte ontbrak, prikkelen en aansporen. In alle gevallen zijn het ingrepen die hem alles behalve garanties bieden. Maar meer dan rustig blijven en zijn grenzen aangeven, kan Brood op dit moment niet.
0
|
Dinsdag 24 november 2020 om 10:57 uur |
wdr
PD
ADO Den Haag ontdeed zich na acht wedstrijden van trainer Aleksandar Rankovic. Een even onvermijdelijke als laakbare beslissing. Ruud Brood moet nu proberen de volksclub te behoeden voor degradatie.
Algemeen directeur Mohammed Hamdi probeerde afgelopen zondagmiddag de genomen beslissing uit te leggen. Twee quotes vertelden het verhaal vanuit het oogpunt van de clubleiding. ‘Liever korte pijn dan lange pijn’, schetste Hamdi de situatie. En: ‘Als je als club eindelijk een ADO-icoon kan binnenhalen, die zich onbezoldigd inzet en advies geeft, zou ik wel luisteren.’ Die laatste zin vertelt alles. Voor wie het nog niet wist: ADO Den Haag en Hamdi hebben heel bewust hun lot in handen van Martin Jol gelegd. Aleksandar Rankovic was daardoor kansloos. Zijn vertrek was weken geleden al bekokstoofd. Twee weken geleden nog sprak Hamdi echter de bewering tegen dat Jol de opstelling bepaalde. Hij sprak de keiharde waarheid. Jol wílde dat wel, maar Rankovic weigerde naar diens suggesties te luisteren. De twee spraken haast al niet meer met elkaar. De bewering van Hamdi op zondag dat Rankovic zich niet wilde conformeren aan de visie en de speelwijze die Jol en het technisch hart voorstonden, maakte alles duidelijk.
Dat Rankovic niet van plan was zich als een loopjongen van Jol te gedragen, pleitte voor hem én leidde zijn val in. Wie niet mee wil met Jol en consorten, kan vertrekken. Rankovic is niet de eerste die dat ondervindt. Waar Hamdi zich beschikbaar stelde voor de media, daar wilde Rankovic niet reageren. ‘Ik heb niets te zeggen’, appte hij toen ADO het ontslag nog niet officieel had bevestigd. Toen duidelijk werd dat Hamdi in de loop van de zondagmiddag zijn visie op de gebeurtenissen ging geven, veranderde dat de mening van Rankovic niet. ‘Het interesseert mij niet, ze kunnen roepen wat ze willen. Ik lees het niet eens.’ Hier sprak een verbitterde, teleurgestelde trainer die zich in zijn eer voelt aangetast. Die zelf ook fouten heeft gemaakt, maar zich vooral in de maling genomen voelt. De klucht in zes bedrijven:
HET VOORSPEL
Dat de prille verliefdheid tussen ADO en Rankovic al snel leidde tot een huwelijk, bewijst maar weer eens dat het raadzaam is dat twee geliefden eerst langere tijd aan elkaar snuffelen voordat ze elkaar trouw beloven. Het was een mismatch. De aankondiging van de samenwerking staat ons nog helder voor de geest, zó lang is het immers niet geleden. De Serviër kreeg zijn kans als hoofdtrainer bij de club waar hij ooit op het veld schoffelde en sleurde. Tegelijkertijd werd Martin Jol gepresenteerd als hoofd van het technisch hart. De coach hoopte op een ervaren adviseur, de clubicoon zag Haags bloed. Al snel kreeg het technisch hart een infarct en bestond het alleen op papier. Rankovic wilde op zijn eigen manier gaan strijden. Dat werd vechten tegen de bierkaai. Jol en zijn volgelingen namen de club beetje bij beetje over, maar zagen tot hun frustratie dat ze geen grip kregen op de belangrijkste positie op technisch gebied. Michele Santoni en Rick Hoogendorp waren door Jol in de technische staf geposteerd, maar raakten geïsoleerd doordat Rankovic en Jol nauwelijks meer met elkaar spraken. De trainer vermoedde een schimmige dubbelrol en voelde niet vrijuit te kunnen werken.
— Aanbevolen —
De kansloze strijd van Rankovic: chaosclub ADO Den Haag in optima forma
De kansloze strijd van Rankovic: chaosclub ADO Den Haag in optima forma
Een kijkje achter de schermen. Zo kwam het tot het ontslag van Aleksandar Rankovic. Over lekken, machtspelletjes en een Hans Kazan-truc.
DE DRUPPEL
Niet de kansloze 2-4 nederlaag tegen FC Twente was de bekende druppel. De rand van de emmer was al bereikt, maar niemand durfde ’m leeg te gooien. De late zege bij VVV-Venlo (1-2) zorgde al voor uitstel, een punt tegen AZ (2-2) in plaats van een smadelijke verliespartij kwam ook niet uit. De trainer viel niet in het pulletje, het vonnis was getekend. Het duel met Twente kreeg intern het predicaat examen, nadat de assistenten Santoni en Hoogendorp voor de vorm hun plek in de staf was afgenomen. Na een uur had het 0-6 kunnen zijn, maar in de slotfase haalde ADO op naar 2-2. Even vreesde de leiding de ontslagmededeling weer te moeten uitstellen, want na een gelijkspel tegen de Enschedese hoogvlieger een bij spelers en fans toch populaire coach wegsturen, was moeilijk verkoopbaar geweest. Verscholen achter glas konden de gesmede plannen dankzij twee late Twentse treffers alsnog in werking worden gesteld.
DE BEVESTIGING
Zaterdagavond laat sijpelden de eerste berichten door dat Rankovic zou worden weggestuurd. Na de persconferentie waarop de trainer zich in allerlei bochten wrong om zijn gekozen tactiek te verdedigen, volgde het definitieve oordeel. Het oordeel dat allang geveld was, maar nog niet was uitgesproken. De bevestiging bleef uit, maar zoals altijd bij ADO lag het nieuws snel op straat. Daar kan geen media-afdeling tegenop managen. Een beetje plagen door twijfel te zaaien en lange tijd geen uitsluitsel te geven hoort erbij, maar als betrokkenen al details bevestigen, maakt dat de radiostilte wel knullig. Om 13.17 uur op zondag floepte het persbericht de mailbox in. Met summier commentaar. Later in de middag volgde een toelichting. Jol sprak niet, Hamdi voerde het woord. Zo is het intern afgesproken.
Bij ADO vinden ze dat deze spelersgroep Eredivisie-waardig is. Dan houdt de technische discussie op.
DE SCHULDIGEN
Natuurlijk is een trainer die met meer geluk dan wijsheid vier punten haalde uit de eerste acht duels schuldig. Rankovic voerde argumenten aan waarom hij niet tot een vaste formatie was gekomen en niet overtuigend koos voor een systeem. Diezelfde argumenten werden tégen hem gebruikt. Na acht wedstrijden een conclusie trekken is gedurfd en vreemd. Dan moet je ook de hand in eigen boezem steken. Hamdi weigerde de matige selectie als excuus aan te voeren. Bij ADO vinden ze dat deze spelersgroep Eredivisie-waardig is. Dan houdt de technische discussie op. Het kan, maar het moet nog blijken. Wie spelers als Andrei Ratiu en Dario Del Fabro haalt, moet echter ook aan zichzelf twijfelen. Een trainer opschepen met dergelijke voetballers is ronduit stuitend. Zulke transfer-miskleunen kleven aan Jol. Google maar even de naam Timothée Atouba. Als een soort verlosser moest de man die altijd vanaf de zijkant zijn mening verkondigde nu de handschoen maar eens oppakken. Op de bank zitten doet hij niet meer, om moverende redenen. Met ja-knikkers en mensen zonder eigen mening om zich heen is het gemakkelijk sturen. Hamdi heeft het toegestaan en kan niet meer terug. Iets met een vinger en een hele hand. Die keuze is bewust, maar moet (ook intern) kritisch worden bekeken.
GAAT BROOD WÉL LUISTEREN?
Ruud Brood liep al warm als nieuwe trainer, anders is de ultrasnelle overeenkomst met hem niet te verklaren. Op zondag wilde ADO de naam van de op Oudjaarsdag 2019 bij NAC Breda ontslagen coach nog niet bevestigen als topkandidaat, maandag onderhandelden beide partijen en kwamen ze een tweejarige verbintenis overeen. Het gerucht dat Michele Santoni als hoofdtrainer zou terugkeren was al snel de kop ingedrukt. Het zou de verdwijntruc met hem (en Hoogendorp) in een bijzonder daglicht hebben gezet. Jol kan een nieuwe miskleun simpelweg niet gebruiken, maar de aanstelling van Brood is in zekere zin ook een gok. Gesneuveld bij NAC omdat hij als trainer met een eigen mening botste met de Bredase clubleiding. Een trainer vinden die niet alleen luistert, maar ook doet wat er wordt gevraagd, is misschien wel lastiger dan een Eredivisie-waardige selectie samenstellen.
Brood zal de keuze met zijn volle verstand hebben gemaakt. De nasleep van het Rankovic-ontslag maakte immers duidelijk hoe de verhoudingen in Den Haag behoren te liggen volgens de clubleiding. Voor Brood (ex-trainer van Heracles Almelo, RKC Waalwijk, NEC en NAC), is het de tweede keer op rij dat hij een club in de loop van het seizoen overneemt. In Breda deed hij dat in maart, nu in Den Haag verschaft hij zichzelf meer tijd. Hij zal het nodig hebben om een elftal te formeren waarmee hij lijfsbehoud kan bewerkstelligen.
KOMT HET NOG GOED MET ADO?
Dat is de grote vraag. Het eerlijke en simpele antwoord op dit moment: Nee. Het sentiment rond de volksclub keert langzamerhand. Zelfs verstokte supporters en mensen die de club een warm hart toedragen, dreigen af te haken. Uit schaamte, uit pure woede. De Chinese eigenaren kijken op afstand toe. Hoeveel misstappen mag de club nog maken? Het is gewoonweg niet voor te stellen dat er eindelijk orde in de chaos gaat komen. Met de zwakste selectie in jaren staat het Eredivisieschap overduidelijk op de tocht. Snel een vast elftal het vertrouwen geven is de enige mogelijkheid om voetballend te verbeteren. De duels voor de winterstop overleven en zorgen dat de afstand tot de andere laagvliegers beperkt blijft. Die concurrenten houden dit zwakke ADO Den Haag vooralsnog in leven, want de selecties van Fortuna Sittard, FC Emmen, VVV-Venlo, RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam zijn echt niet heel veel beter. Daaruit je hoop moeten putten, is pijnlijk.
Algemeen directeur Mohammed Hamdi probeerde afgelopen zondagmiddag de genomen beslissing uit te leggen. Twee quotes vertelden het verhaal vanuit het oogpunt van de clubleiding. ‘Liever korte pijn dan lange pijn’, schetste Hamdi de situatie. En: ‘Als je als club eindelijk een ADO-icoon kan binnenhalen, die zich onbezoldigd inzet en advies geeft, zou ik wel luisteren.’ Die laatste zin vertelt alles. Voor wie het nog niet wist: ADO Den Haag en Hamdi hebben heel bewust hun lot in handen van Martin Jol gelegd. Aleksandar Rankovic was daardoor kansloos. Zijn vertrek was weken geleden al bekokstoofd. Twee weken geleden nog sprak Hamdi echter de bewering tegen dat Jol de opstelling bepaalde. Hij sprak de keiharde waarheid. Jol wílde dat wel, maar Rankovic weigerde naar diens suggesties te luisteren. De twee spraken haast al niet meer met elkaar. De bewering van Hamdi op zondag dat Rankovic zich niet wilde conformeren aan de visie en de speelwijze die Jol en het technisch hart voorstonden, maakte alles duidelijk.
Dat Rankovic niet van plan was zich als een loopjongen van Jol te gedragen, pleitte voor hem én leidde zijn val in. Wie niet mee wil met Jol en consorten, kan vertrekken. Rankovic is niet de eerste die dat ondervindt. Waar Hamdi zich beschikbaar stelde voor de media, daar wilde Rankovic niet reageren. ‘Ik heb niets te zeggen’, appte hij toen ADO het ontslag nog niet officieel had bevestigd. Toen duidelijk werd dat Hamdi in de loop van de zondagmiddag zijn visie op de gebeurtenissen ging geven, veranderde dat de mening van Rankovic niet. ‘Het interesseert mij niet, ze kunnen roepen wat ze willen. Ik lees het niet eens.’ Hier sprak een verbitterde, teleurgestelde trainer die zich in zijn eer voelt aangetast. Die zelf ook fouten heeft gemaakt, maar zich vooral in de maling genomen voelt. De klucht in zes bedrijven:
HET VOORSPEL
Dat de prille verliefdheid tussen ADO en Rankovic al snel leidde tot een huwelijk, bewijst maar weer eens dat het raadzaam is dat twee geliefden eerst langere tijd aan elkaar snuffelen voordat ze elkaar trouw beloven. Het was een mismatch. De aankondiging van de samenwerking staat ons nog helder voor de geest, zó lang is het immers niet geleden. De Serviër kreeg zijn kans als hoofdtrainer bij de club waar hij ooit op het veld schoffelde en sleurde. Tegelijkertijd werd Martin Jol gepresenteerd als hoofd van het technisch hart. De coach hoopte op een ervaren adviseur, de clubicoon zag Haags bloed. Al snel kreeg het technisch hart een infarct en bestond het alleen op papier. Rankovic wilde op zijn eigen manier gaan strijden. Dat werd vechten tegen de bierkaai. Jol en zijn volgelingen namen de club beetje bij beetje over, maar zagen tot hun frustratie dat ze geen grip kregen op de belangrijkste positie op technisch gebied. Michele Santoni en Rick Hoogendorp waren door Jol in de technische staf geposteerd, maar raakten geïsoleerd doordat Rankovic en Jol nauwelijks meer met elkaar spraken. De trainer vermoedde een schimmige dubbelrol en voelde niet vrijuit te kunnen werken.
— Aanbevolen —
De kansloze strijd van Rankovic: chaosclub ADO Den Haag in optima forma
De kansloze strijd van Rankovic: chaosclub ADO Den Haag in optima forma
Een kijkje achter de schermen. Zo kwam het tot het ontslag van Aleksandar Rankovic. Over lekken, machtspelletjes en een Hans Kazan-truc.
DE DRUPPEL
Niet de kansloze 2-4 nederlaag tegen FC Twente was de bekende druppel. De rand van de emmer was al bereikt, maar niemand durfde ’m leeg te gooien. De late zege bij VVV-Venlo (1-2) zorgde al voor uitstel, een punt tegen AZ (2-2) in plaats van een smadelijke verliespartij kwam ook niet uit. De trainer viel niet in het pulletje, het vonnis was getekend. Het duel met Twente kreeg intern het predicaat examen, nadat de assistenten Santoni en Hoogendorp voor de vorm hun plek in de staf was afgenomen. Na een uur had het 0-6 kunnen zijn, maar in de slotfase haalde ADO op naar 2-2. Even vreesde de leiding de ontslagmededeling weer te moeten uitstellen, want na een gelijkspel tegen de Enschedese hoogvlieger een bij spelers en fans toch populaire coach wegsturen, was moeilijk verkoopbaar geweest. Verscholen achter glas konden de gesmede plannen dankzij twee late Twentse treffers alsnog in werking worden gesteld.
DE BEVESTIGING
Zaterdagavond laat sijpelden de eerste berichten door dat Rankovic zou worden weggestuurd. Na de persconferentie waarop de trainer zich in allerlei bochten wrong om zijn gekozen tactiek te verdedigen, volgde het definitieve oordeel. Het oordeel dat allang geveld was, maar nog niet was uitgesproken. De bevestiging bleef uit, maar zoals altijd bij ADO lag het nieuws snel op straat. Daar kan geen media-afdeling tegenop managen. Een beetje plagen door twijfel te zaaien en lange tijd geen uitsluitsel te geven hoort erbij, maar als betrokkenen al details bevestigen, maakt dat de radiostilte wel knullig. Om 13.17 uur op zondag floepte het persbericht de mailbox in. Met summier commentaar. Later in de middag volgde een toelichting. Jol sprak niet, Hamdi voerde het woord. Zo is het intern afgesproken.
Bij ADO vinden ze dat deze spelersgroep Eredivisie-waardig is. Dan houdt de technische discussie op.
DE SCHULDIGEN
Natuurlijk is een trainer die met meer geluk dan wijsheid vier punten haalde uit de eerste acht duels schuldig. Rankovic voerde argumenten aan waarom hij niet tot een vaste formatie was gekomen en niet overtuigend koos voor een systeem. Diezelfde argumenten werden tégen hem gebruikt. Na acht wedstrijden een conclusie trekken is gedurfd en vreemd. Dan moet je ook de hand in eigen boezem steken. Hamdi weigerde de matige selectie als excuus aan te voeren. Bij ADO vinden ze dat deze spelersgroep Eredivisie-waardig is. Dan houdt de technische discussie op. Het kan, maar het moet nog blijken. Wie spelers als Andrei Ratiu en Dario Del Fabro haalt, moet echter ook aan zichzelf twijfelen. Een trainer opschepen met dergelijke voetballers is ronduit stuitend. Zulke transfer-miskleunen kleven aan Jol. Google maar even de naam Timothée Atouba. Als een soort verlosser moest de man die altijd vanaf de zijkant zijn mening verkondigde nu de handschoen maar eens oppakken. Op de bank zitten doet hij niet meer, om moverende redenen. Met ja-knikkers en mensen zonder eigen mening om zich heen is het gemakkelijk sturen. Hamdi heeft het toegestaan en kan niet meer terug. Iets met een vinger en een hele hand. Die keuze is bewust, maar moet (ook intern) kritisch worden bekeken.
GAAT BROOD WÉL LUISTEREN?
Ruud Brood liep al warm als nieuwe trainer, anders is de ultrasnelle overeenkomst met hem niet te verklaren. Op zondag wilde ADO de naam van de op Oudjaarsdag 2019 bij NAC Breda ontslagen coach nog niet bevestigen als topkandidaat, maandag onderhandelden beide partijen en kwamen ze een tweejarige verbintenis overeen. Het gerucht dat Michele Santoni als hoofdtrainer zou terugkeren was al snel de kop ingedrukt. Het zou de verdwijntruc met hem (en Hoogendorp) in een bijzonder daglicht hebben gezet. Jol kan een nieuwe miskleun simpelweg niet gebruiken, maar de aanstelling van Brood is in zekere zin ook een gok. Gesneuveld bij NAC omdat hij als trainer met een eigen mening botste met de Bredase clubleiding. Een trainer vinden die niet alleen luistert, maar ook doet wat er wordt gevraagd, is misschien wel lastiger dan een Eredivisie-waardige selectie samenstellen.
Brood zal de keuze met zijn volle verstand hebben gemaakt. De nasleep van het Rankovic-ontslag maakte immers duidelijk hoe de verhoudingen in Den Haag behoren te liggen volgens de clubleiding. Voor Brood (ex-trainer van Heracles Almelo, RKC Waalwijk, NEC en NAC), is het de tweede keer op rij dat hij een club in de loop van het seizoen overneemt. In Breda deed hij dat in maart, nu in Den Haag verschaft hij zichzelf meer tijd. Hij zal het nodig hebben om een elftal te formeren waarmee hij lijfsbehoud kan bewerkstelligen.
KOMT HET NOG GOED MET ADO?
Dat is de grote vraag. Het eerlijke en simpele antwoord op dit moment: Nee. Het sentiment rond de volksclub keert langzamerhand. Zelfs verstokte supporters en mensen die de club een warm hart toedragen, dreigen af te haken. Uit schaamte, uit pure woede. De Chinese eigenaren kijken op afstand toe. Hoeveel misstappen mag de club nog maken? Het is gewoonweg niet voor te stellen dat er eindelijk orde in de chaos gaat komen. Met de zwakste selectie in jaren staat het Eredivisieschap overduidelijk op de tocht. Snel een vast elftal het vertrouwen geven is de enige mogelijkheid om voetballend te verbeteren. De duels voor de winterstop overleven en zorgen dat de afstand tot de andere laagvliegers beperkt blijft. Die concurrenten houden dit zwakke ADO Den Haag vooralsnog in leven, want de selecties van Fortuna Sittard, FC Emmen, VVV-Venlo, RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam zijn echt niet heel veel beter. Daaruit je hoop moeten putten, is pijnlijk.
0
|
Woensdag 11 november 2020 om 18:39 uur |
FCDHZwoude
Nu online
Marcie, pajam, Hagenees-in-de-Achterhoek, Franky, sander75, opper, Alle ballen op Jort, GroenGeelHart070, ADOZoetermeer, buurmanBrutus en 305 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Volendam + | 21 | - | 43 |
2 | Excelsior | 21 | - | 42 |
3 | FC Dordrecht | 21 | - | 36 |
4 | Den Bosch + | 20 | - | 33 |
5 | Graafschap | 20 | - | 32 |
6 | SC Cambuur | 20 | - | 32 |
7 | FC Emmen | 20 | - | 32 |
8 | ADO Den Haag | 20 | - | 31 |
9 | Helmond Sp. | 20 | - | 31 |
10 | Roda JC | 20 | - | 30 |
11 | Telstar | 20 | - | 26 |
12 | FC Eindhoven | 21 | - | 26 |
13 | TOP Oss | 21 | - | 25 |
14 | MVV Maastr. | 21 | - | 23 |
15 | Jong AZ | 20 | - | 22 |
16 | Jong Ajax | 20 | - | 21 |
17 | Jong PSV | 20 | - | 21 |
18 | VVV-Venlo | 20 | - | 16 |
19 | Jong Utrecht | 20 | - | 13 |
20 | Vitesse | 20 | - | -8 |